Connect with us

ACTUALITATE

Omul care A FĂCUT Clujul FRUMOS. Marele arhitect al ARDEALULUI. A dat VIENA pe Cluj. 100 de ani de la MOARTEA lui Pakey Lajos

Publicat


E aproape anonim. Dar a făcut din Cluj un oraş frumos. Cel puţin zona centrală. Nu numai că a proiectat o serie de obiective clujene, dar a condus arhitectura oraşului vreme bună. Din 1880 până către sfârşitul vieţii. Vreo 40 de ani. Şi a contribuit semnificativ la aspectul multor obiective din Transilvania. De la moartea lui se împlinesc 100 de ani. Dar, deşi Pakey Lajos a fost unul dintre cei mai importanţi arhitecţi şef ai Clujului, se ştiu foarte puţine lucruri despre el. Abia de puţin timp, un chiştoc de stradă din Bună Ziua, Cluj, îi poartă numele. Iar pe casa în care a locuit şi pe care a proiectat-o nu e niciun semn despre el…

Casa Pakey Lajos din Cluj-Napoca

Clujul, în schimbul Vienei

Încă de tânăr a fost foarte bine cotat. A fost unul dintre preferaţii lui Theophil Hansen. A participat şi proiectarea şi finalizarea clădirii Parlamentului din Viena. Putea să facă o carieră internaţională. Dar până la urmă a ales Clujul.

„N-ar fi vrut să se întoarcă de la Viena. Însă era singur la părinţi şi, ca să poată să aibă grijă de ei, a trebuit să se întoarcă la Cluj. Era unul dintre elevii ai lui Theophil Hansen. Şi lucra în echipa lui la Viena. El a proiectat nu numai la Cluj, ci şi în alte părţi din Transilvania. A fost prolific la acest capitol. A proiectat în zona centrală a Clujului clădiri semnificative. A făcut planul de arhitectură pentru Hotel New York, de exemplu. Dar nu poţi să vorbeşti de activitatea lui şi să faci abstracţie de Loja Unio, fiindcă multe dintre idei se cristalizează acolo”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Varga Attila, care se ocupă de viaţa marelui arhitect clujean.

Attila Varga aminteşte şi de clădirile Universităţii Tehnice de pe Bariţiu, Muzeul de Industrie, Vila Pakey, pe care arhitectul clujean le-a proiectat.

Mason cu perspectivă

Pakey Lajos (1 martie 1853, Cluj – 22 martie 1921, Cluj) a fost unul dintre cei mai importanţi arhitecţi şef ai Clujului. A proiectat clădiri importante ale oraşului. Şi lui i se datorează în bună măsură faţa pe care o are acum Clujul.

„Trebuie să mărturisim faptul că preocuparea intensă pe care o avem faţă de personalitatea şi, totodată, contribuţia arhitecturală remarcabilă în beneficiul acestei urbe din partea celui care a fost Pakey Lajos, membru marcant al Lojii „Unio” din Cluj, şi, totodată, unul din cei mai competenţi arhitecţi ai acestui oraş din a doua jumătate a veacului al XIX-lea nu este întâmplătoare. A fost un om de geniu. Care şi-a lăsat amprenta asupra arhitecturii Clujului modern”, mai spune istoricul clujean.

Schimbarea la faţă a Clujului

Pakey Lajos a contribuit fundamental la schimbarea Clujului natal, în care s-a întors după ce a studiat arhitectura la Budapesta, Munchen şi Viena. Era foarte apreciat la Viena. Şi probabil că ar fi devenit unul dintre arhitecţii renumiţi ai Europei.


Întors la Cluj preia funcţia de aritect şef al oraşului. Şi era la acea vreme singurul arhitect cu studii în domeniu. În vremea sa, oraşul îşi schimbă aspectul. Şi în Piaţa Unirii de astăzi începea mare demolare a zidului şi a tarabelor din jurul Bisericii Sfântul Mihail. Pakey a supravegheat personal demolările. Şi a recuperat o mulţime de pietre valoroase din perioada antică sau medievală. O parte dintre ele chiar le include în construcţia casei sale de pe actuala stradă Republicii.

Câteva opere

Printre clădirile pe care le-a proiectat se numără hotelul Continental, clădirea Politehnicii de pe Bariţiu, clădirea Chios şi Cazinoul, fântâna arteziană din parc, clădirea Liceului Brassai.

Macheta statuii lui Matia Corvin, premiată la Paris (arhiva Cluj24)

De asemenea, a proiectat soclul Grupului statuar Matei Corvin, pentru care a fost distins cu Ordinul Franz Josef în grad de cavaler. Se spune că ar fi împrumutat chiar chipul său unuia dintre străjerii regelui. Tot el a proiectat atelierul construit la Budapesta unde a fost realizată statuia lui Matei Corvin şi Pakey Lajos a proiectat şi casa autorului statuii, Fadrusz Janos. A mai proiectat o serie de biserici unitariene, spitalele din Huedin şi Mociu.

Un stil arhitectural ardelean

Pakey Lajos a avut o cultură vastă. A călătorit mult. Şi chiar cânta la pian şi violoncel. Puţin ştiu că a fost şi francmason.

„Pakey Lajos a fost francmason. Renumitul arhitect a fost iniţiat în cadrul Lojii „Unio” din Cluj în ziua de 24 aprilie 1887, pentru ca, după numai şase zile, să primească deja şi gradul de Maestru. Această ascensiune rapidă a sa în cadrul masoneriei ardelene nu trebuie să surprindă pe nimeni. După cum s-a mai pomenit şi cu alte ocazii, cunoscutul atelier a reunit în structurile sale elita acestui oraş, iar Pakey Lajos a fost, cu siguranţă, una din figurile sale cele mai reprezentative.

A călătorit mult, străbătând Europa de la un capăt la celălalt. S-a pregătit alături de nume de marcă ale arhitecturii continentale, convins fiind de faptul că armonia, ordinea şi frumuseţea trebuie să se regăsească în fiecare aspect al muncii pe care o depune zilnic cu pasiune şi entuziasm. Poate fi considerat un veritabil vizionar al vocaţiei sale tocmai pentru că a fost printre puţinii care, în plin dualism austro-ungar, a pledat cu convingere pentru un stil arhitectural autonom, tipic ardelean, care să reflecte, din plin, farmecul şi tradiţia locală. A constatat cu regret că, din păcate, contemporanii săi nu beneficiau de o educaţie pe măsură pentru a înţelege importanţa acestui aspect.

Nu o dată s-a exprimat în mod deschis, subliniind că planurile pentru construcţiile mari din această urbe erau pregătite şi finanţate la centru, motiv pentru care şi caracteristicile lor aduceau mult din specificul clădirilor pestane. Şi atunci de ce un stil independent care să conţină generos motivele artistice tradiţionale?”, povesteşte Varga Attila.

Ţara celor 100 de orgi şi oraşul comoară

„Dincolo de erudiţia sa incontestabilă, Pakey Lajos a fost un romantic şi un visător incurabil, parcă veşnic îndrăgostit de splendoarea locurilor unde el a crescut şi s-a format ca om. Viaţa, la un moment dat, l-a pus să aleagă între capitala Imperiului Dunărean şi oraşul de pe Someş.

A revenit pe meleaguri natale, cu inima deschisă, convins fiind de aceea că Lumina sa interioară e suficientă pentru ca şi aici să contribuie la edificarea unor minunăţii arhitecturale după modelul marii metropole vieneze. El a dorit să zidească în „Ţara celor 1000 de Orgi” o altă metropolă regală în miniatură. Dar, dincolo de toate, visul său a fost ca frumuseţea oamenilor şi minunăţiile locurilor să nu se piardă niciodată, iar cei care vin după el să se poată bucura de tot ceea ce a constituit cândva magia inegalabilă a „Oraşului Comoară””, mai spune istoricul Varga Attila.

Proiectele sale împânzesc Transilvania şi Europa

Pakey Lajos (1 martie 1853, Cluj – 22 martie 1921, Cluj), arhitect şef al Clujului. Și-a început studiile la Liceul Unitarian din Cluj, apoi la Budapesta şi Munchen. A practicat arhitectura la Viena.

Printre operele sale: bisericile unitariene din Belin, Delenii, Firtănuş, Odorheiu Secuiesc, biserica catolică Târnăveni. Apoi, Liceul Unitarian din Cluj, Liceul Unitarian din Odorheiu Secuiesc, Muzeul Industriei din Cluj, Academia de Comerț din Cluj, Hotelul New York (azi Continental), Chios și Casino din parcul mare clujean, spitalele din Huedin şi Mociu.

Iar: casa lui Janos Fadrusz din Budapesta, castelul contelui István Teleki din Dumbrăvioara, castelul lui Tivadar Béldy din Budila, castelul lui István Ugron din Zau de Câmpie, castelele Teleki din Chinari. De asemenea, a restaurat Casa Matia Corvin din Cluj.

A făcut soclul statuii lui Matia Corvin din Cluj, soclul statuii Reginei Elisabeta din Cluj, soclul statuii Maria Terezia din Bratislava, soclul statuii Wesselényi din Jibou.Tot el a proiectat, printre altele, mai multe plăci funerare, dar şi placa memorială cu 100 de ani ai teatrului maghiar din Cluj (Palatul Rhedey) şi gardul de fier al Bisericii Sfântul Mihail din Cluj.

Casa Pakey Lajos din Cluj

În imagini, unde a locuit Pakey Lajos, conține elemente arhitecturale din piatră cioplita din sec. XVI, cu valoare istorica deosebita.

Ancadramentele de ușă sau fereastra provin din casele construite în centrul istoric al Clujului în sec XVI. Casa Wolphard-Kakas, Henczel, Hensler sau Casa Bogner au fost demolate sau modificate odată cu marea transformarea urbana a Clujului de la sfârșitul sec. XIX, mai multe ancadramente din piatră cioplită fiind salvate de către arhitectul Pakey Lajos, din care câteva au fost puse în casa sa (amănunte în imagini).
(MaAv)



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




7 Comentarii

1 Comentariu

  1. ortograf

    martie 21, 2021 la 9:17 pm

    un gest demn de apreciat, însă cu greşeli de clasa a 3-a. numele ungureşti apar şi în ordin estic (Pákey Lajos) şi în ordin vestic (Lajos Pákey, Attila Varga), cu accent – în mod corect (Pákey) sau fără accent – greşit (Pakey). decideţi măcar pentru o variantă.

    • Redactia Cluj24.ro

      martie 21, 2021 la 10:55 pm

      Vă mulţumim frumos de observaţii, am corectat în varianta sugerată, unitară. Numele maghiarilor, în ordin vestic, Pakey Lajos şi Varga Attila. Fără accente, că nici în maghiară nu este, de exemplu, „ţ”. Sperăm ca acum să se vadă pădurea de copaci…

      • Redactia Cluj24.ro

        martie 21, 2021 la 11:00 pm

        Şi sperăm să ne fi promovat în clasa a IV-a (cifre romane). Dar aia se învăţa pe vremea noastră doar prin clasa a VII-a… Vă înţelegem. Cele bune!

      • cernic

        februarie 2, 2024 la 8:05 pm

        Ce infatuare, indecenta. Stiu ca nu veti aproba cea ce am scris dar sunt ferm convins ca o veti citi. Adica pentru ca in limba maghiara nu exista diacritice si acel „ţ”, va absolva sa scrieti corect numele unguresti? Serios? Dar ce limba franceza, germana sau engleza are acel „ţ”? Si numele in acele limbi le scrieti corect. Mi-ar fi rusine ca redactie sa ma folosesc de o asemenea motivatie penibila. Si va asigur ca sunt roman, din Timisoara.

  2. Gábor

    martie 22, 2021 la 12:24 pm

    Buna ziua! Referitor la primul comentariu facut de Ortograf. Rog schimbati in articol urmatoarele:
    a.) Numele arhitectului sa fie scris in forma corecta, adica Pákey. Nu invocati va rog absenta diacriticelor in tastatura dv., in poza fostului arhitect se vede clar numele acestuia.
    b.) Forma corecta a fostului rege care ar trebui sa apara in tot articolul este Matia Corvin, care paradoxal apare in ambele variante (cea incorecta fiind Matei)
    c.) Numele orasului unde s-a nascut Pákey Lajos se numea Kolozsvár. Chiar daca dv. nu ati dori sa apara doar acest nume, rog sa fie puse ambele variante ale denumirii orasului: Kolozsvár/Cluj la nastere si daca doriti Cluj/Kolozsvár la moartea arhitectului.
    d.) Janos Fadrusz = János Fadrusz (cu multumiri pt celalate nume maghiare cu diacritice de ex. István, etc.)

    Multumesc,
    L. Gábor

  3. Vais Gheorghe

    martie 29, 2021 la 2:24 pm

    A fost inginerul sef al orasului intre 1880 si 1884. A plecat prin demisie!
    Articolul este insuficient documentat.
    Vă recomand să nu vorbiți de arhitectura deoarece nu sunteti calificat pentru asa ceva.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Lucrări de întreținere pe DJ 107R Făget – Sălicea – Ciurila. Alin Tișe: Este un drum de importanță majoră

Publicat

De

Reparații pe drumul Făget - Sălicea

Consiliul Județean Cluj a început lucrările de întreținerepe drumul Făget – Sălicea – Ciurila, pentru a asigura o circulație rutieră sigură și de a îmbunătăți calitatea vieții locuitorilor.

Vor fi construite și aproximativ 1.000 de metri liniari de trotuare în localitatea Sălicea și 30 de accese la proprietăți.

Lucrări de întreținere pe drumul Făget – Sălicea – Ciurila

Lucrările vizează un sector de drum de 13,05 kilometri, situat între pozițiile kilometrice 8+300 și 21+350, și se vor desfășura pe o perioadă de maximum 6 luni.

”Importanța acestui sector lucrări e dată de faptul că drumul județean Făget – Sălicea – Ciurila deservește clujenii care locuiesc în această parte a zonei metropolitane și asigură legătura directă cu municipiul Cluj-Napoca”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Acces la case în Sălicea

Lucrările vor include întreținerea carosabilului prin plombări cu îmbrăcăminți asfaltice, tratarea burdușirilor și tasărilor, colmatarea rosturilor și aducerea drumului la profil. De asemenea, vor fi refăcute acostamentele și terasamentele deteriorate. Pentru asigurarea unei scurgeri corespunzătoare a apelor pluviale, vor fi curățate șanțurile, rigolele și podețele, iar vegetația va fi tăiată pentru a asigura estetică rutieră. Lucrările vor include, de asemenea, ridicarea la cote a căminelor carosabile, înlocuirea podețelor și refacerea timpanelor.

Lucrările prevăd și trotuare la Sălicea și aproximativ 30 de accese la proprietăți situate pe acest sector de drum.

Foto: CJ Cluj

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

Scriitorul Alin Tișe a debutat la Târgul de Carte Gaudeamus deschis la Cluj-Napoca

Publicat

Scriitorul Alin Tișe a debutat cu cele două cărți ale sale la prestigiosul Târg de Carte Gaudeamus, desfășurat săptămâna aceasta la Cluj-Napoca.

Alin Tișe a participat pentru prima dată la un astfel de eveniment literar cu cele două cărți sale recent publicate: „Poveste pentru tata” și „Fluturele Dor și Floarea de Apă”.

„Emoția debutului! Generată de prima participare la un prestigios târg de carte, «Gaudeamus», cu cele două cărți ale mele recent publicate, «Poveste pentru tata» și «Fluturele Dor și Floarea de Apă». Le găsiți în pavilionul expozițional central al târgului, la standul editurii «Mega»”, a transmis Alin Tișe.

Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, și-a lansat prima carte „Poveste pentru tata” – un set de memorii, gânduri, trăiri și reflecții – în luna septembrie 2024. Trei luni mai târziu, în decembrie 2024, președintele Consiliului Județean Cluj și-a lansat a doua carte, „Fluturele Dor și Floarea de Apă – Religia Iubirii”, volumul beneficiind și de o pagină în revista de cultură „Tribuna”, care apare sub egida instituției.

Citește mai departe

EVENIMENT

Iarna mai stă la Cluj. Avertizări meteo de vreme rea. Ninsori și viscol la munte

Publicat

De

Viscol la munte în Cluj

Administrația Națională de Meteorologie a emis noi coduri de vreme rea, inclusiv la Cluj.

Până vineri, 11 aprilir, la ora 21.00, vor fi intensificări ale vântului, viscol și se va depune strat nou de zăpadă. De asemenea, vremea va fi deosebit de rece și se va depune brumă și îngheț la sol.

Iarna mai stă la Cluj. Avertizări meteo de vreme rea

Potrivit meteorologilor, în cea mai mare parte a țării vântul va avea intensificări cu viteze de 50-70 de kilometri pe oră, iar la altitudini de peste 1.700 de metri rafalele vor fi de 75 – 85 de kilometri pe oră.

În cea mai mare parte a Carpaților Orientali și local în Carpații Occidentali va ninge și va fi viscol. În Maramureș, Transilvania și Moldova, iar spre seară local și în estul Munteniei și în Dobrogea vor predomina ninsorile care temporar vor fi viscolite. Se va depune strat nou de zăpadă în medie de 10-20 de centimetri la munte și în general de 5 – 10 centimetri în sudul și estul Transilvaniei și local în Moldova.

Cod Portocaliu pentru zona de munte a Clujului

De asemenea, joi, 10 aprilie, între orele 12.00 și 23.00, se vor semnala intensificări puternice ale vântului în zona joasă a Munților Apuseni. Potrivit meteorologilor, vântul va sufla tare cu viteze de 70 – 85 de kilometri pe oră, iar la altitudini de peste 1.700 de metri rafale vor fi de 85 – 120 de kilometri pe oră, va fi viscol puternic, iar vizibilitate foarte redusă, de sub 50 de metri.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Profesor clujean de la USAMV, în top 0,02% dintre toți cercetătorii la nivel global

Publicat

De

Prof. dr. Dan Vodnar, de la USAMV Cluj-Napoca, inclus în Top 0.05% oameni de știință din lume
Profesorul Dan Vodnar, prorectorul cu cercetarea la Universitatea de Științe Agricole și Medicină Veterinară (USAMV) Cluj-Napoca, a fost inclus într-un clasament internațional care recunoaște cercetătorii cu performanțe științifice remarcabile.
”Deosebit de onorant să fiu inclus în categoria Highly Ranked Scholars™ 2024, un clasament internațional realizat de ScholarGPS care recunoaște cercetătorii cu performanțe științifice remarcabile.
Această distincție este acordată cercetătorilor care se regăsesc în top 0,05% la nivel mondial, iar în urma evaluării activității mele academice din ultimii cinci ani, mă aflu chiar în top 0,02% dintre toți cercetătorii la nivel global.
Această recunoaștere este, înainte de toate, un rezultat al muncii în echipă, al colaborărilor academice de calitate și al unui mediu instituțional care susține excelența.
Mulțumesc colegilor mei, doctoranzilor și partenerilor de cercetare, precum și Facultății de Știința și Tehnologia Alimentelor din cadrul USAMV Cluj-Napoca”, a spus Vodnar.

Poziționarea în clasamentul 2024

2.086 la nivel global (toate domeniile)
46 în Agricultură și Resurse Naturale
25 în Știința și Tehnologia Alimentelor
ScholarGPS oferă primul sistem complet cantitativ de clasificare a cercetătorilor, instituțiilor de cercetare, universităților și programelor academice la nivel mondial. Clasamentele sunt realizate în funcție de: 14 domenii largi (ex Medicină, Inginerie sau Științe Umaniste), 177 discipline (ex Chirurgie, Informatică sau Istorie), peste 350.000 de specializări (ex. Știința și Tehnologia Alimentelor, Cancer, Inteligență Artificială).
Clasamentul se bazează exclusiv pe date obiective:
• productivitate (număr de publicații științifice),
• impact (număr de citări),
• calitate (indice h),
fără a include factori subiectivi.
Cercetătorii sunt clasați în patru categorii:
• Clasament general (toate domeniile),
• Domeniul de activitate,
• Disciplina,
• Specializarea.
ScholarGPS oferă profiluri detaliate pentru peste 30 de milioane de cercetători și 120.000 de instituții de cercetare, inclusiv peste 24.000 de universități.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate