Connect with us

EDUCATIE

Peste 1.200 de elevi și preșcolari din Cluj au COVID. 10 ȘCOLI și grădinițe au trecut la cursuri ONLINE

Publicat


10 unități de învățământ din județul Cluj au suspendat activitatea față în față din cauza cazurilor de Covid-10. Potrivit IȘJ Cluj, vineri, numărul elevilor infectați era de 1.231, iar cel al personalului era de 404.

Reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean (IȘJ) Cluj au anunțat vineri că numărul de unități de învățământ cu activitatea față în față suspendată, resepctiv unde au fost cazuri de Covid-19 la elevi sau profesori în 50% din totalul claselor, a ajuns la 9. De asemenea, o unitate de învățământ din județ își desfășoară activitatea integral în sistem online, la cerere.

Numărul total de clase din unitățile de învățământ cu activitatea față în față suspendată este de 384.

Vineri, numărul de cazuri active de preșcolari și elevi confirmați cu Covid-19 a ajuns la 1.231. Vinerea trecută, numărul acestora era de 471.  În ceea ce privește personalul, 404 persoane sunt confirmate cu Covid-19.

Potrivit IȘJ Cluj, 437 de unități de învățământ preuniversitar din județul Cluj, din totalul celor 447 de unități cuprinse în rețeaua școlară, desfășoară activitatea educațională cu prezență fizică.

Unitățile de învățămât vor rămâne deschise până când gradul de ocupare al paturilor la ATI din spitale ajunge la 75%. La această oră, la Cluj, gradul de ocupare a paturilor este de 43%.

Până la această oră, rata generală de vaccinare a angajaților din sistemul educațional clujean a ajuns la 79,29%, respectiv 9.419 de persoane.

Unitățile de învățământ preuniversitar din județul Cluj au afișat astăzi, 21 ianuarie 2022, rata de vaccinare a personalului care își desfășoară activitatea în unitate.

Lista cu numărul de clasele cu activitatea față în față a fost suspendată

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cancelarul german cu tată îngropat la Cluj şi prea apropiat de Putin. Schröder riscă să-şi piardă privilegiile de fost premier

Publicat

De

gerhard schroder horz

Fostul cancelar german Gerhard Schröder este foarte aproape de a fi sancţionat pentru refuzul de a condamna explicit invazia rusă în Ucraina, coaliţia de guvernare – condusă de Partidul Social Democrat (SPD), din care a făcut parte şi pe l-a condus o vreme – pregătindu-se să-i taie unele din drepturile speciale de care beneficiază ca fost şef al executivului federal, transmite miercuri dpa.

Schroder îşi pierde biroul şi personalul

Conform unei propuneri a guvernului ce ar urma să fie aprobată joi de comisia pentru buget, Schröder îşi va pierde biroul pus la dispoziţie şi personalul aferent, dar îşi va putea păstra pensia şi protecţia personală.

Propunerea coaliţiei nu dă curs cererii opoziţiei conservatoare ca Schröder să-şi piardă şi pensia.

Opoziţia a argumentat că Schröder dăunează reputaţiei internaţionale a Germaniei prin faptul că nu se distanţează de preşedintele rus Vladimir Putin şi îşi păstrează funcţiile în diferite companii energetice ruse.

Gerhard Schröder a fost cancelar din 1998 până în 2005, fiind ultimul social-democrat din fruntea guvernului înaintea lui Olaf Scholz.

Ulterior a lucrat pentru companiile Nord Stream, Gazprom şi Rosneft, printre altele.

Conducerea SPD i-a cerut să demisioneze din partid şi au existat, de asemenea, cereri pentru excluderea sa. AGERPRES

Problemele cu alcoolul ale fostului cancelar

Deutsche Welle scria, în urmă cu o săptămână, că Schroder nu vrea să se distanţeze de Putin şi de posturile bine plătite din Rusia. Să se distanțeze de Putin? Să renunțe la posturile bine plătite din Rusia? Nici nu se pune problema pentru fostul cancelar Schröder.

Se vorbește despre încăpățânarea sa, dar și despre posibilul consum excesiv de alcool, scria Deutsche Welle.

Cetăţenie de onoare retrasă, sancţionat de o berărie, retras din club de fotbal

Pe 7 aprilie, Gerhard Schröder și-a sărbătorit ziua de naștere. Împlinise 78 de ani. Ar fi fost o ocazie pentru o mare petrecere. Din 1990 până în 1998 Schröder a fost premier de land în Saxonia Inferioară, iar din octombrie 1998 până în noiembrie 2005 a fost cel de-al șaptelea cancelar al Republicii Federale. La aniversarea vârstei de 70 de ani, la petrecerea sa au participat 200 de oaspeți și a beneficiat de o recepție la primăria din Hanovra. Pe vremea aceea, fostul cancelar era încă cetățean de onoare al capitalei de land din Saxonia Inferioară.

Azi, Schröder nu mai este cetățean de onoare și s-a retras și din clubul de fotbal al orașului, Hannover 96, după ce acesta a intenționat să-l excludă. Și este greu de crezut că ar mai fi găsit destui invitați pentru a mai organiza o mare petrecere. Fostul cancelar s-a izolat prin refuzul de a se distanța de președintele rus Putin și de a renunța la posturile bine plătite de la concernele energetice rusești. S-au îndepărtat de el prieteni și foști tovarăși de drum din politică, care se plâng că nu se mai poate vorbi cu el.

Fostul cancelar a pierdut masiv și din simpatia opiniei publice. Când la începutul lui mai s-a aflat în concediu cu a cincea sa soție So-yeon Schröder-Kim pe insula Norderney de la Marea Nordului, un patron al unei berării locale i-a interzis accesul în local și le-a spus și angajaților săi din alte două berării pe care le deține să nu îl primească pe Schröder.

Un alt restaurant, „StäV”, de data aceasta din Berlin, a scos din meniu numele unui fel de mâncare – „Altkanzlerfilet” – denumire prin care descria currywurst-ul pe care îl consuma cu plăcere Gerhard Schröder. De asemenea, fotografia acestuia a fost înlăturată din restaurant.

În vizită la Cluj, la mormântul tatălui său

Fritz Schroder, tatăl fostului cancelar german Gerhard Schroder, a fost caporal în armata germană şi a murit în lupte, în octombrie 1944, în zona Turzii, iar apoi a fost înmormântat în apropiere, în localitatea Ceanu Mare.

ceanu mare schroeder

 În 2004, în vizită la Ceanu Mare, la mormântul tatălui său

Gerhard Schroder nu şi-a cunoscut tatăl şi a vizitat mormântul lui Fritz Schroder în 2004, când era cancelar al Germaniei, după ce şi-a amânat, vreme de trei ani, vizita în localitatea clujeană.

Citește mai departe

EDUCATIE

O fundație din Cluj face 25 de minibiblioteci în mediul rural din județ și împrejurimi. Donează şi tu

Publicat

scoli cu sclipici copii elevi

În ultimii ani, s-a tot discutat despre conceptul de ”analfabetism funcțional”, iar românii au început să cunoască termenul mai bine, după rezultatele slabe ale elevilor la testele PISA. Pe scurt, avem probleme la citit, scris și înțeles, cel puțin, în comparație cu alte state din Europa. În acest scop, o fundație din Cluj încearcă să facă zeci de mini biblioteci în școlile din țară, mai ales din zona rurală, proiect în care se poate implica oricine e dornic să ajute. Cei dornici să se implice în proiectul ”Școli cu scLipici” o pot face prin intermediul unei donații prin facebook și pun o carte pe raftul bibliotecii pentru copii.

25 de minibiblioteci

România are și mulți elevi eminenți cu care se mândrește în afara granițelor, dar discrepanțele între ofertele educaționale de aici sunt prea mari. Perioada pandemiei a produs efecte majore în adâncirea inegalităților în învățare din țara noastră.

elevi scoli 2 copii

În acest context, fundația Noi Orizonturi, din Cluj-Napoca, sprijină 25 de școli, majoritatea din mediul rural, cu scopul de a organiza o tabără de vară, pentru elevii cu cele mai mari dificultăți la citit și scris. Până la finalul lunii mai, împreună cu sponsori și donator simpli, fundația încearcă să echipeze cu un set de 40 de cărți – 23 de titluri, care vor fi folosite de 1.000 de copii. Campania se derulează prin intermediul Facebook ( www.facebook.com/donate/564005721736290/), fiecare 25 de lei donați reprezentând contravaloarea unei cărți.

„Școli cu scLipici”

Fundația și-a propus, prin programul numit ”Școli cu scLipici”, să pună umărul la la echiparea școlilor cu materiale didactice, adecvate vârstei și provocărilor din ciclul primar al copiilor, dar și la pregătirea cadrelor didactice.

scoli cu sclipici copii elevi

„Acest proiect țintește mai ales copiii care – în absența sprijinului susținut, nu ar reuși să deprindă cititul și scrisul până la finalul clasei a IV-a. Deseori, acești elevi provin din familii unde cărțile pentru copii sunt absente, unde părinții înșiși consideră cititul și scrisul o provocare, din diverse motive, neputându-și sprijini copiii eficient. De aceea, susținem intervenții cât mai devreme pentru acei copii care nu au un debut promițător în clasa pregătitoare”, spune Maria Kovacs, expert literație, reprezentant Noi Orizonturi.

Fundația are un istoric de 20 ani în educația pentru transformare, oferind programe de dezvoltare personală și de construire de abilități de viață care au ajuns la peste 80.000 de copii și tineri. În județul Cluj, colaborează de mulți ani cu diferite comunități locale, cum ar fi cele din Câmpia Turzii, Viișoara sau Sânpaul.

(R. T.)

Citește mai departe

EVENIMENT

Bicicletele și trotinetele, în vizorul poliției. Au fost aplicate 79 de SANCȚIUNI în valoare de aproximativ 30.000 lei

Publicat

Marți 17 mai a.c., între 17.00 și 19.00, polițiștii Biroului Rutier împreună cu cei din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca și Secțiilor Rurale Apahida, Baciu și Florești, au desfășurat o acțiune pe raza municipiului Cluj-Napoca și a comunelor arondate, pentru creșterea gradului de disciplină rutieră în rândul participanților la trafic, cu precădere a celor care se deplasează cu biciclete sau trotinete.

În urma acestor activități, polițiștii au constatat 79 de sancțiuni contravenționale în valoare de aproximativ 30.000 de lei, dintre care 69 pentru nerespectarea normelor prevăzute de O.U.G. 195/2002 privind circulația pe drumurile publice.

Pentru abaterile săvârșite de către conducătorii de biciclete și trotinere au fost aplicate 11 sancțiuni contravenționale.

De asemenea, polițiștii au reținut 6 permise de conducere în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce, dintre care 2 pentru neacordare prioritate de trecere pietonilor și 4 pentru alte abateri.

Sursa: IPJ Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Președintele Ungariei, Novak Katalin, vine la Cluj și la Alba Iulia

Publicat

De

novak 2

Președintele Ungariei, Novak Katalin, investită în funcție cu doar patru zile în urmă, în data de 14 mai, va fi prezent la acest sfârșit de săptămînă în județele Cluj și Alba și va participa la o serie de evenimente organizate de Biserica Reformată a Ardealului în județul Alba.

Potrivit informațiilor Cluj24, Novak va participa, vineri, la o slujbă de resfințire a bisericii reformate din comuna Lopadea Nouă din județul Alba.

De asemenea, tot vineri se va întâlni și cu președintele UDMR, Kelemen Hunor, cu care va participa la manifestările de la Alba.

Novak Katalin, la dezvelirea statuii fostului principe al Transilvaniei

Președintele Ungariei va asista sâmbătă, la Alba Iulia, la o slujbă religioasă și la dezvelirea statuii lui Bethlen Gabor, unde va rosti și un discurs, ceremonia având loc cu ocazia împlinirii a 400 de ani de la înființarea Colegiului Reformat, ctitorit de fostul principe al Transilvaniei.

Manifestările din Alba au loc cu ocazia sărbătoririi Zilei Unității Reformate, care trebuiau să aibă loc în mai 2020, în România, dar s-au amânat din cauza pandemiei COVID.

Șeful statului ungar va avea, sâmbătă, și o întâlnire la București cu președintele României, Klaus Iohannis, după care duminică se va întoarce în județul Cluj.

Inițial, Novak urma să viziteze la Cluj-Napoca Universitatea Sapientia dar progranul s-a modificat.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate