Connect with us

EVENIMENT

Obiceiuri și tradiții de Rusalii. Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Pogorârea Sfântului Duh

Publicat


rusalii (1)

Creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile, la 50 de zile după Sfintele Paști. Anul acesta, Rusaliile au loc în 23 iunie.

Rusaliile, cunoscute și ca Pogorârea Sfântului Duh, reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștini, marcând coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus Hristos.

Potrivit Noului Testament, acest eveniment s-a petrecut în ziua sărbătorii evreiești a Rusaliilor, la 50 de zile după Învierea lui Iisus Hristos, motiv pentru care această sărbătoare creștină este cunoscută și sub numele de Cinzecime, scrie Alba24.

Semnificaţia sărbătorii

În Vechiul Testament, Rusaliile inițial au fost o sărbătoare agricolă evreiască, în care se ofereau primele roade ale pământului. Ulterior, ele au devenit o aniversare a Legământului, încheiat la 50 de zile după ieșirea din Egipt.

Rusaliile creștine, de asemenea, au o legătură strânsă cu Legământul, reprezentând încheierea launtrică a Noului Legământ al harului și iubirii, odată cu coborârea Sfântului Duh. Totodată, Rusaliile consfințesc solemn întemeierea Bisericii de către Mântuitor.

Apostolii au primit darul de a vorbi limbi necunoscute

Prin Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au primit darul de a vorbi limbi necunoscute până atunci. Astfel, ei au putut răspândi învățăturile Mântuitorului către alte popoare în mai multe limbi.

În ziua Rusaliilor, iudeii din Ierusalim și din întregul Orient au înțeles mesajul Apostolilor. Pelerinii, nedumeriți de capacitatea Apostolilor de a vorbi în diverse limbi, i-au acuzat că ar fi „plini de must”, adică beți.

Atunci, Sfântul Petru a luat cuvântul pentru a apăra Apostolii și pentru a propovădui minunile făcute de Mântuitor.

Se obişnuieşte să se vorbească de trimiterea Sfântului Duh în lume ca despre un act prin care Duhul ar lua locul lucrării lui Hristos.

În acest caz, Biserica ar fi numai opera Sfântului Duh. În realitate însă, Duhul trebuie văzut întotdeauna că Duhul lui Hristos, deci, nu trebuie văzut sau conceput că despărţit de Hristos.

În ziua de Rusalii, creştinii obişnuiesc să meargă la biserica şi să aducă frunze de nuc sau de tei, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Acestea sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor.

Ce sunt Rusaliile?

Rusaliile sunt entități mitologice cunoscute sub diverse nume: iele, zâne, șoimane, milostive, doamne, împărătesele văzduhului, ursoaice și altele. Deși erau respectate, Rusaliile nu erau îndrăgite, deoarece se credea că aduc tot felul de boli.

Oamenii evitau să le numească direct, temându-se să nu le supere. Ele sunt descrise ca fiind îmbrăcate în alb, dansând în văzduh și căutând locuri neumblate. Locurile unde au dansat rămân arse și neroditoare.

Cei care nu respectă perioada Rusaliilor – de la sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Sfântului Duh până luni după-amiaza din a doua săptămână după Rusalii – sunt, de asemenea, supuși pedepsei.

Pentru a proteja gospodăria de invazia Rusaliilor, oamenii obișnuiesc și astăzi, în virtutea tradiției, să pună la porți, în foișoare, pe ganguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei, plantă considerată a avea proprietăți apotropaice, conform portalului crestinortodox.ro.

Obiceiuri și tradiții de Rusalii

Duminica Rusaliilor, care sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt, este prilejul de a ne aminti de „limbile ca de foc” care s-au pogorât peste Apostoli.

Aceste „limbi” sunt reprezentate astăzi de frunzele de nuc sau de tei, aduse de credincioși la biserică pentru a fi sfințite. După slujbă, frunzele sunt duse acasă și așezate la icoane și la uși.

Rusalii 2024. Ce tradiții se practică?

În popor, se crede că frunzele și ramurile de tei protejează gospodăriile de fulgere, grindină și spirite rele.

Această credință poate fi legată de sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, având în vedere că frunzele sunt sfințite cu agheasmă, devenind astfel purtătoare de har.

Imediat după slujbă, în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, preotul și credincioșii merg pe câmp și săvârșesc sfeștania, adică sfințirea mică a apei. Cu acea agheasmă, atât preotul, cât și fiecare credincios stropesc semănăturile câmpului.

Luni este zi liberă legală

Unii dintre români vor avea weekend prelungit, a doua zi de Rusalii, luni, 24 iunie, fiind liberă. Zile libere legale rămase în 2024 sunt următoarele:

  • 23 iunie – Rusaliile (duminică)
  • 24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
  • 25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, dar pentru angajații din sectorul bugetar, Guvernul poate decide acordarea de zile suplimentare pentru a crea punți între sărbătorile legale și weekend-uri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

„Invazie” de ploșnițe urât mirositoare, în cartierul Mănăștur din Cluj-Napoca. Locuitorii cer dezinsecție

Publicat

Un locuitor de pe Aleea Padin din Cluj-Napoca a semnalat, pe platforma MyCluj, prezența ploșnițelor rât mirositoare în spațiul blocului în care locuiește.

Potrivit sesizării, geamul apartamentului este orientat către Calea Florești, mai exact spre parcul de câini, iar de câteva luni, casa sa este infestată cu ploșnițe mari, rotunde, care emană un miros neplăcut.

„Locuiesc pe Aleea Padin, numărul 12. Geamul meu dă spre Calea Florești, mai exact spre parcul de câini. De câteva luni, casa este infestată de ploșnițe de exterior (cele mari, rotunde, care miros urât). Trebuie să dau cu insecticid foarte des pe la termopane ca să nu mai intre. Sigur sunt de afară, le-am văzut și pe exteriorul blocului. Cel mai probabil, vin de la vegetația din parcul de câini”, a transmis un locuitor.

Locatarul afectat solicită autorităților locale să ia măsuri de dezinsecție în zonele verzi din apropiere pentru a preveni răspândirea acestor insecte.

„Am fi recunoscători dacă s-ar lua măsuri de dezinfecție în zonele verzi. Este o situație foarte inconfortabilă. Mulțumim!”, a mai arătat acesta.

Ploșnițele de exterior sunt cunoscute pentru mirosul lor puternic și neplăcut, dar și pentru capacitatea de „a se strecura” în locuințe, mai ales în perioadele călduroase.

Primăria Cluj-Napoca nu a răspuns încă la această sesizare, aceasta figurând ca fiind „în lucru”.

Citește mai departe
Publicitate

Editorial Opinii

OPINIE. Alin Tișe: Analfabetismul functional, teren fertil pentru manipulare

Publicat

Dumnezeu

România este singura țară din lume care tot face reforma învățământului de 35 de ani. În toți acești ani, situația învățământului s-a degradat permanent și a coborât constant, fapt reflectat în toate statisticile mondiale.

În același timp, conform percepției noastre România este o țară a paradoxului: avem oameni analfabeți, dar avem învățământ bun, nu-i așa?! Avem elevi analfabeți, dar avem profesori foarte buni, nu-i așa?!

Într-o lume inundată de informație, analfabetismul funcțional nu este doar o carență, ci o vulnerabilitate de exploatat. Nu lipsa scrierilor ne condamnă, ci incapacitatea de a le înțelege sensul profund. Cuvintele devin simple zgomote, atât timp cat ele nu sunt înțelese de cel care cu dificultate le citește.  În consecință, propozițiile și frazele devin forme fără fond.

„Când discernământul e afectat, adevărul și minciuna sunt greu de identificat”

Când discernământul e afectat, adevărul și minciuna sunt greu de identificat, iar gândirea critică  devine ceva de domeniul imposibilului. Un om care citește fără să înțeleagă este asemenea unui navigator fără busolă, care vede harta, dar se rătăcește oricum. Educația nu înseamnă doar acumulare de cunoștințe, ci dezvoltarea capacității de a gândi autonom, cu propria minte. Și singura armă împotriva dezinformării nu este accesul la cuvinte, ci puterea de a le înțelege corect.

Cine nu învață să citească dincolo de rânduri va ajunge să trăiască după scenariile altora. Va trăi într-o ignoranta profundă, umilitoare, crezând în același timp că deține adevărul absolut!

Citește mai departe

EVENIMENT

Cimitir de mașini pe strada Năsăud din Cluj-Napoca? Locuitorii cer ridicarea vehiculelor abandonate

Publicat

Locuitorii din cartierul Mărăști semnalează o problemă tot mai acută pe strada Năsăud, unde, pe o distanță de doar câteva zeci de metri au fost raportate, prin platforma MyCluj, șase mașini abandonate.

Vehiculele ar sta nemișcate de luni de zile pe marginea drumului, ocupând inutil locuri de parcare și afectând aspectul general al străzii. Locuitorii speră ca autoritățile locale să acționeze rapid pentru a elibera domeniul public de vehiculele abandonate.

Problema mașinilor abandonate nu este una nouă în Cluj-Napoca, iar primăria a derulat în trecut campanii de identificare și ridicare a acestora.

Până în prezent, sesizările figurează ca fiind „în lucru” pe paltforma MyCluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR 1907 Cluj, după ce suporterii ”U” au bătut 3 copii: Sperăm la o delimitare din partea clubului ”U” pentru astfel de practici

Publicat

CFR

Conducerea clubului de fotbal CFR 1907 Cluj a reacționat, marți, după ce mai mulți copii au fost bătuți de suporteri ai rivalei ”U” Cluj, la finalul derby-ului clujean de luni seara, unul dintre ei ajungând la spital, cerând delimitarea celor de la Universitatea față de astfel de violențe.

”Nu doar că ne e greu să privim imaginile ajunse în posesia noastră și a presei, dar nu ne putem pune în pielea familiilor care și-au văzut copiii pe paturi de spital. Familii care, cu bună credință, i-au sprijinit și n-au trăit cu frică pentru faptul că s-ar putea întoarce cu răni acasă după un meci de fotbal. Sau că nu s-ar mai întoarce.
În confruntările directe, fără a depinde de soarta meciului, o parte a suporterilor Universității Cluj alege să mute dinamica din teren și din tribune, într-un mod negativ, pe străzile orașului.

S-a ajuns ca însemnele clubului nostru să le dea „dreptul” de a le elimina, aplicând și o „corecție” celor care văd culori în fața ochilor, și nu doar alb-negru. Totul a culminat cu seara trecută, când acțiunile, complet condamnabile, au ajuns să fie îndreptate asupra unor tineri, unii chiar minori.

Nu este acceptabil ca un suporter să ajungă în spital

Nu doar că nu este normal, dar nu este acceptabil ca orice suporter, aparținând sufletește de orice echipă din această lume, să plece de la stadion cu ambulanța! Nu este normal ca dorința de a te bucura de atmosfera unui derby să se transforme în spitalizare.

Nu este normal ca adulți, în toată firea, să își bată joc, să amenințe cu moartea și să îi mutileze pe suporterii unei echipe, indiferent de vârstă, dar mai ales minori. Nu este normal, și nu vom accepta asta. Niciodată!

În cazul unor altercații în care au fost implicați inclusiv suporterii noștri, având sau nu vreo vină, clubul nostru a condamnat cu fermitate orice astfel de acțiune și a solicitat organelor abilitate să investigheze și să ia măsurile necesare.
S-a ajuns, din păcate, prea departe, și nu putem lăsa lucrurile să rămână așa!

Violențe inacceptabile

Am asistat la violențe complet gratuite și inacceptabile din partea suporterilor unui club care se mândrește cu tradiția sa și cu spiritul studențesc care, în mod cert, e departe de ceea ce s-ar dori a fi; un spirit stradal, cu manifestări condamnabile din orice punct de vedere, moral sau penal, și care nu va face niciodată cinste nimănui.

Sperăm, astfel, la o reacție și la o delimitare din partea clubului U Cluj pentru astfel de practici. În caz contrar, tăcerea va fi interpretată ca atare”, arată conducerea clubului din Gruia.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate