Connect with us

ACTUALITATE

UPDATE Lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda va fi dat în folosință marți, 30 noiembrie, cu restricții. Fără FESTIVISM

Publicat


Lotul 2 al autostrăzii Sebeș – Turda va fi dat în circulație marți, după finalizarea unor lucrări minore, dar cu restricție de circulație pe o porțiune de 1 km, unde se va merge pe o singură bandă, a anunțat luni Sorin Grindeanu, ministrul Transporturilor.

Ministrul a precizat că nu va avea loc o inaugurare oficială, pentru că „nu este loc de festivism”.

Ministrul a anunțat posibilitatea dării în folosință a lotului chiar de la preluarea mandatului, la finele săptămânii trecute, iar în weekend a verificat stadiul de execuție al lucrărilor.

Traficul restricționat pe o bandă pe sens

UPDATE Ministerul Transporturilor și Infrastructurii informează că marți, 30 noiembrie 2021, deschide circulația pe Lotul 2 din Autostrada Sebeș – Turda, conform Planului de Management de Trafic aprobat de către CNAIR și IGPR.

”Menționăm că traficul va rămâne restricționat pe o bandă pe sens, pe o distanță de 1,5 km, până în luna aprilie-mai 2022.
În zona Dealului Oiejdea, unde au apărut alunecări de teren, una dintre căi nu este încă finalizată. Ca atare, pe acest sector -de 1,5 km- se va circula în ambele sensuri, dar pe o singură cale, în regim de Drum Național. Situația a impus limitarea vitezei la 60 km/h în zona respectivă, dar și limitarea la 100 de km/h pe restul lotului 2”, arată ministerul.

Constructorul va trebui să monteze toate elementele de siguranță și să semnalizeze prin marcaje provizorii zonele unde acestea nu sunt definitivate.

Pentru că Ministerul Transporturilor și Infrastructurii și CNAIR pun pe primul loc interesul public au luat decizia deschiderii circulației anul acesta, dar cu restricțiile impuse de situația din teren.

Deschiderea circulației nu va însemna însă că Antreprenorul va fi scutit de finalizarea tuturor lucrărilor, așa cum prevede contractul. Deși se află în întârziere, antreprenorul și-a asumat că încheie toate lucrările, până în aprilie 2022.

Grindeanu a verificat lotul

„Am fost să verific ce se întâmplă pe Lotul 2 Sebeş – Turda. Azi de dimineaţă i-am chemat la Minister pe cei care se ocupă direct de proiect şi beneficiarii: CNAIR. Şi având în vedere că mai sunt câteva lucruri minore care pot fi terminate până mâine, odată cu finalizarea acestor lucrări, mâine după-masă se va da drumul la Lotul 2 Sebeş – Turda, cu restricţiile pe care le-am anunţat inclusiv de vineri şi anume acel kilometru unde va fi circulaţia pe o singură bandă.

Vreau ca aceste lucruri să se desfăşoare normal. Domnul director Pistol vă anunţ că odată terminată acea predare-primire sau dare în circulaţie lucrurile trebuie să se desfăşoare normal, cum trebuie şi de acum încolo. Fără festivisme, fără tăieri de panglici, fără chestiuni care nu-şi au locul, pentru că nu e loc de festivism.

Datoria statului faţă de cetăţeni este una mare, de 30 de ani. Am făcut lucrurile acestea pe repede-înainte pentru că exista riscul să mai stăm 3-4-5-6 zile cu lucrurile terminate şi nefolosit acel tronson. Am fost, am făcut verificări, am luat toate măsurile de siguranţă şi am discutat cu colegii din Minister. Imediat cum sunt finalizate ultimele şi pot fi făcute până mâine, acest tronson va fi dat în circulaţie, astfel încât de la Sebeş la Cluj să se poată circula în regim de autostradă, cu acele restricţii şi insist.”, a declarat ministrul Sorin Grindeanu.

Informații suplimentare

Contractul pentru Lotul 2 al A10 (Sebeș-Turda) a fost semnat în noiembrie 2014, cu Asocierea Aktor S.A.- S.C. Euroconstruct Trading SRL și avea inițial ca termen de finalizare a lucrărilor luna octombrie 2016.
La momentul semnării, valoarea contractului era de aproximativ 550 de milioane de lei, fără TVA, o sumă deloc mică pentru acea perioadă. În atribuțiile Asocierii intra, conform contractului, inclusiv elaborarea Proiectului Tehnic, în baza căruia urma să se construiască acest sector de autostradă.
Însă, chiar propriul proiect a început să creeze probleme Antreprenorului, care a intrat într-o cascadă de întârzieri. Astfel, o lucrare care ar fi trebuit să dureze 2 ani, a ajuns să dureze peste 7 ani.
Aceasta în condițiile în care pe toate celelalte 3 Loturi ale A10, se circulă deja, pe primele două încă din vara anului 2018.
Nici acum nu se poate vorbi despre recepția lucrării, ci doar despre deschiderea circulației, între Alba Iulia Nord și Aiud, unde se află cei aproximativ 24 de km ai Lotului 2, nefinalizat în totalitate, din cei 70 de km ai A10.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

ACTUALITATE

Dosarul de diplome false de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, torpilat de judecătorii clujeni

Publicat

În toamna lui 2019, procurorii clujeni au cerut, fără succes, arestarea preventivă a cinci cadre didactice de la Universitatea de Medicină și Farmacie (UMF) Cluj-Napoca, printre care se afla și fostul rector Marius Bojiță, sub acuzații de abuz în serviciu și instigare la fals. Vineri au fost analizate probele din dosar, iar judecătorii nu au fost încântați de modul în care au lucrat procurorii. 

Practic au fost emise 30 de diplome de participare la cursuri de formare profesională pentru farmaciști, fără ca aceștia să fi fost examinați.

Alături de Marius Bojiță mai sunt inculpate în dosar Miere Doina, Hegheș Simona Codruța, Banc Roxana și Filip Lorena.

Potrivit procurorilor, „în perioada 16.11.2016-29.11.2016, UMF Cluj-Napoca a fost organizat la disciplina Analiza medicamentului cursul de perfecţionare postuniversitară cu titlul ,,Calitatea medicamentului – Metode moderne aplicate în studii de stabilitate” cod 439 curs la care figurează ca şi participante un număr de 30 de persoane.

Concluzionând asupra faptelor numiţilor Bojița Marius şi Hegheduș Simona Codruța rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise, fie prin evaluarea neriguroasă a acestora materializată prin discuţii libere sau chiar schimb de opinii.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate”, se arată în referatul de arestare preventivă.

Totodată, niciunul dintre participanţi nu a achitat taxa de înscriere anterior datei începerii cursurilor.

”Dintre cele 9 persoane care au fost înscrise la curs, doar 2 dintre acestea au achitat taxa de înscriere înainte de prima zi a cursului, respectiv F.A.O. şi T.L.R. însă ambele persoana au achitat taxa de înscriere de 100 de lei în data de 22.11.2016, adică la o zi după prima dată de evaluare.

Concluzionând asupra faptelor numitelor D.M., F.L. şi B.R. rezultă că activitatea didactică a acestora se caracterizează de îndeplinirea în mod necorespunzător a atribuţiilor de serviciu ale acestora, fie prin nesusţinerea activităţii didactice, fie prin susţinerea acesteia într-un mod parţial, fie prin neevaluarea persoanelor înscrise.

Acest mod de exercitare a atribuţiilor de serviciu de cadru didactic în cadrul UMF Cluj-Napoca a condus la vătămarea intereselor legitime ale universităţii prin neoferirea serviciilor de educaţie pentru care aceasta a fost înfiinţată şi a societăţii prin oferirea creditelor EFC necesare obţinerii avizului anual de liberă practică a farmaciştilor, fiind astfel lăsate să activeze în domeniul farmaceutic persoane care nu şi-au dovedit cunoştinţele de specialitate.

De asemenea, modalitatea de exercitare a atribuţiilor de serviciu de către numitele D.M., F.L. şi B.R. a condus la obţinerea pentru persoanele participante la curs a unui folos necuvenit constând în 20 de credite EFC. Dovada acestor credite s-a efectuat prin emiterea de către UMF Cluj-Napoca a 9 diplome de participare care atestă o împrejurare mincinoasă, respectiv că persoanele în cauză au obţinut 20 de credite EFC ca urmare a parcurgerii unui curs de formare profesională prin care au dobândit cunoştinţe şi abilităţi în vederea asigurării unui act farmaceutic de calitate”, arată procurorii.

Dosar retrimis procurorului

Judecătorii au decis, vineri, să admită în parte contestaţiile formulate de inculpați împotriva încheierii penale nr. 237/09.04.2021 a Judecătoriei Cluj-Napoca  în ceea ce priveşte greşita respingere a excepţiilor vizând nulitatea actelor efectuate anterior sesizării din oficiu şi nulitatea declaraţiei martorei M. I. şi dispoziţia de începere a judecăţii.

S-a constatat nulitatea absolută a tuturor actelor efectuate şi obţinute anterior sesizării din oficiu din data de 12.12.2017 de către IPJ Cluj Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice.

Au fost respinse mai multe note explicative și înscrisuri depuse la dosar.

Decizia de vineri a fost transmisă Parchetului de pe lângă Judecătoria Cluj-Napoca, procurorul urmând a comunica judecătorilor de cameră preliminară dacă menţine dispoziţia de trimitere în judecată ori solicită restituirea cauzei în termen de 5 zile de la comunicarea încheierii.

Citește mai departe
Publicitate

ACTUALITATE

(P) Cum investești în unul dintre cei mai importanți indici bursieri americani numit S&P 500?

Publicat

S&P

Indicele S&P 500 este un barometru-cheie al economiei Statelor Unite, recunoscut la nivel mondial pentru că reprezintă performanța celor mai mari companii americane. Lansat în 1957, acest indice reflectă evoluția valorică a 500 de companii de top listate pe bursele din SUA. Află ce înseamnă să investești în S&P 500, cum funcționează acest indice, cum poți profita de oportunitățile pe care le oferă, având în vedere riscurile asociate, dar și cum poți începe să tranzacționezi acest indice cu ajutorul platformei XTB.

Ce este S&P 500?

Indicele S&P 500, sau Standard & Poor’s 500, este un indice de piață care măsoară performanța acțiunilor celor mai mari 500 de companii cotate la bursă în Statele Unite. Este o măsură esențială pentru investitorii care doresc să monitorizeze pulsul economiei americane.
Companii de renume precum Apple, Microsoft și Berkshire Hathaway fac parte din acest indice, care este calculat pe baza capitalizării bursiere a acțiunilor aflate în circulație. Investiția în S&P 500 XTB este considerată de mulți drept un indicator al încrederii în economia și în succesul pe termen lung al companiilor americane.

Cum este construit și cum funcționează S&P 500?

Comisia responsabilă pentru gestionarea S&P 500 utilizează o serie de criterii riguroase pentru a selecta companiile incluse în acest indice. Printre acestea se numără capitalizarea de piață, lichiditatea, domiciliul companiei, profitabilitatea și faptul că acțiunile trebuie să fie listate la NYSE sau NASDAQ.

Actualizarea compoziției acestui indice are loc trimestrial, incluzând doar cele mai relevante și mari companii pentru a reflecta corect economia americană. Fiecare companie inclusă în S&P 500 are o pondere specifică în indice, ceea ce înseamnă că cele mai mari și importante companii au un impact mai semnificativ asupra valorii sale.

Care este rolul S&P 500 în investiții?

S&P 500 este un indice larg folosit de investitori pentru a evalua starea generală a pieței de acțiuni și a economiei SUA. Datorită diversității sale, oferă o imagine detaliată asupra diferitelor sectoare – de la tehnologie la sănătate și finanțe.

Printre avantajele investiției în acest indice se numără faptul că este relativ stabil și bine diversificat. În plus, având în vedere capitalizarea mare a companiilor incluse, indicele este considerat mai puțin volatil în comparație cu alți indici bursieri.

Cu toate acestea, este esențial să subliniem faptul că, la fel ca orice investiție în acțiuni, implică riscuri semnificative, iar randamentele istorice nu garantează performanțe viitoare similare.

Cum să începi tranzacționarea indicelui S&P 500 (US500) cu XTB?

Pentru cei care doresc să investească în S&P 500, platforma XTB oferă multiple opțiuni. Investitorii pot utiliza contracte pentru diferențe (CFD-uri), care permit speculații asupra mișcărilor de preț fără a deține activele subiacente. Este important să menționăm că CFD-urile sunt instrumente cu efect de levier, ceea ce poate spori atât profiturile, cât și pierderile.

XTB oferă un efect de levier de 1:20 pentru S&P 500, ceea ce înseamnă că un investitor poate controla o poziție de 20.000 USD cu doar 1.000 USD, dar acest lucru implică un nivel ridicat de risc. Tranzacționarea CFD-urilor poate fi atractivă pentru investitorii activi, dar necesită o bună înțelegere a pieței și o strategie solidă pentru a gestiona riscurile asociate.

Care este cel mai bun moment pentru a tranzacționa S&P 500?

Decizia de a investi în S&P 500 ar trebui să fie ghidată de o analiză atentă a pieței și a condițiilor economice. Indicele este cunoscut pentru volatilitatea sa scăzută în perioade de stabilitate economică, dar poate suferi scăderi semnificative în momente de panică sau incertitudine globală.

Perioadele de raportare a rezultatelor financiare ale companiilor mari din indice și evenimentele politice majore sunt momente cheie care pot determina volatilitatea pieței, oferind astfel oportunități de investiție.

De exemplu, creșterile sau scăderile rapide în preț pot apărea în urma unor decizii ale Rezervei Federale sau a schimbărilor politice majore, așa că urmărirea știrilor economice este esențială.

Ce sunt pozițiile long și short pe US500?

Investitorii pot adopta două strategii de bază când tranzacționează S&P 500: pozițiile long și short. O poziție long implică cumpărarea indicelui în așteptarea creșterii prețului, fiind potrivită în perioadele de optimism economic. În aceste perioade, investitorii speră că acțiunile companiilor vor continua să crească pe măsură ce economia se dezvoltă.

Pe de altă parte, o poziție short presupune vânzarea indicelui cu intenția de a-l răscumpăra la un preț mai mic, ideal în perioadele de scădere a pieței. Aceste strategii necesită o analiză aprofundată a pieței și înțelegerea tendințelor economice pentru a maximiza șansele de succes.

Riscurile de investiție și importanța educației financiare

Deși S&P 500 este considerat un barometru stabil al economiei americane, nu trebuie subestimate volatilitatea și riscurile. Utilizarea efectului de levier poate amplifica atât câștigurile, cât și pierderile, iar lipsa unei înțelegeri adecvate a mecanismelor pieței poate duce la decizii financiare nefavorabile.

Este esențială educația financiară și consultarea cu specialiști înainte de a lua decizii de investiție. Investițiile în instrumente financiare necesită o bună cunoaștere a pieței și abilitatea de a nu reacționa impulsiv la fluctuațiile pieței.

Alternative și diversificare prin ETF-uri

Pentru investitorii care preferă un mod mai pasiv de a investi în S&P 500, ETF-urile (fonduri tranzacționate la bursă) sunt o opțiune excelentă. Aceste instrumente permit investitorilor să obțină expunere la toate companiile din indice, printr-o singură achiziție.

În funcție de preferințe, există ETF-uri care acumulează sau distribuie dividende, precum și ETF-uri pentru anumite sectoare ale economiei. Astfel, aceste produse oferă diversificare și reducerea riscului specific al unei singure companii. De exemplu, poți alege un ETF care se concentrează pe sectorul tehnologiei informației dacă consideri că acesta va performa bine pe termen lung.

Investiția în S&P 500 poate fi o oportunitate profitabilă pentru cei care doresc să beneficieze de creșterea economică a SUA, însă implică și riscuri semnificative.

Pentru a maximiza șansele de succes, este recomandat să te informezi corespunzător și să consulți experți financiari. Investind responsabil și având o strategie bine definită, poți naviga cu succes pe piața de valori și poți profita de oportunitățile oferite de indicele S&P 500.

De asemenea, trebuie să ții cont de faptul că performanțele anterioare nu garantează randamente viitoare și că asumarea riscurilor într-un mod informat este cheia unei investiții eficiente.

Citește mai departe

ADMINISTRAȚIE

Emil Boc: Proiectul metroului de la Cluj-Napoca este în picioare și merge mai departe. Vine momentul adevărului

Publicat

De

Emil Boc metrou Cluj

Primarul Emil Boc dă asigurări că lucrările la metrou vor âncepe în această toamnă.

Boc spune că momentul adevărului va fi în octombrie sau noiembrie 2024.

Emil Boc: Proiectul metroului de la Cluj-Napoca este în picioare și merge mai departe

Emil Boc a precizat că proiectul metroului, unul de 2 miliarde de euro, are contractul de finanțare semnat și lucrările continuă.

Primarul Clujului a mai arătat și că licitația a fost avizată de toate autoritățile statului român, în concordanță cu legea și că la nivelul Uniunii Europene este vorba despre tehnicalități.

“Banii din PNRR sunt doar o mică parte din costul metroului… această finanțare este doar până în anul 2026. Le spun tuturor: acest proiect este în picioare și merge mai departe”, a declarat Emil Boc la Napoca Live.

Finanțarea prin PNRR este de 300 de milioane de euro.

Boc: Momentul adevărului nu este departe

Boc a vorbit și despre primul moment al adevărului, respectiv începerea săpăturilor.

“Primul moment al adevărului este vin sau nu vin în această toamnă ‘cârtițele’ care trebuie să facă tunelurile pentru metrou.

Dacă nu vin, cei care spun că nu se face metroul au dreptate. Atunci ne uităm în teren și vedem, răspundem cu da sau nu”, a spue Emil Boc.

Al doile moment al adevărului este, spune Emil Boc, dacă intră sau nu în subteran aceste ‘cârtițe’.

“Pentru ca atunci când intră, nu mai ies până nu sapă tunelul, nu e ca arunci când mergi la carciumă și bei o bere și ieși și mergi la altă cârciumă să bei o cafea”, a mai spus Boc.

Proiectul, a precizat primarul, are cap și coadă și trebuie finanțare pentru tot.

Astfel, finanțarea trebuie asigurată din mai multe surse, iar acest lucru este menționat în contract, a mai explicat primarul.

‘Cârtițele’ vin în octombrie sau noiembrie

Potrivit contractului ‘câtițele’ care vor săpa tunelurile trebuie să sosească în luna octombrie sau noiembrie. Acestea mașinării vor fi aduse cu vaporul în țară, a mai explicat Boc.

În ceea ce privește atacurile la adresa lui privit pierderea finanțării pentru metrou, Boc a spus că “te apucă râsul câtodată”.

“Asta când vezi că cei mai mari adversari ai metroului sunt cei care plâng că se pierde finanțarea. Acuma, când văd că nu se pierde, spun ‘da ne trebuie metrou?’ Hotarâți-vă odata”, a mai spus Emil Boc.

Citește mai departe

CULTURA

Festivalul ”Dumitru Fărcaș”, în octombrie, la Cluj-Napoca. E dedicat memoriei marelui taragotist

Publicat

Fărcaș

Fundația ”Dumitru Fărcaș” anunță iubitorii de folclor organizarea la Cluj-Napoca a Festivalului ”Dumitru Fărcaș” în perioada 25-26 octombrie, evenimentil fiind dedicat memoriei fostului taragotist care a murit în anul 2018.

În cadrul festivalului va avea loc și concursul care are ca scop promovarea tinerelor talente în domeniul muzicii populare românești.

”Festivalul se adresează tinerilor soliști instrumentiști din România și din comunitățile românești din afara granițelor, care cântă la instrumente tradiționale (instrumente de suflat, vioară, acordeon)”, au precizat organizatorii.

Înscrierea în concurs

Participanții, cu vârste cuprinse între 16 și 30 de ani, sunt invitați să trimită fișa de înscriere și materialele necesare până pe 6 octombrie 2024, la adresa festivaldumitrufarcas@gmail.com.

Regulamentul și fișa de înscriere le găsiți aici:
https://drive.google.com/…/1eWzLs2oi_mhVkAHjS4t-JZqvxrt…

Festivalul ”Dumitru Fărcaș” va avea loc la Casa de Cultură a Studenților Cluj-Napoca.

Citește mai departe

EVENIMENT

PNL Cluj: Elena Lasconi, în disperare după obținerea notorietății, calcă în picioare legile din România!

Publicat

Lasconi

”USR lovește din nou! De data aceasta, în Cluj-Napoca, acolo unde Elena Lasconi, președintele USR și aspirant al celei mai importante funcții în stat, își face campanie de imagine în mod ilegal. Deși este de notorietate publică că legea interzice afișarea pe domeniul public al mesh-urilor cu caracter politic pe blocuri, clădiri sau alte spații decât panouri publicitare autorizate, iată că respectarea legii este doar un moft pentru doamna care se dorește a fi prezidențiabilă”, arată PNL Cluj.

Potrivit unui comunicat al liberalilor clujeni, ”deși USR și doamna Lasconi se erijează în <<apostolii corectitudinii>>, încalcă cu bună știință legislația, înțelegând să abordeze o campanie de imagine deșănțată, cu zeci de mesh-uri care, după modelul Bucureștean, hidoșesc și schimonosesc spațiul public”.

”Legile sunt opționale pentru dvs”

”Probabil, doamna Lasconi va motiva că nu a avut cunoștință de reglementările locale care interzic aceste materiale dar să nu uite că nimeni nu poate invoca necunoașterea legii, ca să nu mai vorbim de o complicitate cu consilierii locali ai USR, care au obligația de a cunoaște aceste aspecte și de nu fi părtași la săvârșirea de acțiuni ilegale.
Doamna Lasconi, doriți să deveniți președintele țării, dar legile sunt opționale pentru dumneavoastră.

Dacă acum, din poziția de candidat, procedați în această manieră, nu dorim să ne imaginăm ce veți face dacă, prin absurd, deveniți președinte.

Vă informăm, așadar, că la Cluj, legea e lege pentru toți și vă solicităm să îndepărtați cu celeritate materialele ilegale de pe spațiul public”, precizează reprezentanții PNL Cluj.

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate

Parteneri Alba24.ro , România24.ro, Ardeal24.ro, Botosani24.ro Copyright © 2022 Cluj24.ro powered by MEDIA CLUJ24 SRL Cluj Napoca & INDEPENDENT MEDIA Alba Iulia. Cluj24.ro folosește fluxurile de știri ale agențiilor Agerpres și Mediafax