Connect with us

EDUCATIE

Ministrul Educației face anunțul: Noul an școlar nu va începe cu festivități și mii de elevi în curțile școlilor

Publicat


Monica Anisie, Ministrul Educației, a declarat că recomandă evitarea festivităților de deschidere a noului an școlar. Aceasta spune că o adunare de acest gen ar contribui la răspândirea noului virus și ar pune în pericol părinții și bunicii. În cazul în care unele școli doresc să țină festivitatea, aceasta trebuie să fie în aer liber și toate persoanele să respecte distanțarea socială.

„Aș recomanda ca acele festivități de deschidere a anului școlar să fie evitate în această perioadă, să nu-i mai expunem în plus pe elevi și pe părinți. Cred că se pot organiza, pentru că am primit aceste întrebări, „Putem să facem deschiderea anului școlar, o festivitate pentru copiii care vin pentru prima dată în școală?”. Le recomand să fie precauți, să încerce să evite o astfel de festivitate, dar dacă doresc, să o facă în spații deschise și punând scaune pentru fiecare elev în parte în așa fel încât să se păstreze distanțarea”, a declarat Monica Anisie, la Digi24.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Intrăm în linie dreaptă cu 5 PROIECTE. Sunt la faza de începere a lucrului

Publicat

consiliul local

În cadrul ședinței Consiliului Local de luni, primarul Clujului, Emil Boc a ținut să precizeze că 5 proiecte de anvergură au intrat în linie dreaptă, urmând ca în curând să înceapă lucrările.

„Am intrat în linie dreaptă cu 5 proiecte importante și de anvergură în valoare de 55 milioane de euro. E vorba de 5 proiecte fundamentale pentru oraș care sunt la faza de intrare în lucru. Dintre acestea, 4 sunt în Borhanci și unul pe Calea Baciului.

Emil Boc: Intrăm în linie dreaptă cu 5 PROIECTE. Sunt la faza de începere a lucrului

Acestea sunt:

proiecte

  • Grădiniță – Hub educațional Borhanci
  • Școală gimnazială – Hub educațional Borhanci
  • Liceu cu sală de sport – Hub educațional Borhanci
  • Bazin olimpic de înot – Hub educațional Borhanci
  • Centru de îngrijire vârstnici – Calea Baciului nr. 18”, a spus primarul.

proiecte

proiecte

proiecte

proiecte

proiecte

Citește mai departe

EVENIMENT

El Kaddouri (CFR Cluj): Luptăm până la capăt pentru al doilea loc. Obiectivul meu va fi să CÂȘTIG campionatul sezonul viitor

Publicat

el kaddouri

Mijlocașul de la CFR Cluj cu peste 100 de meciuri în Serie A, Omar El Kaddouri, a analizat înfrângerea cu FCSB, 0-1. Admite că obiectivul echipei este acum locul 2 și spune că vrea să continue la Cluj-Napoca și să devină campion alături de vișinii.

La începutul anului, CFR Cluj l-a convins pe Omar El Kaddouri, fotbalist cu un CV impresionant, să vină în România. La acea vreme, mijlocașul ofensiv nu mai jucase de 7 luni, astfel că nu este 100% pus la punct cu pregătirea fizică, scrie GSP.

El Kaddouri (CFR Cluj): Luptăm până la capăt pentru al doilea loc. Obiectivul meu va fi să CÂȘTIG campionatul sezonul viitor

Duminică seara, El Kaddouri a intrat în minutul 70 al meciului cu FCSB. La final a expus câteva posibile cauze pentru înfrângere, a comentat situația din clasament și a lăsat de înțeles că vrea să continue la CFR.

„Nu am început bine meciul, prima repriză nu a fost suficient de bună. Am pierdut prea multe mingi, le-am oferit prea mult spațiu în atac. A doua parte a fost mai bună, am avut câteva ocazii, ei nu au mai creat multe ocazii. Dar ei au înscris, noi nu.

Nu cred că au jucat mai bine, poate în prima repriză, dar în a doua am fost mai buni. Sunt dezamăgit, ne-am antrenat foarte bine, eram încrezător, dar din păcate am pierdut. Speram la un rezultat mai bun”, a spus mijlocașul.

„Luptăm până la capăt pentru al doilea loc”

Înfrângerea a lăsat-o pe CFR Cluj la 13 puncte în urma FCSB-ului, cu 6 etape rămase de disputat în play-off.

„Cred că lupta la titlu s-a terminat, dar luptăm până la capăt pentru al doilea loc. Trebuie să câștigăm următoarele meciuri, între locurile 2 și 5 nu sunt multe puncte. Trebuie să fim concentrați și să luptăm până la finalul sezonului.

Când ești la 13 puncte în spate cu 6 etape rămase, trebuie să fii realist. Locul 2 este obiectivul nostru, pentru care vom lupta până la final. FCSB? Au 13 puncte în plus, normal că merită titlul. Noi am făcut anumite greșeli, ei nu”, spune El Kaddouri despre situația din clasament.

„Mă simt bine aici”

Întrebat dacă vrea să rămână la CFR mai departe de finele sezonului, El Kaddouri a răspuns pozitiv. El simte că o poate ajuta pe CFR să redevină campioană, în condițiile unei pregătiri estivale bune.

„Mă simt bine aici. Din păcate, nu jucasem de 6-7 luni, așa că a fost dificil să intru în formă, am avut ceva probleme, dar cu un cantonament bun de vară cred că pot ajuta această echipă. Vom vedea, dar mă simt bine aici, echipa este bună, orașul la fel.

Dacă rămân, obiectivul meu va fi să câștig campionatul sezonul viitor. Mă antrenez cu echipa acum, mă simt mai bine. Sigur, pentru a fi la 100% trebuie să joc, dar încet încet revin. Sper să închei sezonul fără probleme și să ajut echipa să-și îndeplinească obiectivele”, a mai spus el la zona mixtă pentru Sportul Clujean.

Citește mai departe

EVENIMENT

Calvarul unui clujean căruia i s-a ridicat abuziv mașina de pe o parcare cu abonament. A câștigat definitiv procesul cu Primăria

Publicat

mașina BMW

Clujeanul Horațiu A. a câștigat în luna aprilie, definitiv, un proces cu Primăria Cluj-Napoca după ce în iulie 2022 i s-a ridicat în mod abuziv mașina proprietate personală de către un echipaj al RADP. În cei un an și nouă luni care au trecut de atunci, acesta nu și-a văzut mașina care a fost transportată într-un spațiu aparținând Primăriei și se afla în custodia instituției, dar surpriză, între timp autoturismul a fost vandalizat.

”Sunt proprietarul unui automobil BMW. În iulie 2022 mașina era parcată pe strada Muncitorilor 20-22, pe loc de parcare achitat la Primăria Cluj-Napoca și mi-a fost ridicată.

Mașină abandonată

Mașina era cu impozitul plătit, parcarea plătită. Am primit o citație pe un loc de parcare, m-am conformat și am mutat mașina. Citația se referea la faptul că mașina este abandonată și că nu are stăpân.

M-am prezentat, am luat citația respectivă, am sunat la numărul respectiv spunând și semnalizând că sunt proprietarul mașinii și mașina este funcțională.

La care mi s-a spus foarte persiflant că mașina este prăfuită. Desigur, i-am zis și eu doamnei de la Primărie, că poate papucii ei sunt prăfuiți pentru că chiar mi s-a părut o lipsă de bun simț.

Nu poți să-mi spui că un bun de-al meu e prăfuit, în viziunea cui? În viziunea mea nu e prăfuit sau murdar, e treaba mea, e alegerea mea. După ce am discutat chestiile astea, eu mi-am mutat mașina pe un alt loc de parcare, în imediata apropiere a celui unde a fost citația.

Loc de parcare care era a unui vecin, de la care am primit o hârtie cum că pot parca, pe durata concediului lui de o lună de zile.

Bineînțeles, după câteva zile mașina mea a fost ridicată de pe acest nou loc de parcare, fără nicio citație, fără absolut nimic”, a spus Horațiu.

Proces împotriva Primăriei

Acesta și-a contactat avocata și a deschis un proces împotriva Primăriei Cluj-Napoca reclamând faptul că, în momentul în care i s-a ridicat mașina, nu a primit niciun act, nicio hârtie doveditoare care să ateste faptul că mașina îi este ridicată și din ce motiv.

”Am trimis foarte multe mailuri la Primărie ca să aflu care este motivul pentru care îmi este ridicată mașina de pe un loc de parcare plătit și privat.

După multe insistențe mi s-a trimis un proces-verbal, care de fapt nu era un proces-verbal. Primăria Cluj nu eliberează acte care pot fi contestate în judecată. În momentul în care contești acel pseudo proces-verbal riști ca judecătorul să ți-l anuleze pentru că nu constituie o contravenție.

Ei trimit acel act, iar tu dacă mergi în instanță, nu câștigi.

Judecătorul poate afirma că nu constituie un document care poate fi contestat, deci judecat.

Acea înștiințare nu are greutatea unui proces-verbal. De aceea, avocata a decis să mergem pe ramura <<dispoziției primarului>> pentru că mașina a fost ridicată printr-o dispoziție a primarului.

Am contestat în judecată acea dispoziție a primarului din 2 august 2022 și prin asta s-a câștigat procesul. Motivarea noastră a fost că mașina nu era abandonată, că era într-un stadiu bun”, a explicat clujeanul.

Proces câștigat definitiv

Potrivit acestuia, cei care au ridicat mașina au menționat în „procesul-verbal” de ridicare, care a rămas la ei, că mașina prezenta rugină la jante și obiecte în interior, ”lucruri care nu fac ca o mașină să fie abandonată”.

”Unei mașini abandonate îi lipsesc geamurile, este vandalizată, posibil să nu aibă roți și așa mai departe. În interiorul mașinii mele se afla o geacă de a mea, niște obiecte de ale mele, ca în orice mașină folosită”, a precizat Horațiu A.

Bărbatul a menționat că a contestat dispoziția primarului, dar procesul a durat foarte mult, fiind amânat de mai multe ori din diverse motive.

În noiembrie 2023 s-a câștigat în prima instanță la Tribunalul Cluj, iar în 4 aprilie 2024 Curtea de Apel a decis menținerea hotărârii atacată de Primărie, recursul fiind câștigat definitiv de Horațiu.

Mașina a intrat în posesia Primăriei

”Eu, în tot acest timp, nu mi-am văzut mașina. Nu mi-am dorit s-o ridic pentru că dacă mergeam și o ridicam, plăteam ridicarea mașinii.

O puteam recupera apoi la daune, dar nu voiam să semnez niciun act că eu sunt de acord cu acțiunea lor. Și atunci m-am lipsit de acea mașină timp de 1 an și 9 luni.

La o lună de zile de la ridicare, în 2022, am primit o înștiințare că autovehiculul va intra în posesia Primăriei, dacă nu va fi ridicat de către mine. Am râs și eu și avocata de acea nesimțire.

Nici nu au verificat că există un proces pe rol pentru acea mașină și au trimis un act precum că autovehiculul va intra în posesia Primăriei”, a subliniat clujeanul.

Dar calvarul acestuia nu s-a oprit aici în condițiile în care, zilele trecute, imediat după ce a aflat comunicarea deciziei finale a instantei de judecata, împreună cu avocata, a decis localizarea autoturismului.

Mașină vandalizată

”Am fost informat că, în toată această perioadă de an si nouă luni de când am fost privat de bunul meu, autoturismul a fost plimbat in 3 locatii/parcări ale Primăriei si ale RADP Cluj-Napoca.

Am aflat locatia in care se află în prezent si m-am deplasat acolo pentru a incerca sa observ starea in care se afla autoturismul.

De pe stradă si de peste gard am observat masina si am constatat ca aceasta a fost vandalizata si, mai mult decat atat, este furat aparatul media de la interior, usa soferului este deschisa, geamul soferului este deschis, elemente exterioare ale caroseriei au fost furate iar emblemele de pe capota si portbagaj au fost si ele sustrase.

Mentionez ca autoturismul se afla in custodia Primariei Cluj-Napoca din momentul in care el a fost ridicat abuziv.

Spatiul amenajat la locatia mai sus amintita ar trebui sa fie unul inchis si supravegheat pentru ca masinile ridicate sa poata fi predate in aceeasi conditie ca cea in care au fost ridicate”, a mai spus Horațiu A.

Decizia instanțelor

Tribunalul Cluj a dispus, în 23 noiembrie 2023  ”restituirea către reclamant a autoturismului marca BMW”, iar Curtea de Apel Cluj a respins, în 4 aprilie 2024, ca neîntemeiat recursul declarat de pârâtul Primarul Municipiului Cluj Napoca,  decizia fiind definitivă.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Clujeanul Simone Tempestini a CÂȘTIGAT prima etapă a Campionatului European de Raliuri din Ungaria

Publicat

simone tempestini

Clujeanul Simone Tempestini a devenit primul pilot român din istorie care a câștigat o etapă din Campionatul European de Raliuri după ce s-a impus, în acest weekend, în Raliul Ungariei, prima etapă a sezonului 2024 din competiția continentală.

De 8 ori de campion național absolut, Tempestini a avut un parcurs impecabil în Ungaria la bordul modelului Škoda Fabia RS Rally2, cu Sergiu Itu în dreapta sa, scrie Sport.ro.

simone tempestini

FOTO. Clujeanul Simone Tempestini a CÂȘTIGAT prima etapă a Campionatului European de Raliuri din Ungaria

Pilotul de la Napoca Rally Academy a câștigat două dintre cele 13 probe speciale, iar în alte șase a fost pe podium, iar la finalul celor aproape 190 de kilometri a fost cronometrat cu 1:52:50.4, cu aproape 17 secunde mai rapid decât ocupantul locului al doilea, francezul Franceschi Mathieu. Al treilea clasat a fost ungurul Miklos Csomos, la 29,9 secunde în urma lui Tempestini.

simone tempestini

„Victorie în Raliul Ungariei pentru Simone Tempestini și Sergiu-Sebastian Itu !

Echipajul Napoca Rally Academy a câștigat primul raliu al sezonului din FIA ERC – European Rally Championship după o cursă foarte disputată.

Felicitări, băieți, suntem mândri de voi!

Vă mulțumim tuturor pentru susținere”, scrie pe pagina de Facebook Napoca Rally Academy.

simone tempestini

Foto: Facebook Napoca Rally Academy

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax