Connect with us

Clujeni de 5 stele

„Noi femeile suntem parşive, să vă feriţi de noi ca de diavol. Credem că putem face totul şi nu e adevărat”. Doina Cornea, 93

Publicat


doina cornea semnatura horz

Doamna Doina Cornea ar fi împlint azi 93 de ani, dar a plecat în urmă 4 ani, în 4 mai 2018, înainte cu câteva zile de a împlini 89 de ani. În imagine este o carte a Domniei Sale, apărută şi semnată în 1991 (arhiva Cluj24).

N-a fost mare curaj în ce am făcut

În unul dintre ultimele sale interviuri, Doina Cornea povestea despre viaţa şi crezurile sale. Mică la trup şi slabă ca o aşchie, cocârjită peste cadrul cu rotile cu care se ajuta să se mişte prin casă, cu mâinile uscate şi supte de vremuri, ea povestea despre lupra sa cu regimul Ceauşescu şi cu Securitatea.

”Eram exact ca toţi oamenii. N-a fost mare curaj în ce am făcut. A trebuit să mă pregătesc 10 ani înainte. Mi-era ruşine mie ca femeie că nu este în România nici un bărbat care să preia această ţară în concepţia lui. Nu era nimeni în anii 80 care să preia ceva în mâna lui. Au fost oameni mult mai curajoşi decât mine şi care nici nu sunt pomeniţi. Le sunt recunoscătoare şi sunt absolut conştientă că n-am făcut singură, că n-aş fi putut. Nimeni nu poate să facă singur. Românii sunt foarte individualişti, de aceea nu pot să facă acum, fiindcă fiecare vrea în faţă. Nu există ”în faţă”. Împreună, asta există, acesta e cuvântul de bază”, povestea Doina Cornea.

Nu i-a fost frică de moarte şi o dorea în ultima vreme

Nici pe vremea Securităţii, nici după ce a suferit un AVC nu i-a fost frică de moarte: ”Nu mai mi-e frică de când am văzut-o pe mama murind cu atâta curaj. Aşa de frumos a murit mama mea… A murit chiar cu o lună înainte de revoluţie”.

Ba chiar îşi dorea să moară, în ultima vreme, şi era reticentă când primea urări de la mulţi ani: ”Nu-mi doresc. Îmi doriţi ce eu nu-mi doresc. Mie nu mi-e frică. Eu nu comentez asta –”Mulţi înainte”. Eu comentez totuşi: să hotărască Dumnezeu cât mai repede să plec, pentru că e bine să plecăm ca să facem loc tinerilor”.

Noi femeile suntem parşive, să vă feriţi de noi ca de diavol

Ea credea că femeile n-ar trebui să-şi intimideze soţii şi o durea faptul că pe vremea lui Ceauşescu nu s-a ridicat un bărbat împotriva regimului de atunci.

”Mai am o ideea cu bărbaţii: noi femeile suntem parşive, să vă feriţi de noi ca de diavol. Credem că noi putem face totul şi nu e adevărat. (…) Femeile dau tonul, dar nu e bine. Se prăbuşeşte omenirea când femeile avem alt rost în lumea asta. Noi avem alt rost. De aceea soţii noştri au devenit timizi.

Eu m-am gândit foarte mult, că am trăit perioada de după Al doilea război mondial, iar înainte mi s-a povestit despre bărbaţii noştri, care au fost foarte chinuiţi. A fost cea mai chinuită generaţie din Europa, să zicem. Şi noi, femeile, am preluat. În Anglia, de pildă. Cine să fi condus fabricile, instituţiile când soţii lor erau pe front şi mulţi mureau acolo?! Cum femeile au avut succes, ele n-au mai vrut să plece când s-au întors soţii. Dar era normal să revină la viaţa lor normală.

Noi trebuie să ştim să facem un pas înapoi. Prin asta le redăm curajul, că ei sunt foarte timizi. Au devenit timizi şi fricoşi în faţa noastră, care suntem fiinţe puternice. Vedeţi că o femeie trăieşte mai mult decât un bărbat. Suntem fiinţe puternice şi trebuie să restituim puterea bărbaţilor şi să ne lăsăm conduse de ei. Trebuie să ştim şi să-i ascultăm.

Am fost invitată de doamna Mitterand şi de alte doamne feministe la Sorbona, alături de mai multe femei din lume. Ea se aştepta să încep şi eu să mă plâng, că nu avem drepturi, că suntem oropsite şi primul meu cuvânt a fost: să ştiţi că eu nu sunt feministă. Trebuie să ştim să facem şi pasul înapoi, că altfel le zădărnicim bărbaţilor activitatea. Să luăm şi meserii mai feminine, mai uşoare, să nu vrem să conducem locomotive şi tractoare. Sau aviatoare”, povestea Doina Cornea.

Scurt CV Doina Cornea

Doina Cornea (30 mai 1929, 4 mai 2018), unul dintre cei mai cunoscuţi disidenţi anticomunişti din România, publicistă, autoare şi traducătoare a mai multor volume.

În perioada 1982-1989 a difuzat la Radio Europa Liberă mai multe materiale de protest la adresa regimului comunist din România, iar în 1980 a realizat primul volum produs manual şi distribuit prin reţelele de prieteni. Deşi pentru activitatea sa anticomunistă a fost destituită de la Facultatea de filologie din Cluj, unde era asistentă la catedra de limba franceză, şi deşi a fost anchetată, ameninţată şi bătută de organele represive, Doina Cornea a continuat lupta sa împotriva regimului comunist şi, în 1987, a răspândit, cu fiul său, Leontin Iuhas, manifeste de solidaritate cu muncitorii protestatari din Braşov. De asemenea, în 1988, i-a adresat o scrisoare Papei Ioan Paul al II-lea –scrisoare difuzată şi la Radio Europa Liberă- prin care cerea, alături de alţi intelectuali români, scoaterea din ilegalitate a Bisericii Române Unite cu Roma.

În 21 decembrie 1989 a participat, sub ameninţarea gloanţelor, la manifestaţiile stradale de la Cluj. După revoluţie a fost cooptată în Consiliul Frontului Salvării Naționale, de unde a demisionat în ianuarie 1990, iar ulterior a activat în Forumul Democrat Antitotalitar din România, Convenția Democrată din România, Grupul pentru Dialog Social, Alianța Civică. A susţinut multe conferinţe în ţară şi în străinătate şi a primit numeroase distincţii. Printre altele, a primit Premiul „Thorolf Rafto” (Norvegia, 1989), titlul de Doctor Honoris Causa al Universității Libere din Bruxelles (1989), Legiunea de Onoare în grad de Ofițer (Franța, 2000); Ordinul „Steaua României” în grad de Mare Cruce (2000), Legiunea de Onoare în grad de Comandor (Franța, 2009), Crucea Casei Regale a României din partea regelui Mihai (2009).

În 2013, Doina Cornea a primit, exact în ziua în care a împlinit 84 de ani, titlul de Cetăţean de Onoare al judeţului Cluj, ”Clujean de Onoare”, singura distincţie oferită până atunci de autorităţile clujene.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ECONOMIE

FOTO. Bursă de locuri de muncă la Câmpia Turzii. 147 de persoane au fost selectate pentru angajare

Publicat

De

Bursă de locuri de muncă

O bursă de locuri de muncă a fost organizată joi la Câmpia Turzii. Peste 21 de angajatori au fost prezenți, iar aceștia au oferit 300 de locuri de muncă.

Bursa de locuri de muncă a fost organizată de Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă cu scopul de a oferi o prima intervenție pe piața muncii locală.

Asta  ca răspuns la situația generată de disponibilizările efectuate de către 2 angajatori din această zonă, unul fiind Industrial Steel Wires, fostul combinat Industria Sârmei Câmpia Turzii .

Bursă de locuri de muncă la Câmpia Turzii. 147 de persoane au fost selectate pentru angajare

Astfel, AJOFM a invitat la Câmpia Turzii mari angajatori din domenii de activitate similare și conexe. Această abordare a asigurat un număr mare de persoane selectate în vederea angajării.

Rezultatele busrei de locuri de muncă:

  • 21 angajatori prezenți;
  • 300 locuri de muncă vacante;
  • 56 meserii în ofertele de angajare;
  • 525 participanți;
  • 147 persoane selectate selectate în vederea angajării.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

CTP Cluj: Se INTRODUCE linia de transport M81 ce va lega Cluj-Napoca de Săvădisla

Publicat

autobuze ctp

Răspunzând cerințelor de dezvoltare a accesibilității și mobilității locuitorilor din Zona Metropolitană Cluj, Primăria Cluj-Napoca în colaborare cu Primăria Săvădisla, informează asupra faptului că UAT Săvădisla a devenit membră a Asociației Metropolitane de Transport Public Cluj. Ca atare, CTP Cluj va introduce linia de transport M81 ce va lega Cluj-Napoca de Săvădisla.

„Începand cu data de 04.03.2024, Compania de Transport Public Cluj Napoca S.A. in calitate de operator transport ,va efectua serviciu de transport persoane pe ruta Savadisla – Cluj Napoca, cu linia M81.

Traseul Liniei M81:

Tur: Savadisla (statie Savadisla 02), Vlaha (statie Vlaha 04, statie Vlaha 02), DJ103 (statia Stolna 02), Luna de Sus (statia Scoala Luna), comuna Floresti (statie Primaria Floresti Sud, statie Oncos Sud, statie Metro Sud, statie Vivo Sud), Cluj Napoca strada Bucium (statie Colina).

CTP Cluj: Se INTRODUCE linia de transport M81 ce va lega Cluj-Napoca de Săvădisla

Retur: Cluj Napoca strada Bucium (statia Bucium), Calea Floresti (statia Nodul N Nord), Floresti (statia MetroNord, statia Oncos Nord, statia Primaria Floresti Nord), Luna de Sus (statia Scoala Luna Nord), DJ103 (statia Stolna 001), Vlaha (statie Vlaha 01, statie Vlaha 03), Savadisla  statie Savadisla 02).

Programele de circulație au fost stabilite de UAT-Savadisla. Acestea vor fi ajustate în timp, în funcție de fluxul de călători și solicitări, pentru a răspunde nevoilor utilizatorilor. Programul de transportpoate fi consultat si pe siteul ctpcj.ro sau pe aplicatia Tranzy.

Plecari din Savadisla in zilele lucratoare: 06:05, 06:45, 08:30, 11:50, 13:20, 15:10, 17:00, 20:20, 21:45.

Plecari din Cluj Napoca / Bucium in zilele lucratoare: 05:30, 06:05, 06:45, 11:05, 12:35, 14:10, 15:00, 16:00, 19:35, 21:05.

Plecari din Savadisla in zilele nelucratoare:07:45, 10:45, 15:15, 20:45

Plecari din Cluj Napoca / Bucium in zilele nelucratoare: 07:00, 10:00, 14:30, 20:05.

Tarife

Biletele electronice se vor putea achizitiona cu cardul bancar de la POS-urile din mijloacele de transport, prin aplicatia pentru telefoane mobile “24Pay”, prin SMS la numarul 7479 si pe cardul de calatorie ConnectCluj.

Biletele de hartie vor fi disponibile la chioscurile din statiile CTP- si diversi operatori economici de pe raza comunei Savadisla.

Abonamentele se pot achizitiona in format electronic pe cardul de calatorie ConnectCluj de la Centrul de vanzare carduri din statia CTP-Bucium.

Mentionam faptul ca toate abonamentele conțin și o linie în Cluj-Napoca, la alegere”, a transmis CTP Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Concert Placido Domingo. Legendarul tenor anunță când va urca pe scenă la Cluj-Napoca

Publicat

De

Placido Domingo concert reprogramat

După ce marele tenor a fost nevoit ca, din motive medicale, să-și anuleze călătoria în România, organizatorii anunță un concert Placido Domingo la Cluj-Napoca.

Concertul de la BT Arena al tenorului Placido Domingo a fost inițial programat pentru data de 23 februarie. În 26 februarie, marele tenor urma să urce pe scenă la București.

Concert Placido Domingo. Legendarul tenor anunță când va urca pe scenă la Cluj-Napoca

Organizatorii au anunțat că aceste concerte vor fi reprogramate, iar Placido Domingo va încânta publicul de la Cluj-Napoca în 7 noiembrie. Concertul de la București a fost reprogramat pentr data de 4 noiembrie.

„Din păcate, din cauza unei bronșite acute cu care s-a confruntat maestrul Placido Domingo, starea de sănătate nu i-a permis să își onoreze angajamentele pentru aceste date. Înțelegem dezamăgirea pe care această veste o poate cauza și ne cerem scuze pentru orice inconvenient creat.

Dorim sa oferim un concert memorabil la cele mai înalte standarde, dar având în vedere agenda extrem de încărcată a artistului pentru acest an și lipsa de disponibilitatea celor două săli, după numeroase discuții și încercări, am reuşit să stabilim noile date pentru concertele reprogramate”, au precizat organizatorii.

Biletele cumpărate rămân valabile

Cei care dețin bilete pentru datele inițiale trebuie să șrie că acestea rămân valabile pentru noile date. În cazul în care noile date nu sunt convenabile, deținătorii de bilete pot solicita rambursarea a sumelor achitate, accesand iabilet.ro/retur.

Placido Domingo va concerta alături de invitații speicali.

 

Citește mai departe

CULTURA

Florin Ştefan este noul rector al UAD Cluj

Publicat

De

Profesorul Florin Ştefan a fost ales, joi, în funcţia de rector al Universităţii de Artă şi Design (UAD) din Cluj-Napoca.

El a confirmat, pentru Cluj24, faptul că a fost ales în funcţie, dar din motive personale, n-a putut să ofere, deocamdată, mai multe informaţii.

Contracandidatul lui Florin Ştefan a fost rectorul în exerciţiu, Eugen Savinescu, care câştigase cursa pentru rectorat în 2022, după pensionarea lui Radu Moraru.

CV Florin Ştefan

Data și locul nașterii
1968, Batiz-Calan, jud. Hunedoara

Cetățenie
română

 

Profesor universitar doctor în cadrul Departamentului Pictură al Facultății de Arte Plastice din cadrul Universității de Artă și Design din Cluj-Napoca.

A studiat Master (DESS) la Université Paris III Sorbonne Nouvelle, Relations Interculturelles, Politiques Culturelles Internationales et Gestion des Arts (2000-2001). A fost rezident al statului elvețian la Museo Vela din Ligornetto, prin programul guvernamental ArtEst (1995). A înființat Fundația Culturală Intact (2000) şi în 2011 a lansat și coordonat la Fabrica de Pensule proiectul-pilot al fundației, SPAȚIU INTACT și spațiul de rezidențe Atelier Intact, pentru promovarea tinerilor artiști români.

A organizat, produs şi curatoriat expoziții și conferințe cu invitați internaţionali de prestigiu: Ami Barak, Frank Demaegd, Klaus Obermeyer, Luc Tuymans, Michael Borremans, Matthias Weischer, Adel Abdessemed, Eric Baudelaire, Hito Steyerl, ORLAN, Alfredo Pirri și alții.

În 2017 a cofondat Centrul de Interes, şi este președinte și director executiv al Federației Centrul de Interes. A fost curatorul pentru România al bienalei Jeune Création Européenne, Montrouge – Paris (2017, 2019). Din 2016 este reprezentat de galeria Anne-Sarah Bénichou, Paris (expoziţii personale „FaceTime”, 2016 şi „This Is Not a Love Song”, 2018). Alte expoziții personale includ: ”La Boîte Rouge” – Iconoscope, Montpellier (2017), „Morpheus Bed”, Muzeul Barcsay, Art Capital, Budapesta (2019), „Icons for the End of the World”, Spațiu Intact, Centrul de Interes – (2021). A participat la festivaluri și bienale: Art Encounters, Timișoara (2017), FILAF / Festival international du livre d’art et du film, Perpignan (2021).

În anul 2023 a participat ca artist și a fost coorganizator al expoziției Perspectiva Cluj, la Fondazione Pastificio Cerere din Roma.

În anul 2021 a fost decorat cu titlul Chevalier de L’Ordre des Arts et des Lettres al Republicii Franceze.

Artistul a fost recenzat în ArtPress, ArtForum, Artension, Beaux-Arts magazine, Artribune, Espoarte, Revista Arta, Vogue și Haaretz.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax