EVENIMENT
FOTO. Vapor de croazieră construit din piese LEGO, vedeta expoziției de la Muzeul Etnografic al Transilvaniei Cluj-Napoca
Muzeul Etnografic al Transilvaniei găzduiește expoziția de iarnă LEGO organizată de Asociația Brickenburg, evenimentul având loc până duminică, 12 ianuarie.
Evenimentul, devenit deja o tradiție, aduce laolaltă construcții originale din piese LEGO, dar și modele oficiale impresionante prin dimensiuni.
Expoziția, dedicată mai ales copiilor, pune în realitate desenele copilăriei, fie că vorbim despre Barbie sau Frozen, Harry Potter sau secvențe din filmul Avatar.
Vaporul, piesa centrală a expoziției
Piesa centrală din acest an este un vapor, la care, după spusele organizatorului, s-a pierdut numărul pieselor folosite.
,,Câte piese are nu vă putem spune, nu pentru că ar fi un secret, dar nimeni a numărat piesele pe care le folosește într-un model. Este impresionant în nava realizată de colegul și care este expusă pentru prima dată acum la această expoziție că ne amintește atât de grandoarea navelor de croazieră, cât și de vacanțele la care începem să visăm deja, fiindcă tocmai am început lucrul.
Proiectele pot să dureze de la zile sau săptămâni până la ani de zile, ca să spun așa. Lucrarea respectivă, de vreo 6 luni lucrează colegul la la ea’’, a spus pentru Cluj24 Sever Alicu, organizatorul expoziției.
Despre Asociația Brickenburg și orarul de vizitare a expoziției
Asociația este formată din pasionați ai sistemului LEGO, oameni care se implică în construcții originale. Expoziția conține lucrări deosebite, care au fost la expoziții internaționale din domeniu, iar altele sunt acum expuse în premieră.
De asemenea. există și o zonă interactivă în care copiii pot să își dea frâu liber imaginației și să construiască tot ce vor din piese LEGO.
Orarul de vizitare al expoziției este următorul:
• Sâmbătă 11 ianuarie – orele 11.00. – 19.00 (ultima intrare 18.40)
• Duminică 12 ianuarie – orele 11.00 – 17.00 (ultima intrare 16.40).
Prețul unui bilet este de 10 lei.
Andreea Ungur
Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:
CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger
ACTUALITATE
Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni
În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii.
Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.
Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.
Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.
Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.
Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.
”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.
Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.
Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.
De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.
Dosar retrimis procurorului
Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.
S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.
Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.
Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.
Pompierii din cadrul Detașamentului 1 Cluj-Napoca intervin vineri seara la un accident rutier petrecut pe centura Vâlcele-Apahida.
”În accident au fost implicate un autoturism și un autocamion, însă din fericire nu au existat victime încarcerate. Trei persoane sunt evaluate de către echipajele medicale, iar la misiune iau parte o autospecială cu modul de descarcerare și două ambulanțe SMURD.
Toate cele trei persoane prezintă, la o primă evaluare, afecțiuni ușoare”, a transmis ISU Cluj.
Te-ai întrebat vreodată de ce fluturii au aripile atât de colorate sau care este simțul cel mai bine dezvoltat al albinelor? În perioada 17-26 ianuarie 2025, în Iulius Mall Cluj are loc „Expoziția educativă de Fluturi și Albine Vii”, unde poți admira sute de exemplare de fluturi din specii deosebite, precum și mii de albine.
Morpho Polyphemus, fluturele alb din Mexic, Caligo Memnon, cunoscut și sub denumirea de „bufnița uriașă”, Papilio Palinurus, sau „coada rândunicii de smarald”, și Doleschallia bisaltide, denumit „frunza de toamnă” datorită culorilor arămii ale aripilor, sunt doar câteva dintre speciile spectaculoase care pot fi admirate în cadrul expoziției din Atriumul Iulius Mall Cluj.
FOTO. Sute de FLUTURI și mii de albine vii, la Iulius Mall Cluj
Fluturii se află într-o seră de șase metri lungime, special amenajată cu plante exotice și elemente decorative, unde aceștia zboară liberi printre vizitatori. Expoziția oferă cadrul ideal pentru a observa și admira în detaliu coloritul spectaculos al fiecărui exemplar.
Expoziția include și peste 4.000 de albine, expuse în stupi transparenți, care permit participanților să vadă fagurii și modul în care albinele își îngrijesc regina.
Accesul la expoziție se face pe bază de bilet, care poate fi achiziționat online de pe site-ul iabilet.ro. Prețul unui bilet este de 25 de lei, iar pentru grupuri de peste 10 persoane, prețul unui bilet este de 15 lei, iar accesul însoțitorului este gratuit. Copiii cu vârsta sub trei ani beneficiază de intrare gratuită.
Intrarea la expoziție se face în grupuri de maximum cinci persoane, la fiecare 10 minute, pentru a păstra un mediu optim pentru insecte. Programul de vizitare este între 10:00 și 22:00.
În cadrul „Expoziției educative de Fluturi și Albine Vii” vor fi prezenți și reprezentanți ai organizatorului, care vor oferi informații și răspunsuri la întrebările vizitatorilor curioși.
Vino la Iulius Mall Cluj și descoperă una dintre cele mai spectaculoase expoziții dedicate insectelor!
Frederic Fauthoux, selecționerul Franței, a anunțat baschetbaliștii convocați la lotul național cu puțin peste o lună înainte de primul meci din următoarea fereastră internațională, „Cocoșii galici” sunt aproape calificați la EuroBasket 2025.
Reprezentativa Hexagonului are un bilanț perfect în grupa E, din care mai fac parte Bosnia și Herzegovina, Croația și Cipru, după primele etape. Elevii lui Fauthoux mai au de jucat în fața Croației și Bosniei la finalul lunii februarie.
”Adam Mokoka, extrema celor de la U-BT Cluj-Napoca, a fost convocat din nou la prima reprezentativă a vicecampioanei olimpice. El a jucat și în precedenta fereastră, în cele două partide cu Cipru din luna noiembrie.
Aceste apariții au fost primele pentru jucătorul campioanei României în tricoul naționalei de seniori. El a avut o prestație echilibrată, adăugând 6 puncte, 6 recuperări, 2 pase decisive și 2 intercepții. Câteva zile mai târziu, el a încheiat cu 8 puncte, 3 recuperări și 2 pase decisive”, arată baschet.ro.
Ceilalți 11 jucători chemați la lotul francez pentru februarie sunt Evan Fournier, Andrew Albicy, Isaia Cordinier, Jaylen Hoard, Yoan Makoundou, Theo Maledon, Amine Noua, Elie Okobo, Vincent Poirier, Neal Sako și Matthew Strazel.
Meciurile Franței
Programul meciurilor jucate de Franța în ultima rundă a preliminariilor pentru EuroBasket 2025:
Vineri, 21 februarie – Croația vs. Franța
Luni, 24 februarie – Franța vs. Bosnia și Herzegovina
Cine este Adam Mokoka
Baschetbalistul Adam Mokoka (26 de ani) s-a născut în 18 iulie 1998 la Paris. Are o înălțime de 1,96 m și joacă la U-BT Cluj-Napoca din septembrie 2023.
CULTURA
Expoziție inedită la Cluj, o hală de producție găzduiește operele a 18 artiști și a 11 designeri
„Cérémonie des vœux – L’Art s’invite dans l’Industrie et le design aussi”, recepția de Anul Nou a Clubului Francofon de Afaceri Cluj și a Institutului Francez se va desfășura în 21 ianuarie, de la ora 18:30, la sediul Pfeiffer Vacuum România din Parcul Nervia din Apahida. Aici va avea loc o expoziție inedită într-o hală de producție.
Ajuns la cea de-a treia ediție, evenimentul reunește, pe lângă comunitatea de business francofonă, și comunitatea internațională, alături de reprezentanți ai mediului cultural, academic, diplomatic și politic. De asemenea, recepția este o oportunitate extraordinară de întâlnire cu artiștii locali.
Evenimentul din acest an include două expoziții: una de artă, realizată sub coordonarea Georgetei-Olimpia Bera, artist vizual și curator, și una de design realizată de Adrian Balcău, designer și curator. Va fi cea mai mare expoziție organizată, în Cluj, într-un spațiu privat, la care vor participa în total 18 artiști și 11 designeri.
Experiență interesantă
„Suntem onorați că anul acesta Pfeiffer Vacuum România este gazda acestui eveniment. Recepția, dar și cele două expoziții vor avea loc în cea mai nouă zonă de producție a companiei noastre. Este vorba despre o extensie a clădirii de producție, de 12.000 mp, inaugurată la începutul lunii decembrie. Va fi o experiență extrem de interesantă atât pentru publicul prezent, pentru membrii comunității noastre, dar și pentru echipa noastră.”, a declarat Pascal Fesneau, administratorul Pfeiffer Vacuum România.
Astfel, în cadrul „Cérémonie des vœux – L’Art s’invite dans l’Industrie et le design aussi”, un întreg etaj al halei de producție Pfeiffer Vacuum România se va transforma în poate cea mai mare expoziție de artă realizată în Cluj într-un spațiu neconvențional.
18 renumiți artiști își expun operele de artă în cadrul acestui eveniment realizat sub coordonarea Georgetei-Olimpia Bera, artist vizual și curator.
Colaborarea artă-industrie
„Expoziția ”L’Art s’invite dans l’Industrie 3” se configurează pe linia deja tradițională a colaborării dintre artă și industrie. Mediul industrial și de afaceri își manifestă în continuare disponibilitatea de a susține proiectele creative de pictură, sculptură, instalație și noile medii artistice, atât prin facilitarea producției de autor cât și prin implicarea efectivă în proiecte colaborative in situ.
Spațiul industrial, manifestat sub forma unui imens atelier de creație, devine de fiecare dată un loc de expunere incitant pentru receptarea mesajului artistic. Transpunerea obiectului de artă într-un circuit efemer precum evenimentul ciclic al celebrării Anului Nou pune în joc însuși potențialul lizibil al artei. Expunerea de față, care facilitează pe deplin accesul publicului prezent la materialul artistic și la experiența cât se poate de reală, cea mediată de intenția creatorului, se evidențiază în evenimentul celei de-a treia ediții ”L’Art s’invite dans l’Industrie”.
Astfel, expoziția reprezintă un eșantion al întâlnirii viziunilor de parteneriat în vederea producției asupra căreia arta, prin capacitatea sa de expresie și de valorizare, se angajează să ofere cât mai multe chei de receptare.” , a menționat Olimpia Bera.
Artiștii care își expun operele de artă în acest cadru inedit pot fi descoperiți răsfoind catalogul acestei expoziții: https://bit.ly/Cérémoniedesvœux
Design de mobilier
Cea de-a doua expoziție din cadrul „Cérémonie des vœux – L’Art s’invite dans l’Industrie et le design aussi” este dedicată designului de mobilier și de obiect și este realizată de Adrian Balcău, designer și curator.
11 designeri își vor prezenta creațiile în cadrul celei mai mari expoziții organizate în Cluj într-un spațiu industrial, hala de producție a Pfeiffer Vacuum Romania.
„ Cluj Design Corner este o expoziție cu piese unicate sau în serii limitate a câtorva din cei mai interesanți designeri de mobilier și de obiect din Cluj-Napoca. E o selecție de obiecte de design de autor, de colecție fabricate local cu meșteri foarte pricepuți.
Această expoziție e menită să surprindă spiritul creativ al orașului Cluj-Napoca și capacitatea acestuia pentru inovație.”, a menționat Adrian Balcău, curator.
Puteți descoperi designerii care participă la acest eveniment din catalogul expoziției: https://shorturl.at/hFgRQ
Despre Clubul Francofon de Afaceri Cluj
Creat în 2011, Clubul Francofon de Afaceri (C.FAC) Cluj este unul dintre cluburile de afaceri implicate activ în dezvoltarea economică a Clujului.
Încă de la înființare, clubul și-a propus să contribuie la dezvoltarea economică și la promovarea francofoniei în regiunea Clujului. Printre obiectivele sale concrete se numără: crearea și dezvoltarea unei rețele, crearea de strategii comune, cooperarea și încurajarea inovației economice, dezvoltarea sectorului francofon de ocupare a forței de muncă în Transilvania, deschiderea spre perspective economice în spațiul francofon.
De-a lungul timpului, componența C.Fac s-a dezvoltat semnificativ. Astfel, dacă, la început, asociația avea 17 membri, în 2024, C.Fac a ajuns să numere 65 de membri, reușind să traverseze cu succes perioade dificile pentru mediul de business, cum a fost pandemia.
Alături de Charles Roussel, din Consiliului Director al Asociației mai fac parte: Bogdan Herea, Președinte fondator, Mathieu Widsgowski, vicepreședinte, Alina Pop, vicepreședinte, Ioana Bud și Pascal Fesneau.