EVENIMENT
Numărul accidentelor produse în această vară pe autostrăzi a scăzut cu 43%, iar a deceselor cu 47% faţă de anul trecut

Numărul accidentelor rutiere produse pe autostrăzile din România în această vară a scăzut cu 43%. Mai mult, numărul persoanelor decedate în astfel de accidente a scăzut cu 47% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, potrivit Inspectoratul General al Poliţiei Române.
În perioada iunie – august, poliţiştii au aplicat 15.669 de sancţiuni contravenţionale şi au reţinut 1.154 de permise de conducere.
Pentru încălcarea regimului legal de viteză cu mai mult de 50 de km/h au fost aplicate 974 de amenzi contravenţionale, în fiecare caz fiind reţinut permisul de conducere al conducătorului auto, în vederea suspendării exercitării dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
În ceea ce priveşte conducerea sub influenţa unor substanţe psihoactive, au fost constatate 30 de infracţiuni, fiind constatate şi 36 de fapte de conducere sub influenţa alcoolului.
De asemenea, au fost constatate 69 de fapte de conducere sub influenţa băuturilor alcoolice sub limita prevăzută de lege pentru a fi infracţiune (0,80 g/l alcool pur în sânge), în aceste situaţii fiind aplicate sancţiuni contravenţionale.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
Defibrilatoare la instituțiile de cultură din județul Cluj, aprobate în bugetul pe anul 2025. Angajații, cursuri de prim-ajutor

Consiliul Județean Cluj a aprobat, joi, includerea în bugetul pe anul 2025 a unui amendament care prevede instalarea de defibrilatoare automate în cadrul instituțiilor de cultură din județ.
Consilierul județean Mihai Iepure (USR) a declarat că aceste defibrilatoare sunt necesare în condițiile în care stopul cardiac reprezintă principala cauză de mortalitate subită la nivel mondial, timpul de intervenție în aceste cazuri fiind extrem de important.
”Propunem instalarea de defibrilatoare automate externe în instituțiile de cultură subordonate Consiliului Județean Cluj și cursuri de formare profesională în prim-ajutor pentru angajați.
Aceste cursuri îi vor ajuta atât la serviciu cât și în viața privată, pentru a știi să acorde primul ajutor în cazul unor urgențe”, a spus Iepure care a propus alocarea unei sume de 92.000 de lei, propunerea fiind aprobată.
Președintele Consiliului Județean Cluj, Alin Tișe, a acceptat includerea acestei sume în buget precizând că susține amendamentul, pe care îl susține, considerând că este unul bun.
Consilierii județeni au aprobat proiectul de buget pe 2025 cu unanimitate de voturi.
EVENIMENT
VIDEO. FOTO. Bărbat căzut în lacul din Gheorgheni, resuscitat de un echipaj SMURD. A fost scos din apă de un clujean

Un bărbat care, din primele informații, a căzut în lacul din cartierul Gheorgheni, în zona parcului aflat pe strada Alexandru Vaida Voievod, este resuscitat de medicii de la SMURD.
Până la sosirea echipajului de la Detașamentul 1, victima a fost scoasă din apă imediat ce a fost văzută de către un cetățean, care a utilizat, din primele date, o barcă cu vâsle.
Bărbat căzut în lacul din Gheorgheni, resuscitat de un echipaj ISU
Bărbatul a fost adus la mal, iar echipajul de scafandri și cel SMURD aplică manevre de resuscitare.
UPDATE
Bărbatul a fost urcat în ambulanță și transportat la spital, „n timp ce medicii continuau manevrele de resuscitare, au transmis reprezentanții ISU Cluj.
UPDATE 2
Potrivit informațiilor Cluj24.ro, bărbatul, care locuiește în zonă, s-a aruncat în apă să facă baie și a înotat până pe la mijlocul lacului, însă nu a mai putut continua și ar fi strigat după ajutor. A fost scos din apă de un alt bărbat care era pe lac cu hidrobicicleta.
Revenim cu amănunte.
EVENIMENT
Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament pentru seria 3. La Casa de Pensii Cluj au fost repartizate 56 de locuri

Biletele de tratament pentru seria 3 se pot ridica deja, anunță reprezentanții Casei de Pensii Cluj.
Pentru pensionarii clujnei, în această serie au fost repartizate 56 de bilete de tratament balnear.
Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament pentru seria 3
Pensionarii clujeni pot ridica biletele de tratament până în data de 1 aprilie 2025, de la Casa de Pensii Cluj, la ghișeul numărul 8.
Redistribuirea biletelor de tratament pentru seria 3, alocate și neridicate, se va face începând cu data de 2 aprilie și se acordă în ordinea punctajelor obținute conform Criteriilor de acordare a biletelor de tratament balnear aprobate prin Ordinul nr.118/13.02.2025 al Președintelui Casei Naționale de Pensii Publice, în baza cererii depuse şi a biletului de trimitere cu regim special – în original şi în copie – eliberat de medicul de familie sau medicul specialist.
Biletele de tratament se eliberează personal titularului sau unei alte persoane desemnate de către titular prin procură autentificată la notarul public din care să rezulte că mandatarul este împuternicit să ridice biletul de tratament balnear, au transmis reprezentanții Casei de Pensii Cluj.
EDUCATIE
IA intră în școli. Daniel David: Atenție. Inteligența artificială este un instrument al profesorului, nu o alternativă

Ministrul Educației, Daniel David, anunță implementarea unui proiect-pilot de utilizare a inteligenței artificiale (IA) în școli, pentru a optimiza activitatea cadrelor didactice, procesul de învățare al elevilor și studenților și procesul educațional, în general.
Unitatea-pilot urmează să fie stabilită, iar Daniel David spune că inteligența artificială poate fi bună sau rea, în funcție de cum o utilizăm, și de aceea trebuie folosită bine, în avantajul sistemului de educație.
Daniel David: Inteligența artificială este un instrument al profesorului, nu o alternativă
Decizia de a implementa un astfel de proiect-pilot vine după după o întâlnire a ministrului Daniel David cu conducerea Microsoft România.
„Inteligența Artificială este o dezvoltare tehnologică care, în sine, nu este bună sau rea, dar care poate deveni astfel, în funcție de cum o utilizăm. Pentru a o putea utiliza bine, în avantajul sistemului educațional, vom pilota un astfel de demers, iar apoi, în funcție de rezultate, vom extinde procesul”, a dclarat Daniel David.
Daniel David: IA poate ”lenevi” elevul
Daniel David a mai spus că el consideră IA un instrument al cadrului didactic și al elevului și studentului nu o alternativă. Ministrul Educației a precizat că există angajat în deja un proces masiv de digitalizare în unitățile educaționale din țară, iar planurile-cadru includ discipline obligatorii asociate tehnologiei informației, dar și opționale, inclusiv de inteligență artificială.
”Acestea sunt asociate revoluției tehnologice prin care trecem și creează premisele pentru utilizarea mai complexă a inteligenței artificiale în mediul educațional. Atenție însă, în viziunea mea, inteligența artificială este un instrument al cadrului didactic și al elevului și studentului, nu o alternativă la cadrul didactic sau un instrument care <<lenevește>> elevul și studentul, și, foarte important de înțeles, este un instrument care trebuie să fie mereu monitorizat etic-moral.
Diverse țări au demarat deja astfel de proiecte, probabil cel mai recent exemplu fiind Estonia, care îl dorește chiar deja generalizat la nivelul întregului sistem de învățământ, așa că nu vreau ca România și sistemul nostru educațional să rămână în urmă”, a precizat Daniel David.