Connect with us

EVENIMENT

Obiceiuri și tradiții de Rusalii. Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Pogorârea Sfântului Duh

Publicat


rusalii (1)

Creștinii ortodocși sărbătoresc Rusaliile, la 50 de zile după Sfintele Paști. Anul acesta, Rusaliile au loc în 23 iunie.

Rusaliile, cunoscute și ca Pogorârea Sfântului Duh, reprezintă o sărbătoare importantă pentru creștini, marcând coborârea Duhului Sfânt asupra ucenicilor lui Iisus Hristos.

Potrivit Noului Testament, acest eveniment s-a petrecut în ziua sărbătorii evreiești a Rusaliilor, la 50 de zile după Învierea lui Iisus Hristos, motiv pentru care această sărbătoare creștină este cunoscută și sub numele de Cinzecime, scrie Alba24.

Semnificaţia sărbătorii

În Vechiul Testament, Rusaliile inițial au fost o sărbătoare agricolă evreiască, în care se ofereau primele roade ale pământului. Ulterior, ele au devenit o aniversare a Legământului, încheiat la 50 de zile după ieșirea din Egipt.

Rusaliile creștine, de asemenea, au o legătură strânsă cu Legământul, reprezentând încheierea launtrică a Noului Legământ al harului și iubirii, odată cu coborârea Sfântului Duh. Totodată, Rusaliile consfințesc solemn întemeierea Bisericii de către Mântuitor.

Apostolii au primit darul de a vorbi limbi necunoscute

Prin Pogorârea Sfântului Duh, Apostolii au primit darul de a vorbi limbi necunoscute până atunci. Astfel, ei au putut răspândi învățăturile Mântuitorului către alte popoare în mai multe limbi.

În ziua Rusaliilor, iudeii din Ierusalim și din întregul Orient au înțeles mesajul Apostolilor. Pelerinii, nedumeriți de capacitatea Apostolilor de a vorbi în diverse limbi, i-au acuzat că ar fi „plini de must”, adică beți.

Atunci, Sfântul Petru a luat cuvântul pentru a apăra Apostolii și pentru a propovădui minunile făcute de Mântuitor.

Se obişnuieşte să se vorbească de trimiterea Sfântului Duh în lume ca despre un act prin care Duhul ar lua locul lucrării lui Hristos.

În acest caz, Biserica ar fi numai opera Sfântului Duh. În realitate însă, Duhul trebuie văzut întotdeauna că Duhul lui Hristos, deci, nu trebuie văzut sau conceput că despărţit de Hristos.

În ziua de Rusalii, creştinii obişnuiesc să meargă la biserica şi să aducă frunze de nuc sau de tei, ca semne ale coborârii Sfântului Duh. Acestea sunt binecuvântate şi împărţite credincioşilor.

Ce sunt Rusaliile?

Rusaliile sunt entități mitologice cunoscute sub diverse nume: iele, zâne, șoimane, milostive, doamne, împărătesele văzduhului, ursoaice și altele. Deși erau respectate, Rusaliile nu erau îndrăgite, deoarece se credea că aduc tot felul de boli.

Oamenii evitau să le numească direct, temându-se să nu le supere. Ele sunt descrise ca fiind îmbrăcate în alb, dansând în văzduh și căutând locuri neumblate. Locurile unde au dansat rămân arse și neroditoare.

Cei care nu respectă perioada Rusaliilor – de la sâmbăta dinaintea Duminicii Pogorârii Sfântului Duh până luni după-amiaza din a doua săptămână după Rusalii – sunt, de asemenea, supuși pedepsei.

Pentru a proteja gospodăria de invazia Rusaliilor, oamenii obișnuiesc și astăzi, în virtutea tradiției, să pună la porți, în foișoare, pe ganguri sau la intrările în case, ramuri verzi de tei, plantă considerată a avea proprietăți apotropaice, conform portalului crestinortodox.ro.

Obiceiuri și tradiții de Rusalii

Duminica Rusaliilor, care sărbătorește Pogorârea Duhului Sfânt, este prilejul de a ne aminti de „limbile ca de foc” care s-au pogorât peste Apostoli.

Aceste „limbi” sunt reprezentate astăzi de frunzele de nuc sau de tei, aduse de credincioși la biserică pentru a fi sfințite. După slujbă, frunzele sunt duse acasă și așezate la icoane și la uși.

Rusalii 2024. Ce tradiții se practică?

În popor, se crede că frunzele și ramurile de tei protejează gospodăriile de fulgere, grindină și spirite rele.

Această credință poate fi legată de sărbătoarea Pogorârii Duhului Sfânt, având în vedere că frunzele sunt sfințite cu agheasmă, devenind astfel purtătoare de har.

Imediat după slujbă, în Duminica Pogorârii Duhului Sfânt, preotul și credincioșii merg pe câmp și săvârșesc sfeștania, adică sfințirea mică a apei. Cu acea agheasmă, atât preotul, cât și fiecare credincios stropesc semănăturile câmpului.

Luni este zi liberă legală

Unii dintre români vor avea weekend prelungit, a doua zi de Rusalii, luni, 24 iunie, fiind liberă. Zile libere legale rămase în 2024 sunt următoarele:

  • 23 iunie – Rusaliile (duminică)
  • 24 iunie – A doua zi de Rusalii (luni)
  • 15 august – Adormirea Maicii Domnului (Sfânta Maria) (joi)
  • 30 noiembrie – Sfântul Andrei (sâmbătă)
  • 1 decembrie – Ziua Marii Uniri (duminică)
  • 25 decembrie – Crăciunul (miercuri)
  • 26 decembrie – A doua zi de Crăciun (joi)

Zilele libere legale se aplică tuturor românilor, dar pentru angajații din sectorul bugetar, Guvernul poate decide acordarea de zile suplimentare pentru a crea punți între sărbătorile legale și weekend-uri.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Bătrân de 87 de ani din Cluj-Napoca, dat dispărut. A plecat de acasă și nu a mai revenit

Publicat

De

Bătrân de 87 de ani, dat dispărut la Cluj-Napoca. A plecat de la domiciliu sâmbătă dimineață și nu a mai revenit.

La data de 14 iunie, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată despre faptul că TEUCA GHEORGHE, în vârstă de 87 de ani, din municipiul Cluj-Napoca, a plecat voluntar de la domiciliu la aceeași dată, în jurul orei 08:00 și nu a revenit până în prezent.

SEMNALMENTE– înălțime aproximativă – 1,70 m, aproximativ 70 de kg, ochi căprui.

La momentul plecării acesta era îmbrăcat cu geaca de culoare albastru deschis, pantaloni de culoare albastru închis, pantofi negri și șapcă neagră.

Persoanele care pot furniza orice informaţii despre acesta sunt rugate să se adreseze celei mai apropiate unităţi de poliţie sau să apeleze gratuit numărul unic de urgenţă 112!

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Mașină în flăcări, pe Autostrada Transilvania. Care a fost cauza incendiului

Publicat

Incendiu pe Autostrada Transilvania. Un autoturism a fost cuprins de flăcări în mers, în această dimineață, pe sensul Cluj-Napoca – Turda, în zona bifurcației spre Alba și Mureș.

Pompierii au intervenit prompt pentru a stinge focul, izbucnit în compartimentul motor al vehiculului. Din fericire, nu s-au înregistrat victime.

„Pompierii din cadrul Detașamentului Turda au intervenit în această dimineață pentru stingerea flăcărilor care au cuprins un autoturism ce se deplasa pe autostrada A3, sens Cluj-Napoca-Turda, (la bifurcatia spre Alba/Mures).

La fața locului a intervenit ilun echipaj cu o autospecială pentru stingerea incendiilor, care a lichidat imediat focul izbucnit în zona motorului.

Au fost distruse în totalitate compartimentul motor și bordul autoturismului. Nu au fost persoane care să solicite consult medical în urma acestui eveniment. Cel mai probabil, incendiul a pornit de la o defecțiune a instalației electrice a autoturismului”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. S-a dat startul Crosului Supereroilor, în sprijinul Via Transilvanica. Emil Boc, invitație la mișcare

Publicat

Crosul Supereroilor, una dintre cele mai așteptate competiții din cadrul Sports Festival, a dat startul astăzi pe Cluj Arena, cu sute de participanți pregătiți să îmbine mișcarea cu faptele bune.

Evenimentul sportiv caritabil, ajuns la o nouă ediție de succes, se desfășoară în cadrul unui festival dedicat mișcării și sănătății, care transformă orașul Cluj-Napoca într-o capitală a sportului.

Emil Boc, invitație la mișcare

Primarul Emil Boc a transmis un mesaj de încurajare pentru toți clujenii, îndemnându-i la un stil de viață activ.

„Haideți un pic la mișcare, oriunde vă aflați, ieșiți și faceți tot ce ține de voi pentru a încuraja un stil de viață sănătos prin mișcare. Astăzi, eu mă aflu pe stadionul Cluj Arena, aici e desfășoară Crosul Supereroilor din cadrul Sports Festival, un eveniment sportive de trei zile, în care lumea poate face orice tip de sport. Astăzi vă invit, dragi clujeni, să reveniți în Parcul Central, pe Aleea Stadionului, unde veți găsi tot felul de activități sportive, competiții, inițieri în toate sporturile. Sports Festival este o invitație la un stil de viață sănătos, este o invitație la mișcare”, a transmis edilul.

Crosul Supereroilor susține Via Transilvanica

Ediția din 2025 are o misiune specială: sprijinirea proiectului Via Transilvanica, dezvoltat de Asociația Tășuleasa Social. Jumătate din taxa de înscriere a fiecărui participant este direcționată către întreținerea și promovarea acestui traseu turistic de 1.400 km care străbate România de la nord la sud, unind oameni, locuri și povești.

Via Transilvanica, cunoscut drept „drumul care unește”, promovează același stil de viață activ și conectarea cu natura pe care Sports Festival le încurajează an de an. Participanții pot susține suplimentar cauza și prin donații, direct pe site-ul www.viatransilvanica.com sau la fața locului.

Probe pentru toți și premii pe măsură

Crosul Supereroilor 2025 include două categorii de concurs:

5 km (feminin și masculin):

  • Locul 1: 800 lei
  • Locul 2: 600 lei
  • Locul 3: 400 lei

10 km (feminin și masculin):

  • Locul 1: 1.200 lei
  • Locul 2: 900 lei
  • Locul 3: 700 lei

Competiția este dedicată atât alergătorilor amatori, cât și celor pasionați, fiind o ocazie de a alerga nu doar pentru performanță, ci și pentru o cauză care unește comunități.

Despre Crosul Supereroilor

Crosul Supereroilor a devenit una dintre cele mai îndrăgite competiții din cadrul Sports Festival, reunind anual participanți dornici să îmbine sportul cu sprijinirea unor cauze importante pentru comunitate.

În ultimii doi ani, peste 1.500 de supereroi s-au aliniat la start la fiecare ediție, demonstrând că alergarea poate avea un impact real. În 2023, cauza susținută a fost renovarea Clinicii de Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca” din Cluj-Napoca, un proiect inițiat de Fundația Metropolis, în cadrul campaniei Spitale Publice din Bani Privați. În 2024, crosul a continuat această misiune, sprijinind renovarea secției de Neonatologie a aceleiași maternități, sub motto-ul „Alergăm pentru Cluj!”.

Despre Asociația Tășuleasa Social

Înființată în anul 2000, Asociația Tășuleasa Social desfășoară proiecte de voluntariat, educaționale, de mediu, sportive și socio-culturale, axate pe schimbarea mentalității tinerilor. De-a lungul celor 25 de ani de activitate, aceasta a implicat peste 100.000 de voluntari în proiectele sale.

În prezent, cel mai important este Via Transilvanica: primul traseu de lungă distanță din România. Acesta se întinde pe aproximativ 1.400 km de la Putna la Drobeta-Turnu Severin și traversează șapte zone istorice, zece județe și 12 situri UNESCO prin care se evidențiază diversitatea etnică, culturală și naturală a țării.

Citește mai departe

EVENIMENT

Rabla 2025: Când încep ÎNSCRIERILE pentru persoane fizice. ACTELE necesare și valoarea ecotichetelor

Publicat

rabla bun

În 19 iunie 2025, ora 10.00, va demara sesiunea de înscriere a persoanelor fizice în cadrul Programului Rabla Auto 2025 pe site-ul www.afm.ro, a anunțat Administrația Fondului pentru Mediu (AFM), citată de Alba24.

„Am pus la dispoziția cetățenilor acum trei săptămâni un model demonstrativ al cererii de finanțare, iar astăzi completăm cu un clip video informativ cu pașii de urmat în vederea înscrierii persoanelor fizice în aplicația programului.

Este pentru prima dată când persoanele fizice se înscriu direct pe site-ul instituției prin intermediul unei aplicații informatice, iar un astfel de material video devine cu atât mai util.

Rabla 2025: Când încep ÎNSCRIERILE pentru persoane fizice. ACTELE necesare și valoarea ecotichetelor

Prin această inițiativă, ne-am propus să asigurăm tuturor solicitanților un acces transparent și simplificat la programele de finanțare, în beneficiul întregii comunități. Transparența sporită susține cetățenii în parcurgerea corectă și eficientă a procedurilor, promovând astfel o participare activă și responsabilă în cadrul programelor de finanțare ale AFM”, a declarat Florin Bănică, președintele Administrației Fondului pentru Mediu.

Instrucțiuni înscriere persoane fizice prin aplicație

Bugetul programului și acte pentru înscriere

Suma alocată sesiunii de înscriere care se va desfășura în perioada 19 iunie – 27 noiembrie 2025, sau până la epuizarea bugetului alocat, este de:

– 210.000.000 de lei pentru achiziționarea autovehiculelor noi cu sisteme de propulsie termică (cu ardere internă, inclusiv motorizare GPL/GNC) sau a motocicletelor și autovehiculelor cu sistem de propulsie hybrid
– 400.000.000 de lei pentru achiziţionarea autovehiculelor noi plug-in hibrid sau a motocicletelor electrice și autovehiculelor pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen.

Înscrierea persoanelor fizice se realizează prin încărcarea în aplicaţie a următoarelor documente:

– cererea de finanţare, descărcată din aplicaţie, completată prin tehnoredactare şi, ulterior, încărcată fără a fi semnată (cererea de finanțare)
– actul de identitate, în termen de valabilitate la momentul înscrierii
– certificatul de atestare fiscală privind obligaţiile de plată către bugetul de stat, nu mai vechi de 90 de zile la momentul înscrierii în program
– certificatul de atestare fiscală privind impozitele şi taxele locale şi alte venituri ale bugetului local, nu mai vechi de 30 de zile la momentul înscrierii în program.

Valoarea ecotichetelor acordate în cadrul programului Rabla Auto este următoarea:

– 37.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou pur electric sau cu pilă de combustie cu hidrogen;
– 15.000 de lei pentru un autovehicul plug-in hibrid sau o motocicletă electrică;
– 12.000 de lei pentru un autovehicul nou cu sistem de propulsie hibrid;
– 10.000 de lei pentru un autovehicul nou cu motor termic (benzină, GPL/GNC) sau o motocicletă;
– 120.000 de lei pentru achiziția unui autovehicul nou plug-in hibrid sau pur electric de către instituțiile publice și UAT-uri.

Vezi Ghidul de finanțare Rabla Auto 2025 (în format .pdf)

Lista producătorilor auto și alte detalii despre înscrierea în program

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate