Connect with us
Advertisement
Advertisement

EVENIMENT

Procese AMÂNATE la Cluj. Judecătorii încep miercuri PROTESTELE. Pensiile de serviciu le sunt amenințate

Publicat


curtea de apel

Judecătorii Curții de Apel Cluj vor începe protestele ceea ce înseamnă că se vo judeca doar cauzele urgente. Nemulțumirea cea mai mare este anunțul Guvernului privind iminenta modificare a pensiilor de serviciu.

Judecătorii Curţii de Apel Cluj, întruniţi marți în Adunarea Generală, au decis, cu unanimitatea celor prezenţi, ca, începând cu data de 21 iunie 2023, să adopte forma de protest a amânării judecării cauzelor, cu excepţia cauzelor urgente mai jos menţionate, până când puterea legiuitoare va respecta statutul şi munca tot mai împovărătoare de la an la an, atât a judecătorilor, cât şi a personalului auxiliar de specialitate.

Procese AMÂNATE la Cluj. Judecătorii încep miercuri PROTESTELE. Pensiile de serviciu le sunt amenințate

„Sistemul judiciar se află într-o starea de criză acută a resurselor umane, în condiţiile în care 1.129 de posturi de judecător sunt deja vacante. Mai grav, funcția de judecător nu mai este atractivă pentru absolvenții de vârf ai facultăților de drept, dat fiind că, deși a scăzut media necesară admiterii în magistratură la nota șase de la nota opt, locurile scoase la concurs rămân an de an parţial neocupate”, arată reprezentanții Curții de Apel Cluj, într-un comunicat de presă.

Aceștia mai spun că volumul extrem de muncă în rândul judecătorilor, agravat de plecările masive din sistemul judiciar, în contextul incoerenţei şi lipsei de transparenţă a puterii legiuitoare, subdimensionarea schemelor de personal, numărul foarte mare de cauze ce trebuie gestionate de judecători, incompatibilitățile şi interdicţiile profesiei sunt aspecte ce trebuiau cântărite de legiuitor, atunci când a decis să „lovească nemeritat corpul judecătorilor, prin afectarea statutului şi a independenţei, prin lezarea chiar a demnităţii profesiei”.

Judecătorii atrag atenția asupra crizei de personal

Reprezentanții Curții de Apel Cluj au mai precizat că pe data de 6 iunie, judecătorii din întreaga ţară, prin adunările generale, au atras atenţia asupra gravelor probleme ridicate de acest proiect, solicitând ca orice soluţie legislativă să fie urmarea unui dialog între puterea judecătorească şi puterile legislativă şi executivă.

De atunci nu s-a înregistrat niciun progres, ci, mai mult, amendamentele lansate intempestiv în spațiul public în data de 29 mai 2023 au fost menținute, la fel cum a fost menținută și afirmația făcută de reprezentanții celorlalte puteri privind adoptarea acestora în scurt timp, în pofida punctelor de vedere clare, exprimate ferm de instanțele judecătorești, fiind ignorată, de către reprezentanții celorlalte puteri și deschiderea spre dialog a instanțelor.

În aceste condiții, criza de personal expune sistemul judiciar la destructurare, cu efecte negative greu de înlăturat, afectând în mod direct dreptul la un proces echitabil al fiecărui cetăţean.

„Facem cunoscut opiniei publice faptul că regretăm profund că am fost nevoiţi să recurgem la această formă de protest, însă este în interesul societăţii ca statutul judecătorului să fie unul puternic, respectat şi independent.
Statutul judecătorului nu este un privilegiu al acestuia, ci este dreptul societăţii de a avea o justiţie independentă şi imparţială. Independenţa judecătorului nu poate face obiectul negocierii politice, iar un corp profesional desconsiderat nu va mai oferi societăţii acele garanţii de independenţă, atât de necesare.

Reglementarea pensiei de serviciu, şi nu specială, pentru magistrați este un drept recunoscut de legiuitor de-a lungul timpului, existența acesteia fiind justificată în mod obiectiv de statutul judecătorilor care impune obligații și responsabilități, interdicții și incompatibilități, limitări care nu se regăsesc la alte categorii profesionale, constituind așadar o compensație a rigorii statutului judecătorilor.

Eliminarea acestei componenţe a independenţei judecătorului este în dezacord cu jurisprudenţa constantă a Curţii Constituţionale care a decis că eliminarea acestei pensii pentru judecători este contrară exigențelor actuale, pe care importante documente internaționale le exprimă în mod direct cu privire la drepturile judecătorilor, în considerarea importanței rolului acestora în apărarea statului de drept”, se mai arată în comunicatul Curții de Apel Cluj.

De asemenea, judecătorii întruniți în Adunarea Generală au decis să sesizeze Președintele Înaltei Curți de Casație şi Justiție, Avocatul Poporului, Președintele României, Preşedintele Camerei Deputaţilor, Preşedintele Senatului, pentru a sprijini întregul corp al magistraţilor, prin formularea obiecţiilor de neconstituționalitate la Curtea Constituţională a României.

De asemenea, s-a hotărât mandatarea preşedintelui Curţii de Apel Cluj în adoptarea unei rezoluţii de către preşedinţii curţilor de apel, în cadrul întâlnirii ce se va desfăşura la Iași, în data de 30 iunie, în raport de stadiul procesului legislativ de la acel moment.

Ce cauze vor fi judecate la Curtea de Apel Cluj

Pentru a reduce la minim prejudicierea interesele justiţiabililor, Adunarea Generală a decis judecarea, pe parcursul protestelor, a următoarelor cauze:

  • în materie non penală: suspendarea executării hotărârilor, suspendarea executării actelor administrative, suspendarea executării silite, măsuri asiguratorii şi ordonanţe preşedinţiale; măsuri de protecţie a minorilor în situaţii de urgenţă; tutelă; curatelă; ordin de protecţie; declararea ca indezirabili; incidente procedurale şi strămutări privind cauzele de mai sus.
  • în materie penală: cereri de competenţa judecătorului de drepturi şi libertăţi, cu excepţia celor care au ca obiect contestaţie privind durata procesului, dosare cu inculpaţi faţă de care s-au luat măsuri preventive în cauză, măsuri preventive, măsuri asigurătorii şi măsuri de siguranţă, contestaţii la executare care privesc aceste măsuri; cauze în care răspunderea penală este susceptibilă de a fi prescrisă în termen scurt; incidente procedurale privind cauzele de mai sus.

Pensiile speciale, impozitate

Reforma pensiilor speciale este un jalon din PNRR a cărui neîndeplinire ar atrage pierderea a aproape 3 miliarde de euro.

Vârsta de pensionare a magistraților ar urma să crească treptat. De asemenea, până în acest moment, potrivit ministrului Muncii Marius Budăi, procentul de impozitare propus în cazul pensiilor speciale ar fi 15%, pentru ce depășește salariul mediu net pe economie, nu cel brut.Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

VIDEO. Aproape 100 de grefieri au protestat în stradă la Cluj. Primesc doar 75% din salariu. Justiție „pe datorie”

Publicat

De

Aproximativ 100 de grefieri de la toate instanțele din Cluj au protestat, luni, în fața Tribunalului. Aceștia cer achitarea integrală a salariilor aferente lunii noiembrie 2023.

Grefierii clujeni nu sunt la primul protest din această lună. Angajații instanțelor clujene au mai multe nemulțumiri legate de salarizare, dar cea mai mare problemă a lor este că de 7 luni de zile primesc doar 75% din salariu.

VIDEO. Aproape 100 de grefieri au protestat în stradă la Cluj. Primesc doar 75% din salariu. Justiție „pe datorie”

Grefierii au ieșit în fața Tribunalului Cluj cu pancarte pe care scria „Niciun ban în plus timp de 6 ani!”, „Plătiți integral salariile!” și „Justiție <<pe datorie>>!”.

Aceștia spun că nu mai au nicio altă soluție decât protestul pentru că nu primesc drepturi salariale legale.

„Salariile noastre au rămas la nivelul anului 2018. Avem hotărâri judecătorești care sunt definitive și care nu sunt puse în plată. De 7 luni primim salariul în cuantum de 75%, nu integral. Nu dorim majorarea salariilor, ci punerea în plata a salariilor integral”, a declarat Roxana Zaharie.

 

Axeasta a mai explicat fapătul că salariile lor au crescut în tranșe, fiind eșalonate pe o perioadă de 5 ani. Însă în 2023, a cincea tranșă nu a fost acordată.

„Explicația este că nu există bani. Ni se spune că nu sunt bani la buget pentru a se achita salariile integral. Am așteptat 7 luni în spranța că vor fi plătie, nu mai avem ce să facem, e singura noastră soluție”, a mai spus Roxana Zaharie despre protestul grefierilor clujeni.

Grefierii vor continua protestele până când revendicările lor vor fi soluționate. Astfel, aceștia vor întocmi acte numai în cauzele considerate urgente, potrivit legii sau apreciate ca atare de către instanţă sau prin hotărârile adunărilor generale ale judecătorilor din instanțele în care își desfășoară activitatea.

Mai mult, în ziua votării bugetului de stat pentru anul 2024 aceștia vor întrerupe activitatea în instanțe și parchete timp de 4 ore.

Mai multe despre revendicările gefierilor puteți vedea AICI.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

VIDEO. Casă făcută scrum într-un incendiu la Someșu Rece. Pompierii au luptat 4 ore cu flăcările. De la ce a pornit

Publicat

De

Un incendiu de proporții a distrus duminică noaptea o casă din localitatea clujeană Someșu Rece. O femeie a făcut atac de panică și a fost consultată de medici.

Pompierii din cadrul Detașamentului 2 Cluj-Napoca s-au deplasat de urgență pentru a stinge un incendiu de casă în localitatea Someșu Rece – Uzina.

Apelul de urgență a venit în jurul orei 23:10, iar la fața locului s-a deplasat imediat echipajul de la Garda de Intervenție Gilău.

Casă făcută scrum într-un incendiu la Someșu Rece. Pompierii au luptat 4 ore cu flăcările. De la ce a pornit

Ulterior, forțele au fost suplimentate cu două autospeciale de mare capacitate și autoscara de la Detașamentele 1 și 2 Cluj-Napoca.

Potrivit ISU Cluj, incendiul s-a manifestat generalizat la o casă de aproximativ 120 de metri pătrați, cu posibilitatea de extindere la vecinătăți. Astfel, pe lângă operațiunile de stingere, pompierii au acționat pentru protejarea imobilelor din vecinătate.

Flăcările au fost stinse în limitele găsite.

Pe parcursul intervenției, o femeie care a suferit un atac de panică a fost evaluată de paramedicii SMURD, însă nu a fost transportată la spital.

Misiunea a durat aproximativ 4 ore, iar cauza probabilă a incendiului este coșul de fum izolat necorespunzător, au mai transmis reprezentanții ISU Cluj.

Foto și video: ISU Cluj

Citește mai departe

EVENIMENT

Mandorlini, după egalul CFR cu FCSB: Sunt puțin supărat pentru că trebuia să câștigăm

Publicat

Antrenorul CFR Cluj, Andrea Mandorlini, susține că echipa sa a jucat foarte bine în primele 20 de minute în partida de duminică seara din Gruia cu FCSB și că putea închide partida dacă ar fi dus scorul la 2-0. Acesta a recunoscut că este supărat pentru că ceferiștii trebuiau să câștige.

Mandorlini, după egalul CFR cu FCSB: Sunt puțin supărat pentru că trebuia să câștigăm

Citește și FOTO. CFR Cluj-FCSB, 1-1. Deși n-au jucat la EGAL, clujenii se mulțumesc cu el

”Partida a avut 2 faze, noi am avut primele 20 de minute și am avut câteva mari ocazii după 1 la 0, pentru a închide partida, dar nu am închis-o din cauza unor erori tehnice pe care le-am făcut. Ei au marcat, au egalat, au avut încredere, iar noi am făcut schimbări, pentru că am avut jucători care erau obosiți.

În primele 20 de minute, noi am făcut un meci foarte bun și meritam să mai marcăm un gol. Sunt puțin supărat pentru că trebuia să câștigăm”, a sus Mandorlini după meci.

Putea fi 2-o

Acesta consideră că în primele 20 de minute CFR putea face 2-0 și a lăudat FCSB spunând că e o echipă de calitate, fiind, totuși, liderul Superligii.

Antrenorul CFR a precizat că la golul anulat al lui Florinel Coman, a văzut fault.

”Când echipa joacă, joacă cel mai bine. Așa cum joacă acum CFR, cu limitările tehnice, echipa face un campionat foarte bun”, a conchis antrenorul clujenilor.

 

 

Citește mai departe

ECONOMIE

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Aurul și francul au atins noi MAXIME

Publicat

În ultimele săptămâni, în piețele globale, se manifestă o majorare a plasamentelor în active considerate „sigure”, precum aurul, moneda elvețiană sau cea japoneză, dar și unele mai riscante, precum criptomonedele.

Tendința este pusă pe seama incertitudinilor referitoare la modul în care marile bănci centrale vor gestiona politicile lor monetare pentru a evita scăderea economică, în timp ce inflația se află pe un trend descendent. Un alt motiv care stimulează cererea de „refugii” sunt conflictele armate din Ucraina și Orientul Mijlociu și creșterea tensiunii în cazul Taiwanului.

ANALIZĂ. Radu Georgescu: Aurul și francul au atins noi MAXIME

Majorarea cererii de metal galben, cei mai mari cumpărători fiind cei instituționali, precum băncile centrale, au ridicat cotația unciei la începutul săptămânii la un record de 2.135,39 dolari iar prețul gramului de aur calculat de BNR a urcat la maximul istoric de 303,8212 lei, mai mult cu peste 12% față de sfârșitul anului trecut. Marcările de profit și reglarea portofoliilor au făcut ca metalul galben să scadă vineri la 1.993 – 2.033 dolari, astfel că prețul gramului a coborât la 300,4044 lei.

Joi, a venit rândul monedei elvețiene să se aprecieze la 0,94 – 0,945 franc/euro, la circa opt ani după ce Banca Națională a Elveției a surprins prin renunțarea la plafonul de 1,20 franc/euro. În piața locală cursul a atins, în aceeași zi, un maxim istoric de 5,2769 lei. La sfârșitul săptămânii, media a coborât la 5,2613 lei, iar în următoarea perioadă se așteaptă atingerea unor noi recorduri.

„Indicele ROBOR la trei luni (…) a scăzut de la 6,25 la 6,24%”

Volatilitatea cursului euro, principala armă a BNR în lupta cu inflația, s-a rezumat la culoarul 4,9672 – 4,9681 lei, cel de vineri fiind stabilit la 4,9677 lei. Culoarul de tranzacționare la nivelul întregii săptămâni s-a îngustat la 4,966 – 4,97 lei.

Vineri, indicele ROBOR la trei luni, în funcţie de care sunt calculate dobânzile la majoritatea creditelor în lei contractate înainte de mai 2019, a scăzut de la 6,25 la 6,24%. Indicele la șase luni, folosit la calcularea ratelor la creditele ipotecare, s-a consolidat la 6,21% iar cel la 12 luni a coborât de la 6,38 la 6,37%.

„Euro a scăzut de la aproape 1,09 dolari la 1,0724 dolari”

În perioada analizată, Finanțele au atras 1,5 miliarde lei, față de un volum programat de 500 milioane, la un randament mediu anual de 6,43%, iar titlurile sunt scadente în octombrie 2026. La o altă licitație cu scadența în iunie 2024, statul s-a împrumutat cu 500 milioane lei, cu un randament de 6,04%/an.

Săptămâna aceasta, Trezoreria a programat patru licitații cu titluri de stat care au scadența în ianuarie 2026, cu o valoare de 575 milioane lei, în octombrie 2028, în aprilie 2030 și în octombrie 2033, fiecare cu o valoare de 460 milioane lei.

Euro a scăzut de la aproape 1,09 dolari, la începutul săptămânii, la 1,0724 dolari, la sfârșitul ei, când piețele americane s-au închis la 1,0764 dolari. În piața locală, cursul monedei americane a crescut joi la 4,6140 lei, dar a scăzut vineri la 4,6059 lei.

„Bitcoin a crescut vineri până la 44.367 dolari”

Aprecierea bancnotei verzi a survenit după publicarea unor date pozitive venite din partea pieței muncii americane, unde a scăzut șomajul, care ar putea determina Rezerva Federală să întârzie momentul începerii procesului de reducere a dobânzii de politică monetară.

Media lirei sterline a încheiat săptămâna la 5,7949 lei, față de 5,7886 lei, la începutul ei.

Bitcoin a crescut vineri până la 44.367 dolari, mai sus cu circa 14% față de începutul săptămânii. Ethereum a urcat, la rândul său, până la 2.402 dolari. La sfârșitul săptămânii tranzacțiile se realizau în culoarul 43.628 – 44.025 dolari, respectiv 2.334 – 2.359 dolari.

Analiza cuprinde perioada 4 – 8 decembrie

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax