Connect with us

EVENIMENT

Nu cumpărați carne de MIEL din portbagajul MAȘINILOR. Paul Anghel (ANPC): RISCAȚI să vă afecteze SĂNĂTATEA

Publicat


Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) atrage atenția că produsele de pe masa de Paște, în special carnea, trebuie cumpărate doar din locuri special amenajate, chiar dacă cele vândute „din portbagajele mașinilor” sunt mai ieftine.

Carnea de miel şi produsele din carne trebuie achiziţionate numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate, însă trebuie să aibă şi ştampila de control sanitar-veterinar, pentru a avea garanţia unui produs sigur, spune Paul Anghel, directorul general al Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC).

„Perioada premergătoare sărbătorii pascale reprezintă un moment de vârf pentru activităţile comerciale, astfel că echipele de comisari ai Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor desfăşoară acţiuni de control, în toată ţara, privind modul de comercializare a produselor specifice acestei perioade.

Sunt verificate produsele alimentare de post, peşte şi preparate din peşte, carne, în special carne de miel, preparate din carne, cozonac, produse de patiserie, ciocolată, produse din ciocolată, produse pe bază de cacao şi grăsimi vegetale (tablete, figurine), vopsea de ouă, vin şi băuturi alcoolice.

În ceea ce priveşte achiziţionarea cărnii, inclusiv a cărnii de miel, şi a produselor din carne se va face numai din locuri special amenajate, dotate şi autorizate, respctiv măcelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate în pieţe şi trebuie să aibă ştampila de control sanitar-veterinar. Numai în aceste condiţii există garanţia unui produs sigur, ce nu vă va afecta sănătatea”, a transmis Paul Anghel, pe pagina sa de Facebook.

Astfel, onsumatorii trebuie să evite cumpărarea cărnii de la persoane şi din locuri neautorizate, din „portbagajele maşinilor”, chiar dacă preţul oferit este comparativ mai mic, întrucât comerciantul respectiv nu are posibilitatea să asigure condiţiile optime de transport, depozitare şi comercializare şi nu poate poate elibera bon de casă cu care să poată fi justificată tranzacţia comercială.

„Riscaţi să achiziţionaţi un produs neconform sau chiar nesigur care poate să vă afecteze sănătatea”, a avertizat reprezentantul ANPC.

De asemenea, consumatorii trebuie să verifice, prin apreciere directă, proprietăţile organoleptice ale produselor, a semnelor de alterare, modificări ale aspectului, culorii, consistenţei, prezenţa corpurilor străine. Carnea trebuie să prezinte la suprafaţă o peliculă uscată, de culoare roz până la roşie, să fie fermă şi elastică, atât la suprafaţă cât şi în secţiune, iar mirosul trebuie să fie caracteristic de produs proaspăt.

„Atenţie şi la preţ! Verificaţi concordanţa dintre preţurile afişate la raft şi cele marcate pe bonurile de casă”, arată Anghel în postarea sa.

Atenție la ouăle cumpărate

În ceea ce priveşte ouăle, Anghel recomandă şi în cazul acestor produse achiziţionarea numai din locuri special amenajate şi autorizate şi sfătuieşte consumatorii să evite cumpărarea de ouă de pe marginea drumului, chiar dacă preţul oferit este mai mic.

„Evitaţi cumpărarea ouălor care nu sunt păstrate la temperatura indicată de producător sau care sunt expuse spre vânzare la temperatura mediului ambiant. Ouăle de consum trebuie să prezinte coaja intactă, normală, fără fisuri, fără corpuri şi mirosuri străine.

La spargerea oului, albuşul trebuie să fie de consistenţă densă, transparent, iar gălbenuşul semiglobulos, uşor aplatizat şi bine delimitat de albuş. În cazul ouălor vândute în vrac, trebuie comunicate vizibil, cu uşurinţă şi perfect lizibil, informaţiile privind: categoria de calitate (A) şi de greutate (clasamentul ouălor din categoria A în funcţie de greutate), o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data de valabilitate minimă”, a mai spus Paul Anghel.

oua

În privinţa vopselei de ouă, consumatorii trebuie să citească cu atenţie eticheta produsului, care trebuie să conţină: numele şi adresa producătorului, lista ingredientelor, instrucţiuni de utilizare, data durabilităţii minimale.

„Atenţie! La vopsirea ouălor nu utilizaţi vopsea pentru alte destinaţii, precum cea tipografică sau pentru textile. Utilizarea altor tipuri de vopsele, poate prezenta un real pericol pentru sănătate”, a mai scris directorul general al ANPC.

Cum alegeți produsele de patiserie

Legat de produsele de patiserie, şi acestea trebuie cumpărate numai din locuri autorizate, unde spaţiile de comercializare trebuie să fie în permanenţă curate şi bine întreţinute. Personalul care comercializează produse de patiserie trebuie să poarte echipament de protecţie sanitară, respectiv halat de protecţie şi bonetă, iar manipularea produselor să se facă cu mâinile acoperite de mănuşi curate sau de unică folosinţă.

Produsele de patiserie neambalate se vor vinde din recipiente curate, la adăpost de praf şi de insecte, fiind servite numai cu ustensile speciale. Este interzis a se permite consumatorilor să aleagă produsele cu mâna, scrie Anghel.

Produsele de patiserie trebuie să aibă menţionate pe etichetă, obligatoriu, lista ingredientelor alergene, precum şi prezenţa anumitor premixuri, în compoziţie, sau a unor ingrediente care le înlocuiesc pe cele clasice, iar pentru produsele de patiserie preambalate, data durabilităţii minimale este stabilită de producător şi se va inscripţiona pe etichetă/ambalaj.

Sfaturi și pentru alegerea băuturilor

Paul Anghel publică şi câteva sfaturi şi în ceea ce priveşte comercializarea vinurilor şi a băuturilor alcoolice.

„Conţinutul etichetei trebuie să cuprindă: denumirea sub care se vinde produsul, denumirea şi adresa producătorului sau a importatorului sau a îmbuteliatorului, volumul net, concentraţia alcoolică, o informaţie privind lotul, data durabilităţii minimale pentru băuturile alcoolice cu concentraţia alcoolică mai mică de 10% vol”, spune acesta.

Pentru vinuri, eticheta trebuie să mai conţină următoarele informaţii:

  • categoria de calitate,
  • indicaţia geografică sau denumirea de origine controlată pentru vinurile de calitate superioară,
  • tipul vinului, în funcţie de conţinutul de zaharuri;
  • consumatorul trebuie să verifice aspectul lichidului, respectiv culoarea care trebuie să fie corespunzătoare sortimentului, limpede, fără depuneri sau impurităţi în suspensie;
  • la întoarcerea buteliei cu dopul în jos, conţinutul nu trebuie să se tulbure sau să prezinte impurităţi sau scurgeri; marcarea băuturilor alcoolice distilate se face cu respectarea reglementărilor în vigoare emise de Ministerul Finanţelor.

Paul Anghel a mai precizat că, printre abaterile frecvent întâlnite în cadrul acţiunilor de control desfăşurate în anii anteriori în perioada specifică sărbătorilor pascale se află:

  • ouă cu data durabilităţii minimale depăşită sau pentru care nu s-a putut stabili încadrarea în termenul de valabilitate;
  • ouă depozitate la temperatura mediului ambiant contrar recomandărilor de a se păstra la loc răcoros; neafişarea la locul de vânzare a ouălor în vrac a informaţiilor obligatorii prevăzute de Regulamentul (CE) nr. 589/ 2008 (categoria de calitate, categoria de greutate, o indicaţie a metodei de creştere a găinilor, o explicaţie a semnificaţiei codului producătorului şi data durabilităţii minimale);
  • utilizarea unor spaţii de depozitare sau de expunere la vânzare improprii, neigienizate sau deteriorate;
  • vopsea de ouă cu data durabilităţii minimale depăşită de 5-7 luni;
  • existenţa unor afişe cu informaţia ‘cozonac tradiţional’, ‘pască tradiţională’, fără ca operatorii economici să deţină atestat pentru produse tradiţionale;
    pască şi cozonaci ambalaţi în folie de plastic având etichetele cu elementele de identificare ilizibile şi fără a se specifica data durabilităţii minimale de consum;
  • nerespectarea prevederilor Regulamentului (UE) nr. 1169/2011 privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare, care prevede evidenţierea substanţelor cu efecte alergene incluse în lista ingredientelor, printr-un set de caracteristici grafice care să le diferenţieze clar de restul listei de ingrediente, de exemplu prin font, stilul caracterelor sau culoarea de fond (la produse din carne, de patiserie şi ciocolata şi produse din cacao) etc.

Sursa: Facebook, Agerpres

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Boc, pe stadion la meciul U Cluj – FCSB. „Un egal cât o victorie”

Publicat

De

Primarul Emil Boc a asistat luni seara la meciul dintre Universitatea Cluj și FCSB, care s-a terminat la egalitate, 0-0.

Un fan declarat al Univesrității, primarul Clujului participă la toate meciurile pe care „U” le joacă acasă, atunci când timpul îi permite.

Boc, pe stadion la meciul U Cluj – FCSB. „Un egal cât o victorie”

La fel ca în alte dăți, Emi Boc a postat pe pagina de Facebook un video cu galeria Universității care a făcut „atmosferă” și în această seară.

„FC Universitatea Cluj – FCSB : un egal cât o victorie! Haide <<U>>!”, a scris Emil Boc pe Facebook, care se pare că a fost mulțumit că fotabiliștii clujeni nu au pierdut.

Mai mult spectacol a fost, însă, în tribune, având în vedere că a fost un meci slab, cu un penalty ratat de Nistor în min.15 și care s-a încheiat 0-0.

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. „U” Cluj-FCSB, 0-0. Un egal pentru urmăritorii liderului

Publicat

Universitatea Cluj a întâlnit, luni seara pe Cluj Arena, pe FCSB, în meciul care a încheiat etapa a 26-a a Superligii de fotbal. Clujenii erau pe locul 10 cu 33p. în timp ce FCSB venea din postura de lider cu 54p. A fost un meci slab, fără mari ocazii, cu un penalty ratat de Nistor în min.15 și cu un 0-0 la final care bucură poate doar pe urmăritoarele liderului. 

Echipe de start:

„U” Cluj: Gorcea – Chipciu, Masoero, Da Silva, Roger – M. Rus, Simion, Bic – Nistor – Anselmo, Popa
Rezerve: Iliev, Chinteș, Pițian, Mitrea, Grobry, Fossati, Silaghi, Pănoiu, V. Gheorghe, Roguljhic, F. Ilie, Oancea
Absent: Vătăjelu (suspendat)
Antrenor: Ioan Ovidiu Sabău

FOTO. „U” Cluj-FCSB, 0-0. Un egal pentru urmăritorii liderului

FCSB: Târnovanu – Crețu, Ngezana, Ov. Popescu, Radunovic – Lixandru, Șut, Alhassan – Oct. Popescu, Olaru, Coman
Rezerve: Vlad, Panțîru, Miculescu, Phelipe, Antwi, Radaslavescu, Pandele
Absenți: Chiricheș, Pantea (accidentat), Băluță, Haruț (probleme medicale), Dawa (învoit)
Antrenor: Elias Charalambous

Stadion: Cluj Arena
Arbitru: Ovidiu Haţegan (Arad). A1: Sebastian Gheorghe (Suceava). A2: George Neacşu (Câmpulung Muscel)
Arbitru VAR: Iulian Călin (Ştefăneşti). Asistent VAR: Ferencz Tunyogi (Zalău)

Meciul începe cu un pressing curajos făcut de clujeni. Bucureștenii încearcă să aibă inițiativa însă se lovesc de jocul bun la recuperare făcut de adversari.

În min.15, Nistor ratează un penalty acordat pentru un fault al lui Lixandru asupra lui.

Cea mai mare ocazie a FCSB-ului îi aparține lui Coman, în min.11, care-l întinde pe Gorcea cu un șut de la marginea careului.

Jocul suferă, este mai mult unul de uzură, fără ocazii mari la niciuna din porți.

Primele 10 minute din a doua parte a meciului i-au aparținut FCSB-ului, care i-a înghesuit în propriul careu pe clujeni. Apoi partida s-a mai echilibrat însă fără mari realizări.

La capitolul ocazii ar fi execuția lui Fossati din lovitură liberă, în min.90+1, care trece însă puțin peste poarta lui Târnoveanu.

Meci slab calitativ, încrâncenat, cu multe pase greșite, mai ales în tabăra Universității unde Nistor, Chipciu și Roger au jucat sub așteptări. Schimbările făcute de cei doi antrenori, Sabău și Becali, n-au adus nimic în plus.

Foto: Sergiu Răzvan

Citește mai departe

EVENIMENT

Spitalul de Urgență din Cluj scoate noi POSTURI la concurs. Caută personal medical, auxiliar și muncitori

Publicat

De

spital urgenta cluj

Spitalul Clinic Județean de Urgență din Cluj-Napoca anunță organizarea unui nou concurs pentru ocuparea unor posturi libere.

Potrivit reprezentanților spitalului, posturile sunt pe perioadă nedeterminată și, mai mult, pentru cele mai multe nu se cere vechime în muncă.

Spitalul de Urgență din Cluj scoate noi POSTURI la concurs. Caută personal medical, auxiliar și muncitori

Încrierile la concurs vor avea loc în perioada, marți, 20 februarie – luni, 4 martie 2024, iar posturile scoase la concurs sunt pentru personal medical, personal auxiliar și muncitori.

Toate posturile scoase la concurs:

  • asistent medical generalist – 14 posturi, diplomă de licență în specialitate/ diplomă de școală sanitară postliceală, cu diplomă de bacalaureat, fără condiţie de vechime;
  • moașă – 1 post, , diplomă de licență în specialitate, fără condiţie de vechime;
  • infirmier – 5 posturi, studii generale, fără condiţie de vechime;
  • îngrijitoare – 37 de posturi, studii generale, fără condiţie de vechime;
  • registrator medical principal la Serviciul Evaluare și Statistică medicală – 1 post, , diplomă de bacalaureat, 4 ani vechime în specialitate;
  • muncitor calificat I bucătar la Bloc alimentar – 2 posturi – studii generale, examen coprologic și coproparazitologic, fără condiție de vechime;
  • manipulant bunuri la Serviciul Aprovizionare – 1 post, studii generale, fără condiție de vechime;
  • spalătoreasă – 6 posturi, studii generale, fără condiție de vechime;
  • muncitor calificat II telefonist – 1 post, studii medii/generale, certificat de calificare, 6 ani vechime în meserie.

Mai multe detalii legate de condițiile de ocupare a posturilor, conținutul dosarelor de înscriere, calendarul concursului și bibliografia, găsiți AICI și AICI.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Lucrări de peste 13,3 milioane de lei finalizate la Spitalul de Recuperare Cluj. Investiții în siguranța pacienților

Publicat

De

Au fost finalizate și recepționate lucrările care au vizat creșterea siguranței pacienților internați în Spitalul Clinic de Recuperare, anunță Consiliul Județean Cluj, care are în subordine unitatea sanitară.

Este vorba de o nouă instalație de ventilare și tratare a aerului, o instalație nouăde fluide medicale, sisteme de detectare a depășirii concentrației de oxigen sau sistem nou de alarmare la incendiu, printre altele.

Lucrări de peste 13,3 milioane de lei finalizate la Spitalul de Recuperare Cluj. Investiții în siguranța pacienților

Lucrările au fost realizate în cadrul unui proiect cu finanțare europeană, câștigat și implementat de Consiliul Județean Cluj, investiția având o valoare de peste 13,2 milioane de lei, cu TVA inclus.

„Este o nouă reușită care ne bucură și care dovedește, o dtă în plus, preocuparea noastră constantă pentru creșterea calității infrastructurii medicale și asigurarea unor condiții optime de investigare, tratare și cazare pentru pacienți care se adresează spitalelor noastre”, a declarat Alin Tișe, președintele CJ Cluj.

Sisteme noi

Printre principalele lucrări executate la nivelul corpului A se numără noi instalații de distribuție a energiei electrice, de iluminat și iluminat de siguranță, de compensare a puterii reactive și protecție împotriva șocurilor, precum și alimentarea de rezervă cu energie electrică la demisol, parter și etajele 1-10.

De asemenea, a fost instalat un sistem nou de semnalizare și alarmare în cazul depășirii concentrației de oxigen la etajele 1-9, precum și un nou sistem de detecție, semnalizare și alarmare la incendiu la demisol, parter și etajele 1-10, dar și în corpurile B-I.

Totodată, zona ATI de la etajul 8 dispune de o nouă instalație de ventilare și tratare a aerului, iar pentru etajele 1, 2, 7 și 8 a fost creată o instalație nouă de fluide medicale.

Nu în ultimul rând, au fost instalate centralele de tratare a aerului, a fost amenajată platforma pentru grupul electrogen și a fost instalat acest echipament, potrivit reprezentanților CJ Cluj.

 

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax