Connect with us

EVENIMENT

Peste 10.800 de noi îmbolnăviri cu COVID la nivel național. Au fost 207 decese în 24 de ore

Publicat


Numărul cazurilor noi de Covid-19 se menține ridicat. În 24 de ore, la nivel național au fost diagnosticate cu Covid-19 nu mai puțin de 10.826 de persoane. Aproape 1.400 de români s-au infectat a doua oară.

Până astăzi, 29 septembrie, pe teritoriul României au fost înregistrate 1.221.636 de cazuri de infectare cu noul coronavirus, dintre care 1.388 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

1.110.542 de pacienți au fost declarați vindecați.

În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 10.826 de cazuri noi de persoane infectate cu SARS – CoV – 2, dintre care 259 sunt ale unor pacienți reinfectați, testați pozitiv la o perioadă mai mare de 180 de zile după prima infectare.

Până astăzi, 36.865 de persoane diagnosticate cu infecție cu SARS – CoV – 2 au decedat.

În intervalul 28.09.2021 (10:00) – 29.09.2021 (10:00) au fost raportate de către INSP 207 decese (101 bărbați și 106 femei), ale unor pacienți infectați cu noul coronavirus, internați în spitalele din Arad, Argeș, Bacău, Bihor, Bistrița-Năsăud, Botoșani, Brăila, Brașov, Buzău, Caraș-Severin, Călărași, Cluj, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Dolj, Galați, Giurgiu, Gorj, Harghita, Hunedoara, Ialomița, Ilfov, Maramureș, Mehedinți, Mureș, Neamț, Olt, Prahova, Satu Mare, Sălaj, Sibiu, Suceava, Teleorman, Timiș, Vaslui, Vrancea și Municipiul București.

Dintre cele 207 decese, 2 au fost înregistrate la categoria de vârstă 30-39 ani, 6 la categoria de vârstă 40-49 ani, 22 la categoria de vârstă 50-59 ani, 50 la categoria de vârstă 60-69 ani, 70 la categoria de vârstă 70-79 ani și 57 la categoria de vârstă peste 80 ani.

194 dintre decesele înregistrate sunt ale unor pacienți care au prezentat comorbidități, 9 pacienți decedați nu au prezentat comorbidități, iar pentru 4 pacienți decedați nu au fost raportate comorbidități până în prezent.

10 dintre cei 207 pacienți decedați erau vaccinați. Cei 10 pacienți aveau vârste cuprinse între 61 și 86 de ani și prezentau comorbidități.

Nu au fost raportate decese anterioare intervalului de referință.

În unitățile sanitare de profil, numărul total de persoane internate cu COVID-19 este de 11.742. Dintre acestea, 1.320 sunt internate la ATI.

Din totalul pacienților internați, 310 sunt minori, 290 fiind internați în secții și 20 la ATI.

Până la această dată, la nivel național, au fost prelucrate 9.585.431 de teste RT-PCR și 3.203.021 de teste rapide antigenice. În ultimele 24 de ore au fost efectuate 27.457 de teste RT-PCR (13.184 în baza definiției de caz și a protocolului medical și 14.273 la cerere) și 42.978 de teste rapide antigenice.

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Consultații stomatologice gratuite, pe esplanada Cluj Arena, de Ziua Mondială a Sănătății Orale

Publicat

Servicii stomatologice gratuite Cluj

Consiliul Județean Cluj susține o nouă campanie în domeniul medical: consultații stomatologice și radiografii dentare gratuite, la Cluj Arena.

Consiliul Județean Cluj sprijină Facultatea de Medicină Dentară din cadrul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca în vederea derulării proiectului „Cu un zâmbet mai aproape de sănătate”.

Consultații și radiografii dentare gratuite

Desfășurat sub egida Zilei Mondiale a Sănătății Orale, acesta include și realizarea, în data de 29 martie a.c., în intervalul orar 10:00-17:00, pe esplanada Cluj Arena, a unor consultații stomatologice și radiografii dentare gratuite cu cabinetul mobil Smilemobil.

De asemenea, vor fi desfășurate și activități de informare și un flashmob.

„Invit clujenii să recurgă cu încredere la aceste servicii oferite în mod gratuit și să se îngrijească de sănătatea lor orală. Atât copiii cât și adulții pot beneficia de sfaturi și informații utile, direct de la specialiști, în vederea menținerii unui zâmbet sănătos și pentru prevenirea unor eventuale afecțiuni”, a transmis Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Ziua Mondială a Sănătății Orale

La nivel mondial, în data de 20 martie este celebrată Ziua Mondială a Sănătății Orale, cu scopul de a promova intervențiile eficiente pentru sănătatea orală.

Reamintim, în acest context, faptul că forul administrativ județean s-a implicat de-a lungul timpului și în alte campanii din domeniul medical, precum cele ce au vizat prevenția, respectiv depistarea precoce a cancerului de col uterin și de sân, cea referitoare la depistarea precoce a tuberculozei, în cadrul cărora au fost testate zeci de mii de persoane, respectiv campanii de donare de sânge.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Când poartă porcul paie’n gură. Cum se „citea” vremea în satele clujene din vechime. Bătrânii tălmăceau ”mesajele” naturii

Publicat

De

Cum se "citea" vremea în vechime în satele clujene

Expresia când „poarta porcului paie în gură” e adevărată și, mai mult, reprezenta un semn de schimbare a vremii cunoscut în satele clujene din vechime.

Bătrânii satului, spun spaicliștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj știau tălmăci mesajele pe care le transmitea natura.

Cum se ”citea” vremea, în satele clujene din vechime

Sigur, cei în vârstă erau cei care învățau, în timp, să privească atent la tot ce-i înconjura și să interpreteze semnele cerului, comportamentul animalelor și al păsărilor, pentru a putea anticipa schimbarea vremii și, în funcție de acest lucru, să-și organizeze muncile agricole.

”În vechime, oamenii din localitatea clujeană Râșca știau că atunci când răsărea soarele cu o lumină prea intensă, ori apunea într-o geană de nor roșiatic, urma să plouă. Vremea rea era prevestită și de animale sau păsări. Spun oamenii că atunci când <<poartă porcul paie în gură>>, când rândunelele zboară jos, pe lângă pământ, când vrăbiile se adună în stol și sunt foarte guralive, sau când măța își linge parul, vine ploaie”, arată specialiștii clujeni.

Credințe care s-au păstrat până în zilele noastre

Existau și alte credințe care se păstrează și astăzi în satele din zona de munte a Clujului. Astfel, oamenii încă folosesc ritualurile care îi ajută să fie sănătoși la cap sai să nu li se „strâmbe fața”.

„Când auzi primu’ tunet de vară, să te lovești de trei ori în cap cu ceva din metal, ca să fi tare și sănătos la cap. Când vezi vântoasele (vârtejuri de vânt) primăvara, să scuipi de trei ori în cruciș, să te întorci cu spatele și să-ți faci semnul crucii, ca să nu-ți strâmbe fața. Tot așa, înainte să bei apă dintr-un izvor, fântână sau un vas nou, să sufli de trei ori în semnul crucii”, mai arată spcialiștii clujeni.

Foto: După ploaie – Măguri, jud. Cluj/Arhiva CJCPCT Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. O nouă OPȚIUNE pentru șoferii clujeni, după anvelopele de iarnă și de vară: FĂRĂ anvelope. Epopeea unui șofer BEAT

Publicat

fara roti

După anvelopele de iarnă și de vară, șoferii clujeni mai au o opțiune: fără anvelope. Cel puțin asta a ales un șofer care a condus mai mulți kilometri o mașină fără două anvelope, adică metal pe asfalt.

Acesta ar fi fost oprit în trafic la Gârbău, martorii spunând că ar fi fost băut.

VIDEO. O nouă OPȚIUNE pentru șoferii clujeni, după anvelopele de iarnă și de vară: FĂRĂ anvelope. Epopeea unui șofer BEAT

„Treaz-trezuț era omul”, comentează sarcastic un martor.

„Ferească Dumnezeu ce gălăgie o făcut când o trecut prin Gârbău și ce miros urât o lăsat după ce o tras fiarele alea pe jos fără roți. Înnebunește lumea asta”, a comentat o internaută.

Sursa video: Info Trafic jud. Cluj, Izabella Moldovan Hences

Citește mai departe

EVENIMENT

Platformă de e-learning la Cluj pentru cursuri de prim ajutor în format digital, finanțată prin PNRR – comunicat de presă

Publicat

pnrr

Medstarter SRL anunță lansarea proiectului „Resus e-Learning”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția I3. Scheme de ajutor pentru sectorul privat, titlu apel: „Digitalizarea IMM-urilor – grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale”.

Obiectivul general al proiectului

Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea unei platforme de e-learning pentru cursuri de prim ajutor în format digital, facilitând accesul la informații esențiale într-un mod interactiv și accesibil.

Obiective specifice ale proiectului:

Dezvoltarea platformei cu integrare în website-ul companiei;

Crearea și adaptarea conținutului educațional pentru mediul digital;

Promovarea platformei în mediul online pentru a ajunge la un public larg;

Evaluarea și îmbunătățirea platformei pe baza feedbackului utilizatorilor.

Detalii despre proiect:

Valoarea totală a proiectului: 176.518,18 RON

Valoarea finanțării nerambursabile: 131.582,23 RON

Cod proiect: 6272

Contract de finanțare: 6272.1/i3/c9

Data de începere: 01.03.2025

Data de finalizare: 31.12.2025

Date de contact:

Beneficiar: Medstarter SRL

Persoană de contact: Oprea Mihai Răzvan

Email: mihai.oprea@academiadeprimajutor.ro

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate