Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Doru Pop: Lauda mitocanului român

Publicat


doru
Nu avem cuvinte să elogiem cum trebuie acest tip de concetățeni care trăiesc printre noi, dar și în noi. Ar trebui colective întregi de specialiști care să studieze toate componentele care dau viață mitocanului. Evident, există mitocani pretutindeni, de la mitocanii de rând, la mitocanii îmbogățiți peste noapte, mitocanii din lumea vedetelor și mitocanii din elitele universitare.
Am văzut încă din copilărie mitocani, în varianta nedezvoltată micul mitocan îți ia mâncarea din mână și șterpelește jucăriile altora. Îi vedem azi zilnic în societate, ei populează instituțiile publice și sunt prezenți la televizor. De aceea simt că nu am instrumentele necesare să cunosc mitocanul în profunzimile sale mâloase și băloase.
Dar mitocanul este ghiolbanul metafizic, el e atât de lipsit de bun-simț și de bună-cuviință încât a transformat nesimțirea într-o stare existențială. Nu numai că nu știe cum să se comporte și nu doar că stingherește pe alții prin necuviința sa ori prin aspectul său neîngrijit.
El este murdar pe dinăuntru, defectuos congenital. Dacă ar fi să elaborăm un „Tratat de mitocănie” el ar avea la bază disprețul mitocanului față de purtarea cuviincioasă în raport cu semenii săi. O caracteristică a lui homo mitocanicus este convingerea că nu trebuie să respecte pe nimeni și nimic. Lipsa de orice jenă și indecența funciară sunt trăsăturile sale imutabile.
Desigur că lauda mitocanului român ar trebui să înceapă de la faptele istorice și să sfârșească prin enumerarea gesturilor cotidiene. Evident că nu sunt vrednic să le adun pe toate.
Mitocăniile pot fi descoperite în trecutul nostru, sunt active în prezent și, cum altfel, vor fi și în viitorul patriei noastre, populată cu mitocani din cele mai vechi timpuri. Mitocanul nu e nici la prima, nici la a doua, nici la a zece generație. Mitocanul, cu soața lui mahalagioaica, vor fi moștenitorii acestor ținuturi, ei ne vor supraviețui și vor transforma această țară în patria mitocanilor.
Din punct de vedere istoric nu știm prea bine când a apărut mitocanul, dar s-ar părea că am avut dintotdeauna mitocanii noștri, ei au trăit neîntrerupt pe pământurile acestea, chiar și atunci când încă nu aveau un nume.
În fond, mitocanul român este păstrătorul esenței mizerabile a acestui neam, el ține vii și active toate componentele cele mai dezgustătoare ale ființei noastre nesimțitoare. Putem să ne gândim că nesimțirea a fost cea care a asigurat continuitatea noastră pe aceste pământuri timp de mii și mii de ani. De fiecare dată când trecea câte un popor migrator, de fiecare dată când intram în contact cu vreo civilizație, mitocanul băștinaș privea în urma acestora și spunea: Mai dă-i și-n p**a mea!
De fapt nici nu putem să traducem acest cuvânt minunat în alte limbi, atât este el de unic și de specific pentru noi. Rudă apropiată cu nesimțitul și încuscrit cu grobianul, mitocanul are o rezistență atavică față de civilizație și față de buna purtare. Așa se face că mitocanul e un tip uman ușor recognoscibil. El este certărețul neghiob, iar obrazul gros al mitocanului, moștenit din tată-n fiu și din țață-n fiică e o trăsătură ușor de identificat.
Sociologii ar putea încerca să facă portretul demografic al mitocanului, dar nu e ușor pentru că azi mitocanul nu mai poate fi deosebit de marea masă a semenilor noștri.
O caracteristică a mitocanului de pretutindeni, pe care o găsim amplificată la mitocanii noștri, este băgatul în seamă și datul din coate. Mitocanul intră nepoftit oriunde, se bagă în vorbă mai ales atunci când nu e întrebat, se împinge peste rând și zbiară peste capul tuturor cerând să i se facă loc. Dacă nu răzbește prin răcnete, atunci își pune în mișcare tehnica sa favorită, datul din coate și îmbrâncirea.
Multe popoare au trecut pe aici, dar mitocănia ancestrală a rămas intactă. Desigur, mitocanii băștinași au învățat multe purtări neghioabe de la mitocanii altora. Nu suntem singurii mitocani din Balcani.
Am putea spune că cele două sunt strâns legate. Aici, în aceste ținuturi, mitocanii au crescut ca buruienile pe ogoarele nelucrate, s-au dezvoltat ca bălăriile pe câmpurile abandonate timp de sute de ani. Buruiana de bădăran crește pretutindeni și nu cunoaște limite. Tocmai aceasta este una dintre calitățile negative ale mitocanului. El nu are limite, nu are restricții, nu simte nevoia să se controleze și să se stăpânească. Aici s-a format și salutul tipic al mitocanului, cuvântul magic pe care îl folosește oriunde și oricând: „Ce p**a mea vrei?!”
Aidoma plantelor dăunătoare, mitocanul crește spontan în zone diverse și otrăvește cu prezența lui orice context. Tot asemănător unei buruieni, mitocanul nu se dă scos, după ce a prins rădăcini într-un loc. Chiar dacă nimeni nu-l mai vrea și nu-l mai suportă, mitocanului nu-i pasă ce cred alții. Mă doare-n p***ă de voi, este deviza care îl conduce în viață.
De fapt acest tip de sudalmă este specific mitocanului. Și, pentru nu are prea multe cuvinte în bagajul de cunoștințe, mitocanul poate fi ușor recunoscut pentru că, de îndată ce începe să emită sunete, bolboroseala lui se transformă într-un val neîntrerupt de obscenități. Mitocanul și soața lui, mitocanul tânăr și cel bătrân, trăiesc mereu cu organul genital în gură. El te salută cu mesajul „Dă-te-n p**a mea” și se trezește cu expresia „Îmi bag p**a”.
Un alt semn de recunoaștere directă al mitocanului este scuipătura. Pe lângă scuipătura verbală el prestează și scuipatul fizic. Direct pe stradă, de preferință cu o flegmă extrasă din gât și lansată cu zgomot pe trotuar.
Mitocanul simte mereu nevoia să lase o urmă, o dâră a prezenței sale. Sigur, există o întreagă gamă a acestui comportament. Aici intră urinatul, aidoma animalelor care își marchează teritoriul, oriunde și oricum. Pasajele subterane ale României sunt infestate de mirosul acru al urinei mitocanilor.
Holurile instituțiilor publice, colțurile de stradă, până și băncile din parcuri sunt posibile locuri în care mitocanul își face mirosită prezența. Deși unii filosofi sunt preocupați de faptul că Istoria a făcut pipi pe noi, nu e nicio taină cum au rezistat mitocanii în fața lungii urinări a istoriei peste capetele lor. Și ei s-au pișat mereu, chiar în mijlocul uraganelor timpului, pe unde au putut.
Desigur, uneori, datorită vântului și furtunii, o parte din jetul călduț pe care l-au lansat s-a așezat pe propriile lor haine. Atunci când arheologii vor căuta semne ale prezenței mitocanilor, ei vor găsi urmele fosilizate ale vomei și rahaților pe care aceștia le lasă în spațiul public.
Multe generații de mitocani s-au acumulat, iar fiecare nouă generație de mici mitocani au învățat de la părinții lor noi comportamente, noi gesturi, noi înjurături. Totuși, există o trăsătură esențială a acestora care a rămas intactă, obrăznicia. Mitocănia curge prin venele bădăranilor, transmisă de la mojic la mârlan, de la necioplitul de alaltăieri la râtanul de mai ieri, și până azi la mahalagismul de zi cu zi.
Putem vedea această genealogie care ne-a adus în fața miracolului contemporan, când suntem în prezența unei versiuni urbane a mitocanului, care este mahalagiul și mahalagioaca lui.
Azi mahalagiul se simte în sfârșit împlinit. El poate să zboare cu avionul și să se împingă cu gențile soioase printre rânduri, deși locurile în aeronavă sunt fixe. El merge în instituțiile publice, adeseori împreună cu tot clanul său de mitocani, și zbiară cât îl țin bojocii făcând scandal și pretinzând că e cetățean european și are drepturi. El are acces la Internet și își extinde mitocănia în mediul digital.
Așa că, după ce mitocanii și-au creat o țară pe măsura lor acum se pregătesc încetul cu încetul să cucerească lumea. Iar lumea e a lor, a mitocanilor, de aceea li se cuvine toată lauda.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

131 de milioane de euro pentru apa clujenilor. Alin Tișe: Vrem să le oferim cele mai bune condiții locuitorilor din județ

Publicat

De

131 de milioane de euro pentru apa clujenilor

Un proiect de 131 de milioane de euro va fi implementat de Consiliul Județean Cluj prin Compania de Apă Someș.

Banii vor fi investiți practic în apa clujenilor, respectiv în ifrastructură și canalizare.

131 de milioane de euro pentru apa clujenilor. Alin Tișe: Vrem să le oferim cele mai bune condiții locuitorilor din județ

Consiliul Județean Cluj, prin operatorul regional de apă, a semnat contractul de finanțare pentru continuarea și finalizarea investițiilor demarate în infrastructura de apă și canal din județele Cluj și Sălaj.

Administrația județeană a semnat, prin Compania de Apă Someș S.A., operator regional aflat sub autoritatea Consiliului Județean Cluj, contractul de finanțare pentru „Proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă şi apă uzată din județele Cluj și Sălaj, în perioada 2014-2020, etapa a II-a”.

Investiție din fonduri nerambursabile

Valoarea acestui proiect finanțat prin Programul de Dezvoltare Durabilă-PDD este de peste 625,7 milioane de lei, fără TVA, din care 92,18% reprezintă fonduri nerambursabile, respectiv 85% Fondul de Coeziune al Uniunii Europene, 13% bugetul de stat şi 2% bugete locale.
Cofinanțarea proiectului, în procent de 7.82%, este asigurată printr-un credit contractat de Compania de Apă Someș.

Tișe: Banii economisiți vor fi folosiți pentru noi investiții în beneficiul clujenilor

„Continuăm proiectul nostru prin care dorim să le oferim cele mai bune condiții locuitorilor din județul Cluj. Vom finaliza, cu bani europeni, ambițiosul program de investiții în infrastructura de apă și canalizare.

Banii astfel economisiți din bugetul județului vor fi folosiți pentru noi investiții în beneficiul clujenilor. Într-un final, ne dorim ca toți locuitorii să beneficieze de condiții civilizate și moderne de trai, indiferent dacă aceștia trăiesc în orașe sau în satele județului”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

Program pentru județele Cluj și Sălaj

Programul de Dezvoltare Durabilă-PDD, care acoperă perioada de programare 2021-2027, este numele sub care continuă și vor fi finalizate investițiile cofinanțate de Uniunea Europeană și demarate de CASSA în cadrul proiectului regional derulat prin Programul Operațional Infrastructură Mare – POIM, în valoare de peste 404 milioane de euro.

Obiectivul general al noului program de investiții al Companiei în cadrul PDD vizează îmbunătățirea infrastructurii de apă și apă uzată din județele Cluj și Sălaj.

Acest lucru se va face prin extinderea și dezvoltarea serviciului de alimentare cu apă potabilă, controlată microbiologic, în condiții de siguranță și protecție a sănătății în localități care au peste 50 de locuitori și asigurarea colectării și epurării apelor uzate pentru aglomerările mai mari de 2.000 de persoane.

Sănătate și confort pentru populație

Modernizarea şi extinderea infrastructurii de alimentare cu apă şi de canalizare va contribui semnificativ la dezvoltarea socio-economică a ariei deservite din județele Cluj și Sălaj.

Este vorba de asigurarea unui nivel îmbunătățit de sănătate și confort pentru populație în condiții de siguranță și în regim continuu, reducerea poluării mediului prin eliminarea descărcării apei uzate neepurate sau insuficient epurate, reducerea costurilor prin eficientizarea operării și eliminarea vulnerabilităților prezente ȋn particular ale sistemelor alimentate din surse locale, susceptibile a fi afectate de fenomenele extreme ce însoțesc schimbările climatice.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. ACCIDENT la Gherla. Trei persoane duse la SPITAL

Publicat

accident gherla

Un accident rutier a avut loc, miercuri, la intrarea în Gherla. Trei persoane, printre care și un copil de 4 ani, au fost duse la spital.

„Pompierii din cadrul Punctului de Lucru Gherla și a Detașamentul 1 Cluj-Napoca au intervenit în această după amiază la un accident rutier petrecut la intrare în municipiul Gherla.

FOTO. ACCIDENT la Gherla. Trei persoane duse la SPITAL

La fața locului au ajuns o autospecială cu modul de descarcerare, două echipaje SMURD și un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean, unde au găsit un autoturism ieșit în afara părții carosabile, fără ocupanți în acesta.

Trei persoane, dintre care un copil de 4 ani, au primit asistență medicală la fața locului, fiind apoi transportați la spital.
Conform primelor evaluări aceștia erau în stare de conștiență și erau cooperanți”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Femei în Politică: Cum transformă USR România prin protejarea și PROMOVAREA drepturilor femeilor

Publicat

femei usr

Uniunea Salvați România (USR) a demonstrat că este singurul partid din România care a promovat politici publice pentru protejarea drepturilor femeilor atât la nivel local, cât și național.

Într-o dezbatere recentă, organizată la Cluj, au fost prezentate viziunea și proiectele menite să adreseze și să rezolve diverse probleme cu care se confruntă femeile din România.

Femei în Politică: Cum transformă USR România prin protejarea și PROMOVAREA drepturilor femeilor

De la munca dublă pe care o fac femeile acasă și la job, care vine la pachet cu lipsa de timp pentru bunăstarea proprie, până la soluțiile urbanistice care să facă orașele mai sigure și mai confortabile pentru femei, de la politici de sănătate până la intervenții împotriva violenței domestice,  toate aceste teme au fost discutate din multiple perspective feminine.

Dezbaterea de la Cluj a adus împreună mai multe politiciene USR, printre care Adriana Cristian, consilieră locală Cluj-Napoca și candidată la Parlamentul European, Anca Marcu, candidată la primăria Cojocna, Alina Meșter, candidată la primăria Dej, Oana Murariu,  deputată de Cluj și președinta USR Cluj, Alina Gîrbea, candidată la europarlamentare și co-fondatoare Femei în Politică.

„Candidatele USR la primărie și-au exprimat dorința de a crea centre pentru persoanele agresate”

La nivel local, candidatele USR au subliniat importanța înțelegerii problemelor specifice cu care se confruntă femeile. Spre deosebire de primarii anteriori, candidatele USR la primărie și-au exprimat dorința de a crea centre pentru persoanele agresate. Aceste centre vor oferi adăpost și suport pentru femeile și copiii lor care sunt victime ale violenței domestice, asigurându-le un mediu sigur în timp ce ordinele de protecție sunt implementate.

Pe plan național, USR a exercitat presiune pentru adoptarea unor măsuri legislative care să eficientizeze protecția femeilor. Un exemplu este susținerea proiectului privind brățările electronice, menite să monitorizeze respectarea ordinelor de protecție și să asigure aplicarea lor efectivă. Multiple intervenții legislative au fost inițiate de USR pentru ca aceste ordine să fie funcționale nu doar în teorie, ci și în practică.

USR continuă să fie o voce singulară în promovarea drepturilor femeilor în România. Prin aceste măsuri, USR nu doar că sprijină femeile, dar și contribuie la construirea unei societăți mai echitabile și mai sigure pentru toate femeile.

CMF: 21240009

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Remus Lăpușan (PSD): Construirea parcurilor industriale în puncte strategice din județ, cheia dezvoltării sustenabile a Clujului

Publicat

remus

Deși administrația locală a recunoscut necesitatea și importanța acestor parcuri industriale și tehnologice, lucrurile s-au mișcat foarte greu în această direcție în ultimii 12 ani. Avem cele trei vestite TETAROM-uri în zona Cluj-Napoca, dar nimic în celelalte zone urbane ale județului, susține Remus Lăpușan, candidat PSD pentru Consiliul Județean Cluj.

În 2012, Alin Tișe, președinte al Consiliului Județean Cluj, a promis că va deschide încă două parcuri industriale, în Feleacu (Tetarom 4) și Luna (Tetarom 5). Din păcate, Consiliul Județean a renunțat, între timp, la ambele proiecte (inițial a închis proiectul Tetarom 4 și acum 2 ani a anunțat oficial că nu mai construiește nici parcul de la Luna).

”Eu am susținut dintotdeauna înființarea acestor parcuri industriale în județ – în zona Câmpia Turzii, în zona Huedin și în zona Dej-Gherla. Mai mult decât atât, cred că ne lipsește inclusiv infrastructura favorabilă cercetării și inovării tehnologice, deci practic ne-ar fi de un real folos și un parc tehnologic.

Construirea parcurilor industriale în puncte strategice din județ este cheia pentru dezvoltarea sustenabilă a Clujului”, a declarat Remus Lăpușan, candidat la Consiliul Județean Cluj din partea PSD.

Parcuri Tetapolis

Dezvoltarea unor parcuri de tip TETAPOLIS ar determina creșterea economică a mai multor zone din județ, dar mai ales la reducerea decalajului dintre urbanul mic și urbanul mare, respectiv dintre periferie și centru.

Drumurile moderne, accesul la utilități, serviciile medicale sau educaționale ar trebui să fie la aceleași standarde, indiferent de unde sunt accesate, iar înființarea parcurilor industriale și tehnologice ar ajuta. În acest moment, nici măcar nu se poate accesa secțiunea Tetapolis Science Park de pe site-ul www.tetarom.ro!

Beneficiile pe care le-ar aduce la nivelul Clujului sunt diverse: ar crește numărul de investiții adaptate evoluțiilor pieței și ar sprijini mediul de afaceri prin infrastructură, tehnologie și know-how la cele mai înalte standarde; însă, prin faptul că ar contribui crearea de locuri de muncă bine plătite, canalizăm practic aceste beneficii către omul de rând. Să știți că degeaba vrei în administrație, dacă nu te gândești la oameni!

De asta noi, cei care candidăm la Consiliul Județean din partea Partidului Social Democrat, ne zbatem să redăm Clujul oamenilor!, a mai spus Remus Lăpușan.

CMF: 21240002

 

 

 

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax