Connect with us

EVENIMENT

Noi REGLEMENTĂRI privind informarea consumatorilor în unitățile de alimentație publică

Publicat


ANPC a stabilit modalitățile de aducere la cunoștința consumatorilor a informațiilor referitoare la produsele finite sau mâncărurile preparate oferite spre comercializare consumatorului, pentru consumul pe loc sau la domiciliu, de către unitățile de restaurație colectivă.

Ordinul președintelui Autorității Naționale pentru Protecția Consumatorilor (ANPC), Horia Constantinescu, a fost publicat în Monitorul Oficial.

„Când cumperi un produs ambalat, găsești toate detaliile legate de cantități si ingrediente pe ambalajul acestuia. Dacă, în schimb, ajungi la orice formă de alimentație publică, fie că vorbim despre restaurant, fie că vorbim despre fast-food, șansa de a afla ce mănânci este la mâna operatorului economic. Avem dreptul să știm ce și cât mâncăm și dacă pretinsul gust natural nu cumva vine din aditivi. Inițiativa acestui ordin aparține consumatorilor, pe care i-am ascultat, și a fost dezvoltată la nivelul Autorității. Consider că nu despre curajul de a semna vorbim, ci despre responsabilitatea față de consumatori”, a declarat Horia Constantinescu, președintele ANPC.

Ordinul definește fiecare termen în parte din acest domeniu și specifică faptul că devine obligatorie indicarea informațiilor privind tipul și cantitatea ingredientelor care depășesc o pondere de 20 g în cadrul produsului finit sau al mâncării furnizate de unitățile de alimentație publică.

„Informațiile reglementate de ordin trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters”

Conform aceluiași act, trebuie afișate informații privind declarația nutrițională și a aditivilor utilizați astfel încât acestea să fie disponibile și accesibile direct la locul de desfacere sau oferire a acestor produse sau, în cazul comercializării la distanță, să fie disponibile consumatorului înainte de finalizarea comenzii.

În ceea ce privește ultimele două categorii de informații, acestea trebuie să respecte prevederile europene, cele privind declarația nutrițională trebuie să în vigoare și să afișeze valoarea energetică și cantitățile de grăsimi, de acizi grași saturați, de zaharuri și de sare.

Informațiile reglementate de ordin trebuie să fie înscrise într-un loc vizibil, ușor accesibil, lizibil, de neșters și nu trebuie să fie ascunse de alte materiale scrise sau fotografice, lângă produs, pe un panou sau pe lista meniu.

În cazul în care preperatele furnizate de unitățile de restaurație colective sunt oferite spre vânzare în mai multe locuri diferite, în cadrul aceleiași unități, informațiile referitoare la ingrediente trebuie prezentate consumatorului în fiecare dintre aceste locuri.

În cazul preparatelor expuse spre vânzare prin intermediul unei tehnici de comunicare la distanță, informațiiletrebuie să figureaze pe suportul de vânzare la distanță, pe eticheta de preț sau pe ambalajul de transport, precum și în orice material publicitar.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Ce conține pizza din restaurante sau de comandat? Până la 25 de aditivi alimentari și cantități uriașe de sare și zahăr

Publicat

pizza pixabay

Pizza, unul dintre cele mai populare preparate servite în restaurante sau comandate online, ascunde detalii importante despre ingredientele și valorile nutriționale.

Un studiu realizat de InfoCons, în parteneriat cu declaratie-nutritionala.ro, arată detalii surprinzătoare despre ingredientele și valorile nutriționale ale pizzei servite în restaurante sau comandate online.

Analiza, care a inclus 100 de preparate din categoriile Pizza Capriciosa, Pizza Quattro Stagioni și Pizza Quattro Formaggi, scoate în evidență variații mari ale conținutului de aditivi alimentari, sare, zahăr și calorii.

Aditivi alimentari, până la 25 într-o singură porție!

Potrivit studiului, numărul de aditivi alimentari din pizza variază între 0 și 25. Printre cei mai des întâlniți se numără E330 (acid citric), E407 (caragenan), E621 (monoglutamat de sodiu) și E1422 (amidon modificat). Lista include și alte substanțe, precum E250 (nitrit de sodiu), E450 (difosfați) și E471 (digliceride).

De asemenea, studiul a identificat diferențe semnificative între preparatele analizate, atât în ceea ce privește numărul aditivilor, cât și frecvența utilizării acestora.

Sare și zahăr în cantități alarmante

Cantitatea de sare raportată la 100 g de produs variază între 0,63 g și 4,07 g. În cazul unei porții mari, de 1370 g, consumul de sare poate ajunge la 55,76 g, de peste 11 ori mai mult decât nivelul recomandat de Organizația Mondială a Sănătății (OMS), care este de 5 g/zi.

Zahărul, deși mai puțin vizibil, este prezent în cantități cuprinse între 0,48 g și 4,78 g la 100 g de produs. Pentru o porție mare, acest lucru poate însemna până la 65,49 g de zahăr, mult peste limita zilnică recomandată de OMS, de 25 g.

Gramajul porțiilor de pizza analizate variază de la 100 g la 1370 g, iar valoarea energetică oscilează între 171,88 kcal și 423,71 kcal/100 g. O porție mare poate depăși astfel cu mult aportul caloric zilnic recomandat, mai ales dacă este consumată împreună cu alte alimente.

Semnal față de importanța informării consumatorilor

Conform Ordinului ANPC nr. 201/2022, operatorii economici trebuie să furnizeze informații clare și detaliate despre ingredientele și valorile nutriționale ale preparatelor comercializate. Studiul InfoCons subliniază necesitatea unei transparențe sporite pentru ca populația să poată face alegeri informate, mai ales în contextul stării generale de sănătate publică, marcată de un consum excesiv de sare, zahăr și alți aditivi alimentari.

Astfel, consumatorii sunt încurajați să citească cu atenție etichetele și informațiile disponibile în meniuri sau pe platformele de comenzi online, pentru a-și proteja sănătatea.

Citește mai departe

ECONOMIE

Linii de asamblare robotizate pentru o fabrică auto Tesla din Germania, produse și livrate de o firmă din Cluj

Publicat

De

Tesla

Autovehiculele Tesla, produse în cea mai nouă fabrică, din Germania, a gigantului american vor fi construite și cu ajutorul unor linii de asamblare proiectate în Cluj-Napoca.

Compania Neotronik Automation din Cluj se pregătește pentru livrarea unor linii de asamblare robotizate a unor componente principale dintr-un model Tesla care va fi produs începând cu acest an în fabrica Gigafactory Berlin-Brandenburg.

Aici este prima locație Tesla din Europa în care se produce acest tip de autovehicule și este cea mai avansată, mai sustenabilă și mai eficientă unitate de până acum.

”Liniile de producție sunt dezvoltate, proiectate și produse în Cluj de către inginerii si tehnicienii companiei Neotronik. Sunt linii ce cuprind mai multe procese tehnologice automatizate și dotate cu diferite tipuri de roboți.

În proiect au fost implicate companii furnizoare de proces și ansamble Tesla din Germania și Italia”, spune Florin Sabou, CEO Neotronik Automation.

Echipamente ”made in Romania”

Compania Neotronik Automation, înființată în urmă cu trei ani, este o companie românească integrator de tehnologie și produce linii automatizate sau stații automatizate de asamblare și testare pentru companii din domenii precum automotive, prelucrarea hârtiei, logistică sau materiale de construcții din Europa și Statele Unite ale Americii.

”Ne dorim să dezvoltăm cât mai multe proiecte pentru piața internațională, dar cu resursele specializate din România. Scopul nostru este să furnizăm tehnologie și echipamente automatizate ”made în Romania”, proiectate și produse aici.

Pas cu pas am reușit, prin calitatea angajatilor, să ne găsim un loc într-o piață și o activitate complexă. Sperăm să extindem echipa actuală cu alți ingineri și tehnicieni cu experiență în mecanică, electrotehnică, programare și automatizări”, completează Florin Sabou.

Gigafactory Berlin are 12.000 de angajați

Construcția fabricii Tesla din Berlin – Brandenburg a început în 2020 și a fost inaugurată în 22 martie 2022. Costul estimat al fabricii este de aproximativ 4 miliarde de euro.

Inițial, a produs 1000 de mașini pe săptămână, iar după un an, la 25 martie 2023, Gigafactory Berlin a atins o producție de 5.000 de mașini Tesla Y pe săptămână.

Fabrica are aproape 12.000 de angajați și se preconizează să ajungă la o producție de  1 milion de autovehicule pe an.
 

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Incendiu de casă pe o stradă din Cluj-Napoca. Un bărbat, găsit CARBONIZAT

Publicat

incendiu

Pompierii din cadrul Detașamentelor 1 și 2 Cluj-Napoca intervin, marți dimineață, cu trei autospeciale și autoscara, pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Stefan Ludwig Roth din municipiu.

”Incendiul se manifestă, din primele date, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați. Forțele noastre au pătruns în interior unde au găsit, din păcate, o persoană carbonizată.


Este vorba despre un bărbat de aproximativ 80 de ani. Incendiul este localizat, se lucrează pentru lichidare”, anunță pompierii ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

PROGRAM special de Crăciun și Revelion în proiectul Iulius Mall Cluj

Publicat

iulius mall cluj

Perioada sărbătorilor este despre timpul petrecut împreună cu cei dragi și de momentele pline de emoție. De Crăciun și Revelion Iulius Mall Cluj are un program special, astfel încât fiecare dintre noi poate să se bucure de prezența familiei.

Iulius Mall Cluj va fi deschis în Ajunul Crăciunului de la ora 10.00 până la ora 18.00, iar hipermarket-ul Auchan, de la ora 07.00 până la 18.00. În prima zi de Crăciun, magazinele și Auchan sunt închise. De pe 26 decembrie, programul revine la normal, atât pentru centrul comercial, cât și pentru Auchan.

PROGRAM special de Crăciun și Revelion în proiectul Iulius Mall Cluj

Și Cinema City este deschis pe toată perioada sărbătorilor. Pe 24 decembrie, te așteptăm la filmul tău preferat în intervalul orar 10.30 – 18.00, iar pe 31 decembrie, de la 10.30, la 18.00. În prima zi de Crăciun și pe 1 ianuarie 2025 cinematograful este închis, urmând ca pe 26 decembrie și 2 ianuarie, să funcționeze de la 10.30 până la 23.00.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax