Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE. Doru Pop: Lauda mitocanului român

Publicat


doru
Nu avem cuvinte să elogiem cum trebuie acest tip de concetățeni care trăiesc printre noi, dar și în noi. Ar trebui colective întregi de specialiști care să studieze toate componentele care dau viață mitocanului. Evident, există mitocani pretutindeni, de la mitocanii de rând, la mitocanii îmbogățiți peste noapte, mitocanii din lumea vedetelor și mitocanii din elitele universitare.
Am văzut încă din copilărie mitocani, în varianta nedezvoltată micul mitocan îți ia mâncarea din mână și șterpelește jucăriile altora. Îi vedem azi zilnic în societate, ei populează instituțiile publice și sunt prezenți la televizor. De aceea simt că nu am instrumentele necesare să cunosc mitocanul în profunzimile sale mâloase și băloase.
Dar mitocanul este ghiolbanul metafizic, el e atât de lipsit de bun-simț și de bună-cuviință încât a transformat nesimțirea într-o stare existențială. Nu numai că nu știe cum să se comporte și nu doar că stingherește pe alții prin necuviința sa ori prin aspectul său neîngrijit.
El este murdar pe dinăuntru, defectuos congenital. Dacă ar fi să elaborăm un „Tratat de mitocănie” el ar avea la bază disprețul mitocanului față de purtarea cuviincioasă în raport cu semenii săi. O caracteristică a lui homo mitocanicus este convingerea că nu trebuie să respecte pe nimeni și nimic. Lipsa de orice jenă și indecența funciară sunt trăsăturile sale imutabile.
Desigur că lauda mitocanului român ar trebui să înceapă de la faptele istorice și să sfârșească prin enumerarea gesturilor cotidiene. Evident că nu sunt vrednic să le adun pe toate.
Mitocăniile pot fi descoperite în trecutul nostru, sunt active în prezent și, cum altfel, vor fi și în viitorul patriei noastre, populată cu mitocani din cele mai vechi timpuri. Mitocanul nu e nici la prima, nici la a doua, nici la a zece generație. Mitocanul, cu soața lui mahalagioaica, vor fi moștenitorii acestor ținuturi, ei ne vor supraviețui și vor transforma această țară în patria mitocanilor.
Din punct de vedere istoric nu știm prea bine când a apărut mitocanul, dar s-ar părea că am avut dintotdeauna mitocanii noștri, ei au trăit neîntrerupt pe pământurile acestea, chiar și atunci când încă nu aveau un nume.
În fond, mitocanul român este păstrătorul esenței mizerabile a acestui neam, el ține vii și active toate componentele cele mai dezgustătoare ale ființei noastre nesimțitoare. Putem să ne gândim că nesimțirea a fost cea care a asigurat continuitatea noastră pe aceste pământuri timp de mii și mii de ani. De fiecare dată când trecea câte un popor migrator, de fiecare dată când intram în contact cu vreo civilizație, mitocanul băștinaș privea în urma acestora și spunea: Mai dă-i și-n p**a mea!
De fapt nici nu putem să traducem acest cuvânt minunat în alte limbi, atât este el de unic și de specific pentru noi. Rudă apropiată cu nesimțitul și încuscrit cu grobianul, mitocanul are o rezistență atavică față de civilizație și față de buna purtare. Așa se face că mitocanul e un tip uman ușor recognoscibil. El este certărețul neghiob, iar obrazul gros al mitocanului, moștenit din tată-n fiu și din țață-n fiică e o trăsătură ușor de identificat.
Sociologii ar putea încerca să facă portretul demografic al mitocanului, dar nu e ușor pentru că azi mitocanul nu mai poate fi deosebit de marea masă a semenilor noștri.
O caracteristică a mitocanului de pretutindeni, pe care o găsim amplificată la mitocanii noștri, este băgatul în seamă și datul din coate. Mitocanul intră nepoftit oriunde, se bagă în vorbă mai ales atunci când nu e întrebat, se împinge peste rând și zbiară peste capul tuturor cerând să i se facă loc. Dacă nu răzbește prin răcnete, atunci își pune în mișcare tehnica sa favorită, datul din coate și îmbrâncirea.
Multe popoare au trecut pe aici, dar mitocănia ancestrală a rămas intactă. Desigur, mitocanii băștinași au învățat multe purtări neghioabe de la mitocanii altora. Nu suntem singurii mitocani din Balcani.
Am putea spune că cele două sunt strâns legate. Aici, în aceste ținuturi, mitocanii au crescut ca buruienile pe ogoarele nelucrate, s-au dezvoltat ca bălăriile pe câmpurile abandonate timp de sute de ani. Buruiana de bădăran crește pretutindeni și nu cunoaște limite. Tocmai aceasta este una dintre calitățile negative ale mitocanului. El nu are limite, nu are restricții, nu simte nevoia să se controleze și să se stăpânească. Aici s-a format și salutul tipic al mitocanului, cuvântul magic pe care îl folosește oriunde și oricând: „Ce p**a mea vrei?!”
Aidoma plantelor dăunătoare, mitocanul crește spontan în zone diverse și otrăvește cu prezența lui orice context. Tot asemănător unei buruieni, mitocanul nu se dă scos, după ce a prins rădăcini într-un loc. Chiar dacă nimeni nu-l mai vrea și nu-l mai suportă, mitocanului nu-i pasă ce cred alții. Mă doare-n p***ă de voi, este deviza care îl conduce în viață.
De fapt acest tip de sudalmă este specific mitocanului. Și, pentru nu are prea multe cuvinte în bagajul de cunoștințe, mitocanul poate fi ușor recunoscut pentru că, de îndată ce începe să emită sunete, bolboroseala lui se transformă într-un val neîntrerupt de obscenități. Mitocanul și soața lui, mitocanul tânăr și cel bătrân, trăiesc mereu cu organul genital în gură. El te salută cu mesajul „Dă-te-n p**a mea” și se trezește cu expresia „Îmi bag p**a”.
Un alt semn de recunoaștere directă al mitocanului este scuipătura. Pe lângă scuipătura verbală el prestează și scuipatul fizic. Direct pe stradă, de preferință cu o flegmă extrasă din gât și lansată cu zgomot pe trotuar.
Mitocanul simte mereu nevoia să lase o urmă, o dâră a prezenței sale. Sigur, există o întreagă gamă a acestui comportament. Aici intră urinatul, aidoma animalelor care își marchează teritoriul, oriunde și oricum. Pasajele subterane ale României sunt infestate de mirosul acru al urinei mitocanilor.
Holurile instituțiilor publice, colțurile de stradă, până și băncile din parcuri sunt posibile locuri în care mitocanul își face mirosită prezența. Deși unii filosofi sunt preocupați de faptul că Istoria a făcut pipi pe noi, nu e nicio taină cum au rezistat mitocanii în fața lungii urinări a istoriei peste capetele lor. Și ei s-au pișat mereu, chiar în mijlocul uraganelor timpului, pe unde au putut.
Desigur, uneori, datorită vântului și furtunii, o parte din jetul călduț pe care l-au lansat s-a așezat pe propriile lor haine. Atunci când arheologii vor căuta semne ale prezenței mitocanilor, ei vor găsi urmele fosilizate ale vomei și rahaților pe care aceștia le lasă în spațiul public.
Multe generații de mitocani s-au acumulat, iar fiecare nouă generație de mici mitocani au învățat de la părinții lor noi comportamente, noi gesturi, noi înjurături. Totuși, există o trăsătură esențială a acestora care a rămas intactă, obrăznicia. Mitocănia curge prin venele bădăranilor, transmisă de la mojic la mârlan, de la necioplitul de alaltăieri la râtanul de mai ieri, și până azi la mahalagismul de zi cu zi.
Putem vedea această genealogie care ne-a adus în fața miracolului contemporan, când suntem în prezența unei versiuni urbane a mitocanului, care este mahalagiul și mahalagioaca lui.
Azi mahalagiul se simte în sfârșit împlinit. El poate să zboare cu avionul și să se împingă cu gențile soioase printre rânduri, deși locurile în aeronavă sunt fixe. El merge în instituțiile publice, adeseori împreună cu tot clanul său de mitocani, și zbiară cât îl țin bojocii făcând scandal și pretinzând că e cetățean european și are drepturi. El are acces la Internet și își extinde mitocănia în mediul digital.
Așa că, după ce mitocanii și-au creat o țară pe măsura lor acum se pregătesc încetul cu încetul să cucerească lumea. Iar lumea e a lor, a mitocanilor, de aceea li se cuvine toată lauda.

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată.

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mesaj de CONDOLEANȚE de la UDMR pentru Beata Molnar, femeia din Cluj UCISĂ de prieten în Bihor

Publicat

De

bea 3
Președinția executivă a UDMR a transmis un mesaj de condoleanțe după moartea tragică a Beatei Molnar, femeia dispărută sâmbătă din Cluj și ucisă de prietenul ei. Cadavrul a fost gîsit miercuri în județul Bihor.
Reprezentanții UDMR se declară șocați de vestea tragică a morții lui Beáta Molnár.
”Bea a fost colega noastră la departamentul responsabil cu organizarea socială a UDMR și, mai târziu, când publica cărți la Fundația pentru Școală, am lucrat împreună de multe ori la editarea albumelor și organizarea programelor.
O cunoșteam ca pe un om creativ, definită de sensibilitate și empatie, iar capacitatea sa de muncă era uriașă.
Continuă să faci minuni acolo sus, Bea!”, se arată în mesajul de condoleanțe.

Noutăți din anchetă

Cadavrul femeii de 30 de ani, descoperit miercuri pe un câmp în satul Cornițel din județul Bihor, a fost adus la IML Cluj.

Miercuri după amiază au venit la Cluj și părinții ei din Târgu Mureș care s-au prezentat la Poliție, unde li s-a comunicat că Beata a fost găsită moartă.

Primele indicii arată că moartea femeii a fost violentă și că aceasta a fost omorâtă, iar cadavrul aruncat într-un tufiș și acoperit cu saci menajeri. Legiștii au descoperit în zona capului femeii mai multe lovituri, dar și urme de strangulare.

Dacia Logan cu numere de Arad al lui Bone Ferenc, prietenul femeii și suspect de crimă, este căutat, bărbatul fiind dat în urmărire națională și în consemn la frontieră.

Parchetul de pe lângă Tribunalul Cluj va transmite joi dimineață un comunicat oficial despre acest caz.

Citește mai departe

EVENIMENT

Recomandări pentru elevii romi din Cluj care vor să se înscrie la LICEE pe locurile speciale

Publicat

De

tigani rom 1

Asociatia Partida Romilor Pro Europa Cluj anunta toti parintii elevilor romi din judetul Cluj ca se apropie de sfarsitul Campaniei educaţionale ,,Școala, o șansă pentru copiii romi’’! .

Termenul pentru eliberarea recomandarilor de catre asociatia nastra, elevilor care doresc sa candideze pe locurile special alocate tinerilor romi in licee se apropie de final, data limita fiind 27 mai 2022.

Campania derulată de Asociația Partida Romilor Pro –Europa la nivel naţional, pentru admiterea elevilor de etnie romă în învătământul universitar, pe locurile special alocate acestora , în anul universitar 2022 -2023 continua, doritorii putand sa apele la asociatia noastra pentru a obine recomandarile necesare.

Date de contact: email: proeuropacluj@yahoo.com

tigan rom 2

Citește mai departe

EVENIMENT

Jaf la un magazin de pe str.Brâncuși în Cluj-Napoca. Un tâlhar a lovit vânzătoarea. A fost prins de un client și de soțul femeii

Publicat

De

jaf

Un tânăr de 25 de ani a încercat să jefuiască miercuri un magazin alimentar de cartier de pe strada Constantin Brâncuși dar a fost prins și imobilizat de un client și de soțul vânzătoarei. 

Acesta ar fi lovit-o pe vânzătoare și ar fi vrut să fure suma de 60 de lei.

Tâlharul a fost prins de un client și de soțul vânzătoarei și predat polițiștilor.

La fața locului a fost prezent și un echipaj SMURD care a consultat-o pe vânzătoarea lovită.

Vom reveni cu detalii.

Citește mai departe

EDUCATIE

Profesorii clujeni fac colectă pentru copiii ucraineni care au fugit din calea războiului. SLIPC adună rechizite, dar și jucării

Publicat

De

refugiati

Sindicatul Liber din Învățământul Preuniversitar Clujean (SLIPC) face un apel către toti salariații din unitățile de învățământ din județ, pentru a veni în sprijinul copiilor ucraineni aflați în refugiu pe teritoriul României.

„În acest sens, în urma consultării cu organizații neguvernamentale care se ocupă de asistența refugiaților, am început o colectă de rechizite, în special seturi de creioane colorate și carnețele, dar și jucării de pluș, pături și sticle de apă la jumătate de litru.

Acestea vor fi date copiilor din taberele de refugiați, pentru a reduce stresul prin care trec, în aceste zile”, arată licerul SLIPC Lucia Cojocaru.

Profesorii clujeni fac colectă pentru copiii ucraineni: Donațiile se pot face până vineri

Toți cei care doresc să contribuie o pot face până vineri, la ora 12.00, la sediul SLIPC din Piața Ștefan cel Mare nr. 4, parter, cam 19.

Transportul materialelor către taberele de refugiați va avea loc vineri, 4 martie, la ora 14.00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate
Publicitate