Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Viorel Băltărețu: „Tinerii României NU sunt o prioritate politică”

Publicat


309571708 642179657313617 4512649632623136098 n

Deputatul USR Plus Viorel Băltărețu și-a exprimat opinia referitor la tineri, în contextul crizei economice, incompetenței guvernamentale și perioadei de incertitudini, în general, considerând că este o generație de nou sacrificiu.

„Ca angajator, tată dar, mai ales ca parlamentar, mă uit cu îngrijorare la felul în care tinerii noștri traversează această perioadă de incertitudini, criză economică și incompetență guvernamentală șocantă.

Cum putem să-i ajutăm pentru ca măcar o parte din necunoscute să fie mai ușor de gestionat? Un loc de muncă decent și productiv e una dintre măsurile cu cel mai mare impact pozitiv. Șomajul are efecte de stigmatizare socială, pe termen lung. O plecare din țară privează România de competențele lor și contribuția la dezvoltarea țării”, spune politicianul, într-o postare pe Facebook.

Tinerii au nevoie de sprijin, dar nu sunt o prioritate

Acesta punctează, totodată, că 59% din tinerii cu vârste cuprinse între 18 și 29 de ani consideră că statul ar trebui să le sprijine accesul la locuri de muncă bine plătite, conform sondajului IRES din 2022.

Cu toate acestea, crearea de locuri de muncă competitive pentru tineri nu e o prioritate pentru actuala conducere a țării, opinează Băltărețu.

„În loc de programe de formare profesională pentru tinerii șomeri, ei își cumpără BMW-uri.

În loc de taxe zero pe salariul minim, ei își cresc propriile salarii.

În loc de granturi pentru start-up-urile înființate de tineri, ei supra-taxează munca parțială.

Situația tinerilor ar trebui considerată o prioritate politică majoră, atât pentru bunăstarea lor, dar și pentru creșterea economică generală. O idee de bun simț, dar bunul simț în clasa politică veche e specie pe cale de dispariție. Și nu e nimeni interesat să o protejeze”, concluzionează el.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Cod galben de ceață în județul Cluj. Se poate forma ghețuș

Publicat

ceata

Adminsistrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis pentru miercuri dimineață un cod galben de ceață în județul Cluj.

Sunt vizate Cluj-Napoca, Turda, Câmpia Turzii, Baciu, Apahida, Florești, Viișoara, Tritenii de Jos, Frata, Cojocna, Ceanu Mare, Luna, Feleacu, Jucu, Mociu, Călărași, Căianu, Suatu, Petreștii de Jos, Săndulești, Ciurila, Tureni, Aiton, Ploscoș.

Se vor semnala local ceață, care determină scăderea vizibilității sub 200 m, izolat sub 50 m, ce va favoriza, în funcție și de condițiile locale, formarea ghețușului.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CJ Cluj construiește un nou POD la Ciurila. Va fi mai mare. Vechiul pod, ridicat în 1960, NU este un pericol ACUM

Publicat

De

ciurila

Consiliul Județean Cluj anunță că a emis certificatul de urbanism necesar în vederea autorizării lucrărilor de construire a unui nou pod la ieșirea din localitatea Ciurila spre satul Sălicea, pe drumul județean 107R.

Nevoia construirii unui nou pod peste valea Sălicei este determinată de starea tehnică a celui vechi, construcția fiind edificată în anul 1960.

Podul va fi construit la kilometrul 17+700 al DJ 107R, în locul celui vechi.

CJ construiește un nou pod la Ciurila. Vechiul pod nu este un pericol

Reprezentanții CJ Cluj au precizat că acest pod nu prezintă, însă, vreun pericol în momentul de față, putând fi traversat în deplină siguranță.

„Această investiție realizată din bugetul propriu al forului județean va contribui să creșterea siguranței de circulație pe acest drum județean. Am agreat soliția indicată de specialiști, aceea de a construi un pod nou, care să corespundă celor mai noi normative în domeniu și care să poată fi folosit în siguranță o perioad cât mai lungă de timp”, a precizat președintele CJ Cluj, Alin Tișe.

CJ constriește la Ciurila un pod mai mare și mai lat

Noul pod va avea o lungime dublă față de cel actual, respectiv de peste 10 metri și va fi realizat din elemente din oțel și beton, au precizat reprezentanții CJ Cluj.

Structura rutieră va fi aceeași cu cea de pe drumul județean DJ 107R, protecția fiind asigurată de parapetul metalic și de semnalizările rutiere corespunzătoare.

Pe perioada execuției lucrărilor, prevăzute să înceapă în primăvara anului următor, circulația auto și pietonală se va desfășura pe un pod provizoriu, amplasat în aval.

Sursa: CJ Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

O nouă chemare la DONARE. La Cluj este nevoie MARE de sânge, în special de grupa B-

Publicat

De

donare sange (11)

Centrul de Transfuzii Sanguine din Cluj-Napoca face o „nouă chemare la donare”. Toți cei care vor să doneze sânge și să facă astfel o faptă bună sunt așteptați la centru.

Nevoia de sânge este mare și constantă la nivelul județului Cluj. Toți cei care vor să salveze vieți o pot face prin donarea de sânge.

O nouă chemare la donare. La Cluj este nevoie mare de sânge, în special de grupa B-

Reprezentanții Centrului de Tranfuzii spun că este nevoie de sânge, în special de grupa B- (B Rh negativ).

Citește și: FOTO. 107 DONĂRI de sânge în 5 ore. RECORD al elevilor și angajaților Școlii de Agenți de Poliție din Cluj

Cei care doresc să facă un bine sunt așteptați la Centrul de Transfuzie Sanguină din Cluj-Napoca, pe Strada Nicolae Bălcescu, nr. 18, de luni până vineri, între orele 7.30 – 13.30.

Programări se pot face AICI.

Foto: Arhivă

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Euro s-a tranzacționat sub pragul de 4,91 lei

Publicat

euro 2 ok

Interesul mare arătat capitalurile străine pentru achiziția de titluri de stat românești, care oferă randamente mai mari decât cele din zona euro sau Statele Unite, au permis leului să se aprecieze față de euro.

Finanțele s-au împrumutat la începutul acestei săptămâni cu 662 milioane lei prin titluri cu scadența în noiembrie 2025 și cu 825 milioane lei, printr-o emisiune cu scadența în aprilie 2036, la costuri medii anuale de 7,47%, respectiv 7,87%, în scădere comparativ cu nivelurile de la licitațiile organizate în luna noiembrie. Cererea de titluri de stat a depășit consistent oferta M.F.

Cursul monedei unice a scăzut marți de la 4,9207 la 4,9126 lei, minim al ultimelor trei săptămâni. După o deschidere la 4,92 lei, cotațiile au coborât în piața locală până la 4,907 lei.

După aprecierea de luni la aproape 1,06 dolari, euro scădea la 1,0486 – 1,0523 dolari, astfel că media monedei americane a urcat la 4,6804 lei. Tendința era pusă pe seama îmbunătățirii din noiembrie a activității sectorului serviciilor din Statele Unite. La această evoluție s-au adăugat datele pozitive venite din piața muncii din SUA, ceea ce ar putea permite Rezervei Federale americane să mențină ritmul de majorare a dobânzii de politică monetară la 75 de puncte de bază.

Săptămâna viitoare, vor avea loc ședințele de politică monetară ale Băncii Angliei, BCE și Fed unde se va discuta despre ratele dobânzilor, motiv de prudență pentru investitori.

Moneda elvețiană s-a depreciat la 0,988 – 0,991 franci/euro iar cursul a scăzut la 4,9667 lei.

Datele economice slabe venite din partea economiei britanice au făcut ca media lirei sterline a coborât la 5,6911 lei.

Prețul gramului de aur a scăzut la 266,7598 lei, evoluție datorată deprecierii monedei americane și a metalului galben la 1.768 – 1.781 dolari/uncie.

Monedele din regiune se depreciau la 414,34 forinți/euro, respectiv la 4,6995 zloți/euro.

Bitcoin oscila marți în jurul pragului de rezistență de 17.000 dolari și se tranzacționa între 16.920 și 17.101 dolari iar ether fluctua în culoarul 1.246 – 1.269 dolari.

Sunt folosite date și informații disponibile până la ora 14:00

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax