EVENIMENT
Mulţi morţi şi răniţi. Accidente rutiere de microbuz, autobuz şi autocar (2020-2022). Accidentele din Cluj

Douăzeci de ucraineni, dintre care patru copii cu vârste între 5 şi 16 ani, au ajuns la Unitatea de Primiri Urgenţe a Spitalului Judeţean de Urgenţă Focşani, în dimineaţa zilei de 27 august 2022, după ce autocarul cu care aceştia se întorceau în Ucraina s-a răsturnat în afara părţii carosabile, pe E 85, la Garoafa, a informat prefectul judeţului Vrancea, Nicuşor Halici.
43 de pasageri, 20 de răniţi, dintre care 4 copii
Potrivit prefectului, dintre cei 43 de pasageri aflaţi în autocar, 20 au fost transportaţi la spital, printre care patru copii cu vârste între 5 şi 16 ani. Celelalte 23 de persoane au fost transportate la Centrul de Primire Refugiaţi din Focşani. Dintre cele 20 de persoane internate, 17 aveau doar răni superficiale, zgârieturi sau lovituri care nu le pun în pericol viaţă, iar trei femei prezentau probleme accentuate – una avea două vertebre dislocate (L3-L4), o altă persoană avea dislocat umărul şi a treia avea o durere cervicală.
A fost activat Planul Roşu de intervenţie.
Din primele constatări ale Poliţiei Rutiere, accidentul s-a produs ca urmare a stării de oboseală a şoferului, astfel că autocarul a părăsit partea carosabilă, a intrat într-un şanţ şi, în contact cu un podeţ, s-a răsturnat.
Mulţi morţi şi răniţi
Evenimente rutiere soldate cu victime, în care au fost implicate microbuze, autocare sau autobuze, care au avut loc în ultimii ani:
2022
1 august: 12 persoane au fost rănite şi transportate la spital, după ce un microbuz de transport persoane şi trei autoturisme au fost implicate într-un accident în municipiul Arad, la ieşirea din municipiu spre Nădlac, în faţa fostei fabrici Indagrara.
13 iulie – O femeie a murit şi alte 9 persoane au fost rănite, într-un accident între un autoturism şi un microbuz produs pe DN65, în afara localităţii Negreni, judeţul Olt.
10 iulie – Zece persoane au fost rănite, una fiind preluată de un elicopter SMURD, în urma unui accident rutier produs între un autoturism şi un microbuz pe DN 6, în localitatea Stâlpu, judeţul Giurgiu, în care au fost implicate 20 de persoane, fiind activat Planul Roşu de Intervenţie.
4 iulie – Nouă persoane, între care patru minori, au ajuns la spital după ce microbuzul în care se aflau s-a răsturnat în afara părţii carosabile, pe DN 57, în zona localităţii Pojejena din judeţul Caraş-Severin.
29 iunie – Douăsprezece persoane au fost rănite într-un accident de pe DN 1A, la Butimanu, Târgovişte, judeţul Dâmboviţa, în care au fost implicate un microbuz şi un autoturism.
2021
18 noiembrie – Un microbuz de transport persoane a fost implicat într-un accident rutier în comuna Gostavăţu din judeţul Olt, 10 persoane fiind transportate la spital (nouă pasageri şi şoferul). Microbuzul, care se deplasa pe DJ 642, în comuna Gostavăţu, ar fi părăsit partea carosabilă şi a lovit un cap de pod.
15 noiembrie – Un microbuz şcolar cu 16 elevi cu vârste cuprinse între 10 şi 14 ani a fost implicat într-un accident rutier în zona localităţii Drăgăneşti, din judeţul Prahova. Autorităţile au declanşat Planul roşu de intervenţie. În accident a fost implicat şi un autoturism. Au fost evaluaţi medical opt minori şi un adult, iar patru copii răniţi uşor au fost transportaţi la spital cu traumatisme cranio-cerebrale.
12 octombrie – Un microbuz şi un autoturism s-au ciocnit în municipiul Arad, fiind implicate 23 de persoane. Autorităţile au activat Planul roşu de intervenţie. Majoritatea persoanelor, cu răni uşoare, au primit îngrijiri medicale la locul incidentului, iar şapte dintre acestea au fost transportate la spital.
10 iulie – Nouă persoane au fost rănite uşor, după ce un microbuz s-a răsturnat în zona localităţii Topolovăţu Mare, judeţul Timiş, traficul fiind întrerupt la kilometrul 480+200 metri al Autostrăzii A1, pe sensul dinspre Lugoj către Arad.
4 iulie – Cinci persoane au murit şi trei au fost rănite într-un accident produs în noaptea de 4 spre 5 iulie, în localitatea Drăgăneşti Vlaşca, judeţul Teleorman, fiind activat Planul roşu de intervenţie.
10 iunie – Un microbuz care efectua o cursă privată şi transporta copii la şcoală a fost implicat într-un accident, în localitatea Aninoasa, judeţul Dâmboviţa. Şoferul şi un alt adult au murit, iar nouă copii au fost transportaţi la spital.
Accident de microbuz în Cluj
27 mai – Un microbuz cu opt persoane s-a răsturnat în localitatea Copăceni, judeţul Cluj, o parte dintre pasageri necesitând îngrijiri medicale.
12 martie – Şapte persoane au fost rănite, după ce un microbuz care transporta muncitori şi un autoturism au fost implicate într-o coliziune pe DN 28 Iaşi – Târgu Frumos, în zona localităţii Podu Iloaiei, judeţul Iaşi.
3 martie – 26 de persoane au fost implicate într-un accident rutier produs pe raza localităţii Arbore, în urma coliziunii unui microbuz şcolar cu două autoturisme. Şapte persoane au fost transportate la spital.
2020
21 octombrie – O persoană a murit şi alte 14 au fost rănite, într-un accident produs pe autostrada A1 Deva-Sibiu, în zona localităţii Pianu, din judeţul Alba, după ce un microbuz care transporta 15 oameni s-a răsturnat pe carosabil, fiind activat Planul roşu de intervenţie.
29 septembrie – O persoană a murit şi alte şase au fost rănite în urma unui accident rutier în care au fost implicate un TIR, un autobuz şi un microbuz. Accidentul s-a produs pe DN 28 (DE 583) Iaşi – Târgu Frumos, în zona localităţii Leţcani, fiind activat Planul roşu de intervenţie.
6 iulie – O persoană a murit şi alte patru au fost rănite într-un accident în care a fost implicat şi un microbuz, pe DJ 201, în localitatea Sinteşti din judeţul Ialomiţa. În urma impactului, şoferul autoturismului a fost grav rănit şi a decedat în urma traumatismelor suferite.
16 iunie – Două persoane au murit şi 11 au fost rănite, într-un accident rutier în care au fost implicate un microbuz şi un autoturism. Accidentul s-a produs pe DN2D Focşani – Târgu Secuiesc, la kilometrul 25, în localitatea Boloteşti. La nivelul judeţului a fost activat Planul roşu de intervenţie.
10 iunie – Un accident rutier cu 11 victime a avut loc pe DN 67, pe raza localităţii Buneşti din judeţul Vâlcea, între un autoturism şi un microbuz de transport persoane, după ce conducătorul unui autoturism a pătruns pe sensul de mers opus, intrând în impact cu un microbuz în care se aflau 14 persoane. A fost declanşat Planul roşu de intervenţie.
18 februarie – Opt persoane au fost rănite într-un accident rutier produs pe DN 19, lângă localitatea Ardud, fiind activat Planul roşu de intervenţie. Accidentul rutier s-a produs între un microbuz şi un autoturism, între localităţile Mădăraş, judeţul Harghita, şi Ardud, judeţul Satu Mare.
15 ianuarie – Două persoane au murit şi alte 20 de au fost transportate la spital, după ce un microbuz cu călători s-a răsturnat pe DN 38, în apropierea localităţii Topraisar din judeţul Constanţa.
5 ianuarie – Un accident produs pe DN 29 D, pe raza localităţii Talpa din judeţul Botoşani, s-a soldat cu rănirea a 11 persoane, după ce un autoturism s-a ciocnit cu un microbuz. AGERPRES
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EDUCATIE
Daniel David: Este ultimul an în care examenul de TITULARIZARE are loc în această formă. Ce spune despre salarii

Veste bună pentru cadrele didactice. Daniel David, ministrul clujean al Educației și Cercetării, vrea să aducă modificări la examenul de titularizare în învățământ.
În ceea ce privește salarizarea, însă, ministrul Educației nu are vești la fel de bune.
Daniel David: Este ultimul an în care examenul de TITULARIZARE are loc în această formă
“Cred că este ultimul an în care examenul de titularizare are loc în această formă. Voi propune în luna mai o formă care să păstreze toate lucrurile bune din cea actuală, dar care să aducă și lucruri noi, mai ales să corecteze această situație în care ani de zile unii profesori sunt nevoiți să dea examenul de titularizare, care nu e simplu, e complex”, a spus Daniel David, în cadrul întâlnirilor pe care le are online cu cei interesați de problemele din învățământ.
Daniel David: Deocamdată nu vor fi schimbări în zona de salarizare
Daniel David nu crede că sunt posibile, deocamdată, schimbări în sistemul de salarizare, mai ales având în vedere actualul context economic.
“Până când nu vom începe să lucrăm la sistemul de salarizare unitară nu vom putea face schimbări în zona de salarizare. Și, vorbind cinstit, cu atât mai mult în acest context economico-financiar, atât de complicat și impredictibil”, a spus Daniel David.
EVENIMENT
Nouă AVERTIZARE de vreme rea pentru zona de munte a Clujului. Ploi torențiale și vânt puternic

Meteorologii au emis o nouă avertizare Cod Galben de vreme rea pentru zona de munte a Clujului.
Intabilitatea atmosferică a va fi temporar accentuată, avertizarea fiind valabilă vineri, 25 aprilie, până la ora 21.00.
Nouă AVERTIZARE de vreme rea la Cluj
Potrivit meteorologilor, în nord-vestul Transilvaniei și în Munții Apuseni vor fi perioade cu instabilitate atmosferică accentuată.
Aceasta se va manifesta prin averse torențiale, descărcări electrice și intensificări ale vântului, care va bate cu rafale de 50 – 60 de kilometri pe oră. De asemenea vor fi vijelii și căderi de grindină.
În intervale scurte de timp sau prin acumulare cantitățile de apă vor fi de 20 -25 de litri pe metru pătrat și, izolat, de peste 40 de litri pe metru pătrat.
EVENIMENT
Daniel Buda, despre decizia Curții de Apel Ploiești: „Această hotărâre, juridic vorbind, nu există. Rolul ei e să tulbure apele”

Președintele PNL Cluj, europarlamentarul Daniel Buda, critică dur decizia Curții de Apel Ploiești de a suspenda și anula Hotărârea Curții Constituționale nr. 32/06.12.2024, care a anulat alegerile prezidențiale de anul trecut.
Daniel Buda, de profesie avocat, afirmă că această hotărâre nu are niciun impact juridic și consideră că instanța ploieșteană a depășit grav limitele legii.
„Dați-mi voie să fac recurs de data aceasta la experiența mea de jurist, dat fiind faptul că am fost multă vreme avocat, am condus Comisia juridică a Camerei Deputaților și am fost membru în comisia juridică timp de opt ani de zile. Această hotărâre a Curții de Apel Ploiești, pur și simplu, din punct de vedere juridic, nu există”, a declarat Daniel Buda, la Ziua Live.
„Procesul electoral merge mai departe”
Europarlamentarul susține că indiferent de recursul declarat de Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, procesul electoral își continuă cursul legal, iar hotărârile CCR nu pot fi atacate de instanțele de drept comun.
„Și cu recursul declarat de către Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Ploiești, și fără recurs, procesul electoral merge mai departe, deoarece această hotărâre a Curții de Apel Ploiești nu are niciun fel de impact juridic asupra actualului proces electoral, pentru că, pur și simplu, nu există posibilitatea din punct de vedere juridic să fie atacate hotărârile Curții Constituționale de către instanțele de drept comun”, a mai explicat Buda.
Declarațiile vin în contextul în care instanța ploieșteană este singura din țară care a admis o astfel de cerere, din peste 130 depuse la nivel național.
„Nu îmi dau seama cum a trecut testele psihologice”
Daniel Buda a lansat și un atac direct la adresa magistratului care a pronunțat hotărârea.
„Dacă mergem pe acest raționament, te poți trezi oricând că un judecător care probabil a trecut, nu îmi dau seama cum, de testele de psihologie în momentul admiterii în magistratură, pentru că aici discutăm de un caz grav nu doar din punct de vedere al competențelor profesionale, ci și a altor aspecte care trebuie să fie verificate la acest judecător, care mâine poate da o decizie prin care suspendă plata taxelor către stat, pe diverse considerente, sau îți dă o decizie prin care suspendă actualul proces electoral”, a mai arătat liderul liberal.
„Singurul rol pe care îl are această hotărâre este de tulbura apele”
În opinia sa, singurul „merit” al acestei hotărâri este de natură mediatică și speculativă.
„Nu interferăm cu ceea ce înseamnă deciziile instanțelor de judecată, dar aici, în opinia mea, nici nu putem să discutăm de o hotărâre a unei instanțe care să poată să fie luată în considerare, pentru că nu există posibilitatea de a fi atacate hotărârile Curții Constituționale, ele sunt general obligatorii de la momentul publicării în Monitorul Oficial. Faptul că avem această hotărâre a Curții de Apel Ploiești, ea nu poate să producă efecte juridice.
Singurul «merit», singurul rol pe care îl are această hotărâre este de tulbura apele și de a da apă la moară diverselor persoane pe TikTok și nu numai, să își exprime diverse opinii. Dar, trăim într-o democrație autentică, fiecare poate să spună ceea ce vrea, dar cu siguranță nu putem discuta de ceea ce înseamnă o reluare a turului II al alegerilor, deoarece instanța constituțională s-a pronunțat expressis verbis pe această chestiune”, a afirmat europarlamentarul.
„Va spori neîncrederea și va duce la un grad mai mare de absenteism”
Totodată, Buda și-a exprimat îngrijorarea că astfel de evenimente pot alimenta neîncrederea publicului și absenteismul la vot: „Pot să fiu de acord cu Elena Lasconi, care a spus o chestiune care se poate întâlni în practică și anume că va spori neîncrederea și că va duce la un grad mai mare de absenteism, deoarece lumea poate deveni sătulă, ca să nu spun scârbită, de toată această tevatură. Eu cred că această chestiune va cădea, până la urmă, în derizoriu.”
Apel la români să meargă la vot
El a lansat un apel către alegători, subliniind importanța momentului electoral actual.
„Fac apel la conștiința oamenilor să meargă la vot, pentru că este extrem de important să înțelegem că aceste alegeri, în momentul de față, în actualul context geopolitic, nu sunt niște alegeri despre o persoană anume, nu sunt niște alegeri despre Crin Antonescu sau oricare alt candidat, ci despre viitorul României pentru următorii 20-30 de ani, deoarece se setează în mod clar direcția pe care România o va lua în perioada următoare, vizavi de poziționarea în spațiul european și mondial cu privire la direcția pe care dorește să o ia”.
FOTO: Arhivă Cluj24
EVENIMENT
Companie din Cluj, parteneriat cu MSI Defense pentru dezvoltarea unor sisteme avansate anti-dronă și anti-rachetă, bazate pe AI

Compania clujeană OVES Enterprise și MSI Defense Solutions din SUA anunță un parteneriat pentru livrarea de soluții de atenuare a amenințărilor de nouă generație, bazate pe inteligență artificială
Parteneriatul strategic urmărește integrarea capabilităților platformei Nemesis AI, dezvoltată de OVES Enterprise, în sistemele de apărare de generația următoare realizate de MSI, inclusiv aplicațiile EAGLS (Electronic Advanced Ground Launcher System) pentru contracararea dronelor și rachetelor.
Companie din Cluj, parteneriat pentru dezvoltarea unor sisteme anti-dronă și anti-rachetă
OVES Enterprise, companie românească specializată în dezvoltarea de soluții software complexe pentru industriile de apărare, aerospațială și securitate cibernetică, a semnat un memorandum strategic cu MSI Defense Solutions, integrator american de sisteme tactice avansate pentru apărare terestră și navală.
MSI este un partener de lungă durată al Departamentului Apărării al SUA și este recunoscută pentru expertiza sa în platforme de armament stabilizate și soluții de apărare anti-dronă și anti-rachetă, se arată într-un comunicat de presă.
Combinând experiența dovedită a MSI în sisteme de armament stabilizate și C-UAS EAGLS cu expertiza OVES Enterprise în AI și inginerie software, colaborarea răspunde unei provocări globale stringente: chiar și cele mai avansate sisteme de apărare convențională întâmpină dificultăți în a contracara noile amenințări, în special dronele autonome.
Nemesis AI transformă platforma într-o soluție complet autonomă
Zonele de conflict recente, se arată în comunicat, au evidențiat limitele tot mai mari ale tehnologiilor de apărare tradiționale în fața amenințărilor agile, rapide și greu de interceptat, precum dronele autonome. În acest nou tip de câmp de luptă, integrarea inteligenței artificiale cu viteza și precizia cerute de sistemele C-UAS (Counter-Unmanned Aircraft System – sistem de contracarare a dronelor) este esențială pentru eficiența operațională.
EAGLS este proiectat să funcționeze independent sau ca parte a unei rețele de apărare extinse, utilizând componente validate precum radare 360°, rachete ghidate laser și stații de armament telecomandate. Tehnologia Nemesis AI, platforma dezvoltată de OVES Enterpris va fi integrată în EAGLS, al MSI, pentru detectarea, clasificarea și interceptarea automată a amenințărilor Integrarea Nemesis AI transformă platforma într-o soluție complet autonomă de contramăsuri. Nemesis AI procesează volume mari de date în timp real, recunoaște, clasifică și anticipează amenințări complexe, susținând decizii tactice la o viteză inaccesibilă sistemelor tradiționale.
“EAGLS a fost conceput ca un sistem C-UAS ușor, mobil și asistat de radar, însă integrarea Nemesis AI îl duce la un alt nivel. Prin fuziunea dintre radar, recunoaștere vizuală în timp real și decizii AI la bord, permitem clasificarea și adresarea țintelor mai rapid și mai precis.
Este vorba despre scurtarea lanțului de reacție și decizie în neutralizarea amenințărilor, reducerea sarcinii operatorului și livrarea unei soluții autonome, stratificate, la un cost accesibil, capabilă să răspundă mai rapid decât evoluția noilor amenințări cu drone, direct în zonele tactice sensibile”, spune Nguyen Trinh, CEO al MSI Defense Solutions.
Sistem complet controlat de inteligența artificială
Parteneriatul va conduce la dezvoltarea unui sistem complet controlat de AI, capabil să intercepteze amenințări utilizând exclusiv senzori vizuali, fără dependență de radar sau GPS – o capabilitate inexistentă până acum pe piața globală.
OVES Enterprise va implementa o soluție avansată de fuziune de senzori – „super sensor fusion” – care combină camere RGB, termale și neuromorfe pentru a detecta și recunoaște amenințările în timp real. După identificare, Nemesis AI va clasifica amenințarea, va notifica Battle Management System (BMS) și va genera recomandări privind metoda optimă de interceptare în funcție de arsenalul disponibil.
Dronele de nouă generație vor fi interceptate utilizând doar date vizuale și AI
Întregul sistem va fi alimentat de hardware AI dedicat, dezvoltat special pentru acest parteneriat, capabil să proceseze volume mari de date la viteze superioare sistemelor convenționale.
În paralel, platforma va permite control inteligent al turelei, oferind viteză și precizie net superioare mecanismelor tradiționale. Astfel, sistemele MSI EAGLS vor putea intercepta dronele de nouă generație – rapide, autonome și capabile să evite rachetele – utilizând doar date vizuale și inteligență artificială. Într-un domeniu în care performanța este crucială, iar timpul de reacție poate decide succesul unei misiuni, acest sistem stabilește un nou standard tehnologic.
Nemesis AI, aplicabilitate pe drone, pe turele și în sisteme integrate de apărare
„Această colaborare confirmă direcția strategică a OVES Enterprise și maturitatea platformei Nemesis AI. Ne-am propus, încă de la început, să construim o tehnologie care să fie scalabilă și relevantă în cele mai dificile scenarii operaționale, nu numai în testări controlate.
Discuțiile cu partenerii de la MSI au pornit de la o nevoie reală și presantă: aceea de a face față unor tipuri de atacuri care scapă sistemelor actuale. Am reușit să demonstrăm că putem livra mai mult decât o soluție de recunoaștere – putem oferi o platformă completă, care analizează, decide și acționează într-un ritm care răspunde exigențelor reale din teren.
Nemesis AI devine astfel o tehnologie cu aplicabilitate multiplă – pe drone, pe turele, în sisteme integrate de apărare – iar acest parteneriat este un pas esențial în consolidarea poziției noastre internaționale ca furnizor de soluții AI pentru apărare”, spune Mihai Filip, CEO OVES Enterprise.
Costurile, la jumătate față de soluțiile de pe piață
Sistemul va oferi capabilități avansate de recunoaștere și reacție, menținând totodată un nivel de cost optimizat, estimat la jumătate față de soluțiile similare existente pe piață.
Procesarea AI va fi realizată pe un hardware dedicat, proiectat și livrat de OVES Enterprise, care permite o integrare eficientă și o independență totală față de alte platforme tehnice.
Prin acest parteneriat, OVES Enterprise și MSI Defense Solutions își extind portofoliul de colaborări internaționale strategice, demonstrând aplicabilitatea reală a tehnologiilor proprietare în arhitecturi globale de apărare. Proiectul are, de asemenea, potențial de integrare în sistemele naționale de apărare ale României.
OVES Enterprise, companie înființată în 2015 la Cluj-Napoca
OVES Enterprise este o companie românească de dezvoltare de software, cu expertiză în crearea de soluții software complexe și inovații AI destinate industriilor aerospațiale, de apărare și de securitate cibernetică, înființată în 2015 la Cluj-Napoca.
Începând cu anul 2019, strategia OVES Enterprise a inclus oferirea de servicii mai complexe de software development pentru proiecte din zona automotive, eCommerce, fintech, telecom, instituții guvernamentale internaționale etc., compania devenind partener tehnologic pentru proiecte complexe și sofisticate din punct de vedere tehnologic.
Anul trecut, OVES Enterprise și-a extins activitatea cu o nouă linie de business, axată pe producția de drone. În prezent, mai bine de jumătate din cifra de afaceri a companiei este generată de proiecte din afara României, care integrează tehnologii noi din sfera inteligenței artificiale şi big data. OVES Enterprise are, în prezent, peste 200 de angajați și birouri în România, Germania, Emiratele Arabe Unite, Marea Britanie, SUA și Norvegia.
“Suntem singura companie de defense tech care va lucra la cel mai mare nivel pentru sisteme anti-rachetă și anti-dronă. Utilizatorul final este Departamentul de Apărare al SUA”, a declarat pentru cluj24.ro Mihai Filip, CEO OVES Enterprise, care spune că acest parteneriat va solidifica reputația firmai careare deja contracte în toată lumea.
MSI Defense Solutions implementează sisteme de armament
MSI implementează rapid tehnici inovatoare și cele mai noi tehnologii în programe cu termene de fabricație accelerate, pentru a proiecta, dezvolta și livra capabilități pentru numeroase sisteme – suspensii, design și integrare mecanică, infrastructuri de comunicații, comandă și control, controale electronice, mecatronică și, ca deținător ATF FFL Level 9, sisteme de armament.