ACTUALITATE
Peste 100 de copii şi-au imaginat viitorul oraşului prin joacă

La Cinema Dacia din cartierul Mănăștur a avut loc un atelier pilot în cadrul proiectului „Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighborhoods”, sub egida CIIC – Centrul de Inovare și Imaginație Civică – cu ajutorul QUB Education și Centrul Cultural Clujean.
„Peste 100 de copii și-au imaginat viitorul orașului prin joacă în cadrul acestei activități Elevii din ciclul gimnazial au confecționat felicitări de Crăciun, roboți, lumânări, jucării, creme de corp și alte obiecte din materialele reciclabile sau obiecte vechi, reutilizate. Obiectivul principal al acestui atelier este de a educa elevii cu privire la importanța celor 3R: reducem, reutilizăm și reciclăm. Această direcție este una asumată de către municipalitate și înseamnă implicarea fiecărui membru al comunității în demersurile de a obține un mediu mai curat în drumul către neutralitatea climatică.
În anul 2022, Municipiul Cluj-Napoca a fost selectat în cadrul Misiunii Uniunii Europene „100 de orașe inteligente și neutre din punct de vedere climatic până în 2030”, asumându-și direcția clară de accelerare a neutralității climatice. Ambiția Misiunii este de a sprijini, promova și pune în valoare 100 de orașe europene în transformarea lor în direcția neutralității climatice. În apelul de proiecte Net Zero Cities lansat de Comisia Europeană, proiectul consorțiului clujean „Blueprint for Net-Zero Apartment- block Neighborhoods”, coordonat de partenerul lider – Municipiul Cluj-Napoca, a fost declarat câștigător, iar valoarea totală a proiectului este de 1.5 milioane euro, finanțare nerambursabilă 100%. Scopul acestui proiect pilot este de a genera un plan cuprinzător pentru tranziția către neutralitatea climatică în cartierul Mănăștur și de a dezvolta un model consistent care poate fi replicat și în alte cartiere ale orașului. Totodată, Municipiul nostru este unul dintre primele 10 orașe din UE care a primit eticheta „verde” a Misiunii, pentru planul cuprinzător de atingere a neutralității climatice pe care îl propune.
Eticheta Misiunii are rolul de a facilita accesul Municipiului Cluj-Napoca la finanțările europene, naționale și regionale, dar și la investițiile private. În urma procesului de revizuire a documentelor depuse, Comisia Europeană a validat Planul de Acțiune Climatică Cluj-Napoca 2030, iar Municipiul Cluj-Napoca a primit eticheta Misiunii.
„EU Mission Label” este o recunoaștere a eforturilor orașului de a gândi un plan complex pentru tranziția verde și o validare a acțiunilor și proiectelor pe care municipalitatea clujeană le derulează.
Alături de partenerii locali din proiect: Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca (UTCN), Asociația Cluster TREC, Zona Metropolitană Cluj (ZMC), Universitatea Babeș-Bolyai (UBB), Clusterul Transilvania IT, Asociația Urbannect, Ordinul Arhitecților din România, Filiala Transilvania, Primăria Cluj-Napoca va realiza periodic pe întreaga durată de implementare a proiectului activități similare cu cea desfășurată la cinema Dacia.
În timpul atelierelor, partenerii din cadrul consorțiului au răspuns la întrebările copiilor și le- au oferit informații cu privire la procesul de tranziție către neutralitate climatică pe înțelesul lor, îmbinând practic joaca cu informații concrete. Acest proiect se bazează pe colaborarea dintre toți actorii din ecosistemul local”, informează Primăria Cluj-Napoca.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Clujenii se pot aștepta la o vreme în general prietenoasă de 1 Mai, potrivit prognozei pe patru săptămâni emisă de Administrația Națională de Meteorologie.
Intervalul 28 aprilie – 5 mai, care cuprinde și minivacanța de Ziua Muncii, va aduce temperaturi medii apropiate de valorile normale pentru această perioadă în toate regiunile țării, inclusiv în zona Clujului.
Cum va fi vremea la Cluj de 1 Mai
În ceea ce privește precipitațiile, ANM estimează un ușor deficit în regiunile vestice și nord-vestice, ceea ce înseamnă că șansele de ploaie sunt scăzute în Transilvania, iar vremea se anunță potrivită pentru ieșiri în aer liber, picnicuri sau drumeții.
Cum arată evoluția vremii în perioada următoare:
- 21 – 28 aprilie 2025: Temperaturile vor fi peste normalul perioadei, în special în nordul țării. Precipitațiile se vor încadra în limitele normale, cu posibilitate de ușor excedent în zonele montane sudice și sud-vestice.
- 28 aprilie – 5 mai 2025: Temperaturile vor fi în limitele normale, iar precipitațiile vor fi ușor sub media obișnuită în vestul și nord-vestul țării – inclusiv Cluj
- 5 – 12 mai 2025: Valorile termice vor crește ușor peste normalul perioadei, iar precipitațiile vor rămâne în limitele obișnuite în vest, dar ușor deficitare în rest.
- 12 – 19 mai 2025: Se menține un regim termic ușor peste media specifică perioadei. În regiunile intracarpatice, precipitațiile vor fi ușor deficitare.
Foto: Arhivă
EVENIMENT
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace

Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace ulterioare, a anunțat Vaticanul.
Atacul cerebral a dus la comă și la insuficiență cardiacă ireversibilă.
Papa Francisc a murit în urma unui accident vascular cerebral și a unei insuficiențe cardiace
Raportul privind cauza morții Papei Francisc vine la aproximativ 12 ore după decesul pontifului, conform Mediafax. Francisc suferea de o boală pulmonară cronică și, în tinerețe, i s-a extirpat o parte dintr-unul dintre plămâni.
Problemele de sănătate l-au chinuit în ultimii ani de viață și a fost internat la spitalul Gemelli pe 14 februarie pentru o criză respiratorie care s-a transformat în dublă pneumonie. Aceasta a dus la o ședere de 38 de zile în spital, cea mai lungă din papalitatea sa.
Cu toate acestea, a ieșit din spital în Duminica Paștelui, cu o zi înainte de moartea sa, pentru a binecuvânta mii de oameni în Piața Sfântul Petru.

Un clujean de 57 de ani a murit în Zaragoza, Spania, în noaptea de Înviere.
Alexandru Mihalca a fost ucis în urma unui scandal cu un bărbat din Republica Dominicană.
Un clujean a fost ucis în Spania cu lovituri de cuțit
Bărbatul, care este din Dej, a ieșit sâmbătă noaptea la un bar din Zaragoza pentru a se întâlni cu un prieten, scrie Dejeanul.ro.
Acolo, după o partidă de skandenberg cu dominicanul de 42 de ani, s-a iscat o certă între cei doi. Au ieșit afară din bar, iar bărbatul din Republica Dominicană l-a înjunghiat inimă pe clujean.
Criminalul a fost prins de polițiști, după ce a fost urmărit de mai mulți livratori de mâncare.
Trupul neînsuflețit al lui Alexandru Mihalca, care era stabilit în Spania de 26 de ani, va fi adus în țară.

Constructorul se pregătește de începerea lucrărilor la pasajul centurii metropolitane a Clujului.
Astfel, începând de marți, traficul în Florești va fi deviat în zona Spitalului Regional de Urgență.
Alternativă de circulație în Florești
Începând de marți, 22 aprilie, ora 11.00, traficul va fi deviat pe o bretea, anunță primarul comunei Florești, Bogdan Pivariu. Segmentul înlocuitor va avea tot două benzi de rulare nefiind astfel afectat traficul.
Odată cu deschiderea circulației în ambele sensuri pe strada Razoare, există posibilitatea de a evita acest tronson și de a ieși pe DN, fie lângă Metro, fie lângă Epinvest, a mai arătat primarul.
Centura metropolitană va decongestiona traficului pe cea mai aglomerată arteră din România.
Se lărgește drumul la 6 benzi
După construirea pasajului din zona viitorului Spital Regional de Urgență, se va trece la lărgirea drumului Cluj-Napoca – Florești de la 4 la 6 benzi, a anunțat recent și primarul Clujului, Emil Boc.
Lucrările la pasajul din Florești și la supralărgirea drumului spre Cluj-Napoca trebuie să fie gata la finalul anului 2025.
Foto: Primăria Florești