ACTUALITATE
Propunerile ministrului Daniel David pentru liceu, desființate la Cluj: Afectează profesorii și sabotează viitorul elevilor

Peste 20 de cadre didactice din Cluj s-au întâlnit pentru a discuta și a face propuneri pe marginea proiectelor-cadru pentru liceu puse în dezbatere de ministrul clujean al Educației, Daniel David.
Marea problemă din cancelariile școlilor clujene este tăierea orelor din trunchiul comun, respectiv multele “opționale” din care elevii de liceu vor trebui să aleagă. Vor fi afectați profesorii, dar va fi afectat și viitorul elevilor, spun angajații din învățământul clujean.
Profesorii clujeni, față în față cu reforma propusă de Daniel David
Profesorii de liceu s-au întâlnit la inițiativa Sindicatului Liber din Învățământul Preuniversitar Cluj (SLIPC) și federației din care face parte, cea a Sindicatelor Libere din Învățământ (FSLI).
La Cluj a fost prima întâlnire din cadrul “Caravenei Naționale de Consultare privind planurile-cadru pentru liceu”, care va avea loc în 20 de orașe. Nu e doar orașul de unde provine ministrul Educației, Daniel David, ci și o recunoaștere a faptului că se ce întâmplă la Cluj în învățământ ajunge să fie replicat apoi în toată țara.
Profesorii clujeni sunt de acord să pună elevul pe primul loc, dar spun că a lăsa totul la decizia acestuia va destabiliza sistemul de învățământ. Orele de istorie, geografie, matematică la unele filiere, cele unde elevii învață a doua limbă străină, și chiar cele de educație fizică și sport vor fi afectate.
“Omul nu poate fi schimbat doar dacă schimbi numele unei materii. Dacă spune că școala produce doar analfabeți funcționali, ministrul este într-o eroare gravă. Prin aceste proiecte cadru vor fi afectați profesorii pentru că nu o să mai fie ore, dar și elevii. Dispare a doua limbă străină, latina, istoria, geografia, la profilul tehnologic dispare cultura generală, dar la Bacalaurat evaluezi din ea.
Să ‘tai’ istoria românilor și să pui în loc istoria comunismului și a Holocaustului este o prostie. Acestea trebuie incluse în materie, ca module eventual. Iarăși nu este normal să tai geografia mediului”, a spus Ion Zoican, secretar general al FSLI, nu doar despre proiecte, ci și despre unele declarații ale ministrului Daniel David.
Programul elevilor nu va fi mai liber
Profesorii clujeni prezenți la dezbatere au făcut adevărate pledoarii pentru păstrarea mai multor ore la materiile enumerate în trunchiul comun. Asta pentru că altfel devin “opționale”, deci la latitudinea elevilor care, spun profesorii, vor face alegerile cele mai ușoare. Dar chiar elevii vor fi cei care vor pierde. De exemplu, la a doua limbă străină, în clasele IX și X va fi o singură oră, ceea ce stopează progresul elevilor, care cu greu mai ating nivelul B1, a spus o profesoară de franceză. Aceeași problemă a fost ridicată și de alți profesori, care au spus că materii precum geografia a fost “dinamitată”, dar și altele pe care elevii le aleg pentru examenul de BAC.
Ideea că se va elibera programul elevilor este falsă, mai spun profesorii. “Iar dacă se va elibera cu adevărat de ce? Ca să stea elevii mai mult pe stradă, pe telefoane. Cu aceste modificări elevii nu vor sta mai puțin la școală, ci doar mai puțin la anumite materii”, au fost de acord cadrele didactice.
Un profesor de matematică a subliniat că mai important ar fi să se acorde ore la dispoziția dascălului pentru că acesta observă problemele pe care le au elevii și le poate rezolva. “Reducând numărul de ore ne sabotăm copiii care merg la facultate”, a spus acesta.
Profesorii clujeni au mai spus că o reformă trebuie “lăsat” 10-15 ani ca să se vadă efectele și ce nu merge bine să fie modificat. Iar acum, în anul 2025, aceștia sunt îngrijorați de faptul că mulți elevi vin la școală doar pentru BAC sau pentru certificate de competențe și nu pentru un adevărat drum în viață.
Vocea profesorilor trebuie să fie ascultată
În urma acestor dezbateri, a spus vicepreşedinte FSLI, George Purcaru, va fi documentat un material pentru Ministerul Educației. “Vom prezenta o propunere venită de la adevărații specialiși, care sunt în cancelarii. Ne dorim ca vocea colegilor noștri să fie cu adevărat ascultată pentru că atunci când vorbim despre schimbări majore, și când vine vorba de planurile-cadru sunt cu adevărat schimbări majore, trebuie mai întâi de toate să facem o analiză foarte clară și să implicăm toți actorii, respectiv colegii noștri din cancelarii, elevi, părinți, societate civilă, bineînțeles, dar nu piramida întoarsă invers”, a declarat George Purcaru.
Acesta spune ca întâlnirile sunt necesare pentru că profesorii sunt îngijorați din cauza timpului limitat pe care îl au la dispoziție pentru a discuta viitorul învățământului. “Planurile-cadru au multe puncte sensibile. Trebuie sa știm ce proiectăm pentru viitorul copiilor noștri. De aceea reformele nu trebuie să fie făcute ‘de formă’. A îmbrăca într-o formă interesantă o reforma nu înseamnă că este și bună. Noi spunem că trebuie sa fie o pilotare pentru că trebuie să vedem care sunt efectele, chiar daca vor fi voci care vor spune că am pierdut deja 30 de ani. Dar dacă vrei să faci ceva pentru viitorul copiilor e nevoie de timp și resurse financiare”, a mai spus vicepreședintele FSLI.
Programa, spun profesorii, trebuie adaptată vremurilor în care trăim, trebuie să aibă o aplicabilitate practică, ceea ce nu se întâmplă. Dar dacă se vine, ”la pachet”, cu proiectele-cadru, cu programa școlară și pregătirea cadrelor didactice, atunci reforma ar putea fi “câștigătoare”.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Daniel David: Democrația românilor între “daco-romani” și “daco-geți”, între „globaliști” și „izolaționiști”, între tot și toate

Clujeanul Daniel David, ministrul Educației și Cercetării, face câteva comentarii la început de campanie electorală pentru alegerile prezidențiale, care vor avea loc în luna mai.
Daniel David vorbește despre “țara noastră la început de campanie electorală în 2025”, din perspectivă psihoculturală, care, speră el, “ne apropie ca români, pentru o competiție corectă în beneficiul țării”.
Daniel David: Dincolo de polarizările dintre noi, trebuie să avem grijă de țară
Daniel David a făcut o analiză după ce s-a stabilit lista și ordinea finală a candidaților la alegerile prezidențiale.
“Într-adevăr, lumea se schimbă paradigmatic și dramatic, de aceea, este important ca polarizarea noastră, a românilor, să nu ne vulnerabilizeze țara în aceste vremuri complicate. Dincolo de polarizările dintre noi, trebuie să avem grijă de țară! Dar pentru a face acest lucru, trebuie să fim înțelepți și să înțelegem psihologic prin ce trecem acum”, spune Daniel David.
Psihocultural vorbind, spune actualul ministru al Educației, orientativ acum avem trei mari grupuri de români, relativ polarizate și antagonizate, cu zone de tranziție între ele.
În zona democrației moderne – putere delegată prin reprezentativitate / adevăr distribuit prin media liberă / stat de drept garantat prin reguli-instituții.
“În aceasăt zonă, avem oamenii care o înțeleg și îi respectă instituțiile (instituții de la grădiniță, la cele politice), cei mai mulți fiind cu orientări euroatlantice. În general sunt oameni deja emancipați, cu preocupare spre binele comun și deschidere spre lumea globală, acesta fiind grupul cu cea mai mare pondere de absolvenți de studii superioare dintre cele trei grupuri despre care discutăm.
Din punct de vedere economic, cei mai mulți se află în clasa superioară sau de mijloc (clasa de mijloc se referă aici la partea din populație care are un venit disponibil anual cuprins între 75% și 200% din venitul disponibil median anual). Aceștia pot fi mai bulversați acum, în aceste vremuri de aparentă ruptură între Europa și SUA”, arată Daniel David.
Mesajul lui, pentru aceștia este că trebuie să-și urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile, respectiv sistemul democratic al țării, preocupându-se să funcționeze cât mai bine pentru oameni, “și ne va fi cât de bine se poate nouă și copiilor noștri”.
Între “daco-romani” și “daco-geți”, între „globaliști” și „izolaționiști”
Un alt grup, arată ministrul Educțaiei este reprezentat de cei din zona „antisistem”. Aici, spune Daniel David, sunt mai ales oameni “în faza de emancipare, mai egoiști în acest stadiu în mod natural”, deoarece vor ca mai ales părerea, vocea lor să fie ascultată și urmată, iar părerea, opinia proprie este confundată ușor cu cunoașterea sau adevărul.
“Se simt mai speciali, unii ca urmare a unui salt mai recent economico-social major, cei mai mulți aflându-se într-o zonă a unei clase de mijloc, economic vorbind. Pe acest fond, aceștia sunt împotriva instituțiilor existente pe care doresc să le distrugă și/sau să le înlocuiască prin preluarea acestora de către ei, simțind adesea că nu sunt respectați și valorizați de acestea, psihologia fiindu-le dominată adesea de emoții negative, cum ar fi frustrare, chiar ură.
Acceptă mai ușor ‘șefi’ speciali și, când/unde nivelul educațional este slăbit, dezvoltă narațiuni istorico-sociale bizare prin excepționalismul lor, de exemplu istorii false traco-geto-dace; conspirații prin pseudocunoaștere și pseudoreligie. Se autodescriu adesea ca ‘suveraniști’, în timp ce alții îi descriu ca ‘izolaționiști’, gândind greșit că reprezintă tot poporul și vorbind fără mandat în numele tuturor românilor”, consideăr psihologul Daniel David.
Românii “anisistem”, sensibili la restricțiile, pe care le consideră „șoroșiste”
Cei mai mulți dintre oamenii “antisistem” au studii medii, precizează Daniel David, care spune că, aceștia sunt, de asemenea, foarte sensibili la restricții, catalogându-le automat ca antidemocratice, adică „progresiste”, „șoroșiste”, și adesea sunt împotriva sistemului democratic modern și instituțiilor acestuia.
Dar, arată Daniel David:
- Democrația nu înseamnă că poți face/spune ce vrei. Libertatea comportamentală și libera exprimare vin cu responsabilități într-un cadru stabilit de reguli.
- Poți face ce vrei, atâta timp cât respecți reglementările. Poți să nu le respecți (ex. să fii agresiv, să ai comportamente infracționale), dar atunci vin în mod democratic, nu dictatorial, sancțiunile. Poți să spui ce vrei, atâta timp cât respecți reglementările. Poți să nu le respecți (ex. să fii abuziv, defăimător, amenințător), dar atunci, din nou, vin în mod democratic, nu dictatorial, sancțiunile.
- Așadar, faptul că nu poți face ce vrei și nu poți spune ce vrei este democratic. Asta ne protejează pe noi și pe copiii noștri de dictatura și toanele unuia sau altuia care ajunge temporar șef (uneori cu pistoale pe masă) și aceste limite autoimpuse ne transformă dintr-un grup barbar de homo sapiens într-o societate umană.
“Și lor le spun că, dacă țin la țară și sunt patrioți, trebuie să urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile, sistemul, canalizându-și nemulțumirea nu în demersuri anarhice cu tendințe izolaționiste, care distrug instituții și ne vulnerabilizează tuturor viața (inclusiv lor și copiiilor lor), ci în presiune pe funcționarea mai bună a instituțiilor, a sistemului. Și adesea au dreptate că instituțiile trebuie să funcționeze mai bine!”, spune Daniel David.
Daniel David: Sunt convins că există presiuni din zone autoritare externe
Cea de a treia grupă, arată Daniel David, este cea a românilor din zona “tradițională” În această zonă, spune Daniel David sunt oameni mai temători față de orice schimbare și care nu și-au găsit încă clar locul în democrația modernă. Economic, mai arată ministrul Educației, cei mai mulți se află într-o zonă de sărăcie sau în clasa de mijloc.
“Cei cu studii medii sau mai scăzute sunt mai bine reprezentați aici. Și lor le pot spune să-și urmeze valorile democratice și să respecte instituțiile, sistemul democratic al țării, cerând însă atenție și grijă față de nevoile, interesele și valorile lor. Eu sunt convins că, în schimbările paradigmatice de la nivelul lumii actuale, există presiuni din zone autoritare externe care atentează la drumul democratic al țării noastre.
De asemenea, sunt convins că există în interior români care contribuie intenționat la acest lucru, iar alții, neintenționat. Dincolo de faptul că unii îi etichetează negativ global pe cei care o fac intenționat, de exemplu ‘anarhiști’, ‘bolnavi mintal’, ‘interlopi’, ‘legionari’, ‘frustrați social’, lucru neinspirat după mine (dacă este „generalizare excesivă”), cât timp o fac legal, aceștia chiar au dreptul să creadă în altă direcție a țării.
Inițial, au reușit să inducă în eroare un procent mare din electoratul românesc, mai ales din zonele antisistem și tradițională, folosindu-le frustarea/ura și frica față de România euroatlantică prost înțeleasă, după estimarea mea (din diverse analize psihosociologice publice și personale), undeva între 35%-45%. Partea democrată și euroatlantică a fost și în decembrie 2024 și este și acum majoritară”, susține Daniel David.
Daniel David: România suverană este a tuturor
Problema, mai arată David, este să înțelegem bine aceste lucruri, “să ne trezim, prin inteligență și înțelepciune, pentru a ne proteja țara, copiii și viitorul, dacă drumul pe care îl vrem este cel al unei normalități și democrații moderne”.
“România suverană este a tuturor, iar divergențele dintre noi trebuie să ducă pentru toți țara înainte, nu să ne separe. De aceea, este important să ne unim toți forțele, indiferent unde ne regăsim psihocultural, fără a ne mai amenința unii pe alții în stil barbar străin bunului simț românesc, pentru a păstra drumul euroatlantic al țării, chiar dacă avem nuanțe, în funcție de zona ideologică de unde venim. Asta înseamnă după mine patriotismul românesc modern.
Psihocultural, eu mă regăsesc în prima opțiune, pentru democrația modernă, euroatlantică, așa cum am spus-o în diverse contexte. În consecință, votul meu va merge acolo. Dar să alegem toți deștept și patriotic în același timp, pentru România euroatlantică a tuturor!”, a concluzionat Daniel David.

Salvamontiștii din cadrul Serviciului Public Județean Salvamont-Salvaspeo Cluj, au intervenit, în weekend, la un caz medical care a necesitat sprijinul elicopterului SMURD, în Defileul Cheile Turenilor. Un tânăr de 24 de ani s-a accidentat la un umăr în zona cascadelor din defileu.
„Țin să felicit Serviciul Public Salvamont-Salvaspeo pentru profesionalismul dovedit și pentru modul în care a gestionat acțiunea de salvare. Vă mulțumim pentru că sunteți alături de iubitorii de munte și mișcare în aer liber, mereu pregătiți să interveniți”, a spus Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.
FOTO. Accidentat în Cheile Turenilor, EVACUAT de Salvamont cu elicopterul
Salvamontiștii care asigurau permanența la Baza Salvamont Cheile Turzii au ajuns la accidentat, i-au acordat primul ajutor și i-au imobilizat umărul în vederea evacuării. Întrucât zona defileului este una accidentată, deplasarea se face pe cablurile metalice iar victima nu se putea deplasa, o evacuare terestră pe targă ar fi necesitat multe ore și sprijin uman consistent. Astfel, având în vedere condiția medicală a victimei, s-a luat decizia solicitării sprijinului aerian.
Elicopterul SMURD a sosit deasupra defileului, a lansat pe cablu un salvator, care împreună cu cei trei salvamontiști au pregătit victima pentru trolierea în elicopter. Operațiunea de salvare a fost una exemplară, după cum reiese din mesajul pe care pilotul elicopterului l-a transmis salvamontiștilor după transportul victimei la spital și încheierea misiunii:
„Mulțumim pentru încrederea acordată! Oricând, cu plăcere venim. Aveți respectul nostru pentru eforturile depuse în slujba populației! Apreciem profesionalismul dvs., ceea ce face colaborarea facilă și intervenția rapidă și precisă”, a precizat comandantul aeronavei MAI.

Universitatea Cluj a ajuns la un acord cu Ioan Ovidiu Sabău pentru prelungirea contractului scadent în această vară. Antrenorul principal a semnat, luni, noua înțelegere, valabilă până la finalul sezonului 2026/2027.
Revenit la ”U” la mijlocul sezonului 2022/2023, primul după întoarcerea în Superligă, Ioan Ovidiu Sabău a condus echipa spre o finală de Cupa României la finalul acelui sezon, iar “Șepcile roșii” s-au aflat atunci la un penalty de trofeu.
Neluțu Sabău a SEMNAT cu „U” Cluj până în 2027
În sezonul 2023/2024, cu Ioan Ovidiu Sabău pe bancă din luna august, ”U” a fost la un pas de calificarea în play-off și a ajuns până în penultimul act din Cupa României.
Sezonul 2024/2025 a adus cea mai bună performanță din ultimii 53 de ani pentru ”U”. Echipa noastră a reușit calificarea în play-off pentru prima dată de la introducerea acestui format, ceea ce înseamnă și clasarea între primele șase echipe din Superliga, ultima realizare similară fiind consemnată în sezonul 1971/1972, când „studenții” s-au clasat pe locul 3. Pe parcursul sezonului regular, ”U” a fost lider timp de 18 din totalul de 30 de etape.

În vederea efectuării unor lucrări programate de întreținere la rețeaua publică de alimentare cu apă, Compania de Apa Someș va întrerupe furnizarea apei potabile, astfel:
Data efectuării lucrării: 26 Martie 2025
Localitatea/Localitatile: CLUJ-NAPOCA
Se ÎNTRERUPE furnizarea apei potabile în Cluj. Vezi când și unde
Strada/lista strazilor afectate: Str. George Bacovia; str. Pablo Picasso; str. Sergiu Celibidache; str. Teo Peter; str. Victor Papilian; Aleea Muzicii; str. Vasile Stoica; str. G. V. Bibescu; str. Panait Istrati; str. Iuliu Merca; str. Aurel Gurghianu; str. Nichita Stanescu; str. Mircea Eliade; str. Grigore Moisil; str. Miko Imre; str. Stefan Augustin Doinas; str. C-tin Noica; Calea Turzii intre str. C-tin Noica si str. Grigore Moisil – nr. pare; str. Lunii intre nr. 1 si nr. 16; str. Rapsodiei nr. 14; str. Observatorului nr. 119 si nr. 121; str. Eugen Ionesco intre str. Lunii si str. George Bacovia; str. Buna Ziua intre str. Pompiliu Teodor si Calea Turzii; str. Pompiliu Teodor; str. Marin Sorescu; str. Augustin Buzura; Aleea Marin Preda; Aleea Zaharia Stancu; Str. Kelemen Lajos; str. Erkel Ferenc; str. Buna Ziua nr. 25 A, B, C, D, E, F; Calea Turzii intre str. Buna Ziua si str. Wolfgang Amadeus Mozart;
Interval orar afectare furnizare serviciu: între orele 09:00 – 12:00
Sbarcea Nicolae
februarie 13, 2025 la 11:46 am
Este o greşează strategică națională să numeşti un filozof ca ministru al educației!
Nu a mai fost unul şi a „curățat” şcoala de românisme?