EDUCATIE
OPINIE/ Mircea Bertea: Despre examenele naționale. Cu obiectivitate (III)

Afirmam în partea a doua a acestei analize (11 iulie a.c.) că evaluările naționale din acest an, respectiv evaluarea națională după absolvirea clasei a VIII-a și bacalaureatul, nu sunt evaluări naționale în sensul propriu al cuvintelor ”evaluare” și ”națională”, ci evaluări locale cu subiecte unice la nivel național.
Și că aceste evaluări s-au evidențiat printr-o corectare deficitară, chiar toxică la bacalaureat, unde au fost contestate notele la aproape jumătate din totalul lucrărilor scrise, notele fiind ulterior modificate (la recorectare), majoritatea în sus, pentru aproximativ 80% dintre contestatari.
Ceea ce este, să recunoaștem, îngrijorător și deopotrivă nedrept și extrem de stresant pentru elevii în cauză și pentru familiile acestora. Și nu numai.
Este o realitate cu consecințe grave și pentru cele 42 de licee (după contestații 36!) cu rata de promovare 0 (zero) la bacalaureat, pentru inspectoratele școlare (care ar fi trebuit să monitorizee aceste licee) și chiar pentru Ministerul Educației.
Ca urmare, dl ministru al Educației a și afirmat că va trimite Corpul de Control în aceste licee, ”condus la nivel de director general sau secretar de stat din Ministerul Educației, poate chiar de ministru, pentru că am să doresc și eu să văd una-două-trei din aceste școli în care niciun elev nu a reușit să promoveze bacalaureatul”.
După ploaie, chepeneag ministerial
În cazul nostru, după ploaia de elevi picați în masă la examenul de bacalaureat din aceste licee urmează chepeneagul (uscat) al controlului din minister. Un control cu și pentru nimeni. Pentru că e deja vacanță. Oare ministerul a uitat acest lucru?! Elevii și profesorii sunt fiecare pe la treburile (vacanțele/concediile) lor.
Sigur, de văzut ce se întâmplă, dar mai ales ce s-a întâmplat acolo, de analizat și de îndreptat lucrurile este absolut necesar. Numai că, așa cum am sugerat în articolul anterior, asta nu e treaba ordinară (adică obișnuită), misiunea ministerului. Doar în mod excepțional.
Veți spune că acum e o situație excepțională (deși nu e primul an când se întâmplă acest lucru!) și că la situații excepționale e nevoie de măsuri excepționale. Sunt de acord cu dumneavoastră. Doar că nu acum și, mai ales, nu începând cu școlile aflate în vacanță ar trebui făcut acest control.
Cred că ar fi corect și cinstit ca ministerul să înceapă cu insituțiile direct subordonate lui, adică cu inspectoratele școlare. Ele sunt/ar trebui să fie ochii și urechile, glasul ferm al ministerului în teritoriu. Or, in cazul celor 21 de județe în care funcționează liceele cu pricina, ochii aceștia au fost fie închiși, fie nevăzători, iar urechile șute.
Altfel onor ministerul ar fi luat cunoștință de aceste viitoare ”eșece” cu mult înaintea anunțării rezultatelor finale la bacalaureatul din acest an. Așadar, sunt 42 (36) de licee cu promovabilitate 0 la bacaluareat și, deopotrivă, 21 de inspectorate școlare județene care au picat și ele bacalaureatul managerial, de îndrumare și control în acest an.
În realitate, nu numai în acest an, ci (cel puțin) în ultimii 4 ani, adică pe perioada cursurilor licealeale acestor elevi picați în totalitate la examenul de bacalaureat!
Preșul încăpător al neajunsurilor și mizeriilor educației românești
Eșecul de la bacalaureat, de la examenele naționale în general, este doar vârful aisbergului neajunsurilor noastre educaționale naționale. Un aiberg de oportunitate, de neglijență, nepăsare și de (auto) furat căciula Educației românești.
Pentru că, în realitate, situația este mult mai gravă nu numai în aceste 42 (36) de licee cu rezultat 0 la bac, licee pe care toată lumea le arată acum cu degetul moralizator al românului imparțial, ci și la destule alte licee din proximitatea lor de (ne)promovare sau de promovare la limită, întrucât, cel puțin în această zonă a limitei și a procentajului real de promovabilitate,statisticile publicate oficial sunt greșite (ca să nu spunem false!).
Probabil că la aceste aspecte se referea domnul Ministru al Educației când afirma categoric: ” Cauzele sunt profunde și sunt grave, ele trebuie să fie cunoscute” (s.n., MB).
Dovada este la îndemâna oricui are un calculator/laptop/tabletă/telefon și conexiune la internet.Dacă veți deschide aplicația BAC+, veți putea constata cu ușurință că la liceele cu promovabilitate 0 în acest an s-au înscris/prezentat la examenul de bacalaureat, în medie, între 1 și 7 elevi, destule așa-zise licee înscriind câte 1 sau 2 elevi.
Poate cineva să creadă că aceste licee au avut înscriși și au frecventat cursurile anului școlar 2020-2021 doar 1 sau 2 elevi?! Își permite România în educație asemenea lux și risipă de fonduri și de energie umană înalt calificată (17 profesori la 1-2 elevi?!)?
Cum se împacă procentajul 0 (zero) de promovabilitate cu numele atât de frumos și de reprezentativ pentru educația și istoria noastră precum Centrul de Studii “Ștefan cel Mare și Sfânt-Bucovina” din Câmpulung Moldovenesc (Suceava) unde s-au prezentat la bacalaureat doar 2 candidați. Și l-au căzut cu succes: media 3,19 ?!Sau la Liceul Teoretic Socrates din Timișoara, tot 2 candidați! Căzuți cu mare succes și ei? Ce filosofie (a eșecului educațional!) va fi fiind și aceasta…?!
Sunt convins că ”liceele” în cauză nu au funcționat cu 1-2 și nici cu 7 elevi, ci cu clase cu efective mai mari. Ceea ce înseamnă că situația e mult mai gravă acolo, din moment ce și foarte puținii elevi considerați reprezentativi (promovabili) pentru aceste licee și, prin urmare, înscriși la examenul de bacalaureat,au obținut medii atât de mici, medii la distanțe astronomice de media minimă necesară pentru promovarea bacalaureatului (media 6).
Situația nu este cu nimic mai bună nici la liceele cu promovabilitate puțin peste 0, numeroase, din păcate. Dăm doar două exemple aleatorii (situația completă o puteți vedea deschizând aplicația BAC+ de mai sus): Liceul Danubius din Corabia, unde din 150 de candidați înscriși au promovat 6 (4%), media liceului fiind 2,50, sau Liceul Înălțarea Domnului din Slobozia (Ialomița), unde din 63 de candidați au promovat 3, 2% (Oare cum au calculat procentajul acesta atât de exact?!), media liceului: 2,31. Mă opresc aici. Nu vreau să vă stric vacanța cu alte exemple și mai și…
Voi reveni cu o analiză a situației la liceele cu mediile cele mai maridin țară (Despre specificul ”curat românesc” al clasamentelor la examenele naționale). Și acolo am identificat destule anomalii și false clasamente, inclusiv în județul Cluj, județul nostru de top. Ținem aproape!
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Administrația Națională de Meteorologie a emis prognoza pentru următoarele 4 săptămâni. Perioada cuprinde zi zilele de Crăciun și Revelion din acest an.
Vremea de Crăciun și Revelion. VEZI prognoza meteo până în data de 1 ianuarie 2024
Potrivit meteorologilor, va fi mai frig decât de obicei în următoarea săptămână, iar precipitații se vor înregistra cu precădere în sud-est. În preajma Crăciunului și de Anul Nou se va încălzi.
Cum va fi vremea în săptămâna 4-10 decembrie
Valorile termice vor fi ușor mai coborâte decât cele specifice pentru această săptămână, în cea mai mare parte a țării.
Regimul pluviometric va fi ușor excedentar în regiunile sud-estice. În rest va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval.
Cum va fi vremea în săptămâna 11-17 decembrie
Temperaturile medii vor fi apropiate de cele normale pentru această perioadă, în cea mai mare parte a țării.
Cantitățile de precipitații vor fi ușor excedentare în regiunile estice și sud-estice. În rest vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval.
Cum va fi vremea în săptămâna 18-24 decembrie
Temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Posibil, temperaturile vor fi ușor mai coborâte în regiunile extracarpatice.
Regimul pluviometric va fi ușor deficitar în regiunile intracarpatice. În rest va fi apropiat de cel normal pentru acest interval.
Cum va fi vremea în săptămâna 25 decembrie 2023 – 1 ianuarie 2024
Mediile valorilor termice se vor situa ușor peste cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.
Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă. Există posibilitatea unui ușor excedent în regiunile vestice și nord-vestice.

Circulația auto va fi închisă, în weekend, pe autostrada A3, între Iernut și Chețani, în județul Mureș, sensul spre Cluj, anunță CNAIR.
Restricțiie sunt valabile sâmbătă, 2 decembrie, între orele 8.00 și 12.00.
ATENȚIE, șoferi. Trafic restricționat pe o porțiune din A3 Cluj – Târgu Mureș
„Traficul va fi închis pe autostrada A3, în județul Mureș, pe direcția Târgu Mureș – Cluj Napoca, între nodurile rutiere Iernut și Chețani”, potrivit CNAIR.
Circulația de pe ambele căi va fi redirecționată pe sensul Cluj Napoca – Târgu Mureș, pe o distanță de 4 kilometri.
Restricțiile sunt necesare pentru montarea unui portal de informare, au mai anunțat reprezentanții CNAIR.
EVENIMENT
FOTO. Accident GRAV la Frata. Doi bărbați cu multiple traumatisme au fost transportați la spital

Un grav accident de circulație a avut loc vineri seara în localitatea clujeană Frata. Doi bărbați au fost răniți.
Pompierieii clujeni au intervenit la accident, alături de echipaje ale Ambulanței.
FOTO. Accident GRAV la Frata. Doi bărbați cu multiple traumatisme au fost transportați la spital
Potrivit reprezentanților ISU Cluj, la locul accdientului au fost găsiți doi bărbați de 27 și 47 de ani, care se aflau lângă o mașină.
Aceștia erau conștienți, dar prezentau mai multe traumatisme.
Pompierii le-au acordat primul ajutor calificat până la sosirea echipajelor SAJ. Ambii au fost transportați la spital.
Foto: ISU Cluj
EVENIMENT
FOTO. Spectacol cu drone si de artificii la Cluj de 1 Decembrie. La mulți ani România, la mulți ani români!

Un spectacol cu drone și unul de artificii a încheiat, vineri, serila de evenimente organizate la Cluj-Napoca cu ocazia Zilei Naționale a României.
Înainte de spectacolul din Piața Avram Iancu, primarul Emil Boc a transmis celor prezenți că „doar uniți suntem puternici”.
FOTO. Spectacol cu drone si de artificii la Cluj de 1 Decembrie. La mulți ani România, la mulți ani români!
„La mulți ani românia, la mulți ani Cluj-Napoca a mai spus primarul”, după care a început spectacolul la care au participat mii de clujeni.
Povestea „spusă” cu ajutorul droneor a fost urmată de un grandios foc de artificii.
La final, o parte din cei alați în piața s-au prins în hora unirii, alături de autorități.