Connect with us

ACTUALITATE

MIGRAREA spre Oradea. De ce Oradea în loc de Cluj. Cea mai FRUMOASĂ destinaţie din Europa Art Nouveau e Oradea, NU Clujul

Publicat


oradea top sus vert

Un articol Cluj24 referitor la germenii unei tendinţe a clujenilor de a migra spre Oradea a stârnit discuţii aprinse între cititori. Era vorba de motive care ţin de calitatea vieţii. Revenim azi cu o comparaţie între cele două oraşe, dar din perspectiva frumuseţii clădirilor ei, mai precis al stilului Art Nouveau.

Vezi aici articolul disputat:

Marele PERICOL pentru Cluj: MIGRAREA spre Oradea. „Oraşul poate să decadă semnificativ”. Argumentele unui preşedinte mondial

 

Oradea, prima din Europa, Clujul nu e în top

În aceste zile, publicaţia European Best Destinations a nominalizat Oradea ca fiind cea mai frumoasă destinaţie Art Nouveau din Europa, într-un top de 10 oraşe. Din acest punct de vedere, Oradea întrece oraşe precum Viena, Barcelona sau Budapesta.

oradea top

Oradea Art Nouveau, foto: www.europeanbestdestinations.com

„Datorită schimburilor culturale şi comerciale din secolul al XIX-lea, oraşul Oradea, străbătut de o rută comercială care leagă Europa de Vest de Europa Centrala şi de Est, a devenit un oraş cosmopolit. Considerat adesea unul dintre cele mai frumoase oraşe din România, Oradea este numita şi „La Petite Paris” pentru frumuseţea clădirilor sale şi pentru bunul gust al construcţiilor sale de o bogăţie artistică rară. Veţi ăasi stilul vienez Art Nouveau numit „Secession”, dar şi un art nouveau mai mult în curbe şi motive florale, un stil art nouveau maghiar. În Oradea veţi descoperi decoraţiuni şi fierărie incredibile şi o evolutţe de la stilul Art Nouveau la Art Deco, în special în Hôtel Parc”, scrie publicaţia European Best Destinations.

Din lista publicaţiei European Best Art Nouveau Destinations mai fac parte oraşele Budapesta (Ungaria), Barcelona (Spania), Aveiro (Portugalia), Darmstadt (Germania), Subotica (Serbia), Riga (Letonia), Terrassa (Spania), Ljubljana (Slovenia) şi Viena (Austria). (Amănunte aici: https://www.europeanbestdestinations.com/best-of-europe/best-art-nouveau-destinations-in-europe/?fbclid=IwAR2Pcfot39k79MyOM1IbQpzRhVOOXlpEYozP6XyzjlNXldYSgBHiI0whhbs)

Oradea restaurează, Clujul abia mimează

Autorităţile locale din Oradea şi Bihor au întreţinut şi investit în clădiri, astfel încât bijuteriile arhitecturale să îşi păstreze grandoarea şi frumuseţea. Nu acelaşi lucru putem să-l spunem şi în legătură cu Clujul, care are şi el nenumărate clădiri Art Nouveau, dar care sunt cam lăsate în voia sorţii.

oradea cluj top

Art Nouveau de Cluj, sursa foto: transilvaniareporter.ro

„Clujul are multe astfel de clădiri ale stilului Art Nouveau, Secession. Aceste clădiri din Cluj nu sunt renovate ca lumea, ar trebui renovate. Unele au mai fost renovate, dar trebuie renovate ca lumea. În Oradea arată foarte bine clădirile. Dar un arhitect ar putea să spună mai multe”, spune, pentru Cluj24, istoricul clujean Vladimir Alexandru Bogosavlievici.

Clujul, întrecut de Dej, Oradea, Arad, Timişoara

De altfel, Clujul era, în urmă cu circa 150 de ani, întrecut de multe oraşe transilvănene.

oradea top sus vert

Oradea peste Cluj, şi la propriu, şi la figurat

„La sfârşit de scol 19, Oradea, Aradul, Timişoara, din punct de vedere al numărului de locuitori, erau superioare Clujului. Iar din punct de vedere economic, de asemenea. Norocul Clujului e că a fost centru universitar. Dar şi construcţiile, care au început după 1896, când maghiarii au sărbătorit Milenium. Timişoara, de exemplu, a fost primul oraş iluminat, tramvaiele, construcţiile pe care le au. Clujul, din punctul aceta de vedere era cam pe locul 4. Şi din punct de vedere al meseriaşilor, Dejul avea mai mulţi meseriaşi decât Clujul la sfârşit de secol 19, început de secol 20”, mai spune istoricul clujean.

Art Nouveau de Cluj

Clădirea din Cluj cea mai reprezentativă pentru stilul Art Nouveau este Urania, de pe strada Horea nr. 4. Este o construcţie cu trei etaje, ridicată după planurile arhitectului Geza Keppeter, cu o clădire geamănă la Viena.

oradea cluj urania top

Art Nouveau de Cluj, sursa foto: transilvaniareporter.ro

Există multe alte asemenea clădiri sau măcar cu elemente Art Nouveau. Printre ele se numără clădirea Băncii Naţionale sucursala Cluj, BCU, cele din Piaţa Unirii nr 21, Bulevardul Eroilor 45 etc. Astfel de clădiri sau decoraţiuni Art Nouveau sunt vizibile în toate marile pieţe ale Clujului, inclusiv în cartiere.

(MaAv)

Urmărește știrile Cluj24.ro pe Google News



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Marcel Ciolacu vrea ca România să producă în țară medicamentele esențiale (PE)

Publicat

ciolacu

Creșterea producției autohtone de medicamente și stimularea cercetării în industria farmaceutică este una dintre prioritățile lui Marcel Ciolacu, candidatul PSD la Președinție.

Candidatul PSD la funcția supremă în stat își propune să transforme România într-o țară capabilă să asigure producția internă a medicamentelor esențiale și să ofere un acces echitabil la tratamente tuturor cetățenilor.

Măsuri pentru creșterea producției și cercetării farmaceutice

Planul de țară al lui Marcel Ciolacu pune un accent puternic pe sprijinirea industriei farmaceutice naționale și stimularea cercetării, prin politici economice și fiscale care să crească sustenabilitatea și competitivitatea sectorului farmaceutic.

Concret, Marcel Ciolacu propune scutirea de la plata impozitului pe profit a companiilor farmaceutice, pe o durată de 5 ani, de la punerea în funcțiune a investițiilor în capacități de producție sau garanții de stat de 500 milioane de euro anual pentru investiții, modernizări și achiziția de licențe și brevete.

O Românie competitivă în domeniul farmaceutic

De asemenea, candidatul PSD la alegerile prezidențiale propune alocarea a cel puțin 100 milioane de euro anual, până la 0,3% din PIB, pentru activități de cercetare și inovare în industria farmaceutică.

„Suntem un stat care consumă multe medicamente, prin dimensiune în primul rând. Vedem cât de des apar știri că nu există medicamente. Am ajuns la o cheltuială de 1,2 miliarde de lei pe lună către Casa de Sănătate. Dacă avem acest consum, ca stat mă gândesc cum să fac ca să produc mare parte din acest consum în România”, a declarat recent Marcel Ciolacu, la Cluj, la vizita efectuată la producătorul de medicamente Terapia.

Ciolacu a vorbit, totodată, despre o reindustrializare realizată în parteneriat cu sectorul privat, care să poziționeze România ca un producător de încredere pe piața farmaceutică europeană. După modelul succeselor existente, cum ar fi cel al companiei Terapia, care deține resurse și cunoștințe solide în domeniu, Marcel Ciolacu crede că România poate deveni competitivă în domeniul farmaceutic la nivel internațional, oferind tratamente sigure și accesibile românilor.

Politici pentru creșterea accesibilității și a aprovizionării cu medicamente

Marcel Ciolacu își propune să asigure acces neîngrădit la medicamente, inclusiv în mediul rural, reducerea discontinuităților în aprovizionarea cu medicamente și scurtarea duratei de introducere în compensare a medicamentelor noi.

Astfel, programul său de țară prevede mai multe direcții privind politica în domeniul medicamentului:

  • Încurajarea deschiderii de farmacii în mediul rural și oficine farmaceutice mobile în zonele izolate.
  • Dezvoltarea de noi mecanisme de evaluare și de preț a medicamentelor pentru compensare și menținerea acestora pe piață.
  • Încurajarea consumului de medicamente generice și biosimilare.
  • Dezvoltarea studiilor clinice și încurajarea cercetării pe platforma hub-ului de inovare.
  • Susținerea, prin mecanisme economice, a investițiilor în industria farmaceutică de producție de medicamente în România și crearea Comisiei mixte pentru medicamentele critice, cu reprezentanți din industrie și asociațiile de pacienți.

CMF: 31240010

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO ȘOCANT. Tânăr de 17 ani din Petreștii de Jos, reținut de Poliție după ce a omorât o pisică

Publicat

pisică

Polițiștii Biroului pentru Protecția Animalelor din cadrul IPJ Cluj au dispus, marți, reținerea, pentru 24 de ore, a unui tânăr de 17 ani, din comuna Petreștii de Jos, într-un caz privind infracțiunea de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept.

”Din activitățile investigative a reieșit că, în cursul serii de 10 noiembrie a.c., acesta ar fi aplicat mai multe lovituri unui exemplar felin (pisică), ulterior lovindu-l cu un obiect dur, cauzând moartea acestuia.

Activitățile au fost realizate cu sprijinul polițiștilor Secției 9 Poliție Rurală Turda, sub coordonarea Parchetului de pe lângă Judecătoria Turda”, arată polițiștii clujeni.

Cercetările continuă sub aspectul infracțiunii de uciderea animalelor, cu intenție, fără drept, conform Legii 205/2004 privind protecția animalelor.

Cazul a fost făcut public pe o pagină de Facebook, cu imagini șocante surprinse de pe o cameră de supraveghere.

Citește mai departe

EVENIMENT

FOTO. Șeful Secției Psihiatrie III Cluj-Napoca, Horia George Coman: Consumul de droguri poate începe la vârsta de 12 ani

Publicat

droguri

Secția Psihiatrie III a Spitalului Clinic Județean de Urgență Cluj-Napoca face parte dintr-un program național de Sănătate mintală. Conferențiarul Horia George Coman, șeful secției, spune că aici au fost construite saloane închise care dispun 15 locuri pentru bărbați și 6 locuri pentru femei, toți dependenți de droguri.

Traseul unui dependent de droguri

Psihiatrul clujean a precizat la podcastul Human Hub de pe Cluj24, realizat de Cristina Pintilie Șendrea, că dacă un pacient nu este cooperant, este ținut la izolare cel puțin 24 de ore.

Prezența drogurilor este confirmată de testele de urină, iar condițiile de securitate sunt maxime, pentru că pacienții găsesc de fiecare dată modalități de a scăpa de sub supraveghere.

Testele pot arăta și ce tip de droguri au consumat, de exemplu, marijuana, canabis, amfetamine, ori metamfetamine, dar substanțele care au apărut mai nou nu sunt depistate.

Consumul de droguri poate începe la vârsta de 12 ani, mai spune Coman, astfel că aici ajung tineri, cu vârsta de peste 18 ani, care folosesc deja amestecuri de substanțe pentru a obține rezultatele dorite.

Ce efecte are dependența

Horia George Coman precizează că aceștia au deja multe organe importante din organism afectate. Odată dependența instalată, au loc modificări neuro-anatomice și chimice, care apar la nivelul creierului care persistă în corp până la 30 de ani, iar o reluare a consumului, chiar și după cinci ani de pauză, este periculos, și aduce pacientul în punctul inițial.

”Pacienții sunt stabilizați și externați, dar nu pot sta, din păcate, pentru un tratament de parcurs lung. Există câteva centre private, dar și acolo locurile sunt limitate, iar costurile sunt relativ mari.  Aici este marea carență a României, că nu avem aceste centre de dezintoxicare care să poată să țină un pacient o perioadă mai lungă de timp”, mai declară șeful secției Psihiatrie III.

Consumatori mulți, centre de dezintoxicare puține

La nivel național, se impune înființarea unor centre de dezintoxicare, o problemă care a fost intens mediatizată, dar până acum autoritățile statului nu au luat nicio decizie în acest sens. Ministrul Justiției afirma în primăvară că în jur de două milioane de români consumă droguri, ocazional sau periodic.

 

Citește mai departe

EDUCATIE

Peste 1.300 de candidați vor susține examenul de rezidențiat organizat la Cluj-Napoca de UMF „Iuliu Hațieganu”

Publicat

De

Examen de rezidențiat la UMF Cluj-Napoca

Peste 1.371 din cei peste 10.500 de candidați la nivel național vor susține examenul de rezidențiat la Cluj-Napoca.

Acesta va fi organizat duminică, 17 noiembrie, de UMFIH Cluj, care pune la dispoziția candidaților 16 săli de examen.

Peste 1.300 de candidați vor susține examenul de rezidențiat organizat la Cluj-Napoca de UMF „Iuliu Hațieganu”

În acest an, Ministerul Sănătății a scoas la concurs 4.961 de locuri și 237 de posturi, pentru care vor candida 10.575 de absolvenți din întreaga țară.

În fiecare an examenul se desfășoară în șase centre universitare din țară unde există universități de medicină si farmacie: București, Cluj-Napoca, Iași, Târgu Mureș, Craiova și Timișoara.

Dintre cei 1.371 de candidați care vor susține examenul la Cluj-Napoca, 790 sunt absolvenți de Medicină, 246 sunt absolvenți de Medicină dentară și 335 sunt candidați absolvenți de Farmacie, potrivit reprezentanților UMFIH.

Măsuri speciale pentru examenul care va dura patru ore

Universitatea de Medicină şi Farmacie „Iuliu Haţieganu” va lua măsuri speciale astfel încât proba scrisă să se desfăşoare în condiţii optime pentru toţi cei implicaţi în acest proces, candidați și organizatori.

Specialitățile, numărul de locuri și posturi pentru rezidențiat sunt aprobate prin ordin al ministrului sănătății.

Examenul scris va avea loc duminică 17 noiembrie, de la ora 10:00, are o durată de patru ore și va acoperi trei domenii: medicină, medicină dentară și farmacie.

Acesta va consta într-un test-grilă cu 200 de întrebări pentru fiecare domeniu, identic în toate centrele universitare în care se organizează concursul. Candidații vor afla rezultatele pe loc, după finalizarea examenului, grilele fiind corectate electronic.

16 săli de examen

Pentru a alege un loc sau un post candidații trebuie să obțină un punctaj minim de 60% din punctajul maxim realizat la nivel național. Locurile și posturile disponibile în specialitate vor fi atribuite în ordinea punctajului obținut, în limita pozițiilor publicate în concurs, pe baza unei clasificări naționale pentru fiecare domeniu.

Pentru a asigura condiții optime candidaților, Universitatea de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca a pregătit 16 săli de examen în Cluj-Napoca. Pe lângă amfiteatrele proprii, săli de examen vor fi și în amfiteatre ale Universității Babeș-Bolyai și ale Universității de Știinte Agricole și Medicină Veterinară.

Absolvenții UMFIH Cluj, cea mai mare rată de promovare din țară în ultimii ani

„Examenul național de rezidențiat este o etapă esențială în parcursul profesional al fiecărui viitor medic sau farmacist, iar pentru Universitatea de Medicină și Farmacie <<Iuliu Hațieganu>> din Cluj-Napoca organizarea acestui examen este o responsabilitate majoră. Și în acest an ne asigurăm că examenul se va desfășura fără probleme, cu accent pe transparență și corectitudine, conștienți fiind de importanța acestui concurs pentru cariera fiecărui candidat.

Le urăm mult succes absolvenților nostri și avem încredere că ei, ca tineri medici, medici stomatologi și farmaciști, își vor începe drumul profesional cu încredere, având universitatea noastră ca partener solid în formarea lor”, a transmis prof. dr. Anca Dana Buzoianu, rectorul Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

La concursurile de intrare în rezidențiat din anii trecuți cele mai multe punctaje de peste 800 și cea mai mare rată de promovare din țară, în toate cele trei domenii, medicină, medicină dentară și farmacie, au fost obținute de către absolvenții Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” Cluj-Napoca.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax