EVENIMENT
Peste 112.000 de doze de vaccin Moderna au ajuns în România
Un număr de 112.800 doze de vaccin împotriva Covid-19 produse de Moderna au ajuns în România.
Transportul a fost asigurat de firma producătoare, iar dozele de vaccin au fost aduse în Bucureşti pe cale terestră, potrivit Comitetului Naţional de Coordonare a Activităţilor privind Vaccinarea împotriva COVID-19 – CNCAV.
Dozele vor fi depozitate la Compania Naţională „Unifarm” SA, iar în perioada următoare vor fi distribuite în centrele regionale existente la nivel naţional.
Până în prezent, 1.479.600 de doze de vaccin Moderna au fost recepţionate, iar 722.188 au fost deja utilizate pentru imunizarea populaţiei.
În România, alocarea dozelor de vaccin se realizează conform calendarului de livrare pus la dispoziţie de firma producătoare, sens în care, periodic, ţara noastră primeşte tranşele de vaccin necesare imunizării populaţiei, a menţionat sursa citată.
Foto: pixabay.com
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CFR Cluj a anunțat miercuri transferul lui Andres Sfaiț de la Salernitana, un atacant care a debutat și la Echipa Națională a României U20.
Cluburile CFR 1907 Cluj și Salernitana au ajuns la un acord privind transferul jucătorului Andres Sfaiț, a transmis miercuri echipa din Gruia.
CFR Cluj a semnat cu un ATACANT de la Salernitana, internațional U20
În vârstă de 20 de ani, tânărul atacant clujean se întoarce în România după mai bine de 10 ani petrecuți în străinătate.
El a evoluat atât în competițiile de juniori, cât și în cele de seniori în Austria, pentru SV Grödig, și în Italia, pentru Salernitana
„Cu 69 de meciuri bifate în carieră, Andres a reușit să marcheze de 13 ori și să debuteze la Echipa Națională a României U20, având 7 prezențe în meciurile din U20 Elite League”, se arată pe pagina de Facebook a clubului CFR Cluj.
Alegerile prezidențiale vor avea loc în 4 mai (primul tur) și 18 mai (turul doi), potrivit variantei de calendar acceptate în ședința de miercuri seară a coaliției PSD-PNL-UDMR-minorități, au declarat pentru HotNews.ro surse din coaliție.
Liderii coaliției guvernamentale PSD-PNL-UDMR-minorități s-au reunit la guvern, de la ora 17:00, pentru prima ședință din acest an. Lămurirea situației privind candidatul coaliției la alegerile prezidențiale, stabilirea datei alegerilor prezidențiale și bugetul pe acest an au fost cele trei teme prioritare de pe ordinea de zi.
S-a stabilit data ALEGERILOR prezidențiale
Cluj24 scria zilele trecute despre o posibilă mutare la CFR Cluj a fundașului crescut de Real Madrid, Alexandru Țîrlea, în vârstă de 24 de ani. Miercuri, gruparea feroviară a anunțat perfectarea transferului.
„Suntem bucuroși să vă anunțăm că Alexandru Țîrlea este noul nostru fundaș lateral!
Fundașul crescut de Real Madrid a SEMNAT cu CFR Cluj
Născut în Spania, tânărul apărător de 24 de ani a fost crescut la renumita academie a celor de la Real Madrid La nivel de seniori, Țîrlea a bifat 103 de partide și a evoluat la Salamanca, Gimnàstic de Tarragona si Deportivo Alaves, pentru cea din urmă debutând în La Liga într-un meci cu Rayo Vallecano.
La vârsta de doar 17 ani, Alexandru a primit prima sa convocare la Echipa Națională, bifând până acum 8 apariții sub tricolor la echipele naționale de juniori ale României”, scrie pe pagina de Facebook a clubului.
Cluj-Napoca va avea un centru modern de colectare a deșeurilor cu aport voluntar. Contractul a fost semnat miercuri, 8 ianuarie 2025.
„Astăzi, 8 ianuarie, am semnat contractul de execuție și furnizare dotări pentru obiectivul de investiții „Înființarea unui centru integrat de colectare prin aport voluntar – Runda I, CAV mare împreună cu ASOCIEREA S.C. NORD CONFOREST S.A. – B.T. BEST TOOLS COMPANY S.R.L.
VIDEO. Clujul va avea un centru modern de COLECTARE a deșeurilor cu aport voluntar
Obiectivul general al investiției este accelerarea procesului de extindere și modernizare a sistemelor de gestionare a deșeurilor în România cu accent pe colectarea separată, măsuri de prevenție, reducere, reutilizare și valorificare în vederea conformării cu directivele aplicabile și tranziției la economia circulară.
Proiectul este finanțat în cadrul apelurilor de proiecte din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR). Investiția are ca termen de finalizare 6 luni de la emiterea ordinului de începere a lucrărilor”, a spus primarul Emil Boc pe Facebook.