Connect with us

EVENIMENT

Mihai Goțiu și-a depus candidatura din partea USR PLUS pentru un nou mandat de senator

Publicat


Alegerile locale au trecut, urmează cele parlamentare. Apele încep să se agite din nou, se fac publice candidaturi, se lansează programe și proiecte. Senatorul USR PLUS de Cluj, Mihai Goțiu, și-a lansat și el candidatura pentru un nou mandat, pe pagina sa de socializare:

„PENTRU PĂDURI ȘI PENTRU EDUCAȚIE! OFICIAL: candidez pentru un nou mandat de senator. De ce o fac și de ce am nevoie de sprijinul vostru!

Mi-am depus oficial candidatura, în USR PLUS, pentru un nou mandat de senator. Am luat această decizie pentru a duce la bun sfârșit luptele pe care le-am început în urmă cu peste 25 de ani în societatea civilă și pe care le-am continuat, în ultimii patru ani, în Parlamentul României.

„Am luptat cu rasismul promovat de Gheorghe Funar”

Totul a început în 1994, când am participat la salvarea parcului din spatele Teatrului Național din Cluj, amenințat cu dispariția de ideile unui primar de tristă amintire, care a vrut să radă copacii și să ”planteze” în locul lor una din ”celebrele” lui statui. Un an mai târziu, în toamna anului 1995, am reprezentat studenții Facultății de Drept de la UBB Cluj în organizarea marii greve studențești, care a schimbat fundamental Legea Educației. De drepturile obținute atunci au beneficiat sute de mii și milioane de studenți din generațiile care au urmat.

A fost începutul unei implicări civice pentru schimbarea în bine a României întinsă pe mai mult de un sfert de veac. Am luptat cu rasismul promovat de Gheorghe Funar, m-am implicat în bătălia pentru recuperarea spațiului public al Clujului pentru cetățeni, de la începutul anilor 2000, în lupta pentru Roșia Montană, pentru pădurile României, pentru Justiție ori pentru dreptul la vot al cetățenilor din Diaspora, fiind unul dintre organizatorii protestelor de la Cluj, din noiembrie 2014, care au scos zeci de mii de cetățeni în stradă, și care au dat startul mobilizării pentru stoparea celui mai negru scenariu posibil în care ar fi ajuns România – cu Victor Ponta președinte și Liviu Dragnea prim-ministru.

În toamna anului 2016, am răspuns invitației lui Nicușor Dan, și am intrat în USR. Am primit încrederea colegilor și, ulterior, a cetățenilor, pentru a-i reprezenta în Senatul României. Cantitativ, sunt, de departe, cel mai activ senator din actualul legislativ, dar, dincolo de cifre, sunt câteva victorii pentru care consider că a meritat să fac pasul în politică.

„Cetățenii români nu mai vor penali în funcții publice”

Am reprezentat, alături de toți parlamentarii USR, vocea cetățenilor în Parlament. Împreună, cu noi în Parlament și cu voi în stradă, după o luptă întinsă pe mai bine de doi ani, am reușit să blocăm asaltul asupra Justiției. Am strâns un milion de semnături împreună, și am transmis un mesaj fără echivoc: cetățenii români nu mai vor penali în funcții publice (și vom duce această luptă până când #fărăpenali în funcții publice va fi statuat în Constituție).

Personal, prin amendamente la Legile Bugetului, am obținut suplimentări de fonduri pentru infrastructura în educație și, mai ales, am impus protecția mediului ca temă prioritară în Senat și în societate. Am făcut documentări pe teren și am prezentat public distrugerile din pădurile României și din ariile naturale protejate, măcelărite de drujbele Mafiei; secarea râurilor sub asaltul ”băieților deștepți” din energie, abuzurile și ilegalitățile proiectului de la Certej sau afacerile mizerabile, la figurat și la propriu, cu gunoaie.

Acestea au stat la baza controalelor oficiale, multe încheiat cu dosare penale, dar și a unor inițiative legislative. Cea mai cunoscută dintre acestea e, desigur, legea de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM sau ”DNA-ul Pădurilor”, cum a fost numită în presă), pe care Guvernul Orban încearcă să o blocheze (și promit că nu va reuși).

„Sunt lupte pe care nu le-aș fi putut duce și nu le-aș fi putut câștiga fără sprijinul și implicarea voastră, a cetățenilor”

Tot în această vară, după o luptă de aproape jumătate de an în comisiile de specialitate din Parlament, am reușit să impunem modificări anti Mafia Pădurilor în Codul Silvic. La inițiativa mea, re-depunerea Dosarului Roșia Montană la UNESCO a fost inclusă printre condițiile prioritare de susținere a Guvernului Orban și, împreună cu voi, am reușit să-l facem să-și îndeplinească promisiunea.

Sunt lupte pe care nu le-aș fi putut duce și nu le-aș fi putut câștiga fără sprijinul și implicarea voastră, a cetățenilor. Petițiile cu zeci și sute de mii de semnături strânse de Comunitatea Declic, pentru salvarea parcurilor naționale, a apelor și pădurilor au înclinat balanța în dezbaterile din Parlament, la fel cum petițiile pentru Justiție au fost determinante pentru stoparea ascensiunii penalilor.

Am transformat în lege inițiativa civică de stopare a ”Metodei Tocătorul”, prin care milioane de copaci au fost furați din pădurile României. Împreună, am dovedit că suntem o forță în fața căreia vechea clasă politică a fost nevoită să se încline.

„Protecția mediului este o INVESTIȚIE în viitorul sănătos al acestei țări”

Și nu vreau să mă opresc aici. Nu am renunțat la stoparea tăierilor de păduri din parcurile naționale și mi-am propus ca România să-și dubleze eforturile de împădurire și să ajungă, în următorii ani, să planteze, cu peste 100 de milioane de copaci mai mult decât o face acum! Vreau să stopez definitiv asaltul asupra râurilor de munte și Mafia Deșeurilor și să scăpăm de gunoaie în natură. Și mi-am impus să-mi conving colegii, din USR PLUS și din celelalte partide din viitorul legislativ, că protecția mediului este o INVESTIȚIE în viitorul sănătos al acestei țări. Un viitor sănătos pentru noi și pentru copiii și nepoții noștri!

Pentru toate acestea, am nevoie, în continuare, de sprijinul și implicarea voastră. Dacă apreciați ceea ce am făcut până acum, în politică, în acest prim mandat de senator, și vreți să ducem, împreună, la bun sfârșit toate aceste lupte pentru #viitorsănătos, vă rog să transmiteți susținerea voastră prin comentarii la această postare și să o dați mai departe. Pentru că USR PLUS și-a asumat să reprezinte voința cetățenilor!
Vă mulțumesc!”, se arată în mesajul senatorului.

CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *Vezi cele mai interesante video Cluj24.ro


EVENIMENT

Întreruperi în furnizarea energiei electrice în județul Cluj

Publicat

Sucursala de Distribuție a Energiei Electrice Cluj-Napoca anunţă întreruperea alimentării cu energie electrică, după cum urmează:

Data întreruperii: 4.12.2020
Adresa/Localitatea: Localitatea Cluj-Napoca, str. Oașului, nr. 155, 157, 159A, 159B
Intervalul orar: 10:00-14:00

Data întreruperii: 9.12.2020
Adresa/Localitatea: Localitatea Turda, str.Nicolae Teclu, str. Arieșului, str.Zidarilor, str. Chimiștilor, Benzinaria A&A, SC And Motor Grup SRL, SC Natalag SRL
Intervalul orar: 08:00-10:00

Data întreruperii: 9.12.2020
Adresa/Localitatea: Comuna Feleacu, zona Valea Căpriorii, localitatea Vâlcele,localitatea Feleacu -PTA Premier Feleacu, PTA Dablerom, PTA Service Valcele, comuna Aiton, localitățile Aiton și Rediu, comuna Tureni, localitatea Mărtinești
Intervalul orar: 09:00-11:00

Data întreruperii: 9.12.2020
Adresa/Localitatea: Comuna Feleacu, zona Valea Căpriorii, localitatea Vâlcele,localitatea Feleacu -PTA Premier Feleacu, PTA Dablerom, PTA Service Vâlcele, comuna Aiton, localitățile Aiton și Rediu, comuna Tureni, localitatea Mărtinești
Intervalul orar: 15:00-17:00

Data întreruperii: 11.12.2020
Adresa/Localitatea: Localitatea Turda, str. Nicolae Teclu, str. Arieșului, str. Zidarilor, str. Chimiștilor, Benzinăria A&A, SC And Motor Grup SRL, SC Natalag SRL
Intervalul orar: 14:00-15:00

Citește mai departe

Editorial Opinii

OPINIE/ Mircea Bertea – Școala online și votul de duminică

Publicat

Nu sunt adeptul afirmațiilor de genul: S-au ținut și se țin școlile închise ca să se poată vota duminică fără probleme, de parcă problemele la votare au fost și sunt create de școli (!?),  după cum nici nu pot respinge categoric ideea unui oarecare adevăr, cel puțin colateral, ”adevăr” alimentat, culmea, tot politic, al acestor afirmații.

Mă întreb și vă întreb și pe dumneavoastră, însă, de ce secțiile de votare sunt amplasate la noi în scoli și nu în primării sau în sediile de partide, în căminele culturale, în casele de cultură? Sau în cinematografe, teatre, în hotelurile și restaurantele acum goale din cauza pandemiei. Ar mai salva astfel cât de cât sectorul Horeca de la falimentul iminent care-i pândește dacă pandemia continuă. De ce sunt amplasate secțiile de votare gratuit în școli, de vreme ce partidele au primit și primesc de la guvern bani mult prea mulți pentru o țară săracă ca a noastră, în timp ce în țările cu democrație consolidată și cu bugete de mii de ori mai mari ca al țării noastre campaniile electorale și costurile alegerilor sunt suportate majoritar de candidați și de partidele pe care le reprezintă?

De ce școala se oferă gratuit politicului care a adus-o (cu mici excepții datorate comunităților locale, însă) la sapă de lemn și care continuă să o neglijeze și-n vremurile grele ale pandemiei de azi?! Vi se pare o întrebare răutăcioasă sau nepotrivită? Dacă da, v-aș întreba de ce.

De ce să organizezi alegeri în școli (alegerile fiind tocmai momentul culminant al legitimării democratice a politicului în cel mai pur sens al cuvântului!), dacă Legea nr. 1/2011, cu infinitele modificări și completări ulterioare, legea organică a Educației Naționale, afirmă fără echivoc la articolul 3, litera n) că școala românească de azi este fundamentată pe și trebuie să promoveze  ”principiul libertății de gândire și al independenței față de ideologii, dogme religioase și doctrine politice”(s.n., MB), deși se organizează alegeri în școli, forme nedisimulate ale politicului, și se predă și religie, chiar ca disciplină de trunchi comun ?! Și poate chiar mai clar la art. 7(1), unde scrie negru pe alb că: ”În unităţile, în instituţiile de învăţământ şi în toate spaţiile destinate educaţiei şi formării profesionale sunt interzise activităţile care încalcă normele de moralitate şi orice activităţi care pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic, precum şi activităţile de natură politică şi prozelitismul religios”.

Citiți și recitiți cu atenție acest alineat al legii educației noastre naționale în și pentru secolul 21 și veți observa că, atât prin conținut semantic, cât și prin elementele de relaționare sintactică, se sugerează ideea că activităţile de natură politică şi prozelitismul religios încalcă normele de moralitate şi pot pune în pericol sănătatea şi integritatea fizică sau psihică a copiilor şi a tinerilor, respectiv a personalului didactic, didactic auxiliar şi nedidactic.

E drept, se menționează, doar dacă acestea se întâmplă în spațiul școlar. Deși nu se spune și când se întâmplă ceea ce spun aceste rânduri că se întâmplă cu efectele menționate, bănuim că, pentru a salva aparențele, e vorba de zilele lucrătoare. Și nu de ziua de duminică, rezervată mersului la biserică și alegerilor. De parcă nici credința noastră strămoșescă și nici alegerile (a se citi politica) nu ar avea nicio legătură cu lucrativul, cu economia și cu bunăstarea țării.

Și, ca să fie și cireașă pe tortul demagogiei juridice din legea comentată, la articolul 5, alineatul (1) se mai meționează că ”În domeniul educației și al formării profesionale prin sistemul național de învățământ, dispozițiile prezentei legi prevalează asupra oricăror prevederi din alte acte normative. În caz de conflict între acestea, se aplică dispozițiile prezentei legi.”

Ați ghicit, nu se precizează însă dacă legea e valabilă și sâmbăta și duminica. Adică, atunci când școlile sunt închise. Exact ca acum la noi în pandemie.

Veți spune că citesc textul legii educației cum vreau eu. Adevărat și nu prea. Ca viața noastră, mai bună, dar, de fapt, mai mult rea. De parcă politicienii legiferează și acționează după cum vrem noi. Noi cei care-i alegem. Și le dăm mandatul nostru. Și, prin el, puterea și legitimitatea gândului nostru bun.

Încă de pe vremea înflăcăratelor mișcări revoluționare de la 1848, George Barițiu spunea că educația poporului e cea dintâi obligație a patrioților. Am mai putea spera că azi, la atâția ani de la aceste vremuri înălțătoare, aleșii noștri să fie încă patrioți? Și să știe că numai din profesori buni ies elevi și cetățeni buni? Și parlamentari buni? Dacă au fost la școală, desigur. În zilele lucrătoare, nu în weekend. Și că școala transmite cunoștințe din care trebuie să se dezvolte virtuți, atitudini, valori? Pentru cei ce merg la școală, cu pasiune și credință. Cu credința că vor reuși și că, prin ei, vom reuși și noi.

Vechii greci spuneau că dacă zeii doreau să pedepsească pe cineva îl făceau profesor. Și se pare că și politicienii noștri sunt ca vechii greci. Desigur, doar în privința credinței despre profesori. Deși ei, profesorii, nu cer pensii speciale. Și dacă ar cere, cine să le dea?

Cred că de vină e votul dat duminica. În zi de odihnă și de biserică. Zi în care ne relaxăm și suntem darnici și milostivi, confundând deopotrivă mersul la biserică cu sfințenia și promisiunea deșartă a politicianului cu angajamentul curat și cinstit. Pentru a descoperi în ziua imediat următore, o zi lucrătoare, că, de fapt, am rămas tot la marele nostru clasic Caragiale și la celebrul ”curat murdar” al pandemiei noastre sanitare și morale.

Și, totuși…, să mai încercăm o dată. Să fim optimiști. Poate va fi o altfel de duminică. O duminică și în sufletul nostru de om și de cetățean. Și deopotrivă în ființa patriei greu încercate de toate pandemiile lumii. Plus ale noastre pandemii istorice.

 

 

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Podul de piatră, este marcat! Și de vineri și circulat. În Baciu

Publicat

După ce joi seara s-au efectuat marcajele, vineri dimineața s-a deschis și circulația pe podul din Baciu.

Ritmul lent al lucrărilor și blocajele de trafic generate de șantier au adus numeroase reclamații din partea șoferilor.

Ministerului Transporturilor se laudă că lărgirea șoselei Cluj-Napoca – Baciu la patru benzi și realizarea podului de la Valea Seacă vor fi gata într-un timp record.

Obiectivul face din strategia autorităților de a decongestiona traficul în zonă, care include și viitorul pasaj peste calea ferată de la Tăietura Turcului.

Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere este cea care finanțează lucrările care sunt executate de Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

Calendarul zilei, altfel: 4 decembrie (pamflet)

Publicat

În 1639, astronomul englez Jeremiah Horrocks a efectuat prima observație a tranzitului lui Venus. I-a dat fructe de pădure și-a așteptat să vadă ce iese pe partea ailaltă…

În 1855 a fost inaugurată “Școala de mică chirurgie” la Spitalul Mihai Vodă din București. Șef era un mic chirurg care avea un mic bisturiu cu care opera un mic manelist în timp ce mânca un mic cu muștar…

În 1948, vaporul chinez cu aburi Kiangya a explodat și s-a scufundat în gura de vărsare a râului Huangpu după ce s-a lovit de o mină lăsată în urmă de către marina imperială japoneză în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Numărul morților este necunoscut, cu toate acestea, se crede că între 2750 și 3920 au murit, 700-1000 supraviețuitori fiind preluați de către alte nave. Dacă ne luăm după numărul pasagerilor, vaporul era un fel de dublu Titanic la ora de vârf…

În 1959, ca parte a programului Mercury, NASA trimite în spațiu misiunea Little Joe 2 care transportă maimuța Sam (Macaca mulatta) pentru a testa funcționalitatea sistemelor și efectele adverse ale spațiului asupra oamenilor. Zborul a durat 11 minute și 6 secunde, după care a explodat. Așa-i când lași toate maimuțele la butoane, se duce dracului toată șandramaua!

În 1991, corespondentul Associated Press, Terry Anderson a fost eliberat după ce fusese ținut ostatic în Liban vreme de șapte ani. Noroc cu teroriștii că mai puteau scapă și bărbații de-acasă câte-un pic…

Marius Aciu

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate
Publicitate
Publicitate