Connect with us

CULTURA

VIDEO FOTO. Iarmaroc la Sat – Festivalul Creației și Artelor: o oază de TRADIȚIE și inovație în Parcul Etnografic din Cluj

Publicat


Vineri, în Parcul Etnografic “Romulus Ladea” din Cluj-Napoca, a debutat festivalul ”Iarmaroc la Sat”, ce se desfășoară în perioada 17-19 mai. Cu peste 50 de creatori adunați într-un singur loc, festivalul este un loc de întâlnire a comunității creative, dar și un veritabil promotor al sustenabilității și al unicității. De la bijuterii prețioase realizate din materiale reciclate, până la haine și accesorii unice, fiecare produs expus poartă amprenta unui meșteșug original.

  • Haine din cânepă importată din Ucraina, o băutură din miere de albine premiată la nivel mondial sau bijuterii făcute din componente de calculatoare și telefoane vechi, reciclate, printre atracțiile Târgului de Creatori

iarmaroc

Originale sunt și activitățile care completează Târgul de Creatori, pentru a oferi vizitatorilor Iarmaroc la Sat o experiență completă de festival: concerte de muzică acustică și pe vinil, expoziții de artă, echitație, proiecții de film în aer liber (cinema silențios), spectacole de cultură, felurite ateliere – atât pentru cei mari, cât și pentru copii, fun park pentru câini, dar și zone de mâncare și băutură pe alese.

iarmaroc

VIDEO FOTO. Iarmaroc la Sat – Festivalul Creației și Artelor: o oază de TRADIȚIE și inovație în Parcul Etnografic din Cluj

În cadrul evenimentului „Iarmaroc la Sat”, accentul este pus pe produse sustenabile și valoroase, promovând creatori și articole speciale, care nu se găsesc cu ușurință în altă parte. Iarmaroc își propune să schimbe mentalități. Prin diversitatea produselor și materialele folosite, Târgul de Creatori evidențiază nu doar talentul, ci și importanța protejării mediului înconjurător și nu numai.

iarmaroc

iarmaroc

iarmaroc

„Ne diferențiem prin faptul că folosim cânepa ca material principal, pe care o producem chiar noi. Importăm fibra de cânepă din Ucraina și utilizăm tehnologii tradiționale rusești, echipamente din primele decenii ale anilor 1900, creând astfel design-uri proprii. Emblema firmei, cucul, simbolizeaza primăvara și renașterea, sugerând revitalizarea cânepei”, spune Ionuț Rus, fondatorul ”La Ionescu”. Potrivit acestuia, deși majoritatea clienților provin din străinătate, generația ”millennials” din România începe să arate un interes crescut pentru aceste produse unice.

iarmaroc

Unicitate este cuvântul de bază și pentru ”Mied”, o băutură cu un caracter distinct și o istorie impresionantă. „Noi facem o băutură din miere de albine. În loc să fermentăm cerealele ca în cazul berii, utilizăm tehnologia de fermentare a mierii de albine. Este cea mai veche băutură din lume, grecii o numeau ‘băutura zeilor’, astăzi se numește ‘Mied’ și se remarcă de asemenea prin procentajul redus de alcool pe care îl are.

iarmaroc

Această băutură este populară în Etiopia și Polonia, este un produs fără gluten și e băutura ideală pentru o întâlnire cu prietenii sau de stat la o vorbă,” a explicat Mihai Negoț-Catrinoiu, unul dintre producători. Iarmaroc la Sat devine astfel un etalon al prestigiului și tradiției, aducând în prim-plan produse autentice care celebrează diversitatea culturală și istorică.

iarmaroc

Produsele naturale, sau din materiale reciclate, printre ”vedetele” Iarmarocului

Iarmaroc la Sat promovează, bineînțeles, produse handmade și naturale. Aici, fiecare articol expus reflectă o combinație de tradiție și inovație, oferind vizitatorilor ocazia de a descoperi produse autentice și de calitate.

„Produsele noastre sunt complet homemade, toate materialele folosite, precum ceara, fitilul și parfumurile, sunt alese de noi. Produsul finit este o gamă largă de lumânări realizate cu dragoste. Pentru noi, Iarmaroc este un festival de suflet și ne simțim conectați cu ambientul de aici. Ne remarcăm prin utilizarea unor ingrediente cât de natural posibile, iar elementul unic este reprezentat de mirosul proeminent și persistent al lumânărilor,” a declarat Răzvan Lica, producătorul brandului de lumânări ”Micul Paris”.

iarmaroc

Festivalul acesta este locul unde unicitatea și sustenabilitatea se întâlnesc, o dovedește cel mai bine ”Precious Circuit”, o afacere gândită de o tânără pentru care componenta ecologică e cea care contează cel mai mult: alături de prietenii ei, ea creează bijuterii și accesorii fabricate din piese reciclate de la calculatoare, telefoane și alte obiecte electronice. „Se iau componente din calculatoare sau telefoane vechi și se modelează astfel încât produsul final să fie bijuterii și accesorii gata de purtat,” explică Dana Rusu, fondatorul brandului.

iarmaroc

„Este un eveniment unic pentru că totul este autentic”

Cu o poveste de suflet și un concept bazat pe reciclare, Precious Circuit își propune să sensibilizeze publicul asupra importanței consumului conștient și a reciclării. „Avem și o colaborare cu o companie de reciclare , dar am și primit și primim în continuare componente de la persoane fizice. Materialele pentru multe din bijuteriile pe care le avem acum sunt din donații preponderent,” subliniază Dana Rusu.

iarmaroc

Evenimentul „Iarmaroc la Sat” este primul din seria ”Iarmaroc” desfășurat în format fizic, fiind un loc de întâlnire a comunității de creatori. „Este un eveniment unic pentru că totul este autentic și se pune accentul pe întoarcerea la rădăcini. Publicul are posibilitatea să aleagă dintr-o varietate de activități, inclusiv activități de creație, proiecții de cinema silențios, zona de târguri de creatori, hamace și concerte. Participanții sunt încurajați să descopere și să experimenteze autenticitatea, să cunoască creatorii și să îi susțină, cu un focus principal pe sustenabilitate’, explică unul dintre organizatori, Raluca Bogdan.

iarmaroc

Pe scurt, despre Iarmaroc la Sat

Târgul Creatorilor – 50+ standuri cu produse tradiționale, contemporane, cosmetice și gourmet, de la creatori locali din toată țara;

Relaxare și lectură – un book-truck de unde se pot împrumuta cărți și reviste, zeci de hamace instalate între copacii înfloriți din livadă;

Artă și cultură – instalații de artă, expoziții de pictură, sculptură și fotografie, proiecții de film, piață de viniluri;

Teatru în aer liber – cu piese pentru copii și piese pentru adulți;

Muzică acustică: 10+ concerte live de tip acustic ascultate în aer liber, de pe pătură, cu Mihail, Dora Gaitanovici, Valeria Stoica și mulți alții

Muzică @vinil: 9+ DJs care vor mixa live, exclusiv de pe vinil, melodii rare din toată lumea și din toate deceniile;

Experiențe educative și dezvoltare personală – ateliere interactive de creație, artă & sustenabilitate, demonstrații de creație de meșteșug tradițional, discursuri publice pe teme cultural – antreprenoriale;

Zone pentru copii – loc de joacă interactiv, ateliere educaționale de inginerie, biologie, artă, interacțiuni cu animalele, introducere în echitație;

Bucătărie autentică – mâncare gătită la foc domol, băuturi produse în România, delicii sănătoase și vegane.

Prețul unui bilet de intrare este de 30 lei pentru o singură zi și 45 lei pentru toate cele 3 zile ale festivalului. Biletele se pot achiziționa de AICI sau de la intrare.

iarmaroc

Despre IARMAROC.com

IARMAROC.com a luat naștere din dorința de a crea un spațiu unde creativitatea umană este mai importantă decât producția în masă și tradițiile sunt duse mai departe de la o generație la alta.

În prezent, este un sprijin de încredere pentru 300+ de creatori activi în platformă, 1.000+ de creatori pe waitlist, 10.000+ de produse autentice create la noi în țară și 170.000+ de susținători ai proiectului în anul 2023 – cu o creștere de 240% față de anul precedent.

iarmaroc



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Patru partide AMICALE pentru CFR Cluj în cantonamentul din Austria. Cu cine va juca

Publicat

CFR Cluj, meci cu Parod București

CFR Cluj a anunțat, miercuri, că va disputa patru partide amicale în stagiul de pregătire pe care îl va efectua în Austria, în perioada 21 iunie – 1 iulie.

Conform paginii oficiale de Facebook a clubului, formația condusă de Dan Petrescu va întâlni în 23 iunie pe Slovan Bratislava (Slovacia), în 26 iunie pe Grazer AK (Austria), în 28 iunie pe Ceske Budejovice (Cehia) și în 30 iunie pe Debrecen VSC (Ungaria).

Patru partide AMICALE pentru CFR Cluj în cantonamentul din Austria. Cu cine va juca

Lotul echipei CFR Cluj a efectuat, miercuri, primul antrenament al perioadei de pregătire pentru noul sezon. Între 11 și 20 iunie, echipa se va antrena la Cluj-Napoca, urmând ca apoi să se deplaseze în Austria.

Primul meci oficial al vicecampioanei va avea loc la 5 iulie, când va întâlni FCSB în Supercupa României.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Leul continuă să se APRECIEZE

Publicat

tezaur

La începutul lunii trecute, după ce „piața” politică a fost zdruncinată de scorul obținut la primul tur al prezidențialelor de către candidatul suveranist, moneda națională s-a depreciat până la 5,0991 lei/euro.

Dorința românilor de a nu schimba parcursul european al țării a adus în fruntea statului un candidat antisistem proeuropean. Aceasta a calmat piața financiară, iar treptat leul a recuperat o parte din terenul pierdut.

Notă distinctă o face segmentul monetar, unde indicii ROBOR s-au apropiat de maximul de 7,50%, echivalentul ratei lombard la care se pot împrumuta băncile de la BNR. Principalul motiv al acestei evoluții este reprezentat de sterilizarea lichidității la care a recurs banca centrală pentru a scumpi achizițiile de lei. Totodată, dealerii bancari nu se așteaptă la o scădere rapidă a inflației, ceea ce face dificilă o decizie a BNR de a reduce rata de referință.

ANALIZĂ. Leul continuă să se APRECIEZE

La jumătatea acestei săptămâni media euro a scăzut la 5,0251 lei, față de 5,0558 lei miercurea trecută, în timp ce tranzacțiile din piață se realizau în culoarul 5,025 – 5,034 lei.

Piața monetară s-a stabilizat, evoluție la care a contribuit faptul că băncile comerciale s-au împrumutat marți de la BNR cu 18,2 miliarde lei, la o dobândă anuală de 6,5% și cu scadența la începutul săptămânii viitoare.

Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a stagnat 7,15%. Cel la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a oprit la 7,22% liar cel la 12 la 7,33%.

Statul s-a împrumutat marţi cu 805 milioane lei printr-o licitaţie de obligaţiuni, scadente în septembrie 2032, față de o valoare programată de 400 milioane lei, la un randament mediu anual de 7,50%.

„Euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari”

Foamea de bani a Ministerului de Finanțe, care trebuie să asigure atât necesarul de bani al statului dar și să achite dobânzile la titlurile de stat emise anterior căre mediul bancar intern și extern, au ridicat dobânzile pentru titlurile de stat Tezaur şi Fidelis până la 6,5%/an pentru cele în euro (dobânda de referință a BCE este de 2%), respectiv până la 8,35%/an (rata de politică monetară a BNR este de 6,5%).

Decizia de săptămâna trecută a BCE de a reduce principala sa rată directoare de la 2,25 la 2% a fost primită bine de investitori, iar euro a urcat joia trecută la aproape 1,15 dolari.

Miercurea aceasta piețele așteptau publicarea datelor privind inflația din Statele Unite, în condițiile în care administrația de la Casa Albă nu a ajuns la un acord comercial cu guvernul de la Beijing.

„Prețul gramului de aur a scăzut miercuri”

Euro se tranzacționa în culoarul 1,1405 – 1,1446 dolari iar media monedei americane a coborât de la 4,4117 la 4,3941 lei.

Intrarea în teritoriu negativ a inflației din Elveția a redus plasamentele în franci iar cursul a scăzut de la 5,3995 lei, la jumătatea săptămânii trecute, la 5,3476 lei, miercurea aceasta. Media lirei sterline a scăzut în aceeași perioadă de la 6,0049 la 5,9332 lei.

Chiar dacă cotațiile metalului galben au urcat la 3.316 – 3.349 dolari/uncie, prețul gramului de aur a scăzut miercuri de la 472,0952 lei la 471,0407 lei, după ce la jumătatea săptămânii trecute prețul a crescut până la 482,1625 lei, la circa 5 lei de maximul istoric atins la începutul lunii trecute.

Bitcoin testează depășirea recordului de 111.862 dolari atins în 22 mai  și fluctua miercuri între 109.051 – 110.298 dolari. Ethereum a urcat la 2.756 – 2.834 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe

ECONOMIE

Hidroelectrica poate prelua fără limite noi CLIENȚI

Publicat

aplicatie hidroelectrica e1678567308461 1024x641

Hidroelectrica a dat asigurări, miercuri, că nu există un număr limită de clienți pe care compania îi poate prelua în această perioadă, în contextul îngrijorărilor apărute recent în spațiul public privind limitarea numărului de clienți.

„Compania are capacitatea operațională și logistică necesară pentru a gestiona eficient toate solicitările de încheiere a contractelor de furnizare a energiei electrice, indiferent de volumul cererilor. Pentru a facilita procesul de contractare și pentru a evita timpii de așteptare de la punctele fizice de Relații cu Clienții, recomandăm cu prioritate utilizarea portalului online dedicat”, se menționează într-un comunicat transmis AGERPRES.

Hidroelectrica poate prelua fără limite noi CLIENȚI

Conform acesteia, platforma digitală oferă o soluție simplă, rapidă și la îndemâna tuturor celor care doresc să devină clienți Hidroelectrica.

Tot miercuri, Autoritatea Națională de Reglementare în domeniul Energiei (ANRE) a lansat o campanie națională de informare publică, destinată consumatorilor de energie electrică, în contextul în care, la data de 1 iulie 2025, va înceta schema de plafonare-compensare aplicabilă prețurilor din sectorul energetic.

Campania are rolul de a sprijini consumatorii să ia decizii informate, să își exercite dreptul de a-și schimba furnizorul fără costuri suplimentare și să utilizeze în mod eficient instrumentele de comparare a ofertelor disponibile în piață.

Potrivit sursei citate, aceasta se înscrie în angajamentul autorității de a garanta o piață concurențială transparentă, funcțională și echitabilă. Campania se derulează în regim non-comercial și include difuzarea a două spoturi video și două spoturi radio.

Guvernul a stabilit, recent, prelungirea perioadei de plafonare a prețurilor la energie electrică până la 1 iulie și cu 12 luni la gaz.

Citește mai departe

EVENIMENT

Ce români vor primi VOUCHERE pentru energie, după 1 iulie. Care este VALOAREA lor

Publicat

bani sprijin romania vouchere (1)

Ministrul Muncii, Simona Bucura-Oprescu, a spus că propunerea aflată în prezent în discuție este să fie acordată, și după 1 iulie, suma de 71 de lei pe tichet, în fiecare lună, sub formă de vouchere pentru energie, românilor vulnerabili.

„Astăzi când discutăm suntem într-o fază matură cu privire la tichetele de energie, fiindcă obiectivul pe care noi, Ministerul Muncii, îl avem, având în vedere că noi suntem cei care ne ocupăm de protejarea consumatorilor vulnerabili, de cei care ar putea fi în sărăcie energetică, obiectivul nostru este ca după 1 iulie, când nu vom mai avea plafonare, să venim cu o variantă care să îi ajute în continuare pe români să-şi menţină posibilitatea de a-şi plăti facturile la energie.

simona bucura oprescu

simona bucura oprescu

Ce români vor primi VOUCHERE pentru energie, după 1 iulie. Care este VALOAREA lor

Împreună cu colegii noştri de la Ministerul Energiei, de la STS, de la Poşta Română şi cu colegii noştri de la ANPIS s-a lucrat la o formă consolidată astfel încât după 1 iulie să venim cu tichete care vor fi oferite consumatorilor care îndeplinesc condiţiile”, a afirmat Simona Bucura-Oprescu, potrivit ProTV.

Ea a precizat că acest act normativ ar putea fi aprobat de Guvern până la 1 iulie.

”În zilele următoare intenţia noastră este de a finaliza acest act normativ şi de a veni cu acesta în transparenţă astfel încât imediat ce noul guvern va fi învestit să dăm posibilitatea ca până în 1 iulie actul normativ să fie aprobat de Guvern”, a adăugat ministrul Muncii.

Simona Bucura-Oprescu a afirmat că propunerea este ca un asemenea tichet să aibă valoarea de 71 de lei şi să fie acordat lunar.

”Valoarea la care este gândit actul normativ în acest moment, dar repet, şi azi şi mâine vor mai fi întâlniri pe acesta şi sigur aici este şi o componentă de impact financiar, valoarea la care colegii noştri au făcut în momentul acesta propunerea de act normativ este de 71 de lei pe tichet, acordat lunar”, a declarat Simona Bucura-Oprescu.

În prezent, un consumator care are un venit mediu lunar de 1.386 de lei pe membru de familie este considerat vulnerabil.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate