Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Primarul Gilăului, acuzat de nepotism pe modelul Apele Române. Gelu Topan: Unde a fost nevoie de concurs, am făcut concurs

Publicat


Noul primar al Gilăului, Gelu Topan, este acuzat de nepotism și angajări pe modelul Apele Române la Primărie. Acuzațiile sunt lansate de filiala locală a USR-ului.
În ultimele zile au apărut pe rețelele de socializare informații despre angajarea prin dispoziție de primar, adică fără concurs, a administratorului public și a unui consilier personal al primarului.

Care sunt acuzațiile?

”Azi vi-l prezentăm pe administratorul public al comunei Gilău, dl Ciubotaru Vlad Costel.
Dl Ciubotaru a obținut postul de administrator public prin numire directă de către dl primar Topan Gelu. Nu a existat niciun concurs, așadar nici o intenție de a alege pe cel mai bun printr-o competiție. Ce credeți, ar fi fost normal să existe o competiție între mai mulți candidați care au competențe și un plan pentru dezvoltarea comunei noaste?
Poate existau și persoane din Gilău care erau interesate de această funcție. Adică cineva care să cunoască problemele comunității și să propună soluții concrete. Ca și exemplu, la concursul pentru postul de administrator public de la Timișoara, s-au înscris 307 persoane. Așa se procedează când se dorește transparență în administrație.
Despre experiența în muncă a dlui administrator public, nu este prea mult de spus: Administrația Bazinală de Apă Someș Tisa și o firmă de apartament cu sediul în comuna Baciu.
Iată dragi gilăuani cum se aplică și în Primăria Gilău rețeta de promovare de la Apele Române!
Pentru funcția în care a fost numit, tânărul administrator este remunerat cu 8320 RON, salariu de bază, la care se adaugă și alte beneficii.
Și mai important decât acestea, este faptul că primarul comunei Gilău, dl Topan și-a delegat către dl Ciubotaru, atributul de ordonator principal de credite.
Ce înseamnă acest lucru? Înseamnă că dl primar „s-a spălat pe mâini de responsabilități față de comuna Gilău” iar dl Ciubotaru are pe mâini bugetul comunei, răspunde de investițiile din comună, achiziții, evidența patrimoniului, etc. Ordonatorul de credite delegat își exercită atribuțiile asupra TUTUROR categoriilor de cheltuieli aferente bugetului local”, se arată într-o postare a USR Gilău.

Tot pe rețelele de socializare au apărut acuzații legate de numirea pe postul de consilier personal al finului lui Gelu Topan, Cristian Ferencz, susținător al edilului în campania electorală și fost președinte al PDL Gilău.

”Despre faptul ca Gelutu si-a luat consilier personal, platit din bani publici, tocmai pe Kiki (finul lui), ce mai poti sa spui? Este dovada absoluta de nepotism politic. Acum am văzut cu dovezi (cazul administratorului public) modul de lucru al lui Gelutu la Primarie. Adica, pe modelul Apele Române (numiri din pix, fara concurs, lipsa totala de transparenta, prietenii de partid, nepotisme) asa cum a fost invatat si propulsat si el.
Gelutu este ajuns acolo datorita partidului, si se teme de concurenta si tine disperat cu dintii de scaun. Atata doar , partidul il ajuta la capitolul imagine ca sa prosteasca lumea. Gelutu nu va avea proiectele lui pentru comunitate pentru ca nu poate”, scrie altcineva pe facebook.

Gelu Topan: Ar fi o lipsă de coerență să nu continui proiectele bune. Unde a fost nevoie de concurs, am organizat concurs

Primarul Gilăului a declarat pentru Cluj24 că va continua proiectele bune ale administrației vechi pentru că a fost consilier local și a aprobat unele dintre aceste proeicte.

”Ar fi o acțiune la nelalocul ei să opresc proiecte precum asfaltarea la Someșul Rece sau alimentarea cu gaz la Someșul Rece, mai ales că eu am fost inițiatorul acelui proeict, cu un grup de cetățeni constituiți într-o asociație. Am ajuns în faza de autorizație de construire pentru a aduce gazul la Someșul Rece și așteptăm să avem bugetul, să avem lucrarea. Mai analizăm și legislația cu privire la noi rețele de utilități, prin care cei care furnizează serviciile suportă pe costul lor prelungirile de rețele”, a spus primarul Gelu Topan.

În legătură cu numirile făcute, edilul a menționat că primarii din Cluj au obținut un punct de vedere de la Guvern, prin care se pot face aceste dispoziții.

”Inclusiv USR are la Cuzdrioara administratorul public numit prin dispoziție de primar”, mai spune Gelu Topan.

În legătură cu administratorul public al Gilăului, Vlad Ciubotaru – acesta are două facultăți: Construcții Civile și Construcții hidrotehnice, masterat în Geotehnică, iar momentan parcurge studii doctorale.

O scurtă perioadă de vreme, Gelu Topan și Vlad Ciubotaru au fost colegi la Apele Române.

”Pe Vlad Ciubotaru mm reușit să-l atragem aici din mediul privat și are depus la primărie un proiect de management. Legat de concursuri: unde a fost nevoie, cum a fost la serviciul de urbanism, am organizat concurs, iar cel care a obținut poziție lucrează deja și avem o colaborare bună. În cazuri precum cel al consilierului personal, primarul poate numi pe oricine consideră de cuviință, prin dispoziție. Și consilierul personal Cristian Ferencz vine din mediul privat”, a mai declarat primarul Gilăului, Gelu Topan, pentru Cluj24.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




1 Comentariu

1 Comentariu

  1. Lazar Vasile

    martie 22, 2021 la 10:41 pm

    Domnu Primar, oare nu ar trebui să vă mai gândiți asupra ,, proiectului meu ” cu gazul din Someșu Rece?. Sigur nu o fost ideea altcuiva?. Prin Someșu Rece circulă altfel zvonul. Nu ar strica un exercițiu de memorie, poate vă aduceți aminte…

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Diana Șoșoacă, ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot. Mii de voturi nule înregistrate

Publicat

Diana

Președintele Partidului S.O.S România, Diana Iovanovici Șoșoacă, a fost ”votată” la Cluj deși nu figura pe buletinul de vot pentru alegerile prezidențiale.

Astfel, duminică, după închiderea urnelor, la multe secții de votare cei care au numărat voturile au avut surpriza să constate că pe buletine de vot a apărut un chenar desenat cu pixul în interiorul căruia era trecut numele Dianei Șoșoacă și numele partidului și ștampila ”votat”.

De asemenea, cei 14 candidați aflați pe buletinul tipărit erau tăiați, voturile acestea fiind anulate.

Alți clujeni nemulțumiți au pus ștampila pe mai mulți candidați, astfel că și aceste voturi au fost considerate nule.

CCR a decis interzicerea candidaturii la Președinția României a Dianei Șoșoacă, astfel încât aceasta nu a figurat pe buletinele de vot.

Diana

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat de 48 de ani din Poieni, Cluj, AMENDAT pentru ruperea unor afișe electorale

Publicat

politie 4 bun

Un bărbat de 48 de ani din Poieni, jud. Cluj, a fost amendat cu 2.000 de lei pentru ruperea unor afișe electorale.

„Potrivit celei mai recente centralizări a incidentelor electorale, de la debutul procesului de votare au fost înregistrate 11 sesizări privind posibile contravenții sau infracțiuni legate de alegeri. Dintre acestea, 3 sesizări nu s-au confirmat, iar alte 3 sunt în curs de verificare.

Bărbat de 48 de ani din Poieni, Cluj, AMENDAT pentru ruperea unor afișe electorale

Până în prezent, a fost înregistrat un dosar penal și au fost aplicate 4 sancțiuni contravenționale: un avertisment și 3 amenzi, însumând peste 5.000 de lei.

Polițiștii Secției 8 Poliție Rurală Huedin au fost sesizați în legătură cu distrugerea unor afișe electorale din apropierea secției de votare nr. 589 din localitatea Poieni.

În urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că un bărbat, de 48 de ani, din comuna menționată mai sus, ar fi distrus prin rupere aproximativ 13 afișe electorale tipărite, amplasate pe panoul din proximitatea secției de votare.

Afișele respective aparțineau mai multor formațiuni politice și candidați înscriși pentru Alegerile Parlamentare din 1 decembrie 2024.

Bărbatul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 2.000 de lei, conform prevederilor Legii nr. 208/2015 privind alegerea Senatului și a Camerei Deputaților, precum și pentru organizarea și desfășurarea activităților electorale”, a transmis IPJ Cluj.

 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Agitație și suspans la AUR Cluj în seara alegerilor. Cum au fost primite rezultatele exit-poll-urilor?

Publicat

Reprezentanții și susținătorii AUR Cluj au trăit momente de tensiune maximă, duminică seară, în așteptarea primelor sondaje ale alegerilor prezidențiale.

Potrivit rezultatelor exit-poll, candidatul AUR la Președinție, George Simion, este creditat cu locul al patrulea în preferințele românilor care și-au exprimat duminică votul, cu 15% din voturile românilor.

Reporterii Cluj24 s-au aflat, la momentul anunțării rezultatelor exit-poll, la sediul AUR Cluj, unde câteva zeci de membri ai partidului și susținători ai lui George Simion au așteptat împreună rezultatele. Ultimele minute ale votului au fost marcate de agitație și nerăbdare. În sediu, videoclipuri cu liderul partidului au rulat pe ecranele telefoanelor, iar forfota generalizată reflecta emoția momentului.

Șoc și emoție în fața rezultatelor exit-poll

Rezultatele exit-poll-urilor, asa cum surprind si imaginile video, au produs reacții variate printre susținătorii AUR Cluj. Deși au apărut exclamații și suspine de surprindere, liderii locali au încercat să păstreze o atitudine reținută până la confirmarea oficială a voturilor.

Reprezentanții filialei au refuzat să susțină o conferință de presă, pe de o parte din lipsa reprezentanților mass-media la sediul AUR. Mai mulți dintre ei au părăsit sediul după aflarea rezultatelor exit-poll.

„Așteptăm numărătoarea finală a voturilor”

Pentru Cluj24, Alexandru Curea, consilier județean și reprezentant al filialei AUR Cluj, a făcut o serie de declarații:

„Noi, Alianța pentru Unirea Românilor filiala Cluj suntem mândri de rezultatul obținut, dorim să mulțumim fiecărui român care și-a exprimat dreptul constituțional și a mers la vot, indiferent de opțiunea avută și cu atât mai mult le mulțumim celor care ne-au votat și ne-au susținut. De azi înainte, noi, AUR, am început să scriem istorie, iar această mișcare de trezire națională s-a văzut și în sondaje, și acum, la exit-poll. Dorința de schimbare a românilor nu mai poate fi oprită și abia am început să facem treabă, să ne luptăm cu adevărat pentru țară. Vom fi o forță care vom reprezenta cu demnitate și mândrie fiecare român, indiferent de opțiunea acestuia, în Parlamentul European, în Parlamentul României. Așteptăm numărătoarea finală a voturilor și sperăm să îi reprezentăm pe români și în turul II.

Avem informații de la toți colegii din țară și de la colegii filialei Cluj că au fost tentative de fraudă, în anumite comune s-a lăsat chiar și cu dosare penale, chiar și pentru președinții secției de votare, o să revenim ulterior cu toate informațiile pe care le avem. Așteptăm numărătoarea finală, suntem optimiști. Legat de rezultatele celorlalți candidați, ni se pare că nu sunt cele reale”, a declarat acesta.

Deși rezultatele exit-poll-urilor nu au fost cele așteptate, reprezentnții AUR Cluj rămân optimiști în așteptarea a numărătorii finale a voturilor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rezultate parțiale. Călin Georgescu conduce la Cluj în preferințele alegătorilor

Publicat

De

Călin Georgescu

Conform datelor centralizate până la ora 22.00 de Autoritatea Electorală Permanentă, Călin Georgescu a obținut cele mai multe voturi dintre candidații la alegerile prezidențiale în județul Cluj.

La nivel național, Georgescu se află pe locul 3 în preferințele electoratului, după Marcel Ciolacu și Elena Lasconi.

Rezultate parțiale. Călin Georgescu conduce la Cluj în preferințele alegătorilor

Astfel, Călin Georgescu este creditat cu aproape 20% din voturi și este urmat de Marcel Ciolacu (PSD) cu 17%.

Urmează George Simion (AUR) cu aproape 16%. Nicolae Ciucă, PNL, este creditat cu aproape 15% din voturi și Elena Lasconi cu aproape 13%.

UPDATE

La Cluj-Napoca, la ora publicării acestei știri, Elena Lasconi, USR, se afla pe primul loc, cu peste 32% din voturi, fiind urmată de Călin Georgescu cu aproape 14% și de Kelemen Hunor cu 12,42%.

La Cluj-Napoca, Marcel Ciolacu este creditat cu aproape 10%, iar Mircea Geoană cu 8,52%.

 

Foto: Facebook

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax