Connect with us

ACTUALITATE

Ministrul Ghinea: România a trimis PNRR la Bruxelles

Publicat


România a trimis PNRR la Bruxelles, anunță ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Cristian Ghinea.

„Salut oameni buni. Am trimis PNRR-ul la Bruxelles, adică în sistemul informatic al Comisiei Europene. La ora 15.30 am terminat de uploadat cele 240 de fișiere care înseamnă acum PNRR, împărțit pe aproape 30 de capitole”, anunță Ghinea.

El precizează că pentru secțiunea Transporturi s-au trimis șase variante de lucru la Comisia Europeană.

„Este o muncă enormă depusă de colegii mei. În ultima săptămână am stat aici până la 12, 1 noaptea. (…) Suntem aproape de capătului drumului. În acest moment România are PNRR oficial depus. Urmează evaluarea Comisiei Europene. Vom avea câteva luni în care vom primi scrisori de evaluare. Va trebui să decidem cum ținem cont de observații, astfel încât la toamnă să avem planul aprobat și să mergem mai departe”, adaugă Cristian Ghinea.

El precizează că toate documentele vor fi publicate, iar miercuri vor fi prezentate toate detaliile din PNRR.

Sursa: Mediafax



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Tâlhari din Turda au jefuit un magazin de bijuterii din Austria. Prada, vândută în România

Publicat

magazin de bijuterii

Patru români cu vârste cuprinse între 26 și 35 de ani au jefuit un magazin de bijuterii din orașul Seitenstetten, situat în districtul Amstetten din Austria Inferioară.

Potrivit publicației ziarulromanesc.at, doi dintre ei se află deja în închisoare, altul a fost arestat acum, iar ultimul membru al bandei este încă în libertate și este căutat de poliție.

Tâlhari din Turda au jefuit un magazin de bijuterii din Austria. Prada, vândută în România

Poliția austriecă susține că suspecții aparțin unui grup de infractori activ la nivel internațional din municipiul Turda, județul Cluj.

Aceștia au fost deja condamnați sau au intrat în atenția poliției penale din țară și din străinătate pentru infracțiuni violente, patrimoniale, fraude și legate de droguri.

Doi suspecți – în vârstă de 27 și 31 de ani – se aflau în arest la închisoarea St. Pölten din ianuarie 2024, respectiv noiembrie 2023, pentru alte infracțiuni contra proprietății.

Au recunoscut jaful

Cei doi au mărturisit atacul din Seitenstetten și jaful de la un magazin de bijuterii, a informat departamentul de poliție de stat.

Prada – bijuterii și ceasuri – a fost dusă în România imediat după jaf și transformată în bani acolo. Încasările au fost folosite pentru achitarea datoriilor și pentru cheltuielile de trai.

Prins în Italia

Un al treilea membru al bandei, de 35 de ani, a fost prins în Italia pe 22 februarie, pe baza unui andat internațional de arestare, și extrădat miercuri în Austria.

Potrivit poliției, acesta a refuzat să ofere informații în timpul audierilor și a fost transferat la închisoarea St. Pölten. Se caută un al patrula membru al bandei, în vârstă de 26 de ani.

Haine ascunse într-o pădure

După atac, îmbrăcămintea purtată de bărbați în timpul jafului și alte accesorii criminale, cum ar fi materiale de legare a victimei, precum și o geantă de călătorie pentru transportul prăzii, au fost confiscate într-o pădure din zona de frontieră cu Cehia.

Posturile de poliție Waidhofen ad Ybbs și Amstetten efectuează investigații suplimentare privind infracțiunile asupra proprietății împotriva bandei, informează televiziunea de stat austriacă ORF.

Citește mai departe

EVENIMENT

Bărbat RĂNIT în Bonțida. Și-a prins un picior într-un motocultor și a ajuns la spital

Publicat

Ambulanță Bontida

Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit, vineri, pe raza localității Bonțida, unde un bărbat și-a prins membrul inferior stâng într-un motocultor.

Potrivit pompierilor, din primele date ar vorba despre un bărbat de aproximativ 50 de ani, conștient și cooperant.

”La misiune au lat parte o autospecială cu modul de descarcerare și un echipaj de la Serviciul de Ambulanță Județean. Bărbatul a fost transportat la spital de către echipajul SAJ”, arată pompierii.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Traficant de droguri, prins în FLAGRANT într-un cămin studențesc din Cluj-Napoca. A fost reținut pentru 24 de ore

Publicat

Un traficant de droguri a fost prins în flagrant într-un cămin studențesc din Cluj-Napoca. Acesta a fost reținut pentru 24 de ore.

„Polițiștii Brigăzii de Combatere a Criminalității Organizate Cluj și Biroului de Poliție pentru Centrul Universitar din cadrul Poliției Municipiului Cluj-Napoca, împreună cu procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj, au documentat activitatea infracțională a unui bărbat, cercetat pentru săvârșirea infracțiunilor de trafic de droguri de risc și mare risc.

FOTO. Traficant de droguri, prins în FLAGRANT într-un cămin studențesc din Cluj-Napoca. A fost reținut pentru 24 de ore

La data 28 martie a.c., un bărbat a fost prins în flagrant delict, în timp ce ar fi deținut, în camera sa, dintr-un complex de cazare destinat studenților din municipiul Cluj-Napoca, aproximativ 1,1 kilograme de canabis (drog de risc), 129 de comprimate de ecstasy (drog de mare risc), 80 de grame de amfetamină, aproximativ 500 de grame de substanță cristalină și ciuperci halucinogene, toate destinate comercializării.

De asemenea, au fost descoperiți și ridicați 104.305 lei, un aparat de vidat, un cântar de mare precizie, un telefon mobil, precum și alte mijloace de probă.

S-a propus arestarea preventivă pentru 30 de zile

La data de 28 martie 2024, procurorii Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Criminalitate Organizată și Terorism – Serviciul Teritorial Cluj au dispus reținerea bărbatului, pentru 24 de ore.

În cursul acestei zile, a fost sesizat judecătorul de drepturi și libertăți din cadrul Tribunalului Cluj, cu propunerea de arestare preventivă a acestuia, pentru 30 de zile.

Acțiunea a beneficiat de sprijinul luptătorilor Serviciului pentru Acțiuni Speciale Cluj și jandarmilor Grupării Mobile de Jandarmi Cluj Napoca.

Facem precizarea că, pe parcursul întregului proces penal, persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de Procedură Penală, precum și de prezumția de nevinovăție”, a comunicat IPJ Cluj.

Citește mai departe

EDUCATIE

FOTO. Fundația UNITECH – un nou HUB de inovare și antreprenoriat lansat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

Publicat

Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca anunță lansarea Fundației UNITECH, un centru de inovare și antreprenoriat, care va consolida colaborarea dintre mediul universitar și sectorul de afaceri, cercetători, studenți și profesioniști din diverse domenii. Obiectivul principal al fundației constă în contribuția la dezvoltarea unui ecosistem care să conecteze oameni, idei și oportunități în vederea creării unor parteneriate solide și orientate către viitor.

„Prin activitatea sa, Fundația UNITECH își propune să creeze un mediu sigur și deschis atât pentru promovarea inițiativelor și demersurilor antreprenoriale locale, cât și pentru o strânsă colaborare între administrația publică, profesorii și studenții Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

FOTO. Fundația UNITECH – un nou HUB de inovare și antreprenoriat lansat de Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca

”Înființarea Fundației UNITECH a fost de multă vreme o aspirație, devenită realitate acum, când condițiile sociale, academice și economice au creat cadrul propice pentru această evoluție. UNITECH este concepută ca o „House of the Future” dinamică și inovatoare capabilă să valorifice oportunitățile si potențialul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

Fundația deschide premisele prin care se creează o punte între universitate și mediul de afaceri astfel încât   studenții și cercetătorii să-și poată dezvolta și valorifica întregul potențialul creator”, a declarat Prof. Dr. Ing. Daniela Popescu, Prorector UTC-N.

Obiectivele principale ale Fundația UNITECH sunt:

·       Sprijinirea conferințelor științifice și susținerea dezvoltării profesionale a cercetătorilor universitari, inclusiv prin finanțarea participării la congrese și programe de instruire.

·       Valorificarea colaborării între universitate și sectorul privat prin încurajarea transferului de cunoștințe, tehnologii și expertiză între universitate și mediul industrial. În plus, prin fundație se va oferi consultanță precum și acces asistat la facilitățile de cercetare în vederea dezvoltării de produse și servicii noi.

·       Stimularea spiritului antreprenorial în rândul studenților, pentru a transforma ideile inovatoare în afaceri de succes. Prin programe de incubare și accelerare, fundația va oferi resurse, mentorat și acces la rețele de specialiști pentru a ajuta noile companii să facă față provocărilor inițiale și să se dezvolte sustenabil. Un scop ambițios al fundației este constituirea unui fond de investiții în colaborare cu mediul economic pentru finanțarea start-up-urilor și spin-off-urilor inovatoare.

·       Dezvoltarea comunității ALUMNI – o resursă valoroasă pentru mentorat, networking și parteneriate.

”Planurile pe termen lung ale Fundației UNITECH Cluj se concentrează pe consolidarea unui ecosistem inovator și sustenabil în care educația, cercetarea și antreprenoriatul să se  potențeze reciproc. Sunt entuziasmat de potențialul transformațional pe care îl are Fundația UNITECH Cluj pentru comunitatea academică și pentru cea de business din Cluj și din regiune.

Ideea de a consolida și aprofunda legăturile dintre universitate și sectorul de afaceri, încurajând în același timp spiritul antreprenorial printre studenți și cercetători, este unul dintre factorii care mă motivează”, spune Alexandru Lazarec, Director Fundația UNITECH.

Fundația UNITECH Cluj reprezintă un vector important al ecosistemului clujean, o punte între Universitate și mediul de afaceri, un instrument financiar și legal de gestionare a sponsorizărilor pentru dezvoltarea universității și un actor important în susținerea inițiativelor inovatoare și antreprenoriale”, se arată în comunicatul UTCN.

La eveniment a participat și Emil Boc

„Am participat la evenimentul de lansare al fundației UNITECH. (…) Am subliniat în acest cadru că Primăria sprijină orice inițiativă a mediului academic, deoarece Universitățile sunt principalul motor de dezvoltare a municipiului. Resursa umană bine pregătită în universitățile clujene transformă Clujul într-unul dintre cele mai dinamice orașe din România și de ce nu, din Uniunea Europeană.

Obiectivul nostru este să păstrăm cât mai mulți dintre acești studenți în oraș, oferindu-le cea mai bună calitate a vieții”, a scris pe Facebook Emil Boc.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax