ADMINISTRAȚIE
Marele PERICOL pentru Cluj: MIGRAREA spre Oradea. „Oraşul poate să decadă semnificativ”. Argumentele unui preşedinte mondial

Creşterea tot mai accentuată a preţurilor şi serviciilor în Cluj-Napoca, în paralel cu scăderea nivelului de trai, ar putea să coste mult oraşul. După o perioadă de înflorire, Clujul ar putea să decadă. Iar oraşul în faţa căruia pierde tot mai mult teren este la o aruncătură de băţ, Oradea. Preşedintele Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori, clujeanul Adrian Crivii, face o evaluare sumbră pentru oraş.
VEZI ŞI:
MIGRAREA spre Oradea. De ce Oradea în loc de Cluj. Cea mai FRUMOASĂ destinaţie din Europa Art Nouveau e Oradea, NU Clujul
Clujul poate să decadă semnificativ
„Clujul poate să decadă semnificativ. Ce înseamnă ca oraşul să decadă tare? Din cauza scăderii nivelului de viață, a calităţii, oamenii pot să plece (de exemplu, în New York s-a redus populaţia cu peste 100 de mii de locuitori în ultimii ani). Cei care generează venituri, şi în Cluj, cele mai multe venituri le generează industria de soft. După părerea mea, aici e cel mai mare pericol. Dacă nu reușim să rezolvăm problemele orașului, de mobilitate că astea-s probleme mari, școli…
Chestia asta cu școlile, cu buletin flotant trebuie să dispară, că vine profesorul din Grigorescu la Bălcescu și vine copilul din Grigorescu la Bălcescu; păi, fă, domnule, şcoală acolo, pune la punct şcolile de cartier, adu profesori de calitate şi nu mai plimba atâta copilul. Doi: fă la școală toate activitățile adiacente; eu asta am văzut în America: la o școală în US copiii fac toate activitățile adiacente, joacă tenis, joacă volei, fac șah, balet etc; nu-i mai plimbă, că altfel oraşul e inundat. Copilul stă în Grigorescu, vine la Bălcescu, după aceea adu-l în Gheorgheni la fotbal sau meditatii și s-a terminat. Când n-au fost mişcări din astea în pandemie, în oraş s-a putut circula. Deci, două lucruri: fă centura, ca să scoți traficul și poluarea, și rezolvă asta cu învățământul. Astea sunt probleme strategice care se pot rezolva în caţiva ani”, a spus Arian Crivii, într-un interviu pentru Cluj24.
Calitatea vieţii în Cluj nu însemnă numai PR, concerte şi festivaluri
El spune că scade calitatea vieţii în Cluj-Napoca, în timp ce în Oradea creşte semnificativ, iar clujenii ar putea să o apuce spre oraşul vecin.
„Vorbim de calitatea vieții, ce e important pentru clujeni….Calitatea vieții nu înseamnă PR. Nu înseamnă numai concertele şi festivalurile, care sunt foarte bune. Dar în afară de alea 12-14 zile pe an de festivaluri, omul trăieşte în fiecare zi aici. Dacă parcările sunt scumpe, mâncarea e scumpă, viața e scumpă, dacă meditațiile sunt scumpe, ambuteiajele şi poluarea sunt mari cum putem vorbi de calitatea vieţii…? Softiştii o să plece din moft, probabil.
Uite, Oradea se dezvoltă spectaculos. Oradea rezolvă cu autostrada repede, e aproape. Ei n-au nevoie atât de infrastructura orașului care oricum e rezolvată. Inginerul de soft are nevoie numai de Internet rapid și un laptop. Şi dacă are Băile Felix şi e plin de ștranduri acolo, alte locuri de agrement și dacă se fac și niște spectacole și dacă merge la Viena, la Budapesta sau la Berlin rapid, nu mai trebuie să stea în Cluj-Napoca. Că până la urmă o să se trezească şi o să zică: stai un pic, viaţa mea cum e? Sau acasă 8 sau 10 ore, dar copilul trebuie să mi-l duc, pe asta trebuie să o fac…
Eu zic că aici e un pericol mare și dacă o să se întâmple un șoc aici –sau conştientizează că el poate să stea la Oradea şi să lucreze la Cluj și vine o dată pe săptămână- asta ar putea să ducă la o decădere a orașului, să creeze probleme. Că degeaba ai PR… PR-ul e foarte important, dar trebuie să văd ce e în spate şi noi din păcate nu avem prea multe”, a spus Adrian Crivii.
Scump, doamnă, scump, la Oradea e mai ieftin
Argumentaţia sa merge mai departe.
„Consider că acesta poate să fie un pericol mare. Apropo de Oradea. Investițiile și lumea merge unde viață e mai ieftină. Când se ajunge la un preț mare, consumul şi investitiile se saturează. Zice: vin în Cluj, cât costă? 2.500. La Oradea poate costă doar 1.500. Tu zici, la Cluj e mult mai bun decât cel din Oradea. Zice: dar poate merge ăsta de la Cluj la Oradea. Că diferenţa e mare între 2.500 şi 1.500… S-ar putea să fie grădinița mai scumpă, aia, aia, aia mai scumpe. Că lumea vrea să achiziţioneze bunuri și servicii cât mai ieftine şi de o calitate cât mai ridicată. Ăsta e mersul omenirii.
Omul vrea să lucreze cât mai puțin şi să câștige aceeași sumă de bani sau mai mare. Sau nu neapărat mai mare, ci să-şi achiziționeze în schimbul muncii lui mai multe bunuri și servicii ca să-şi satisfacă necesitățile. Ăsta-i viitorul, aşa gândeşte generaţia de azi”, a subliniat Adrian Crivii.
Adrian Crivii este doctor în economie. El este CEO la grupul de firme DARIAN, companie clujeană independentă cu birouri regionale în toată ţara, care este pe piaţă de peste 30 de ani şi care a lucrat cam cu toate firmele mari din România. Adrian Crivii a fost preşedintele ANEVAR şi, printre altele, este preşedinte ales al Asociaţiei Mondiale a Organizaţiilor de Evaluatori.
AICI interviul cu Adrian Crivii:
DEZASTRU economic şi IMOBILIAR. „Când FRÂNEAZĂ brusc, AVIONUL poate să cadă”. Preşedintele Asociaţiei Mondiale a Evaluatorilor
Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger

EVENIMENT
FOTO. Tânăr strivit de un autoturism răsturnat, la Cluj. A fost resuscitat și transportat la spital

Un tânăr de 18 ani a rămas blocat sub un autoturism răsturnat, între localitățile Someșul Rece și Gilău, marți dimineață. Pompierii au intervenit de urgență pentru extragerea și resuscitarea sa.
Pompierii din cadrul Gărzii de Intervenție Gilău, a Punctului de Lucru Florești și Detasamentul 2 Cluj-Napoca au intervenit în aceasta dimineață pentru salvarea unui tânăr rămas blocat sub un autoturism răsturnat, între localitățile Someșul Rece și Gilău.
Din nefericire, tânărul nu prezenta semnale vitale la momentul intervenției, fiind resuscitat de echipajul SMURD și dus la spital.
„La fața locului au ajuns două autospeciale cu modul de descarcerare și două echipaje SMURD. În momentul sosirii echipajelor de intervenție, tânărul surprins sub autoturismul răsturnat nu prezenta semnale vitale. Acesta a fost extras de urgență și au fost întreprinse de urgență manevre de resuscitare, fiind susținute cu suport medical avansat după sosirea echipajului de terapie intensivă SMURD. Tânărul, în vârsta de 18 ani, a fost transportat la spital pentru îngrijiri medicale de specialitate”, a transmis ISU Cluj.
Nu au fost înregistrate alte persoane care să solicite consult medical la fața locului.

Târgul de Cariere, cea mai mare rețea de evenimente de recrutare și employer branding din România și Republica Moldova, revine la Cluj cu o nouă ediție și numeroase oportunități profesionale.
Evenimentul care va avea loc în 9 și 10 aprilie, între 10:00 și 18:00, la VIVO! Cluj-Napoca (zona food court, intrarea 4), reunește angajatori din diverse industrii, care oferă peste 2.000 de locuri de muncă.
Angajatori din domenii de activitate precum: BPO, automotive, producție, retail, energie, marketing, comunicare, IT sau finanțe-bănci sunt în căutare de talente și abia așteaptă să îți prezinte povestea companiei lor, ofertele de angajare sau oportunitățile pe care ți le pun la dispoziție, pentru a te convinge să li te alături.
Printre angajatorii care și-au confirmat, deja, prezența se numără Stada, Steelcase, Alstom, Emerson, Meteocontrol, E.ON, Copeland, La Lorraine, Raiffeisen Bank, Romstal, Michelin sau E-INFRA.
Ce slujbe se oferă
Printre joburile oferite de companiile participante se numără: specialiști în relații și suport clienți, manageri, consultanți, ingineri, electricieni, economiști, contabili, studenți pentru diverse internshipuri.
Sezon de sezon, Târgul de Cariere aduce angajatorii și candidații mai aproape de îndeplinirea obiectivelor, oferind un cadru dinamic pentru recrutare, employer branding, networking și dezvoltare profesională.
Ediția din această primăvară nu face excepție și aduce în prim plan cele mai noi oportunități profesionale și cele mai active companii naționale și internaționale. Așadar, fie că ești în căutarea unui job, vrei să afli noutățile de pe piața muncii, să crești notorietatea brandului de angajator sau să descoperi noi talente care să se alăture echipei tale, Târgul de Cariere este locul potrivit pentru tine, a declarat Maria Petruța, PR Manager la Târgul de Cariere.
Școala de Cariere BCR, competiții de gaming, quiz-uri și premii
Târgul de Cariere nu revine la Cluj-Napoca doar cu joburi, ci și cu o serie de activități conexe. Reprezentanții Școala de Cariere BCR vor susține, în cadrul evenimentului, în data de 9 aprilie, începând cu ora 13:00, un workshop despre cum îți poți alege și cum te poți pregăti pentru un prim job care contează și care te poate susține în planurile tale. Astfel, vei învăța de la profesioniști în domeniu cum să identifici care sunt cele mai potrivite joburi pentru tine, ce este important să incluzi în CV sau ce trebuie să ai în vedere când te pregătești pentru un interviu.
De asemenea, organizatorii vor pune la dispoziție participanților o zonă de gaming, unde aceștia pot lua parte la diverse competiții, care se vor juca pe Playstation 5. În același timp, la eveniment, vor avea loc și quiz-uri, în cadrul cărora candidații care vor răspunde corect la întrebări vor câștiga premii oferite de companiile participante.
Câștigă premii Logitech G și îmbunătățește-ți experiența la job
Logitech G se alătură, și la această ediție, evenimentelor Târgul de Cariere și oferă o serie de premii menite să simplifice activitatea angajaților la locul de muncă (microfoane, căști, mouse-uri, tastaturi). Pentru a le câștiga, candidații trebuie să participe la sesiunile de quiz din cadrul evenimentului și să răspundă corect la întrebări despre piața muncii și mediul profesional.

Primăria Turda organizează pe 12 aprilie o vânătoare de ouă. Evenimentul va avea loc de la ora 12.00, în Parcul Tineretului.
„Vino alături de noi la Vânătoarea de Ouă, un joc interactiv plin de surprize, în care cei mici vor avea misiunea de a descoperi ouăle ascunse în parc!
Turdenii, invitați la o Vânătoare de OUĂ, în Parcul Tineretului din oraș
Sună distractiv, nu?
Data: sâmbătă, 12 aprilie 2025, 12:00 – 13:00
Locația: Parcul Tineretului, Turda
Un joc care va aduce un zâmbet pe fețele copiilor și va transforma această activitate într-o adevărată aventură!
Cei mici vor explora și căuta ouă ascunse în locuri surpriză, având ocazia să câștige premii și să se bucure de o experiență distractivă.
Premiile? Rămân surprize, dar te asigurăm că sunt atractive.
Program complet, AICI.
Vă așteptăm cu voie bună, concursuri, premii și multe surprize”, scrie pe pagina de Facebook a Primăriei Turda.
Foto: Facebook

CFR Cluj a întâlnit-o pe CSU Craiova, pentru a doua oară în 4 zile, de această dată în etapa a 3-a a Superligii de fotbal. Joi, clujenii au eliminat-o din Cupa României, după penalty-uri. CFR avea nevoie ca de aer de o victorie pentru a nu ieși din trena FCSB-ului. După un joc foarte bun, CFR îi administrează Craiovei a doua înfrângere în patru zile. Scor final 2-0, goluri marcate de Kamara (min.22) și Korenica (min.44).
Echipele de start:
CFR Cluj (4-3-3): Hindrich – Rocha, Bolgado, M.Ilie, Camora – Fică, Djokovic, Emerllahu – Korenica, L.Munteanu, Kamara
Rezerve: M.Popa, Abeid, Graovac, Sinyan, Name, Tachtsidis, Păun, Deac, Șfaiț, Nkololo, Postolachi, Juric
Antrenor: Dan Petrescu
CFR Cluj – CSU Craiova, 2-0. Oltenii, BĂTUȚI în Gruia de două ori în patru zile
CSU Craiova (4-3-3): L.Popescu – Mogoș, Maldonado, Badelj, Bancu – Anzor, Screciu, Houri – Baiaram, Safira, Mitriță
Rezerve: Lung Jr., Stoian, Iago, Montoya, Ndong, Zajkov, Păcurar, Căpățînă, Oshima, Barbu, Bană, Lukic
Antrenor: Mirel Rădoi
Arbitru: Chivulete Andrei Florin
Asistenți: Marinescu Vasile și Andrei Constantinescu
Arbitru VAR: Andrei Florin
Asistent VAR: Avram Valentin
Rezervă: Iulian Dima
Observator: Marcel Savaniu
Meciul începe într-o notă de echilibru, în primele minute posesia aternând de la o echipă la alta. Apoi, după 10 minute, CFR trece în control. Agresivitate există de ambele părți, poate puțin peste limita tolerată.
În min.14 și 16, clujenii au două jumătăți de ocazie, prin Kamara și Korenica. Kamara a fost cel mai periculos jucător al CFR-ului, ca dovadă că el a stat și la origine și la finalizare în faza din min.22, când, după o fază de playstation la care a contribuit cu un călcâi și Korenica, liberianul înscrie frumos pe lângă Popescu, pentru 1-0.
Oltenii își revin greu și încearcă să pună presiune pe careul lui Hindrich, însă Mitriță nu reușește decât o fază periculoasă, în min.28.
În min.44, Korenica execută o lovitură liberă de pe partea stângă, care-l păcălește pe Popescu și intră în poartă, pentru 2-0.
În repriza a doua, clujenii au cedat posesia, însă s-au apărat excelent și au continuat să fie periculoși pe contraatac. Dublă ocazie pentru CFR Cluj în min.60. Mai întâi, Maldonado scoate de pe linia porții tentativa lui Emerllahu, apoi, pe respingere, Djokovic a încercat și el să-l învingă pe Popescu, însă acesta a respins.
În min.62, Mitriță mai are o ocazie din 6m însă Hindrich se opune. În min.69, Safira vede al doilea galben și este eliminat.
În min.91, Kamara mai are o ocazie bună, urmat de Juric, două minute mai târziu.
CFR Cluj reușește a doua victorie în fața oltenilor în patru zile, după un joc foarte bun și îi suflă în ceafă FCSB-ului.
Notele Cluj24:
Hindrich 8 – Rocha 7, Bolgado 7, M.Ilie 7, Camora 8 – Fică 7, Djokovic 7, Emerllahu 8 – Korenica 8, L.Munteanu 7, Kamara 8, Abeid, Graovac, Păun 7, Nkololo 6, Juric
Ro
februarie 18, 2022 la 2:30 pm
Iooi ce bine.. Doamne ajuta..
Cat mai multi. Era si timpul🥳🎉
Dorin Marincas
februarie 18, 2022 la 6:32 pm
Aiurea! nivelul de cultura, teatre, cinematogafe, universitati, medicina il au putine orase in Europa, repet… Europa ce sa mai vorbim de Romania!… doar ca oamenii sunt invidiosi… Oradea este frumoasa, imi place dar, este pe teren plat, deci fara dealuri, paduri si alte probleme naturale, poate chiar si asta face diferenta,… parerea mea!
Laszlo Tuka
februarie 20, 2022 la 4:28 pm
Nivelul de trai este același în toată țara, scăzut față de bogățiile țării. Nivelul cultural și de civilizație este mai înalt în Ardeal decât în Oltenia, Moldova, Muntenia și Dobrogea. Există diferențe între localități și în Ardeal. Clujul este mai dezvoltat ca Oradea, există mai multe universități, teatre, instituții culturale, biblioteci, este un oraș multicultural, 100.000 studenți din toată țara. După revoluție în multe orașe, inclusiv în Oradea, au luat ființă universități de medicină și farmacie, fără infrastructură, fără profesori, fără laboratoare, fără biblioteci. Cu toate acestea la Univ de medicină și farmacie din Oradea se dau titluri de profesori „emeriți” la cadre didactice fără rezultate științifice, univ. nu figurează printre 1000 din lume.