Editorial Opinii
OPINIE/ Petru Romoșan – Moartea presei libere, decesul democraţiei
Informaţiile care au ieşit la iveală în SUA lui Donald Trump în legătură cu fraudarea alegerilor în Europa Occidentală, dar şi în cea de Răsărit n-au fost preluate în presă, în media mainstream. Nu s-au făcut investigaţii jurnalistice, nu au fost puşi în discuţie nici preşedinţi, nici prim-miniştri şi nici parlamentari aleşi dubios cu ajutorul unor maşini de vot inventate în SUA după 11 septembrie 2001 şi intrate în „producţie” din 2004, începând cu Venezuela : Dominion, Hammer, Scorecard etc. În România au fost sau nu folosite aceste maşini de furat alegeri şi softuri şmechere ? Sau, pentru că România e doar o colonie, întrebarea nici nu mai merită să fie pusă ?
„Democraţia şi-a epuizat resursele”
De foarte multă vreme, de cel puţin 15 ani (2004), alegerile pretins democratice din Europa par să fi devenit o comedie tristă, la îndemâna oligarhilor, miliardarilor, posesori de mari averi şi de mari trusturi media, proprietari ai Big Tech şi ai asociaţilor lor. Şi, culmea, majoritatea populaţiilor nu par să fie nemulţumite de situaţie. Desigur, mai există media alternativă, media gratuită sau făcută cu mijloace puţine şi cu mai multă conştiinţă şi responsabilitate. Dar, atâta timp cât trusturile mari de media şi toată presa mainstream sunt în mâinile a nouă miliardari în Franţa şi sunt posedate de doar şase mari averi în SUA, efortul presei, al mediei alternative aminteşte inevitabil de mitul lui Sisif.
E limpede că democraţia şi-a epuizat resursele şi că intrăm într-o nouă epocă, una tehnocratică, în fapt, oligarhică (UE este bazată aproape în întregime pe tehnocraţie şi nu prea are de-a face cu democraţia). Pentru că tehnocraţii sunt doar absolvenţii marilor şcoli din Vestul Europei şi ai universităţilor nord-americane, iar ei sunt angajaţi, plătiţi de oligarhi, de marile averi, de marile concentrări de capital. Dacă până acum 20 de ani tehnocraţii supradotaţi şi foarte şcoliţi erau nişte asociaţi ai miliardarilor, în ultima vreme statutul lor s-a diminuat, nu mai sunt parteneri profesionişti ai angajatorilor lor.
„Poporul a devenit o noţiune lipsită de sens”
Ce e straniu e că filosofii, profesorii marilor şcoli de economie şi de politică nu au reuşit să propună un model de societate aplicabil în post-democraţie. Şi iată că oligarhia (asemănătoare cu cea din Sparta antică), bazată pe bani şi armate (plus servicii secrete), se instalează treptat şi sigur în tot Occidentul. Iar populaţiile – Vestele Galbene în Franţa, „deplorabilii”, numiţi aşa de Hillary Clinton în America – votează degeaba, mecanic, pentru că votul lor nu mai are nici un conţinut şi e uitat a doua zi după alegeri.
Politicienii „democraţi” şi media mainstream sunt preocupaţi doar să-i servească pe adevăraţii lor stăpâni, miliardarii, oligarhii. „Poporul” a devenit o noţiune lipsită de sens. Cunoscutul „government of the people, by the people, for the people”, care a strălucit în discursul lui Abraham Lincoln, aparţine trecutului.
Nu e întâmplător că în 2020, anul covidului, au ieşit la suprafaţă speculaţii sinistre în legătură cu necesitatea de a împuţina populaţia planetei. În numele ecologiei, al salvării aceleiaşi planete. Populaţiile au devenit parcă superflue, inutile. Chiar şi vaccinurile împotriva coronavirusului SARS-CoV-2 sunt primite cu suspiciune, se vorbeşte sotto voce despre efecte dezastruoase pe termen lung, despre pierderea capacităţii de reproducere, despre cipuri morbide.
„Funcţionarii s-au înmulţit în ultimii ani pesedişti”
Neîncrederea „deplorabililor” în cei care deţin marile averi, aceiaşi care produc şi vaccinurile, atinge cote ameţitoare. Normal ar fi – fiind vorba de sănătatea publică şi de răspunderea naţională – ca vaccinurile şi marile companii farmaceutice să aparţină statelor, iar nu speculanţilor privaţi.
În România lui Traian Băsescu şi Klaus Iohannis absenteismul a bătut noi şi noi recorduri. Dar Klaus Iohannis a ştiut de la început, de când a fost ales primar al Sibiului, că nu poporul l-a ales. Popor pe care chiar de aceea îl dispreţuieşte. După un remarcabil articol recent din Evenimentul zilei (Ada Meseşan – „Căruţa cu paiaţe”, evz.ro, 21.01.2021), aparatul de stat, funcţionarii s-au înmulţit în ultimii ani pesedişti cu peste 400 000 de angajaţi, care, datorită legilor în vigoare, nu mai pot fi daţi afară.
„Au fost aleşi să trăiască bine”
Chiar în 2020, PNL a mai făcut încă 1 200 de angajări în administraţia centrală. Pentru că nu s-a mai muncit. Ce fac aceşti funcţionari ? Mută hârtii şi fac trafic de influenţă ?
De ce nu au căldură şi apă caldă cartiere întregi din Bucureşti ? Traian Băsescu, Adriean Videanu, Sorin Oprescu, Gabriela Firea nu au făcut nimic pentru înnoirea reţelelor şi instalaţiilor ? Nu-i nimic, ei trăiesc la cădură, în vile luxoase, şi au averi considerabile. Pentru că ei au fost aleşi „democratic”. Au fost aleşi să trăiască bine. „România, singura ţară din UE în care angajaţii din administraţia publică câştigă cu 70 % peste media pe economie” (Ada Meseşan îl citează aici pe Ionuţ Dumitru, economistul-şef al Raiffeisen Bank România) […] „Ţara este în criză economică generată de pandemie ale cărei efecte au sufocat mediul privat.
„Mediocritatea, nulitatea lor de arendaşi, de argaţi se simte la adăpost”
Peste 500 000 de oameni şi-au pierdut joburile, mii de firme au fost obligate să reducă la minim numărul de angajaţi dacă nu cumva au închis porţile” (idem, evz.ro). De ce s-a împrumutat Florin Câţu în 2020 ? Ca să plătească salarii la sute de mii de funcţionari de stat inutili?
În România nu mai există ziare cu acoperire naţională, iar televiziunile au redevenit de stat prin finanţările de la buget. În 2020, cei mai mari proprietari de televiziuni din România au fost, de fapt, prim-ministrul Ludovic Orban şi, mai ales, marele erou al tuturor televiziunilor, marele prompterist de la Cotroceni, Klaus Iohannis. Dar în deciziile strategice ale ţării ei nu mai au nici un cuvânt de spus. Lucru care nu pare să-i deranjeze defel. Pentru că mediocritatea, nulitatea lor de arendaşi, de argaţi se simte la adăpost, fiind ei la ordin.
„Marile ziare au dispărut ca prin farmec”
După venirea la putere a lui Traian Băsescu (cu Dominion ? Cu Scorecard ?), marile ziare au dispărut ca prin farmec. S-au mutat pe Internet, în site-uri, bloguri sau pseudoziare. Pentru că deveniseră inutile şi, mai ales, periculoase, România era deja încălecată de oligarhii internaţionali. Nouă ne-au fost arătaţi în cătuşe doar cei locali. România e singura ţară din lume în care media (pretins) alternativă e dominată de marile nume ale presei din anii ’90 şi care erau deja binecunoscute din anii ’80, anii târzii ai lui Ceauşescu (Ion Cristoiu, Sorin Roşca Stănescu, Cornel Nistorescu etc., altfel oameni talentaţi).
Autorii celor mai odioase articole comandate de Sistem sunt oameni foarte tineri care nici nu prea stăpânesc limba română. Sau foşti consilieri prezidenţiali (Iulian Chifu, Iulian Fota etc.). Democraţia, ca şi presa din ţara noastră, e de râsu-plânsu (Nichita Stănescu) sau de râsul curcilor. Noroc că foarte mulţi români se mai pot îmbăta cu apă rece (într-o nesfârşită fugă de realitate) pe Facebook şi pe alte reţele sociale oferite de partenerul nostru strategic.
„Oligarhia (…) în 2020 s-a impus prin tehnocraţii sanitari”
Pentru a încheia, să-l amintim pe Paul Craig Roberts, o mare conştiinţă a Americii contemporane, care de foarte mulţi ani scrie despre presă folosind expresia „presstitute” („presa prostituată”). Dar în SUA există o pleiadă de mari editorialişti, dintre care cei mai mulţi scriu şi cărţi : James Howard Kunstler, Brandon Smith, CJ Hopkins, Pat Buchanan, Caitlin Johnstone, Diana Johnstone, Michael Snyder, Chris Hedges etc.
Nici unul nu scrie sau nu mai scrie de o bună bucată de vreme pentru marile ziare de genul Washington Post sau New York Times. În Franţa, în ceea ce a fost cel mai mare ziar de dreapta, Le Figaro, mai sunt toleraţi vreo trei mari ziarişti de altădată – printre care celebrul Ivan Rioufol. Restul redacţiei e în serviciu comandat.
Oligarhia (tirania, dictatura) în 2020 s-a impus prin tehnocraţii sanitari. În primul rând în SUA, contra lui Donald Trump şi a democraţiei, folosindu-se pe scară largă votul prin corespondenţă sub pretextul pandemiei. Mulţi profesori, savanţi, medici s-au opus vehement acestei instrumentalizări, spre onoarea lor, iar opinia publică i-a urmat şi le-a fost recunoscătoare. Dar se deschide aici un alt subiect. (Petru Romoşan)
Cine este Petru Romoșan
Poet, editor, negustor și expert de artă. S-a născut la 30 martie 1957 în comuna Orăştioara de Sus (Hunedoara). A absolvit în 1976 Liceul “George Coșbuc” din Cluj-Napoca, după trei ani la Liceul “Ady Şincai”.
Activează pentru început în cenaclul literar “Lucian Blaga” din Cluj-Napoca. Din 1972 devine membru al grupului de scriitori format în jurul revistei culturale “Tribuna” (seria Dumitru Radu Popescu). În anii ’80 se stabileşte în București și lucrează în comerțul de artă ca galerist al Fondului Plastic. Urmează Şcoala de Comerţ de artă a UAP.
Între 1988 și 1998 trăiește la Paris, unde își deschide o galerie şi activează pe piaţa de artă pariziană. Revine în țară în 1998, tot la București. Debutează publicistic în 1972 cu poezie în revista “Tribuna” (Cluj-Napoca). Debutul editorial are loc în 1977 cu volumul de versuri “Ochii lui Homer”, publicat la Editura Dacia din Cluj-Napoca. Au urmat alte două volume de poezie.
A alcătuit cinci antologii de poezie românească, printre care şi cea intitulată “Cele mai frumoase 100 de poezii ale limbii române” (Ed. Compania, 2001). Este deținătorul premiului pentru poezie acordat de revista “Tribuna” din Cluj-Napoca (1976) și al premiului pentru debut în poezie acordat de Uniunea Scriitorilor din România (1977).
Este administrator și editor al Editurii Compania din București, împreună cu soţia sa, Adina Kenereş, scriitoare şi editoare la rândul său.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
ADMINISTRAȚIE
Emil Boc: Utilajele RADP intră de luni pe drumul de legătură Borhanci – C-tin Brâncuși. Termenul de finalizare, 31 decembrie
Primarul Emil Boc a anunțat că, începând de luni, utilajele RADP vor intra în teren pentru lucrările la breteaua de legătură Borhanci – strada Constantin Brâncuși, termenul de finalizare fiind 31 decembrie 2024.
Emil Boc a declarat, vineri, la începutul ședinței Consiliului Local Cluj-Napoca, legat de acest subiect, că RADP ar putea termina acest proiect chiar mai repede față de sfârșitul anului.
”Am reușit să obținem autorizația de construcție pentru primul drum de legătură de la centura metropolitană a Clujului, fiind vorba de tronsonul care leagă strada Borhanciului de strada Contantin Brâncuși, cu o lungine de 380 de metri liniari, care va facilita ieșirea din Borhanci. De luni, utilajele RADP intră la lucru, termenul de finalizare fiind 31 decembrie.
Gata de Crăciun?
Lucrarea costă 2,3 milioane de lei cu TVA și sper ca brandul RADP, de oameni care își respectă termenele, să fie și de această dată. Dacă de Moș Crăciun se poate circula, nu ne supărăm.
Este un prim drum de legătură, mic, dar care face parte din proiectul mai mare al centurii metropolitane pe partea care revine administrației locale.
Va avea un impact major de decongestionare a traficului pe linia ieșirii din Borhanci spre strada Constantin Brâncuși.
La 1 ianuarie 2025 să ne găsim cu breteaua finalizată”, a explicat Boc.
EVENIMENT
ANALIZĂ. Ce spune sociologul Mirel Palada despre candidații la prezidențiale? Cum se vor DISTRIBUI voturile Dianei Șoșoacă
Aflat ca invitat la emisiunea lui Marius Tucă de la „Gândul”, sociologul Mirel Palada a făcut o analiză a candidaților la alegerile prezidențiale și a șanselor pe care le are fiecare dintre ei la ocuparea celei mai înalte funcții din stat. Totodată, sociologul a încercat să prevadă cum se vor distribui voturile pe care conta „respinsa” Diana Șoșoacă.
„Voturile Dianei Șoșoacă erau puțin sub 10%. Concluzia este că o treime din aceste voturi se duce acasă, pe supărare, o treime se duce la Ciolacu și la Simion și o treime se duce la ceilalți candidați. Se pare că nu prea are nimeni de câștigat, o treime însemnând aproximativ 3 puncte procentuale, deci nu-i o mare fâsâială, nu s-a schimbat mare lucru în rândul celor trei. Se spunea că avantajat va fi George Simion, însă nu-i chiar așa. Ciolacu este, în continuare, undeva la 25-26%, nu-l vor influența foarte mult aceste voturi.
ANALIZĂ. Ce spune sociologul Mirel Palada despre candidații la prezidențiale? Cum se vor DISTRIBUI voturile Dianei Șoșoacă
În continuare este o competiție destul de strânsă între Simion și Ciucă, în cazul ultimului, în ciuda faptului că a avut o prestație mediocră, simțindu-se forța partidului. De la 8-9%, a crescut la 11-12%, ușurel-ușurel.
George Simion are în continuare șanse să fie al doilea după Marcel Ciolacu, dar este aproape de Nicolae Ciucă. Părerea mea e că această campanie se va desfășura sub semnul competiției dintre Simion și Ciucă. Ciolacu s-a desprins și intră-n turul doi fără probleme. La nivel comunicațional, de marketing, este clar că Simion se descurcă mai bine. Din punct de vedere organizațional însă, e clar că PNL este mai bine poziționat, se simte fidelitatea de partid.
„Cine profită de această excludere?”
Elena Lasconi este undeva pe locul 4, are șanse din ce în ce mai mici să prindă turul 2. Mircea Geoană începe să „cadă printre scaune”. Favorizați sunt candidații care au un partid în spate. Un element surprinzător este Cristian Diaconescu care avea undeva la 6-7%. Dacă aduni procentele independenților se ajunge undeva la 20% ceea ce nu e chiar de ignorat.
În ultimele zile, se pare că electoratul lui Geoană a migrat spre Ciolacu și spre Ciucă. Procentajul llui a scăzut de la 12 la 10%. Cei care l-ar vota pe Geoană ar fi, cu predilecție, anti PSD, probabil de aici și ușoara creștere a lui Ciucă.
În ceea ce primește excluderea Dianei Șoșoacă din cursa prezidențială, există două gândiri: una care consideră că Diana Șoșoacă a încălcat Constituția și clar trebuie scoasă de pe liste și a doua care se întreabă cui îi folosește, cine profită de această excludere? Până acum, cel mai mult a profitat Ciucă, e clar”, a spus Mirel Palada.
EVENIMENT
Marș de solidaritate cu Palestina și Liban la Cluj-Napoca. Protest față de situația din Fâșia Gaza
Sâmbătă, 12 octombrie 2024, începând cu ora 14:00, va avea loc în Piața Unirii o manifestație publică în solidaritate cu Palestina și Liban. Clujenii sunt așteptați să protesteze împotriva genocidului care se desfășoară deja de un an în Fâșia Gaza, dar și împotriva agresiunilor militare ale statului israelian în Cisiordania Ocupată și în Liban.
Demonstrația va fi urmată de un marș de protest pe traseul Piața Unirii – str. Eroilor – Bd. 21 Decembrie 1989 – Piața Unirii.
”Clujenii ies în stradă pentru a comemora un an de genocid în Gaza, în urma căruia viața a peste două milioane de palestinieni a fost distrusă de armata israeliană.
După toate crimele comise asupra poporului palestinian, statul Israel pregătește extinderea masacrului și în Liban. Participanții vor protesta împotriva violenței statului sionist israelian, exprimându-și, totodată, solidaritatea cu palestinienii care există și rezistă în fața uneia dintre cele mai dezvoltate tehnologic armate din lume.
Manifestația își propune, de asemenea, să atragă atenția asupra complicității statului român în masacrul din Palestina, prin sprijinul necondiționat oferit de guvernul de alianță PSD-PNL statului israelian, dar și asupra complicității Uniunii Europene și a Statelor Unite, care finanțează direct acest genocid.
O acțiune similară va avea loc în aceeași zi în București, precum și în alte locuri din toată lumea”, arată organizatorii.
Manifestația va începe de la ora 14:00 în Piața Unirii, unde vor fi ținute câteva discursuri, apoi participanții vor pleca într-un marș de protest pe traseul Piața Unirii – str. Eroilor – Bd. 21 Decembrie 1989 – Piața Unirii.
Masacrul din 7 octombrie 2023
Armata israeliană a intrat în Fâșia Gaza și a bombardat zona ca răspuns la masacrul comis de mișcarea Hamas în 7 octombrie 2023 când teroriștii au intrat în Israel, au lansat sute de rachete, au omorât peste 1200 de oameni și au luat sute de ostatici, din care aproape 100 sunt încă ținuți prizonieri.
Ministerul Muncii anunță că alocațiile de stat pentru copii cresc din ianuarie 2024 cu 13,8%. Primele alocații majorate vor fi plătite în luna februarie a anului în curs.
„3,6 milioane de copii și tineri care urmează cursuri liceale și profesionale vor beneficia de sume mai mari aferente alocațiilor de stat. Plățile se fac din bugetul Ministerului Muncii și Solidarității Sociale prin Agenția Națională de Plăți și Inspecție Socială”, a declarat Simona Bucura-Oprescu, ministrul Muncii și Solidarității Sociale.
CRESC alocațiile pentru copii din ianuarie 2025, anunță Ministerul Muncii
Astfel, alocațiile vor crește după cum urmează:
– de la 256 de lei pe lună la 292 de lei pe lună pentru copiii peste 2 ani și pentru tinerii care urmează cursuri liceale și profesionale;
– de la 631 de lei la 719 lei pentru copiii cu handicap cu vârste de până la 18 ani.
Conform execuției preliminare a bugetului, MMSS a plătit în anul 2023 suma de 13,26 miliarde de lei pentru alocațiile de stat pentru copii.
Dumitrescu Gheorghe
ianuarie 22, 2021 la 8:01 pm
Felicit ziarul care a publicat acest articol.