Connect with us

ECONOMIE

Primul parc pentru tehnologii avansate în energii alternative din România, construit la Cluj, cu 6 milioane de lei

Publicat


panouri fotovoltaice cluj innovation park

Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Tehnologii Izotopice și Moleculare (INCDTIM) Cluj-Napoca a lansat, la finalul lunii decembrie 2021, licitația pentru realizarea primului parc ştiinţific experimental din România dedicat energiilor alternative. Aici vor avea porțile deschise toți cei care dezvoltă aplicații mobile și alte produse din domeniu.

Contractul de proiectare și execuție a fost evaluat la peste 6 milioane de lei.

Ideea proiectului a fost anunțată încă din anul 2020, însă licitația a fost reluată acum din cauză că s-a schimbat locația propusă. Inițial, parcul fotovoltaic și eolian trebuia să fie realizat pe dealurile Lombului, însă din cauza surpărilor de teren s-a ales ca destinație finală zona de parcări a Centrului Regional de Excelență în Industrii Creative (CREIC).

Parcul științific va testa în condiții reale eficiența energetică a panourilor fotovoltaice și instalațiilor eoliene moderne și va încuraja utilizarea resurselor regenerabile.

Totodată, de aici se vor alimenta cu energie electrică atât CREIC, cât și TEAM (centrul de sprijinire a afacerilor – Tehnologie, Evoluţie, Antreprenoriat, Microîntreprinderi).

Laboratorul va permite și creşterea capacității de cercetare-dezvoltare și inovare în domeniul energiilor alternative, eficiență energetică și tehnologii avansate de mediu, membrilor clusterului TREC – Transylvania Energy Cluster.

Dr. Laura Oana Raita, cercetător ştiinţific, a declarat pentru Cluj24 că aici se dorește și înființarea unui hub digital cu finanțare europeană, pentru sprijinirea companiilor care doresc să dezvolte aplicații specifice activității centrului.

Suprafața de teren dedicată proiectului este de 17.000 metri pătrați.

Parcul are o capacitate de 1000 kw și va fi realizat în 10 luni, nu mai târziu de 23 decembrie 2022.

parc fotovoltaic cluj innovation city cluj napoca

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Șoferița Patricia, prima femeie care a străbătut România la volanul unui tractor. Mesajul către români

Publicat

De

tractor 1

Patricia Pop este prima femeie șoferiță care a străbătut România la volanul unui tractor, iar la finalul traseului a poposit miercuri în campusul USAMV Cluj-Napoca.

În traseul din Transilvania, Patricia a parcurs județele Bistrița Năsăud, Mureș, Covasna, Harghita, Brașov, Sibiu, Alba și Cluj, unde au fost vizitate diferite ferme de profil horticol, agricol și zootehnic.

Anii trecuți, Patricia a traversat cu tractorul partea de vest, de est și de sud, iar în acest an, traseul a cuprins Transilvania.

”Nu există altă opțiune”

tractor 2

Aceasta a făcut apel la români să consume produse agricole românești.

”Când sunteți la raftul unui magazin, uitați-vă foarte bine pe etichetă și dacă vedeți steagul românesc, trebuie să cumpărați, nu există altă opțiune.

Și asta pentru că, indirect, susțineți economia românească și pe cei care produc. Viața voastră ar trebui să aibă în alimentație produse românești”, a spus Pop.

tractor 3

Citește mai departe

EVENIMENT

Doi judecători clujeni, eliberaţi din funcţie de preşedintele Iohannis. Sunt de la Curtea de Apel și Tribunal. S-au pensionat

Publicat

De

curtea de apel

Preşedintele României, Klaus Iohannis, a semnat, miercuri, decretele de eliberare din funcție a doi judecători clujeni.

Ambii magistrați au ieșit la pensie.

Este vorba de Ana Aldea, judecător cu grad profesional de curte de apel la Tribunalul Cluj și de Vasile Goja, judecător la Curtea de Apel Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT pe centura Apahida-Vâlcele. Mașină răsturnată

Publicat

Un accident rutier a avut loc, miercuri după masă, pe centura Apahida-Vâlcele.

Un autoturism s-a răsturnat în afara părții carosabile.

Vom reveni cu detalii.

Sursa: ISU Cluj

Foto: Arhivă

Citește mai departe

EVENIMENT

ACCIDENT pe Drumul Făgetului. O autoutilitară s-a RĂSTURNAT

Publicat

isu

Un accident a avut loc miercuri după masa pe DJ 107R (Drumul Făgetului) din Cluj.

O autoutilitară s-a răsturnat în afara carosabilului.

Vom reveni cu detalii.

Sursa: ISU Cluj

Foto: Arhivă

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate