Connect with us

ACTUALITATE

O CAFEA, VĂ ROG/ Oameni care beau cafea de sute de ani

Publicat

Publicitate

Egiptul, una dintre destinațiile preferate de români în această primăvară, este o tară deosebită, atât prin resorturile din Hurgada sau Sharm el-Sheikh, dar și prin piramidele antice sau croazierele pe Nil. Ce frumos e în vacanță, nu? Însă nu scriem aici despre destinații exotice, ne interesăm de cafea, un bun comun al acestui mapamond, o băutură miraculoasă care leagă și dezleagă inimi și prietenii, energizează și binedispune. Primul lucru care vom fi întrebați, dacă vom cere o cafea pe strazile din Cairo, va fi cât de dulce dorim să fie, varianta black nefiind trecută acolo în nici un meniu. Am stat de vorbă cu oameni care locuiesc în acea zonă, un arhitect egiptean din Cairo și o româncă stabilită de peste 10 ani în Kuwait. Să vedem ce ne-au povestit…

Capitala Egiptului, capitala cafelei

Pare că în sud-vestul Asiei a fost folosit prima data cuvântul cafea, la jumătatea secolului al XV-lea, într-o localitate denumită Kaffa. Există o legendă frumoasă care circulă pe această temă; boabele de cafea, plante sălbatice pe atunci, erau mâncate de capre, care deveneau apoi energice și agitate. Observând acest lucru, păstorul animalelor a dus boabele unui înțelept care le-a aruncat în foc, considerându-le nefolositoare.

Mirosul emanat de boabele arse i-a încântat însă, așa că au decis să mai culeagă boabe, iar apoi să facă din ele o băutură. De aici, probabil, și denumirea cafelei care poate avea origini și de la cuvântul arăbesc quahwek, care înseamnă stimulent.

Unde și ce fel de cafea beau egiptenii

Din Cairo, Ahmat Korayem ne invită pe toți cei care ajungem pe strazile orașului, dar și în alte zone din Egipt, să ne luăm răgazul pentru a savura o cafea tradițională, oamenii de acolo fiind extrem de primitori, dar și atenți la prepararea acestei băuturi. Cafeaua cea mai bună, spune el, este denumită wesh și are și o spumă consistentă deasupra, dar este servită în ceșcuțe foarte mici, adevărate shot-uri de cafea.

Vasul în care se face cafea se numește kanka, dar se poate face și în sbertaya, un recipient sub care se află un fitil, ambele preparându-se manual.

În orice local cu denumirea kahwa se poate servi cafea, dar cel mai bine ar fi să ajungem pe strada Moez, plină de clădiri istorice sau, pentru amatorii de suveniruri, pe strada Elhussein, ne mai sfătuiește Ahmat.

Turismul este cel mai important domeniu economic pentru Egipt, iar ocupația principală a populației este agricultura. Ahmat Korayem ne-a mai spus că nu știe ca boabele de cafea să lipsească dintr-o casă, indiferent de condiția socială sau de numărul de membri al familiei. Ne îndeamnă să folosim, pentru a obține un gust și o aromă deosebită, cardamonul.

L-am mai întrebat pe Ahmat dacă este adevărat că la ceremoniile funerare se servește cafea amară și ne-a confirmat că este adevărat, dar că, de fapt, nu este un semn de tristețe sau compasiune. Este doar o tradiție păstrată încă de la moartea primului importator de cafea din Egipt, atunci când familia acestuia a servit cafeaua în acest mod.

În zilele noastre, adaugă Ahmat, putem găsi și cafenele moderne dotate cu aparate de ultimă generație, care au pătruns și în casele particulare, dar modul tradițional de preparare și servire este păstrat cu sfințenie.

Condimentele exotice din cafea

Anca locuiește în Kuwait și spune că orice moment al zilei este bun pentru a servi o cafea, atenție însă, se preferă cafeaua tradițională, denumită gahwa. În Orientul Mijlociu, aceasta are un gust gustul total diferit față de cafeaua cu care lumea, mai ales europenii, este obișnuită, este mai deschisă la culoare (spre galben, chiar) și mai slabă.

Nu se filtrează niciodată, nu se strecoară, doar se fierbe, iar la sfârșit se adaugă ingredientul principal, cardamomul. Însă se pot adăuga și alte mirodenii, cum ar fi șofranul, ghimbirul sau praful de cuișoare, pentru a potența gustul cafelei.

Cafeaua arabească este folosită în special la întâmpinarea oaspeților și este servită alături de ciocolată sau curmale, ne povestește Anca. De altfel, în Ramadam, cafeaua și curmalele se consumă intens, fiind recunoscut faptul că dau energie, hidratează și ajută la reducerea poftei de mâncare.

Arabii sunt mari băutori de cafea

Și acolo, servirea cafelei se face în cești de mărime foarte mică, cu design frumos, dar atenție, ceșcuțele se servesc oaspeților cu mâna dreaptă, iar cu stânga se ține vasul plin cu cafea, dallah. Este bine să reținem această informație pentru că are legătură cu respectul arătat musafirului. În plus, micuța ceașcă se umple tot timpul, până când se scutură obiectul, semn că nu mai dorește cafea.

Arabii sunt mari băutori de cafea, o prepară și o servesc tuturor oamenilor care le intră în case, în special în încăperea numită diwaniya, locul unde bărbații socializează, iar femeile nu au voie să intre.

În încheiere, Anca ne reamintește că în zonă alcoolul este o raritate, dar un alt viciu poate fi practicat, orice terasă sau restaurant având în ofertă shișa. Ce este o shișa? Noi românii îi spunem narghilea, rar avem ocazia să o folosim și acest lucru doar în concedii. Totuși, cât mai avem până la vacanță?

Cristina Pintilie Șendrea




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate