CULTURA
Masaj GRATIS, festival pentru CĂȚEI, excursii, muzică și distracție la Cluj. TOP 5 evenimente de neratat WEEKENDUL acesta

Chiar dacă ziua-i mai scurtă și e mai monoton afară, la Cluj distracția continuă în acest sfârșit de săptămână. Am pregătit o listă cu 5 sugestii în care îți poți petrece timpul liber, în cadrul unor evenimente potrivite pentru toate vârstele. Ai nevoie de relaxare, informare, un masaj gratuit, o plimbare în natură sau tot nu te poți dezlipi de cățel? Weekendul acesta găsești varianta ideală pentru tine.
Un weekend de festival pentru necuvântătoare
Evenimentul „Doggy Septemberfest” va avea loc pe tot parcursul weekendului, de vineri până duminică inclusiv, fiind dedicat cățeilor și oamenilor lor.
„Vom avea ateliere educative, antrenamente de grup, demonstrații și provocări sportive, concurs de dresaj distractiv, plimbări cu trenul și alte surprize”, transmit organizatorii.
Programul exact al întregului eveniment va fi postat în curând. Participarea se face pe bază de înscriere, la numărul de telefon 0741 796 535.
Sâmbătă
Visând pe ritmurile muzicii în parc
Parcul Etnografic „Romulus Vuia” din Cluj-Napoca găzduiește sâmbătă, 24 septembrie 2022, un eveniment relaxant pentru iubitorii de muzică.
„Vă invităm să redescoperiți satul tradițional românesc prin muzică și voie bună”, se arată în descrierea evenimentului.
Acesta va avea loc între orele 13 și 22, iar line-up-ul e după cum urmează:
- Caliman
- ca:blu
- Pop
- m:Hi
- Ardosh
Biletele, în valoare de 30 de lei de persoană, se pot achiziționa cu un click aici.
Masaj japonez gratuit pentru gravide, mămici și bunice
Gravidele, mamele și bunicile din Cluj sunt așteptate sâmbătă la o dimineață de relaxare în cadrul căreia vor beneficia de o ședință gratuită de masaj japonez yumeiho, maseurii aparținând Societății Române de Yumeiho.
„Evenimentul se adresează persoanelor care nu au încercat niciodată terapia manuală japoneză yumeiho. Ne rezervăm dreptul de a ne selecta participantele.
Vă rog să veniți într-o ținută sport: pantaloni lungi de trening, tricou și șosete. Evenimentul începe la ora 10.00 și se încheie la ora 14.00.
Intrarea este liberă, dar e necesară înscrierea pe email, la adresa: maria.ladar16@gmail.com”, informează gazda evenimentului,
Duminică
Excursie cu caiacul și pe jos la Piatra lui Lucaci
Yachting Club Tarnița (YCT) invită clujenii la o mini-excursie până la Piatra lui Lucaci.
„Deși am fost acolo de mai multe ori, nu ne-am săturat niciodată de acest traseu. Luăm caiacul și traversăm lacul în 10-15 min până pe partea cealaltă, un start excelent pentru a ne încălzi! Lăsăm caiacele la mal și începem ascensiunea.
În mijlocul pădurii cu copaci înalți, urcăm încet pe creastă, povestind, glumind și bucurându-ne de aerul curat. De fapt abia așteptăm să ajungem sus pentru priveliște! În mai puțin de o oră suntem deja pe culme, admirând de sus frumusețea lacului Tarnița.
Ne relaxăm liniștiți până simțim că e timpul să ne întoarcem! Pe drumul de întoarcere, începe să ni se facă foame și nu ne putem opri să ne gândim la ceea ce ne-a pregătit Diane. Așadar, pofta de mâncare ne dă puterea de a ne întoarce încântați de experiența trăită”, anunță organizatorii.
Prețul este de 120 de lei pentru adulți și 80 de lei pentru copiii cu vârste cuprinse între 7 și 12 ani.
Prețul include:
- Plimbarea cu caiacul până la colțul de pe malul celălalt dus-întors + echipamentul necesar (vestă de salvare, caiac, padelă)
- Drumeția până la Piatra lui Lucaci
- Prânz servit la întoarcere
Program orientativ:
- 10:30 întâlnire la Yachting Club Tarnita
- 10:45 prezentarea participanților și instrucțiuni în utilizarea caiacelor
- 11:00 pornirea în excursie
- 13:30 – 14:00 sosirea înapoi la YCT
- 14:30 – 15:00 servirea prânzului
Detalii utile
Traseul se adresează tuturor persoanelor care au condiție fizică bună, echipament adecvat mersului în drumeție. Are o lungime aproximativă de 4 kilometri (dus-întors), care se va parcurge în 2-3 ore. Ca dificultate, e intermediar, în funcție de condiția fizică, experiență și echipament.
Se va ajunge la YCT cu mașinile particulare. Locurile de parcare la Yachting Club Tarnița sunt limitate și se ocupă pe baza primul sosit – primul servit (e necesară telefonarea organizatorilor înainte de a coborî până la YCT, pentru confirmarea parcării)
Echipament recomandat: bocanci, pantaloni și tricou pentru drumeție, polar, pelerină de ploaie, windstopper (material recomandat – softshell), recipient cu apă, ghiozdan, pachet cu gustare, căciulă.
Sunt 30 de locuri disponibile. Înscrierile se fac completând formularul cu un click aici, urmând ca participanții să fie contactați ulterior de organizatori.
Începând cu data de 25 septembrie, Caravana I’m Climatic! vine la Cluj-Napoca. Cu această ocazie, Consiliul Apei, în parteneriat cu Asociația România în Tranziție, organizează un eveniment ce aduce în prim plan subiectul schimbărilor climatice, respectiv importanța acțiunii colective pentru a combate aceste schimbări precum și propuneri de adaptare și reziliență în contextul climatic actual.
„Dacă consideri că tema schimbărilor climatice are nevoie de mai mult spațiu, dacă anxietatea climatică te apasă, sau dacă vrei să cunoști oameni ca tine, care împărtășesc aceeași dragoste și grijă pentru Planetă, acest eveniment este pentru tine!”, spun organizatorii.
Formularul de înscrieri se poate găsi cu un click aici.
Programul este după cum urmează:
10:00 – 11:30 𝗧𝘂𝗿 𝗴𝗵𝗶𝗱𝗮𝘁 𝗶̂𝗻 𝗣𝗮𝗿𝗰𝘂𝗹 𝗘𝘀𝘁
- Cu SOS Parcul Est, Mircea Munteanu, Ana Horhat, Tibor Hartel și Grupul Gheorgheni Cartier – susținut de Consiliul Apei
- Punct de plecare din Baza Sportivă Gheorgheni, întoarcere în Iulius Parc
12:00 – 13:30 𝗔𝘁𝗲𝗹𝗶𝗲𝗿 𝗦̦𝘁𝗶𝗶𝗻𝘁̦𝗮̆ 𝗖𝗲𝘁𝗮̆𝘁̦𝗲𝗻𝗲𝗮𝘀𝗰𝗮̆
- Ce putem învăța din Parcul Est prin istorii orale pentru reziliența urbană și adaptarea la schimbările climatice? -susținut de Consiliului Apei
15:00 – 16:30 𝗠𝗮𝘀𝗮̆ 𝗿𝗼𝘁𝘂𝗻𝗱𝗮̆
- Problematica secetei la Cluj în contextul schimbărilor climatice. Cu Natalia Ciobanu, Tibor Hartel, Camelia Gui și alți membri ai Consiliului Apei și clujeni.
17:00 – 20:00 𝗨𝗿𝗯𝗮𝗻 𝗦𝗼𝘂𝗻𝗱𝘀
- Seară socială și Live Dj set cu Dj YOYO
𝗖𝗼𝗻𝘀𝗶𝗹𝗶𝘂𝗹 𝗔𝗽𝗲𝗶 𝟮𝟬𝟮𝟮
Consiliul Apei este o platformă deschisă de discuții și coagulare a tuturor actorilor urbani și rurali responsabili de râul Someșul Mic sau care beneficiază de acesta (administrațiile și instituțiile locale, mediul civic, mediul de business, mediul universitar și simpli cetățeni) în jurul temelor de interes comun ce țin de Culoarul verde – albastru al râului.
Consiliul Apei a fost inițiat la Someș Delivery Apahida 2021, de Asociația miniMASS, Clujul Sustenabil, Societate Organizată Sustenabil, Clubul de Cicloturism Napoca și Facultatea de Arhitectură și Urbanism Cluj-Napoca.
Consiliul Apei este o inițiativă susținută de Ordinul Arhitecților din România din timbrul de arhitectură.
𝗖𝗮𝗿𝗮𝘃𝗮𝗻𝗮 𝗜’𝗺 𝗖𝗹𝗶𝗺𝗮𝘁𝗶𝗰!
face parte integrantă din proiectul SPARK, finanțat de către Comisia Europeană prin intermediul EC-DEAR, implementat în România de către Asociația România în Tranziție.
𝗗𝗝 𝗬𝗼𝘆𝗼 este un deep houser cu peste 25 de ani experiență în design de sisteme de sunet, live mixing in festivaluri si cluburi, și curatoriat de playlist-uri pentru o varietate de tipuri de localuri si ambiente sociale. Membru fondator al colectivului de DJ [i.am] music Romania, unul dintre promotorii Ecstatic Dance în țară, și technical staff/artist al Untold.
Evenimentul este găzduit de Parcul Iulius din Cluj-Napoca.
Sursa foto: unsplash
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger


Un sistem de escrocare la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate face ravagii în Europa. Vânzătorii necinstiți au folosit bucăți de țesătură în loc de airbag-uri.
Aproximativ 16.000 de mașini – numărul de vehicule pe care gruparea infracțională le-a adus din Statele Unite și Canada în țările europene începând cu 2020. Evaziunea fiscală se ridică la peste 31 de milioane de euro, iar mașini care au suferit daune atât de importante încât pun în pericol viața șoferilor și a pasagerilor au fost vândute în diferite țări europene.
STUDIU. Sistem de ESCROCARE la scară largă a cumpărătorilor de mașini rulate din Europa
Autoritățile din Lituania și Germania și-au unit forțele și au identificat o metodă la scară largă de a escroca cumpărătorii de mașini rulate din Europa.
Escrocii operau în multe țări europene
Autoritățile din Lituania aduc la cunoștința publicului că gruparea infracțională activează în mai multe țări europene printre care și Germania, Lituania, Letonia, Estonia, România, Ungaria, Ucraina, Portugalia, Țările de Jos și Belgia.
Potrivit oamenilor legii, a fost declanșată o anchetă preliminară pentru evaziunea fiscală comisă de un grup infracțional. În cadrul anchetei s-a descoperit și că mașinile importate erau reparate foarte slab, resturi de țesături sau îmbrăcăminte fiind „instalate” în locul airbag-urilor. Câteva dintre aceste vehicule au fost deja identificate în Germania și scoase de pe drumuri, dar numărul exact de mașini de acest fel care sunt încă în uz rămâne necunoscut.
Daunele ascunse sunt încă o problemă răspândită în Europa de Est
Informațiile carVertical, companie de date istorice auto, arată că în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere cu mașini second hand – reprezentând 1 din 20 de vehicule vândute în Europa – sunt șanse deosebit de mari să se comită fraude. Cercetările anuale ale carVertical pentru calcularea Indicelui de Transparență a Pieței au arătat că țările cele mai puțin transparente sunt Ucraina, Letonia, Lituania, România și Estonia.
O proporție mare de mașini care au kilometrajul dat înapoi și care au suferit daune, un parc de vehicule învechit și rate ridicate de import fac ca aceste piețe să fie considerate extrem de netransparente și riscante.
Consumatorii est-europeni au de obicei o putere de cumpărare mai mică în comparație cu cei din Europa de Vest. Prin urmare, există o cerere ridicată pentru mașini mai ieftine, cele rulate fiind deseori preferate în detrimentul celor noi. Importatorii și dealerii profită de acest tip de cerere aducând vehicule mai vechi sau deteriorate din țările europene mai bogate sau din SUA și vânzându-le la prețuri mai mici.
Datele carVertical evidențiază și faptul că aproximativ 7,2 % dintre mașinile importate în Europa provin din Statele Unite ale Americii. O parte semnificativă dintre acestea sunt vehicule avariate care au fost achiziționate la licitațiile susținute de companiile de asigurări, vehicule care sunt adesea reparate și revândute la prețuri atractive.
„Sunt dese cazurile în care o mașină este deteriorată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta”
Statisticile și numărul cazurilor depistate de fraudă subliniază faptul că este esențial să verificați istoricul oricărei mașini rulate pe care vreți s-o achiziționați deoarece acestea v-ar putea pune viața în pericol din cauza daunelor suferite în trecut.
„Sunt dese cazurile în care o mașină este deteriorată într-o țară, reparată ieftin și apoi vândută în alta. Multe vehicule care au fost implicate în accidente majore în SUA sunt importate în Europa. Un raport care prezintă istoricul mașinii vă permite să aflați ce părți ale vehiculului au fost avariate și la cât au fost estimate costurile reparațiilor. Puteți împărtăși aceste informații cu un mecanic profesionist ca acesta să poată inspecta cu atenție modul în care au fost reparate zonele afectate”, spune Matas Buzelis, expert auto din cadrul carVertical.
Țările din Europa de Vest se confruntă cu pierderi mai mari
Ascunderea daunelor nu este singurul tip de înșelătorie pe care samsarii de mașini o folosesc pentru a profita de pe urma cumpărătorilor de vehicule second hand. În martie 2025 carVertical a estimat că fraudele care implică falsificarea kilometrajului costă țările europene în jur de 5,3 miliarde EUR anual, chiar și într-un scenariu conservator. Impactul real poate fi mai mare având în vedere că multe cazuri rămân nedetectate.
Chiar dacă modificarea odometrului este o problemă serioasă care costă economiile europene miliarde de euro în fiecare an, deciziile luate de guvernele anumitor țări sunt mai favorabile vânzătorilor de mașini necinstiți decât cumpărătorilor de mașini second hand. Acest lucru se datorează implementării fragmentate a GDPR, drepturilor de acces ale persoanelor vizate, dificultăților de schimb transfrontalier de date și altor dificultăți care complică în mod semnificativ accesul cumpărătorilor de mașini rulate la istoricul mașinilor pe care vor să le cumpere.
„Astăzi, informațiile esențiale din istoricul vehiculelor cum ar fi kilometrajul, accidentele, înregistrările de proprietate și numerele VIN rămân captive în bazele de date ale corporațiilor private sau în bazele de date naționale, creând condiții perfecte pentru comiterea de fraude în cadrul tranzacțiilor transfrontaliere”, spune Rokas Medonis, CEO al carVertical.
Cele mai recente cercetări au mai arătat că, deși fraudele care implică modificarea odometrului sunt o problemă larg răspândită, impactul lor financiar este mai mare în Europa de Vest comparativ cu țările din Europa de Est.
Evaluând numărul de mașini verificate de carVertical, valoarea lor medie de piață și rata de fraudă din fiecare țară, studiul estimează că Regatul Unit pierde anual în jur de 1,4 miliarde de euro din cauza manipulării odometrelor, Franța pierde 1,15 miliarde de euro, iar Germania 1,1 miliarde de euro.

Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit, vineri seara, la un accident rutier petrecut între localitățile Băișoara și Iara. În accident a fost implicat un singur autoturism care, din primele date, s-a răsturnat.
”În interior s-a aflat încarcerat un bărbat de aproximativ 28 de ani, pe care echipajul de la Garda Băișoara l-a extras în siguranță.
Acesta a fost în permanență conștient și cooperant, prezentând multiple traumatisme. Victima este transportată în aceste momente la spital. La misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare, o ambulanță SMURD și un echipaj SAJ.”, arată ISU Cluj
CULTURA
Spectacol caritabil pentru un angajat al Operei Naționale Cluj-Napoca. Actorii care urcă pe scenă

Opera Națională Română Cluj-Napoca organizează în 9 iunie de la ora 19 spectacolul caritabil ”Împreună pentru Călin” în care va fi prezentată piesa ”Scandal în familie”, în regia lui Răzvan Săvescu.
”Vă invităm cu drag să luați parte la un spectacol caritabil organizat în sprijinul colegului nostru Călin, care în urma unui accident de muncă a suferit mai multe operații chirurgicale maxilo-faciale, aflându-se în continuare într-o perioadă de recuperare, de reconstrucție a feței și de implanturi.
Fiecare bilet cumpărat poate schimba în mai bine viitorul și starea lui de sănătate. Împreună putem face o diferență!
Actori bine cunoscuți precum Adriana Trandafir, Paula Chirilă, Marius Bodochi, Alexandra Apetrei, Răzvan Oprea și Andrei Mateiu vă așteaptă să petreceți câteva ore în compania lor vizionând un spectacol încărcat de umor și bună dispoziție care vă va descreți frunțile transpunându-vă într-o stare de vacanță.
Sumele obținute din vânzarea biletelor, precum și donațiile vor fi oferite colegului nostru pentru plata tratamentul și îngrijirea lui. Haideți să fim alături de Călin și să îi oferim împreună o rază de speranță!”, arată conducerea Operei.
Biletele costă între 60 și 130 de lei.
EVENIMENT
FOTO. A luat decorațiuni de la un magazin de haine din Cluj-Napoca fără să plătească. O recunoașteți?

O femeie cu poșetă verde a luat, vineri, decorațiuni din magazinul de haine din cadrul ReClothing Hub din Cluj-Napoca fără să le plătească. Reprezentanții magazinului așteaptă ca produsele să le fie returnate până luni dimineață, în caz contrar vor anunța Poliția.
”Azi vă spunem o poveste. Una… mai puțin frumoasă. Episodul de azi: femei minunate ne-au trecut pragul. Dar, precum în fiecare pădure cu uscături, s-a rătăcit și o „doamnă ” cu poșetă verde care ne-a dat nițel bătăi de cap. Se pare că i-au plăcut tare mult decorațiunile noastre. Atât de mult… încât a decis să le ia acasă.
Fără să plătească. Fără să spună un cuvânt. Fără să se gândească că și noi le iubim. Că fac parte din povestea noastră, din identitatea acestui loc pe care îl construim cu grijă, zi de zi.
Gesturi care dor
Știm că nu trăim într-o lume perfectă. Dar când deschizi un spațiu mic în care investești timp, visuri, emoții și resurse limitate… astfel de gesturi dor. Mult. Pentru că nu e prima oară. Și pentru că e greu să tot strângi din dinți, să repari, să zâmbești în continuare.
Noi credem într-un Cluj frumos. În oameni buni și sinceri. În comunități care se susțin, nu care se fură.
Dacă o cunoașteți… luni așteptăm înapoi obiectele pâna la ora 11. Dacă nu, vom merge mai departe cu pașii necesari (inclusiv la poliție) + facem și un “wall of fame” drăguț pe vitrină.
Nu e despre valoarea lucrurilor. E despre respect. Hai să-l păstrăm la vedere”, au transmis cei de la ReClothing.
ReClothing Hub, magazinul unde moda sustenabilă prinde viață, a fost deschis în 9 aprilie pe B-dul 21 Decembrie 1989 nr.48 din Cluj-Napoca.