Connect with us

CULTURA

VIDEO FOTO. Ultima seară la Jazz in the Park 2024. Dans și emoție într-o atmosferă intimă, duminică, în Parcul Etnografic

Publicat


Duminică, ultima zi a festivalului Jazz in the Park 2024, a fost marcată de o atmosferă intimă, caldă și plină de bucurie, oferind o experiență memorabilă pentru participanți.

Ultima zi a festivalului Jazz in the Park a adus pe scenă artiști de talie internațională, oferind publicului clujean un final grandios pentru ediția din acest an.

De la melodiile vibrante africane ale celor de la Orchestra Baobab, la inovațiile muzicale ale lui Tigran Hamasyan și complexitatea ritmurilor lui Avishai Cohen, această ultimă zi a oferit participanților o adevărată sărbătoare a jazz-ului și a diversității culturale.

Publicul a dansat până la epuizare la concertul Orchestrei Baobab

Printre momentele de neuitat ale serii s-a numărat concertul Orchestrei Baobab, aflată pentru prima dată în România. Artiștii au adus în fața publicului clujean un amestec vibrant de ritmuri africane din Dakar, Senegal.

Cu o carieră de peste 50 de ani în spate, membrii trupei au oferit o performanță uluitoare, plină de viață și energie, ce a transformat Parcul Etnografic într-o veritabilă petrecere în aer liber. La rândul său, publicul a dansat pe fiecare piesă.

Tigran Hamasyan a adus inovația muzicală pe scena Jazz in the Park

O altă surpriză plăcută a fost reprezentată de concertul inovator al lui Tigran Hamasyan, pianistul armean care a cucerit scena internațională a jazz-ului contemporan.

Muzica lui Hamasyan este un omagiu adus rădăcinilor sale armenești, dar și o explorare curajoasă a unor teritorii muzicale noi și provocatoare. Publicul a fost fascinat de interpretarea sa, dovadă fiind numărul mare de participanți prezenți în fața scenei în timpul concertului său.

Punctul culminant al serii, spectacolul lui Avishai Cohen

Finalul serii și al festivalului a aparținut maestrului Avishai Cohen, unul dintre cei mai apreciați basiști la nivel mondial. Prezența sa pe scenă a adus o magie aparte, iar muzica sa a fost o călătorie spirituală, o invitație în lumea interioară a artistului, unde „muzica vindecă”.

Cu fiecare piesă interpretată, Avishai Cohen a demonstrat de ce este considerat unul dintre cei mai mari artiști ai generației sale.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Dan Tanasă (AUR): ”Amnezia candidaților la prezidențiale, boală grea pentru Ciolacu, Geoană și Ciucă!”

Publicat

Tanasă

“Campania pentru alegerile prezidențiale ar trebui să scoată ce e mai bun din candidați. Doar că, atunci când mă uit la candidații PSD, PNL și la independentul de carton Geoană, parcă au intrat într-o transă, într-o amnezie totală”, arată deputatul Dan Tanasă, purtătorul de cuvânt al AUR.

”Îi trec repede în revistă pe Ciolacu și pe Ciucă. La Congresul PSD, Ciolacu s-a comportat ca liderul opoziției la actuala putere, ca și cum nu era prim-ministru. Ne spunea despre lucrurile care nu s-au făcut în România ultimilor 35 de ani, în care PSD s-a aflat la guvernare. Plângea pe umerii românilor plecați în diaspora, deși aceștia au plecat tocmai din cauza proastelor guvernări PSD.

Al doilea, „Ciucă al nostru”, ostașul pierdut în tranșeele politicii. În ziua desemnării sale drept candidat, Ciucă pare că a fost în transă.

Probabil că zborul electoral la Galați, acolo unde inundațiile au făcut prăpăd, l-a afectat. Dar cum poate Ciucă, al cărui partid e de cinci ani la guvernare, să spună că oamenii așteaptă decizii care să îndrepte tot ceea ce nu s-a făcut în toți acești ani de zile.

Sau că reperele politice constante au rămas mereu două pe scena politică românească: urmașii Partidului Comunist și liberalii. El spune asta? Tocmai el care e cu PSD la guvernare și a fost prim-ministru susținut de PSD?

Gafele lui Geoană

Una, însă, le întrece pe toate: România are nevoie de un președinte care vorbește cu românii din țară și cu cei din diaspora. Ciucă, de câte ori ai fost tu în comunitățile din diaspora?
Totuși, cel care a reușit să o țină din gafă în gafă a fost Mircea Geoană, care și-a reafirmat statutul de prostănac pe care i l-a lipit Ion Iliescu în mandatul de președinte al PSD. Apropo, Geoană este cel mai longeviv președinte pe care PSD l-a avut.

După ce i-a urat sănătate Regelui Mihai, Geoană a mers mai departe. Două lucruri mi-au atras atenția:

1) Spune că nu a votat la Referendumul pentru Familie din 2018 pentru că era la NATO. Fals! A fost secretar general al NATO în perioada 17 iulie 2019 – 3 septembrie 2024. Așadar, de ce nu a votat? Pentru că prietenii săi progresiști nu l-au lăsat?
2) Geoană nu știe nici când e născut. „Sunt decrețel și eu” – spune acesta senin într-o emisiune. Generația cunoscută sub numele de „decreței” se referă la copiii născuți după 1966! Geoană s-a născut în 1958, cu opt ani înainte de semnarea decretului!

Aceștia sunt candidații pe care sistemul ni-i propune. Pe lângă ei mai este și doamna Lasconi, cea care se confruntă cu probleme în privința studiilor.

România are, pentru prima dată după 35 de ani, șansa de a avea un președinte al românilor. Acesta este George Simion!”, spune Dan Tanasă, deputat și purtător de cuvânt al AUR.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rapid – „U” Cluj, 0-2. Cam așa arată „farmecul vieții”… de U-ist

Publicat

u cluj

Universitatea Cluj a jucat cu Rapid, luni seara în Giulești, un meci din etapa a 9-a a Superligii de fotbal. Clujenii erau lideri cu 18 puncte în timp ce bucureștenii ocupau locul 11 cu 9 puncte. După un joc aproape perfect, clujenii i-au stricat revenirea lui Șumudică, învingând cu 2-0, goluri marcate de Berto (min.30) și Nistor (min.60 – pen.). Cam așa arată „farmecul vieții”… de U-ist.

Echipele de start:

Rapid: Siegrist – Manea, Săpunaru, Pașcanu, Braun – Grameni, Hromada, Christensen – Micovschi, Burmaz, Petrila
Rezerve: Aioani, Onea, Ignat, Blazek, Borza, Emmers, Vulturar, Kait, Gojkovic, R. Pop, Hasani, Jambor
Antrenor: Marius Șumudică

Rapid – „U” Cluj, 0-2. Cam așa arată „farmecul vieții”… de U-ist

U Cluj: Gertmonas – Boboc, Masoero, I. Cristea, Chipciu – Silaghi, Ov. Popescu, Bic, Berto – Nistor – Thiam
Rezerve: Gorcea, Oancea, Van Der Werff, Mitrea, Lasure, Codrea, G. Simion, Rață, Botă, Tchassem, Blănuță
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

Arbitru: Sebastian Colţescu (Bucureşti)
Asistenți: Daniel Mitruţi (Craiova), Sebastian Gheorghe (Suceava).
Arbitru VAR: Florin Andrei (Târgu Mureş).
Asistent VAR: Valentin Avram (Bucureşti)

Stadion: Superbet Arena Giulești
Observator arbitri: Adrian Comanescu (Râmnicu Vâlcea)

Meciul începe cu Rapid presând apărarea clujeană. Aceasta absoarbe bine presiunea și după 7 minute echilibrează jocul, care are ritm și viteză.

Prima mare ocazie îi aparține Rapidului, în min.19 Christensen șutează din unghi dar Gertmonas respinge cu piciorul.

În min.30, după un contraatac perfect, Berto face un un-doi cu Thiam și înscrie frumos pe sub Siegrist pentru 0-1. Cei doi continuă să hărțuiască apărarea rapidistă, în timp ce atacul se lovește de clujeni, bine așezați în teren de Sabău.

Repriza a doua a consemnat triumful definitiv al lui Sabău asupra „fiului rătăcitor” Șumudică. În min.60, Nistor înscrie din penalty pentru 0-2, după un fault al lui Braun asupra lui Silaghi. În min.64 putea fi umilință totală dacă mingea șutată de Thiam după o fază superb lucrată de clujeni nu lovea bara.

Țesătura de pase dintr-o atingere a clujenilor l-a făcut, cu siguranță, invidios și pe Gigi Becali.

Cele două mari ocazii consecutive ale rapidiștilor din finalul partidei n-au avut finalizarea dorită pentru că n-a fost de acord Gertmonas.

„U” Cluj mai adaugă 3 puncte la zestre și-și consolidează statutul de lider în Superligă.

Notele Cluj24:

Gertmonas 8 – Boboc 7, Masoero 7, I. Cristea 7, Chipciu 8 – Silaghi 7, Ov. Popescu 7, Bic 7, Berto 9 – Nistor 9 – Thiam 8,
Simion 7, Rață 6, Blănuță 6, Mitrea, Codrea

Foto: Facebook FCU Cluj

Citește mai departe

ECONOMIE

Al patrulea maxim istoric consecutiv pentru gramul de AUR

Publicat

De

Crește prețul gramului de aur

Prețul pentru gramul de aur a crescut, din nou, la începutul acestei săptămâni.

În următoarele zile se așteaptă ca prețul metalului galben să ajungă la valoarea prognozată pentru finalul anului, arată analistul Radu Georgescu.

Al patrulea maxim istoric consecutiv pentru gramul de AUR

Prețul gramului de aur a crescut la începutul acestei săptămâni de la 370,5328 lei, valoare stabilită vineri, la 371,8457 lei, al patrulea maxim istoric consecutiv.

Creșterea a survenit după ce metalul galben a urcat la 2,590.10 dolari/uncie.

Uncia ar putea atinge în următoarele zile pragul de 2.600 dolari, care era prognozat de analiști pentru sfârșitul anului, în funcție de valoarea reducerii dobânzii de politică monetară Rezervei Federale americane, care va fi operată miercuri, arată Radu Georgescu.

Prețul euro a crescut marginal

Cotațiile din piața valutară au rămas în același culoar stabilit la începutul săptămânii trecute, 4,973 – 4,975 lei/euro.

Media monedei unice a crescut marginal de la 4,9742 la 4,9743 lei.

Indicele ROBOR la 3 luni a stagnat

Cu circa trei săptămâni înainte de ședința de politică monetară a BNR, dealerii bancari nu sunt interesați să reducă nivelul indicilor ROBOR, care stagnează la valori comparabile cu cele din mai 2022.

Indicele la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat la 5,55%.

Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 5,61% iar cel la 12 luni la 5,65%.

Trezoreria a atras 500 milioane lei printr-o emisiune de titluri de stat

În timp ce alege să ofere o amnistie fiscală pentru răi platnici, stimulând astfel românii să nu mai achite dările la bugetul de stat sau local, Finanțele preferă să se împrumute constant, arată analistul Radu Georgescu.

Lunea aceasta, Trezoreria a atras 500 milioane lei printr-o emisiune de titluri de stat cu scadența în aprilie 2029, pentru care va plăti o dobândă medie anuală de 6,48%. Valoarea programată a emisiunii a fost de 500 milioane lei.

Monedele din regiune s-a aprecizat față de euro

Cu două zile înainte de ședința Fed, investitorii au ales să-și majoreze preventiv plasamentele în moneda unică, care a urcat la 1,1075 – 1,1130 dolari, ceea ce a făcut ca media celei americane să scadă de la 4,4826 la 4,4737 lei.

Cursul francului elvețian a crescut de la 5,2884 la 5,2921 lei iar cel al lirei sterline de la 5,8899 la 5,8990 lei.

Media monedelor din regiune s-a apreciat față de euro, la 393,98 forinți, respectiv la 4,2753 zloți.
Din punct de vedere istoric, luna este una de scăderi pentru criptomonede.

Bitcoin nu a mai reușit să se mențină peste pragul de 60.000 dolari și a scăzut la 58.167 – 59.213 dolari. Ethereum s-a depreciat la 2.256 – 2.335 dolari, a mai arătat analistul Radu Georgescu.

Sunt folosite date și informații disponibile până luni, la ora 14:00.

Foto: pixabay.com

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Rețeaua de apă potabilă din Sălicea, extinsă. Va fi alimentat și Parcul de agrement “Moara de Vânt”

Publicat

De

Rețea apă Sălicea

Rețeua de apă potabilă din Sălicea, comuna Ciurila va fi extinsă și pentru imobilele care nu beneficiază de acest serviciu.

A fost emis certificatul de urbanism necesar autorizării lucrărilor, anunță Consiliul Județean Cluj.

Rețeaua de apă potabilă din Sălicea, extinsă. Va fi alimentat și Parcul de agrement “Moara de Vânt”

În prezent, localitatea Sălicea deține un sistem public, centralizat, de alimentară cu apă, aflat în administrarea și exploatarea Companiei de Apă „Someș”, compus dintr-un rezervor de înmagazinare și o rețea de distribuție în regim gravitațional.

“Creșterea considerabilă a populației acestei localități limitrofe municipiului Cluj-Napoca a dus la necesitatea racordării la rețelele edilitare a imobilelor ce nu sunt conectate la un sistem centralizat.

Astfel, reprezentanții Primăriei Ciurila și ai Companiei de Apă Someș, pe care o avem în subordine, au luat decizia extinderii rețelei de apă în satul Sălicea, finanțarea urmând a fi asigurată din programele de investiții proprii.

Este vizată inclusiv zona sud-estică a localității, unde sunt mai multe obiective turistice, extrem de apreciate de clujeni”, a precizat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Rețeaua de distribuție a apei va ajunge până la limitele de proprietate ale imobilelor

Investiția prevede extinderea actualei rețele de apă pe o lungime de peste 5 kilometri, coperind 4 străzi sau drumuri din Sălicea.
Cea mai lungă extindere a conductei de apă, în lungime de peste 3,5 kilometri, va porni din drumul județean 107R și va străbate drumul comunal DC91, până în zona Parcului de agrement „Moara de Vânt”, arată reprezentanții CJ Cluj.

Viitoarea rețea de distribuție a apei va ajunge până la limitele de proprietate ale imobilelor, urmând ca alimentarea propriu-zisă să fie realizată în baza elaborării unor proiecte de branșare private.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax