ACTUALITATE
Pâine cu hribi, pudră de hribi și brânză după rețete elvețiene la ”Târgul Satului” din Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” Cluj-Napoca
Clujenii sunt așteptați începând de azi la”Târgul Satului” din Parcul Etnografic ”Romulus Vuia” Cluj-Napoca unde zeci de producători expun brânzeturi după rețete elvețiene, pălincă tradițională, dublu distilată cu tehnică pe aburi, pâine cu hribi sau pudră de hribi.
Organizatorii evenimentului au declarat că scopul târgului este sprijinirea producătorilor locali.
”Am gândit acest eveniment nu numai ca o oportunitate de a consuma local, ceea ce este extrem de important, atât pentru sănătatea consumatorilor, cât și pentru economia locală, dar și pentru a apropia consumatorii de producători, de a le da șansa să se cunoască, să relaționeze, să aibă încredere unii în alții”, a spus Sorin Ailenei, președintele Asociației AIA, co-organizator al manifestării.
Printre producători se află NarCheese, din comuna Gârbău, care prezintă brânzeturi după rețete românești și elvețiene.
”Avem produse proaspete și de calitate, din lapte de la ferma proprie. Vindem telemea proaspătă din lapte de vacă și bivoliță, telemea de oaie maturată, cremă de capră tartinabilă și caș maturat două sau trei luni”, a spus Angela Ielciu, reprezentant al atelierului de lactate.
Pâine care nu se mai găsește altundeva în Cluj
La târg este prezentă și brutăria Ioasim cu un nou sortiment de pâine, cu hribi, realizat în colaborare cu Verovita, care asigură hribii uscați.
”Este o pâine foarte sănătoasă, pâine cu maia și hribi. Se poate consuma ca atare, dar se pot face și bruschete. Este o specialitate care nu se mai găsește nicăieri în Cluj”, susține Claudia Lung, din partea brutăriei.
Un alt produs nou este pudra de hribi, făcută din hribi deshidratați, care este un condiment de bază pentru mâncăruri și poate fi folosit la risotto, paste, omletă sau tocăniță.
Delicatesă la târg, ciuperca ”Trâmbița piticului”
”Dă un gust autentic, original, de hribi sută la sută. Hribii sunt culeși din pădurile din împrejurimile Clujului și procesați și măcinați”, a spus Andrei Doghi de la firma Verovita House din Băbuțiu.
Consumatorii mai pot găsi aici și ciuperca ”Trâmbița piticului”, bogată în proteine și vitamine, mai aromată decât hribii, care merge de minune cu paste.
La târg mai participă producători de vin din județul Alba, un producător din Mureș de pălincă tradițională dublu distilată cu tehnică pe aburi sau unul din Brașov cu ciocolată de casă fără zahăr, cu îndulcitor ștevie.
Spectacole și concerte
”Târgul Satului” se desfășoară în perioada 1-4 octombrie reunește 50 de mestesugari si producători locali din toata Transilvania.
Programul mai cuprinde, printre altele, vineri de la ora 16, Spectacolul Aniversar „Rapsodia Someșană la 45 de ani”, iar sâmbătă, de la ora 16 concertul susținut de Grigore Leșe și ansamblul Dor Transilvan.
Târgul este organizat de Asociația AIA, în colaborare ci Made in Cluj și revista producătorilor locali Made Local, cu suportul și prezența Satul vine la oraș și Asociația Meșterilor Populari Clujeni.
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






