Connect with us

Clujeni de 5 stele

MEDICUL clujean care a ASCUNS-O pe Smaranda Brăescu de comunişti. A DEMISIONAT din guvern pentru sport. Iuliu Haţieganu, 137

Publicat


iuliu hatieganu spitale cluj smaranda braescu 2 horz

Iuliu Haţieganu, 137 de ani de la naştere. Ceea ce înseamnă azi Clujul medical i se datorează în bună măsură! El a formulat şi celebra definiţie: “Medicina este ştiinţă şi conştiinţă încălzite de iubire faţă de oameni”. A fost unul dintre organizatorii educaţiei fizice de masă în mediul rural şi universitar. A pus bazele sportului clujean prin înființarea Clubului Sportiv Universitatea Cluj în 1919 şi a pus bazele medicinei transilvănene.

De asemenea, a fost unul din delegații tineretului universitar la Adunarea Națională de la Alba Iulia și a susținut în fața Consiliul Dirigent al Transilvaniei înființarea Universității din Cluj.

Iar ca un fapt mai puţin cunoscut, a tratat-o pe ascuns pe marea Smaranda Brăescu, care venise sub un nume fals la Cluj, ca să nu fie prinsă de comunişti.

Farfurie aniversară din porţelan a Institutului Medico-Farmaceutic Cluj, azi UMF, realizată de IRIS Cluj (arhiva Cluj24).

Haţieganu a ascuns-o pe Smaranda Brăescu, ca s-o poată trata

Pentru că trebuia să se ascundă de comunişti, care au condamnat-o, o româncă celebră, care a făcut să se audă de România în toată lumea, Smaranda Brăescu, a fost nevoită să-şi ia un nume fals, Maria Popescu. Aşa a fost tratată în ultimii ani de viaţă, la Cluj, pe ascuns, de marele Iuliu Haţieganu.

“Smaranda Brăescu s-a alăturat rezistenţei anti-comuniste şi a semnat un memoriu de protest împotriva falsificării alegerilor din noiembrie 1946. De aceea a fost condamnată în contumacie de autorităţile comuniste şi a fost obligată să se ascundă. Fiind bolnavă, a sosit la Cluj sub o identitate falsă, Maria Popescu, şi a fost adăpostită la ferma Congregaţiei Maicii Domnului din Jucu. A fost tratată în secret la clinicile universitare de celebrul Iuliu Haţieganu.

Se pare că a murit la 2 februarie 1948 şi a fost înmormântată cu numele conspirativ de Maria Popescu. În urmă cu doi ani a fost reînhumată în Hajongard şi i s-a pus numele adevărat pe mormânt. A stat la Cluj circa doi ani înainte de a muri. Şi a mai avut tangenţe cu Clujul”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Smaranda Brăescu (21 mai 1897, Hănţeşti, Tecuci, 2 februarie 1948, Cluj), prima femeie parașutist cu brevet din România, campioană europeană la parașutism (1931) și campioană mondială (în 1932, cu recordul de 7200 m la Sacramento, SUA). A absolvit Academia de Belle Arte Bucureşti, secţia Artă decorative şi ceramică.

Parc înfiinţat după moartea unicului fiu

Alături de Ioan Goia, Iuliu Hațieganu a adunat la catedre specialiști deosebiţi, precum Victor Papilian, Titu Vasiliu, Iacob Iacobovici, Constantin Ureche, Victor Babeș, Constantin Levaditi sau Emil Racoviță.

Din fonduri proprii, colectă publică și bani de la ASTRA, Hațieganu a înființat între 1930-1932 la Cluj un parc destinat mișcării sportive a tinerilor. Parcul sportiv Iuliu Hațieganu a fost dedicat memoriei unicului său copil, mort la 8 ani.

A demisionat din guvern pentru sport

Printre altele, Iuliu Haţieganu a fost coleg de clasă cu viitorul cardinal Iuliu Hossu, la Gimnaziul Superior din Blaj. Şi a fost ministru al sănătății în Guvernul Iorga, de unde a demisionat după ce i-a fost respinsă propunerea de înființare a unui portofoliu al Educației Fizice.

“Universitatea nu se poate mulţumi cu un rol pur ştiinţific şi de instrucţie. Nu poate să-şi reducă rolul la cercetări, cursuri, examene, ci trebuie să-şi întregească rolul acesta cu cel educativ – de formare de caractere. (…) Universitatea de azi nu se poate ocupa numai cu spiritual – ea trebue să se adreseze omului şi astfel trebue să se ocupe şi cu fizicul”, spunea Iuliu Haţieganu în “Îndrumări universitare” (în imagini, 1936, arhiva Cluj24).

“Sportul universitar românesc suferă însă de aceleaşi boale, de care este cuprins întreg sportul românesc. Pseudoamatorismul, politicianismul, comercialismul, darea în spectacol au intrat şi în vieaţa sportului universitar”, adăuga el.

Un mic CV pentru un mare om

Iuliu Haţieganu (14 aprilie 1885, 4 septembrie 1959), medic internist, recunoscut în mod special pentru cercetările din domeniul tuberculozei, a format la Cluj o valoroasă şcoală de medicină internă şi UMF Cluj îi poartă numele.

A fost unul dintre organizatorii educaţiei fizice de masă în mediul rural şi universitar, a pus bazele sportului clujean prin înființarea Clubului Sportiv Universitatea Cluj în 1919 şi a pus bazele medicinei transilvănene. De asemenea, a fost unul din delegații tineretului universitar la Adunarea Națională de la Alba Iulia și a susținut în fața Consiliul Dirigent al Transilvaniei înființarea Universității din Cluj. Alături de Ioan Goia, Iuliu Hațieganu a adunat la catedre specialiști deosebiţi, precum Victor Papilian, Titu Vasiliu, Iacob Iacobovici, Constantin Ureche, Victor Babeș, Constantin Levaditi sau Emil Racoviță.

Din fonduri proprii, colectă publică și bani de la ASTRA, Hațieganu a înființat între 1930-1932 la Cluj un parc destinat mișcării sportive a tinerilor. Parcul sportiv Iuliu Hațieganu a fost dedicat memoriei unicului său copil, mort la 8 ani. Printre altele, a fost coleg de clasă cu viitorul cardinal Iuliu Hossu, la Gimnaziul Superior din Blaj, a fost ministru al sănătății în Guvernul Iorga, de unde a demisionat după ce i-a fost respinsă propunerea de înființare a unui portofoliu al Educației Fizice.

știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

SPECULAȚII: Dan Petrescu ia calea Asiei. Ar urma să PREIA o echipă din Coreea de Sud

Publicat

dan petrescu 2

Dan Petrescu este gata s-o părăsească pe CFR Cluj după meciul de baraj de joi cu FCU Craiova. Următoarea destinație ar fi Jeonbuk Hyundai din Coreea de Sud, scrie GSP.

Antrenorul care a câștigat 5 titluri de campion cu CFR Cluj mai are un an de contract cu formația lui Neluțu Varga, dar se pare că niciuna dintre părți nu își mai dorește colaborarea.

După ce a primit oferte din Arabia Saudită și Qatar, Dan Petrescu ar urma să ajungă în Coreea de Sud, acolo unde este dorit de Jeonbuk Hyundai, din prima ligă, potrivit presei internaționale.

Antrenorul ar fi ajuns deja la un acord cu șefii lui Jeonbuk și ar mai aștepta doar viza de Coreea. Acesta ar urma să debuteze la noua echipă pe 11 iunie, contra lui Gangwon.

Zvonul că în locul lui ar fi dorit Cristiano Bergodi nu a fost confirmat.

Citește mai departe

EVENIMENT

UPDATE. SPECULAȚII: Neluțu Sabău NU mai continuă la „U” Cluj. Cine îl poate ÎNLOCUI

Publicat

ioan ovidiu sabau1

Neluțu Sabău, antrenorul celor de la Universitatea Cluj, se pare că nu va mai continua la echipă și în sezonul viitor, conform unor surse GSP.

Sabău va anunța azi, într-o conferință de presă, că nu va mai continua la „U” Cluj ca antrenor principal. Motivul ar fi  uzura și consumul psihic foarte mare din ultimele 6 luni.

Sabău se pare că va rămâne în club și, cel mai probabil, va prelua echipa a doua, care urmează să fie înființată și unde se va ocupa de tranziția juniorilor către echipa de seniori.

„U” Cluj avea câteva nume pregătite în cazul în care Sabău ar fi refuzat să continue, printre ele Liviu Ciobotariu și Cristiano Bergodi, liberi după plecările de la FC Voluntari, repsectiv Sepsi.

Numai că Ciobotariu e foarte aproape să bată palma în Arabia Saudită, în vreme ce Bergodi e favorit să o preia pe CFR Cluj. În aceste condiții, „U” Cluj va analiza și alte nume, inclusiv antrenori din străinătate.

UPDATE. Neluțu Sabău a anunțat  că renunță la funcția de antrenor al Universității Cluj, invocând problemele de sănătate după un campionat lung și obositor.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cursa rățuștelor pe Canalul Morii Cluj-Napoca, de 1 Iunie. Se strâng bani pentru un lift la Clinica de Neurologie

Publicat

rata

Clujenii sunt așteptați, joi, 1 Iunie, de la ora 13, să asiste la startul cursei rățuștelor, eveniment care are loc pe Canalul Morii, la intersecția străzilor Cardinal Iului Hossu și George Coșbuc.

”Cea mai distractivă întrecere acvatică din Cluj-Napoca, cursa de rățuște, revine anul acesta cu și mai multe rățuște, cu și mai multă distracție. De 1 Iunie, de pe podul de pe strada George Coșbuc, vor fi lansate pe Canalul Morii mii de rățuște. De Ziua Internațională a Copilului, haideți să fim toți copii și să ne bucurăm. Fie ca cea mai rapidă rățușcă să câștige”, au spus organizatorii.

Clujenii pot adopta una sau mai multe rățuște, la prețul de 10 lei/rățușca pe cluj.ratuste.ro, înscrierile făcându-se în limita a 5000 de rățuște.

Toate donațiile vor fi redirecționate către construirea liftului ignifug al Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca, Clinica de Neurologie, secția Neurologie II.

Evenimentul este găzduit de Rotaract Samvs Cluj-Napoca şi Rotaract Cluj-Napoca Cetățuie.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

VIDEO.Scandalagiul din Plopilor, gălăgie noapte de noapte. Bate în pereți și mobilă, dă boxa la maxim. Atenție, limbaj licențios

Publicat

nebu

Scandalagiul din cartierul clujean Plopilor, care are probleme psihice, deranjează, din nou, vecinii, după ce și-a găsit o nouă distracție: noapte de noapte face gălăgie, bate în pereți, în geam, în ușă, în mobilă și dă boxa la maxim.

”A dat boxa la maxim de îmi sună rigipsul din cameră. Face gălăgie de pe la ora 22,20 până după miezul nopții, cum să te odihnești, cum să poți dormi într-o astfel de situație?

Degeaba chem poliția, dă drumul la boxă și stă în geam si când îi vede pe polișiști, opreste cu totul, face liniște. Cine mai poate trăi în condițiile astea?”, ne-a relatat un vecin.

Citește și VIDEO. Comportament OBSCEN al scandalagiului din cartierul Plopilor. Chiar nimeni nu îl poate potoli?

În plus, scandalagiul a fost surprins de camerele de supraveghere cum îl înjură pe vecin.

Bărbatul a fost amendat de mai multe ori de polițiști și a fost internat, forțat, de mai multe ori la Psihiatrie, după care revine acasă și continuă circul, spre exasperarea vecinilor.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax