EVENIMENT
„PROFESIONALISM” la Ministerul Sănătății. Trei ore pe zi consultații la copii în UPU, în plin val de VIROZE
Ministerul Sănătății a anunțat, joi, că au fost înființate 59 de centre de evaluare la nivel național care asigură asistența medicală pediatrică în cazul virozelor respiratorii. Asta pentru a ușura accesul la asistență medicală pentru copii și pentru a reduce aglomerația și timpul de așteptare în Unitățile de Primiri Urgențe, având în vedere numărul mare de cazuri de infecții respiratorii.
În plin val de viroze, Ministerul Sănătății a rezolvat problema. Anunță că a deschis centre de evaluare a copiilor bolnavi, iar acolo unde nu se poate vor fi făcute circuite separate la spitale.
La Cluj-Napoca, unde la UPU din cadrul Spitalului de Copii, vin zilnic între 120 și 150 de pacienți, nu a fost deschis niciun alt centru de evaluare. Aici, din cauza numărului mare de pacienți, timpul de așteptare este mare, ajungând chiar și la 4 ore.
„Profesionalism” la Ministerul Sănătății. În plin val de viroze anunță că la Cluj copiii vor fi consultați la UPU două ore pe zi
La Cluj-Napoca, pe siteul ministerului apare ca centru de evaluare aceeași Unitate de Primiri Urgențe a Spitalului de Copii, iar programul este, potrivit Ministerului Sănătății, de luni până vineri de la ora 8.00 la ora 11.00, adică trei ore pe zi, urmând ca în weekend să fie închis.
Directorul DSP Cluj: Medicii consultă toți copiii oricând se prezintă
Directorul DSP Cluj, dr. Mihai Moisescu, a declarat pentru Cluj24.ro că la Cluj-Napoca UPU este soluția cea mai bună pentru că asistența medicală trebuie asigurată non-stop.
Citește și: Val de VIROZE la Cluj. La UPU Copii vin peste 120 de pacienți pe zi. Părinții se plâng că timpul de așteptare este prea mare
În ceea ce privește programul anunțat de Ministerul Sănătății, acesta spune că, probabil, este cel rămas de la centrul de evaluare Covid copii.
„Acum, la UPU Copii preponderente sunt virozele. De văzut îi vedem pe toți oricând se prezintă, doar cu rugămintea către părinți să aibă răbdare pentru că a crescut adresabilitatea și deci timpii de așteptare”, a mai spus dr. Mihai Moisescu.
Directorul DSP Cluj a mai precizat UPU este cea mai bună soluție și pentru că atunci când se impune internarea copiilor aceast lucru se poate face pe loc, fără să mai pună pacienții pe drumuri.
Dr. Moisescu a mai precizat va se va face un un circuit separat pentru copii lângă UPU.
UPDATE
La nivelul Spitalului de Copii din Cluj-Napoca s-a deschis și un centru de evaluare, în apropiere de UPU, cu program de funcționare de luni până vineri, între orele 8.00 – 12.00.
Vineri, Ministerul Sănătății a operat modificarea în legătura cu Centre de evaluare pediatrică pe site-ul propriu. La nivelul județului Cluj a fost modificat și orarul pentru acest centru, respectiv 8.00-12.00.
Sursa: MS
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Doi traficanți de droguri, prinși în flagrant în Turda când vindeau o jumătate de kilogram de susbstanță psihoactivă
Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a doi traficanți de droguri, un bărbat și o femeie, de 30 și 32 de ani, cercetate pentru operațiuni cu produse susceptibile de a avea efecte psihoactive, fără a deține autorizație eliberată în condițiile legii, în formă continuată.
”La data de 9 decembrie a.c., persoanele cercetate au fost prinse în flagrant delict, în municipiul Turda, în timp ce ar fi comercializat peste 500 de grame de substanță psihoactivă 2MMC, pentru 17.500 de lei.
În aceeași împrejurare, asupra femeii cercetate a fost găsit un plic, conținând aproximativ 8 grame de substanță psihoactivă, ce ar fi fost destinată vânzării.
De asemenea, din cercetări a reieșit faptul că, în perioada iulie – octombrie 2024, bărbatul cercetat ar fi procurat, deținut și comercializat aproximativ 400 de grame de substanță psihoactivă 2MMC, indisponibilizată pe parcursul administrării probatoriului.
La aceeași dată, au fost efectuate 3 percheziții domiciliare la locuințele acestora, în județul Cluj, fiind ridicate substanță 2MMC, mai multe cântare de precizie, obiecte purtând urme de substanță, precum și alte mijloace de probă.
Ieri, 9 decembrie, procurorii D.I.I.C.O.T. – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea acestora, pentru 24 de ore.
Arestați pe 30 de zile
Astăzi, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă a persoanelor cercetate, pentru 30 de zile.
Acțiunea a beneficiat de suportul specialiștilor Biroului Criminalistic din cadrul Poliției Municipiului Turda, luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Cluj și lucrătorilor Direcției Regionale Vamale Cluj”, arată DIICOT.
EVENIMENT
Mircea Doboș, antrenor cu portarii la echipa de fotbal feminin Olimpia Cluj, a murit în teribilul accident din Florești
Mircea Doboș, antrenor la Universitatea Olimpia Cluj a murit în accidentul care a avut loc marți dimineața în localitatea Florești.
Potrivit polițiștilor, acesta a fost lovit de o mașină în timp ce trecea strada prin loc nepermis.
Mircea Doboș, antrenor la echipa de fotbal feminin Olimpia Cluj a murit în teribilul accident din Florești
”Cu durere în suflet, ne luăm rămas bun de la cel care a fost Mircea Doboș, antrenor cu portarii la grupele de junioare U13 și U11, plecat prematur dintre noi, că urmare a unui tragic accident rutier. Condoleanțe familiei ! Dumnezeu să îl odihnească!”, au transmis reprezentanții clubului U Olimpia Cluj.
Accidentul a avut loc marți dimineața, la ora 6.35, pe DN1 E60, la ieșire din localitatea Florești.
”Din primele cercetări a rezultat că, un bărbat, de 56 de ani, care conducea un autoturism în direcția municipiului Orădea, ar fi accidentat un bărbat, de 36 de ani, care s-ar fi angajat în traversarea neregulamentară a părții carosabile”, au transmis polițiștii.
Din nefericire, în ciuda eforturilor echipajului medical, victima nu a putut fi resiscitată.
Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR) anunță că în perioada 10.12.2024 – 19.12.2024 se vor desfășura două transporturi cu depășiri pe traseul Constanța (Agigea) – Florești, pentru componentele necesare lucrărilor de la metroul din Cluj. Asta după ce cele două ”cârtițe” din China au ajuns, marți, în Portul Constanța Sud-Agigea.
Traseul este următorul: Agigea RORO PTF – DN39A – DN39 – Agigea – A4 – DN2A – Giurgeni – Slobozia – DN21 – Drajna – A2 – DN Centura București – A1 – Pitești – DN65B – DN65 – Albota – Drumul Expres Craiova – Pitești – DN65 – Craiova – DN65F – DN6 – Filiași – DN66 – Târgu Jiu – Centura Târgu Jiu – Simeria – A1 – A10 – A3 – DN1 – Florești (CJ).
”Lățimea maximă a vehiculelor este de 6,35 m, masa totală 188,08 tone, lungime 32,50 m, înălțime 4,50 m, viteza de deplasare urmând a fi adaptată condițiilor de trafic.
Menționăm că în conformitate cu OUG 195/2002 privind circulația pe drumurile publice viteza maximă de deplasare a vehiculelor cu depășiri este de 70 km/oră.
Etapele de desfășurare ale transporturilor sunt stabilite de poliția rutieră, care asigură însoțirea vehiculelor cu depășiri. Transporturile nu se vor desfășura în perioadele și pe sectoarele de drum pe care sunt semnalate fenomene meteorologice periculoase, prin codurile galben, portocaliu sau roșu”, precizează CNAIR.
ACTUALITATE
VIDEO Emil Boc: Park and ride-ul de la Aeroportul Cluj va fi dat în folosință în ianuarie 2025. Tarifele de parcare
Începe procedura de recepție a park and ride-ul de la Aeroportul din Cluj, a anunțat marți primarul Emil Boc.
Acesta va fi dat în folosință, efectiv, la începutul anului viitor.
Emil Boc: Park and ride-ul de la Aeroportul Cluj va fi dat în folosință în ianuarie 2025. Tarifele de parcare
”Am intrat în procedura de recepție a park and ride-ul de la aeroport, iar în ianuarie 2025 va fi dat în folosință efectiv. Sunt 889 de locuri de parcare, în total, inclusiv pentru autocare”, a declarat primarul Emil Bo (mai mult…)