Connect with us

CLUJ24 TV

VIDEO. Adrian Papahagi: E destul Iisus Hristos să mă mântuiască. Nu trebuie să mă mântuiască Simion sau Băsescu sau Ciolacu!

Publicat


YouTube video

Profesorul Adrian Papahagi este conservator, creștin-ortodox și patriot. Sunt valori pe care le-a susținut mereu și de la care, cu intransigență, nu abdică. Spune că experiența politică l-a făcut mai competent ca alegător și crede în continuare în rolul partidelor și doctrinelor. Nu este un dezamăgit și nu are lamentații de intelectual scârbit de viața politică, dar are opinii ferme pe care le argumentează briliant. Și dacă nu ești de acord cu ele rămâne frumusețea discursului!

Aveți în contiuare cîteva dintre afirmațiile sale făcute la podcastul Contraste de pe Cluj24, realizat de Florin Danciu.

„Din politica militantă, dincolo de multe dușmănii, am rămas cu o înțelegere a fenomenului politic. Adică am înțeles un pic și ce-i în spate, nu doar ce se vede.

Nu mai sunt un biet alegător ușor de dus de nas. Am înțeles jocurile, am înțeles că foarte multe din aceste jocuri nu au nimic de a face nici cu principiile, nici cu alegătorii, ci sunt pur și simplu jocuri de culise.

Am înțeles, de fapt, cine cu cine și care sunt niște structuri mai de profunzime care leagă pe oameni dincolo de partide. Am înțeles niște jocuri. Nu mai sunt foarte naiv. Cu asta m-am ales. De acum votez, să spun așa, ca un fel de elector dezvrăjit sau elector luminat.”

Iohannis a fugit de dezbateri

„Klaus Iohannis la alegerile anterioare a refuzat inclusiv dezbaterea electorală cu contracandidata lui care, vai de capul ei, era ușor de învins, Viorica Dăncilă, nu era nici aia o lumină, a refuzat a fugit chiar și de acest exercițiu democratic. Deci el a golit funcția prezidențială de foarte multe din atribuții lui, n-a mai dat nicio seamă în faza poporului, ahtiat după lux, golf, turism exotic, tenis, era mereu în haine albe, ca un playboy of the modern world, mereu în deplasare!”

”Față de ăștia Băsescu și-a suflecat mâinile, Băsescu a avut curajul să se lupte cu un întreg sistem politic ticăloșit. Din nefericire a avut și el ticăloșii lui, sub el, cu el, lângă el, unii dintre ei au ajuns în închisoare unde era locul lor, dar Băsescu a făcut câteva chestii și Băsescu a reușit totuși să țină linia asta atlantistă, europeană, a încercat să facă niște reforme majore în justiție”.

Greșelile lui Băsescu

„Băsescu a avut curajul lui, a făcut multe greșeli. Eu personal am așa, un fel de amărăciune, fiindcă el putea să lase moștenire o dreaptă puternică și a lăsat o dreaptă divizată. Și am suferit pentru că a contribuit major la distrugerea asta, iar opțiunea lui pentru Udrea a fost o catastrofă pe care eu am combătut-o mereu.

Din nefericire a ieșit cu o percepție deteriorată și n-a știut să lase o moștenire inclusiv a propriului lui nume. O să vedem cum îl va recupera istoria, o să vedem peste 10, 20, 30 de ani cum vor fi toate puse în contextul epocii. Băsescu e aqua passata, cum ați spus. E trecutul. Nu cred că ne mai privește prea tare. Nu mai joacă.”

„Rolul intelectualului este demagisteriul intelectual și moral. Adică el a citit istorie și vede un pic durata mai lungă. Politicienii nu văd de obicei mai departe decât alegerile următoare. Foarte puțin veți vedea să se gândească pe 30 de ani sau pe 50 de ani. Și poate e mai bine așa. Nici nu vreau politicieni de aia care să înceapă să se creadă Napoleon sau Churchill. Mai bine să știe rolul. Intelectualul însă vede un pic mai mult”.

Când salvarea vine din politică, ceva nu e în ordine

„Intelectualul vede și mișcări care sunt acum și recunoaște în ele mișcări trecute. Când tu auzi că salvăm, unim, salvăm toată chestia, te gândești la Frontul Salvării Naționale, te gândești la Comitetul Salvării Publicede la Revoluția Franceză și îți dai seama că toată salvarea asta are și probleme.Te gândești pe un termen lung și vezi cine a folosit ideea salvaționistă în istorie. Te gândești ce înlocuiește ea. Adică noi creștinii credem într-un mântuitor.

Când salvarea vine din politică, ceva nu e în ordine. Și începi să ai altă perspectivă. Și poți să explici lucrurile astea.Stai, luați-o mai încet cu salvarea. Că nu politicul ne salvează pe noi. Salvarea e în afară a politicului.Politicianul este chemat, cum spunea Max Scheller, să administreze imediatul. Politicianul este un administrator. Eu nu vreau politicieni de ăștia mesianici care să ne ducă în nu știu ce direcție, să ne salveze. E destul Iisus Hristos să mă mântuiască. Nu trebuie să mă mântuiască Simion sau Băsescu sau Ciolacu. Dar vreau administratori corecți. Asta vreau.”

Despre PSD și Europa

„Fiindcă atunci când tu golești centrul de sens, lumea caută în continuare sensul ăsta. Și dacă centrul e golit de sens, îl găsești la extreme. Ce vedeți astăzi în Franța, de pildă. Macron, când a venit la putere în Franța, și-a spus așa. Macron fiind ce? Un socialist. El era membru în Partidul Socialist, ministru a lui François Hollande și, în același timp, legat de medii de bancheri, de finanțe, liberal. Și uitați ce a ieșit!”

„PSD-ul e veșnic, am văzut. E acolo, tot timpul va avea 30%. Păi uite, de 35 de ani e singurul partid, că nu și-a schimbat numele, nu și-a schimbat nimic.Tot timpul acolo și chiar și când părea că dispare, s-a reîntors și tot la 30%!”

„Dacă Europa e așa cum o știm noi, cu oameni albi, cu români, cu unguri, cu francezi, n-are niciun sens să o umpli cu africani, cu asiatici, fiindcă la un moment dat nu va mai fi Europa.”

Conservarea credinței

„Conservăm credința. Să ne lăsăm să tot înjurăm biserica atâta. Cu toate defectele ei, e credința în care s-au format națiunile astea europene.Hai, cât de cât să o ținem. Ții instituțiile, limbile, nu știu ce. Nu arunci în aer tot patrimoniu, toată moralitatea, tot ce înseamnă familie, credință, religie.Asta înseamnă până la urmă conservatorismul. O apărare a familialui. Ori, spațiu ăsta de discurs a fost integral abandonat de PNL, care s-a dus pe linia Iohannis, așa, progresism bruxellez și, evident, frica de vid funcționează în politică, în spațiul rămas gol, a apărut acest AUR.”

Doctrinele nu se schimbă

„PNL-ul ăsta se numește Partidul Național Liberal. Nu a văzut nimeni partea aia națională din el, da? Că nu se numește Partidul Liberal.”

„Deci AUR nu e un partid conservator. AUR e un partid revizionist.”

„Deci, da, eu cred că doctrinele, eu le zic doctrine, nu ideologii, s-au pur și simplu orientările politice, nu se schimbă. Când partidele tradiționale nu-și mai respectă doctrina, vor veni altele, o vor exacerba și voturile se vor duce spre margini, ceea ce se întâmplă acum în mare parte din America, din Rust Belt, America aia de Rednecks, America profundă de oameni uitați până la urmă de discursul politic. Și când unii oameni sunt neglijați, ei se răzbună pe politic.

Politica era făcută numai de activiști, ăștia stângiști, tot super bogați, vedete de Hollywood, milionari din Silicon Valley, nu știu ce, că toți erau progresiști, că își puteau permite. Ei stăteau în case închise cu garduri în 20 de hectare cu pădure și nu le păsa și în schimb muncitorul ăla amărât care a rămas fără fabrică și în orașul căruia veneau valuri-valuri de știu eu, sud americani mafioți violenți și nu își găsea de lucru, avea un salariu de mizerie și mai trăia și într-o societate tot mai degradată din punct de vedere al siguranței și curățenie și ordine, ăla s-a revoltat. Deci pe Trump l-a votat și un electorat care în mod normal ar fi votat stânga, da?”

„Eu nu zic că oamenii nu trebuie să fie patrioți. Trebuie să-ți iubești țara și să-ți iubești făcându-ți treaba ta în țara aia și dacă, Doamne fereste, vine un război, ducându-te să mori pentru ea, cum fac ucrainenii acum. Aș vrea să văd dacă noi, Doamne păzește, să nu se întâmple vreodată, dacă am avea vreodată eroismul ăla, să-ți chiar aperi țara an de zile sau am capitula rapid?!”

Îl votez pe Ciucă

„Domnul Ciucă mi s-a părut un om decent. Îl votez. Îi dau un vot.Ăsta e primul lucru. Îmi displace profund că e o creație lui Iohannis. Pe Iohannis am ajuns să-l detest datorită acestui mandat arogant pe care l-a avut.

Pe de altă parte e important ca PSD să n-aibă singur toată puterea, fiindcă am văzut cum arată România când PSD are singur toată puterea. Am văzut sub Iliescu și Năstase, am văzut ce a încercat și Dragnea, deși nu era singur la putere. Dacă PSD câștigă Cotrocenii, nu va fi bine pentru România.”

„Crin Antonescu a jucat total necinstit. Toată campania asta a ieșit și a atacat mereu pe Ciucă și PNL-ul. Iertați-mă că spun asta așa, că la dumneavoastră în podcast se pot spune câte ceva de genul ăsta. Crin Antonescu este un ticălos, da! Deci și-a văzut nevasta plasată la Bruxelles, la Parlamentul European, la Strasbourg și după aia a început imediat să atace PNL-ul. Crin Antonescu ca jucător politic a fost execrabil în 2012, a fost parte a unei lovituri de stat. Nu mă feresc eu să o spun, asta a fost după definiția de manual, da?”

Dubla comandă a serviciilor

„Pe vremea comuniștilor am impresia că serviciile secrete n-aveau voie să racoleze membrii PCR-ului. Ar trebui și acum a făcut o lege prin care să nu aibă voie să racoleze oameni politici. Oamenii politici să dea o declarație că nu sunt afiliați la niciun serviciu.

De ce? Fiindcă în clipa aia au dublă comandă. Și în același timp serviciile aia secrete, fiind secrete, că așa e și normal, nu sunt transparente. Un politician e transparent.Oricât ar fi el de mafiot, de nu știu ce, din 4 în 4 ani dă seama în fața poporului. Niciodată un general de ăla nu va da seama în fața poporului că el nu merge să-l aleagă cineva sau să ne arate nouă ce-a făcut. Noi nu o să-l putem niciodată trage la răspundere.”

Nu cred în independenți

„Nu, nu cred în independentism. De ce? Fiindcă tu nu poți independent, tu trebuie să faci o majoritate.Într-un consiliu, într-un parlament, un independent n-are nimic în spate. Deci ce majoritate să facă el? Nu, nu cred în independenți!”

„În niciun oraș din lume, în centru, n-ai răsaduri de castraveți și de ceapă verde. Nu așa arată centrul Clujului. Și asta ar trebui Boc și echipa lui să zică. Băi, în centrul Clujului nu suntem la Răchitele sau la Valea Ieri să aveți iarbă și melci și răsaduri de ceapă. Suntem într-un oraș. Așa că orașele sunt din piatră. Duceți-vă la Roma, duceți-vă la Paris, duceți-vă la Viena. Așa le-au făcut și romanii și de aia au rămas 2000 de ani.”

„Clujul merge bine. Are și probleme dar Boc ar trebui să spună lucrurile astea. Sigur că le spune. Dar trebuie să le spună mai mult și să dezamorseze din timp mai ales percepția asta că peste tot sunt numai pietre și că ce bine era înainte. Nu era bine. În Piața Unirii fosta Libertății că erau acolo ronduri de flori. Le puseseră comuniștii ca să nu se poată aduna oamenii să facă mitinguri. Iată, piața aia a devenit un adevărat for. Se fac acolo spectacole, Târgul de Crăciun, cinema în aer liber, TIFF etc. Adică ea are o funcționalitate publică.”

Rusia trebuie învinsă

„În anturajul lui Trump sunt oameni care, ca să spun așa eufemistic, nu sunt chiar prieteni ai Ucrainei. Chiar dacă nu poți zici că-s putiniști. Deci s-ar putea ca Trump să impună o pace care nu e în favoare a Ucrainei și care să-i dea apă lui moară lui Putin.”

„De-aia, eu cred și o spun tot timpul, Rusia trebuie învinsă. Zicea Macron, nu trebuie umilită Rusia. Ba da, trebuie umilită.Rusia trebuie sărăcită. În primul rând că au sărăcit oricum,rușii nu sunt într-o situație bună.Mai ține-i așa încă un an, doi și intră în colaps. Rusia trebuie îngenunchiată. Trebuie să intre în dezmembrare, de-a dreptul.Dar Occidentul a rămas cu mitul ăsta. Dom’le, Rusia e puternică. Nu e puternică.”

 



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ECONOMIE

ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an

Publicat

Dobânzi împrumut stat

În a doua ședință a pieței valutare din aprilie s-a observat o tendință de depreciere a leului față de euro, evoluție în contrast cu cea a altor monede din regiune, în condițiile în care situația politică incertă a provocat ieșiri de fonduri din piața locală, unul dintre factorii care au redus rezerva valutară a BNR.

Cursul euro a urcat de la 4,9770 la 4,9774 lei, valoarea maximă atinsă în acest an, în timp ce tranzacțiile se realizau între 4,976 și 4,978 lei, prețuri identice cu cele de marți.

ANALIZĂ. Euro a revenit la 4,9774 lei, valoarea MAXIMĂ din acest an

Nivelul lichidității din piața monetară este unul care asigură stabilitate dobânzilor interbancare. Indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019 s-a oprit la 5,90%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, a stagnat la 5,98%, iar cel la 12 luni la 6,06%.

Luna aceasta, Finanțele și-au propus să se împrumute din piața locală, pentru refinanţarea datoriei publice şi finanţarea deficitului bugetului de stat, cu minimum 7,695 miliarde lei, mai puțin cu 545 milioane lei față de suma programată de a fi împrumutată în martie.

Investitorii care așteptau cu îngrijorare „Ziua eliberării“ Americii, așa cum a anunțat Donald Trump data de 2 aprilie, începutul războiului comercial dintre Statele Unite și restul lumii, tranzacționau euro în culoarul 1,0778 – 1,0831 dolari, valori identice cu cele de marți, iar media monedei americane a urcat de la 4,5998 la 4,6059 lei.

„Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%”

Majoritatea analiștilor anticipează o creștere a riscului ca Statele Unite să între în recesiune, evoluție luată în calcul și de administrația de la Casa Albă, care a anunțat americanii că noile taxe vamale vor produ­ce durere în eco­no­mie.

Inflaţia din zona euro a scăzut în martie la 2,2%, de la 2,3% în februarie, iar oficialii BCE discută posibilitatea de a încetini ritmul reducerilor dobânzii de referință, care se află de luna trecută la 2,50%, din cauza riscurilor inflaţioniste generate de politica tarifară a administrației Trump, precum şi a creşterii cheltuielilor pentru apărare şi infrastructură.

Cursul francului elvețian a scăzut marginal de la 5,2151 la 5,2114 lei iar cel al lirei sterline a crescut de la 5,0509 la 5,9774 lei.

Prețul gramului de aur a atins al treilea record consecutiv și a urcat de la 463,2781 lei la 463,3913 lei, consecință a aprecierii monedei americane, în timp ce metalul galben fluctua între 3.107 și 3.139 dolari/uncie, după ce a crescut marți la maximul istoric de 3.145,80 dolari/uncie.

„Prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari”

Aurul cunoaște cel mai bun început de an, începând cu 1986, cu o creștere de 19% în primul trimestru. Parcursul a fost alimentat de achizițiile băncilor centrale și ale ETF-urilor, fonduri bazate pe evoluția metalului galben, care și-au majorat deținerile cu peste 6% de la începutul anului.

În opinia analiștilor de la marile bănci americane prețul unciei de aur ar urma să crească anul acesta la 3.300 – 3.400 dolari.

Media monedelor din regiune se aprecia la 4,1798 zloți/euro, respectiv 401,08 forinți/euro.

Lipsa unor măsuri concrete din partea administrației americane pentru o nouă reglementare a pieței cripto, care fusese anunțată în perioada campaniei electorale de anul trecut, a depreciat monedele digitale. Bitcoin fluctua miercuri între 83.939 și 85.931 dolari iar ethereum se mișca în culoarul 1.852 – 1.907 dolari.

Radu Georgescu

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii în ziua Învierii. Tradiții din satele clujene

Publicat

De

Tradiții de Paști în Cluj

În Postul Paștilor, în mai toate casele dn satele din județul Cluj răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut.

Asta pentru că, arată specialiștii de la Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale (CJCPCT) Cluj, în Postul Mare erau pregătite hainele noi, purtate de Paști.

Hainele noi de Paști, mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii

În vechime, în satul tradițional, femeia ocupa un rol important, ea fiind „stâlpu’ casei”, arată specialiștii clujeni.

”Pe lângă faptul că se îngrijea de creșterea și educarea copiilor, de prepararea hranei, tot ea îi îmbrăca pe toți cei din casă. Torcea, țesea, cosea cămăși de sărbătoare și de purtat, dar și diverse obiecte necesare înfrumusețării casei: păretare, cuverturi, fețe de pernă, covoare etc.

Mai ales în Postul Paștilor, în mai toate casele răsuna bătaia brâglelor de la războiul de țesut deoarece, conform calendarului prelucrării fibrelor textile, Postul Mare era perioada țesutului pânzei pentru hainele noi de Paști, care erau mândria și dovada de hărnicie a fiecărei familii, în ziua Învierii”, arată spcialiștii de la CJCPCT Cluj.

Țesărura, o ”taină” a casei

De multe ori, dacă cineva străin intra în casă, femeia acoperea în grabă țesătura, cu un ștergar. ”Era o taină a casei, a femeii, lucrul țesut în această perioadă, deoarece nu trebuia să afle nimeni ce model a lucrat până la Paști, când fiecare ieșea la biserică și la jocul satului cu hainele cele noi, în cele mai variate compoziții și culori”, arată cercetătoarea Maria Bocșe, în volumul „Obiceiuri tradiționale românești din Transilvania”.

Foto: CJCPCT Cluj/ La războiul de țesut, în Orman, județul Cluj

 

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj

Publicat

foc

Un incendiu a izbucnit, miercuri seara, într-o gospodărie din Sânicoara, jud. Cluj. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale. Nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Elicei din localitatea Sânnicoară, comuna Apahida. Din primele date, flăcările se manifestă generalizat, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.

foc

foc

FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj

Din fericire, nu sunt anunțate victime, iar la intervenție iau parte trei autospeciale cu apă și spumă, respectiv o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Publicat

amfilohie

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”,  susținută de părintele Amfilohie Brânză.

Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții

În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care a pus accentul pe patimile care ne stăpânesc în această perioadă premergătoare Paștilor. A urmat concertul de pricesne și au fost recitate și poezii cu învățături pe teme religioase.

Smerenie, demnitate și istoria strămoșilor noștri

În a doua parte a evenimentului părintele Amfilohie Brânză a susținut conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin” și a pus accentul pe înțelegerea principiilor de viață, dar și pe cunoașterea istoriei țării. De asemenea, acesta a subliniat importanța păstrării legăturii cu Dumnezeu, dar și necesitatea de a ne feri de păcat în această perioadă a postului pascal.

În final, părintele Amfilohie a îndemnat la învățarea istoriei de către toți românii oferind și câteva exemple de personalități din istoria noastră care au dat dovadă de smerenie și demnitate, ca de pildă Bartolomeu Anania, Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul.

Copiii au pus apoi în scenă a doua parte a concertului de pricesne, iar cvenimentul s-a încheiat cu o rugăciune, dar nu înainte ca părintele Amfilohie să adreseze un mesaj publicului; ,,Adevărul-căutați adevărul, adevărul este viață alături de Hristos, tot ce e minciună e de la diavol, deci iubiți adevărul”.

Cine este Amfilohie Brânză

Părintele Amfilohie Brânză a slujit pe Muntele Athos după cre, revenit în țară, a devenit preot şi ucenic al lui Iustin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă, iar ulterior a oficiat slujbe la Mănăstirea Diaconeşti din județul Bacău,

Alex Mocan

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate