Connect with us

EVENIMENT

”Oastea” lui Călin Georgescu de la Cluj. Candidați în familie. Partidele POT și PPR, surpriza alegerilor din 1 decembrie?

Publicat


Două partide nou apărute pe scena politică din România, care candidează la alegerile parlamentare inclusiv la Cluj, și-au exprimat deschis susținerea față de candidatul independent Călin Georgescu la alegerile prezidențiale.

Partidul Oamenilor Tineri (POT) și Partidul Patrioții Poporului Român (PPR) și-au exprimat sprijinul pentru Călin Georgescu, candidatul-surpriză care a intrat de pe primul loc în turul doi al prezidențialelor. Aceste formațiuni speră să capitalizeze succesul acestuia pentru a câștiga mandate în Parlament. Reprezentanții partidelor arată că împărtășesc valori similare cu ale lui Călin Georgescu și că l-au susținut din proprie inițiativă, fără ca acest lucru să le fie cerut de Georgescu.

Reporterii Cluj24 au stat de vorba cu candidații din Cluj ai celor două partide.

POT are opt candidați la Cluj. Soțul la Senat, soția la CD

Partidul Oamenilor Tineri (POT) candidează la alegerile parlamentare cu liste din mai multe județe, inclusiv Cluj, unde au opt candidați: cinci la Camera Deputaților și trei la Senat.

Printre aceștia se numără Voicu Simu, inginer software, candidat la Senat și soția sa, avocata Aurora Simu, candidată la Camera Deputaților, ambii în vârstă de 37 de a ani. Pe liste se mai regăsesc și Crețeanu Răzvan (medic) la Camera Deputaților și Crețeanu Cristina (farmacist), probabil de asemenea soț și soție.

Partidul l-a susținut pe Georgescu la alegerile prezidențiale

Întrebat despre sprijinul acordat lui Călin Georgescu, Voicu Simu a declarat: „În ce sens susținut? Că aici pot fi interpretate foarte tare, după cum s-a văzut și în presă ce s-a întâmplat, majoritatea lucrurilor au fost scoase din context și interpretate”.

”Noi am ieșit la un moment dat public cu o declarație care spunea că Partidul Oamenilor Tineri îl susține pe Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, susținere care a fost decisă democratic, într-un sondaj intern al partidului. Asta a fost declarația și ăsta este adevărul și asta este și poziția mea”, a declarat Voicu Simu.

„Nu pot să vă răspund”

Totodată, chestionat dacă partidul împărtășește viziunile candidatului Georgescu, Simu a răspuns rezervat: „Nu pot să vă răspund. Vom putea răspunde la acest tip de întrebări după 1 decembrie. Nu aș dori să îmi promovez partidul în sensul ăsta printr-un interviu, cel puțin nu înainte de 1 decembrie”.

Acesta a direcționat reporterii Cluj24 spre liderul formațiunii, Anamaria Gavrilă, însă aceasta nu a putut fi contactată la numărul de telefon oferit de Voicu Simu. Ea a fost contactată și prin mesaj pe rețelele de socializare pentru acordarea unui interviu, dar nu a primit un răspuns până la publicarea acestui material.

Fondatoarea Anamaria Gavrilă, de la AUR la un nou proiect politic

Partidul Oamenilor Tineri (POT), care a anunțat că îl susține pe Călin Georgescu în cursa prezidențială, are 79 de candidați din mai multe zone ale țării, cu diferite ocupații: antreprenori, avocați, șoferi, experți vânzări și ingineri. Partidul a fost înregistrat la Tribunalul București în 9 martie 2023.

POT a fost fondat de Anamaria Gavrilă, în prezent deputat, care a fost aleasă pe listele AUR. Ea a părăsit formațiunea condusă de George Simion în septembrie 2021, la nici un an de la intrarea în Parlament.

„Prin implementarea practică a valorilor creștine fundamentale: iubirea, dăruirea, iertarea, acceptarea și cultivarea potențialului uman specific fiecăruia dintre noi, vom atinge nu doar bunăstarea materială, ci și armonia”, se arată pe site-ul partidului.

Partidul Patrioților Poporului Român, un alt simpatizant al lui Georgescu

Partidul Patrioții Poporului Român – PPR (a se face distincția față de Partidul Patrioților – PP) și-a exprimat de asemenea susținerea pentru Călin Georgescu în primul tur al alegerilor prezidențiale.

PPR a fost lansat de Mihai Lască, deputat ales în 2020 pe listele AUR din Bihor. A fost exclus din acest partid în anul următor, după ce s-a aflat că are un trecut penal, cu mai multe infracțiuni. Parlamentarul a fost protagonistul unui dosar penal după ce, în 2006, alături de un prieten, a fost prins după ce a ţepuit un şofer pe DN 1, prin metoda „şmen”, păcălindu-l să schimbe o bancnotă falsă de 500 euro.

Tot în 2021, Lască a încasat o condamnare de 2 ani de închisoare, cu suspendare, pentru că și-a bătut un rival în trafic. Politicianul are frecvent un limbaj anti-UE, în pandemie a contestat măsurile de protecție, negând boala și promovând mesaje anti-vacciniste, iar după invazia Rusiei în Ucraina a devenit un agent de propagandă pro-rus.

Lască și Ghiță, parteneri în noul partid

Din PPR mai face parte și fostul kickboxer român Daniel Ghiţă, ales deputat pe listele PSD. Acesta a anunţat, în octombrie, că a demisionat din Partidul Social Democrat, urmând să activeze ca neafiliat, până la finalul mandatului. Daniel Ghiţă a scris pe pagina sa că a fost singurul deputat PSD care a avut curajul să demaşte mafia din sportul românesc.

Trei candidați la Cluj, pe listele PPR

În județul Cluj, partidul are doi candidați la Camera Deputaților și unul la Senat. Este vorba despre Florin Lască, asistent veterinar, domiciliat în comuna Țețchea din județul Bihor, și Claudiu Brie, economist – șef agenție și Diana Brie, analist credite – director economic, probabil soț și soție. Pe lista de la alegerile parlamentare de la Bihor figurează și Cristian Lască, un văr al lui Mihai Lască.

Într-un interviu acordat pentru Cluj24, Florin Lască și-a exprimat sprijinul ferm pentru candidatura lui Călin Georgescu la alegerile prezidențiale, subliniind valorile comune care îi unesc.

„L-am susținut pe Călin Georgescu și îl susținem, pentru că este persoana care e în aceeași linie cu ideile noastre: suveranitate, independență, credință, toate lucrurile normale, de fapt.

Nu ne-a solicitat sprijinul, din câte am observat, nu a solicitat ajutorul niciunui partid, dar noi o facem pentru că îl susținem, pentru că dacă nu iese el acum la prezidențiale, va fi vai de capul nostru ”, a declarat Lască.

„Vreau ca în România familia să fie compusă dintr-o femeie și un bărbat”

Rugat să detalieze această declarație, Lasca a atras atenția asupra pericolelor pe care le vede în adoptarea unor practici sociale din Occident: „De exemplu, dacă o să fie doamna Lasconi… Eu locuiesc în Franța de multă vreme, și vreau ca în România, o țară care e încă creștină să fie o țară în care copiii noștri, cum e cazul în Franța, să li se spună că este al treilea prenume (pronume – n.red.), nu mai este doar el și ea, mai este și al treilea prenume,  pentru cei care nu se definesc ca și gen. Nu vreau să fie ca și în Franța, unde scrie părinte 1 și părinte 2”.

”Vreau ca în România familia să fie compusă dintr-o femeie și un bărbat. Nu vreau să fie ca și în Franța. Asta se poate verifica, dacă mergeți în Paris și puneți la tineri de 20 de ani și întrebați dacă un bărbat poate să rămână însărcinat, o să vă răspundă că datorită tehnologiei, un bărbat poate să rămână însărcinat. Deci o să fie va și amar de țara asta. Dacă nu mai avem cultură, dacă nu mai avem tradiție,  dacă nu mai avem repere, o să fim ca și niște frunze în vânt”, a spus el.

„Ca să ne redresăm economic, trebuie să ne redresăm moral”

Întrebat dacă consideră că acestea sunt prioritățile românilor și nu situația economică, Lasca a explicat: „Bineînțeles, și din punct de vedere al economiei, pentru că vedeți, țara asta… uitați: eu sunt o persoană care locuiesc în Franța, sunt foarte fericit acolo, dar în același timp sunt foarte dezamăgit când văd că țara asta se golește. Când eram copii, eram o grămadă în sat, acum în satul în care am copilărit nu mai este nimeni”.

”Deci, din punct de vedere economic, avem nevoie, bineînțeles, ca țara să se redreseze, asta e un punct foarte important, dar ca să ne redresăm economic, trebuie să ne redresăm moral, trebuie să credem. Nu mai au oamenii nicio speranță. Speranța vine doar prin moralitate și prin credință și prin verticalitate. Putem face economie câtă vrem, dacă nu mai avem speranța și flacăra aia care să ardă în noi, nu facem nimic. O să fim ce, consumatori? Devenim roboți, cum se întâmplă?”, a conchis candidatul PPR.

„Nu mai este bunăstarea care era odată”

Lască a subliniat că România are nevoie de oameni patrioți în Parlament, capabili să reziste presiunilor externe.

„Mulți candidați din partidul nostru care au făcut pasul în politică, este un sacrificiu, mai ales și pentru mine, dar parlamentul României are nevoie de oameni de bună credință, de patrioți, care să își iubească țara cu adevărat, cred că și ceilalți își iubesc țara, probabil, nu știu, dar cred că sunt slabi de fire, cred că sunt șantajabili, cred că sunt acolo puși ca să poată fi manipulați.

Noi trebuie să urmărim interesul țării noastre, ca și toate popoarele, ca și toate guvernele. Trebuie să urmărim interesele propriului nostru popor. Așa trebuie să facă și Franța, și Germania, și așa mai departe. Din păcate, vedem că și în Franța, ca și în România, este același Macron, același Iohannis, aceeași gândire, avem impresia că trăim într-o lume care a devenit pur și simplu aceeași, nu mai este nicio diferență, este Carrefour peste tot. Nu mai este bunăstarea aia care era odată. Sper să fie benefic nu pentru noi, ci pentru Parlamentul României, trebuie să intre în Parlament oameni patrioți”, a mai arătat Lască.

„Occidentul pune paie pe foc în Ucraina”

Referindu-se la NATO și Uniunea Europeană, el a punctat: „Știți care este problema? Dacă vorbim de NATO, dacă mâine se declanșează un război, dacă mâine NATO decide să declanșeze un război de partea cealaltă a lumii, o să fim angrenați în război, un război care pe noi nu ne privește, asta vreau să zic. NATO trebuie să fie o alianță defensivă, cum întotdeauna a fost ideea.

Uitați-vă, la ora actuală, din păcate, războiul din Ucraina nu se mai termină și noi, în Occident, punem paie pe foc, pentru că dacă livrăm arme Ucrainei fără încetare, când o să se mai termine războiul ăsta? O să se continue cu morți și așa mai departe. Războiul trebuie să se termine, trebuie să vorbim despre pace”.

”Uniunea Europeană, ne bucurăm toți de ea. Problema este, nu mai avem suveranitate, nu mai putem să luăm decizii în propria noastră țară, deciziile ne sunt impuse, vedeți? Nu este o problemă Uniunea Europeană, dar Uniunea Europeană trebuie reformată, ca să fie o uniune a națiunilor, țările trebuie să aibă cât de cât independență. De când eram copil, eu speram să fie tot mai bine, tot mai bine și iată că tot ne amăgim, tot ne amăgim. Vorbim cu oamenii și nu mai este speranță în țara asta”, a mai afirmat Lască.

PPR ar fi în discuții cu Georgescu

Cât despre relația cu Călin Georgescu, acesta a menționat că, deși sprijinul PPR pentru acesta este necondiționat, există speranța unei colaborări.

„Sperăm să fie ceva între noi, dar noi o să îl susținem orice s-ar întâmpla, dar cred că sunt ceva discuții de genul acesta. Eu sunt doar candidat, nu sunt în conducerea partidului, dar cred că au început deja ceva discuții pe tema asta”, a arătat acesta.

În ceea ce privește eventualele colaborări politice, Florin Lascăa a precizat că PPR este deschis la coaliții cu alte partide care împărtășesc aceleași valori.

„Eu cred că în fiecare partid sunt patrioți adevărați. De exemplu, Daniel Ghiță, care a fost în PSD, acum a venit la PPR, pentru că nu își putea desfășura ideile în partidul ăla. Am putea face alianță cu toate partidele care au interesul poporului, să știți. Când e vorba să votăm o lege, care este în interesul poporului român, am putea face coaliție cu alte partide care sunt în asentimentul nostru.

Ar putea fi vorba de poate AUR… Cu toate partidele. Bineînțeles că vrem să mergem la Guvernare. Dar nu e cazul nici cu PSD, nici cu PNL, nici cu USR, nici cu UDMR. Celelalte partide cred că sunt potrivite pentru că sunt ca și noi, noi vrem normalitate. Ce e mai normal decât să îți iubești țara și poporul, să îți iubești mama și tata?”, mai spune Lască.

Amintim că independentul Călin Georgescu a fost surpriza primului tur al alegerilor prezidențiale din 24 noiembrie. El a intrat din prima poziție în cel de al doilea tur al prezidențialelor, din 8 decembrie, după ce a adunat peste 2,1 milioane de voturi. Georgescu se va confrunta în finala prezidențială cu Elena Lasconi, el având un avans de aproape 350.000 de voturi în fața candidatei AUR.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Pacient mort după ce s-a aruncat de la etajul 3 al Spitalului de Boli Infecțioase Cluj-Napoca

Publicat

De

Ambulatoriu Spitalul de Boli Infecțioase

Un pacient în vârstă de 59 de ani s-a aruncat, luni seară, de la etajul 3 al Spitalului Clinic de Boli Infecțioase (SCBI) Cluj-Napoca, fiind declanșată o anchetă internă în cadrul unității medicale pentru elucidarea cazului.

Din primele informații, la fața locului s-a prezentat un echipaj al Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Cluj, care a încercat să îl resusciteze pe bărbat, dar l-a finalul manevrelor medicii au constatat decesul acestuia.

Managerul SCBI, Ioan Mureșan, a declarat pentru Cluj24 că pacientul avea 59 de ani și fusese adus în cursul după-amiezii de la Satu Mare, fiind suspect de meningită.

”A fost dus la Radiologie, apoi pe secție, dar nu a avut nicio manifestare că ar fi fost ceva în neregulă cu el. Nimeni nu a avut vreo suspiciune că ar vrea să își fac rău. S-a aruncat de la etajul 3, cei de la noi și cei de la SAJ au încercat să îl resusciteze, dar fără rezultat.

Vom decanșa marți o anchetă internă să vedem cum s-a putut întâmpla așa ceva”, a spus Mureșan.

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE. Florin Danciu: Ieșirea din ISTERIE sau spre o republică parlamentară

Publicat

florin danciu Georgescu

1. Câteva întrebări trebuie puse în această atmosferă de isterie electoral-națională:

1. Cum de nu a funcționat propaganda rusă în Republica Moldova, unde majoritatea populației vorbește (și) limba rusă și, cu siguranță, există o masă critică de rusofili? Cum de acolo a câștigat o pro-europeană ca Maia Sandu? Acolo nu funcționează TikTok? Acolo propaganda rusă a fost, paradoxal, mai puțin eficientă? Au moldovenii, spre deosebire de români, mai multă cultură politică și mai mult spirit civic?

2. S-a limitat propaganda rusă doar la alegerile prezidențiale? Alegerile parlamentare au trecut pe sub radarul rusesc al propagandei? Oare nu ar trebui anulate și acestea?

OPINIE. Florin Danciu: Ieșirea din ISTERIE sau spre o republică parlamentară

3. Dacă rămânea Diana Șoșoacă în competiție oare nu ar fi luat câteva procente de la Călin Georgescu? Eliminarea ei din competiția electorală au făcut-o tot rușii pentru a netezi calea spre victorie a lui Călin Georgescu?

4. PSD a dat voturi, se pare, către George Simion, aproximativ 5-10 la sută!, în speranța unei finale Ciolacu-Simion, un fel de reeditare sui-generis a finalei Iliescu-Vadim din anul 2000, pentru netezirea drumul spre Cotroceni a lui Marcel Ciolacu. Tot rușii să fie implicați și aici? Și apoi pro-rus, omul/agentul rușilor era George Simion până în 24 noiembrie! Am uitat cu toții narativul dreptei cum că Ciolacu și Simion, adică ipotetica alianță PSD-AUR ne va duce spre Rusia?! Acum brusc PSD este, din nou, pro-european și pro-atlantist? Ce s-a schimbat în două săptămâni? Au trăit liderii PNL și USR o epifanie democratică?

Cred că singura decizie salutară a „sistemului”, prin Curtea Constituțională, este cea de anulare a alegerilor prezidențiale. Asta ne-a scos din hazardul moral al alegerii dintre doi impostori/aventurieri politici, Călin Georgescu și Elena Lasconi. Dacă în cazul acesteia din urmă problema pare rezolvată definitiv, propriii susținători dezicând-se de ea, mai ales după neinspirata scrisoare către Donald J. Trump, în cazul lui Călin Georgescu lucrurile sunt mai complicate. Omul e pe teren, anunță că merge înainte, iar în lipsa unei hotărâri judecătorești definitive de condamnare penală în următoarele 5-6 luni, nu poate fi oprit de la candidatură. Iar pe teren vor fi și votanții lui, dar și ai lui George Simion și ai Dianei Șoșoacă.

Între timp fostul premier Victor Ponta face, la cererea unei companii transnaționale, o analiză a situației României din care amintim:

2. Cheltuieli suplimentare certe în anul 2025

La deficitul de 25 de miliarde de euro din 2024 se vor adăuga noi cheltuieli de aproximativ 15 miliarde de euro, generate de efectul unor legi deja adoptate, decizii definitive ale instanțelor și contracte deja semnate.

• Prin Legea Pensiilor (deja în vigoare), efectul bugetar suplimentar calculat pentru anul 2025 este de 6 miliarde de euro.

• Pensiile militare adaugă aproximativ 2 miliarde de euro.

• Drepturile salariale câștigate în instanță (în special de magistrați) reprezintă aproximativ 1 miliard de euro.

• Lipsa încasărilor din suprataxa pe energie, declarată neconstituțională de CCR, adaugă un deficit minim de 3 mciiliarde de euro.

• Cheltuieli militare, în baza unor contracte deja semnate și aprobate, dar nebugetate în 2024, însumează aproximativ 3 miliarde de euro.

• Lucrările publice efectuate deja de contractori privați, în valoare de minim 2 miliarde de euro, probabil nu vor fi decontate în 2024 și vor fi transferate pentru anul 2025.

3. Situația datoriei publice

Datoria publică a României a depășit pragul de 200 de miliarde de euro (comparativ cu 50 de miliarde în 2014) și a ajuns la 50% din PIB (față de 36% în 2014). Rata dobânzii la titlurile de stat, în moneda națională sau valută, se menține constant peste 6%. Ratingul de țară, conform celor trei agenții internaționale, este de BBB-.

În aceste condiții, doar ratele scadente care trebuie refinanțate și dobânzile vor adăuga un minim de 3 miliarde de euro la deficit. Această proiecție este valabilă dacă situația actuală rămâne stabilă și România nu este retrogradată la nivelul junk — situație în care băncile private și fondurile de pensii nu mai pot cumpăra titluri de stat.

4. Necesar de finanțare pentru 2025

Adunând datele prezentate mai sus, România are nevoie, în 2025, de o finanțare minimă de 55 de miliarde de euro. În condiții de stabilitate, aceasta poate fi obținută cu o dobândă anuală suplimentară și costuri de finanțare de aproximativ 4 miliarde de euro.

În acest context, este rezonabil să apreciem că, în 2025, România își va crește datoria publică cu minim 25% — o situație fără precedent istoric! Este important de menționat că cel mai mare pachet financiar de sprijin din istoria României a fost accesat în 2010 de la FMI, Banca Mondială și Comisia Europeană, dar costurile politice și sociale au fost dramatice.

Așadar 200 miliarde euro datorie publică, deficite uriașe ale bugetului și balanței comerciale despre care nu s-a vorbit/dezbătut nimic, nici în campania prezidențială nici în cea pentru alegerile parlamentare!

Și o altă întrebare care trebuie pusă cu necesitate: dacă România are parte de cea mai bună perioadă de dezvoltare din istoria ei, cum ne spun analiștii și comentatorii mainstream, cum se face că în urma votului avem 32-33 la sută votanți ai partidelor așa zis extremiste: AUR, SOS și POT? Cam ăsta e peisajul economic la care trebuie să-i facă față coaliția PSD-PNL-USR-UDMR începând de acum.

„Poate ne gândim la o republică parlamentară”

Dar ar mai trebui inițiată și o reformă constituțională care să aducă România la realitățile secolului XXI cu un control real parlamentar al serviciilor secrete, cu reorganizarea administrativă a țării prin înlocuirea celor 40 de judeţe cu câteva regiuni de dezvoltare, cu redefinirea relației dintre politic și justiție etc. Și poate ne gândim la o republică parlamentară, în care președintele să fie ales de către parlament. Am evita astfel această tradițională isterizare națională, o dată la cinci sau zece ani, când se dezlănțuie un adevărat război româno-român între susținătorii unui candidat sau altuia de parcă am avea de ales între Iisus Christos și Buddha și nu între doi politruci!

Am scăpa de paternalismul nostru ancestral și de mitul salvatorului care ne-a bântuit toată istoria. S-ar vota mai rațional pentru partide și, poate, mai atent la cine e pe listele propuse de acestea. Președintele ar fi pentru reprezentare și ca ultimă siguranță în cazuri de catastrofă, război sau crize majore politice. Am scăpa, în sfârșit de un jucător toxic care isterizează cel puțin jumătatea care nu l-a votat!

Citește mai departe

EVENIMENT

Încă două MAJORĂRI ale pensiilor în 2025, în ianuarie și pe final de martie. Cu ce procente vor CREȘTE

Publicat

talon

În 2025, mai exact în ianuarie și pe final de martie, pensiile vor fi majorate. Vor crește în prima fază pensiile foarte mici, iar în a doua fază vor fi majorate pensiile celor care au avut venituri nepermanente. Sunt luate în calcul o serie de venituri care până acum nu contau la pensie. 

Prima majorare vizează pensiile mici, care cresc de la 1 ianuarie. Pensionarii cu veniturile cele mai mici vor beneficia de o creștere semnificativă a indemnizației sociale (pensia minimă garantată). Măsura intră în vigoare de la ianuarie 2025, scrie Alba24.ro.

Încă două MAJORĂRI ale pensiilor în 2025, în ianuarie și pe final de martie. Cu ce procente vor CREȘTE

Indemnizația socială va crește din 2025 cu 10,4%. După majorare, va ajunge la 1.415 lei.

Potrivit CNPP, în anul 2024, valoarea acestei pensii a fost de 1.281 lei.

Indemnizația socială reprezintă sprijinul acordat pensionarilor ale căror pensii calculate pe baza contribuțiilor sociale nu ating un nivel minim. Practic, sunt cele mai mici pensii din România, de care au parte foarte mulți pensionari.

Două majorări ale pensiilor în 2025

O a doua creștere a pensiilor este prevăzută pentru finalul lunii martie 2025 și va include veniturile nepermanente.

Mai precis e vorba despre veniturile care nu au fost luate anterior în considerare la calculul pensiei:

– forme de retribuire în regie sau în acord,
– premii anuale,
– al treisprezecelea salariu,
– sporuri pentru ore suplimentare
– alte venituri temporare pentru care s-a plătit contribuția la asigurările sociale.

Pentru a beneficia de acest lucru, pensionarii trebuie să aducă adeverințe.

Noile reguli de indexare și recalculare sunt menite să asigure o ajustare corectă a pensiilor, reflectând mai fidel contribuțiile anterioare ale pensionarilor.

Cum se calculează creșterea reală a câștigului salarial mediu brut

Șeful Casei de Pensii, Daniel Baciu, a detaliat modul de calcul pentru creșterea reală a câștigului salarial mediu brut, un indicator introdus recent.

„Începând din 2025, creșterea pensiilor din România are o formulă foarte simplă de calcul, în sensul că aplicăm doi indicatori foarte clari, predictibili, pe care îi știm de la Institutul Național de Statistică. Vorbim de rată medie a inflației, la care se mai adaugă încă 50% din creșterea reală a câștigului mediu brut pe economie realizat.

Deci această este formulă de calcul a indexării, actualizării valorii punctului de referință”, a explicat Daniel Baciu.

Astfel, creșterea salarială reală a fost stabilită la 4,2%, ceea ce înseamnă o contribuție suplimentară de 2,1% la majorarea pensiilor. „Ajungem la 2,1%. Deci putem să spunem că formulă de calcul este rată inflației plus creștere CSMBB, adică 10,4 + 2,1, ajungem la 12,5%. Această este formulă prevăzută de articolul 83, alineatul 4 din noua lege a pensiilor.”

Conform calculelor oficiale, un pensionar care primește acum 2.000 de lei va beneficia, de la 1 ianuarie 2025, de o majorare de 250 de lei, ajungând astfel la 2.250 de lei.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

VIDEO. CTP Cluj: Investiție de peste un milion de euro într-un utilaj pentru STRUNJIREA roților de tramvai, fără demontare

Publicat

prezentare tramvai bosch cluj (4)

Glasul roților de tren, în cazul nostru, de tramvai, va fi mai estompat în curând, nu că s-ar fi tocit colțurile pătratului (știți bancul cu pătratul, nu?) ci pentru că CTP Cluj a investit o sumă frumușică (peste un milion de euro) într-un strung subteran pentru strunjirea roților de tramvai, fără demontare.

„Călătoriile cu tramvaiul sunt mai plăcute și mai confortabile pentru clujeni și vizitatori.

În luna octombrie a acestui an, 2024, în hala Depoului Tramvaie a avut loc punerea în funcțiune a unui strung subteran cu comandă numerică pentru strunjirea roților de tramvai, fără demontare.
Urmare directă a instalării acestuia este scurtarea procesului de rectificare, mai precis de la 5 zile la o zi, astfel încât intervenția se face ori de câte ori se constată necesitatea eliminării vibrațiilor (valoarea investiției este de 1.100.000 de EURO).

VIDEO. CTP Cluj: Investiție de peste un milion de euro într-un utilaj pentru STRUNJIREA roților de tramvai, fără demontare

Precizia prelucrării bandajelor, scurtarea timpilor pentru rectificare a bandajelor, eliminarea efortului uman implicat în procedură, respectiv de la 15 muncitori la doar 2 muncitori, reducerea vibrațiilor generate de planeitățile care apar pe bandaje și reducerea poluării fonice fac ca tramvaiul să fie o alegere inteligentă și verde în deplasările zilnice”, scrie pe pagina de Facebook a companiei.

Contactat de Cluj24, directorul CTP, Liviu Neag, a subliniat importanța achiziționării acestui utilaj și avantajele pe care acesta le aduce procesului de modernizare a transportului public cu tramvaiul în Cluj-Napoca:

„Era necesară o asemenea investiție. Țin să precizez faptul că ea a fost făcută  din fonduri proprii. Este un utilaj cu comandă numerică, de înaltă precizie, iar amplasarea lui subterană în hala Depoului face ca operațiunea de rectificare a bandajelor să aibă  loc fără demontarea roților, ceea ce duce la o economie mare de timp.

Furnizorii germani au deplasat aici și o echipă care a asistat la montarea utilajului și a asigurat training-ul echipelor de muncitori care vor opera pe acesta. Sunt 4 muncitori, care vor lucra doi câte doi. Rectificarea bandajelor va duce la o scădere a poluării fonice și la eliminarea vibrațiilor, totul pentru o călătorie mai comodă și mai liniștită”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax