Connect with us

EVENIMENT

UPDATE. Un bărbat a căzut de la etajul 4 pe strada Taberei din Cluj-Napoca. A MURIT

Publicat


mort tab

O persoană a căzut luni seara de la etajul 4 al unui bloc de pe str. Taberei nr.4 din Cluj-Napoca, anunță ISU Cluj.

La fața locului intervine un echipaj SMURD pentru a-i acorda primul ajutor.

Avea 33 de ani

UPDATE. Reprezentanții ISU Cluj au precizat că este vorba despre un bărbat de 33 de ani care a căzut iar echipajul medical a efectuat manevre de resuscitare fără rezultat, însă.

”A fost declarat decesul”, au spus cei de la ISU.

”Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca au intervenit în această seară pentru a acorda primul ajutor calificat unui bărbat căzut de la înălțime pe strada Taberei din municipiul Cluj-Napoca.

La fața locului s-a deplasat o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj SMURD, unde au găsit un bărbat, în vârstă de cca 30 de ani, care prezenta multiple traumatisme.

Acesta era în stare de semiconștiență și era necooperant. La scurt timp a intrat în stop cardio-respirator, moment în care au fost începute manevrele de resuscitare. Acestea au fost susținute mai bine de o oră, însă fără a putea readuce semnalele vitale ale bărbatului”, au revenit cu precizări pompierii clujeni.

Polițiștii au deschis dosar penal

UPDATE 2 La data de 29 august a.c., in jurul orei 18.40, Poliția municipiul Cluj-Napoca a fost sesizată prin apel 112 despre faptul că o persoană de sex masculin ar fi căzut de la etajul 4 a unui bloc situat pe strada Taberei din municipiu.

”Polițiștii deplasați la fata locului au constatat că cele sesizate se confirmă, fiind vorba despre un bărbat în vârstă de 32 de ani, din comuna Someșul Rece.

Medicicii au efectuat manevre de resuscitare, însă, din nefericire, bărbatul a decedat.

Trupul acestuia a fost transportat la Institutul de Medicină Legală Cluj-Napoca în vederea efectuării autopsiei”, arată IPJ Cluj.

Totodată, polițiștii au deschis un dosar penal sub aspectul săvârșirii infracțiunii de ucidere din culpă, cercetările fiind continuate pentru clarificarea tuturor circumstanțelor în care s-a produs decesul persoanei.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

A murit Grig Bodea, părintele fondator al Salvamont Cluj. “Viața i-a fost muntele”

Publicat

De

Grig Bodea, părintele fondator al Sallvamont Cluj

Doliu la Serviciul Salvamont-Salvaspeo Cluj. Cel care a fondat serviciul de salvare pe munte la Cluj, Grig Bodea, a murit joi, 11 iulie.

Timp de decenii, Grig Bodeaa fost liderul incontestabil al Salvamontului clujean, spun colegii lui, care au anunțat trista veste.

A murit Grig Bodea, părintele fondator al Salvamont Cluj. “Viața i-a fost muntele”

“Grig Bodea a fost unul dintre puținii bărbați ai acelor vremuri care erau plămădiți dintr-un amestec perfect de vizionarism și tenacitate în a lucra întru binele comun într-un domeniu pe care tot ei îl nășteau atunci: salvarea montană.

Regretatul, din această dimineață, Grig Bodea și regretatul, din avalanșa din 1974 de la Podagru, Misi Szalma, au fost părinții fondatori ai Salvamont Cluj, în chiar zorii anilor `70 din veacul trecut”, au transmis reprezentanții Salvamont-Salvaspeo Cluj pe pafina de Facebook.

Tânărul inginer Grigore (Grig) Bodea a singurul care a scapat din avalanșa de la Podragu din 1974 în care preietenul său Misi Zsalma și un alt alpinist clujean, Laci Halmagyi, au pierit.

Cum a înființat Salvamontul

“Fără Misi Szalma, cu care abia apucaseră să lege prietenia – au primit repartiție la aceeași fabrică în Turda – și să înființeze Salvamontul în Cheile Turzii și în Muntele Băișorii, Grig Bodea devine timp de decenii liderul incontestabil al Salvamontului clujean.

A fost participant nemijlocit la foarte multe acțiuni de salvare foarte complexe în Apuseni, monitor de de alpinism și instructor al Școlii Naționale Salvamont, părinte tăcut dar aspru și drept pentru mai toate generațiile de salvamontiști din seculul trecut dar și pentru instituția salvării montane în sine”, au mai arătat colegii săi salvatori.

Cetățean de onoare al județului Cluj

Născut la începutul anului 1947 la Finișel, Cluj, Grig Bodea face primele patru clase în sat, apoi gimnaziul la Gilău, liceul la ”Nicolae Bălcescu”, în Cluj, unde apoi termină Politehnica, devenind inginer electro-mecanic.

“Viața i-a fost însă muntele, unde își cunoaște și soția, care venise din București la un curs de alpism în anii `70.

Grig Bodea a fost personalitatea care și-a pus cel mai apăsat aprenta pe primele decenii ale Salvamontului Cluj.

Pentru meritele sale în crearea și conducerea Salvamontlului Cluj a fost distins, în 2019, cu titlul de Cetățean de onoare al județului Cluj, împreună cu Misi Szalma (postmortem).

Odihnă veșnică, Grig Bodea!”, au transmis salvatorii montani clujeni.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Mesaj RO ALERT emis pentru zona de munte a Clujului. Vijelii și ploi torențiale

Publicat

De

mesaj RO ALERT pentru zona de munte a Clujului

A fost emis un mesaj RO ALERT de vreme rea pentru zona de munte a județului Cluj.

Este un mesaj de atenționare imediată și este valabil până la ora 17.00.

Mesaj RO ALERT emis pentru zona de munte a Clujului. Vijelii și ploi torențiale

Mesajul a fost transmis pentru comunele Călățele, Măguri-Răcătău, Mărișel, Râșca și Beliș.

Potrivit meteorologilor, vor fi averse torențiale care vor acumula 25-40 de litri pe metru pătrat, frecvente descărcări electrice, intensificări ale vântului și grindină.

Avertizarea este valabilă joi, 11 iulie, până la ora 17.00.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

FOTO. Boc: Primăria va CONSERVA o parte din zidul roman descoperit în Parcul Caragiale din Cluj-Napoca

Publicat

zid roman

Primăria va conserva o parte din zidul roman (construit aproximativ în anii 117-124) descoperit în Parcul Caragiale din Cluj-Napoca, spune primarul Emil Boc. Stadiul fizic al lucrărilor este de 70%.

zid roman

„Prin proiectul Parcului Caragiale se realizează:

● reamenajarea integrală a suprafeței Parcului I.L. Caragiale, cu identificarea și păstrarea vegetației valoroase și sănătoase existente, pentru a crea o atractivitate mai mare în rândul publicului.

zid roman

zid roman

zid roman

FOTO. Boc: Primăria va CONSERVA o parte din zidul roman descoperit în Parcul Caragiale din Cluj-Napoca

Totodată, se reamenajează canalul Morii, al cărui traseu sistematizat a fost acoperit la sfârșitul anilor 80 cu o dală de beton. Prin punerea în valoare a acestui curs de apă, al doilea ca importanță din oraș, acesta devine parte integrantă a parcului.

În consecință, se realizează amenajări și sistematizări pe verticală, pentru a facilita accesul pietonal la luciul de apă, precum si amenajări peisagere specifice cursurilor de apă;

zid roman

zid roman

zid roman

● lucrări arheologice care vizează descoperirea traseului celei de a doua incinte medievale a orașului, ce traversează suprafața parcului. Prin documentarea arheologică a acestui areal se dorește evidențierea la suprafață a descoperirilor arheologice, pentru a crește atât atractivitatea turistică a parcului, cât și pentru a releva evoluția istorico-urbanistică a orașului;

Zidul roman al incintei orașului Napoca. Dată fiind însemnătatea istorico-urbanistică a acestei descoperiri arheologice, se impune conservarea și punerea în valoare a unei părți a zidului roman printr-o amenajare care să asigure vizibilitatea și accesibilitatea publicului larg. Costurile vor fi asigurate de către Primăria Cluj-Napoca;

zid roman

zid roman

zid roman

● regândirea în întregime a străzii Octavian Petrovici, prin reconfigurarea geometriei acesteia în plan, înlocuirea straturilor de uzură existente, a sistemului de iluminat public, pecum și dotarea acesteia cu mobilier urban nou, marcaj rutier și signalistică urbană nouă, plantări de aliniamente de arbori;

zid roman

zid roman

zid roman

Este avută în vedere redistribuirea zonelor funcționale ale străzii, în vederea obținerii unui spațiu public de calitate pentru oraș. Acolo unde condițiile de trafic permit, se propun reorganizări ale străzii, de tip shared-space, prin eliminarea diferențelor de nivel între spațiul exclusiv pietonal (trotuar) și spațiul pe care este permisă (și) circulația automobilelor”, a scris edilul pe Facebook.

Citește mai departe

EVENIMENT

Wizz Air introduce 4 rute externe noi de pe Aeroportul ”Avram Iancu” Cluj din luna octombrie

Publicat

wizz air

Pasagerii români pot călători acum cu Wizz Air din Cluj-Napoca către Stuttgart și Lisabona, și vor avea la dispoziție zboruri către Viena și Lyon, din luna octombrie. 

Astfel, clujenii și cei din regiune se pot bucura de zboruri directe din Cluj-Napoca către Stuttgart în fiecare joi și duminică, iar către Lisabona în fiecare luni și vineri.

Pe lângă atracțiile interesante din Stuttgart, Lisabona, capitala vibrantă a Portugaliei, este renumită pentru turnul său istoric Belém, un sit al Patrimoniului Mondial UNESCO care oferă vederi uimitoare asupra râului Tagus, și pentru mănăstirea Jerónimos, o capodoperă a arhitecturii manueline. Încântătorul cartier Alfama al orașului, cu străzile sale înguste și muzica tradițională Fado, împreună cu plimbările pitorești cu tramvaiul, oferă o incursiune în bogata moștenire culturală a Lisabonei.

Viena și Lyon

De asemenea, în această toamnă, vor fi programate alte două rute din Cluj-Napoca, completând opțiunile disponibile pasagerilor – cea către Viena din 1 octombrie, în zilele de marți, joi și sâmbătă, și cea către Lyon din 28 octombrie, în fiecare luni, miercuri și vineri.

Aceste rute vor oferi călătorilor români tarife reduse, pentru a face mai accesibilă vizitarea familiei și a prietenilor sau pentru a se putea bucura de city-breakuri și vacanțe de vară de neuitat. Aceste zboruri oferă confortul, serviciile de înaltă calitate și accesibilitatea pentru care Wizz Air este cunoscută, asigurându-se că toată lumea are ocazia să călătorească și să exploreze noi destinații.

Rețea extinsă

Valeria Bragarenco, Corporate Communications Manager la Wizz Air, a spus: „Wizz Air își menține angajamentul de a-și extinde rețeaua pentru a răspunde nevoilor pasagerilor săi. Astfel, suntem încântați să introducem noi rute din Cluj-Napoca către orașe diverse și vibrante din Europa.

Aceste noi zboruri nu numai că oferă cetățenilor români opțiuni de călătorie mai accesibile, ci deschid și oportunități incredibile de a explora bogăția culturală a orașelor Stuttgart și Lisabona”.

Cât costă biletele

Biletele Cluj- Stuttgart pe cursele de joi și duminică pornesc de la 24.99 euro/ 129  lei din 27 octombrie 2024, iar cele pentru Lisabona  din zilele de luni și vineri au prețuri de pornire de la 35.99 euro/ 189 lei începând cu 28 octombrie 2024.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax