Connect with us

CULTURA

OPINIE/ Ioan Lumperdean: Ce sărbătorește Franța la 14 iulie?

Publicat


Ca în fiecare an, la 14 iulie ni se spune de ziua națională a Franței. În acest an, după paranteza pandemică din anul trecut, festivitățile au readus în conștiința publică măreția faptelor de acum 232 de ani. Franța a vrut să rămână purtătoarea mesajului de libertate exprimat atunci, la cădere Bastiliei și în anii care au urmat. Cel puțin așa reiese din șuvoiul de știri care a populat mass media.

Numai că 14 iulie 1789 a fost numai un episod din ceea ce numim Marea Revoluție Franceză. E adevărat, unul important, atunci, dar nu măreț, cum le place francezilor să se laude. Important pentru că locuitorii Parisului au avut curajul nebunesc de-a ataca Bastilia, închisoarea înfricoșătoare a regalității franceze. Dar oare a fost chiar așa de mult curaj la 14 iulie 1789? Am mai scris despre acest episod și l-am legat inevitabil de istoria datorie publice și a inconștienței politice a diriguitorilor din Franța secolului al XVIII-lea.  

O scurtă istorie a faptelor

În îndelungata istorie a monarhiei franceze, structurile economice și sociale ale Franței s-au deteriorat și au devenit nefuncționale. Au fost istorici, economiști, filosofi care au arătat ce se întâmplă și care au cerut imperativ să se găsească consensul social pentru relansarea economiei și societății. Au fost oameni care au înțeles și subscris la astfel de opțiuni. Dar au fost și mulți potrivnici.

Principala problemă erau lipsa banilor. A fost „soluționată” prin împrumuturi. Unul după altul și nu puține. La 1 septembrie 1715, când Ludovic al XIV-lea  (Regele-Soare) a trecut la cele veșnice,  datoria publică era uriașă, de 3.500 de milioane de livre. Cu dobânzile aferente, aceasta putea fi rambursată după… 1.000 de ani!!!

Urmașii săi, Ludovic al XV-lea (1715-1774) și Ludovic al XVI-lea (1774-1793), au mers pe calea datoriei publice, chiar dacă au avut și unele inițiative reformiste. Au adus în fruntea finanțelor bancheri, considerați salvatorii economiei: John Law, Robert Jacques Turgot, Jacques Necker. Nu a fost să fie așa.

Dar virusul așa-zis salvator, prin împrumuturi și politici populiste, și-a făcut loc în mințile mulțimilor anonime pariziene. Reconstituirile de mai târziu au dovedit că manipulările au fost excesive și înșelătoare. Așa s-a ajuns la atitudinile pro și contra Necker.

Numit și revocat de către rege, acceptat și susținut de bancheri, Necker devine omul zilei de 14 iulie 1789. Cu două zile înainte s-a zvonit că a fost arestat și închis în Bastilia. Era o mare dezinformare, întreținută cu bani și influență. Rezultatul – ocuparea Bastiliei, linșarea guvernatorului acesteia, De Launey, și dărâmarea, în lunile care au urmat, a zidurilor închisorii, considerată simbolul represiunii politice, deși la 14 iulie 1789  erau numai șase deținuți de drept comun. Și atunci cum rămâne cu simbolistica libertății politice a zilei de 14 iulie 1789?

Mesajul culorilor Franței

În zilele premergătoare cuceririi Bastiliei, în grădinile Palatului Regal (era parcul tradițional al Parisului, aflat în proprietatea ducelui de Orléans, un opozant al regimului) au avut loc mai multe întruniri. S-a format o solidaritate a participanților la aceste întruniri, mai ales că ele au început într-o zi de duminică (12 iulie). Îndemnuri, discursuri și simboluri create ad-hoc.

Un jurnalist a luat o frunză din arborii parcului și și-a pus-o la rever. Imediat, mulțimea i-a imitat gestul, iar verdele, asemenea casei lui  Necker, a devenit culoarea solidarității și speranței. În zilele următoare s-a renuțat la acestă simbolistică datorită preponderenței acestei culori în blazonul fratelui regelui.

Culorile roșu și albastru din stema Parisului au fost adoptate. Mai târziu, când   s-a încercat o reconciliere cu regalitatea, s-a mai adăugat culoarea albă, specifică dinastiei de Bourbon. Așa a apărut simbolistica drapelului Franței: roșu, alb, albastru!!!

Un al doilea 14 iulie în 1790

Istoria și-a urmat cursul și, în 1790, s-a propus o împăcare între națiune și monarhie A și fost numită ziua  reconcilierii și unității tuturor francezilor, când regele Ludovic al XVI-lea a jurat credință Națiunii și Legii. Nu a fost o zi tumultoasă și violentă. Și atunci se pune întrebarea: a fost o zi revoluționară? Răspunsul este DA.

Istoria nu se construiește și nu se validează numai prin violențe și insurecții, mitinguri și mișcări stradale, ci și prin acte pașnice și cerebrale, iar la 14 iulie 1790 a fost un astfel de act. După aceea lucrurile au mers pe alte drumuri și „revoluția” a ieșit din nou din pahar.

Un al treilea 14 iulie în 1880

În secolul al XIX –lea, statele naționale îşi afirmau identitatea prin tradiții și solidarități trecute și prezente. A început proclamarea zilelor naționale. Un astfel de demers are loc și în Franța în 1880. Un proiect de lege este elaborat în acest sens.

Primul și al doilea 14 iulie erau considerate repere fundamentale în istoria Franței. S-a argumentat că Franța de atunci era moștenitoarea avântului popular de la 1789, dar și a celui de 1790, care l-a validat pe primul și l-a consacrat fără „nici o picătură de sânge sau o lacrimă”.  În fapt, era sinteza între rațiune și violență, între tradiție și modernitate, între normal și conflictual.

Desigur, la această concluzie s-a ajuns după ani de lupte și căutări, după împliniri și eșecuri. Însă de atunci şi până astăzi, 14 iulie a rămas în simbolistica francezilor. Nu au fost opțiuni de renunțare sau redefinire a zilei naționale a Franței, cum s-a întâmplat la noi și cum se mai propune încă. Chiar și în timpul ocupației naziste, ziua națională și drapelul au rămas neschimbate. Și atunci când pentru stemă nu s-a ajuns la consens (Franța nu are o stemă oficială) s-a găsit soluția reprezentării simbolurilor naționale prin asocierea unor imagini precum libertatea, măslinul, cocoșul galic, bustul Marianne  (figură alegorică a Revoluției care exprimă Libertatea, Egalitatea, Fraternitatea).

Astăzi, când mișcările anti-sistem negă tot ceea ce însemnă simbolistica și identitatea  națională, Franța se ține tare și are curajul de-a spune ceea ce are de spus. A dovedit-o și în timpul mișcării vestelor galbene, a dovedit-o și la recenta întâlnirea G7/ NATO sau ieri, când a respins propunerile Uniunii Europene privind trecerea mecanică la economia verde, sau astăzi, de ziua națională, când și-a reafirmat poziția de mare putere europeană.

E bine să învățăm și noi din acestă conduită. Am spus!!!

Prof.univ. dr. Ioan LumperdeanDacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Liste și reprogramări pentru VACCINAREA copiilor la Cluj. Doze INSUFICIENTE. Cele mai mari lipsuri, la vaccinul pentru hepatită

Publicat

De

vaccin pixabay

Medicii de familie din Cluj sunt nevoiți să reprogrameze copiii pentru o serie de vaccinuri pentru că nu sunt doze suficiente. Potrivit Direcției de Sănătate Publică Cluj, licitația pentru vaccinuri se face la nivel național și se așteaptă ca acestea să fie achiziționate și distribuite apoi în teritoriu.

Nu este prima dată în acest an când unele vaccinuri pentru imunizarea copiilor pentru diferite boli nu se găsesc la Cluj. În vară, dozele necesare de Hexacima, vaccinul hexavalent care se administrează copiilor la 2, 4 și 6 luni, lipseu cu desăvârșire.

Doze insuficiente

Dr. Mihai Moisescu, directorul Direcției de Sănătate Publică Cluj, a declarat pentru Cluj24.ro, că la această oră, la nivelul direcției nu mai există nicio doză de vaccin pentru hepatită B, dar nici vaccin hexavalent, tetravalent, Adacel – vaccin difteric, tetanic şi pertussis și ROR – pentru rujeolă, oreion și rubeolă.

Citește și: EXCLUSIV. Criză de VACCINURI pentru copii, la Cluj. Cel HEXAVALENT lipsește cu TOTUL. DSP Cluj așteaptă dozele de la minister

Aceste vaccinuri, dar și altele neceare imunizării copiilor se mai găsesc la medicii de familie sau în maternități, însă în unele cazuri dozele sunt insuficiente sau mai ajung să acopere necesarul pentru o singură lună.

Ce vaccinuri și câte doze erau la medicii de familie și în spitale, la nivelul județului Cluj, vineri:

  • Hepatita B pediatric – 67 doze
  • Hexavalent – 680
  • Tereavalent – 450
  • Adacel – 1.575
  • ROR – 1.433
  • Pneumococic – 160 la DSP și 2.633 la medici și în maternități
  • BCG – 16.900 la DSP și 1.410 la medici și în maternități
  • HPV – 11.600 la DSP și 1.043 la medici și în maternități

Probleme cu vaccinul pentru hepatita B

Cea mai mare penurie este la vaccinul pentru hepatita B, având în vedere că lunar ar fi nevoie de aproximativ 700 de doze din acest ser. Dr. Mihai Moisescu spune, de asemenea, că și în cazul vaccinului ROR ar fi nevoie de 700 de doze lunar, ceea ce înseamnă că acum se mai poate acoperi necesarul cam pentru o lună.

„Vaccinurile se vor face. Toți copiii care nu sunt imunizați sunt reprogramați. Când Ministerul Sănătății finalizează achizițiile prin licitație, în 48 de ore vaccinurile ajung la Cluj”, a mai declarat dr. Mihai Moisescu.

Foto: pixabay.com

 

Citește mai departe

CULTURA

Expoziția ”Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor”, la Cluj-Napoca. Lecție de istorie pentru elevi

Publicat

imperiul roman 1080 x 1350px

Timp de o lună, între 25 noiembrie și 23 decembrie, pasionații de istorie sunt invitați la Casa de Cultură a Studenților din Cluj-Napoca pentru a descoperi tehnologia care a stat la baza progresului unuia dintre cele mai mari imperii din istoria umanității.

În cadrul expoziției ”Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor”, vizitatorii vor descoperi secretele puterii strămoșilor romani cu ajutorul a 44 de exponate impresionante, afișate pe o suprafață de 600 mp. Organizatorii au pregătit și o largă paletă de surprize, gândite astfel încât participanții la eveniment să înțeleagă mai bine impactul pe care tehnologia romană l-a avut asupra dezvoltării culturii și civilizației mondiale.

Descoperă: Armuri de gladiatori, berbecul roman și alte exponate care explică tehnica militară excepțională a unui Imperiu care a dominat lumea antică timp de aproape un mileniu!

imperiul roman 1080 x 1350px

Vizitatorii vor putea descifra conceptul arcului roman, a cărui tehnică de realizare a stat la baza construcțiilor vremii, dar și a progresului roman. Apeductele, podurile sau viaductele au fost ridicate conform acestui principiu. Mai mult, cei care vor trece pragul expoziției vor afla detalii despre modul de construire a altor elemente importante ale epocii, precum berbecul roman, turnul de asalt sau cel de apărare și catapulta.

Mașinării romane de luptă

Printre exponatele afișate la Cluj-Napoca se vor număra și piese vestimentare celebre, precum lenjeria subligaculum, uniforme militare, tunica interioară și cea exterioară din mătase, dar și alte obiecte vestimentare nelipsite din garderoba femeilor romane ale acelei perioade. Nu lipsesc nici mașinării inovative folosite de romani în lupte, tehnica militară aflată în dotarea armatei sau tehnologiile civile care au contribuit decisiv la progresul societății romane sau armurile impresionante purtate de soldați sau de gladiatori.

Exponatele au fost reconstruite de specialiștii și artizanii Muzeului ”Leonardo da Vinci” din Italia, respectând întocmai schițele originale, pentru a facilita publicului înțelegerea modului în care Imperiul Roman a dominat lumea antică aproape 1.000 de ani.

Expoziția de la Cluj-Napoca face parte dintr-o serie amplă de evenimente, organizate în mai multe orașe din România, printre care București și Iași. Exponatele au făcut înconjurul planetei: de la inaugurarea, la Museo della Civilta Romana din Roma, au ajuns în Lecce, Taipei, Seoul, Hong Kong, Macao, San Diego, Nelson, Perth, St Louis sau Melbourne.

Progranul expoziției

Tarife reduse și gratuități pentru elevi

Accesul publicului larg se face de marți până vineri, în intervalul orar 12:00 – 20:00.

Sâmbăta și duminica expoziția poate fi vizitată între orele 10:00 și 20:00.

Grupurile organizate pot vizita expoziția de marți până vineri, în intervalul orar 12:00-16:00.

Coordonatorii acestor grupuri trebuie să facă o programare prealabilă la numerele de telefon: 0749 417 925 – Dana Ungur sau 0745 040 593 – Cătălin Șuteu.

Elevii care vizitează expoziția în cadrul unui grup organizat beneficiază de 50% reducere din prețul biletului de intrare. Elevii proveniți din medii defavorizate sau cei cu rezultate deosebite beneficiază de gratuitate, în limita a 10 bilete de acces / școală.

Biletele sunt disponibile în rețelele Entertix.ro și MyTicket.ro și la casa de bilete a Casei de Cultură a Studenților.

Event Facebook: https://bit.ly/3EZZQU4

”Leonardo Da Vinci. Invențiile unui geniu”, expoziția care a deschis seria evenimentelor educaționale

În primele luni ale acestui an, clujenii au putut admira replici ale invențiilor și schițelor realizate de geniul Renașterii, Leonardo Da Vinci. Cele 45 de modele, realizate din lemn pe baza schițelor făcute în urmă cu 500 de ani, au fost expuse în Casa de Cultură a Studenților până la sfârșitul lunii aprilie.

În cele patru luni, exponatele, grupate în cinci categorii – mașinării pentru zbor, mașinării hidraulice, mașinării pentru construcții, concepte pentru manufacturare și mașinării de război – au fost studiate de mii de clujeni.

Despre organizatori

Evenimentul ”Imperiul Roman. Tehnologia învingătorilor” este organizat de Spotlights, cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local al Municipiului Cluj-Napoca și al Casei de Cultură a Studenților Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Nodul Gilău al Autostrăzii Transilvania, MAGNET pentru ACCIDENTE. API: E făcut în stilul anilor 1930

Publicat

De

nod gilau (2)

Accidentele se țin lanț în ultima vreme pe nodul Gilău al A3. Cauza, spun specialiștii de la Asociația Pro Infrastructura (API) este configurația primitivă a nodului, cu bretele înguste pe care se circulă în ambele sensuri, în curbă, fără vizibilitate.

„Prostia și lenea CNAIR duc la ciocniri frontale în nodurile de autostradă”, spun cei de la API, care cer ca bretelele bidirecționale să fie proiectate direct cu separarea fizică a sensurilor.

Nodul Gilău al Autostrăzii Transilvania, magnet pentru accidente

„Prostia și lenea CNAIR duc la ciocniri frontale în nodurile de autostradă. Recent, la fiecare 1-2 zile, au avut loc accidente evitabile în nodul Gilău al Autostrăzii A3, lângă Cluj-Napoca. Cauza este configurația primitivă a nodului, cu bretele înguste pe care se circulă în ambele sensuri, în curbă, fără vizibilitate.

Multe noduri de autostradă din țară sunt proiectate astfel, deci vom asista la noi coliziuni frontale. Și mai rău este, de exemplu, la nodul dintre autostrăzile A1 și A6 de lângă Balinț care se <<laudă>> deja cu morți. Multe din cazurile de circulație pe contrasens pe autostradă sunt cel mai probabil provocate de intrarea pe contrasens în nod din cauza insuficientei separări a fluxurilor de trafic”, arată cei de la API.

API: Nodurile, proiectate în stilul anilor 1930

„Cum am ajuns aici? Prostie și lene. Prostia CNAIR și IPTANA de a proiecta nodurile astfel, în stilul anilor 1930. Oriunde conduceți în lumea civilizată veți vedea că sensurile de intrare și ieșire sunt pe accese (drumuri) diferite sau pe bretele bidirecționale largi, care au cel puțin un marcaj foarte clar și, de obicei, au parapet de beton între fluxurile de trafic.

Iar lenea responsabililor CNAIR și DRDP Cluj duce la consemnarea pasivă a accidentelor aproape zilnice din nodul Gilău. Totuși, se zvonește că se vor desena niște săgeți menite să reamintească direcția de circulație. În opinia noastră însă, măsura este prea <<moale>> pentru că șoferii ignoră săgețile, la fel ca linia continuă, deseori uzată și murdară.

Un alt factor este și diferența dintre viteza de autostradă și cea de DN. Viteza excesivă contribuie la tăierea curbei, pe contrasens. Dar eroarea umană trebuie prevenită de infrastructură!

Citește și: VIDEO FOTO. ACCIDENT între o autoutilitară și un autoturism pe A3, la Gilău. Șase victime, dintre care 3 transportate la spital

E remarcabil că inclusiv Poliția Rutieră recomandă administratorului drumului instalarea separării fizice dintre sensuri, dar DRDP Cluj ignoră situația de mai bine de un an. Această gașcă, subordonată CNAIR, condusă ca-n vremurile de tristă amintire pre-democratice, este vârf de lance în menținerea României pe ultimul loc la siguranță rutieră în Europa.

O altă găselniță a DRDP Cluj: lărgirea pe furiș la 4 benzi a DN1C Cluj-Dej, fără separarea de sensuri, printr-un proiect de „curățare de șanțuri”. Cu alte cuvinte, liber cu 120 la oră prin sate. Pietoni, săriți! Șoferi, poftiți la ruleta rusească: șansele să fiți loviți într-un accident fără vina voastră sunt maxime”, mai spun cei de la API.

nod gilau (1)

Aceștia cer creșterea siguranței în nodurile de autostrăzi prin lărgirea bretelelor, mai ales pe zona din curbă, și instalarea parapetelor din beton între fluxurile de trafic.

De asemenea, solicităm proiectanților să <<deseneze>> de la bun început toate bretelele bidirecționale cu separarea fizică a sensurilor.

Sursa: Asociația Pro Infrastructura

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Cât ar fi plătit manelistul Culiță Sterp șoferului rănit în accident să nu depună plângere. Procurorii clujeni iau urma banilor

Publicat

culita sterp

Șoferul Loganului implicat în accidentul provocat de manelistul Culiță Sterp în Piața Ștefan cel Mare din Cluj-Napoca nu a depus plângere împotriva acestuia, în condițiile în care cei doi s-au împăcat.

Surse judiciare susțin că Culiță ar fi insistat pe lângă șoferul în vârstă de 32 de ani să nu depună plângere, să nu rămână internat în spital și să nu stea de vorbă cu presa, totul pentru prețul corect, și anume, se pare, o sumă de 30.000 de euro.

Chiar manelistul anunța în primul mesaj pe TikTok după accident că s-a împăcat cu șoferul respectiv.

Citește și VIDEO. Culiță Sterp era BĂUT și a intrat pe roșu în intersecția din Piața Ștefan cel Mare. A părăsit locul ACCIDENTULUI

”Vreau să îmi cer scuze, în primul rând, lui Marius, băiatul implicat în accident, atât lui cât și familiei lui cu care am ținut legătura și cu care m-am și împăcat ulterior, pe toate planurile”, spunea Culiță Sterp.

Faptul că nu s-a depus plângere și șoferul nu a reclamat că a fost rănit și a avut nevoie de mai multe zile de spitalizare, l-a avantajat pe manelist în fața instanței de la Judecătoria clujeană care a dispus doar control judiciar, deși acesta a condus băut, drogat, a intrat cu viteză în intersecție pe culoarea roșie a semaforului și a părăsit locul accidentului.

”Persoana vătămată nu a depus plângere prealabilă”

”Ca urmare a raportului toxicologic asupra probei de urină a rezultat că în momentul în au fost prelevate mostrele biologice, ulterior producerii accidentului, Nicolae Sterp se afla sub influenţa unor substanţe psihoactive, fiind cercetat în acest moment în calitate de suspect pentru infracţiunea prevăzută de art. 336 alin. (2) din Codul Penal.

În ceea ce priveşte nivelul alcoolemiei în momentul prelevării mostrelor biologice, aceasta a fost sub limita legală pentru a fi întrunite elementele constitutive ale infracţiunii prev. de art. 336 alin. (1) din Codul Penal, motiv pentru care nu este cercetat cu privire la această infracţiune. Cu toate acestea, Nicolae Sterp avea o îmbibaţie alcoolică peste limita legală admisă motiv pentru care a sancţionat contravenţional pentru această conduită.

Până în acest moment, persoana vătămată nu a depus plângere prealabilă”, arată procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca la solicitarea Cluj24.

Sursele judiciare citate susțin că procurorul de caz ar fi extins cercetările asupra lui Culiță Sterp, urmând să se verifice de unde a avut acesta 30.000 de euro cash și dacă banii au fost obținuți în mod legal.

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax