Connect with us
Advertisement
Advertisement

CULTURA

Marele Premiu al Galei Tânărului Actor, câştigat de o absolventă a UBB Cluj. „Eşti o revelaţie, eşti actorul total”

Publicat


gala tanarului actor

Premiul „Ştefan Iordache”, Marele Premiu al celei de-a XXV-a ediţii a Galei Tânărului Actor – HOP, a fost câştigat de actriţa Laura Gabriela Oana, în vârstă de 24 de ani, din Baia Mare, absolventă a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, promoţia 2020.

„Eşti o revelaţie, eşti actorul total”

Laura Gabriela Oana a fost prezentă în secţiunea Individual cu spectacolul „Doamnelor de la Brunch” din musicalul „Company”, iar în secţiunea Grup cu show-ul „(Încă un) Musical!” din musicalul „Something Rotten!”.

„Eşti o revelaţie, eşti actorul total. Un grup minunat cu voci, cu talent, cu ambiţie, cu foarte mult echilibru, respect şi disciplină. Te felicităm şi să nu uiţi că ai luat premiul ‘Ştefan Iordache’ „, i-a transmis criticul de teatru Marina Constantinescu, când i-a înmânat sâmbătă seara trofeul.

Tânăra actriţă a mulţumit pentru şansa de a participa la Gala HOP şi pentru experienţa de care s-a bucurat în cadrul concursului.

„Vă mulţumesc din suflet, în primul rând juriului care mi-a acordat acest premiu, UNITER, a fost o onoare şi am simţit o mare responsabilitate să fiu în faţa voastră în aceste trei seri. Mulţumesc, mulţumesc, mulţumesc infinit Răzvan Mazilu pentru că ai acceptat să fii directorul Galei HOP şi pentru că ai propus această temă exact atunci când aveam nevoie de ea, nici mai repede, nici mai târziu, şi pentru că săptămâna asta am avut şansa să lucrez cu tine, cu Maria, să am întâlnirile pe care le-am avut cu colegii mei, să beneficiez de o parte din experienţa pe care ai împărtăşit-o, pentru întâlnirile pe care le-am avut”, a spus câştigătoarea Marelui Premiu al Galei HOP.

Marele Premiu, în memoria lui Ştefan Iordache

Marele Premiu al Galei se acordă în memoria lui Ştefan Iordache, cel care a fost membru al juriului la mai multe ediţii ale Galei HOP, un apropiat al acestui eveniment şi un susţinător al tinerilor la început de carieră. Dacă iniţial, începând cu ediţia 2009, acesta a fost acordat pentru cel mai bun actor la secţiunea Individual, începând din anul 2013, organizatorii au decis ca Premiul „Ştefan Iordache” să devină Marele Premiu al Galei.

Prezent la eveniment, preşedintele UNITER, scenograful Dragoş Buhagiar, a afirmat că ideea de a-l propune pe Răzvan Mazilu director artistic al Galei HOP a fost una foarte bună.

„Sunt foarte fericit că ideea noastră de a-l propune pentru Gală pe Răzvan Mazilu a funcţionat, pentru că a funcţionat din plin. Am asistat la o explozie de energie. Răzvan Mazilu cred că ştie să butoneze, are un real talent pentru a mobiliza şi a implica emoţional, trup şi suflet, tinerii actori. Eu cred că a fost o decizie bună a UNITER-ului şi a Senatului UNITER, pentru că se pare că directorii de teatru din România îşi doresc prezenţa geniului ăsta în teatrele lor din ce în ce mai des. Musicalul e un gen care se vinde foarte bine, e un gen pe care publicul îl receptează cu mare bucurie.

Probabil, mă gândesc şi în contextul social şi politic, pentru că nu trăim vremuri tocmai plăcute, eu cred că oamenii au nevoie să primească, au nevoie de energia aceasta care depăşeşte rampa. Musicalul oferă acest tip de energie, oferă un tip de a-l scoate pe om din griji, din cotidian, e un gen care e din ce în ce mai prezent pe scene, şi eu cred că lucrul acesta trebuie privit cu seriozitate, pentru că nu există şcoală de musical în România încă, nu ştim ce ne rezervă viitorul”, a declarat preşedintele UNITER, scenograful Dragoş Buhagiar, pentru AGERPRES.

El a precizat că „au fost nişte zile foarte bune, şi toate exerciţiile, toate încercările tinerilor actori au fost abordate cu mare seriozitate”, iar în cele trei zile ale galei au putut fi văzuţi „nişte tineri cu potenţial”.

Preşedintele UNITER i-a îndemnat pe tinerii câştigători să se bucure de premii, dar de a doua zi să uite şi să continue să muncească.

„Şi eu am luat enorm de multe premii, dar a doua zi am uitat pentru că la un moment dat şi genul acesta de recunoaştere te poate încurca. Noi avem un drum şi trebuie să ni-l urmăm. Aceste premii împlinesc un moment şi ne oferă o satisfacţie şi poate momente de fericire, dar ele sunt totuşi nişte accesorii. Munca noastră e pe scenă, eu cred că trebuie să ne vedem de treabă, drumul este foarte important, nu faptul că reuşeşti să ajungi într-un loc, pentru că de multe ori sunt plăcute şi rămâi acolo, nu mai evoluezi. (…) Eu cred că trebuie mers pe drum tot timpul”, a mai spus Dragoş Buhagiar.

În debutul Galei de premiere, preşedintele UNITER a vorbit şi despre artiştii din Ucraina care, din cauza războiului, au fost nevoiţi să-şi părăsească locurile natale. El a amintit şi de campania umanitară „Artiştii români pentru artiştii ucraineni”, care s-a desfăşurat în perioada 16 mai – 15 iunie, şi în cadrul căreia au fost strânşi 17.900 de euro, bani care au fost viraţi în contul Uniunii Naţionale a Artiştilor de Teatru din Ucraina.

De asemenea, Dragoş Buhagiar a citit o scrisoare de mulţumire transmisă de şefa Departamentului Uniunii Naţionale a Artiştilor de Teatru din Ucraina.

Directorul artistic al Galei, coregraful, dansatorul şi regizorul Răzvan Mazilu, a declarat, la rândul său, că a fost o gală plină de emoţie.

„A fost o gală plină de emoţie, şi pentru că musicalul înseamnă emoţie pură, pe asta am mizat. Sper că este o emoţie cu care aceşti tineri pleacă în geantă mai departe şi, cel puţin, câţiva ani o ţin cu ei. Am încercat să lucrăm concret pe nişte momente, ceea ce am învăţat montând spectacole de gen. Am chemat şi alţi oameni care au lucrat cu ei şi am făcut câteva întâlniri formatoare, le-am numit noi, pentru ca ei să plece cu ceva în plus şi mai ales să nu se simtă singuri în această profesie, asta e foarte important, curaj, dorinţa de a te arunca în gol fără plasă, de a încerca lucruri neîncercate, de a risca, toate lucrurile astea sunt foarte importante”, a spus Răzvan Mazilu pentru AGERPRES.

El a admis că în timp unii dintre concurenţii care au fost prezenţi la gală ar putea ajunge în spectacolele pe care le realizează.

„Sigur, poate că nu vor fi chiar în următorul spectacol, dar în timp, pentru că e vorba şi de o evoluţie pe care trebuie ei să o aibă, de o continuitate, de un exerciţiu pe care trebuie să-l aibă, sigur că sunt câteva personalităţi care mă interesează, pe care îi pot distribui într-un spectacol de musical, pentru că sunt personalităţi foarte interesante şi cu un potenţial extraordinar”, a adăugat Mazilu.

Răzvan Mazilu a dezvăluit că pentru ediţia de anul viitor, dacă va fi ales tot el director artistic, tema va fi tot musical.

„În primul rând, sper să primesc un nou mandat pentru că lucrurile trebuie să aibă continuitate, cred foarte mult în continuitate, şi sigur că poate aş merge din nou pe aceeaşi temă de musical, desigur formulată altfel şi într-o altă direcţie, dar cu siguranţă în ideea de a merge mai departe pe drumul acesta”, a mai spus el.

Premianţii

Premiul pentru cea mai bună actriţă la secţiunea Individual i-a fost acordat actriţei Maria Grosu, în vârstă de 30 de ani, din Bacău, absolventă a Universităţii Hyperion din Bucureşti, promoţia 2019. Ea a prezentat momentul „Zuza din 14G” după „The girl in 14G” de Jeanine Tesori şi Deck Scanlan.

Premiul a fost anunţat de Ioana Bogăţan, directoarea Teatrului de Păpuşi „Prichindel” din Alba Iulia, împreună cu Ion Dumitrel, preşedintele Consiliului Judeţean Alba.

Premiul pentru cel mai bun actor, secţiunea Individual, nu s-a acordat.

Premiul „Cornel Todea” – Premiul pentru cea mai bună trupă de actori a fost acordat trupei spectacolului „(încă un) Musical!”, cu Andrei Duţu, Dragoş Ioniţă şi Laura Gabriela Oana. Premiul a fost anunţat de preşedintele UNITER, Dragoş Buhagiar.

Premiul „Sică Alexandrescu” – Premiul special al juriului a fost acordat actriţei Cristina Danu pentru „Sexy” din musicalul „Mean Girls” (Secţiunea Individual) şi pentru „There’s Gotta be Something Better Than This!” din musicalul „Sweet Charity” (Secţiunea Grup). Câştigătoarea a fost anunţată de Aura Corbeanu, vicepreşedintele UNITER, şi de actorul Petru Mărgineanu, câştigătorul premiului la ediţia din 2021.

Juriul Galei i-a avut în componenţă pe Marina Constantinescu – critic de teatru, Lucian Ionescu – actor, Elena Purea – actriţă, Carmen Stanciu – teatrolog şi Lucian Vărsăndan – manager cultural.

Premiul pentru prestanţă, rostire scenică şi expresie corporală a fost acordat de actriţa Dorina Lazăr, directoarea Teatrului Odeon, actorului Tudor-Graţian Manea.

Premiul „1/10 pentru FILM la TIFF” a fost acordat de directoarea de casting Florentina Bratfanof actriţei Sara Pongrac.

Premiile publicului, decise în urma votului pe site-ul www.galahop.uniter.ro, au fost: pentru cea mai bună actriţă – Gabriela Porumbacu, pentru cel mai bun actor – Robert Agape şi pentru cea mai bună trupă de actori – spectacolul „Te iubesc, dar nu pe tine”, susţinut de actorii Eduard Crucianu, Andrei Mărgineanu, Mihai Andrei Pleşa, Sara Pongrac, Paul Ştefan Tonca.

Ediţia aniversară a Galei Tânărului Actor HOP a avut ca temă „Musical = Actor Total + Show Total”.

Prezentatorii Galei HOP 2022 au fost actorii Monica Odagiu şi Alex Ştefănescu.

Ultima zi a galei a fost deschisă cu un moment muzical la care au participat toţi concurenţii „Musical… show total!”, urmat de un alt moment muzical susţinut de Lucian Ionescu şi s-a încheiat cu melodia „We are the champions” din musicalul „We will rock you”, interpretată de toţi concurenţii.

Un program permanent al UNITER, Gala HOP este un concurs ce are ca scop promovarea şi lansarea tinerilor absolvenţi din învăţământul superior artistic. Prima ediţie a avut loc în anul 1998 sub direcţia regizorului Cornel Todea. AGERPRES



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ADMINISTRAȚIE

Boc: Am văzut mucuri de țigară pe plaja de la Someș. Acest lucru nu poate continua la Cluj. Avertisment și pentru cei cu câini

Publicat

De

Plaja de pe malurile Someșului Cluj

Primarul Emil Boc s-a arătat deranjat de faptul că a văzut mucuri de țigară în nisip pe plaja de la Someș. De asemenea, Boc spune că proprietarii de câini trebuie să fie civilizați și să adune după ce patrupedele își fac nevoile.

Emil Boc a declarat la Ziua Live că majoritatea clujenilor cu care a vorbit apreciază lucrările care s-au făcut, cu fonduri europene, pe malul Someșului, dar i-a invitat pe oameni să spună ce nu le place.

Boc: Am văzut mucuri de țigară pe plaja de la Someș. Acest lucru nu poate continua la Cluj. Avertisment și pentru cei cu câini

Primarul a spus că oamenii trebuie să fie mai atenți și să găsească cel mai bun mod de conviețuire, făcând referire la cei care își plimbă câinii pe malurile Someșului.

„Cei cu animale de companie trebuie să fie riguroși și să curețe după animale, și vor fi sancționați dacă nu fac acest lucru, dar și ei trebuie să se bucure și să iasă la plimbare….

La fel și ceilalați, care nu are animale de companie, trebuie să se se poată plimba și să nu fie nici agreasați de câini și nici să găsească mizerie pe locul unde se plimbă”, a spus Emil Boc la Ziua Live.

„Clujul e la alt nivel”

Primarul a mai spus că atunci când a mers pe malul Someșului a observat și un alt comportament care e deranjant.

„Am văzut câteva mucuri de țigară în nisipul de pe plajă. Acest lucru nu mai poate continua la Cluj…

Am dispus să mai curețe, dar în același timp și responsabilitatea noastră trebuie să fie pe măsură ca să putem să ne păstrăm orașul curat, pentru că nu o să poți pune un polițist local în spate la fiecare care arunca un chiștoc de țigară. Clujul e la alt nivel, e în ală ligă”, a mai spus Emil Boc.

Foto: Primăria Cluj-Napoca

 

Citește mai departe

EVENIMENT

MApN a dat startul unei noi campanii de recrutare. Câte locuri sunt disponibile în Cluj?

Publicat

Ministerul Apărării Naționale continuă campania de recrutare pentru soldați gradați profesioniști. Peste 3.800 de posturi sunt încă vacante.

Ministerul Apărării Naționale continuă activitățile de recrutare a tinerilor pentru posturile de soldați și gradați profesioniști.

În seria a doua a campaniei de recutare sunt disponibile peste 3.800 de posturi vacante în 32 județe din țară și în municipiul București. În județul Cluj, sunt disponibile 81 de locuri, anunță Centrul Militar Zonal Cluj.

Posturile se adresează atât băieților, cât și fetelor. În seria anterioară a campaniei de recrutare, circa 20% dintre cei care au aplicat au fost fete.

Care sunt criteriile de recrutare?

Criteriile de recrutare a candidaților sunt următoarele:

  • vârsta cuprinsă între 18 ani împliniţi, la data începerii programului de instruire şi cel mult 45 de ani împliniţi, la data finalizării programului de instruire;
  • absolvenţi cel puţin ai primilor doi ani de studiu din învăţământul liceal, în condiţiile prevăzute de Legea învățământului preuniversitar nr. 198/2023;
  • absolvenți ai învăţământului postliceal sau universitar cu licenţă de specialitate, cu certificat/diplomă de absolvire a instituţiei de învăţământ – doar candidaţii care optează pentru profesia de soldat/gradat profesionist în arma Aviație, specialitatea militară „însoţitor de bord – paramedic”;
  • permis de conducere auto valabil, categoriile B şi C, eliberat de către autorităţile române – doar candidații care optează pentru arma Auto şi/sau pentru specialităţile militare care necesită conducerea tehnicii specifice auto din arma Geniu.

Calendarul campaniei de recrutare

Procesul de recrutare și selecție se desfășoară după următorul calendar:

  • înscrierea candidaților: 07.05 – 03.06.202, la sediul unităților militare din județul Cluj, respectiv la Biroul Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Cluj;
  • selecția candidaților: 13.05 – 07.06.2024;
  • efectuarea examinării medicale în cadrul unităților sanitare militare: 20.05 – 14.06.2024;
  • termen final de întocmire a dosarelor de candidat: 02.07.2024.

Lista funcţiilor pentru care se organizează concurs, precum și graficul de desfășurare a activităților de recrutare, selecție și repartizare a candidaților, pot fi consultate atât la sediul unităților militare care au scos locuri la concurs.

Ce probe parcurg candidații?

Candidații înscriși vor fi planificați pentru susținerea probelor de selecție aptitudinală generală în perioada mai sus menționată și vor fi anunțați telefonic de către personalul recrutor înainte de susținerea acestora. Selecția aptitudinală generală constă în parcurgerea:

  • probei sportive (traseu utilitar-aplicativ și alergare de rezistență pe distanța de 2000 de metri);
  • probei psihologice (teste de aptitudini, chestionare de personalitate);
  • interviului de evaluare finală (pentru orientarea vocaţională a candidaţilor).

Pentru mai multe informații, consiliere de specialitate şi înscriere, adresați-vă unităților militare din județul Cluj sau Biroului Informare-Recrutare din cadrul Centrului Militar Zonal Cluj, situat în municipiul Cluj-Napoca, telefoane 0264-433067 (interioare 119 sau 127) sau 0769054977, de luni-vineri, între orele 08:00-16:00 (marți 10:00-18:00).

Majoritatea candidaților au picat proba fizică

În prima serie a campaniei de recrutare, majoritatea celor care au aplicat nu au trecut de proba fizică, în condițiile în care, spune MApN, nivelul de dificultate era unul mediu. Astfel, aproximativ 2.600 dintre cei peste 6.400 de români care au aplicat să fie soldați profesioniști au fost admiși. MApN anunța că vrea să ocupe 5.093 de locuri.

Citește mai departe

ECONOMIE

INTERVIU CLUJ 24. Joszef Varadi (CEO Wizz Air): În vara anului 2025 flota noastră va avea avea în jur de 250 de avioane

Publicat

Wizz Air Varadi

Joszef Varadi, CEO Wizz Air, spune că în vara anului viitor, flota companiei aeriene pe care o conduce va avea în jur de 250 de avioane, preconizând că 2025 va fi un an cu o creștere însemnată.

Acesta a vorbit într-un interviu pentru Cluj24 despre oportunitățile create de pandemia COVID și despre faptul că Wizz Air a ajuns în 2023 la depășirea capacităților de dinainte de pandemie, ceea ce înseamnă o recuperare rapidă.

Întrebat dacă ruta Cluj-Budapesta face parte din planurile companiei, Varadi a lăsat să se înțeleagă că aceasta ar putea fi reintrodusă în viitor.

Jumătate din cota de piață în România

Rep: Domnule Varadi, referitor la anul precedent, vă rugăm să ne împărtășiți câteva informații despre traficul de pasageri, rezultatele financiare și cota de piață Wizz Air în România. Și care sunt așteptările pentru anul 2024.

J.V: Am crescut în mod substanțial în România și, de departe, suntem lideri de piață la nivelul țării. România este, pentru noi, o piață strategică și avem o configurație de operare extinsă.

Avem mai multe baze, cum sunt cele din București, Cluj, dar și alte orașe, astfel că putem acoperi, din punct de vedere geografic, întreaga țară.

Anul 2023 a fost un an bun pentru Wizz Air, iar 2024 este un pic diferit, având în vedere toate problemele pe care încercăm acum să le atenuăm, care decurg din lanțul de aprovizionare al industriei, în condițiile în care unele dintre motoarele noastre sunt supuse inspecțiilor și verificărilor, după cum se știe.

20% din flotă blocată la sol

Varadi Wizz Air

În urma acestui fapt, aproximativ 20% din flota noastră este blocată la sol în prezent.

Flota noastră continuă să crească și, de asemenea, trebuie să extindem o parte din capacitatea aeronavelor existente pentru a ne asigura că suntem acoperiți împotriva blocajelor.

Deci, noi considerăm că în acest an vom opera cam la aceeași capacitate ca în 2023, iar din toate cele pe care le-am expus mai sus rezultă că anul 2024 nu va fi un an de creștere, ci cred că va fi unul în care ne menținem liniile actuale.

Dar în ceea ce privește anul viitor, ne vom recupera motoarele avioanelor, iar flota noastră va continua să crească.

Să nu uităm că în fiecare an achiziționăm 30-40 de avioane noi, ceea ce face ca numărul lor total să fie acum de 209, doar modele Airbus. În vara anului 2025 vom avea în jur de 250 de avioane în flotă, deci vom crește și vom avea din ce în ce mai puține blocări de aeronave din cauza motoarelor în viitor, pe măsură ce le trecem prin procesul de inspecție.

Ca să rezum, ne așteptăm ca 2025 să fie un an an bun pentru compania noastră deoarece vom începe să creștem din nou.

Din punct de vedere al cotei de piață, avem 58% pe piața din Cluj și 49% la nivelul României, adică aproape jumătate. Am transportat în România aproape 100 de milioane de pasageri de când am venit în această țară.

Avem 27 de avioane în total în România, din care 5 sunt la baza din Cluj.

Recuperare post-COVID

Rep: În opinia dvs., când va fi completă recuperarea industriei aeriene după perioada pandemiei?

J.V: Dacă va uitați la vara trecută, a anului 2023, industria aeriană europeană a ajuns la un grad de operare de 96% din capacitatea pre-COVID. Wizz Air a operat la 150% din capacitatea pre-COVID, deci din punctul nostru de vedere suntem peste capacitatea de dinaintea pandemiei.

Așa încât eu cred că industria continuă să se recupereze, iar în această vară mă aștept ca industria aeriană europeană să ajungă la capacitatea înregistrată în perioada de dinaintea COVID. Așadar, aș spune că în 2024, era COVID va fi recuperată din punct de vedere al capacității.

Dar trebuie să vedeți că nu fiecare companie aeriană performează în același fel. Wizz Air este, în mod clar, unul dintre beneficiarii strategici ai pandemiei COVID, pentru că am reușit să schimbăm o parte din performanța noastră pe piață, o parte din prezența noastră pe piață. În plus, am fost capabili să cucerim noi piețe ca urmare a inversărilor din industrie.

Deci acum suntem mai mari cu 50% decât eram în perioada pre-COVID și cu toate acestea avem problemele legate de lanțul de aprovizionare, dar anul viitor vom continua să dezvoltăm afacerea în continuare.

Câștigurile strategice ale Wizz Air în pandemie

Rep: Pandemia COVID a reprezentat și o oportunitate pentru Wizz Air, nu-i așa?

J.V: A fost, absolut, pentru că întreaga industrie a făcut pași înapoi, lăsând multe goluri în piață, și noi am fost capabili să le umplem. Vreau să mă refer la cele cinci câștiguri strategice pentru Wizz Air în acea perioadă. În România a fost falimentul Blue Air,  intrarea pe piața albaneză și faptul că am devenit, peste noapte, lider de piață în Albania, sau achiziția unui portofoliu semnificativ de sloturi pe aeroportul London – Gatwick din Marea Britanie.

De asemenea, am intrat în Italia la nivel național și nu numai că am zburat în Italia, dar am început să activăm având baze operaționale în aceasă țară.

Iar al cincilea câștig este că am deschis o companie aeriană în Abu Dhabi ca un joint venture cu Guvernul din Emiratele Arabe Unite.

Pregătiri pentru sezonul de vară

Rep: Cum se pregătește Wizz Air pentru sezonul de vară și pentru a evita întârzierile și anulările zborurilor în România? Ce soluții aveți pentru a vă informa mai rapid pasagerii?

J.V: Cred că am învățat destule din ultimii doi ani deci, evident, a trebuit să facem față la două probleme, una fiind chiar propria noastră creștere, pentru că, așa cum spuneam, am crescut cu 50% față de capacitatea față de perioada pre-COVID.

Iar a doua a fost legată de provocările continue ale lanțului de aprovizionare, deoarece lanțul de aprovizionare nu este o provocare  doar din perspectiva producției de motoare, ci și din punct de vedere al resursei forței de muncă, a constrângerilor infrastructurii în mediul aeroportuar, în controlul traficului aerian. Și cred că cele două probleme, împreună, ne-au copleșit.

Iar sistemul nostru nu a fost conceput pentru a procesa toate problemele care decurg din acel mediu perturbator.

Între timp, ne-am reproiectat procedurile de operare, platforma noastră de operare, pentru a ne asigura că putem crea mai multe rezerve în sistem din punct de vedere al avioanelor și echipajelor. De asemenea, am reproiectat unele dintre programele noastre pentru a elimina zborurile riscante, care ar putea să ne ducă la pierderea unor echipaje la finalul turei.

Soluții la probleme

Imaginați-vă că există o limită legală de zbor cu echipajul de 10 ore. Dacă le programăm sarcinile la, nu știu, să zicem 9 ore și 30 de minute, dar există o întrerupere undeva care pune o oră de întârziere în program, am pierde ultimul sector, am pierde echipajul.

Și s-ar putea să găsim sau nu un echipaj de rezervă.

De aceea au reproiectat totul să ne asigurăm că putem opera compania fără probleme.

Dacă vă uitați la operațiunile noastre din prezent, să spunem din 2024 până acum, veți observa că finalizarea programului nostru este una dintre cele mai mari din Europa. Performanța noastră în ceee ce privește plecările sau sosirile la timp s-a îmbunătățit mult, iar acum ne aflăm între primii patru ai industriei europene.

Așadar, vedem că am abordat provocările lanțului de aprovizionare în mod sistemic, deci întrebarea pentru noi nu a fost numai cum să facem față pasagerilor afectați. ci cum să intervenim la rădăcina cauzelor care au afectat pasagerii. Și cred că am făcut pași semnificativi în acest sens.

Ca să vă dau un exemplu, în cele mai rele perioade am operat 97-98% din zborurile noastre, iar acum operăm 99,95% din zboruri. Deci, aceasta este o schimbare uriașă și, evident, are un impact mult mai mic asupra clienților.

Dar, bineînțeles, ne-am îmbunătățit și procesele. Dacă există o problemă despre cum informăm mai bine clienții, cum ne facem sistemul mai ușor, mai accesibil clienților, am îmbunătățit și aceste lucruri

Dar cred că marea îmbunătățire vine cu adevărat din cauzele fundamentale, că nu ar trebui să avem atât de multe întreruperi cum am avut înainte.

Revin 2 avioane la baza de la Cluj

Rep: Referitor la planurile de investiții Wizz Air – avioane, rute noi în 2024, vă rugăm să ne împărtășiți câteva detalii.

J.V: Cum am menționat, cred că 2024 va fi un an mai dificil pentru o creștere, astfel că, deja, privim spre 2025.

De exemplu, dacă a trebui să luăm de la Cluj o parte din capacități, acum refacem acea capacitate. Este un avion care revine în vară la baza de la Cluj și vedem cum să aducem altul la începutul anului viitor.

Așa că eu cred că până la începutul anului viitor, vom relua ceea ce aveam în termeni de capacitate și din vara lui 2025 vom crește rețeaua și ne gândim la noi destinații.

Rep: Și cum rămâne, în final, cu baza Wizz Air de la Cluj?

J.V: Deci vom readuce un avion la Cluj în această vară, astfel că vor fi 6 avioane, iar al 7-lea avion va va readus la începutul anului viitor, asfel că se se reface flota acestei baze.

Mulți dintre piloți și din echipajele de cabină au fost relocați de la Cluj, dar vrem să îi aducem acasă de îndată ce se întorc avioanele.

Ruta Cluj-Budapesta

Rep:  Mai face parte din planurile de viitor ale Wizz Air ruta Cluj-Budapesta?

J.V: Nu, cred că nu în acest moment. Vreau să spun că ne uităm după noi destinații și oportunități. Această rută a fost operată mai demult și sunt destul de sigur că, la un moment dat, am putea să o readucem cândva în viitor, dar nu vreau să fac nicio promisiune.

Pentru moment, cred că cea mai importantă problemă este să ne asigurăm că protejăm capacitatea noastră în măsura în care putem, având în vedere toate circumstanțele.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

METEO. Ploi la finalul săptămânii, urmate de temperaturi de până la 25 de grade

Publicat

Meteorologii anunță o ușoară creștere a temperaturilor în următoarele zile. Sunt așteptate ploi pe arii extinse de la finalul săptămânii.

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a publicat prognoza meteo pentru intervalul 13-26 mai 2024. Potrivit meteorologilor, urmează o perioadă cu ploi aproape în fiecare zi, urmată de o creștere a temperaturilor până în jurul valorii de 25 de grade Celsius.

Prognoza meteo pentru luna mai

În Transilvania, în primele patru zile, valorile termice vor fi asemănătoare, media maximelor urmând a se situa în jurul a 18 grade, iar a minimelor în jurul a 5 grade. Va urma o încălzire, până la începutul celei de a doua săptămâni, de 4…5 grade. În următoarele două zile, temperaturile vor scădea ușor, pentru ca apoi să nu mai aibă modificări notabile și, în general, media maximelor să se situeze între 22 și 25 de grade, iar a minimelor între 9 și 12 grade.

Vor fi averse aproape în fiecare zi, pe arii mai extinse după data de 16 mai.

Cum va fi vremea la munte?

La munte, în primele patru zile media maximelor se va situa în jurul valorii de 7 grade, iar a minimelor în jurul pragului de îngheț. Până la începutul primei săptămâni se va încălzi cu 5…6 grade, apoi nu vor mai fi variații mari în evoluția câmpului termic.

Vremea la începutul lunii iunie

Potrivit prognozei lunare a ANM, în ultima săptămână din mai și la începutul lunii iunie, temperatura medie a aerului va avea valori în general apropiate de mediile multianuale în toată țara. Cantitățile de precipitații vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această perioadă în majoritatea regiunilor, posibil ușor deficitare în vestul teritoriului.

În săptămâna 3-10 iunie 2024, mediile valorilor termice se vor situa ușor peste normele climatologice ale perioadei la nivelul întregii țări. Regimul pluviometric va fi în general apropiat de cel normal pentru acest interval în cea mai mare parte a țării, posibil ușor deficitar în regiunile sud-vestice.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax