Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

Paștele Blajinilor. Legenda primilor oameni de pe pământ

Publicat


lumanare candela pixabay e1604168330174

Paștele sau Paștile Blajinilor este o sărbătoare religioasă ciudată și misterioasă, considerată ca fiind creștină dar totodată și ca având rădăcini păgâne.

Această sărbătoare este specifică Europei de Sud-Est și are ca bază amintirea celor decedați, în special a rudelor și prietenilor apropiați, scrie Alba24.

De Paștile Blajinilor, credincioșii vizitează mormintele rudelor sau ale celor apropiați de la cimitire, le îngrijesc, iar după slujbă, preoții le sfințesc.

Anul acesta Paștele Blajinilor pică în ziua următoare de după Sfântul Gheorghe, adică în 24 aprilie.

Paștele Blajinilor. Legenda primilor oameni de pe pământ

Blajinii au o legendă ciudată. Se spune despre ei că sunt primii oameni de pe pământ, niște asceți veritabili. Sunt incapabili de a face rău, iar termenul de ”blajin” tocmai de aici vine.

„Potrivit credinței populare, Blajinii fac parte din cei dintâi oameni de pe pământ. Trăiesc fără femeile lor, conviețuiesc cu ele numai 30 de zile pe an în vederea procreației.

Blajinii, incapabili de a face rău, s-ar afla dincolo de lumea văzută, pe unde se varsă Apă Sâmbetei, în delta ei, pe Ostroavele Albe.

Preocupările Blajinilor sunt postul și rugăciunile pentru cei vii. Deși sunt virtuoși, nu știu cum să calculeze data Sfintelor Paști.

Oamenii le vestesc acestora că a venit Paștele prin intermediul apei, aruncând pe ea coji de ouă roșii”, a spus cercetătorul etnografic Sorin Mazilescu, citat de ziarul Adevărul.

Există și credința potrivit căreia blajinii provin din copii nebotezați, morți imediat după naștere.

Alteori sunt priviți ca fiind cei care susțin stâlpii pământului: fără ei, lumea s-ar scufundă în haos.

Alteori, blajinii sunt identificați cu urmașii celor care n-au mai reușit să traverseze marea, atunci când Moise a eliberat poporul evreu din robia egipteană, despărțind apele.

Aceștia au rămas pe o insula foarte aproape de Rai, pe unde trece Apă Sâmbetei, mai spune cercetătorul citat de Adevărul.

În Bucovina se spune că „Blajinii sunt jumătatea de sus om, iar jumătatea de jos peste și trăiesc într-un pârâu; femeile și fetele lor cânta foarte frumos, încât răsună văile de cântecele lor melodioase”.

Mai există credința populară că blajinii au fost creați de Dumnezeu după uriași. Pentru că erau violenți, Dumnezeu i-a lăsat să piară și a creat blajinii, dar aceștia erau prea mici, așa că au fost mutați pe lumea cealaltă.

Așa că Dumnezeu a mai făcut o încercare: a creat oamenii.

În orice forme am discuta despre ei, blajinii sunt considerate a fi niște ființe extraordinare, bune, care ajută umanitatea într-un mod discret.

Când sunt Paștele Blajinilor

Tradițional, Paștile Blajinilor se sărbătorește în lunea de după Duminica Tomii, la o săptămână după Paștele propriu-zis, Învierea Domnului.

De Paștele Blajinilor se pomenesc strămoșii pe linia familiei și a comunității.

În localitățile rurale mai mari și în orașele cu mai multe cimitire, sărbătoarea are loc pe parcursul mai multor zile, începând de sâmbătă.

Republica Moldova este țara în care această sărbătoare ia amploare cel mai mult, ziua de luni de după duminica Paștelui Blajinilor (la o săptămână după Paștele creștin-ortodox) fiind declarată oficial ca fiind zi liberă.

Ce nu e bine să faci de Paștele Blajinilor

La fel ca la orice sărbătoare și în ziua Paștelui Blajinilor sunt interzise anumite activități. Femeile nu au voie să spele, să măture sau să facă oricare altă activitate pe care o fac de obicei în gospodărie.

Zgomotul făcut atunci când bați covoarele îi sperie pe blajini, care în această zi se întorc de pe lumea cealaltă pentru a se ruga pentru cei vii și chiar intră în biserică pentru a participa la Sfânta Liturghie.

De asemenea, în data de 2 mai 2022 nu este bine să vorbești decedații de rău, de unde și zicala „despre morți numai de bine”.

În caz contrar, se spune că morții bârfiți de Paștele Blajinilor le vor face rău celor care îi vorbesc de rău, dând foc grajdurilor sau omorându-le animalele.

Foto: Pixabay

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. FOTO. Florin Piersic a ajuns la București cu un avion SMURD. Va fi internat la Institutul „Matei Balș”

Publicat

De

Florin Piersic transferat la Institutul Matei Balș

Florin Piersic a ajuns marți seara la București cu un avion SMURD. Actorul clujean a fost dus apoi cu ambulanța la Institutul Matei Balș unde va fi internat pentru tratament.

Florin Piersic a fost internat până astăzi la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, unde a fost supus unei operații.

Florin Piersic a ajuns la București cu un avion SMURD. Va fi internat la Institutul „Matei Balș”

Actorul a fost transferat de la Cluj la București la cererea sa și a familiei, pentru continuarea tratamentului cu antibiotic.

 

Managerul Institutului Inimii, Florin Crișan, a declarat pentru Cluj24 că transferul nu este unul de urgență, ci unul progranat.

Acesta a mai precizat că starea de sănătate a lui Florin Piersic este una bună.

Actorul a fost supus, la institutul Inimii din Cluj unei intervenții de extragere a sondelor de stimulare și îndepărtarea stimulatorului cardiac.

Înainte de a fi internat la Institutul Inimii, Florin Piersic a fost internat și la Spitalul Militar din Cluj-Napoca.

Sursa video: IGAV

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Primăria Cluj-Napoca a extins ajutorul pentru plata chiriei de la 3 la 5 ani. Cine poate beneficia?

Publicat

De

Primăria Cluj-Napoca a extins perioada pentru acordarea ajutorului pentru plata chiriei de la 3 la 5 ani. Sprijinul financiar acordat este de maxim 1.500 de lei pe lună.

Primăria Cluj-Napoca acordă persoanelor singure sau familiilor defavorizate un sprijin în valoare de maxim 1500 lei lunar în primul an pentru plata chiriei, în funcție de punctajul obținut în urma analizei criteriilor pentru evaluarea situației sociale. Perioada de acordare a ajutorului în cadrul programul de ajutor la plata chiriei a fost mărită de la 3 la 5 ani.

Cine poate beneficia ajutorul pentru plata chiriei?

Potrivit informațiilor de pe site-ul Primăriei, persoanele eligibile pentru program sunt:

  • tinerii în vârstă de până la 35 de ani, proveniți din structurile rezidențiale ale Direcțiilor Generale de Asistență Socială și Protecția Copilului, cu domiciliul/ reședința pe raza municipiului Cluj-Napoca, singuri sau cu familia legal constituită;
  • persoanele singure/ familiile din evidenţele DASM care în urma anchetei sociale, pot fi încadrate în categoria persoanelor marginalizate social sau în risc de marginalizare socială, cu domiciliul/reşedinţa pe raza municipiului Cluj-Napoca;
  • victimele violenței domestice cu domiciliul/reşedinţa pe raza municipiului Cluj-Napoca.

Ce criterii trebuie îndeplinite?

Pentru acordarea ajutorului pentru tinerii de până la 35 de ani, aceștia trebuie să provină din structurile rezidențiale ale DGASPC. Veniturile lunare nu trebuie să depășească venitul net lunar pentru persoana singură/familie menționat în HCL nr. 413/2020. Beneficiarul trebuie să locuiască în fapt pe raza administrativă a municipiului Cluj-Napoca.

Criteriile de acordare a ajutorului pentru persoanele singure și familiile marginalizate:

  • solicitantul trebuie să aibă domiciliul/reşedinţa pe raza municipiului Cluj-Napoca de minimum 24 luni anterior datei depunerii cererii;
  • solicitantul, precum şi oricare alt membru major al familiei, de la caz la caz, nu are în proprietate o locuinţă;
  • solicitantul, precum şi oricare alt membru major al familiei, de la caz la caz, nu are în folosinţă o locuinţă din fondul locativ al Primăriei municipiului Cluj-Napoca;
  • solicitantul, precum şi oricare alt membru major al familiei, de la caz la caz, nu a înstrăinat o locuinţă în ultimi 10 ani;
  • solicitantul, precum şi oricare alt membru major al familiei, de la caz la caz, nu a beneficiat de sprijinul statului în credite pentru închiriere/construire de locuinţă sau alte programe aprobate prin legislaţia în vigoare;
  • veniturile lunare să nu depășească venitul net lunar pentru persoana singură/familie menționat în HCL nr. 413/2020

Care sunt criteriile de acordare a ajutorului pentru victimele violenței domestice?

  • se află în evidenţele serviciilor de specialitate din cadrul DGASPC/ DASM/ ONG-uri abilitate şi locuiesc efectiv pe raza municipiului Cluj-Napoca, precum şi cele care au beneficiat de servicii în adăposturi destinate acestei categorii sociale şi care nu beneficiază de alt sprijin locativ din partea statului sau a unor ONG-uri
  • veniturile lunare să nu depășească venitul net lunar pentru persoana singură/familie menționat în HCL nr. 413/2020
  • să locuiască în fapt pe raza administrativă a municipiului Cluj-Napoca și să aibă domiciliul/ reședința în Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

Banca furată din fața unei clinici veterinare din Cluj-Napoca, adusă înapoi de hoț

Publicat

De

banca

Banca din lemn furată în Vinerea Mare din fața Clinicii Veterinare Calvaria din Cluj-Napoca a fost adusă înapoi de cel care a luat-o, după apelul reprezentanților acestuia și după ce furtul a apărut în presă, inclusiv pe Cluj24.

”Marți dimineață era prezentă banca noastră într-un loc unde nu mai băteau camerele de data aceasta. În alta parte a clădirii, dar unde să o putem vedea.

Poliția locală s-a autosesizat luni și ne-au zis că este in parking Mogoșoaia legată cu lanț. Tot ei au sesizat și Poliția de la Secția 4”, au spus reprezentanții centrului veterinar pentru Cluj24.

Aceștia nu doresc să facă sesizare la Poliție, dar polițiștii Secției 4 s-au autosesizat și îl caută pe hoț.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. UPDATE. Florin Piersic, transferat de la Cluj la Institutul ”Matei Balș” din București cu un avion SMURD

Publicat

De

Piersic avion smurd

Actorul Florin Piersic, internat la Institutul Inimii ”Dr. Niculae Stăncioiu” Cluj-Napoca de dinainte de Paști, este transferat, marți seara, cu un avion SMURD, la spitalul ”Matei Balș” din București, la cererea sa și a familiei, pentru continuarea tratamentului.

Managerul Institutului Inimii, Florin Crișan, a declarat pentru Cluj24 că transferul nu este unul de urgență, ci unul progranat.

”Este transferat la Institutul Matei Balș din București pentru continuarea tratamentului cu antiobiotice și a celorlalte probleme legate de proteza de genunchi. Este în stare bună, se află sub tratament”, a spus Crișan.

Transferul unui pacient ”cu probleme cardiace” de la Cluj la București cu un avion SMURD a fost confirmat pentru Cluj24 și de purtătorul de cuvânt al Inspectoratului General al Aviației (IGAV), Eugen Fricosu.

UPDATE. Avionul SMURD, adus din Ungaria

”Avionul SMURD nr. 1123 execută, marți seara, o misiune secundară, pentru transportul unui pacient cu afecțiuni cardiace de la Cluj-Napoca la București.

La primirea solicitării, avionul SMURD se afla implicat în exercițiul NATO „Vigorous Warrior 2024”, desfășurat în Ungaria.

În jurul orei 19:15, aeronava a decolat din zona de desfășurare a exercițiului, respectiv Baza Aeriană Pápa din Ungaria către Cluj-Napoca.

În aceate momente, aeronava se află pe Aeroportul Internațional Cluj-Napoca, în procedura de transfer a pacientului către echipajul aeronavei, urmând să decoleze către București, unde va preda pacientul”, arată IGAV.

Sursa foto: IGAV

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax