EVENIMENT
Cu ochii pe traficanții și consumatorii de droguri la Electric Castle. Sute de polițiști și jandarmi la Bonțida

Peste 250 de polițiști, aproape 180 de jandarmi, 90 de pompieri, 12 medici SMURD și peste 20 de paramedici vor fi prezenți zilnic la Bonțida, la festivalul Electric Castle. Polițiștii și jandarmii vor fi „ajutați” de câini specializați în detectarea drogurilor și explozibililor.
Peste 250 de polițiști clujeni vor fi prezenți, zilnic, la festivalul Electric Castle care începe astăzi. Vor fi prezente efective din cadrul structurilor de ordine publică, poliție rutieră, acțiuni speciale, investigații criminale, investigarea criminalității economice, criminalistică, arme, explozivi și substanțe periculoase, prevenire și celelalte structuri de suport, potrivit Inspectoratului de Poliție Cluj.
Zile grele pentru traficanții și consumatorii de droguri
Brigada de Combatere a Criminalității Organizate Cluj-Napoca va acționa permanent la Bonțida pentru prevenirea și combaterea traficului și consumului de substanțe psihoactive.
Vor fi prezenți și câinii special antrenați în detectarea și semnalarea materialelor explozive, precum și a drogurilor.
De asemenea, în această perioadă, fluidizarea traficului rutier va fi asigurată de polițiști, atât în perimetrul festivalului, cât și pe principalele artere din județ.
„Pentru îndeplinirea acestor măsuri și având în vedere că organizatorii anunță un număr mai mare de participanți față de ultima ediție, vor fi prezente echipaje de poliție rutieră din cadrul Poliției Române.
Polițiștii Secției Regionale de Poliție Transporturi Cluj vor asigura climatul de ordine și siguranță publică în special în trenurile de călători care duc spre festival”, au precizat reprezentanții IPJ Cluj.
Pentru a evita aglomerația sau posibilele ambuteiaje, cei care participă la festival sunt rugați să utilizeze mijloacele de transport în comun, care au fost suplimentate în această perioadă.
Citește și: Peste 250.000 de oameni, așteptați la Electric Castle 8. Cum ajungi la festival și câteva reguli de știut
„În caz de nevoie, nu ezitați să cereți sprijinul forțelor de ordine prezente la festivalul sau să apelați Numărul Unic pentru Apeluri de Urgență 112”, au mai precizat reperzentanții IPJ.
180 de jandarmi vor patrula la Bonțida
Aproximativ 180 de jandarmi participanți zilnic la misiune începând de astăzi și până în 17 iulie, cu câini de serviciu și mijloace tehnice din dotare, anunță și reprezentanții Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.
Jandarmii vor acționa zilnic în scop preventiv și descurajator, având elemente de dispozitiv în tot perimetrul festivalului, prin posturi, patrule și rezerve de intervenție antiteroriste, precum și pentru restabilirea ordinii publice la nevoie, pentru supravegherea accesului, verificarea respectării regulilor de comportament, precum și gestionarea operativă a oricăror fapte antisociale constatate.
Citește și: FOTO. 40 de HECTARE de muzică, jocuri, petreceri, mâncare și dezbateri la Electric Castle. Ce SURPRIZE au pregătit organizatorii
Și în acest an, descurajarea și combaterea consumului, deținerii, traficului de substanțe interzise rămâne un obiectiv al jandarmilor, nu doar a polițiștilor.
Recomandări ale jandarmilor pentru cei prezenți la festival
Este interzisă prezenţa la acest tip de eveniment a persoanelor care au asupra lor substanțe halucinogene, iritant lacrimogene sau cu efect paralizant, arme de orice fel, materiale explozive sau incendiare, dispozitive pentru şocuri electrice ori alte obiecte ce pot fi folosite pentru acţiuni violente sau de tulburare a desfăşurării normale a acestuia.
Totodată, jandarmii recomandă celor prezenți:
- să adopte un comportament responsabil și preventiv;
- să evite implicarea în conflicte de orice fel;
- să acorde o atenție sporită bunurilor personale, dar mai ales copiilor, dacă sunt însoțiți de aceștia.
Poliția îl aduce pe Skinny, campion în detectarea drogurilor
În perioada 13-17 iulie, poliţiştii de frontieră din cadrul Sectorului Poliției de Frontieră Aeroport Cluj sunt pregătiți să asigure un control eficient fără creșterea timpilor de așteptare atât pe sensul de intrare cât și pe cel de ieșire din țară prin cea mai frecventată poartă aeriană a Transilvaniei, Aeroportul Internațional „Avram Iancu” Cluj.
Aceștia vor participa ca forță de sprijin la acțiuni, în cooperare cu celelalte forțe MAI din perimetrul festivalului cu echipajul canin specializat în detectarea substanţelor psihoactive, contribuind la măsurile de prevenire pe această linie de activitate.
„Printre participanţii la festival se va afla şi Skinny, câinele poliţist premiat cu locul I la ultimul concurs organizat de Ministerul Afacerilor Interne pentru abilitățile sale în ceea ce priveşte detectarea stupefiantelor.
Având experiența anilor trecuți, dorim să vă informam că introducerea de substanțe psihoactive în România se pedepsește conform legilor in vigoare. Ne dorim ca, prin toate aceste activităţi, să contribuim la asigurarea unui climat lipsit de orice pericole pentru participanţii la eveniment, astfel încât aceştia să se bucure de muzica bună şi atmosfera de festival”, au precizat autoritățile.
Demonstrații cu bicicleta „beată” la festival
În vederea asigurării unui răspuns proactiv față de fenomenul consumului de droguri, Agenția Națională Antidrog, prin Centrul Regional de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Cluj-Napoca, desfășoară activități specifice pe linia prevenirii și reducerii riscurilor asociate consumului de droguri, pe toată durata de desfășurare a Festivalului Electric Castle.
„Precizăm că și premergător debutului festivalului, reprezentanții noștri au derulat, în zonele centrale ale orașului, astfel de activități de prevenire a consumului de droguri, pentru comunitatea clujeană, dar și sesiuni de informare adresate personalului MAI care asigură ordinea și siguranța publică pe perioada festivalului, în scopul identificării semnelor consumului de substanțe interzise”, au precizat aceștia.
Astfel, în vederea conştientizării tinerilor cu privire la pericolele la care se expun prin consumul de droguri, în cadrul festivalului Electric Castle, specialiști în prevenire și asistență ai Agenției Naționale Antidrog din cadrul CRPECA Cluj-Napoca, împreună cu voluntari instruiți în domeniu, implementează o serie de măsuri preventive, după cum urmează:
- Aducerea la cunoștință organizatorilor a necesitații informării persoanelor străine participante la festival despre prevederile legale în domeniul drogurilor, prin publicarea acestora într-o limbă de circulație internațională, pe site-ul oficial și în rețelele de socializare ale festivalului.
- Organizarea de sesiuni de informare antidrog și de prezentare a unor măsuri de prim-ajutor care trebuie acordate în anumite situaţii de criză (supradoză, intoxicaţie acută cu droguri etc) cu voluntarii acreditați la festival.
- În incinta festivalului, va fi amplasat un infopoint, unde specialiștii și voluntarii antidrog vor oferi informații cu privire la serviciile acordate de Agenția Națională Antidrog, atât pe plan local, cât și la nivel național, dar şi informaţii referitoare la efectele negative și riscurile pe care le implică consumul de substanțe psihoactive.
- De asemenea, vor avea loc demonstrații privind efectele diferitelor substanțe psihoactive asupra creierului, prin folosirea unor ochelari speciali care distorsionează realitatea, respectiv un tip de ochelari care simulează starea de deteriorare produsă de alcool – o concentraţie de aproximativ 0,8 la mie în aerul expirat, atât pe timp de zi, cât şi pe timp de noapte, și un alt tip de ochelari care simulează efectele consumului de droguri.
- Împreună cu colegii noștri din cadrul Biroului de Analiză și Prevenire a Criminalității al Inspectoratului de Poliție Județean Cluj, vom efectua aceste exerciții pe întreg perimetrul Festivalului, dar și demonstrații cu bicicleta „beată”, aflată în dotarea poliției. Astfel, participanţii vor fi invitaţi să probeze o bicicletă care a fost special concepută să meargă în drepta, atunci când persoana virează stânga de ghidon, şi să meargă în stânga, atunci când persoana virează dreapta. La finalul acestor demonstarții, vom purta discuţii pe marginea efectelor resimțite, în scopul creşterii nivelului de conştientizare asupra riscurilor asociate consumului de alcool şi a altor substanţe psihoactive.
- Totodată, pe toată durata festivalului, va fi disponibilă consilierea de specialitate pentru participanții la festival, care pot accesa, cu ajutorul codului QR pus la dispoziție de specialiștii și voluntarii antidrog, site-ul Agenției Naționale Antidrog, www.infodrog.ro, unde vor găsi informaţii şi cu privire la metodele de prim-ajutor în anumite situaţii de criză cauzate de consumul de droguri, efectele juridice şi activităţile tip suport şi bune practici.
- Reamintim faptul că specialiştii Agenţiei Naţionale Antidrog oferă gratuit, servicii de informare, evaluare, consiliere şi asistență specializată medico-psiho-socială, pentru consumul şi dependența de droguri.
- Atragem atenţia că alcoolul şi celelalte droguri dau dependenţă şi nu rezolvă problemele, ci le agravează!
Peste 90 de pompieri, 12 medici SMURD și peste 20 de paramedici voluntari la castel
Inspectoratul pentru Situații de Urgență „Avram Iancu” al județului Cluj va fi przent la Electric Castle pentru un răspuns eficient în cazul producerii incendiilor, acordarea primului ajutor calificat și acordarea asistenței medicale de urgență, respectiv evacuarea în situații de urgență a persoanelor aflate în dificultate.
Peste 90 de pompieri, 12 medici SMURD și peste 20 de paramedici voluntari vor asigura zilnic necesitățile operative în perimetrul alocat festivalului.
La Bonțida vor fi dislocate în fiecare zi două autospeciale de stins incendii, 5 ambulanțe SMURD, precum și două autospeciale pentru transport personal și victime multiple. De asemenea, pentru optimizarea misiunilor de răspuns, echipajele operative clujene vor fi suplimentate cu 24 pompieri de la inspectoratele pentru situații de urgență din județele Mureș, Bihor, Bistrița-Năsăud și Sălaj.
Totodată, s-a luat măsura ca în incinta festivalului să fie amplasate trei puncte medicale avansate deservite de personalul ISU și SMURD, iar coordonarea acțiunilor va fi realizată, prin intermediul unui punct de comandă mobil.
Nu în ultimul rând, inspectorii de prevenire au desfășurat în această perioadă verificări pe linia apărării împotriva incendiilor la operatorii economici aflați în proximitatea zonei de desfășurare a evenimentului, dar și la cei existenți în incintă. Astfel de activități vor continua și în perioada următoare pentru înlăturarea pe loc a potențialelor situații de pericol pentru cei prezenți.
Reprezentanții ISU Cluj îi îndemnă pe cei care vin la Electric Castle să asculte îndeaproape sfaturile primite de la organizatori și autorități.
Preventiv, echipe mixte de pompieri și paramedici SMURD vor patrula în perimetrul festivalului pentru a întâmpina și gestiona potențialele situații de urgență.
Festivalul Electric Castle se desfășoară în perioada 13-17 iulie la Castelul Banffy de la Bonțida, unde sunt așteptați peste 250.000 de oameni.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
AUR solicită sesizarea Curții Constituționale: Nicușor Dan blochează formarea unui nou Guvern!

Alianța pentru Unirea Românilor (AUR) a transmis președintelui Camerei Deputaților o solicitare oficială de sesizare a Curții Constituționale a României (CCR), în vederea constatării existenței unui conflict juridic de natură constituțională între Președintele României și Parlamentul României.
Conflictul privește întârzierea nejustificată a desemnării unui candidat pentru funcția de prim-ministru, în condițiile în care Guvernul interimar condus de Cătălin Predoiu se apropie de limita celor 45 de zile prevăzută de Constituție pentru exercitarea interimatului. România este condusă, astfel, de un executiv cu atribuții restrânse, lipsit de legitimitate și capacitate reală de acțiune în fața provocărilor actuale.
Consultările demarate pe 28 mai nu au urmărit desemnarea unui premier, ci s-au axat pe stabilirea unor măsuri de austeritate pentru români.
AUR a refuzat să participe la consultări
AUR a refuzat să participe la consultările de pe 28 mai, întrucât era evident că aceste consultări nu aveau un caracter serios, Nicușor Dan declarând în mai multe rânduri că nu va dialoga decât cu partidele considerate de acesta ca fiind „pro-europene”, iar asta s-a întâmplat zilele următoare, fapte care au confirmat lipsa de voință în exercitarea imparțială a atribuțiilor constituționale.
Această tergiversare deliberată a numirii unui prim-ministru a generat un blocaj instituțional major, afectând grav funcționarea autorităților statului și subminând principiul colaborării loiale între instituții, consacrat de Constituție.
AUR denunță conflictul juridic de natură constituțională
Astfel, conflictul juridic de natură constituțională decurge din exercitarea discreționară a atribuțiilor prezidențiale, prin simularea unor consultări fără finalitate și refuzul de a desemna un candidat pentru funcția de prim-ministru. Această conduită contravine obligației Președintelui României de a veghea la respectarea Constituției și la buna funcționare a autorităților publice, precum și funcției de mediator între puterile statului.
În aceste condiții, considerăm că neîndeplinirea obligațiilor constituționale de către Președintele României constituie o încălcare gravă a echilibrului instituțional și a statului de drept. România nu își poate permite un vid de putere într-un moment în care este nevoie de un Guvern legitim și funcțional.
AUR solicită Președintelui Camerei Deputaților să își exercite atribuțiile și să sesizeze Curtea Constituțională, pentru a pune capăt acestei stări de incertitudine și pentru a restabili echilibrul constituțional.
ECONOMIE
Ministrul Sebastian Burduja: După 1 iulie, continuăm cu sprijin pentru consumatorii vulnerabili

Consumatorii vulnerabili vor primi sprijin pentru facturile la energie după 1 iulie, odată cu liberalizarea pieței, mecanismul general de plafonare a prețurilor la energie urmând să fie înlocuit cu o abordare mai direcționată, mai eficientă și mai corectă social, spune ministrul Energiei, citat de Agerpres.
„România nu trebuie să lase pe nimeni în urmă. Suntem obligați să utilizăm și soluții pe termen scurt pentru cei mai vulnerabili – așa cum sunt deciziile de plafonare a prețurilor – alături de strategii pe termen mediu și lung, inclusiv pentru creșterea eficienței energetice a locuințelor. (…) În data de 11 iunie 2025, a fost pus în consultare publică Proiectul de Ordonanță de urgență privind introducerea unui mecanism de sprijin pentru consumatorii casnici de energie electrică aflați în situația de sărăcie energetică. Mecanismul general de plafonare a prețurilor la energie va fi înlocuit cu o abordare mai direcționată, mai eficientă și mai corectă social”, se precizează în document.
Persoanele cu venituri reduse vor primi ajutor pentru plata facturii
Astfel, persoanele care se încadrează în anumite praguri de venit sau condiții sociale vor primi un sprijin lunar sub formă de tichet pentru plata facturii la energie electrică. Conform sursei citate, se acordă sprijin pentru o persoană singură cu un venit lunar de maxim 2.574 lei, echivalent cu salariul minim pe economie, familiilor cu mai mulți membri, cu un venitul net lunar/membru de maxim 1.784 lei, precum și familiilor numeroase, cu mai mult de 3 copii, celor monoparentale sau persoanelor cu dizabilități ori afecțiuni grave.
„Am spus de la început că niciun român care are cu adevărat nevoie nu va fi lăsat în urmă. Iar acum punem în practică acest angajament printr-un mecanism nou și corect de sprijin, țintit către cei vulnerabili. Este un sistem prin care ajutorul public merge exact acolo unde contează cel mai mult: în casele românilor care nu-și permit să plătească energia din veniturile proprii”, se mai arată în raport.
Fonduri de 14 miliarde de euro atrase în doi ani
Sebastian Burduja a subliniat că duminică se împlinesc doi ani de când a preluat conducerea Ministerului Energiei, acesta fiind motivul pentru care prezintă un „bilanț de ministru”. Potrivit acestuia, în cei doi ani de mandat au fost atrase 14 miliarde de euro fonduri nerambursabile pentru producție, stocare, rețele, toate componentele sistemului energetic național.
„Aceste fonduri au mobilizat finanțări private de încă pe-atât. 30 de miliarde euro pentru energia României de astăzi și mai ales de mâine. Este singura cale pentru a fi proprii noștri stăpâni, cu energie sigură și facturi mai mici. A fost nevoie de un restart. Iar acest restart a venit. În 2 ani cât în 10. În anul 2024 am conectat la Sistemul Energetic Național 1.251 MW, mai mult decât între 2016 și 2023 la un loc. Iar anul acesta, până la 31 mai 2025, încă 594 MW produc energie și livrează în rețea. În total peste 1800 MW, cât în aproape un deceniu. Acest raport nu este despre mine. Este despre o echipă minunată și rezultatele ei. Este despre o Românie care vrea mai mult, merită mai mult și poate mai mult”, a mai scris ministrul.
ADMINISTRAȚIE
Peste 5 milioane de lei, alocați de Primăria Cluj-Napoca cultelor religioase, din bugetul local

Consilierii locali din Cluj-Napoca au aprobat, în ședința din 13 iunie, alocarea a 5.250.000 de lei din bugetul local, finanțare nerambursabilă pentru cultele religioase din municipiu.
Finanțarea va fi folosită pentru lucrări de construcție, reparații și restaurări la lăcașuri de cult și imobile aparținând cultelor religioase.
Biserica Ortodoxă, principala beneficiară
Cultul ortodox primește cea mai mare sumă – 3.500.000 de lei, direcționată în principal către:
- 000 lei pentru continuarea lucrărilor la centrul misionar;
- 000 lei pentru realizarea mozaicului în Catedrala Mitropolitană și restaurarea iconostasului.
Sprijin și pentru alte culte
Finanțare consistentă au primit și alte culte religioase importante din oraș:
- Cultul greco-catolic – 500.000 lei, pentru construcția complexului Catedralei Greco-Catolice din Piața Cipariu
- Cultul reformat – 500.000 lei
- Cultul unitarian – 400.000 lei, sumă destinată reparațiilor fațadei clădirii de pe Bulevardul 21 Decembrie 1989, nr. 7, unde funcționează Liceul Teoretic Brassai Samuel
- Cultul romano-catolic și franciscan – 260.000 lei
- Cultul penticostal – 90.000 lei
EVENIMENT
VIDEO. Primarul sportiv. Emil Boc, flotări, cros și antrenament de arte marțiale la Sports Festival

Primarul Clujului, Emil Boc, a participat la activitățile din cadrul Sports Festival, care a avut loc în acest sfârșit de săptămână, în zona Parcului Central și a Aleii Stadionului din Cluj-Napoca.
Într-un clip postat pe rețelele de socializare, edilul este filmat făcând 15 flotări la unul dintre standurile festivalului, urmate de un scurt antrenament de arte marțiale, sub îndrumarea unui instructor.
Forma sa fizică nu a trecut neobservată, fiind încurajat de antrenorul de la stand: „Foarte bine, domnul primar, foarte bine. Deja puteți face orice sport. Se vede că practicați.”
„Vă invit să faceți sport și mișcare în fiecare zi!”
Primarul a transmis un mesaj de încurajare pentru toți cetățenii: „Zeci de sporturi pot fi practicate în aceste zile la Cluj-Napoca, în zona Parcului Central, la Sports Festival. Felicitări organizatorilor pentru acest eveniment de excepție! Vă invit să faceți sport și mișcare în fiecare zi!!!”
Amintim că Emil Boc a participat duminică și la Crosul Supereroilor, eveniment caritabil desfășurat în cadrul Sports Festival, unde a alergat alături de sute de clujeni pentru a susține cauza Via Transilvanica.
Sports Festival a transformat din nou Clujul într-o capitală a sportului, cu activități dedicate tuturor vârstelor și nivelurilor de pregătire, de la demonstrații, inițieri gratuite, până la competiții și sporturi inedite.