Connect with us
Advertisement
Advertisement

EDUCATIE

Protest la Cluj față de purtarea măștilor în școli de către elevi

Publicat


Câteva zeci de persoane au participat în cadrul unui protest împotriva purtării măștilor de protecție în școli de către elevi. Manifestarea a avut loc în fața Monumentului Memorandiștilor din Cluj-Napoca, în cursul zilei de luni, 14 septembrie. Aceștia aveau asupra lor pancarte cu mesaje împotriva purtării măștilor de protecție pentru a-și exprima dezacordul față de măsurile impuse de autorități.

„Copiii nu pot să facă muzică, nu pot să facă sport decât în anumite condiții. Ei trebuie să poarte mască obligatoriu până și în timpul recreațiilor. Doar  într-o mică parte din ora de educație fizică li se dă voie să-și scoată masca”, a declarat un protestatar.

El reclamă faptul că profesorii, directorii de școli și părinții sunt nevoiți să se comporte precum niște polițiști față de proprii lor copii și elevi. În consecință, cei mici nu vor putea să se bucure de mersul la școală, având o stare de crispare, frică și claustare.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Raluca

    septembrie 16, 2020 la 8:56 am

    Luni a fost 14 septembrie!

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Clujul, capitala dansului. Are loc prima ediție a concursului de dans sportiv „Cupa Dance with Attitude”

Publicat

dance attitude

Prima ediție a concursului de dans sportiv Cupa Dance with Attitude, dedicat  dansatorilor de perfomanță amatori are loc, în premieră, în Cluj-Napoca, la Wonderland Cluj Resort, duminică, 26 martie 2023. Evenimentul este organizat de clubul de dans  Attidude Dance Studio,sub egida Federaţiei Române de Dans Sportiv.

Organizatorii îi așteaptă în public pe toți clujenii care iubesc dansul și își doresc să se bucure de un spectacol de excepție.

„Invităm publicul să vadă perechi de dansatori de performanță de la  vârste mici, 4-7 ani, până la adulți și chiar seniori de peste 35 ani.  Îi așteptăm cu dansuri latino-americane: cha-cha, rumba, samba, paso doble, jive, dar și dansuri standard: vals lent, tango, vals vienez, slow fox, quickstep.

dance attitude 2

La finalul fiecărei etape perechile vor fi premiate. Clujenii pot să vina să facă cunoștintă cu magia dansului sportiv, să dezvoltăm în Cluj o comunitate mai mare de dansatori de performanță. Să vină să simtă alături de noi trăirea prin dans, cum spune și motto-ul nostru: ”Învață să dansezi, învață să trăiești”.

Va fi un regal de dans, dar am pregătit și câteva surprize, iar seara, de la 18.00 publicul va avea parte și de un moment artistic deosebit.”, a declarat Both Ștefan, președintele Clubului Sportiv Attitude.

Programul evenimentului

Show-ul va începe dimineața, la ora 08.30, cu probele de concurs dedicate claselor de începători, iar în a doua parte a zilei publicul se va putea bucura de spectacolul oferit de perechile de dansatori de top.

În competiție s-au înscris dansatoridin Cluj-Napoca, Oradea, Timișoara, Brașov, Baia Mare, Satu Mare, Târgu Mureș, dar și din alte orașe din țară.

Biletele pot fi achiziționate, atât online de pe site-urile entertix.ro și myticket.ro, cât și la intrarea în sala de spectacol.

Preț unui bilet este de 45 de lei, pentru adulți, și 35 de lei, pentru elevi. La un pachet de peste 4 bilete cumpărate,  se aplică o reducere, astfel  costul este de 35 de lei/bilet, de persoană.

Despre Attitude Dance Studio

Clubul de dans Attitude s-a înființat în  anul 2008 din dorința de a aduce dansul mai aproape de oameni.   Până acum au acumulat peste 15.000 de ore predate și peste 3.000 de cursanți au trecut pragul clubului.

De-a lungul timpului, Attitude Dance Studio a organziat cursuri de dans pentru copii si adulti sub diverse forme, iar anual organizează seria de spectacole ”Dance with Attitude” cu participarea tuturor cursanților (aprox. 300 de copii).

Printre spectacolele organizate se numără Musicaluri coregrafice – ”My Fair Lady”, ”Mary Poppins”, participă la diverse evenimente culturale și artistice atât pe plan local cât și national și participă la competiții de dans naționale și internaționale cu rezultate remarcabile.

Începând cu acest an adaugă și seria de competiții organizate sub egida Federaţiei Române de Dans Sportiv.

Profesori:Ștefan Both – Profesor principal,Both Krisztina, profesor principal,Szappan Orsolya – Profesor principal, Rusznyak-Borota Alice – Profesor principal, Engi-Inăuan Arthur – Profesor secundar, Deák Áron – Profesor secundar

afis cupa dance with attitude

Citește mai departe

CULTURA

Buna Vestire, 25 martie. Istoria sărbătorii, tradiții și obiceiuri în popor

Publicat

buna vestire (1)

În fiecare an, pe 25 martie, creștinii ortodocși și romano-catolici sărbătoresc Buna Vestire, cunoscută sub denumirea populară (slavă) de „Blagovestenia”. Data aceasta amintește ziua în care Sfântul Arhanghel Gavriil a vestit Sfintei Fecioare Maria că va da naștere Fiului lui Dumnezeu.

Buna Vestire este prima sărbătoare confirmată în documente, dintre sărbătorile Maicii Domnului, iar data acesteia a variat la început.

Scurt istoric

Unii o sărbătoreau în ajunul Bobotezei, pe 5 ianuarie, iar în unele lăcașe de cult din Vest (Spania, Galia și Milano), pe 18 decembrie.

Conform părintelui profesor Ene Braniste, amintit de crestinortodox.ro, sărbătoarea a fost introdusă la Roma de papa Leon al II lea (681-683). La început, era doar locală și cu denumirea de sărbătoare a așteptării Nașterii Domnului.

Variația datei de prăznuire a existat în Apus până în secolul al XI-lea, când data de 25 martie s-a generalizat în toată lumea catolică, excepție făcând armenii, care sărbătoresc pe 7 aprilie, în raport cu data veche a sărbătorii Nașterii Domnului (6 ianuarie).

„În Răsărit însă, data de 25 martie s-a generalizat probabil îndată ce Nașterea Domnului a început să fie sărbatorită peste tot pe 25 decembrie, adică încă din prima jumătate a secolului al V-lea.”, informează crestinortodox.ro.

De Buna Vestire, indiferent de ziua din săptămână în care pică, se face dezlegare la pește, în perioada aceasta fiind Postul Mare.

Credințe din popor

Pe lângă denumirea slavă amintită anterior, Buna Vestire mai este cunoscută în calendarul popular drept Ziua Cucului, considerându-se că în această zi se aude primul cântec al păsării, care vestește venirea primăverii.

Tradiția spune că, dacă primul cântec al cucului e auzit pe stomacul gol, în spatele omului, urmează să se întâmple ceva rău: „Cucu-n spate mi-a cântat/ și moartea m-a săgetat!”.

O altă tradiție îndeamnă oamenii să numere de câte ori își cântă cucul numele, pentru a vedea câți ani mai are de trăit.

Totodată, conform tradiției, tinerii pot întreba pasărea când se vor căsători: „Cucule voinicule/ Câți ani îmi vei da/ pân’ m-oi însura (mărita)?”.

„Dacă se întampla ca, după rostirea acestor cuvinte, cucul să cânte, cântecul său echivala cu un an de aștepare. Dimpotrivă, dacă el tăcea, era semn că avem de-a face cu o căsătorie grabnică.

De asemenea, craca pe care a cântat cucul de ziua sa era tăiată și pusă în scăldătoarea fetelor, în speranța că flăcăii nu le vor ocoli.”, se mai arată pe crestinortodox.ro.

Autorul cărții „Obiceiuri și datini din județul Alba”, Avram Cristea precizează că, în unele aşezări din Apuseni, gospodarii stropesc cu ţuică la rădăcina pomilor şi cu vin la rădăcina viţei de vie, ca să aibă rod bogat în acel an.

„De asemenea, tot în Alba, mai era obiceiul ca în zorii zilei să se afume cu <<pozdări>> de cânepă şi cu tămâie pomii din livezi, pentru a alunga bolile şi dăunătorii.

De Buna Vestire se poate ara, dar nu şi semăna, căci păsările vor mânca boabele ce urmează să ajungă sub brazdă.

De Blagoveştenie sosesc rândunele şi cucul începe să cânte. Cucul cântă mereu până la Sânziene sau Sânpetru, când se spune că mănâncă orz sau boabe de cireşe şi se îneacă. Nemaiputând cânta, se transformă în uliu şi aşa rămâne până anul viitor, când îşi recapătă glasul de Blagoveştenie.

În unele sate, de Buna Vestire, se face un foc în curte, în faţa uşii, şi lângă el sunt puse pâine, sare şi o cofă cu apă, ca să se încălzească îngerii, să mănânce şi să bea apă. Pâinea şi sarea sunt apoi date de pomană.”, notează Alba24.

Alte obiceiuri vizează ouăle de găină. Dacă sunt făcute de Buna Vestire, potrivit tradiției, nu trebuie puse sub cloșcă, fiindcă nu vor ieși pui sănătoși. De asemenea, cuplurile care se ceartă în această zi nu se vor înțelege tot restul anului.

Ce spune Biblia

Buna Vestire este amintită în Biblie de Luca I, 26-38.

„Iar în a șasea lună a fost trimis îngerul Gavriil de la Dumnezeu, într-o cetate din Galileea, al cărei nume era Nazaret, către o fecioară logodită cu un bărbat care se chema Iosif, din casa lui David; iar numele fecioarei era Maria.

Și intrând îngerul la ea, a zis: <<Bucură-te, ceea ce ești plină de har, Domnul este cu tine. Binecuvântată ești tu între femei>>. Iar ea, văzându-l, s-a tulburat de cuvântul lui și cugeta în sine: <<Ce fel de închinaciune poate să fie aceasta? Și îngerul i-a zis: <<Nu te teme, Mărie, căci ai aflat har la Dumnezeu. Și iată, vei lua în pântece și vei naște fiu și vei chema numele lui Iisus.>>.

Acesta va fi mare și Fiul Celui Preaînalt se va chema și Domnul Dumnezeu Îi va da Lui tronul lui David, părintele Sau. Și va împărăți peste casa lui Iacov în veci și împărăția Lui nu va avea sfârșit. Și a zis Maria către înger: <<Cum va fi aceasta, de vreme ce eu nu știu de bărbat?>>.

Răspunzând, îngerul i-a zis: <<Duhul Sfant Se va pogorî peste tine și puterea Celui Preaînalt te va umbri; pentru aceea și Sfântul care Se va naște din tine, Fiul lui Dumnezeu se va chema. Și iată Elisabeta, rudenia ta, a zămislit și ea fiu la bătrânețea ei și aceasta este a șasea lună pentru ea, cea numită stearpă. Că la Dumnezeu nimic nu este cu neputință>>.

Și a zis Maria: <<Iată roaba Domnului. Fie mie după cuvântul tău!>>. Și îngerul a plecat de la ea.”.

Citește mai departe

EDUCATIE

SIMULAREA examenului de Bacalaureat începe luni, 27 martie

Publicat

Ministerul Educației a anunțat că luni, 27 martie, încep probele scrise din cadrul simulării examenului național de Bacalaureat, conform Mediafax.

Luni este programată proba scrisă la Limba și literatura română, marți este proba obligatorie a profilului, miercuri proba la alegere a profilului și specializării, iar joi este programată proba scrisă la Limba și literatura maternă.

Rezultatele vor fi anunțate în 6 aprilie.

Accesul elevilor în săli este permis până la ora 8.30, iar probele încep la ora 9.00.

Timpul destinat elaborării unei lucrări scrise este de trei ore, începând din momentul în care s-a finalizat distribuirea subiectelor fiecărui elev.

Sursa: Mediafax

Citește mai departe

EVENIMENT

Naționala României începe LUPTA pentru calificarea la EURO 2024. Doi jucători de la CFR Cluj, în lot

Publicat

echipa nationala

Echipa națională de fotbal a României debutează sâmbătă, 25 martie începând cu 21,45 în competiția pentru obținerea unui loc la EURO 2024. Din lot fac parte și doi jucători de la CFR Cluj.

Echipa antrenată de Edi Iordănescu întâlnește Andorra în prima etapă pentru calificările la turneul final. Echipa națională va disputa prima partidă în deplasare, urmând ca trei zile mai târziu, meciul cu Belarus să se desfășoare pe Arena Națională din București.

Edward Iordănescu a declarat într-o conferință de presă premergătoare meciurilor cu Andorra și Belarus că are încredere în jucătorii săi și că vor face o figură demnă de laude în primele două partide ale grupei.

„Am încredere în grupul de jucători pe care l-am adunat, am încredere în valoarea lor, în potențialul lor și în caracterul lor. Totuși total mulțumit un selecționer nu va fi niciodată, deoarece ne lipsesc jucători importanți precum Ianis, Mihăilă, Chiricheș sau Nicu Bancu, dar acestă campanie trebuie să fie una de calificare, nu una de scuze”, a declarat selecționerul României.

Ultima calificare a României la Campionatul European

Ultima prezență a naționalei la Campionatul European a fost la EURO 2016 când echipa antrenată la acea vreme de Anghel Iordănescu a obținut calificarea pentru români în urma victoriei cu Insulele Feroe din deplasare, scor final 0 la 3.

La acea ediție a competiției desfășurată în Franța, echipa României a făcut parte din grupa A împreună cu țara gazdă: Franța, Elveția, respectiv Albania. Tricolorii reușind o evoluție modestă, reușind să obțină doar un egal cu Elveția și terminând, astfel, grupa pe ultima poziție.

Echipa probabilă cu Andorra conform sport.ro

Ionuț Radu – Rațiu, Drăgușin, A. Burcă, Opruț – R. Marin, M. Marin, N. Stanciu – Moruțan, Alibec, Sorescu

Lotul convocat de Edward Iordănescu pentru meciurile cu Andorra și Belarus conform Federația Română de Fotbal.

PORTARI: Florin Niță (Pardubice | Cehia, 19/0), Ionuț Radu (Auxerre | Franța, 2/0), Horațiu Moldovan (FC Rapid 1923, 1/0);

FUNDAȘI: Andrei Rațiu (Huesca | Spania, 10/1), Cristian Manea (CFR Cluj, 20/2), Adrian Rus (Pisa | Italia, 17/1), Ionuț Nedelcearu (Palermo | Italia, 24/2), Radu Drăgușin (Genoa | Italia, 3/0), Andrei Burcă (CFR Cluj, 15/0), Raul Opruț (Hermannstadt, 2/0), Marius Ștefănescu (Sepsi OSK, 2/0);

MIJLOCAȘI: Deian Sorescu (FCSB, 9/0), Alexandru Cicâldau (Ittihad Kalba | EAU, 28/4), Marius Marin (Pisa | Italia, 8/0), Tudor Băluță (Farul Constanța, 9/0), Darius Olaru (FCSB, 9/0), Răzvan Marin (Empoli | Italia, 44/2), Adrian Șut (FCSB, 0/0), Nicolae Stanciu (Wuhan Three Towns | China, 56/11), Olimpiu Moruțan (Pisa | Italia, 5/1), Alexandru Dobre (Famalicão | Portugalia, 0/0), Dennis Man (Parma | Italia, 16/5), Octavian Popescu (FCSB, 5/0);

ATACANȚI: Florin Tănase (Al Jazira | EAU, 15/2), Denis Alibec (Farul Constanța, 27/2), Louis Munteanu* (Farul Constanța, 0/0),

Echipa națională face parte din Grupa I împreună cu Elveția, Belarus, Israel, Andorra și Kosovo.

Jucători clujeni convocați la echipa națională de fotbal a României

Pentru meciurile cu Andorra și Belarus printre jucătorii convocați de selecționerul Edward Iordănescu au fost și jucători de la campioana României din sezonul 2021-2022,. CFR Cluj.

Aceștia sunt: fundașul lateral Cristian Manea, fundașul central Andrei Burcă și fundașul lateral Mario Camora care a fost înlocuit ulterior cu Marius Ștefănescu din cauza unei accidentări suferite de căpitanul celor de la CFR Cluj.

Programul complet al meciurilor Grupei I conform FRF

25 martie 2023: Belarus – Elveția (19:00),  Andorra – ROMÂNIA, Israel – Kosovo (21:45)

28 martie 2023: ROMÂNIA – Belarus, Kosovo – Andorra, Elveția – Israel (21:45)

16 iunie 2023: Kosovo – ROMÂNIA, Belarus – Israel, Andorra – Elveția (21:45)

19 iunie 2023: Elveția – ROMÂNIA, Belarus – Kosovo, Israel – Andorra (21:45)

9 septembrie 2023: Andorra – Belarus (19:00), ROMÂNIA – Israel, Kosovo – Elveția (21:45)

12 septembrie 2023: ROMÂNIA – Kosovo, Israel – Belarus, Elveția – Andorra (21:45)

12 octombrie 2023: Belarus – ROMÂNIA, Andorra – Kosovo, Israel – Elveția (21:45)

15 octombrie 2023: Elveția – Belarus (19:00), ROMÂNIA – Andorra, Kosovo – Israel (21:45)

18 noiembrie 2023: Belarus – Andorra (19:00), Israel – ROMÂNIA, Elveția – Kosovo (21:45)

21 noiembrie 2023: ROMÂNIA – Elveția, Andorra – Israel, Kosovo – Belarus (21:45)

 

Cosmin Olaru

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax