Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Adrian Marian: Sărbători pe Netflix. The Crown și demitizarea

Publicat


13 nominalizări la Premiile Emmy

The Crown este un fastuos serial de televiziune al Netflix despre cel mai longeviv monarh al lumii actuale – regina Elisabeta a II- a. Audiența în România este impresionantă, după cum neegalat a fost și timpul nostru ”parazit” în care, neavând posibilitatea întâlnirii prea recomandate cu rudeniile și prietenii de sărbători, ne-am autoizolat și dedulcit cu filme.

Mai ales în condițiile  în care oferta TV nu a reprezentat o concurență. Abundența de timp ispitește omul la seriale… Că nu este alta mai plăcută și mai de prisos zăbavă decât văzutul filmelor, ca să parafrazăm cronicarul. Doamne ferește de lectură că doar nu am tânji a strica statisticile europene…

The Crown aduce savoarea liniștită, la ceai după masă de conac englezesc,  al producțiilor de filme BBC cu un conținut ridicat de inteligență, pricepere și har.

Fără împușcături, sânge și sex explicit, dar cu actori remarcabili, cu regie, poveste, costume, muzică și decor strălucit de bine alese, adică un film cu știința și pasiunea față de a șaptea artă.

Serialul a câștigat numeroase premii, printre care și Cea mai bună actriță și Cel mai bun actor oferit de “Screen Actors Guild Awards” pentru Foy și Lithgow, și a înregistrat 13 nominalizări la Premiile Emmy, printre care și serial dramatic remarcabil.

Probleme meteo-princiare

Prima dată am auzit de prințul Charles pe vremea comunismului, când copil fiind (eu), alteța sa regală a venit la o manifestare ecologică la București și a vorbit succint despre dereglările meteorologice, în speță încălzirea globală.

Știți, Ceaușescu ne scotea când eram pionieri  la demonstrații  în stradă, iarna și vara, ploaie sau ger, împotriva armelor nucleare și pentru ecologie. Am înțeles și atunci, și mult mai târziu, că americanii și rușii erau foarte afectați de aceste demonstrații.

La vremea aceea însă, noi eram invers emoționați, negativ, de preocupările alteței sale cu dereglările climaterice, în special cu încălzirea planetară. Când ”noi nu aveam pătură să ne acoperim copiii” ( vorba unui cântec folk cu perdea protestatar), săpun, ulei, făină, benzină și televizor, preocuparea altețelor cu deranjul planetar avea darul de a enerva la culme românii trăitori la cozi pentru pâine, salam, hârtie igienică și vată.

Se vede însă abia acum înțelepciunea, buna intenție  și harul prințului și a consilierilor săi. Încă se mai văd chiar și binefacerile lipsei de televizor dar nu pentru multă vreme. ”Realizările” reformelor din învățământ vor face să dispară mult prea repede aceste efecte pozitive din relația puțin TV – multă lectură. Am amintit de prinț și probleme lui meteo pentru a sugera că aceste personalități nu trebuie judecate pripit, sub imperiul emoțiilor.

Control atent, reforme, niciodată revoluție.

Excepționale pagini de  istorie (au de unde) din acest film vin să certifice diagnosticul lui Andre Maurois din celebra lui ”Istoria Angliei” că : ” englezii, văzând ce efecte dezastruoase a pricinuit Revoluția, vor fi atenți ( se va constitui ca ”un fir roșu” în toată istoria lor) să facă reforme când este necesar, astfel încât, niciodată să nu se mai producă vreo revoluție”.

Sistemul acesta de măsurare și avertizare înțelegem că îl reprezintă casa regală. Admirația și respectul ne inundă prin toți porii atât de puternic, încât aproape nici nu sesizăm efectul de manipulare pe care poate să îl exercite un film asupra maselor largi populare… Când îl sesizăm, ne irităm și sigur că ne întrebăm pentru ce nu facem altceva ?

Pentru că au fost probleme grave și se suferă și în casele regale. Ce seturi de farfurii folosesc la recepții, pe ce rând trebuie așezat un anume unchi la înmormântare, darmite la nunți ? Când viitoarea Elisabeta II, a primit întâiul cal cadou, la vârsta de 6 ani,  prin 1932, în același continent, peste 10 milioane de ucraineni erau uciși de comuniști prin înfometare și disperarea îi silea la acte de canibalism – HOLODOMORUL. Cel mai mare genocid european și acum ascuns….

De ce plimbă regina parteneri comerciali cu trăsura

Frământările de alcov pe care le tratează, pot fi atât de stupide în acest serial care reușește să aibă audiență, încât aduc în minte o glumă cu Antonio Banderas. Ion povestește că întorcându-se intempestiv acasă l-a găsit în patul lui matrimonial pe actorul celebru cu soția. ” Antonio cu corpul lucrat, impecabil, soția cu colăcei după două nașteri, cu cearcăne, riduri ”laba gâștii”, și vai, sânii lăsați ! – Vă dați seama ce rușine mi-a fost de omul acela ? ! exclamă Ion.”

Problematica umană este cam la acest nivel și am admirat patriotismul celei care, pentru binele țării și națiunii engleze, a acceptat injecții în mușchii obrazului pentru a zâmbi cât mai mult la contribuabili. Așa e în film, nu spunem noi!

Este o abnegație a monarhului față de țara sa și am sperat că prindem și episodul în care a plimbat pe Toașu cu caleașca pentru a-i vinde niște avioane uzate moral. Episodul nu este prezentat. Mai au de vândut multe.

Efecte diferite care vin din contraste educaționale

Prin contrast, noi suntem în stare să punem și în manualele școlare toate derapajele și faptele negative ale națiunii și domnitorilor ei. Nu credem că le-a impus nimeni să își glorifice clasa conducătoare.

Este un rezultat al educației lor, așa cum a ne pune noi cenușă în cap permanent și a demitiza tot ce se poate, a-ți face un titlu de glorie prin demitizare, este un rezultat al unui dresaj subtil la care am fost supuși. Dresaj, fără a arăta spre cineva anume,  al vremurilor pe care o populație poate să îl învingă doar revenind la lectură pentru a redeveni națiune.

De mila și admirația altora ”vizionăm” că nu trebuie să ne ocupăm, să fim stresați. Ei știu foarte bine cum să o facă, doar au păcălit/manipulat poporul cu Magna Carta de la 1215 ! Ca un exercițiu imaginar oare noi ce filme laudative despre români am putea oferi ? După dealuri, 432, Moartea Domnului Lăzărescu, Eu când vreau să fluier, fluier! De ce eu ?

Toate sunt filme excelente ( pentru condițiile noastre), dar oare de ce noi, când vrem să fluierăm în această idee, fluierăm a pagubă?

Respect The Crown, respect Netflix, să sperăm însă, că vom sta mai puțin împreună de sărbători pe viitor! An Nou mai bun, cu sănătate !

 

 

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

Cereri ale LGBT+, aprobate de Biden în prima zi de mandat la Casa Alba

Publicat

Pronumele cu gen neutru pot fi de acum înainte selectate de persoanele care contactează guvernul american, după ce Joe Biden a semnat în prima zi a mandatului său de preşedinte al SUA mai multe ordine executive, printre care şi unul împotriva discriminării persoanelor LGBT+, relatează Thomson Reuters Foundation.

Nici bărbat, nici femeie

Cei care se identifică drept persoane ”non-binare”, adică nu se consideră nici bărbat, nici femeie, pot începând de joi să selecteze titlul ‘Mx’ pe pagina de contact a website-ului Casei Albe, unde a fost adăugată şi o listă derulantă cu pronume, inclusiv ”ei” (they/them).

Această decizie marcheză şi o schimbare faţă de administraţia preşedintelui Donald Trump, care le-a interzis persoanelor transgender să se înroleze în armată şi a emis dispoziţii care subliniază importanţa sexului biologic în faţa identităţii de gen.

Susţinătorii LGBT+ au primit favorabil noua abordare promovată de preşedintele Biden. ”În prima zi, administraţia Biden a luat imediat măsuri pentru a include în discuţie persoanele trans, non-binare şi nonconforme genului”, spune Kate Ellis, care conduce grupul GLAAD de susţinere a comunităţii LGBT+. ”Cercetările au arătat că recunoaşterea şi respectarea pronumelor noastre pot face diferenţa pentru sănătatea şi bunăstarea noastră – mai ales în cazul tinerilor LGBTQ”, susţine Ellis.

În sprijinul acestei opinii, un studiu al grupului The Trevor Project, realizat pe un eşantion de 40.000 de persoane LGBT+ cu vârste cuprinse între 13 şi 24 de ani, susţine că 28% dintre cei care au spus că nimeni nu a dorit să le folosească pronumele alese de ei au încercat să se sinucidă anul trecut, faţă de 12% dintre aceia care spun că cei mai mulţi le-au folosit acele pronume.

Nu discriminare sexuală din partea agenţiilor federale

Preşedintele Biden a mai semnat în prima zi de mandat şi un ordin executiv care stabileşte că agenţiile federale ale SUA nu trebuie să discrimineze pe baza orientării sexuale sau a identităţii de gen. ”Copiii trebuie să poată învăţa fără teama de a li se refuza accesul la toaletele publice, vestiare sau sporturi şcolare”, se menţionează în ordinul semnat de noul preşedinte al SUA. La rândul lor, ”adulţii trebuie să poată să-şi câştige traiul şi să-şi urmeze vocaţia ştiind că nu vor fi concediaţi, retrogradaţi sau trataţi necorespunzător pentru că merg acasă împreună cu cineva anume sau pentru că modul în care se îmbracă nu este conform stereotipurilor bazate pe sex”, spune acelaşi ordin.

De altfel, în timpul campaniei electorale Biden a publicat o lungă listă cu revendicări ale LGBT+ pe care a promis că le va pune în aplicare şi a spus de asemenea că în primele 100 de zile de mandat doreşte să adopte legislaţia ”Equality Act”, care va incrimina discriminarea persoanelor LGBT+. AGERPRES

Citește mai departe

ACTUALITATE

ESENȚIAL CLUJ24.RO/ Principalele știri din ultimele 24 de ore

Publicat

Cluj24.ro prezintă principalele 5 știri locale din ultimele 24 de ore:

Zona pârtiei Mărișel se va dezvolta prin case cu energie regenerabilă și parcări pe marginea drumului

Prefectul cere doze suplimentare de vaccin la Cluj

Tânără agresată sexual de către un bărbat pe peronul gării din Cluj-Napoca

FOTO/Noaptea, ca hoții… de pubele. Locuitorii din Borhanci se plâng că le sunt furate pubelele de gunoi

VIDEO/ PREMIERĂ națională: Clujenii se pot programa online pentru eliberarea cazierului judiciar

Citește mai departe

ACTUALITATE

METEO. Iarnă de primăvară. Cum va fi vremea azi, 22 ianuarie, la Cluj

Publicat

Vremea la Cluj azi este rece cu temperaturi de iarnă. Maxima este înregistrată în jurul orei 15:00, la 8 grade Celsius, iar cerul va fi pe tot parcursul zilei acoperit de nori.

Șansele de precipitații sunt de 45%  iar cantitatea de precipitații este zero. Vântul va sufla în medie cu 10 km/h. Pe arii restrânse vor fi și rafale de maxim 14 km/h.

Minima este de 2 grade Celsius la ora 06:00, iar în timpul dimineții vântul suflă cu 9 km/h.

Citește mai departe

ACTUALITATE

CARANTINĂ pentru toţi cei care ajung cu AVIONUL în SUA. Decizia lui Joe Biden

Publicat

Preşedintele american, Joe Biden, a anunţat joi că o orice persoană care ajunge cu avionul în Statele Unite va fi obligată de acum înainte să intre în carantină, notează AFP.

Prezentând planul său de luptă împotriva COVID-19, noul lider de la Casa Albă a anunţat, de asemenea, că pasagerii vor trebui să prezinte un test negativ.

Întrebat despre obiectivul său afişat de 100 de milioane de vaccinări în 100 de zile este ambiţios, el a reacţionat ferm: ‘Când l-am anunţat, toţi aţi spus că nu va fi posibil. Haide, nu vorbiţi serios!’. AGERPRES

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate