Connect with us

EVENIMENT

Mihai Goțiu și-a depus candidatura din partea USR PLUS pentru un nou mandat de senator

Publicat


Alegerile locale au trecut, urmează cele parlamentare. Apele încep să se agite din nou, se fac publice candidaturi, se lansează programe și proiecte. Senatorul USR PLUS de Cluj, Mihai Goțiu, și-a lansat și el candidatura pentru un nou mandat, pe pagina sa de socializare:

„PENTRU PĂDURI ȘI PENTRU EDUCAȚIE! OFICIAL: candidez pentru un nou mandat de senator. De ce o fac și de ce am nevoie de sprijinul vostru!

Mi-am depus oficial candidatura, în USR PLUS, pentru un nou mandat de senator. Am luat această decizie pentru a duce la bun sfârșit luptele pe care le-am început în urmă cu peste 25 de ani în societatea civilă și pe care le-am continuat, în ultimii patru ani, în Parlamentul României.

„Am luptat cu rasismul promovat de Gheorghe Funar”

Totul a început în 1994, când am participat la salvarea parcului din spatele Teatrului Național din Cluj, amenințat cu dispariția de ideile unui primar de tristă amintire, care a vrut să radă copacii și să ”planteze” în locul lor una din ”celebrele” lui statui. Un an mai târziu, în toamna anului 1995, am reprezentat studenții Facultății de Drept de la UBB Cluj în organizarea marii greve studențești, care a schimbat fundamental Legea Educației. De drepturile obținute atunci au beneficiat sute de mii și milioane de studenți din generațiile care au urmat.

A fost începutul unei implicări civice pentru schimbarea în bine a României întinsă pe mai mult de un sfert de veac. Am luptat cu rasismul promovat de Gheorghe Funar, m-am implicat în bătălia pentru recuperarea spațiului public al Clujului pentru cetățeni, de la începutul anilor 2000, în lupta pentru Roșia Montană, pentru pădurile României, pentru Justiție ori pentru dreptul la vot al cetățenilor din Diaspora, fiind unul dintre organizatorii protestelor de la Cluj, din noiembrie 2014, care au scos zeci de mii de cetățeni în stradă, și care au dat startul mobilizării pentru stoparea celui mai negru scenariu posibil în care ar fi ajuns România – cu Victor Ponta președinte și Liviu Dragnea prim-ministru.

În toamna anului 2016, am răspuns invitației lui Nicușor Dan, și am intrat în USR. Am primit încrederea colegilor și, ulterior, a cetățenilor, pentru a-i reprezenta în Senatul României. Cantitativ, sunt, de departe, cel mai activ senator din actualul legislativ, dar, dincolo de cifre, sunt câteva victorii pentru care consider că a meritat să fac pasul în politică.

„Cetățenii români nu mai vor penali în funcții publice”

Am reprezentat, alături de toți parlamentarii USR, vocea cetățenilor în Parlament. Împreună, cu noi în Parlament și cu voi în stradă, după o luptă întinsă pe mai bine de doi ani, am reușit să blocăm asaltul asupra Justiției. Am strâns un milion de semnături împreună, și am transmis un mesaj fără echivoc: cetățenii români nu mai vor penali în funcții publice (și vom duce această luptă până când #fărăpenali în funcții publice va fi statuat în Constituție).

Personal, prin amendamente la Legile Bugetului, am obținut suplimentări de fonduri pentru infrastructura în educație și, mai ales, am impus protecția mediului ca temă prioritară în Senat și în societate. Am făcut documentări pe teren și am prezentat public distrugerile din pădurile României și din ariile naturale protejate, măcelărite de drujbele Mafiei; secarea râurilor sub asaltul ”băieților deștepți” din energie, abuzurile și ilegalitățile proiectului de la Certej sau afacerile mizerabile, la figurat și la propriu, cu gunoaie.

Acestea au stat la baza controalelor oficiale, multe încheiat cu dosare penale, dar și a unor inițiative legislative. Cea mai cunoscută dintre acestea e, desigur, legea de înființare a Direcției de Investigare a Infracțiunilor de Mediu (DIIM sau ”DNA-ul Pădurilor”, cum a fost numită în presă), pe care Guvernul Orban încearcă să o blocheze (și promit că nu va reuși).

„Sunt lupte pe care nu le-aș fi putut duce și nu le-aș fi putut câștiga fără sprijinul și implicarea voastră, a cetățenilor”

Tot în această vară, după o luptă de aproape jumătate de an în comisiile de specialitate din Parlament, am reușit să impunem modificări anti Mafia Pădurilor în Codul Silvic. La inițiativa mea, re-depunerea Dosarului Roșia Montană la UNESCO a fost inclusă printre condițiile prioritare de susținere a Guvernului Orban și, împreună cu voi, am reușit să-l facem să-și îndeplinească promisiunea.

Sunt lupte pe care nu le-aș fi putut duce și nu le-aș fi putut câștiga fără sprijinul și implicarea voastră, a cetățenilor. Petițiile cu zeci și sute de mii de semnături strânse de Comunitatea Declic, pentru salvarea parcurilor naționale, a apelor și pădurilor au înclinat balanța în dezbaterile din Parlament, la fel cum petițiile pentru Justiție au fost determinante pentru stoparea ascensiunii penalilor.

Am transformat în lege inițiativa civică de stopare a ”Metodei Tocătorul”, prin care milioane de copaci au fost furați din pădurile României. Împreună, am dovedit că suntem o forță în fața căreia vechea clasă politică a fost nevoită să se încline.

„Protecția mediului este o INVESTIȚIE în viitorul sănătos al acestei țări”

Și nu vreau să mă opresc aici. Nu am renunțat la stoparea tăierilor de păduri din parcurile naționale și mi-am propus ca România să-și dubleze eforturile de împădurire și să ajungă, în următorii ani, să planteze, cu peste 100 de milioane de copaci mai mult decât o face acum! Vreau să stopez definitiv asaltul asupra râurilor de munte și Mafia Deșeurilor și să scăpăm de gunoaie în natură. Și mi-am impus să-mi conving colegii, din USR PLUS și din celelalte partide din viitorul legislativ, că protecția mediului este o INVESTIȚIE în viitorul sănătos al acestei țări. Un viitor sănătos pentru noi și pentru copiii și nepoții noștri!

Pentru toate acestea, am nevoie, în continuare, de sprijinul și implicarea voastră. Dacă apreciați ceea ce am făcut până acum, în politică, în acest prim mandat de senator, și vreți să ducem, împreună, la bun sfârșit toate aceste lupte pentru #viitorsănătos, vă rog să transmiteți susținerea voastră prin comentarii la această postare și să o dați mai departe. Pentru că USR PLUS și-a asumat să reprezinte voința cetățenilor!
Vă mulțumesc!”, se arată în mesajul senatorului.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, certificat la nivel de competență foarte înalt pentru calitatea actului medical

Publicat

De

Spitalul de Recuperare Cluj

Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, singurul cu profil de recuperare multidisciplinară din Transilvania, a fost încadrat de Ministerul Sănătății în categoria IM – nivel de competență foarte înalt.

Acest lucru se datorează atât calității actului medical, cât și pentru serviciile oferite pacienților.

Spitalul de Recuperare din Cluj-Napoca, certificat la nivel de competență foarte înalt pentru calitatea actului medical

Aceasta este o nouă certificare extrem de importantă pentru Spitalul de Recuperare care se află în subordinea  Consiliului Județean Cluj.

Astfel, unitatea sanitară a fost clasificată, conform Ordinului emis de Ministerul Sănătății, în categoria IM – nivel de competență foarte înalt.

11 milioane au fost investiți în Spitalul de Recuperare

Este o nouă dovadă, de necontestat, a profesionalismului întregului colectiv al Spitalului nostru de Recuperare, a actului medical de cea mai înaltă calitate realizat inclusiv prin intermediul dotărilor de ultimă generație și, nu în ultimul rând, a nivelului de competență foarte ridicat.

Desigur, un rol important în obținerea acestei clasificări l-au avut și investițiile extrem de consistente pe care Consiliul Județean le-a făcut atât din bani europeni cât și din bugetul propriu, strict în ultimii opt ani investind peste 11 milioane de euro în singurul spital cu profil de recuperare multidisciplinară din Transilvania și unul din cele doar două din țară”, a declarat Alin Tișe, președintele Consiliului Județean Cluj.

În elita spitalelor din România

Membrii comisiei de certificare au urmărit criterii complexe de evaluare pentru a analiza modul de realizare a actului medical, organizarea și funcționarea spitalului, precum și calitatea serviciilor oferite pacienților.

În urma procesului de analiză, unitatea medicală situată pe strada Viilor nr. 46-50 din Cluj-Napoca a îndeplinit maximal toate criteriile de evaluare aferente profilului recuperare medicală multidisciplinară, fiind recunoscută, și pe această cale, ca spital etalon, parte din elita spitalelor publice din România.

12.000 de spitalizări și 36.000 de pacienți tratați în ambulatoriu într-un an

La finalul anului 2023, unitatea sanitară a fost reacreditată de către Autoritatea Națională de Management al Calității în Sănătate, obținând un punctaj foarte ridicat, de 86,38%.

Spitalul Clinic de Recuperare este una dintre cele mai prestigioase și emblematice unități sanitare clujene și o recunoscută bază de învățământ medical, facilitând efectuarea procedurilor de examinare, diagnosticare și tratare a pacienților în cele mai bune condiții.

Anual, personalul unității sanitare desfășoară actul medical în beneficiul unui număr mediu de 12.000 de pacienți spitalizați pe cele 403 paturi şi aproximativ 36.000 de pacienți tratați ambulatoriu.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Tradiționala baie în Someș a campionilor de la U-BT Cluj

Publicat

Baschetbaliştii de la U-BT Cluj-Napoca au sărbătorit obținerea unui nou titlu de campioană a României cu tradiționala baie în Someș.

Jucătorii și staff-ul celor de la U-BT Cluj-Napoca au sărbătorit în mare stilul tradițional cucerirea celui de-al patrulea titlu consecutiv în campionatul național de baschet.


U-BT Cluj-Napoca a câștigat, joi seară, titlul de campioană a României la baschet masculin, după ce a câștigat meciul cu CSM CSU Oradea de pe BT Arena. Scorul a fost de 97-89.

Fanii U-BT Cluj-Napoca, în extaz

La finalul partidei, elevii lui Mihai Silvășan au dat startul petrecerii pe BT Arena, unde jucătorii Universității au celebrat alături de trofeu, într-o „mare” de confetti, alături de cei 10.000 de spectatori prezenți în sală.

Petrecerea s-a mutat apoi pe malul Someșului, unde jucătorii și staff-ul celor de la U-BT Cluj-Napoca au făcut tradiționala baie în Someș. Sportivilor li s-au alăturat mai mulți fani. Unii dintre ei au intrat în apă, dar majoritatea au rămas pe mal.

Fotografii din dronă:

Sursa: Sergiu Răzvan

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. Patru bărbați, suspectați că au furat motorină din utilajele de pe drumul expres A3-DN1

Publicat

De

Polițiștii din Turda au efectuat percheziții la domiciliile a patru bărbați suspectați că au furat motorină din utilajele folosite pe șantierul drumului expres A3-DN1, de la Tureni.

Polițiștii turdeni au pus în aplicare, joi, patru mandate de percheziție și nouă ordonanțe de percheziție a unor vehicule, la patru bărbați suspectați de furt calificat. Aceștia ar fi furat motorină din utilaje de pe șantierul DEx 4 A3-DN1.

Bărbații au vârste cuprinse între 25 și 35 de ani și locuiesc în comunele Tureni și Petreștii de Jos.

„În data de 23 mai, polițiștii din cadrul Secției 9 Poliție Rurală Turda, cu sprijinul unei grupe de intervenții din cadrul I.J.J. Cluj – Detașamentul 4 Turda, au pus în aplicare 4 mandate de percheziție domiciliară și 9 ordonanțe de percheziție a unor vehicule, în comunele Tureni și Petreștii de Jos, la locuințele a 4 bărbați, cu vârste cuprinse între 25 și 35 de ani, în cadrul unor cauze penale ce vizează infracțiuni de furt calificat”, a transmis IPJ Cluj.

Prejudiciu de 25.000 de lei

Cei patru ar fi furat, în perioada februarie-mai, motorină din rezervoarele utilajelor parcate în apropierea șantierului drumului expres, dar și mai multe scule. Prejudiciul cauzat trece de 25.000 de lei.

„Din activitățile investigativ-operative derulate de polițiști a reieșit că, în perioada februarie – mai 2024, cele 4 persoane ar fi sustras, pe timp de noapte și în mod independent, cantități de motorină din rezervoarele unor utilaje amplasate pe un șantier din proximitatea A3 – DN1, precum și alte scule și chei pentru utilaje, cauzând un prejudiciu total de peste 25.000 de lei.

Astfel, în cadrul perchezițiilor au fost descoperite și ridicate, în vederea continuării cercetărilor, sumele de 25.450 de lei și 350 de euro, 4 telefoane mobile, 20 de litri de motorină, precum și alte bunuri de interes în cauză”, a mai arătat IPJ Cluj.

Pe numele a doi bărbați, de 25 și 31 de ani, au fost emise ordonanțe de reținere pentru 24 de ore.

Cercetările sunt derulate în continuare sub supravegherea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda, pentru dispunerea tuturor măsurilor legale, sub aspectul infracțiunii de furt calificat.

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO FOTO. U-BT Cluj-Napoca este campioana României pentru al patrulea an consecutiv. Victorie 97-89 împotriva CSM Oradea

Publicat

Echipa U-BT Cluj-Napoca a câștigat titlul de campioană a României la baschet masculin. A învins-o pe CSM CSU Oradea, scor 97-89, în meciul de joi seara, de pe BT Arena.

CSM CSU Oradea și U-BT Cluj-Napoca s-au duelat joi seară, pe BT Arena, în meciul cu numărul V din finala pentru titlul de campioană a României la baschet masculin.


U-BT Cluj-Napoca a fost învingătoare, cu scorul de 97-89, devenind campioană pentru al patrulea an consecutiv și a noua oară în istoria sa. Scorul general a fost de 4-1.

U-Banca Transilvania a obținut un nou rezultat pozitiv în finala Ligii Naționale, joi seara, de data aceasta meciul fiind decisiv. Clujenii au câștigat cu  partida de joi seara, în urma unui meci dominat de clujeni, dar cu punctaj strâns.


Principalii marcatori ai partidei au fost Jones 22 puncte, Eddie 16, Mokoka 15, pentru gazde, respectiv K. Richard 25, Tarolis 14, pentru CSM Oradea.

Meci sold-out pe BT Arena!

Meciul s-a jucat în fața a circa 10.000 de fani, sala fiind sold-out. În ultimele minute ale meciului, publicul clujean a scandat la unison „Campionii, campionii, ole, ole, ole”.

U-BT a mai ieşit campioană în 1992, 1993, 1996, 2011, 2017, 2021, 2022 și 2023. CSM Oradea rămâne cu trei titluri în palmares, obţinute în 2016, 2018 și 2019.

U BT Cluj a jucat a noua sa finală, având acum cinci titluri în palmares (2017, 2021, 2022, 2023, 2024). Baschetul clujean, prin CS Universitatea Cluj, mai are la activ şapte finale şi trei titluri, obţinute în 1992, 1993 şi 1996, iar un alt titlu este din 2011, când echipa se numea U Mobitelco.

Cele două echipe s-au înfruntat şi în finala de anul trecut, câştigată de „U” cu 4-2.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax