EVENIMENT
O CAFEA, VĂ ROG!/ Despre trecut, cu gândul la viitor
O licoare nouă și exclusivistă, așa era considerată cafeaua în Europa de Vest în urmă cu câteva secole. Boabele ajungeau la Veneția, apoi în celelalte țări de pe continent, dar nu oricine își permitea să le cumpere. Deși, la început, era considerată o băutură păgână, statutul cafelei s-a schimbat datorită Papei Clement al VIII-lea. Prima cafenea din Europa s-a înființat la Veneția, dar bazele artei de a merge la cafenea cu scopul de a socializa și nu numai, s-au pus în Anglia.
Doar domnii puteau intra în cafenea
Primele cafenele atestate din Regatul Unit, au fost deschise cu peste 350 de ani în urmă și au constituit locurile de întâlnire pentru savanți, intelectuali, scriitori sau politicieni. Oamenii se așezau unii lângă alții și, fără să se cunoască, intrau în vorbă și dezbăteau ideile epocii pană târziu în noapte.
Dacă nu știați… Pe vremuri, cafeaua era considerată ca fiind un antidot împotriva alcoolismului, violențelor de orice fel, dar și a poftelor sexuale nepotrivite. În foarte scurt timp a ajuns să fie recunoscută că înlesnește gândirea, spiritul și rafinamentul.
Presupunem că doar domnii aveau acces în cafenele, pentru că, în 1674, istoricii relatează că femeile au organizat un protest împotriva acestora, printre revendicări aflându-se și faptul că ”această băutură neagră, groasă, urâtă și amară, amețitoare ca o apă de baltă grețoasă, îi determină pe bărbați să-și distrugă timpul, să-și slăbească cotletele și să-și cheltuiasă banii”, (https://cafegiu.ro/istoria-cafelei-anii-1650-1700-partea-a-iii-a/).
În completarea acestei informații vine și faptul că cele mai multe cafenele aveau camere private la etaj!
În prezent, majoritatea clientelei este de genul feminin, așa că am stat de vorbă cu două doamne care locuiesc în Anglia și Suedia, Anda Cristina Vahnovan și Liana Elena Bokor.
Anda Cristina Vahnovan din Londra ne spune că și în prezent orice poveste londoneză începe cu o cafea.
De fapt, nu chiar de la cea de dimineață, când toată lumea pare băgată în priză, ci la cea de mai târziu, de undeva de după prânz, când se încearcă să se schimbe sau completeze planurile pentru restul zilei cu unele mai interesante.
Anda a remarcat că, la fel ca la noi, și în Anglia, există obiceiul de a invita o persoană la cafea atunci când vrei să o cunoști mai bine, dar și că, de la nici o întâlnire de afaceri sau oficială nu poate lipsi cafeaua.
Totuși, acolo ceaiul este la putere, iar pentru a descrie combinațiile ciudate în care acesta se servește, ne-ar trebui multe, multe pagini.
Viitorul sună bine!
La întrebarea ”Ce fel de cafea cumpără londonezii?”, Anda spune că a remarcat că se preferă cea italiană, dar că în ultima perioadă multe persoane doresc să experimenteze gusturi mai… exotice.
În plus, cafeaua decofeinizată devine din ce în ce mai populară, în combinație cu lapte de cocos sau de migdale. Acasă, conchide Anda, oamenii preferă aparatele automate (apeși pe un buton și apare cafeaua cerută!), care îți oferă senzația de răsfăț, de parcă cineva are grijă de tine zilnic atunci când te trezești dimineața, ceea ce este un sentiment extrem de plăcut.
Suedia, o mare consumatoare de cafea
Legenda spune că un rege suedez, care nu se decidea care băutură este mai toxică, ceaiul sau cafeaua, a propus un experiment. A salvat de la pedeapsa capitală doi gemeni, pe care i-a pus să bea zilnic cafea, respectiv ceai. Pe scurt, a murit regele, cei responsabili de experiment de asemenea, iar dintre frați, primul a murit la 83 de ani și nu a fost cel care s-a ales cu pedeapsa unei cafele pe viață.
Liana Elena Bokor locuiește în Suedia de 33 de ani și își aduce aminte că i s-a părut atunci că a nimerit pe altă lume. Prima impresie a fost că suedezii nu beau apă, ci doar cafea. Și acum poate să jure că în toată țara nu se vând niciunde ceșcuțe de cafea.
Fiecare persoană bea cafea cu cana, de cel puțin patru ori pe zi. Există automate de cafea peste tot, fie la magazine, companii sau în sălile de așteptare ale cabinetelor doctorilor.
Timp de preparare 5 minute
Pentru persoanele considerate aventuroase recomandăm astăzi două rețete de cafea, una suedeză și una irlandeză, clasice, dar cu perspective. Prima… se pune o cană de apă la fiert, 2 linguriță de cafea, apoi se toarnă un albuș de ou (bătut sau nu, cum credeți, rețeta nu precizează!).
Amestecul se mai fierbe încă 3 minute, se ia de pe foc și se pun câțiva picuri de apă rece. Gata! Recenziile de până acum sunt excelente! Printre ele am remarcat faptul că albușul dă un gust și o limpezime deosebită cafelei.
Sigur, se poate adăuga, zahăr, frișcă, lapte sau orice mai aveți prin casă, atunci când e frig afară, să faic o cafea cu ou pare o ocupație interesantă.
Rețeta irlandeză o redăm aici pentru a nu fi uitată. 100 ml cafea concentrată(expresso), o liguriță de zahăr brun, 30 ml de wiskey și două ligurițe de frișcă… în funcție de imaginație, situație sau situare, cantitățile pot suferi modificări semnificative!
Cristina Pintilie Șendrea
Urmăriți Cluj24.ro și pe Google News
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger






