EVENIMENT
Cu ochii pe traficanții și consumatorii de droguri la Electric Castle. Sute de polițiști și jandarmi la Bonțida
Peste 250 de polițiști, aproape 180 de jandarmi, 90 de pompieri, 12 medici SMURD și peste 20 de paramedici vor fi prezenți zilnic la Bonțida, la festivalul Electric Castle. Polițiștii și jandarmii vor fi „ajutați” de câini specializați în detectarea drogurilor și explozibililor.
Peste 250 de polițiști clujeni vor fi prezenți, zilnic, la festivalul Electric Castle care începe astăzi. Vor fi prezente efective din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, acțiuni speciale, investigații criminale, investigarea criminalității economice, criminalistică, arme, explozivi și substanțe periculoase, prevenire și celelalte structuri de suport, potrivit Inspectoratului de Poliție Cluj.
Zile grele pentru traficanții și consumatorii de droguri
Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca va acționa permanent la Bonțida pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive.
Vor fi prezenți și câinii special antrenați în detectarea și semnalarea materialelor explozive, precum și a drogurilor.
De asemenea, în această perioadă, fluidizarea traficului rutier va fi asigurată de polițiști, atât în perimetrul festivalului, cât și pe principalele artere din județ.
„Pentru îndeplinirea acestor măsuri și având în vedere că organizatorii anunță un număr mai mare de participanți față de ultima ediție, vor fi prezente echipaje de poliție rutieră din cadrul Poliției Române.
Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj vor asigura climatul de ordine și siguranță publică în special în trenurile de călători care duc spre festival”, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.
Pentru a evita aglomerația sau posibilele ambuteiaje, cei care participă la festival sunt rugați să utilizeze mijloacele de transport în comun, care au fost suplimentate în această perioadă.
Citește și: Peste 250.000 de oameni, așteptați la Electric Castle 8. Cum ajungi la festival și câteva reguli de știut
„În caz de nevoie, nu ezitați să cereți sprijinul forțelor de ordine prezente la festivalul sau să apelați Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112”, au mai precizat reperzentanții IPJ.
180 de jandarmi vor patrula la Bonțida
Aproximativ 180 de jandarmi participanți zilnic la misiune începând de astăzi și până în 17 iulie, cu câini de serviciu și mijloace tehnice din dotare, anunță și reprezentanții Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.
Jandarmii vor acționa zilnic în scop preventiv și descurajator, având elemente de dispozitiv în tot perimetrul festivalului, prin posturi, patrule și rezerve de intervenție antiteroriste, precum și pentru restabilirea ordinii publice la nevoie, pentru supravegherea accesului, verificarea respectării regulilor de comportament, precum și gestionarea operativă a oricăror fapte antisociale constatate.
Citește și: FOTO. 40 de HECTARE de muzică, jocuri, petreceri, mâncare și dezbateri la Electric Castle. Ce SURPRIZE au pregătit organizatorii
Și în acest an, descurajarea și combaterea consumului, deținerii, traficului de substanțe interzise rămâne un obiectiv al jandarmilor, nu doar a polițiștilor.
Recomandări ale jandarmilor pentru cei prezenți la festival
Este interzisă prezenţa la acest tip de eveniment a persoanelor care au asupra lor substanțe halucinogene, iritant lacrimogene sau cu efect paralizant, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestuia.
Totodată, jandarmii recomandă celor prezenți:
- să adopte un comportament responsabil și preventiv;
- să evite implicarea în conflicte de orice fel;
- să acorde o atenție sporită bunurilor personale, dar mai ales copiilor, dacă sunt însoțiți de aceștia.
Poliția îl aduce pe Skinny, campion în detectarea drogurilor
În perioada 13-17 iulie, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroport Cluj sunt pregătiți să asigure un control eficient fără creșterea timpilor de așteptare atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire din țară prin cea mai frecventată poartă aeriană a Transilvaniei, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.
Aceștia vor participa ca forță de sprijin la acțiuni, în cooperare cu celelalte forțe MAI din perimetrul festivalului cu echipajul canin specializat în detectarea substanţelor psihoactive, contribuind la măsurile de prevenire pe această linie de activitate.
„Printre participanţii la festival se va afla şi Skinny, câinele poliţist premiat cu locul I la ultimul concurs organizat de Ministerul Afacerilor Interne pentru abilitățile sale în ceea ce priveşte detectarea stupefiantelor.
Având experiența anilor trecuți, dorim să vă informam că introducerea de substanțe psihoactive în România se pedepsește conform legilor in vigoare. Ne dorim ca, prin toate aceste activităţi, să contribuim la asigurarea unui climat lipsit de orice pericole pentru participanţii la eveniment, astfel încât aceştia să se bucure de muzica bună şi atmosfera de festival”, au precizat autoritățile.
Demonstrații cu bicicleta „beată” la festival
În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj-Napoca, desfășoară activități specifice pe linia prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri, pe toată durata de desfășurare a Festivalului Electric Castle.
„Precizăm că și premergător debutului festivalului, reprezentanții noștri au derulat, în zonele centrale ale orașului, astfel de activități de prevenire a consumului de droguri, pentru comunitatea clujeană, dar și sesiuni de informare adresate personalului MAI care asigură ordinea și siguranța publică pe perioada festivalului, în scopul identificării semnelor consumului de substanțe interzise”, au precizat aceștia.
Astfel, în vederea conştientizării tinerilor cu privire la pericolele la care se expun prin consumul de droguri, în cadrul festivalului Electric Castle, specialiști în prevenire și asistență ai Agenției Naționale Antidrog din cadrul CRPECA Cluj-Napoca, împreună cu voluntari instruiți în domeniu, implementează o serie de măsuri preventive, după cum urmează:
- Aducerea la cunoștință organizatorilor a necesitații informării persoanelor străine participante la festival despre prevederile legale în domeniul drogurilor, prin publicarea acestora într-o limbă de circulație internațională, pe site-ul oficial și în rețelele de socializare ale festivalului.
- Organizarea de sesiuni de informare antidrog și de prezentare a unor măsuri de prim-ajutor care trebuie acordate în anumite situaţii de criză (supradoză, intoxicaţie acută cu droguri etc) cu voluntarii acreditați la festival.
- În incinta festivalului, va fi amplasat un infopoint, unde specialiștii și voluntarii antidrog vor oferi informații cu privire la serviciile acordate de Agenția Națională Antidrog, atât pe plan local, cât și la nivel național, dar şi informaţii referitoare la efectele negative și riscurile pe care le implică consumul de substanțe psihoactive.
- De asemenea, vor avea loc demonstrații privind efectele diferitelor substanțe psihoactive asupra creierului, prin folosirea unor ochelari speciali care distorsionează realitatea, respectiv un tip de ochelari care simulează starea de deteriorare produsă de alcool – o concentraţie de aproximativ 0,8 la mie în aerul expirat, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, și un alt tip de ochelari care simulează efectele consumului de droguri.
- Împreună cu colegii noștri din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, vom efectua aceste exerciții pe întreg perimetrul Festivalului, dar și demonstrații cu bicicleta „beată”, aflată în dotarea poliției. Astfel, participanţii vor fi invitaţi să probeze o bicicletă care a fost special concepută să meargă în drepta, atunci când persoana virează stânga de ghidon, şi să meargă în stânga, atunci când persoana virează dreapta. La finalul acestor demonstarții, vom purta discuţii pe marginea efectelor resimțite, în scopul creşterii nivelului de conştientizare asupra riscurilor asociate consumului de alcool şi a altor substanţe psihoactive.
- Totodată, pe toată durata festivalului, va fi disponibilă consilierea de specialitate pentru participanții la festival, care pot accesa, cu ajutorul codului QR pus la dispoziție de specialiștii și voluntarii antidrog, site-ul Agenției Naționale Antidrog, www.infodrog.ro, unde vor găsi informaţii şi cu privire la metodele de prim-ajutor în anumite situaţii de criză cauzate de consumul de droguri, efectele juridice şi activităţile tip suport şi bune practici.
- Reamintim faptul că specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog oferă gratuit, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
- Atragem atenţia că alcoolul şi celelalte droguri dau dependenţă şi nu rezolvă problemele, ci le agravează!
Peste 90 de pompieri, 12 medici SMURD și peste 20 de paramedici voluntari la castel
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj va fi przent la Electric Castle pentru un răspuns eficient în cazul producerii incendiilor, acordarea primului ajutor calificat și acordarea asistenței medicale de urgență, respectiv evacuarea în situații de urgență a persoanelor aflate în dificultate.
Peste 90 de pompieri, 12 medici SMURD și peste 20 de paramedici voluntari vor asigura zilnic necesitățile operative în perimetrul alocat festivalului.
La Bonțida vor fi dislocate în fiecare zi două autospeciale de stins incendii, 5 ambulanțe SMURD, precum și două autospeciale pentru transport personal și victime multiple. De asemenea, pentru optimizarea misiunilor de răspuns, echipajele operative clujene vor fi suplimentate cu 24 pompieri de la inspectoratele pentru situații de urgență din județele Mureș, Bihor, Bistrița-Năsăud și Sălaj.
Totodată, s-a luat măsura ca în incinta festivalului să fie amplasate trei puncte medicale avansate deservite de personalul ISU și SMURD, iar coordonarea acțiunilor va fi realizată, prin intermediul unui punct de comandă mobil.
Nu în ultimul rând, inspectorii de prevenire au desfășurat în această perioadă verificări pe linia apărării împotriva incendiilor la operatorii economici aflați în proximitatea zonei de desfășurare a evenimentului, dar și la cei existenți în incintă. Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru înlăturarea pe loc a potențialelor situații de pericol pentru cei prezenți.
Reprezentanții ISU Cluj îi îndemnă pe cei care vin la Electric Castle să asculte îndeaproape sfaturile primite de la organizatori și autorități.
Preventiv, echipe mixte de pompieri și paramedici SMURD vor patrula în perimetrul festivalului pentru a întâmpina și gestiona potențialele situații de urgență.
Festivalul Electric Castle se desfășoară în perioada 13-17 iulie la Castelul Banffy de la Bonțida, unde sunt așteptați peste 250.000 de oameni.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
ALEGERI PREZIDENȚIALE. Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00. E sub cea de acum 4 ani
Prezența la vot în județul Cluj, la primul tur al alegerilor pentru președintele României, a ajuns la 26%.
În continuare, prezența la urne este mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 14.oo votaseră 29,39% dintre locuitorii județului.
Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00
În Cluj-Napoca, până la ora 14 au votat aproape 30% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 14.00 era de 34,68%.
În județul Cluj au votat duminică, 24 noiemebrie, și aproape 31.000 de persoane pe liste suplimentare.
La nivel național, prezența la vot este de 27%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diapora, se apropie de 5 milioane.
EVENIMENT
FOTO. Mircea Abrudean a votat pentru responsabilitate și siguranță, cu un candidat care și-a făcut slujba în interesul țării
Secretarul general al Guvernului, liberalul Mircea Abrudean, a votat, duminică, la secția de votare nr. 231 de la Liceul Teoretic ”Petru Maior” din Gherla, pe care l-a absolvit.
”Am votat pentru responsabilitate, pentru siguranță, pentru o Românie sigură și prosperă, pentru echilibru, pace și pentru ca țara să fie condusă de un om care are toate calitățile necesare pentru a fi președintele României.
A demonstrat, de-a lungul carierei, că patriotismul nu se afișează doar pe panourile electorale și că și-a făcut slujba în interesul României. Sunt convins că asta va face în continuare. Am votat pentru băiatul meu care are 5 ani și să poată trăi în siguranță în țara aceasta și să-și găsească un viitor aici.
România are toate șansele să continue să se dezvolte pe parcursul euro-atlantic, cu ajutorul banilor europeni, cu ajutorul unui Guvern de dreapta și cu un președinte care are toate calitățile necesare: competență, patriotism, curaj, responsabilitate, integritate și omenie, nu în ultimul rând”, a spus Abrudean.
EVENIMENT
Sorin Naș (S.O.S. România): Am votat cu candidatul interzis de sistem. Mi-am anulat, astfel, votul
Președintele Partidului S.O.S. România, filiala Cluj, Sorin Naș, a votat, duminică, la secția de votare nr. 38 din Cluj-Napoca pentru alegerile prezidențiale.
”Am votat cu candidatul interzis de sistem, iar prin acest vot dat mi-am anulat votul. M-am asigurat, astfel, că votul meu nu va fi transferat către niciunul dintre ceilalți candidați care nu mă reprezintă în niciun fel”, a spus Naș.
Reamintim că liderul Partidului S.O.S. România nu a mai putut candida la alegerile prezidențiale în urma unei decizii a CCR.
Polițiștii clujeni au deschis un dosar penal pentru încălcarea prevederilor privind votul cu urna mobilă.
Vizați sunt doi membri ai secției de votare nr. 36 din Cluj-Napoca.
Dosar penal deschis la Cluj-Napoca pentru un vot cu urna mobilă la secția 36
Potrivit IPJ Cluj, în jurul orei 8:00, la secția de votare nr. 36 din municipiul Cluj-Napoca, a fost semnalată o posibilă încălcare a reglementărilor privind utilizarea urnei mobile.
Potrivit primelor verificări, locțiitoarea președintelui secției de votare, o femeie, de 57 de ani, împreună cu un alt membru al secției de votare, s-au deplasat cu urna mobilă la un imobil, din cartierul Grigorescu, fără a informa forțele de ordine, context în care a fost exprimat un vot.
În cauză se efectuează cercetări sub aspectul infracțiunii de nerespectare a regimului urnei de vot, faptă prevăzută și pedepsită de Codul penal.
6 amenzi date la Cluj pentru nereguli
De asemenea, potrivit IPJ Cluj, pe parcursul nopții și în cursul zilei de sâmbătă, au fost semnalate 12 sesizări cu privire la posibile incidente electorale dintre care una nu s-a confirmat.
Au fost aplicate 6 sancțiuni contravenționale cu avertisment pentru contravenții referitoare la procesul electoral, iar alte 3 sesizări sunt în curs de verificare.
ATENȚIE! Nu faceți propagandă electorală nici pe rețelele sociale
Polițiștii clujeni atrag atenția că persoana care continuă propaganda electorală după încheierea oficială a campaniei electorale, inclusiv prin intermediul rețelelor de socializare, considerate spațiu public, poate fi sancționată cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
Principalele fapte interzise în ziua votului, precum și pedepsele prevăzute de lege:
- Persoana care continuă propaganda electorală sau sfătuiește alegătorii, la sediul secțiilor de votare, să voteze sau să nu voteze un anumit candidat, poate primi o amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei.
- Tot cu amendă cuprinsă între 1.500 și 4.500 de lei poate fi sancționată persoana care refuză să se conformeze dispoziţiilor preşedintelui biroului electoral al secţiei de votare cu privire la asigurarea ordinii în localul de vot şi în împrejurimi.
- Nerespectarea dispozițiilor legale privind prezența altor persoane în cabina de vot se sancționează cu amendă cuprinsă între 4.500 și 10.000 de lei.
- Prezența oricărei persoane în cabinele de vot, în afara celei care votează, este interzisă. Alegătorul care, din motive temeinice, constatate de președintele biroului electoral al secției de votare, nu poate să voteze singur are dreptul să cheme în cabina de votare un însoțitor ales de el, pentru a-l ajuta. Însoțitorul nu poate fi din rândul persoanelor acreditate, al membrilor biroului electoral al secției de votare sau al candidaților.
- Comercializarea şi consumul băuturilor alcoolice în spaţiul de protecţie al secţiei de votare, între orele 7:00 – 21:00, se sancționează cu amendă de la 1.500 la 4.500 de lei.
- Împiedicarea, prin orice mijloace, a liberului exerciţiu al dreptului de a alege sau de a fi ales se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani.
- Oferirea sau darea de bani, de bunuri ori de alte foloase în scopul determinării alegătorului să voteze sau să nu voteze un anumit candidat se pedepseşte cu închisoarea de la 6 luni la 3 ani şi interzicerea exercitării unor drepturi. Nu intră în categoria bunurilor interzise cele cu valoare simbolică, inscripţionate cu însemnele unei formaţiuni politice.
- Persoana care votează fără a avea acest drept, de două sau mai multe ori, sau prin introducerea în urnă a mai multor buletine de vot decât are dreptul, se pedepseşte cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.
- Tot cu închisoare de la 6 luni la 3 ani sau cu amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi, se sancţionează utilizarea unui act de identitate nul ori fals sau a unui buletin de vot fals.
- Violarea prin orice mijloace a secretului votului se pedepseşte cu amendă. Dacă fapta este comisă de un membru al biroului electoral al secţiei de votare, pedeapsa este închisoare de la 6 luni la 3 ani sau amendă şi interzicerea exercitării unor drepturi.