ACTUALITATE
Magistrații clujeni continuă protestele. Noua lege va avea efectele severe preconizate în funcționarea sistemului judiciar
Conducerile parchetelor din ţară au hotărât continuarea formelor de protest hotărâte în Adunările Generale. Asta după ce propunerile formulate de reprezentanţii sistemului judiciar nu au făcut obiectul unor „minime” dezbateri, care să permită adoptarea unor soluţii echitabile şi funcţionale.
Astfel, protestele vor continua și la Curtea de Apel Cluj, unde procesele au început să fie amânate deja de o săptămână.
Magistrații clujeni continuă protestele. Noua lege va avea efectele severe preconizate în funcționarea sistemului judiciar
Potrivit unui comunicat al Ministerului Public, la iniţiativa Secţiei pentru procurori a Consiliului Superior al Magistraturii şi a procurorului general al României, luni, a avut loc, la sediul PÎCCJ, o întâlnire cu procurorii-şefi ai DNA, DIICOT şi cu procurorii generali ai parchetelor de pe lângă curţile de apel din ţară, la şedinţă participând, în sistem videoconferinţă, şi prim-procurorii parchetelor de pe lângă tribunale, temele întâlnirii fiind centrate pe stadiul discuţiilor purtate cu reprezentanţii celorlalte autorităţi ale statului în legătură cu proiectul de lege privind pensiile de serviciu ale magistraţilor, arată Agerpres.
Sursa citată precizează că, în cursul discuţiilor, s-au subliniat aspecte referitoare la modificările arbitrare ale condiţiilor de pensionare a procurorilor şi judecătorilor, de natură să creeze „disfuncţii şi inechităţi fără precedent” în sistemul judiciar după anul 1990.
De asemenea, PÎCCJ arată că au fost aduse în discuţie şi alte probleme acute ale sistemului judiciar, precum subdimensionarea schemelor de personal raportat la volumul de activitate, lipsa „cronică„ a resurselor umane, lipsa unor sedii adecvate desfăşurării activităţii.
Citește și: Procese AMÂNATE la Cluj. Judecătorii încep miercuri PROTESTELE. Pensiile de serviciu le sunt amenințate
„Reiterăm, pe această cale, faptul că magistraţii-procurori nu resping ideea adoptării unei legislaţii privind sistemul de pensii, exprimându-şi deja acordul cu privire la o serie de modificări propuse, precum necesitatea ca pensia să nu depăşească salariul în plată, necesitatea existenţei unei vechimi efective în magistratură şi a unei perioade reduse în celelalte profesii asimilate etc.
În acelaşi timp însă, aplicarea intempestivă şi fără niciun studiu prealabil de impact al acestor modificări are aptitudinea de a crea disfuncţionalităţi majore în sistemul judiciar, atât prin pensionarea imediată a unui număr semnificativ de judecători şi procurori, cât şi prin afectarea severă a capacităţii de atragere în profesie de noi magistraţi, cu riscul producerii unor consecinţe grave, pe termen lung, pentru buna funcţionare a sistemului judiciar, grevat oricum de o criză de personal fără precedent”, a transmis Parchetul General.
Ministerul Public susţine că există parchete în ţară care funcţionează cu unul sau doi procurori.
„Pentru o corectă înţelegere a dimensiunii exacte a fenomenului, trebuie arătat că, în prezent, există deja peste 20 de parchete de pe lângă judecătorii care funcţionează cu un singur procuror sau fără niciun procuror numit, activitatea desfăşurându-se la cote de avarie, prin delegarea provizorie a câte unui procuror de la alte unităţi de parchet. De asemenea, şi la nivelul parchetelor superioare situaţia este la fel de dramatică, existând 3 parchete de pe lângă tribunal care funcţionează cu 1-2 procurori, la o competenţă teritorială aferentă unui judeţ”, se menţionează în comunicat.
Totodată, procurorii susţin că implementarea unei măsuri cu impact imediat va genera „un blocaj” în sistemul judiciar.
„Implementarea unor măsuri cu impact imediat asupra funcţionării sistemului judiciar, fără adoptarea corelativă a unor măsuri administrative menite să absoarbă şocul sistemic produs – precum o reaşezare a hărţii administrative a instanţelor şi parchetelor, adoptarea unui mecanism de triere a cauzelor pe criterii de oportunitate etc. – va genera un blocaj la nivelul sistemului judiciar, cu consecinţe greu de prevăzut pe viitor”, arată sursa citată.
Din această perspectivă, Parchetul General spune că reprezentanţii sistemului judiciar au propus mai multe variante de amendament, concepute pe baza unor date tehnice aprofundate, care aveau aptitudinea de a corespunde atât necesităţii operării unor modificări la regimul pensiei de serviciu, cât şi imperativului asigurării unei normale funcţionări a sistemului judiciar, fără a obţine însă şi o dezbatere „reală şi onestă” a acestor propuneri în cadrul comisiilor de specialitate.
„Ca atare, având în vedere iminenta adoptare a noii legislaţii, anunţată pentru ziua de miercuri, şi efectele severe preconizate în ceea ce priveşte funcţionarea sistemului judiciar, din perspectiva resursei umane, precum şi faptul că propunerile formulate de reprezentanţii sistemului judiciar nu au făcut obiectul unor minime dezbateri, care să permită adoptarea unor soluţii echitabile şi funcţionale, s-a hotărât continuarea formelor de protest hotărâte în Adunările Generale ale procurorilor, în acord şi cu măsurile adoptate în acest sens la nivelul instanţelor de judecată”, precizează Ministerul Public.
De asemenea, PÎCCJ transmite că, în cadrul aceleiaşi şedinţe, s-a hotărât, în condiţiile în care prevederile noii legi vor adânci problemele generale de sistem, legate de lipsa acută de resurse umane şi de condiţiile din ce în ce mai dificile de muncă generate de acestea, se va avea în vedere adoptarea unor forme mai severe de protest.
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
EVENIMENT
FOTO. Caravana NetZeroCities a încheiat al patrulea popas la Cluj-Napoca: 800 de participanți și 28 de „Nebrazi” premiați
Caravana NetZeroCities, desfășurată între 12 și 15 decembrie la Cinema Dacia, a adus publicului activități deosebite, de la expoziții captivante, la „Târgul de Nebrazi”. Evenimentul a adus împreună sute de clujeni dornici să exploreze soluții sustenabile și idei creative pentru un oraș mai prietenos cu mediul.
Caravana NetZeroCities, organizată de către Asociația Urbannect, a încheiat al patrulea popas desfăşurat între 12 şi 15 decembrie la Centrul de Cultură Urbană Cinema Dacia. Aceasta a reprezentat etapa finală a unui periplu parcurs de caravană prin cartierul Mănăştur, în cadrul activităţii pilot a municipiului Cluj-Napoca’s Pilot parte a proiectului Blueprint for Net-Zero Apartment-block Neighbourhoods – Proiect pentru cartiere de locuinţe colective neutre climatic.
Discuţii pe marginea tematicii neutralităţii climatice
În programul acestui popas clujenii au putut vizita expoziţia outdoor în care au fost prezentate misiunile partenerilor proiectului, au participat la proiecţia „Contraste” a călătorului fotograf Septimiu Bizo, au participat la întâlniri cu partenerii proiectului, la discuţii pe marginea tematicii neutralităţii climatice.
Copiii au fost primiţi de Gea Negustor, care a explicat pe înţelesul tuturor ce înseamnă amprenta de carbon şi au participat la două piese de teatru cu actorii de la Magic Puppet.
Târg de „Nebrazi”
Sâmbătă a fost ziua dedicată expoziţiei „Târgul de Nebrazi”. În foaierul cinematografului au fost expuşi douăzeci și opt de Nebrazi (pomi de sărbători confecţionaţi din materiale reciclate) aduşi de cetăţeni ai municipiului, elevi de la Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, studenţi de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism din cadrul UTCN.
Seara de sâmbătă s-a încheiat cu jurizarea Nebrazilor şi acordarea premiilor în valoare totală de 1.000 de lei. Premiul întâi a fost acordat unui colectiv de studenţi din anul I de la Facultatea de Arhitectură şi Urbanism format din Ardeleanu Mara, Bledea Razvan, Bejenaru Mario, Șimon Florina, Timofte Erika, Aștefanoaie Luca, Ududec Alexandra și Bordeianu David. Premiul doi a fost acordat unui grup de elevi al Liceului de Arte Vizuale „Romulus Ladea” format din elevi din clasele IX-XI, îndrumat de arhitect Diana Ianaciuc, iar premiul trei a fost acordat ex-aequo, către Bogdan Chiorean, Ariana Tatar și Bucur Loredana-Alexandra.
Cei 28 de Nebrazi sunt opera unui număr de 93 creatori, cu vârste cuprinse între 14 și 76 de ani. De-a lungul celor patru zile de activitate au participat un număr de 800 de cetățeni.
Creativitate și sustenabilitate
Târgul de Nebrazi este un proiect iniţiat de Asociația Urbannect în 2017 şi are ca scop apropierea de valorile de mediu atât prin salvarea unui pom viu cât şi prin popularizarea conceptului economiei circulare printr-un mecanism atractiv şi creativ.
„Dorim să ajungem la cetăţenii de toate vârstele şi să îi îndemnăm să adopte un comportament responsabil, intrând în acelaşi timp în jocul simpatic şi interactiv al participării la workshopurile de făcut Nebrazi şi la expoziţia unde pot admira creaţiile inedite ale altor participanţi. Vă invităm să vizitaţi albumele online cu Nebrazi de la ediţiile 2017, 2018 şi 2024”, a transmis Asociația Urbannect.
În cadrul proiectului, Asociația Urbannect a anunțat concursul online NetZeroChamp, care va continua sensibilizarea publicului cu privire la neutralitatea climatică printr-o competiție deschisă tuturor.
Pe 21 decembrie, la ora 11.21, are loc solstițiul de iarnă 2024. Din acest punct durata zilei începe să crească timp de șase luni, până la solstițiul de vară. Ziua ține sub nouă ore, iar noaptea are peste 15 ore.
În ultimii patru ani, solstițiul de iarnă a fost pe 21 decembrie, cu excepția anului trecut, când a fost pe data de 22. În ziua solstițiului, Soarele va răsări cu câteva minute înainte de ora 8.00 şi va apune în jurul orei 16.30, scrie Hotnews.
Când va fi SOLSTIȚIUL de iarnă, cea mai SCURTĂ zi din an
În 2025, solstițiul va fi tot pe 21 decembrie, la ora 17.03.
Deși normal este ca vremea să fie rece în această perioadă, în ultimii ani au fost câteva cazuri în care temperaturile au depășit 15 grade C în zonele de deal și de câmpie, culminând și cu temperaturi de 20 grade C. Astfel de zile anormal de calde au fost în 2015 și 2019. Prognoza ANM indică pentru data de 21 decembrie, maxime cuprinse între 0 și 9 grade C.
Ce se întâmpla în istorie în ziua solstițiului de iarnă
Populațiile din vechime țineau multe sărbători în preajma solstițiului, chiar dacă nu aveau așa de multe cunoștințe de astronomie precum are omenirea în prezent.
Erau procesiuni în locurile considerate sfinte, se țineau festinuri cu mâncare, băutură și ritualuri magico-religioase. Oamenii sărbătoreau faptul că ziua începea să crească, mai ales după luni întregi de frig și de întuneric, în condițiile în care era scump să iluminezi casele cu lumânări sau opaițe. Aceste sărbători erau un mod grozav de a rupe monotonia.
Cultul Soarelui era extrem de important pentru oamenii din vechime.
Celții țineau ospețe uriașe cu mâncare, băutură și focuri întreținute prin arderea multor trunchiuri de copac, în cinstea faptului că zilele începeau să devină tot mai lungi, după solstițiu.
Cum arată cerul în aceste zile
Seara se vede planeta Venus, care apune la ora 20:10. Saturn și Jupiter se află deja pe cer când se face noapte. Marte răsare la ora 19:20. Venus se vede seara, începând cu ora 17, înspre sud-vest, direcția în care a apus Soarele. Planeta se vede ca o stea foarte strălucitoare pe fundalul cerului destul de aproape de orizont. Se poate vedea până pe la ora 20, când apune. Se află în constelația Capricornus.
Imediat cum se face seară (în jurul orei 17) se vede și Saturn, care la acea oră se află deja înspre sud. Nu este foarte strălucitor și nu se vede foarte sus pe cer, dar nu pâlpâie și asta o deosebește de o stea. Planeta rămâne pe cer până la ora 22:50.
Ce stele se văd
Cea mai strălucitoare stea din Perseus se numește Mirfak (alpha Persei) și se poate identifica ușor ca steaua strălucitoare de sub W-ul format de stelele din Cassiopeia. A doua stea ca strălucire din Perseus se numește Algol (Ochiul diavolului), o stea a cărei strălucire variază în timp, din cauza acoperirii reciproce a două stele. Locul unde se află Algol reprezintă poziția capului Meduzei, monstrul decapitat de Perseus.
Ce spun astronomii
Momentul solstițiului de iarnă, respectiv al începutului iernii astronomice, are loc în jurul datelor de 21 și 22 decembrie. Începând de la această dată, până la 22 iunie, durata zilelor va crește continuu, iar cea a nopților va scădea în mod corespunzător.
La această dată, durata zilei are valoarea minimă din an, de 8 ore și 50 minute, iar durata nopții are valoarea maximă, de 15 ore și 10 minute (pentru București). În emisfera sudică a Pământului fenomenul are loc invers, momentul respectiv marcând începutul verii astronomice.
Denumirea de solstițiu („Soarele stă”) este dată de faptul că la data respectivă are loc schimbarea gradientului mișcării Soarelui în raport cu declinațiile acestuia.
„Axa polilor Pământului își păstrează direcția fixă în spațiu”
Iarna meteorologică începe teoretic la 1 decembrie, iar începutul iernii astronomice este marcat de un moment precis, cel al solstițiului de iarnă. El este legat de mișcarea anuală aparentă a Soarelui pe sfera cerească, ce reprezinta consecința mișcării reale a Pământului în jurul Soarelui.
Axa polilor Pământului își păstrează (în primă aproximație) direcția fixă în spațiu, ea fiind înclinata cu 66° 33′ față de planul orbitei terestre. Din acest motiv, Soarele parcurge în decurs de un an cercul sferei cerești numit „ecliptică”, a cărui înclinare față de ecuatorul ceresc este de 23° 27′.
La momentul solstițiului de iarnă, Soarele se află în emisfera australă a sferei cerești, la distanța unghiulară maximă de 23° 27′ sud față de ecuator, el efectuând mișcarea diurnă în lungul cercului paralel cu ecuatorul ceresc, numit „tropicul Capricornului”. Aceasta explică, pentru latitudinile medii ale Terrei, inegalitatea zilelor și a nopților, precum și succesiunea anotimpurilor.
La data solstițiului de iarnă, Soarele răsare cu 23° 27′ la sud de punctul cardinal est și apune tot cu același unghi spre sud față de punctul cardinal vest. La momentul amiezii el „urcă” – ținând cont de latitudinea medie a tării noastre, de 45° – la numai 21° față de orizont.
EVENIMENT
Doi sportivi de la CS Universitatea Cluj, pregătiti pentru a obține rezultate excepționale pe GHEAȚĂ
În perioada 20-21 decembrie, la Inzell, în Germania, se vor desfășura Cupa României și Campionatul Național de poliatlon pentru seniori la patinaj viteză. Sportivii clubului Universitatea Cluj sunt pregătiți pentru a obține rezultate excepționale pe gheață.
„Raluca Ștef va lua startul în probele de 500 m, 1.000 m, 1.500 m și 3.000 m. De asemenea, Adrian Firar va concura în probele de 500 m, 1.000 m, 1.500 m și 5.000 m. Sportivii vor fi însoțiți de antrenorii Gheorghe Pârv și Horia Timiș.
Doi sportivi de la CS Universitatea Cluj, pregătiti pentru a obține rezultate excepționale pe GHEAȚĂ
Ambii sportivi sunt hotărâți să își pună în valoare abilitățile, oferindu-si oportunitatea de a-și îmbunătăți recordurile personale.
Vă urăm mult succes”, scrie pe site-ul clubului.
Foto: CSU Cluj
Clujenii au luat cu asalt mall-ul Vivo, vineri seara, pentru cumpărăturile de Crăciun. Coloana de mașini de la ieșirea din Cluj spre Florești creează imagini spectaculoase surprinse din dronă.
În prag de sărbători, traficul de pe DN1 s-a transformat într-o adevărată provocare pentru șoferi. Un cititor Cluj24 a surprins imagini impresionante din dronă care arată coloanele nesfârșite de mașini la ieșirea din Cluj-Napoca spre Florești, în zona mall-ului Vivo. Aglomerația pare să anunțe un weekend la fel de intens.
Imaginile aeriene surprinse cu drona dezvăluie o perspectivă spectaculoasă asupra șirurilor lungi de mașini, care se întind pe mai mulți kilometri, dar și parcările pline ale centrului comercial.
Un weekend la fel de aglomerat, înainte de Crăciun?
Aglomerația de vineri seara va continua, cel mai probabil, și în weekend, pe măsură ce oamenii se grăbesc să finalizeze lista de cumpărături pentru masa de Crăciun și cadouri.
Sursa: Sergiu Răzvan
nelu
iunie 27, 2023 la 8:46 am
DEMISIA tuturor MAGISTRATILOR CARE NU LE CONVINE. PE LOC!!!!!! Asigurarea cu RESURSA UMANA DIN RANDUL AVOCATILOR..ca este de unde!!!!!!!! Sa vedeți cum se întorc la MUNCA……!!! Nu se poate așa ceva LACOMIEI SI BATAIE DE JOC LA ADRESA OAMENILOR CU PROCESE PE ROL!!!!