Connect with us

ACTUALITATE

OPINIE/ Adrian Marian: Caii au fost omorâți pentru că opreau procesul de mecanizare al agriculturii

Publicat


Indiferent de conspirațiile sau spaimele de ”electrosmog” sau radiațiile 5 G, oricine este conștient că viitorul este al digitalizării, al generalizării și impunerii totale a informaticii în toate domeniile sociale. Diferențierea individual ține de aceste rețineri, abilități, cunoștințe, prudențe sau fobii pe care fiecare dintre noi le avem mai mult sau mai puțin față de această avalanșă tehnologică care tinde să ne copleșească.

Recent, s-au auzit aprecieri pozitive asupra modului în care digitalizarea a pătruns în sistemul educațional și, de asemenea, toată lumea este de accord că școala trebuie să se ralieze la acest fenomen tehnologic. Aprecierile pozitive sunt de dorit, dar în paralel se fac auzite și opiniile care dezavuează fenomenul.

Ministerul de resort recunoaște că ”Progresul înregistrat în privința integrării tehnologiei în educație continuă să fie mic.

Majoritatea tinerilor din Europa utilizează Internetul pentru activități sociale. Accesul mobil la Internet a crescut semnificativ în ultimii ani, însă utilizarea tehnologiei în scopuri educative nu a ținut pasul cu aceste evoluții.

Nu toate școlile primare și secundare dispun de conexiuni în bandă largă și nu toate cadrele didactice au competențele și încrederea de a utiliza instrumentele digitale în activitatea lor de predare –învățare – evaluare”. (edu.ro)

Controlul ideologic

Există studii care arată că în aceeași unitate de timp prin lectură ai șansa să asimilezi de 20 de ori mai multă informație decât privind la televizor, iar într-o conversație simplă ai șansa să asimilezi de 6-7 ori mai multă informație decât la TV. Diferența dintre învățământul clasic și cel online este și mai mare!

Lauda implementării învățământului online la noi seamănă cu mândria de ”a fi alungat”/ a se retrage Armata URSS din România.

Ne-au impus comunismul, dar nici ei nu au imaginat un îngrozitor Fenomen Pitești, masacrele și comunizarea la asemenea nivel, ba se pare chiar grupul de comuniști români Pro Moscova (Pauker, Luca) ar fost lichidat fiindcă li se părea o aberație să impună colectivizarea atât de repede și intensiv.

În plus, retragerea trupelor sovietice a dat prilej conducerii PCR să înăsprească urmărirea intelectualilor și lichidarea mai abitir a eventualilor dizidenți.

”Pe plan intern însă, regimul de la Bucureşti a acţionat pentru a evita orice posibile <<surprize>>, ordonând un nou val de arestări şi înăsprind controlul ideologic”, o spune tocmai Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc într-un material care tratează subiectul.

Nici rușii nu au crezut că România se comunizează atât de bine

Nici rușii nu au crezut că ne comunizăm atât de tare și atât de bine. Fabuloasă autoironia francezilor din debutul unei comedii ”Unde este compania a 7-a?”. Comunicat al Marelui Stat Major al Armatei Franței: ”După lupte în care glorioșii soldați francezi și-au demonstrate eroismul și priceperea, trupele franceze se retrag. Niciodată în istorie Armata franceză nu s-a retras atât de bine și atât de repede!”

Cam așa pare Deșcolarizarea Digitală a României și ”retragerea” educației și învățământului tradițional din școală.

Petiție pentru temperarea digitalizării școlii

Istoricul și scriitorul Mircea Platon de la Iași a inițiat recent chiar o petiție în vederea opririi sau măcar a temperării digitalizării școlii românești.

Spune el că ”Digitalizarea școlii are toate semnele desăvârșirii procesului neoliberal de privatizare a școlii românești, de transformare a ei în piață, în resursă a variilor corporații, lobby-uri și rețele ideologice sau financiare care s-au branșat deja la ea în urma reformelor din ultimii 30 de ani.

După cum ne arată experiențe recente la nivel global, accesul la internet poate fi oricând restricționat de către marile corporații care controlează domeniul digital. România vrea să digitalizeze școala în condițiile în care întreaga rețea digitală a țării este în mâini private, statul roman neavând nici o rețea alternativă, controlată de noi.

Softurile educaționale și manualele alternative sunt/vor fi tot proprietate intelectuală străină, de închiriat, controlată de alții.

”Softăritul”

România a trecut deja prin episoade în care supermarketurile sau băncile străine au dat de înțeles, în timpul variilor crize financiare sau politice din trecutul recent, că pot închide oricând accesul românilor la hrană sau la bani. …și cu povara financiară a unei tehnologii care, spre deosebire de cărți, funcționează doar pe bază de licență anuală și trebuie veșnic actualizată: la strămoșeștile “vinărit”, “stupărit” și “oierit”, am adăuga “softăritul”.”

Ce sperie și este analizat la Iași, e valabil și la Cluj, înTimișoara și în toată țara. Pentru că în toată țara aceasta, dacă ne-am permis să facem trimitere la istorie, când s-a introdus colectivizarea s-au împușcat caii.

Caii, în viziunea acelei organizații ilegale (adică infracționale), subterane, care a ajuns să conducă țara și să distrugă elitele, caii sabotau procesul de mecanizare al agriculturii!

Asemănător Holodomorului, românii trebuiau reduși la tăcere definitive prin conștientizarea faptului că împotriva lor se pot lua orice fel de măsuri, oricât de absurd și grotești, inclusive aceea de împușcare a cailor. Inclusiv aceea de a vrea să dărâmi Coloana Infinitului, de a-l face pe Arghezi să vândă cireșe de foame, H.P. Bengescu să moară de inaniție etc.

Dacă inițiativa istoricului Mircea Platon va avea succes sau nu, nu putem ști și nici nu ne pronunțăm, depinde de fiecare. Digitalizarea vine peste noi, dar școala trebuie să rămână, și o mare rugăminte se naște cunoscând antecedentele: ”Caii nu ar mai trebuisă fie împușcați!”

 


Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


ACTUALITATE

VIDEO/ Seară de spectacol online: ”Văduva veselă” de Franz Lehar la Opera Națională Română Cluj-Napoca

Publicat

De

Cluj24.ro a lansat în premieră pentru presa locală un proiect de susținere a culturii în parteneriat cu mai multe instituții de cultură din Cluj-Napoca și vă prezintă spectacole online de teatru sau operă în perioada de pandemie.

Duminică de la ora 19, Opera Națională Română Cluj-napoca prezintă opereta onine în trei acte ”Văduva veselă” de Franz Lehar pe un libret de Victor Léon și Leo Stein după comedia ”L’attaché d’ambassade” de Henri Meilhac.

Opereta aranjată pe suavele note ale compozitorului Franz Lehár a reușit să declanșeze valuri de râsete și simpatie chiar de la premiera sa absolută, din anul 1905, atunci când compozitorul austriac a dat tonul unei noi abordări a genului. Prin Die lustige Witwe, Lehár a devenit de îndată reformatorul operetei, înviorând sălile de spectacol din întreaga lume și continuând și azi să captiveze generații de melomani prin strălucirea și melodicitatea sa.

Muzica plină de vervă şi romantism din Văduva veselă, împletită cu dialogurile spumoase ale protagoniştilor, conturează cu şarm prețioasa înaltă societate din La Belle Époque a secolului XX. Tânăra şi seducătoarea văduvă Hanna şi fermecătorul Conte Danilo, eroii operetei, trăiesc o poveste de dragoste siropoasă, printre trufii neclintite şi intrigi ambiţioase. Totul într-un spectacol savuros, pigmentat cu sentimente intense şi hilare răsturnări de situaţie, purtate pe paşi de vals pasional şi can-can francez, ce fac deliciul publicului.

Distribuția spectacolului

Dirijor: Gheorghe Victor Dumănescu

Regia artistică: Tiberius Simu

Scenografia: Viorica Petrovici

Coregrafia: Felicia Șerbănescu

Regie scenă culise: Cristina Albu

Hanna Glawari: Ștefania Barz

Contele Danilo Danilowitsch, secretarul Ambasadei: Andrei Manea

Valencienne, soţia ambasadorului: Oana Trîmbițaș

Camille de Rosillon: Sorin Lupu

Baronul Mirko Zeta, ambasadorul pontevedrin la Paris: Cristian Hodrea

Vicontele Cascada: Bogdan Nistor

Raoul de St. Brioche: Florin Pop

Njegus: Iulian Sandu

Bogdanowitsch, consul pontevedrin: Varga Janos

Sylviane, soţia lui: Elena Potopea

Kromow, consilierul ambasadei: Zoltan Molnar

Olga, soţia lui: Henrietta Almasi

Pritschitsch, ataşat militar: George Godja

Praskowia, soţia lui: Anca Aluaș

Orchestra, Corul și Ansamblul de Balet al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca

Maestru de cor: Emil Maxim

Dirijor cor: Corneliu Felecan

Pregătire muzicală: Lelia Serafinceanu

Preluare regie: Mihaela Sandu

Preluare coregrafie: Marius Toda

Citește mai departe

ACTUALITATE

Alegeri online la Organizația Studenților Mediciniști din UMF Cluj-Napoca. Vezi CALENDARUL

Publicat

De

Organizația Studenților Mediciniști (OSM) din cadrul UMF Cluj-Napoca anunță că a dat startul înscrierilor pentru funcția de președinte al OSM, pentru mandatul 2021-2022, perioada de înscriere fiind 8 aprilie – 8 mai. 
Pentru a putea candida, pretendenţii trebuie să îndeplinească următoarea condiţie conform art. 25, alin (2) din Regulamentul Intern OSM: „Pot candida pentru funcţia de Preşedinte studenţi ai Facultăţii de Medicină deveniţi membri activi ai OSM cu minim 12 luni în urmă.”
Candidaturile pentru funcţia de Preşedinte se depun online, prin email către vicepreședintele Academic, la adresa vpa@osmcluj.ro și trebuie să conțină:
– plan de candidatură
– scrisoare de intenţie
– CV

Perioadă de campanie

După terminarea perioadei de înscriere, va urma perioada de campanie, perioadă în care studenții vor putea analiza candidaturile pretendenților, conform calendarului stabilit.
În cazul depunerii mai multor candidaturi, va avea loc o dezbatere publică deschisă pentru toți studenții Facultății de Medicină, în data de 15 mai.
Atât alegerile cât și dezbaterea vor avea loc online, într-un format accesibil şi sigur, care va fi anunţat ulterior.
Alegerile online pentru funcția de președinte OSM sunt programate în 18 mai.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîțu: Săptămâna viitoare se deschid 171 de centre noi pentru vaccinare. Ținta, 100.000 de VACCINAȚI pe zi

Publicat

De

Premierul Florin Cîțu a anunțat că săptămâna viitoare se deschid 171 de centre noi pentru vaccinare. Totodată, spune premierul, în acest moment la nivel național mai sunt libere 6 paturi în ATI.

După ședința Centrului Național de Conducere și Coordonare a Intervenției (CNCCI), premierul Florin Cîțu a declarat că acum sunt 1.531 de persoane internate în ATI și doar șase locuri mai sunt libere la nivel național.

„Trebuie să atingem obiectivul de 1.600 de paturi. Pe de o parte avem o evoluție pozitivă în ceea ce privește numărul de persoane infectate și vedem că, după ce am ajuns la un platou, începem să scădem, dar în același timp, oarecum contradictoriu, avem mai multe persoane internate în spital și mai multe persoane în ATI.

Am vrut să înțeleg ce se întâmplă și cum să ne pregătim pentru perioada următoare. Acest val poate va dura două – trei luni de zile și trebuie să ne concentrăm să avem resursele pentru perioada următoare, în timp ce ne ocupăm de campania de vaccinare”, a declarat premierul.

100.000 de vaccinați pe zi

În ceea ce privește campania de vaccinare, Cîțu a spus că săptămâna viitoare se mai deschid 171 de centre noi pentru vaccinare.

„După 15 (aprilie – n.r.) vom avea capacitatea să vaccinăm 100.000 de persoane pe zi. Este foarte important ca toată lumea să înțeleagă că este singura soluție de a depăși pandemia.

(…) Am făcut tot ce este posibil pentru a avea dozele de vaccin. Avem doze necesare să vaccinăm 5 milioane de persoane la sfârșitul lunii mai – începutul lunii iunie și 10 milioane la sfârșitul lunii iulie – începutul lunii august. Dozele vin în România, trebuie doar să ne vaccinăm. Îi încurajez pe toți românii să se înregistreze în platformă”, a afirmat Florin Cîțu.

Citește mai departe

ACTUALITATE

Cîmpeanu: Ministerul Educației propune extinderea anului școlar din septembrie 2022

Publicat

De

Ministerul Educației propune extinderea anului școlar din septembrie 2022, în condițiile în care predarea online nu a funcționat în mod corespunzător, a declarat într-o intervenție telefonică, la Digi24, ministrul de resort Sorin Cîmpeanu.

„Ministerul Educației va propune, din timp, extinderea anului școlar, începând cu septembrie 2022. Ministerul Educației oricum susține ideea extinderii perioadei de cursuri pentru învățământul preuniversitar, cu atât mai mult cu cât predarea online a generat perderi, deci este nevoie de timp pentru recuperarea acestor pierderi”, a spus ministrul.

O altă variantă luată în calcul esti și revenirea anului școlar la trei trimestre. „Sunt argumente pro și argumente contra. Este nevoie de consultare publică”, a spus ministrul.

Ministerul va organzia consultări cu asociațiile din învățământ și ale părinților.

 

Sursa: Mediafax

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate
Publicitate