Connect with us

ADMINISTRAȚIE

Marele PERICOL pentru Cluj: MIGRAREA spre Oradea. „Oraşul poate să decadă semnificativ”. Argumentele unui preşedinte mondial

Publicat


piata unirii

Creşterea tot mai accentuată a preţurilor şi serviciilor în Cluj-Napoca, în paralel cu scăderea nivelului de trai, ar putea să coste mult oraşul. După o perioadă de înflorire, Clujul ar putea să decadă. Iar oraşul în faţa căruia pierde tot mai mult teren este la o aruncătură de băţ, Oradea. Preşedintele Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori, clujeanul Adrian Crivii, face o evaluare sumbră pentru oraş.

VEZI ŞI:

MIGRAREA spre Oradea. De ce Oradea în loc de Cluj. Cea mai FRUMOASĂ destinaţie din Europa Art Nouveau e Oradea, NU Clujul

Clujul poate să decadă semnificativ

„Clujul poate să decadă semnificativ. Ce înseamnă ca oraşul să decadă tare? Din cauza scăderii nivelului de viață, a calităţii, oamenii pot să plece (de exemplu, în New York s-a redus populaţia cu peste 100 de mii de locuitori în ultimii ani). Cei care generează venituri, şi în Cluj, cele mai multe venituri le generează industria de soft. După părerea mea, aici e cel mai mare pericol. Dacă nu reușim să rezolvăm problemele orașului, de mobilitate că astea-s probleme mari, școli…

Chestia asta cu școlile, cu buletin flotant trebuie să dispară, că vine profesorul din Grigorescu la Bălcescu și vine copilul din Grigorescu la Bălcescu; păi, fă, domnule, şcoală acolo, pune la punct şcolile de cartier, adu profesori de calitate şi nu mai plimba atâta copilul. Doi: fă la școală toate activitățile adiacente; eu asta am văzut în America: la o școală în US copiii fac toate activitățile adiacente, joacă tenis, joacă volei, fac șah, balet etc; nu-i mai plimbă, că altfel oraşul e inundat. Copilul stă în Grigorescu, vine la Bălcescu, după aceea adu-l în Gheorgheni la fotbal sau meditatii și s-a terminat. Când n-au fost mişcări din astea în pandemie, în oraş s-a putut circula. Deci, două lucruri: fă centura, ca să scoți traficul și poluarea, și rezolvă asta cu învățământul. Astea sunt probleme strategice care se pot rezolva în caţiva ani”, a spus Arian Crivii, într-un interviu pentru Cluj24.

Calitatea vieţii în Cluj nu însemnă numai PR, concerte şi festivaluri

El spune că scade calitatea vieţii în Cluj-Napoca, în timp ce în Oradea creşte semnificativ, iar clujenii ar putea să o apuce spre oraşul vecin.
„Vorbim de calitatea vieții, ce e important pentru clujeni….Calitatea vieții nu înseamnă PR. Nu înseamnă numai concertele şi festivalurile, care sunt foarte bune. Dar în afară de alea 12-14 zile pe an de festivaluri, omul trăieşte în fiecare zi aici. Dacă parcările sunt scumpe, mâncarea e scumpă, viața e scumpă, dacă meditațiile sunt scumpe, ambuteiajele şi poluarea sunt mari cum putem vorbi de calitatea vieţii…? Softiştii o să plece din moft, probabil.

Uite, Oradea se dezvoltă spectaculos. Oradea rezolvă cu autostrada repede, e aproape. Ei n-au nevoie atât de infrastructura orașului care oricum e rezolvată. Inginerul de soft are nevoie numai de Internet rapid și un laptop. Şi dacă are Băile Felix şi e plin de ștranduri acolo, alte locuri de agrement și dacă se fac și niște spectacole și dacă merge la Viena, la Budapesta sau la Berlin rapid, nu mai trebuie să stea în Cluj-Napoca. Că până la urmă o să se trezească şi o să zică: stai un pic, viaţa mea cum e? Sau acasă 8 sau 10 ore, dar copilul trebuie să mi-l duc, pe asta trebuie să o fac…

Eu zic că aici e un pericol mare și dacă o să se întâmple un șoc aici –sau conştientizează că el poate să stea la Oradea şi să lucreze la Cluj și vine o dată pe săptămână- asta ar putea să ducă la o decădere a orașului, să creeze probleme. Că degeaba ai PR… PR-ul e foarte important, dar trebuie să văd ce e în spate şi noi din păcate nu avem prea multe”, a spus Adrian Crivii.

Scump, doamnă, scump, la Oradea e mai ieftin

Argumentaţia sa merge mai departe.

„Consider că acesta poate să fie un pericol mare. Apropo de Oradea. Investițiile și lumea merge unde viață e mai ieftină. Când se ajunge la un preț mare, consumul şi investitiile se saturează. Zice: vin în Cluj, cât costă? 2.500. La Oradea poate costă doar 1.500. Tu zici, la Cluj e mult mai bun decât cel din Oradea. Zice: dar poate merge ăsta de la Cluj la Oradea. Că diferenţa e mare între 2.500 şi 1.500… S-ar putea să fie grădinița mai scumpă, aia, aia, aia mai scumpe. Că lumea vrea să achiziţioneze bunuri și servicii cât mai ieftine şi de o calitate cât mai ridicată. Ăsta e mersul omenirii.

Omul vrea să lucreze cât mai puțin şi să câștige aceeași sumă de bani sau mai mare. Sau nu neapărat mai mare, ci să-şi achiziționeze în schimbul muncii lui mai multe bunuri și servicii ca să-şi satisfacă necesitățile. Ăsta-i viitorul, aşa gândeşte generaţia de azi”, a subliniat Adrian Crivii.

Adrian Crivii este doctor în economie. El este CEO la grupul de firme DARIAN, companie clujeană independentă cu birouri regionale în toată ţara, care este pe piaţă de peste 30 de ani şi care a lucrat cam cu toate firmele mari din România. Adrian Crivii a fost preşedintele ANEVAR şi, printre altele, este preşedinte ales al Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori.

AICI interviul cu Adrian Crivii:

DEZASTRU economic şi IMOBILIAR. „Când FRÂNEAZĂ brusc, AVIONUL poate să cadă”. Preşedintele Asociaţiei Mondiale a Evaluatorilor

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




3 Comentarii

3 Comments

  1. Ro

    februarie 18, 2022 la 2:30 pm

    Iooi ce bine.. Doamne ajuta..
    Cat mai multi. Era si timpul🥳🎉

  2. Dorin Marincas

    februarie 18, 2022 la 6:32 pm

    Aiurea! nivelul de cultura, teatre, cinematogafe, universitati, medicina il au putine orase in Europa, repet… Europa ce sa mai vorbim de Romania!… doar ca oamenii sunt invidiosi… Oradea este frumoasa, imi place dar, este pe teren plat, deci fara dealuri, paduri si alte probleme naturale, poate chiar si asta face diferenta,… parerea mea!

  3. Laszlo Tuka

    februarie 20, 2022 la 4:28 pm

    Nivelul de trai este același în toată țara, scăzut față de bogățiile țării. Nivelul cultural și de civilizație este mai înalt în Ardeal decât în Oltenia, Moldova, Muntenia și Dobrogea. Există diferențe între localități și în Ardeal. Clujul este mai dezvoltat ca Oradea, există mai multe universități, teatre, instituții culturale, biblioteci, este un oraș multicultural, 100.000 studenți din toată țara. După revoluție în multe orașe, inclusiv în Oradea, au luat ființă universități de medicină și farmacie, fără infrastructură, fără profesori, fără laboratoare, fără biblioteci. Cu toate acestea la Univ de medicină și farmacie din Oradea se dau titluri de profesori „emeriți” la cadre didactice fără rezultate științifice, univ. nu figurează printre 1000 din lume.

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ de la înălțime, în Baciu. A fost dusă la SPITAL

Publicat

smurd

O femeie de 30 de ani din Baciu a căzut de la înălțime, duminică. Aceasta a primit îngrijiri la fața locului după care a fost transportată la spital, conștientă.

„Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca au intervenit în această dimineață, pe strada Saturn din localitatea Baciu, pentru a acorda primul ajutor calificat unei persoane care a suferit mai multe traumatisme, cel mai probabil în urma căderii de la înălțime.

Femeie de 30 de ani, CĂZUTĂ de la înălțime, în Baciu. A fost dusă la SPITAL

La fața locului au ajuns o autospecială complexă de intervenție, o motocicletă SMURD și un echipaj SAJ.
În momentul sosirii echipajelor operative, femeia, în vârstă de aproximativ 30 de ani, era în stare de conștiență, era cooperantă, și prezenta mai multe traumatisme.

Aceasta a fost preluată de către echipajul SAJ și a fost transportată la spital pentru îngrijiri medicale”, a comunicat ISU Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Cum va fi VREMEA până la mijlocul lunii mai. Temperaturi POTRIVITE perioadei, cu unele instabilități și precipitații

Publicat

ANM a actualizat prognoza meteo până la mijlocul lunii mai. Se anunță o perioadă cu temperaturi în general potrivite pentru data din calendar. Nu sunt excluse perioadele specifice, cu instabilitate atmosferică și precipitații abundente.

Meteorologii de la ANM au emis estimarea valorilor termice și a precipitațiilor pentru următoatrele patru săptămâni, în intervalul 22 aprilie – 20 mai 2024. Specialiștii prognozează temperaturi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă.

Cum va fi VREMEA până la mijlocul lunii mai. Temperaturi POTRIVITE perioadei, cu unele instabilități și precipitații

În ceea ce privește cantitățile de precipitații, cu excepția ultimei săptămâni din luna aprilie, acestea vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 22 – 29 aprilie 2024

Temperaturile medii vor fi mai coborâte decât cele specifice pentru acest interval, mai ales regiunile vestice și nord-vestice. În extremitatea de sud-est a țării, valorile termice vor fi apropiate de cele normale.

Cantitățile de precipitații vor fi excedentare la nivelul întregii țări, dar mai ales în zona Carpaților Meridionali și în zona sub-montană din regiunile sudice.

Săptămâna 29 aprilie – 6 mai 2024

Temperaturile medii vor fi în general apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Regimul pluviometric se va situa în jurul celui normal pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 6 – 13 mai 2024

Temperatura medie a aerului va avea valori apropiate de cele normale pentru această perioadă, în toate regiunile.

Cantitățile de precipitații vor fi apropiate de cele normale pentru acest interval, la nivelul întregii țări.

Săptămâna 13 – 20 mai 2024

Mediile valorilor termice vor fi în general apropiate de cele specifice pentru această săptămână, pe întreg teritoriul României.

Regimul pluviometric estimat pentru această perioadă va fi în general apropiat de cel normal, în cea mai mare parte a țării.

Citește mai departe

EVENIMENT

Vitezoman de 23 de ani, prins de RADAR lângă Jucu, în Cluj. Avea 194 km/h

Publicat

Șoferi amendați pe Autostrada TRansilvania

Un tânăr de 23 de ani din Iclod a fost surprins de radar circulând la Jucu cu 194 km/h. Acesta a fost amendat cu 3.300 de lei și i s-a suspendat permisul 120 de zile.

„La data de 20 aprilie a.c., în jurul orei 17.00, polițiștii Serviciului Rutier au surprins cu aparatul radar pe sectorul drum DN1C, în afara localității Jucu, la km 23, un autoturism ce rula cu viteza de 194 de km/h înspre municipiul Gherla.

Vitezoman de 23 de ani, prins de RADAR lângă Jucu, în Cluj. Avea 194 km/h

La volanul autoturismului a fost identificat un tânăr de 23 de ani, din comuna Iclod.

vitezoman

Acesta a fost sancționat de polițiști cu amendă în valoare de 3.300 lei și cu suspendarea exercitării dreptului de a conduce pentru o perioadă de 120 de zile”, a transmis IPJ Cluj.

Citește mai departe

EVENIMENT

Lista NEAGRĂ a „Bursucului”. Cine mai PLEACĂ de la CFR Cluj din vară

Publicat

dan petrescu 2

De când patronul Varga a anunțat cu surle și trâmbițe că Dan Petrescu a semnat pe 3 ani cu CFR Cluj (fapt neconfirmat până acum), s-au vehiculat mai multe nume care ar fi pe „lista neagră” a „Bursucului”.

Campion al României de patru ori cu formația din Gruia, Dan Petrescu este gata să renunțe la serviciile a opt jucători din lotul actual al ardelenilor, scrie Iamsport.

Lista NEAGRĂ a „Bursucului”. Cine mai PLEACĂ de la CFR Cluj din vară

Printre numele care se pregătesc să-și facă bagajele se află Cristi Manea, Panagiotis Tachtsidis sau Cristi Bălgrădean.

Primii care vor pleca de la CFR Cluj sunt portarii Cristian Bălgrădean și Otto Hindrich. În cazul portarului venit de la FCSB, contractul acestuia va expira în această vară, în timp ce în cazul lui Hindrich există o ofertă din partea celor de la UTA, potrivit Fanatik.

De la clujeni vor mai pleca fundașii Petar Mamic, Anton Kresic și Rion Zejnullahu, care n-are niciun minut în tricoul ardelenilor.

De asemenea, vor mai părăsi gruparea feroviară grecul Panagiotis Tachtsidis și Omar El Kaddouri.

Pleacă și Cristi Manea?

După eșecul usturător de la malul mării cu Farul Constanța, scor, 1-5, Cristi Manea a explicat că nu va mai continua la CFR Cluj.

„Eu îmi fac treaba până la final. Când va expira contractul, cred că voi pleca. Nu am ajuns la nicio înțelegere”, a spus Cristi Manea.

În iarnă, fundașul dreapta al ardelenilor a fost curtat intens de mai multe formații din Turcia. Jurnaliștii de la Fotomac au speculat în iarnă o mutare a lui Cristi Manea la formația ”Cim Bom Bom”.

”Cristian Manea se mută la Galatasaray! Gruparea Cim-Bom îl vrea pe starul român. După plecările lui Angelino și Sacha Boey, galben-roșii au acordat prioritate căutării unui fundaș și au găsit un nume surpriză. Cim-Bom vrea să-l transfere pe fundașul român care evoluează la CFR Cluj în acest moment”, au spus turcii.

Cristi Manea a reușit să câștige cinci titluri de campion al României cu CFR Cluj și alte două supercupe. De asemenea, în acest sezon Manea a înscris două goluri în 19 meciuri pentru ardeleni.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax