Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Sat de vacanță, centru de vizitatori și noi copaci în Parcul Etnografic. Accesul mașinilor pe alee va fi INTERZIS

Publicat


Un amplu proiect de revitalizare va schimba complet fața Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. Consiliul Județean Cluj a cerut părerea sectorului cultural clujean cu privire la investițiile propuse în zonă.

Noi zone și clădiri vor apărea în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în urma unui amplu proiect de revitalizare a zonei. Văzut ca un punct cheie de pe traseul Cetățuie – Cheile Baciului, Parcul Etnografic se va transforma într-un complex multifuncțional pentru evenimente și activități culturale, educaționale și de agrement.

Proiectul a fost prezentat miercuri, în cadrul unei consultări publice, de arhitecta Alice Oprică, în prezența arhitectului șef al județului, Claudiu Salanță, a directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean și a operatorilor culturali interesați de organizarea de evenimente în Parcul Etnografic.

Va „concura” cu Dumbrava Sibiului și Pădurea Verde din Timișoara

Proiectul de revitalizare a zonei a fost selectat printr-un concurs de soluții. Astfel, se propune crearea de noi zone interactive în incinta și în proximitatea parcului, care vor da o nouă viață acestei zone, cu potențial turistic foarte mare.

În urma reamenajării, zona ar urma să devină o atracție de tipul parcurilor etnografice din Timișoara – Pădurea Verde și din Sibiu – Parcul Dumbrava Sibiului.

Finanțare din bani europeni, însă doar parțial

Întâlnirea a fost prilejuită de deschiderea unei axe de finanțare din fonduri europene prin care se poate acoperi parțial costurile investițiilor propuse, a explicat Diana Coman, șeful serviciului de fonduri europene al CJ Cluj.

„De câțiva ani ne chinuim să identificăm o sursă de finanțare pentru realizarea proiectului. Proiectul nostru este destul de ambițios, pentru că discutăm de câteva zeci de hectare acolo, care în mare parte sunt pădure. Am făcut o inventariere a tuturor copacilor, tot proiectul s-a bazat pe ideea de a păstra cât mai mult natural în zonă.

Acum, ne aflăm în faza de a încerca, având în vedere că avem o finanțare disponibilă, să realizăm o parte din acest proiect, o primă etapă. Sperăm ca pe viitor să mai identificăm și alte oportunități, astfel încât la sfârșit să avem toată partea aceasta refăcută”, a explicat Claudiu Salanță, arhitect șef la Consiliul Județean Cluj.

Ideile lui Romulus Vuia, puse în aplicare la un secol distanță

Proiectul constituie a treia etapă de dezvoltare a zonei și ține cont îndeaproape de ideile conturate de Romulus Vuia, care a înființat Parcul Etnografic cu aproape un secol în urmă.

„În planul lui Romulus Vuia, Aleea Muzeului Etnografic este pivotul central, axa pe care și cumulează cele mai multe exponate: cele mai importante biserici, cele mai importante puncte de interes ale parcului său. Este foarte importantă această organizare liniară pe Aleea Muzeului Etnografic.

A doua idee este că planul lui Vuia este unul central, în care toate parcursurile longitudinale se întâlnesc la Poiana Mica, adică la accesul secundar, nucleu format din trei funcțiuni – centrul parcului, muzeul etnografic – o clădire foarte mare, Restaurantul Gaudeamus și arena de jocuri populare la mijloc.

A treia idee este faptul că capătul vestic, cel dinspre USAMV, este un capăt deschis în planul lui Vuia și acolo își amenajează toate dotările zootehnice, stâna. Ne-am pus întrebarea dacă nu cumva, în schema lui Vuia, parcul etnografic merge mai departe și nu creează un binom cu următoarea parcelă”, a afirmat Alice Oprică.

Astfel, ținând cont de viziunea avută de Romulus Vuia în 1929, când a înființat Parcul, proiectantul propune revitalizarea spațiului prin trei mari obiective.

Accesul auto pe Aleea Muzeului Etnografic, interzis

Primul obiectiv vizează reamenajarea spațiilor din aer liber: transformarea Aleii Muzeului Etnografic pentru acces exclusiv pietonal și velo, plantări de copaci și bariere vegetale și accesibilizarea zonei de pădure.

„Principala misiune ar fi transformarea Aleii Muzeului Etnografic într-o cale de acces pietonală, velo, refacerea aliniamentului, reabilitări naturale și accesibilizare. Pajiștea principală am propus să fie menținută ca scenă pentru diverse evenimente și de amfiteatru natural”, a arătat arhitecta Alice Oprică.

Potrivit arhitectului șef al județului, o variantă alternativă de acces în zona Pădurii Hoia o constituie strada Nicolae Pătrașcu, aflată de asemenea în proprietatea județului Cluj. Aici vor putea fi amenajate și locuri de parcare pentru vizitatori, alături de cele disponibile deja în cadrul parcului industrial Tetarom.

Centru de vizitatori, cafenea și spațiu expozițional

Un alt obiectiv este crearea unui centru de vizitatori, care va cuprinde, pe lângă centrul de informare turistică, o cafenea, un magazin de suveniruri și un spațiu pentru expoziții.

„Ne-am gândit să edificăm un centru de vizitatori, o clădire lungă, subțire cu inspirație etnografică. Este o clădire cu parter și subsol, parterul fiind o zonă cu centru de informare pentru turiști, spațiu expozițional, cafenea. La subsol sunt spații multifuncționale și de depozitare”, a mai arătat arhitecta.

Sat de vacanță cu ateliere și activități tradiționale

Al treilea și poate cel mai inedit element îl constituie crearea unui așa-zis sat de vacanță, un sector amenajat pentru practicarea activităților tradiționale sub forma unor ateliere de pictură, ceramică, țesut sau de copt al pâinii.

„Se propune un cluster de clădiri pentru activități tradiționale, care să ofere posibilitatea de a organiza activități și a face mai interactiv ce se întâmplă în Parcul Etnografic. E vorba de un hectar de teren, împărțit în două curți, o curte pentru meșteșuguri și cultură, artă culinară tradițională și cealaltă curte pentru evenimente și tradiții. E vorba și aici de structuri demisol-parter, ateliere de ceramică, de pictură, de țesut, de ceramică. Avem un corp de bucătărie, cu pavilion cu cuptor de pâine pentru experimente tradiționale, iar pe cealaltă parte, corpul principal este o sală multifuncțională și încă un pavilion”.

Ce probleme au semnalat participanții la consultare?

Participanții la dezbatere au semnalat o serie de probeleme și au adus mai multe propuneri pentru dezvoltările viitoare ce ar urma să aibă loc în incinta Parcului Etnografic. Printre acestea se numără:

  • asigurarea continuității activităților din cadrul satului de vacanță
  • digitalizarea experienței din cadrul parcului
  • extinderea programului de funcționare a parcului
  • asigurarea accesului la apă, canalizare și electricitate pentru organizatorii de evenimente
  • asigurarea transportului în comun până la intrarea în parc
  • asigurarea punctelor de alimentație publică

Întrucât fondurile disponibile în cadrul acestui apel nu pot acoperi întreaga investiție, reprezentanții s-au consultat cu publicul pentru a afla care dintre aceste componente ar trebui susținută în această primă etapă. Participanții la dezbatere au fost de părere că satul de vacanță și reamenajarea parcului ar trebui să fie prioritare, variantă susținută și de reprezentanții CJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Bărbat rănit grav pe un șantier din Cluj-Napoca. A fost intubat

Publicat

Un bărbat de 30 de ani a fost rănit grav pe un șantier din Cluj-Napoca. Tânărul a fost salvat de pompierii clujeni și transportat la spital.

Un grav accident a avut loc joi după-amiază pe un șantier de reabilitare a unui imobil de pe strada Louis Pasteur din Cluj-Napoca. Un bărbat de aproximativ 30 de ani a suferit traumatisme severe după ce a căzut în puțul liftului de pe șantier.

La fața locului au intervenit pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca, cu trei autospeciale cu modul de descarcerare și salvare de la înălțime, precum și un echipaj SMURD de terapie intensivă mobilă.

Salvatorii l-au găsit pe bărbat pe fundul puțului liftului, cu răni grave la nivelul capului și coloanei vertebrale.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au fost solicitați în această după-amiază pentru salvarea unui bărbat care se afla pe un șantier de reabilitare a unui imobil, situat pe strada Luis Pasteur din municipiul Cluj-Napoca.

La fața locului s-au deplasat trei autospeciale cu modul de descarcerare, respectiv intervenții și salvări de la înălțimi, precum și un echipaj SMURD. Echipajele operative au găsit un tânăr, în vârstă de aproximativ 30 de ani, pe fundul puțului liftului, care prezenta traumatisme severe la nivelul capului și a coloanei vertebrale”, a transmis ISU Cluj.

Bărbatul a fost intubat

Operațiunea de salvare a fost una delicată, pompierii acționând cu grijă pentru stabilizarea victimei și extragerea sa în siguranță, astfel încât să nu-i agraveze leziunile. După extragere, bărbatul a fost preluat de echipajul SMURD, care l-a intubat și sedat pentru a-i stabiliza starea critică.

„Salvatorii au acționat pentru stabilizarea și extragerea acestuia din puțul liftului, folosind accesoriile din dotare, astfel încât să nu-i agraveze leziunile suferite. Ulterior victima a fost predată echipajului SMURD, tip terapie intensivă mobilă, în vederea acordării asistenței medicale de urgență și apoi transport la spital.

Bărbatul a fost intubat și sedat, având în vedere faptul că prezenta traumatisme severe”, a mai arătat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Adrian Axinia, europarlamentar AUR: Trenul electric care merge o zi și… atât (PE)

Publicat

axinia

”Se pare că mult lăudatul tren electric Alstom, lansat cu fast miercuri de Marcel Ciolacu și Sorin Grindeanu, a intrat deja în vacanță tehnică. După doar 24 de ore, computerul de bord a decis că „pauza e binevenită”. În loc să fie o poveste de succes, trenul s-a transformat într-un exemplu de inovație „pe hârtie”: modern pe afară, dar defect pe dinăuntru.

O zi în circulație? Cam cât o vizită cu elicopterul pe Autostrada Moldovei!

După ce ne-au obișnuit cu plimbările de PR de 15 minute pentru filmări și poze, Ciolacu și Grindeanu ne arată că au găsit și un tren pe măsura proiectelor lor: merge o zi, dar face mult tam-tam.

Adrian Axinia, europarlamentar AUR: Trenul electric care merge o zi și… atât (PE)

„Orice minune durează doar trei zile” zice o vorbă veche. În cazul PSD nu ține nici măcar 24 de ore!

Poate că trenul Alstom trebuia să fie doar o ediție limitată pentru campanie. Și totuși, rămâne întrebarea: dacă asta este „inovația franceză” pe care guvernările PSD-PNL-USR au ales-o în detrimentul unor trenuri fabricate în România, ce mai urmează?

În timp ce românii își pun speranțele în modernizare, vedem cum investițiile scumpe și de fațadă se potrivesc de minune cu stilul guvernelor PSD și PNL: multă promisiune, puțină performanță”, a spus Adrian Axinia, europarlamentar AUR.

CMF: 11240014

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se eliberează ABONAMENTELE de călătorie pentru refugiați, deportați, deținuți politici și persoane cu DIZABILITĂȚI

Publicat

abonamente transport comun ctp (1)

Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. anunță că începând cu data de 20.11.2024 se vor elibera abonamentele pentru transportul public în comun, valabile pentru anul 2025, pentru următoarele categorii de călători:

1. Persoanele beneficiare ale L 118/1990, L 189/2000 si OUG 214/1999– stramutati, refugiati, deportati si detinuti politici – beneficiaza de gratuitate la transportul in comun pe toate liniile in cadrul Asociatiei Metropolitane de Transport Public Cluj (municipiul Cluj-Napoca, comunele Apahida, Baciu, Chinteni, Ciurila, Feleacu, Floresti, Gilau, Aiton, Petrestii de Jos si Savadisla).

CTP Cluj: Se eliberează ABONAMENTELE de călătorie pentru refugiați, deportați, deținuți politici și persoane cu DIZABILITĂȚI

Beneficiarii L 118, L 189 si OUG 214 se pot prezenta la toate Centrele de vanzare carduri, cu urmatoarele documente:

– Buletin / carte de identitate – in original (domiciliul pe raza judetului Cluj) si o copie;

– Decizia sau Hotararea de la Casa Judeteana de Pensii Cluj -copie (se retine);

– Doua copii dupa ultimul cupon de pensie – (se retin);

– Cerere emitere card, pentru persoanele care nu detin card – se completeza pe loc;

2. Persoanele cu dizabilitati sunt invitate sa se prezinte la Centrul de vanzare OPERA – P-ta Stefan cel Mare nr.17-18, pentru ridicarea abonamentelor gratuite pe anul 2025, pe baza listelor puse la dispozitie de Direcţia de Asistenta Socială și Medicală din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca. Persoanele cu dizabilitati trebuie sa faca o cerere in prealabil, la Direcţia de Asistenta Socială și Medicală din cadrul Primăriei Municipiului Cluj-Napoca, pentru a fi trecute pe listele cu beneficiari.

Persoanele din aceasta categorie vor avea asupra lor urmatoarele documente:

– Buletin/carte de identitate– in original;

– Cerere emitere card, pentru persoanele care nu detin card – se completeza pe loc.

Totodată, compania informeaza publicul calator ca, pentru desfasurarea in bune conditii a alegerilor prezidentiale, duminica 24 noiembrie 2024, programul mijloacelor de transport public in municipiul Cluj-Napoca se va desfasura intre orele 5:00 – 23:00.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. ”Cârtițele” din China, așteptate pe șantierul stației de metrou Teilor din Florești. La prima stație suflă vântul

Publicat

De

Teilor

E forfotă pe șantierul unde se construiește stația Teilor, cea de-a 2-a a metroului Clujului, aici fiind așteptate să sosească cele două ”cârtițe” care vor săpa în subteran și care sunt pe vapor în drumul lor spre România din China.

Stația se află în dreapta străzii Eroilor pe partea de coborâre, în zona fostei ferme de pui, unde s-a decopertat o bună parte din deal și se pregătește terenul pentru groapa în care vor fi coborâte la 20 de m cele două ”cârtițe”, mașinăriile de câte 300 de tone care vor săpa tunelurile de metrou.

”Cârtițele”, conduse de indieni

Potrivit informațiilor Cluj24, aceste echipamente numite în limbaj de specialitatea Tunnel Boring Machine (TBM), vor fi operate de echipaje de specialiști aduși din India, dar și de români.

Muncitorii din India sunt așteptați să sosească în perioada următoare, în condițiile în care ”cârtițele” vor ajunge la Constanța abia la începutul lunii decembrie, după care vor veni pe cale terestră la Cluj cu un transport agabaritic.

Montarea celor două TBM-uri la fața locului, în stația Teilor din Florești, este estimată la trei luni.

Dacă la stația Teilor se lucrează vizibil, la prima stație din Florești, Țara Moților, suflă vântul, nefiind prezent picior de muncitor.

Acolo a avut loc în luna iunie ceremonia prin care s-a dat startul lucrărilor la metroul Clujului.

De la prima stație, metroul va fi de suprafață urmând să intre în subteran abia din stația Teilor.

Sursa video dronă: Florin Țene

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax