Connect with us

ACTUALITATE

O CAFEA, VĂ ROG/ Oameni care beau cafea de sute de ani

Publicat


Egiptul, una dintre destinațiile preferate de români în această primăvară, este o tară deosebită, atât prin resorturile din Hurgada sau Sharm el-Sheikh, dar și prin piramidele antice sau croazierele pe Nil. Ce frumos e în vacanță, nu? Însă nu scriem aici despre destinații exotice, ne interesăm de cafea, un bun comun al acestui mapamond, o băutură miraculoasă care leagă și dezleagă inimi și prietenii, energizează și binedispune. Primul lucru care vom fi întrebați, dacă vom cere o cafea pe strazile din Cairo, va fi cât de dulce dorim să fie, varianta black nefiind trecută acolo în nici un meniu. Am stat de vorbă cu oameni care locuiesc în acea zonă, un arhitect egiptean din Cairo și o româncă stabilită de peste 10 ani în Kuwait. Să vedem ce ne-au povestit…

Capitala Egiptului, capitala cafelei

Pare că în sud-vestul Asiei a fost folosit prima data cuvântul cafea, la jumătatea secolului al XV-lea, într-o localitate denumită Kaffa. Există o legendă frumoasă care circulă pe această temă; boabele de cafea, plante sălbatice pe atunci, erau mâncate de capre, care deveneau apoi energice și agitate. Observând acest lucru, păstorul animalelor a dus boabele unui înțelept care le-a aruncat în foc, considerându-le nefolositoare.

Mirosul emanat de boabele arse i-a încântat însă, așa că au decis să mai culeagă boabe, iar apoi să facă din ele o băutură. De aici, probabil, și denumirea cafelei care poate avea origini și de la cuvântul arăbesc quahwek, care înseamnă stimulent.

Unde și ce fel de cafea beau egiptenii

Din Cairo, Ahmat Korayem ne invită pe toți cei care ajungem pe strazile orașului, dar și în alte zone din Egipt, să ne luăm răgazul pentru a savura o cafea tradițională, oamenii de acolo fiind extrem de primitori, dar și atenți la prepararea acestei băuturi. Cafeaua cea mai bună, spune el, este denumită wesh și are și o spumă consistentă deasupra, dar este servită în ceșcuțe foarte mici, adevărate shot-uri de cafea.

Vasul în care se face cafea se numește kanka, dar se poate face și în sbertaya, un recipient sub care se află un fitil, ambele preparându-se manual.

În orice local cu denumirea kahwa se poate servi cafea, dar cel mai bine ar fi să ajungem pe strada Moez, plină de clădiri istorice sau, pentru amatorii de suveniruri, pe strada Elhussein, ne mai sfătuiește Ahmat.

Turismul este cel mai important domeniu economic pentru Egipt, iar ocupația principală a populației este agricultura. Ahmat Korayem ne-a mai spus că nu știe ca boabele de cafea să lipsească dintr-o casă, indiferent de condiția socială sau de numărul de membri al familiei. Ne îndeamnă să folosim, pentru a obține un gust și o aromă deosebită, cardamonul.

L-am mai întrebat pe Ahmat dacă este adevărat că la ceremoniile funerare se servește cafea amară și ne-a confirmat că este adevărat, dar că, de fapt, nu este un semn de tristețe sau compasiune. Este doar o tradiție păstrată încă de la moartea primului importator de cafea din Egipt, atunci când familia acestuia a servit cafeaua în acest mod.

În zilele noastre, adaugă Ahmat, putem găsi și cafenele moderne dotate cu aparate de ultimă generație, care au pătruns și în casele particulare, dar modul tradițional de preparare și servire este păstrat cu sfințenie.

Condimentele exotice din cafea

Anca locuiește în Kuwait și spune că orice moment al zilei este bun pentru a servi o cafea, atenție însă, se preferă cafeaua tradițională, denumită gahwa. În Orientul Mijlociu, aceasta are un gust gustul total diferit față de cafeaua cu care lumea, mai ales europenii, este obișnuită, este mai deschisă la culoare (spre galben, chiar) și mai slabă.

Nu se filtrează niciodată, nu se strecoară, doar se fierbe, iar la sfârșit se adaugă ingredientul principal, cardamomul. Însă se pot adăuga și alte mirodenii, cum ar fi șofranul, ghimbirul sau praful de cuișoare, pentru a potența gustul cafelei.

Cafeaua arabească este folosită în special la întâmpinarea oaspeților și este servită alături de ciocolată sau curmale, ne povestește Anca. De altfel, în Ramadam, cafeaua și curmalele se consumă intens, fiind recunoscut faptul că dau energie, hidratează și ajută la reducerea poftei de mâncare.

Arabii sunt mari băutori de cafea

Și acolo, servirea cafelei se face în cești de mărime foarte mică, cu design frumos, dar atenție, ceșcuțele se servesc oaspeților cu mâna dreaptă, iar cu stânga se ține vasul plin cu cafea, dallah. Este bine să reținem această informație pentru că are legătură cu respectul arătat musafirului. În plus, micuța ceașcă se umple tot timpul, până când se scutură obiectul, semn că nu mai dorește cafea.

Arabii sunt mari băutori de cafea, o prepară și o servesc tuturor oamenilor care le intră în case, în special în încăperea numită diwaniya, locul unde bărbații socializează, iar femeile nu au voie să intre.

În încheiere, Anca ne reamintește că în zonă alcoolul este o raritate, dar un alt viciu poate fi practicat, orice terasă sau restaurant având în ofertă shișa. Ce este o shișa? Noi românii îi spunem narghilea, rar avem ocazia să o folosim și acest lucru doar în concedii. Totuși, cât mai avem până la vacanță?

Cristina Pintilie Șendrea



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Clujeanca Alexandra împlinește astăzi 18 ani. De ziua ei a PARTICIPAT la vot

Publicat

alexandra

Alexandra împlinește astăzi 18 ani, iar printre cadourile primite s-a aflat și participarea la vot. Pentru prima oară și chiar de ziua ei de naștere, ea a putut vota alături de ceilalți membri ai familiei care erau adulți. S-a interesat în ultima perioadă despre candidați și abia aștepta să intre în cabina de vot.

Ea este încă elevă a Colegiului Național Gheorghe Șincai din Cluj-Napoca în clasa a 12-a. A povestit și cu colegii care au devenit majori în acest an, uneori în contradictoriu, despre candidați, despre ce își doresc de la viitorul președinte al României.

alexandra

A votat de ziua ei

Deși încă nu are card de identitate de persoană majoră, ea a reușit să voteze cu buletinul pe care și l-a făcut la vârsta de 14 ani. A mers la cabine împreună cu părinții, a discutat cu ei, dar a votat cu cine a crezut că iubește cel mai mult țara.

Cristina Șendrea

Citește mai departe

EVENIMENT

Atenționare de VÂNT puternic în zona de munte a județului Cluj. Vizibilitate redusă la sub 100 de metri

Publicat

De

Avertizare meteo Cluj

Administrația Națională de Metrorologie a emis o nouă avertizare de vreme rea pentru zona de munte a județului Cluj.

Vântul puternic va viscoli zăpada deja depusă, iar vizibilitatea va fi redusă.

Atenționare de VÂNT puternic în zona de munte a județului Cluj. Vizibilitate redusă

Avertizarea este valabilă duminică, 24 noiembrie, pțnă la ora 18.00 și vizează zona de munte, la peste 1.800 de metri altitudine.

Vântul va avea o viteză la rafală de 70-90 de kilometri pe oră, care va viscoli și troieni zăpada deja depusă și care va determina o vizibilitate de sub 100 de metri, atrag atenția meteorologii.

Citește mai departe

EVENIMENT

ALEGERI PREZIDENȚIALE. Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00. E sub cea de acum 4 ani

Publicat

De

Alegeri prezidențiale Cluj

Prezența la vot în județul Cluj, la primul tur al alegerilor pentru președintele României, a ajuns la 26%.

În continuare, prezența la urne este mai slabă ca în urmă cu 4 ani, când până la ora 14.oo votaseră 29,39% dintre locuitorii județului.

Prezența la vot în județul Cluj, la ora 14.00

În Cluj-Napoca, până la ora 14 au votat aproape 30% dintre locuitorii cu drept de vot. Acum 4 ani, prezența la vot la ora 14.00 era de 34,68%.

În județul Cluj au votat duminică, 24 noiemebrie, și aproape 31.000 de persoane pe liste suplimentare.

La nivel național, prezența la vot este de 27%. Numărul celor care au votat, inclusiv în diapora, se apropie de 5 milioane.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Mircea Abrudean a votat pentru responsabilitate și siguranță, cu un candidat care și-a făcut slujba în interesul țării

Publicat

Abrudean

Secretarul general al Guvernului, liberalul Mircea Abrudean, a votat, duminică, la secția de votare nr. 231 de la Liceul Teoretic ”Petru Maior” din Gherla, pe care l-a absolvit. 

”Am votat pentru responsabilitate, pentru siguranță, pentru o Românie sigură și prosperă, pentru echilibru, pace și pentru ca țara să fie condusă de un om care are toate calitățile necesare pentru a fi președintele României.

A demonstrat, de-a lungul carierei, că patriotismul nu se afișează doar pe panourile electorale și că și-a făcut slujba în interesul României. Sunt convins că asta va face în continuare. Am votat pentru băiatul meu care are 5 ani și să poată trăi în siguranță în țara aceasta și să-și găsească un viitor aici.

România are toate șansele să continue să se dezvolte pe parcursul euro-atlantic, cu ajutorul banilor europeni, cu ajutorul unui Guvern de dreapta și cu un președinte care are toate calitățile necesare: competență, patriotism, curaj, responsabilitate, integritate și omenie, nu în ultimul rând”, a spus Abrudean.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax