Connect with us

ACTUALITATE

FOTO. Sat de vacanță, centru de vizitatori și noi copaci în Parcul Etnografic. Accesul mașinilor pe alee va fi INTERZIS

Publicat


Un amplu proiect de revitalizare va schimba complet fața Parcului Etnografic „Romulus Vuia”. Consiliul Județean Cluj a cerut părerea sectorului cultural clujean cu privire la investițiile propuse în zonă.

Noi zone și clădiri vor apărea în Parcul Etnografic din Cluj-Napoca, în urma unui amplu proiect de revitalizare a zonei. Văzut ca un punct cheie de pe traseul Cetățuie – Cheile Baciului, Parcul Etnografic se va transforma într-un complex multifuncțional pentru evenimente și activități culturale, educaționale și de agrement.

Proiectul a fost prezentat miercuri, în cadrul unei consultări publice, de arhitecta Alice Oprică, în prezența arhitectului șef al județului, Claudiu Salanță, a directorului Muzeului Etnografic al Transilvaniei, Tudor Sălăgean și a operatorilor culturali interesați de organizarea de evenimente în Parcul Etnografic.

Va „concura” cu Dumbrava Sibiului și Pădurea Verde din Timișoara

Proiectul de revitalizare a zonei a fost selectat printr-un concurs de soluții. Astfel, se propune crearea de noi zone interactive în incinta și în proximitatea parcului, care vor da o nouă viață acestei zone, cu potențial turistic foarte mare.

În urma reamenajării, zona ar urma să devină o atracție de tipul parcurilor etnografice din Timișoara – Pădurea Verde și din Sibiu – Parcul Dumbrava Sibiului.

Finanțare din bani europeni, însă doar parțial

Întâlnirea a fost prilejuită de deschiderea unei axe de finanțare din fonduri europene prin care se poate acoperi parțial costurile investițiilor propuse, a explicat Diana Coman, șeful serviciului de fonduri europene al CJ Cluj.

„De câțiva ani ne chinuim să identificăm o sursă de finanțare pentru realizarea proiectului. Proiectul nostru este destul de ambițios, pentru că discutăm de câteva zeci de hectare acolo, care în mare parte sunt pădure. Am făcut o inventariere a tuturor copacilor, tot proiectul s-a bazat pe ideea de a păstra cât mai mult natural în zonă.

Acum, ne aflăm în faza de a încerca, având în vedere că avem o finanțare disponibilă, să realizăm o parte din acest proiect, o primă etapă. Sperăm ca pe viitor să mai identificăm și alte oportunități, astfel încât la sfârșit să avem toată partea aceasta refăcută”, a explicat Claudiu Salanță, arhitect șef la Consiliul Județean Cluj.

Ideile lui Romulus Vuia, puse în aplicare la un secol distanță

Proiectul constituie a treia etapă de dezvoltare a zonei și ține cont îndeaproape de ideile conturate de Romulus Vuia, care a înființat Parcul Etnografic cu aproape un secol în urmă.

„În planul lui Romulus Vuia, Aleea Muzeului Etnografic este pivotul central, axa pe care și cumulează cele mai multe exponate: cele mai importante biserici, cele mai importante puncte de interes ale parcului său. Este foarte importantă această organizare liniară pe Aleea Muzeului Etnografic.

A doua idee este că planul lui Vuia este unul central, în care toate parcursurile longitudinale se întâlnesc la Poiana Mica, adică la accesul secundar, nucleu format din trei funcțiuni – centrul parcului, muzeul etnografic – o clădire foarte mare, Restaurantul Gaudeamus și arena de jocuri populare la mijloc.

A treia idee este faptul că capătul vestic, cel dinspre USAMV, este un capăt deschis în planul lui Vuia și acolo își amenajează toate dotările zootehnice, stâna. Ne-am pus întrebarea dacă nu cumva, în schema lui Vuia, parcul etnografic merge mai departe și nu creează un binom cu următoarea parcelă”, a afirmat Alice Oprică.

Astfel, ținând cont de viziunea avută de Romulus Vuia în 1929, când a înființat Parcul, proiectantul propune revitalizarea spațiului prin trei mari obiective.

Accesul auto pe Aleea Muzeului Etnografic, interzis

Primul obiectiv vizează reamenajarea spațiilor din aer liber: transformarea Aleii Muzeului Etnografic pentru acces exclusiv pietonal și velo, plantări de copaci și bariere vegetale și accesibilizarea zonei de pădure.

„Principala misiune ar fi transformarea Aleii Muzeului Etnografic într-o cale de acces pietonală, velo, refacerea aliniamentului, reabilitări naturale și accesibilizare. Pajiștea principală am propus să fie menținută ca scenă pentru diverse evenimente și de amfiteatru natural”, a arătat arhitecta Alice Oprică.

Potrivit arhitectului șef al județului, o variantă alternativă de acces în zona Pădurii Hoia o constituie strada Nicolae Pătrașcu, aflată de asemenea în proprietatea județului Cluj. Aici vor putea fi amenajate și locuri de parcare pentru vizitatori, alături de cele disponibile deja în cadrul parcului industrial Tetarom.

Centru de vizitatori, cafenea și spațiu expozițional

Un alt obiectiv este crearea unui centru de vizitatori, care va cuprinde, pe lângă centrul de informare turistică, o cafenea, un magazin de suveniruri și un spațiu pentru expoziții.

„Ne-am gândit să edificăm un centru de vizitatori, o clădire lungă, subțire cu inspirație etnografică. Este o clădire cu parter și subsol, parterul fiind o zonă cu centru de informare pentru turiști, spațiu expozițional, cafenea. La subsol sunt spații multifuncționale și de depozitare”, a mai arătat arhitecta.

Sat de vacanță cu ateliere și activități tradiționale

Al treilea și poate cel mai inedit element îl constituie crearea unui așa-zis sat de vacanță, un sector amenajat pentru practicarea activităților tradiționale sub forma unor ateliere de pictură, ceramică, țesut sau de copt al pâinii.

„Se propune un cluster de clădiri pentru activități tradiționale, care să ofere posibilitatea de a organiza activități și a face mai interactiv ce se întâmplă în Parcul Etnografic. E vorba de un hectar de teren, împărțit în două curți, o curte pentru meșteșuguri și cultură, artă culinară tradițională și cealaltă curte pentru evenimente și tradiții. E vorba și aici de structuri demisol-parter, ateliere de ceramică, de pictură, de țesut, de ceramică. Avem un corp de bucătărie, cu pavilion cu cuptor de pâine pentru experimente tradiționale, iar pe cealaltă parte, corpul principal este o sală multifuncțională și încă un pavilion”.

Ce probleme au semnalat participanții la consultare?

Participanții la dezbatere au semnalat o serie de probeleme și au adus mai multe propuneri pentru dezvoltările viitoare ce ar urma să aibă loc în incinta Parcului Etnografic. Printre acestea se numără:

  • asigurarea continuității activităților din cadrul satului de vacanță
  • digitalizarea experienței din cadrul parcului
  • extinderea programului de funcționare a parcului
  • asigurarea accesului la apă, canalizare și electricitate pentru organizatorii de evenimente
  • asigurarea transportului în comun până la intrarea în parc
  • asigurarea punctelor de alimentație publică

Întrucât fondurile disponibile în cadrul acestui apel nu pot acoperi întreaga investiție, reprezentanții s-au consultat cu publicul pentru a afla care dintre aceste componente ar trebui susținută în această primă etapă. Participanții la dezbatere au fost de părere că satul de vacanță și reamenajarea parcului ar trebui să fie prioritare, variantă susținută și de reprezentanții CJ Cluj.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. O nouă OPȚIUNE pentru șoferii clujeni, după anvelopele de iarnă și de vară: FĂRĂ anvelope. Epopeea unui șofer BEAT

Publicat

fara roti

După anvelopele de iarnă și de vară, șoferii clujeni mai au o opțiune: fără anvelope. Cel puțin asta a ales un șofer care a condus mai mulți kilometri o mașină fără două anvelope, adică metal pe asfalt.

Acesta ar fi fost oprit în trafic la Gârbău, martorii spunând că ar fi fost băut.

VIDEO. O nouă OPȚIUNE pentru șoferii clujeni, după anvelopele de iarnă și de vară: FĂRĂ anvelope. Epopeea unui șofer BEAT

„Treaz-trezuț era omul”, comentează sarcastic un martor.

„Ferească Dumnezeu ce gălăgie o făcut când o trecut prin Gârbău și ce miros urât o lăsat după ce o tras fiarele alea pe jos fără roți. Înnebunește lumea asta”, a comentat o internaută.

Sursa video: Info Trafic jud. Cluj, Izabella Moldovan Hences

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Platformă de e-learning la Cluj pentru cursuri de prim ajutor în format digital, finanțată prin PNRR – comunicat de presă

Publicat

pnrr

Medstarter SRL anunță lansarea proiectului „Resus e-Learning”, finanțat prin Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), Componenta C9. Suport pentru sectorul privat, cercetare, dezvoltare și inovare, Investiția I3. Scheme de ajutor pentru sectorul privat, titlu apel: „Digitalizarea IMM-urilor – grant de până la 100.000 euro pe întreprindere care să sprijine IMM-urile în adoptarea tehnologiilor digitale”.

Obiectivul general al proiectului

Obiectivul principal al proiectului este dezvoltarea unei platforme de e-learning pentru cursuri de prim ajutor în format digital, facilitând accesul la informații esențiale într-un mod interactiv și accesibil.

Obiective specifice ale proiectului:

Dezvoltarea platformei cu integrare în website-ul companiei;

Crearea și adaptarea conținutului educațional pentru mediul digital;

Promovarea platformei în mediul online pentru a ajunge la un public larg;

Evaluarea și îmbunătățirea platformei pe baza feedbackului utilizatorilor.

Detalii despre proiect:

Valoarea totală a proiectului: 176.518,18 RON

Valoarea finanțării nerambursabile: 131.582,23 RON

Cod proiect: 6272

Contract de finanțare: 6272.1/i3/c9

Data de începere: 01.03.2025

Data de finalizare: 31.12.2025

Date de contact:

Beneficiar: Medstarter SRL

Persoană de contact: Oprea Mihai Răzvan

Email: mihai.oprea@academiadeprimajutor.ro

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Consiliul Județean Cluj cumpără teren pentru realizarea unei parcări pentru vizitatorii Castelului Bánffy din Răscruci

Publicat

De

Consiliul Județean Cluj cumpără un teren de peste 2.600 mp pentru realizarea unei parcări pentru vizitatorii Castelului Bánffy de la Răscruci, modernizat și redeschis în toamna anului 2023.

Consilierii județeni vor aproba, în ședința ordinară de joi, 20 martie, achiziționarea unui teren din vecinătatea Castelului Bánffy de la Răscurci pentru amenajarea unei parcări pentru vizitatorii obiectivului turistic.

883.000 de lei pentru teren

Este vorba despre un teren în suprafață de 2.627 mp aparținând SC VALEX ORIZONT SRL, care urmează să fie achiziționat de județul Cluj pentru suma de 883.044 lei (177.500 euro). Suma a fost stabilită în urma negocierilor dintre proprietar și o comisie a Consiliului Județean Cluj, terenul fiind evaluat inițial la 892.994 lei (179.500 euro) de către un evaluator ANEVAR independent.

Parcarea existentă, neîncăpătoare pentru vizitatori

Încă de la redeschiderea acestui obiectiv turistic, Consiliul Județean Cluj a identificat nevoia amenajării unei parcări pentru primirea vizitatorilor monumentului istoric.

„Odată cu darea în folosință a obiectivului s-a constatat faptul că numărul existent de locuri de parcare (situate în partea frontală a castelului) este insuficient chiar și pentru vizitatorii ocazionali. Cu atât mai mult, în situația organizării unor evenimente de mare anvergură, locurile de parcare sunt insuficiente raportat la numărul mare de participanți care, datorită situării obiectivului, nu pot călători cu un alt mijloc de transport decât autoturismul personal. De exemplu, la Festivalul Internațional de Film Transilvania au participat peste 1.500 persoane, numărul autovehiculelor fiind de ordinul sutelor”, se arată în referatul de aprobare a proiectului de hotărâre.

Teren achizionat de CJ Cluj pentru extinderea parcării

Amenajarea unei parcări în incinta obiectivului a fost respinsă de Direcția Județeană pentru Cultură Cluj, și nici nu au fost identificate în vecinătatea obiectivului imobile aflate în domeniul public al Comunei Bonțida, care să poată fi obținut cu titlu gratuit.

Astfel, Consiliul Județean Cluj a solicitat firmei SC Valex Orizont SRL, proprietarul unui imobil aflat în vecinătate, care anterior și-a exprimat disponibilitatea de a amenaja și a da în chirie o parcare, să comunice disponibilitatea de vânzare a acestuia. Proprietarul terenului a răspuns pozitiv propunerii, iar în urma negocierilor, s-a ajuns la suma de 883.044 lei pentru achiziționarea terenului. În caz contrar, CJ Cluj putea demara procedura de expropriere a imobilului.

Amintim că, în noiembrie 2023, a fost redeschis publicului Castelul Bánffy din Răscruci, în urma unui amplu proiect de reabilitare și restaurare a clădirii monument istoric. În bugetul Județului Cluj pe anul 2024 a fost alocată suma de 4.580.000 lei pentru achiziția unui teren și realizării parcării.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Celebrul portar Júlio César și „Balonul de Aur” din futsal, Ricardinho, vor juca alături de Ronaldinho la Cluj

Publicat

Júlio César, unul din cei mai buni portari ai lumii, și Ricardinho, Balonul de AUR la Futsal, joacă alături de Ronaldinho, la Cluj, în cadrul Sports Festival 2025.

Două noi legende ale fotbalului mondial se alătură spectacolului fotbalistic din cadrul Sports Festival 2025. Celebrul portar Júlio César și Ricardinho, desemnat de șase ori cel mai bun jucător de futsal din lume, vor juca alături de Ronaldinho în cadrul meciului demonstrativ de la Cluj, care va avea loc pe 14 iunie, în BTarena.

Júlio César, fost internațional brazilian și unul dintre cei mai buni portari ai generației sale, a fost o piesă esențială a echipei Inter Milano timp de șapte sezoane. A câștigat cinci titluri de campion în Serie A, Liga Campionilor UEFA în 2010 și a fost desemnat cel mai bun portar din Europa în același sezon. Cu 87 de selecții pentru echipa națională a Braziliei, César a participat la trei Cupe Mondiale și a câștigat Cupa Confederațiilor FIFA în 2013.

Ricardinho, supranumit O Mágico (Magicianul), cunoscut drept unul dintre cei mai mari jucători de futsal din toate timpurile, a impresionat prin tehnica sa incredibilă și viziunea sa de joc. De-a lungul carierei, a câștigat de șase ori Ballon d’OR și „Best Player of the World”, și a contribuit la succesul echipei naționale a Portugaliei, cu care a câștigat Campionatul European de Futsal în 2018 și Cupa Mondială de Futsal în 2021. Stilul său spectaculos și abilitățile sale tehnice îl fac un jucător ideal pentru un eveniment dedicat show-ului și spectacolului sportiv.

Ronaldinho, Marco Materazzi și Wesley Sneijder, confirmați deja

Cei doi se alătură marilor nume deja confirmate pentru meciul demonstrativ al anului în România: Ronaldinho, Marco Materazzi și Wesley Sneijder. Evenimentul din 14 iunie, organizat în BTarena Cluj-Napoca, va oferi un show fotbalistic unic. Publicul va avea ocazia să îl vadă pe marele jucător brazilian în cadrul unui un concept unic, care pune accent pe spectacol și tehnică, și care îl va avea în prim-plan pe Ronaldinho. Evenimentul va reuni sportivi invitați și momente spectaculoase.

Bilete epuizate la demonstrativul lui Ronaldinho la Sports Festival 2025

Locurile la  demonstrativul Ronaldinho & Friends sunt limitate la capacitatea sălii. Prima etapă de vânzare a biletelor, desfășurată pe 17 decembrie 2024, a avut mare succes, cele 3.000 de bilete disponibile fiind epuizate în doar 45 de minute. În etapa 2, din 21 ianuarie s-au pus în vânzare alte 3000 de bilete. Evenimentul este SOLD OUT.

Noi surprize și provocări pentru iubitorii sportului

Cea de-a șasea ediție Sports Festival, cel mai mare eveniment multi-sportiv din România dedicat sportului de masă, va avea loc în 12-15 iunie 2025, la Cluj-Napoca. După o ediție de succes organizată anul acesta, cu titani ai tenisului mondial, organizatorii pregătesc noi surprize și provocări iubitorilor de sport. Evenimentul se va desfășura, ca de obicei, în zona platoului Cluj Arena, Aleea Stadionului, Radisson Garden, Parcul Central, părculețul de copii din proximitatea stadionului și Parcul Iuliu Hațieganu.

Conceptul festivalului este unul generos: timp de patru zile, sportul coboară în stradă și provoacă participanții să regăsească bucuria de a face mișcare. La Sports Festival, competiția cea mai mare este cu propria persoană. Ediția din 2024 (13-16 iunie) a însemnat un spectacol total al sportului în care publicul a putut atât să practice și să încerce sporturi noi, să se distreze făcând mișcare, să concureze la competiții, cât și să întâlnească legende mondiale ale tenisului. Andre Agassi și soția sa, Stefanie Graf, au venit de peste ocean pentru a întâlni publicul din România. Cei doi au jucat, la Cluj-Napoca, în cadrul unui demonstrativ de tenis, în premieră, alături de Simona Halep, Andrei Pavel, Justin Gimelstob și Horia Tecău, în BTarena și au oferit o seară magică celor aproape 10.000 de fani prezenți la eveniment.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate