Connect with us

Clujeni de 5 stele

„Noi femeile suntem parşive, să vă feriţi de noi ca de diavol. Credem că putem face totul şi nu e adevărat”. Doina Cornea, 93

Publicat


doina cornea semnatura horz

Doamna Doina Cornea ar fi împlint azi 93 de ani, dar a plecat în urmă 4 ani, în 4 mai 2018, înainte cu câteva zile de a împlini 89 de ani. În imagine este o carte a Domniei Sale, apărută şi semnată în 1991 (arhiva Cluj24).

N-a fost mare curaj în ce am făcut

În unul dintre ultimele sale interviuri, Doina Cornea povestea despre viaţa şi crezurile sale. Mică la trup şi slabă ca o aşchie, cocârjită peste cadrul cu rotile cu care se ajuta să se mişte prin casă, cu mâinile uscate şi supte de vremuri, ea povestea despre lupra sa cu regimul Ceauşescu şi cu Securitatea.

”Eram exact ca toţi oamenii. N-a fost mare curaj în ce am făcut. A trebuit să mă pregătesc 10 ani înainte. Mi-era ruşine mie ca femeie că nu este în România nici un bărbat care să preia această ţară în concepţia lui. Nu era nimeni în anii 80 care să preia ceva în mâna lui. Au fost oameni mult mai curajoşi decât mine şi care nici nu sunt pomeniţi. Le sunt recunoscătoare şi sunt absolut conştientă că n-am făcut singură, că n-aş fi putut. Nimeni nu poate să facă singur. Românii sunt foarte individualişti, de aceea nu pot să facă acum, fiindcă fiecare vrea în faţă. Nu există ”în faţă”. Împreună, asta există, acesta e cuvântul de bază”, povestea Doina Cornea.

Nu i-a fost frică de moarte şi o dorea în ultima vreme

Nici pe vremea Securităţii, nici după ce a suferit un AVC nu i-a fost frică de moarte: ”Nu mai mi-e frică de când am văzut-o pe mama murind cu atâta curaj. Aşa de frumos a murit mama mea… A murit chiar cu o lună înainte de revoluţie”.

Ba chiar îşi dorea să moară, în ultima vreme, şi era reticentă când primea urări de la mulţi ani: ”Nu-mi doresc. Îmi doriţi ce eu nu-mi doresc. Mie nu mi-e frică. Eu nu comentez asta –”Mulţi înainte”. Eu comentez totuşi: să hotărască Dumnezeu cât mai repede să plec, pentru că e bine să plecăm ca să facem loc tinerilor”.

Noi femeile suntem parşive, să vă feriţi de noi ca de diavol

Ea credea că femeile n-ar trebui să-şi intimideze soţii şi o durea faptul că pe vremea lui Ceauşescu nu s-a ridicat un bărbat împotriva regimului de atunci.

”Mai am o ideea cu bărbaţii: noi femeile suntem parşive, să vă feriţi de noi ca de diavol. Credem că noi putem face totul şi nu e adevărat. (…) Femeile dau tonul, dar nu e bine. Se prăbuşeşte omenirea când femeile avem alt rost în lumea asta. Noi avem alt rost. De aceea soţii noştri au devenit timizi.

Eu m-am gândit foarte mult, că am trăit perioada de după Al doilea război mondial, iar înainte mi s-a povestit despre bărbaţii noştri, care au fost foarte chinuiţi. A fost cea mai chinuită generaţie din Europa, să zicem. Şi noi, femeile, am preluat. În Anglia, de pildă. Cine să fi condus fabricile, instituţiile când soţii lor erau pe front şi mulţi mureau acolo?! Cum femeile au avut succes, ele n-au mai vrut să plece când s-au întors soţii. Dar era normal să revină la viaţa lor normală.

Noi trebuie să ştim să facem un pas înapoi. Prin asta le redăm curajul, că ei sunt foarte timizi. Au devenit timizi şi fricoşi în faţa noastră, care suntem fiinţe puternice. Vedeţi că o femeie trăieşte mai mult decât un bărbat. Suntem fiinţe puternice şi trebuie să restituim puterea bărbaţilor şi să ne lăsăm conduse de ei. Trebuie să ştim şi să-i ascultăm.

Am fost invitată de doamna Mitterand şi de alte doamne feministe la Sorbona, alături de mai multe femei din lume. Ea se aştepta să încep şi eu să mă plâng, că nu avem drepturi, că suntem oropsite şi primul meu cuvânt a fost: să ştiţi că eu nu sunt feministă. Trebuie să ştim să facem şi pasul înapoi, că altfel le zădărnicim bărbaţilor activitatea. Să luăm şi meserii mai feminine, mai uşoare, să nu vrem să conducem locomotive şi tractoare. Sau aviatoare”, povestea Doina Cornea.

Scurt CV Doina Cornea

Doina Cornea (30 mai 1929, 4 mai 2018), unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi anticomunişti din România, publicistă, autoare şi traducătoare a mai multor volume.

În perioada 1982-1989 a difuzat la Radio Europa Liberă mai multe materiale de protest la adresa regimului comunist din România, iar în 1980 a realizat primul volum produs manual şi distribuit prin reţelele de prieteni. Deşi pentru activitatea sa anticomunistă a fost destituită de la Facultatea de filologie din Cluj, unde era asistentă la catedra de limba franceză, şi deşi a fost anchetată, ameninţată şi bătută de organele represive, Doina Cornea a continuat lupta sa împotriva regimului comunist şi, în 1987, a răspândit, cu fiul său, Leontin Iuhas, manifeste de solidaritate cu muncitorii protestatari din Braşov. De asemenea, în 1988, i-a adresat o scrisoare Papei Ioan Paul al II-lea –scrisoare difuzată şi la Radio Europa Liberă- prin care cerea, alături de alţi intelectuali români, scoaterea din ilegalitate a Bisericii Române Unite cu Roma.

În 21 decembrie 1989 a participat, sub ameninţarea gloanţelor, la manifestaţiile stradale de la Cluj. După revoluţie a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, de unde a demisionat în ianuarie 1990, iar ulterior a activat în Forumul Democrat Antitotalitar din România, Convenția Democrată din România, Grupul pentru Dialog Social, Alianța Civică. A susţinut multe conferinţe în ţară şi în străinătate şi a primit numeroase distincţii. Printre altele, a primit Premiul „Thorolf Rafto” (Norvegia, 1989), titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Libere din Bruxelles (1989), Legiunea de Onoare în grad de Ofițer (Franța, 2000); Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000), Legiunea de Onoare în grad de Comandor (Franța, 2009), Crucea Casei Regale a României din partea regelui Mihai (2009).

În 2013, Doina Cornea a primit, exact în ziua în care a împlinit 84 de ani, titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj, ”Clujean de Onoare”, singura distincţie oferită până atunci de autorităţile clujene.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj

Publicat

foc

Un incendiu a izbucnit, miercuri seara, într-o gospodărie din Sânicoara, jud. Cluj. Pompierii au intervenit cu trei autospeciale. Nimeni nu a fost rănit.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin în aceste momente pentru a stinge un incendiu izbucnit la o casă situată pe strada Elicei din localitatea Sânnicoară, comuna Apahida. Din primele date, flăcările se manifestă generalizat, pe o suprafață de aproximativ 100 de metri pătrați.

foc

foc

FOTO. INCENDIU la Sânicoara, în Cluj. Au intervenit pompierii de la ISU Cluj

Din fericire, nu sunt anunțate victime, iar la intervenție iau parte trei autospeciale cu apă și spumă, respectiv o ambulanță SMURD”, a transmis ISU Cluj.

Citește mai departe
Publicitate

CULTURA

VIDEO FOTO. Concert de pricesne, poezii și învățăturile părintelui Amfilohie Brânză la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca

Publicat

amfilohie

Asociația Oastea Domnului a organizat în colaborare cu Mitropolia Clujului și Casa de Cultură a Studenților,,Dumitru Fărcaș” Cluj-Napoca un concert de pricesne și conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin”,  susținută de părintele Amfilohie Brânză.

Copii și pricesne, combinația perfectă pentru a crea emoții

În debutul evenimentului s-a rostit o rugăciune de binecuvântare, iar apoi părintele Claudiu Melean a ținut un discurs în care a pus accentul pe patimile care ne stăpânesc în această perioadă premergătoare Paștilor. A urmat concertul de pricesne și au fost recitate și poezii cu învățături pe teme religioase.

Smerenie, demnitate și istoria strămoșilor noștri

În a doua parte a evenimentului părintele Amfilohie Brânză a susținut conferința cu tema ,,Demnitate și smerenie în suflet creștin” și a pus accentul pe înțelegerea principiilor de viață, dar și pe cunoașterea istoriei țării. De asemenea, acesta a subliniat importanța păstrării legăturii cu Dumnezeu, dar și necesitatea de a ne feri de păcat în această perioadă a postului pascal.

În final, părintele Amfilohie a îndemnat la învățarea istoriei de către toți românii oferind și câteva exemple de personalități din istoria noastră care au dat dovadă de smerenie și demnitate, ca de pildă Bartolomeu Anania, Ștefan cel Mare sau Mihai Viteazul.

Copiii au pus apoi în scenă a doua parte a concertului de pricesne, iar cvenimentul s-a încheiat cu o rugăciune, dar nu înainte ca părintele Amfilohie să adreseze un mesaj publicului; ,,Adevărul-căutați adevărul, adevărul este viață alături de Hristos, tot ce e minciună e de la diavol, deci iubiți adevărul”.

Cine este Amfilohie Brânză

Părintele Amfilohie Brânză a slujit pe Muntele Athos după cre, revenit în țară, a devenit preot şi ucenic al lui Iustin Pârvu la Mănăstirea Petru Vodă, iar ulterior a oficiat slujbe la Mănăstirea Diaconeşti din județul Bacău,

Alex Mocan

Citește mai departe

CULTURA

VIDEO FOTO. Val de premii pentru micii cântăreți clujeni ai Grupului Ministar la Golden Voice Malta

Publicat

De

Golden Voice

Micii cântăreți ai Grupului Ministar din cadrul Asociației Classus Art Cluj-Napoca s-au întors cu o grămadă de premii de la concursul Golden Voice Malta desfășurat săptămâna trecută.

”A fost o experiență unică și prima de acest fel pentru noi. Ne-am încumetat să luăm Europa în piept și să ne “luptăm” cu alți copii foarte talentați, ca și ai noștri, de altfel. Cel mai mare câștig al nostru a fost de fapt cea mai faină galerie din concurs, formată din părinții care au venit cu noi și care au știut să arate cel mai frumos fair-play pe care l-am văzut vreodată, susținând și apreciind atât performanțele noastre dar și pe ale altora care au cântat minunat”, a spus pentru Cluj24 profesorul coordonator Șerban Băcilă. Soția sa, Carmen, este președinta asociației.

Premiile clujenilor

Mențiuni:

Andrei Cuc

Ștefania Câmpean

Eva Treitli

Francesca Ibranyi

Elena Suciu

Victor Săsărman

 

Premiul special al Juriului pentru interpretare

 

Anda Pop

Patricia Câmpean

 

Premiul Festivalului Sofia Grand Prix Bulgaria

Bogdan Pomană

Anda Pop

 

Premiul Festivalului Games of Apollo – Grecia

 

Victor Săsărman

Elena Suciu

 

Premiul Festivalului Rising Star Festival – Kosovo

Cătălin Stroe

 

Premiul Festivalului Microfono d’Oro – Italia

Cătălin Stroe

 

Premiul Festivalului VISTULA – Polonia

Bogdan Pomană

 

Premiul 1 – cat 9-10 ani

Cătălin Stroe

 

Grand Prix Junior- Golden Voice – Malta

Bogdan Pomană

Cântăreți din 21 de țări

La concurs au participat cântăreți din 21 de țări (Bulgaria, Spania, Portugalia, Italia, Finlanda, Letonia, România, Germania, Slovenia, Franța, Moldova, Estonia, Serbia, Lituania, Croația, Ungaria, Marea Britanie, Polonia, Kosovo, Armenia & Malta)

Juriul profesionist internațional a fost alcătuit din: Daina Biceleviciute (Marea Britanie), Richard Hoffmann (Ungaria), Rossi Yordanova (Bulgaria), Raimonda Navickiene (Lituania), Rocco Palazzo (Italia), Cristiana Lirussi (Italia), Emil Strundzhev (Bulgaria), AnaCristina Videira (Portugalia), Saribek Sargsyan (Polonia), Viviana Florez (Spania), Svetlana Kartoun ovule Spania), Rita Pace (Malta), Arta Haziri-Nuhiu (Kosovo), Elena Savtsuk (Estonia).

Citește mai departe

EVENIMENT

Minor clujean arestat pentru FURT calificat, tâlhărie și tentativă la OMOR. A furat un televizor și a BĂTUT un bătrân

Publicat

catuse bun

Trei minori au fost reținuți de polițiștii clujeni pentru furt calificat, tâlhărie și tentativă la omor. Aceștia au furat un televizor și ar fi bătut două persoane care i-a surprins asupra faptului. Unul dintre ei, de 15 ani, a fost arestat pentru 30 de zile.

„În data de 29 martie a.c., în jurul orei 01.30, Poliția municipiului Cluj-Napoca a fost sesizată de către un bărbat de 53 de ani, în calitate de locatar, prin apel 112, despre faptul că l-ar fi găsit pe un bărbat de 70 de ani, colocatar, căzut în curtea imobilului și prezentând urme de agresiuni fizice.

Totodată, apelantul a menționat lipsa unui televizor din imobilul acestora.

Minor clujean arestat pentru FURT calificat, tâlhărie și tentativă la OMOR. A furat un televizor și a BĂTUT un bătrân

Din primele investigații efectuate de către polițiști a rezultat că, la aceeași dată, în jurul orei 20.30, 3 persoane necunoscute, ar fi pătruns în curtea unui imobil situat în municipiul Cluj-Napoca, fiind surprinși de un bărbat de de 53 de ani, pe care l-ar fi agresat fizic, ulterior fugind de la fața locului fără să sustragă bunuri.

Ulterior, în jurul orei 23.50, persoanele în cauză s-au întors la imobil unde ar fi fost surprinși de bărbatul de 70 de ani, pe care aceștia l-ar fi agresat fizic, aplicându-i mai multe lovituri cu pumnul și cu un obiect dur.

În cadrul acțiunilor comise de persoanele în cauză, ar fi fost sustras un televizor.

În contextul activităților investigativ-operative derulate efective din cadrul Poliției municipiului Cluj-Napoca și Serviciul de Investigații Criminale, persoanele necunoscute au fost identificate, ca fiind 2 tineri de 13 ani și un tânăr de 15 ani.

„Au fost puse în executare 3 mandate de percheziție domiciliară”

În acest sens, în data de 31 martie a.c., au fost puse în executare 3 mandate de percheziție domiciliară, pe strada Platanilor din municipiul Cluj-Napoca, iar în urma acestora, cei 3 tineri au fost depistați și conduși la sediul poliției în vederea continuării cercetărilor.

Precizăm că, prejudiciul cauzat a fost recuperat în integralitate.

În baza probatoriului administrat, tânărul de 15 ani a fost reținut pentru 24 de ore, iar în cursul zilei de 1 aprilie a.c., judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, a emis pe numele acestuia un mandat de arestare preventivă pentru 30 de zile.

Activitățile au beneficiat de sprijinul polițiștilor din cadrul Serviciului Criminalistic, luptătorilor din cadrul Serviciului pentru Acțiuni Speciale, jandarmilor din cadrul Inspectoratului de Jandarmi Județean Cluj și Grupării de Jandarmi Mobile Cluj-Napoca.

Cercetările sunt continuate de către procurorul din Parchetului de pe lângă Tribunalul Cluj, în colaborare cu polițiștii Serviciului de Investigații Criminale”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate