Connect with us

ACTUALITATE

UPDATE Lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda va fi dat în folosință marți, 30 noiembrie, cu restricții. Fără FESTIVISM

Publicat


Lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda va fi dat în circulație marți, după finalizarea unor lucrări minore, dar cu restricție de circulație pe o porțiune de 1 km, unde se va merge pe o singură bandă, a anunțat luni Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Ministrul a precizat că nu va avea loc o inaugurare oficială, pentru că „nu este loc de festivism”.

Ministrul a anunțat posibilitatea dării în folosință a lotului chiar de la preluarea mandatului, la finele săptămânii trecute, iar în weekend a verificat stadiul de execuție al lucrărilor.

Traficul restricționat pe o bandă pe sens

UPDATE Ministerul Transporturilor și Infrastructurii informează că marți, 30 noiembrie 2021, deschide circulația pe Lotul 2 din Autostrada Sebeș – Turda, conform Planului de Management de Trafic aprobat de către CNAIR și IGPR.

”Menționăm că traficul va rămâne restricționat pe o bandă pe sens, pe o distanță de 1,5 km, până în luna aprilie-mai 2022.
În zona Dealului Oiejdea, unde au apărut alunecări de teren, una dintre căi nu este încă finalizată. Ca atare, pe acest sector -de 1,5 km- se va circula în ambele sensuri, dar pe o singură cale, în regim de Drum Național. Situația a impus limitarea vitezei la 60 km/h în zona respectivă, dar și limitarea la 100 de km/h pe restul lotului 2”, arată ministerul.

Constructorul va trebui să monteze toate elementele de siguranță și să semnalizeze prin marcaje provizorii zonele unde acestea nu sunt definitivate.

Pentru că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și CNAIR pun pe primul loc interesul public au luat decizia deschiderii circulației anul acesta, dar cu restricțiile impuse de situația din teren.

Deschiderea circulației nu va însemna însă că Antreprenorul va fi scutit de finalizarea tuturor lucrărilor, așa cum prevede contractul. Deși se află în întârziere, antreprenorul și-a asumat că încheie toate lucrările, până în aprilie 2022.

Grindeanu a verificat lotul

„Am fost să verific ce se întâmplă pe Lotul 2 Sebeş – Turda. Azi de dimineaţă i-am chemat la Minister pe cei care se ocupă direct de proiect şi beneficiarii: CNAIR. Şi având în vedere că mai sunt câteva lucruri minore care pot fi terminate până mâine, odată cu finalizarea acestor lucrări, mâine după-masă se va da drumul la Lotul 2 Sebeş – Turda, cu restricţiile pe care le-am anunţat inclusiv de vineri şi anume acel kilometru unde va fi circulaţia pe o singură bandă.

Vreau ca aceste lucruri să se desfăşoare normal. Domnul director Pistol vă anunţ că odată terminată acea predare-primire sau dare în circulaţie lucrurile trebuie să se desfăşoare normal, cum trebuie şi de acum încolo. Fără festivisme, fără tăieri de panglici, fără chestiuni care nu-şi au locul, pentru că nu e loc de festivism.

Datoria statului faţă de cetăţeni este una mare, de 30 de ani. Am făcut lucrurile acestea pe repede-înainte pentru că exista riscul să mai stăm 3-4-5-6 zile cu lucrurile terminate şi nefolosit acel tronson. Am fost, am făcut verificări, am luat toate măsurile de siguranţă şi am discutat cu colegii din Minister. Imediat cum sunt finalizate ultimele şi pot fi făcute până mâine, acest tronson va fi dat în circulaţie, astfel încât de la Sebeş la Cluj să se poată circula în regim de autostradă, cu acele restricţii şi insist.”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

Informații suplimentare

Contractul pentru Lotul 2 al A10 (Sebeș-Turda) a fost semnat în noiembrie 2014, cu Asocierea Aktor S.A.- S.C. Euroconstruct Trading SRL și avea inițial ca termen de finalizare a lucrărilor luna octombrie 2016.
La momentul semnării, valoarea contractului era de aproximativ 550 de milioane de lei, fără TVA, o sumă deloc mică pentru acea perioadă. În atribuțiile Asocierii intra, conform contractului, inclusiv elaborarea Proiectului Tehnic, în baza căruia urma să se construiască acest sector de autostradă.
Însă, chiar propriul proiect a început să creeze probleme Antreprenorului, care a intrat într-o cascadă de întârzieri. Astfel, o lucrare care ar fi trebuit să dureze 2 ani, a ajuns să dureze peste 7 ani.
Aceasta în condițiile în care pe toate celelalte 3 Loturi ale A10, se circulă deja, pe primele două încă din vara anului 2018.
Nici acum nu se poate vorbi despre recepția lucrării, ci doar despre deschiderea circulației, între Alba Iulia Nord și Aiud, unde se află cei aproximativ 24 de km ai Lotului 2, nefinalizat în totalitate, din cei 70 de km ai A10.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Alertă veterinară în Cluj! Babesioza face ravagii printre câini din cauza invaziei de căpușe

Publicat

Spitalul Veterinar Transilvania trage un semnal de alarmă în Cluj-Napoca, unde cazurile de babesioză la câini, o boală transmisă de căpușe, au înregistrat o creștere îngrijorătoare în ultimele luni.

Babesioza, o boală gravă transmisă prin mușcătura de căpușe — în special de nimfe, forme extrem de mici și greu de detectat — poate duce la complicații severe și chiar la decesul animalului, dacă nu este tratată prompt.

„În ultimele luni, pericolul babesiozei a devenit tot mai prezent în orașele Sibiu și Cluj-Napoca. Creșterea alarmantă a populațiilor de căpușe, favorizată de mediul specific și de lipsa unui control eficient, a dus la apariția unui val de cazuri de îmbolnăviri în rândul animalelor de companie”, spun specialiștii de la Spitalul Veterinar Transilvania.

Care sunt simptomele bolii?

Printre simptomele specifice babesiozei se numără:

  • febra mare
  • slăbiciunea
  • anemia severă
  • icterul
  • în stadii avansate, insuficiența renală

Evoluția este rapidă, iar în lipsa unui tratament de urgență, boala poate fi fatală, mai atrag atenția medicii veterinari.

Măsuri de prevenție

Veterinarii clujeni recomandă stăpânilor de animale să ia măsuri de prevenție urgente:

  • Aplicarea tratamentelor antiparazitare (tablete, pipete, zgărzi);
  • Verificarea zilnică a blănii câinelui;
  • Evitarea zonelor cu vegetație înaltă;
  • Prezentarea imediată la medic la apariția oricărui simptom suspect.

Clujenii sunt sfătuiți să nu trateze cu superficialitate acest risc, mai ales în sezonul cald, când activitatea căpușelor atinge cote maxime.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

FOTO. Misiuni salvatoare pentru doi bebeluși, cu elicopterul SMURD. Au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj

Publicat

Două misiuni aeriene cu elicopterul SMURD, desfășurate luni, 28 aprilie, au oferit o nouă șansă la viață pentru doi bebeluși din Satu Mare și Maramureș.

Ziua de 28 aprilie 2025 a marcat două intervenții critice ale echipajelor SMURD, dedicate salvării vieții celor mai vulnerabili pacienți: copiii. Un bebeluș de doar 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterele SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca, în urma unor situații medicale grave.

Doi bebeluși au primit o nouă șansa la viață la Spitalul Județean Cluj

Starea celor doi copii urmează să fie monitorizată atent de specialiștii din Cluj-Napoca.

„Ieri, 28 aprilie 2025, două misiuni aeromedicale SMURD au fost dedicate salvării celor mai mici dintre noi. Un copil de 7 luni din Borșa, județul Maramureș, și un nou-născut din Satu Mare au fost transportați de urgență cu elicopterul SMURD la Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii din Cluj-Napoca. Ambele intervenții au presupus mobilizarea rapidă și coordonarea impecabilă a echipelor aeromedicale, care au acționat cu profesionalism și dăruire pentru a le oferi micuților șansa la viață.

Pe chipurile celor implicați se citește nu doar responsabilitatea unei misiuni dificile, ci și bucuria sinceră de a putea face bine. Devotamentul, empatia și implicarea echipajelor SMURD rămân o constantă în fiecare intervenție, indiferent de gradul de dificultate.

Aceste intervenții arată, încă o dată, eficiența sistemului integrat de urgență din România. De la piloții Inspectoratului General de Aviație al MAI (IGAV), medicii, paramedicii și asistenții SMURD, ambulanțierii și echipajele medicale SAJ, până la voluntari – toți au acționat exemplar, în misiunea de salvare a micuților. Felicitări tuturor colegilor implicați în aceste intervenții!”, a transmis Departamentul pentru Situații de Urgență.

 

Citește mai departe

EVENIMENT

CFR Cluj anunță măsuri DRASTICE pentru derby-ul cu „U” Cluj: Nu mai putem accepta ca suporterii noștri să fie scuipați, înjurați

Publicat

cfr

În contextul tensiunilor de după ultimul derby dintre CFR și „U” Cluj, clubul din Gruia anunță o serie de măsuri speciale pentru derby-ul cu Universitatea Cluj, programat sâmbătă, 3 mai 2025.

Decizia vine după incidentele repetate din confruntările directe, soldate cu distrugeri, amenzi, plăți întârziate și agresiuni asupra suporterilor. Reprezentanții clubului clujean transmit că „s-au săturat ca Gruia să devină ținta violenței și batjocurii”, punând pe primul plan siguranța fanilor proprii.

„Un derby înseamnă, fără dubiu, o confruntare intensă, o dorință arzătoare pentru triumf și un prilej de sărbătoare, mai ales dacă ne referim la un meci între două echipe din același oraș. În ultimele derby-uri de Cluj, însă, am ajuns la spitalizări, daune materiale și morale, dosare penale și procese în instanță.

„Ne-am săturat ca Gruia, casa noastră, să devină mereu ținta agresiunilor”

Ceea ce pentru fanii Universității înseamnă divertisment, pentru clubul nostru înseamnă pierderi: distrugerea bannerelor publicitare, distrugerea scaunelor și băilor, ceea ce a necesitat multiple reparații pentru care clubul U Cluj și-a asumat responsabilitatea și angajamentul că le va plăti (semnând și o tranzacție). Din păcate plata, parțială, s-a realizat doar ieri, 28 aprilie 2025, după acționarea în instanță, la o distanță de opt luni și, deloc surprinzător, cu doar cinci zile înaintea unui nou meci direct.

Ne-am săturat ca Gruia, casa noastră, să devină mereu ținta agresiunilor, a distrugerii și a batjocurii, și nu mai putem accepta ca suporterii noștri să fie scuipați, înjurați și ridicați mereu de pe scaunele lor. Ne-am săturat, în egală măsură, și de promisiunile repetate ale clubului oaspete legate de oferirea biletelor în inelul superior, garanții care anunțau „deschidere” și „bună colaborare”, ajungând ca, în ultimul duel direct, să se folosească de o serie de tertipuri pentru a-i încurca pe suporterii noștri din a urmări derby-ul Clujului din zona promisă”, au transmis reprezentanții CFR Cluj.

Acces restricționat la bilete

Accesul la bilete pentru meciul cu „U” Cluj de pe Stadionul Dr. Constantin Rădulescu va fi restricționat și condiționat. Astfel, doar suporterii CFR care au fost prezenți la semifinala Cupei României cu Farul își vor putea achiziționa tichete, iar abonații pot cumpăra câte un bilet suplimentar pentru alți fani.

Universitatea Cluj va primi un număr de 1.158 de bilete în Peluza 1, sectoarele 27 și 28, iar însemnele clubului oaspete vor fi permise strict în aceste zone.

„În baza acestor fapte, invocând mai ales ultima noastră confruntare directă ajunsă și în presa internațională, clubul nostru a luat o decizie care, deși va fi profund contestabilă, este singura care poate asigura siguranța suporterilor noștri.

Cine va putea cumpăra bilete pentru derby-ul Clujului?

Astfel, la meciul de sâmbătă, 3 mai, cu U Cluj, biletele vor fi vândute în acest mod:

  • suporterii noștri, care și-au cumpărat bilet cu valoare la meciul cu Farul Constanța din semifinalele Cupei României și l-au scanat la turnicheți, își pot achiziționa bilete, pe aceleași locuri, și la meciul cu U Cluj. Cei care și-au achiziționat bilete online vor primi un email, pe aceeași adresă folosită în momentul achiziției, prin care pot finaliza plata. Cei care și-au achiziționat bilete de la casele din Gruia vor trebui să prezinte fizic biletul, tot la casierie, pentru a-și putea cumpăra bilet la derby, în zilele de miercuri, joi și vineri, în intervalul 12:00-17:00.
  • abonații și deținătorii de pachete de play-off pot cumpăra de la case câte un bilet pentru alți suporteri CFRiști, în zilele de miercuri, joi și vineri, în intervalul 12:00-17:00. Acest lucru se aplică celor care au plătit pentru un abonament sau pentru un pachet de play-off în acest sezon.
  • în semn de reciprocitate, clubul nostru va oferi galeriei U Cluj un procent similar cu cel oferit nouă în meciul tur din play-off (proporțional cu capacitatea stadionului nostru), în Peluza 1, în sectorul 28 și, parțial, în sectorul 27, însumând un număr de 1158 de bilete. Tot din rațiuni de siguranță, fularele și însemnele clubului oaspete vor fi permise exclusiv în aceste două sectoare, fiind interzise în restul stadionului”, au mai transmis cei de la CFR Cluj.

Prețurile biletelor

Prețurile biletelor pentru meciul cu U Cluj:

  • ⁠ ⁠Peluză – 35 lei
  • ⁠ ⁠Tribuna 2 – 40 lei
  • ⁠ ⁠Tribuna 1 – 45 lei
  • ⁠ ⁠VIP B – 150 lei
  • ⁠ ⁠Sky Lounge – 280 lei
  • ⁠ ⁠Business Lounge – 580 lei

„În fața oricărei rivalități și a oricăror rațiuni financiare, siguranța suporterilor noștri va fi mereu pusă pe primul loc”, au mai arătat reprezentanții clubului.

Citește mai departe

EVENIMENT

Incidentul de la Huedin s-a petrecut pe șantierul căii ferate. Cei doi copii care au murit aveau doar 4 și 6 ani

Publicat

Momente de coșmar la Huedin, după ce doi băieți de 4 și 6 ani au murit înecați într-o groapă cu apă aflată pe un șantier feroviar de pe strada Fildului.

Incidentul a avut loc în după-amiaza zilei de 29 aprilie, iar în ciuda intervenției rapide a echipajelor medicale, micuții nu au mai putut fi salvați. Polițiștii au deschis o anchetă pentru a stabili cu exactitate cum s-a produs tragedia.

„În data de 29 aprilie, în jurul orei 16:40, Poliția orașului Huedin a fost sesizată cu privire la faptul că doi minori ar fi căzut într-o groapă cu apă (canal) aflată în incinta unui șantier amenajat pentru lucrări la sectorul de cale ferată, situat pe strada Fildului din localitate.

La fața locului intervin echipaje medicale pentru acordarea asistenței de specialitate celor doi minori, identificați ca fiind 2 băieți de 4, respectiv 6 ani.

Cercetări pentru a stabili cum s-a produs incidentul

Polițiștii efectuează cercetări pentru stabilirea cu exactitate a circumstanțelor în care s-a produs incidentul și pentru dispunerea măsurilor legale care se impun.

În pofida manevrelor de resuscitare aplicate de echipajele specializate, cadrele medicale au fost nevoite să constate decesul ambilor minori la fața locului”.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate