Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Politicienii și vorbele lor goale

Publicat


Când prim-vicepreședintele PNL, europarlamentarul Rareș Bogdan, numărul doi din partid cum ar veni, declara sus și tare la sfârșitul lunii septembrie, nu sunt nici două luni de atunci, că nu vrea UDMR la guvernare, mulți români încă verzi, vopsiți în galben-albastru, probabil l-au crezut și au votat în consecință.

Bogdan are o lungă tradiție a discursurilor anti-UDMR, așa că vorbele sale de atunci nu erau o surpriză, omul fiind consecvent.

Dar, pentru cei cu memoria foarte scurtă, să ne amintim exact ce spunea în 28 septembrie, invitat la Antena 3, ca să nu existe dubii.

”Atunci când domnul Kelemen Hunor ne va recita în fiecare dimineaţă articolul 1 din Constituţie şi îl va înţelege, şi şi-l va însuşi, putem sta de vorbă, până atunci nu. Cred că aşa i-ar intra în cap. Vreau să-i reamintesc articolul 1 din Constituție domnului Kelemen Hunor, în cazul în care nu are o Constituţie prin casă.

Ceea ce trebuie să înveţe dânsul şi toţi cei care vor să facă vreodată o alianţă este că România este stat naţional, suveran, independent, unitar şi indivizibil”, spune Rareș Bogdan.

Fără alianță de guvernare cu UDMR

Buun, ca să explicăm încă o dată pentru cine a uitat, prim-vicepreședintele PNL susținea că liberalii nu vor face alianță de guvernare cu UDMR până ce Kelemen Hunor nu va recita în fiecare dimineață articolul 1 din Constituție.

PNL era pe cai mărișori după locale, iar Bogdan estima, ca un mare politician ce este, că guvernarea va fi în jurul PNL, după alegerile din 6 decembrie.

”Sperăm să obţinem un scor care să se ducă spre 40%, să fie minim 34%, şi singurii parteneri pe care să-i aducem lângă noi să fie USR-PLUS şi PMP. Nu ne dorim alţi parteneri.

Poziţia mea o ştiţi cu privire la UDMR, nu trebuie să o detaliez, iar la modul în care s-au aliat în ultimul timp cu cei din PSD, nu am niciun motiv să spun că s-a schimbat opţiunea mea cu privire la aceste alegeri”, mai spunea liberalul.

”Niciodată cu UDMR”

Pentru cei cu memoria și mai scurtă, îl cităm pe același Rareș Bogdan înaintea alegerilor europarlamentare din 2019. Bine, a trecut un an, să spunem că mulți ar fi uitat, deși nu ar trebui.

Întrebat despre o posibilă alianță cu UDMR, ce răspunde prim-vicele PNL: ,,Niciodată cu UDMR! UDMR joacă cu Ungaria, joacă cu FIDESZ, joacă cu Viktor Orban, este împotriva statului român.

Niciodată cu UDMR! UDMR este împotriva României. Este o rușine ce face UDMR. UDMR își bate joc inclusiv de cetățenii maghiari, au ajuns rușinea cetățenilor maghiari, își bat joc de țara asta. Niciodată”. Un fel de ”nem, nem soha”, pentru cunoscătorii de limbi străine.

Și pentru amnezici, politicieni sau alegători, o postare mai veche pe Facebook a lui Rareș Bogdan, din 7 decembrie 2018: ”UDMR alături de PSD și ALDE. Oficial de acum. UDMR a devenit oficial “ciuma roșie” a etnicilor maghiari din România. Nicio diferență între PSD și UDMR”.

Nici UDMR nu se lasă

Dar stați, asta nu e tot.

Cum răspundea UDMR la declarațiile lui Rareș Bogdan, în septembrie 2019? Cu aceeași monedă.

Are cuvântul purtătorul de cuvânt al UDMR, Hegedus Csilla: ”UDMR va vota moțiunea de cenzură, indiferent de amnezia lui Rareș Bogdan. Referitor la cele declarate de vicepreședintele PNL: nici noi nu uităm nimic din ce a făcut PNL în ultimii ani împotriva comunității maghiare.

Nu vom uita legile inițiate împotriva maghiarilor, nu uităm sesizările făcute la CCR de PNL și de Klaus Iohannis, nu uităm că ați votat împotriva reînființării liceului catolic din Tg. Mureș, si nu vom uita nici țopăiala isterică al lui Bogdan.

Momentul dezbaterii și votării moțiunii de cenzură nu este momentul probei de memorie, dar va veni și acel moment. Memoria noastră este bună!”.

În august 2020, și Kelemen Hunor a simțit nevoia să îi răspundă lui Rareș Bogdan: ”Ceea ce face Rareş Bogdan e o luptă cu PSD-ul. Ne bagă şi pe noi aşa cum a învăţat de la Iohannis sau cum a învăţat Iohannis de la Rareş Bogdan, fiindă aici nu se ştie cine de la cine a învăţat. Nici nu contează. (…)

Acum a găsit un proiect şi Rareş Bogdan ca să intre în război cu PSD-ul. Eu zic domle, intră în război cu PSD-ul, e treaba voastră. E frumos un război politic între PNL şi PSD, dar nu ne băgaţi pe noi. Răzbunaţi-vă unii pe alţii fără UDMR”.

PNL și UDMR, împreună la … guvernare

Poate nu ați aflat, dar vineri, da da, adică aseară, în urmă cu o zi, PNL, USRPLUS și UDMR au convenit, după negocieri epuizante, să formeze coaliția de guvernare, da, ați citit bine, de GUVERNARE, și și-au împărțit funcții, ministere etc.

Cum adică, PNL și UDMR?

Păi tocmai ați citit ce spunea numărul doi din PNL, că liberalii nu vor face alianță cu maghiarii, că UDMR este așa și pe dincolo, iar purtătorul de cuvânt al Uniunii susținea că PNL este așa și pe dincolo și că ei nu uită tot ce au făcut liberalii împotriva maghiarilor.

Dar când au ajuns să împartă bucatele, vedeți ce bine se înțeleg? Bineînțeles, numai și numai pentru țărișoara asta și-au călcat pe inimă și și-au înghițit cuvintele grele aruncate deunăzi. Știți cum se spune despre politicieni, ”pe față se spurcă, prin spate se pupă”.

O să aveți ocazia să îl auziți zilele astea pe Rareș Bogdan ce cuvinte frumoase, de laudă, va avea despre UDMR și despre Kelemen Hunor, mai ales că se vorbește că liberalul vrea un minister, deci va fi coleg în Guvern cu liderul Uniunii.

Înainte de asta să luați un emetiral, un medicament pentru greață.

Mda, Rareș Bogdan, number two, cum ar zice americanii, în politica liberală dâmbovițeană…

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate