EVENIMENT
Oros: PNL a dus România la brelocul PSD. „Echipa câștigătoare” distruge PNL
Fostul ministru al agriculturii, clujeanul Adrian Oros critică în termeni duri felul în care PNL poartă negocieri cu PSD pentru a forma un guvern.
“Suflul nou” îsi dă ultimul suflu. Au adus România la brelocul PSD. Analizând ultimele evenimente legate de formarea guvernului este evident pentru toată lumea că “echipa câștigătoare” a fost folosită pentru ruperea coaliției și distrugerea Partidului Național Liberal.
Unii dintre ei sunt inconștienți si incompetenți, dar sunt orbiți de putere, dornici să fie șefi. Alții lucrează cu bună știință de ceva vreme la șubrezirea acestui partid istoric.
Anul trecut , câtiva mai agitați, se înghesuiau să iasă în fața cu declarații sforăitoare, chiar isterice anti-PSD. Parcă era un concurs, despre care era mai antipesedist, deși până nu demult unii stăteau la masa PSD.
Azi aceleași personaje stranii, onctuoase, se pun în genunchi în timpul negocierilor.
PNL pierde zilnic teren in fața PSD. Liderii PSD umilesc continuu PNL la fiecare rundă de negocieri. Dar lor, celor care au confiscat Partidul Național Liberal, nu le pasă. Deși le fuge pământul de sub picioare, pe ultima sută de metri, ar mai negocia ceva pentru ei și gașca lor. Au uitat de tradiția și istoria PNL, de promisiunile făcute oamenilor care i-au votat, au uitat de români. Și-au uitat chiar și “suflul nou”. L-au pierdut pe drum. Acum , cu argumente penibile încearcă să ne explice ca la proști, că soluția cea mai bună este readucerea PSD la masa guvernului, abandonarea electoratului si a speranței că o guvernare de dreapta poate dezvolta Romănia. Au adus România la brelocul PSD, și cu un ultim “suflu” ne spun că au obținut o mare victorie” a scris ministrul pe pagina sa de facebook.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
CLUJ24 TV
VIDEO. Ciprian Mihali, candidat REPER la Senat: Oamenii, dispuși să renunțe la orice adevăr al lor de dragul unei trăiri intense
Profesorul de filosofie de la UBB, Ciprian Mihali, e o specie rară de intelectual desăvîrșit printre politicieni. A fost patru ani și diplomat, ambasador al României in Senegal și alte șapte țări africane. Experiența audierii în comisiile de politică externă ale Parlamentului, pe care o povestește savuros în podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu, este relevantă pentru diagnoza clasei politice.
Membrii comisiilor își dădeau coate întrebîndu-se al cui om, al cărui partid este Ciprian Mihali! Erau derutați că trebuie să voteze după propriile evaluări și nu după indicația de la partid/partide. Acum profesorul Mihali este omul de la REPER. Ca l-a mînat în luptă, și nu numai, aflați din podcast.
Televiziunile, canale de propagandă pentru partide
„Trump e neliniștitor puțin în ce privește democrația pentru că are majoritatea în Congres, iar majoritățile acestea mari sunt foarte periculoase pentru democrație. Sigur, nici instabilitatea de tip italian nu e bună. Uitați-vă la vecinii noștri maghiari, au un partid care a acaparat complet politica și economia maghiare și societatea maghiară nu o duce deloc bine!”
„Televiziunile au devenit mai degrabă canale de promovare și de propagandă pentru partide. Și vedeți bine, media independentă a fost izolată și s-a tot divizat.”
„Toată structura învățământului din România este politizată până la nivel de director de școală. Structura sănătății. Vedeți cum se pun managerii de spital!”
Schimbare fără implicare?
„Noi înșine nu avem acest exercițiu foarte bine dezvoltat al reacției publice. E adevărat, el nu vine spontan. Nu poți înfrunta societatea. Și atunci, din partea noastră a intervenit un soi de conformism. Din partea oamenilor de rând. Conformismul ăsta care spune dom’le, îmi reduc la minim atât cât pot, cât depinde de mine interacțiunea cu statul.
Și încerc să mă îmi aranjez copiii la școală, încerc să aranjez dacă mama e bolnavă, să o duc la medic, știu eu pe cineva care mă ajută etc. Concediul mă duc și mi-l fac de bine de rău în Grecia sau în Italia, 10 zile. Și atunci suntem mai toți cu spatele la societate.”
„Am prieteni foarte apropiați, care nu sunt universitari, și cu care stăm la o poveste și zic, dom’le, haideți cu mine, hai să facem ceva! Eu i-am chemat să intre în partid la început, că așa te ia entuziasmul. Și zici, dom’le, poate e contagios. Și ei îmi răspund: Ciprian, du-te de aici, fii serios, lasă-ne pe noi în pace. Zic, bun, dar atunci cum să ne implicăm, cum să schimbăm lucrurile?”
Electoratul de dreapta, mai pretențios
„Cioloș a fost de acord cu absorbția PLUS de către USR, mizând pe bună credința celor din USR. În momentul în care USR-ul s-a văzut cu sacii în căruță, s-a zis că nu mai există PLUS. Prima măsură a fost la congres, atunci în toamnă în toamna lui 2021 cred că a fost deja fuziunea, prima măsură ni se spune, de pe siglă scoatem cuvântul PLUS. Pentru că e un singur partid. Renunțăm la culoarea portocaliu, că era culoarea noastră. Pentru noi a fost un șoc. Noi am fost naivi.”
„Alegătorii dreptei sînt sofisticați. Fiecare vede altfel. E un electorat mai pretențios, știți ca publicul la echipele de fotbal. Ca la CFR Cluj, cu care eu țin de când în cînd și care are un public de victorie. Atunci când câștigă e lume la stadion, când nu, nu e nimeni. Așa se întâmplă și în politică cu electoratul de dreapta.”
Oamenii renunță la adevăr
„Putem să discutăm asta filozofic dar post-adevărul de fapt, ca să spunem rapid între noi, este minciună. Oamenii sunt dispuși să renunțe la orice adevăr a lor de dragul unui trăiri intense. Nu-ți mai pasă care e adevărul cîtă vreme ceea ce ți se spune te încântă, te farmecă, te seduce, te provoacă. Deci toate aceste lucruri au această perioadă de naștere în anii 2010 cu momentul de explozie la Brexit, în 2016. Aduceți-vă aminte că a existat o campanie în Anglia înainte de Brexit în care se spunea că UK pierde în fiecare zi, nu știu, 300 de milioane de lire.”
„Personal, eu n-aș putea să vă manipulez de dragul unui vot sau de dragul unei povești pe care să vă fac să o credeți. E o chestie de responsabilitate intelectuală pe care o am. Și vă spun asta din momentul în care am devenit ceea ce se cheamă intelectual public pe Facebook.”
„Sunt cazuri de intelectual publici care au virat în direcția asta și care astăzi sunt în AUR. Sunt oameni care n-au ezitat nicio clipă să manipuleze. Deci aia spun, industriile manipulării sunt mecanisme sofisticate, foarte întinse și cu foarte multe resurse financiare.”
„Decalajele acestea economice și de bogăție sunt uriașe. Acum, capitalismul a fost mereu în criză cu el însuși. Pentru că el s-a construit pe ideea de criză și pe provocarea permanentă a ideii de criză. Cum răspunde la criză? Cerînd o criză și mai mare.”
Forme masive de nedreptate socială la corporatiști
„Să dăm un singur element concret al acestei evoluții și a ceea ce e numit postcapitalism, este regimul muncii. De la munca oțelarului sau textilistei din secolul al XIX sau a copilului în mină, până la munca corporatistului de acasă sau din birou de astăzi, e o evoluție extraordinar de lungă și care nu a schimbat fundamental raporturile de putere în domeniul economic.
Pentru că și corporatistul, care sigur că are mai mulți bani decât avea amărâtul ăla de la siderurgie acum 50 de ani, dintr-un combinat siderurgic, dar în același timp, persoanele care sunt astăzi în noul regim al muncii, care se numește muncă imaterială, cunoaște forme masive de nedreptate socială. Și ați văzut, au fost cazuri la noi cu două persoane care au murit, una a murit la locul de muncă, cealaltă s-a sinucis.”
„Ceea ce s-a schimbat foarte mult în regimul muncii este că a intervenit așa un soi de pozitivitate exacerbată. Adică poți mai mult, ești mai bun, fii cea mai bună versiunea ta.
Aici este capcana și dacă vreți ticăloșia acestui sistem post-capitalist, anume faptul că tu trebuie să te repari singur. Că e terapie, că e consiliere, că e medicație, că e yoga, că e pilates, că e nu știu ce…”
Populismul economic al lui Trump
„Este un articol al unei autoare americane, Wendy Brown, care spune că sunt trei cauze ale victoriei lui Trump. Primul, spune ea, este populismul economic. Populismul economic înseamnă exploatarea acestor mari decalaje care există între oameni, dând vina pe bogați. Ceea ce nu e fals, dar nu e Trump cel mai potrivit să o spună.
A doilea simptom este vlăguirea democrației reprezentative. Faptul că mecanismele democratice au obosit. E ca o mașină care s-a uzat.
Și al treilea, e un temen pe care mă fascinează și pe care o să scriu la un moment dat, dezeducarea. Dezeducarea, dar care nu e analfabetism funcțional, ci este felul în care noi renunțăm la ceea ce am învățat de dragul unor certitudini sau de dragul unor succese. E felul în care eu sau dumneavoastră, școliți cu facultate, nu știu ce, nu ne mai interesează povestea asta.
Pentru că avem o soluție bună de făcut bani împreună. Dezeducarea înseamnă faptul că, dacă vreți, armăturile noastre educaționale devin irelevante. Pentru că ce ai învățat tu nu era suficient de ferm, de așezat în mintea ta ca să te ferească de mișcările astea, de vânturile și de furtunile sociale. Și felul în care a crescut astăzi toate discursurile populiste, manipulatorii și așa mai departe, dovedește că foarte multe țigle erau foarte slab prinse.”
„Adică foarte multă lume este slab educată și că au reușit să intre sub stratul acesta de educație și să folosească, să exploateze din noi fricile, nevoia de narațiuni, nevoia de socializare. Pentru că asta fac rețelele sociale. Când ai un milion de pensionari singuri și suferinzi din țară se refugiază în grupuri, acolo unde sînt cu de-ai lor.”
Clujul, democrație sănătoasă
„Clujul a reușit să rămână și este, din ce văd eu, un loc de democrație sănătoasă. Au fost rare excesele aici și ați văzut că nici extrema dreaptă n-a trecut foarte bine. La fel cum nici cei din PSD n-au dus-o foarte bine la Cluj niciodată și PNL-ul s-a mai domolit așa un pic. E un echilibru democratic.”
„Cu domnul Sărmaș am avut discuții. Acum pentru parlamentare nu, dar pentru locale am avut foarte multe. Nu ne-am înțeles, ca să zic așa. Dar nici n-aș putea să vă spun de ce nu ne-am înțeles! La alegerile locale dacă luam toate voturile de la Sărmaș, de la USR, Reper făceam de o majoritate. Dar problema este și aici a orgoliilor, cîte bordeie, atîtea obicee!”
EVENIMENT
Sondaj: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, pe primele locuri în preferințele alegătorilor în cursa pentru Președinția României
Un nou sondaj de opinie, realizat cu doar 10 zile înaintea alegerilor prezidențiale, îi plasează pe liderii PSD și PNL, Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, pe primele două locuri în preferințele alegătorilor.
Sondajul realizat de CIRA la comanda Newsweek, îi plasează pe George Simion (AUR) și Elena Lasconi (USR) pe următoarele poziții.
Sondaj: Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă, pe primele locuri în preferințele alegătorilor în cursa pentru Președinția României
Astfel, potrivit sondajului, liderii PDS și PNL vor ajunge în turul doi:
- Marcel Ciolacu (PSD) – 30%
- Nicolae Ciucă (PNL) – 18%
- George Simion (AUR) – 17%
- Elena Lasconi (USR) – 14%
- Mircea Geoană (candidat independent) – 7%
- Cristian Diaconescu (candidat independent) – 5%
- Călin Georgescu – 4%
- Kelemen Hunor (UDMR) – 2%.
PSD și PNL ocupă primele poziții și la alagerile parlamentare
Aceași sondaj arată că la alegerile parlamentare din acest an, PDS va ob’ține cel mai mare număr de voturi, astfel:
- PSD – 31%
- PNL – 20%
- AUR – 16%
- USR – 12%
- UDMR – 5%
- SOS România – 5%.
Ziua de dinaintea începerii postului este numită „Lăsatu’ secului”.
În satele tradiționale, acesta se mai numea „prinderea postului” sau „spolocanie”.
Lăsatu’ secului pentru Postul Crăciunului. Tradiții din satele clujene
De Lăsatu’ secului în vechime, femeile fierbeau vasele pentru prepararea alimentelor cu leșie, „ca să nu rămână unse cu urme de frupt (dulce)”, arată specialiștii clujeni de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj.
În acest fel, nu era îngăduit, în satul tradițional, ca în Postul Crăciunului cineva să mănânce de dulce.
“Se întâmpla asta, uneori, doar când se tăia porcul, sau dacă erau oameni bolnavi în familie”, arată specialiștii clujeni.
Ce se gătea de Lăsatu’ secului
Perioada postului era una de purificare generală, prin abstinență, răbdare, împăcare și echilibru, prin săvârșirea tuturor ritualurilor menite să-l apropie pe om de Dumnezeu, arată Maria Bocșe în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”.
Tot la „prinderea postului”, tinerii căsătoriți în „iest an” duceau daruri nașilor, colac din grâu nou, vin și țuică.
Pentru ultima mâncare „de frupt” (de dulce), de Lăsatul Secului, femeile făceau colaci cu lapte și ouă, plăcinte cu brânză, dar și alte mâncăruri. Apoi chemau rudele, vecinii și prietenii, pentru a petrece împreună.
“Totodată, la casele unde erau fete de măritat, în seara de Spolocanie se adunau feciori și se făcea ultima petrecere cu ceterași și cu joc, până la Crăciun.
De altfel, era ultima zi, până la sărbătorile de iarnă, în care tinerii mai petreceau la jocul satului”, mai arată specialiștii clujeni.
FOTO: „Învârtituri”, plăcinte de post, coapte pe lespede, din satul Orman, Cluj
ADMINISTRAȚIE
CTP Cluj eliberează ABONAMENTELE gratuite pentru pensionari, veterani și văduve de război, cetățeni de onoare și revoluționari
Primăria Municipiului Cluj-Napoca și Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. invită ȋncepând cu data de 18.11.2024 pensionarii, cetăţenii de onoare, veteranii și văduvele de război, revoluţionarii și urmașii eroilor martiri cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca, la Centrele de vânzare carduri, pentru emiterea Abonamentelor de transport gratuite pe anul 2025.
Punem la dispoziţie 11 Centre de vânzare și reȋncărcare carduri cu orar prelungit și 61 de Automate stradale.
Prelungirea abonamentelor la Automate se poate face pe tot parcursul lunii decembrie. Instrucţiunile sunt afișate pe fiecare Automat și pe site-ul nostru www.ctpcj.ro unde veţi putea viziona tutorialul (filmul) cu toţi pașii de efectuat.
CTP Cluj eliberează ABONAMENTELE gratuite pentru pensionari, veterani și văduve de război, cetățeni de onoare și revoluționari
Se acordă următoarele abonamente:
– Abonamente gratuite pe toate liniile pentru:
a) pensionarii ale căror venituri pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” sunt de până la 2.900 lei;
b) persoanele vârstnice definite conform art. 1 alin (4) din Legea nr. 17/2000 care au împlinit vârsta de 70 ani, indiferent de cuantumul pensiei;
c) cetățenii de onoare ai municipiului Cluj-Napoca, veteranii și văduvele de război, revoluţionarii și urmașii eroilor martiri cu domiciliul ȋn Cluj-Napoca.
– Abonamente gratuite pe 1 linie, se acordă pentru: pensionarii ale căror venituri pe cuponul de pensie la rubrica „Total drepturi” sunt cuprinse ȋntre 2901 si 3200 lei.
* Pentru pensionarii încadrați în gradul I de invaliditate, care au dreptul, în afara pensiei, la o indemnizaţie pentru însoţitor, în cuantum fix (care se regăsește pe cuponul de pensie în expresia ”S.fixă” = Sumă fixă), se vor lua în considerare doar veniturile înregistrate pe cuponul de pensie la rubrica ”pensie” (conform prevederilor art. 77, alin. (1) din Legea nr. 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările și completările ulterioare) și nu veniturile înregistrate la rubrica ”Total drepturi”.
Documentele necesare la Centrele de vânzare carduri sunt următoarele, (fără copii):
– Cardul de transport emis ȋn anii anteriori;
– Carte de identitate ȋn original;
– Pentru pensionarii cu vârsta sub 70 de ani: Cupon de pensie sau Decizia de pensionare din luna curentă sau anterioară; Decizia medicală pentru pensionarii de boală; Decizia de pensie de urmaș;
– Dovada privind calitatea de cetăţeni de onoare, veterani și văduve de război, revoluţionari și urmași ai eroilor martiri;
Primul card (pentru cei care nu au avut nici un card de transport) se va emite pe loc, gratuit.