Connect with us

ADMINISTRAȚIE

LIVE VIDEO. Ședința Consiliului Local Cluj-Napoca. Ce proiecte se dezbat

Publicat


Consiliul Local Cluj-Napoca se întrunește, luni, de la ora 13, în ședință ordinară, proiectul ordinii de zi având peste 60 de puncte. La începutul ședinței, primarul Emil Boc va face câteva precizări despre proiectele municipiului.

De asemenea, consilierii ascultă colinde în limbile română, maghiară și germană.

”Respectând diversitatea pe care o avem, Clujul nu va fi egalat niciodată de nimeni, va fi de neîntrecut, pentru că în asta stă forța comunității noastre. Cultivați tot ceea ce este bun în ființa umană, bunătate, toleranță, respect, solidaritate, capacitatea de a ne respecta diversitatea, dar să nu uităm că toți suntem clujeni”, a spus Boc.

Emil Boc a anunțat că a semnat cu ministrul Dezvoltării, Cseke Attila, contracte de 7 milioane de euro, reprezentând proiecte de reabilitare termică a blocurilor.

”Valul renovării va avea soluții finanaciare pentru reabilitarea termică a blocurlor din perspectiva facturilor. Factura la un bloc reabilitat termic este cu 20-40% mai mica față de un bloc nereabilitat”, a mai spus primarul Clujului.
Acesta a dat detalii despre proiectele de infrastructură care vor fi finalizate până la sfârșitul anului cum sunt Podul Porțelanului sau extinderea școlii Iuliu Hațieganu.

Ordinea de zi a ședinței

  1. Proiect de hotărâre privind conferirea titlului de cetățean de onoare al municipiului Cluj-Napoca domnului arhitect Ionel Vitoc, personalitate marcantă a vieții culturale clujene și a școlii de arhitectură românești. Proiect din inițiativa primarului.

  2. Proiect de hotărâre privind aprobarea bugetului general rectificat al municipiului Cluj-Napoca pe anul 2022. Proiect din inițiativa primarului.

  3. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 803/2022 (aprobarea numărului de burse aferent anului școlar 2022-2023, pentru elevii din învățământul preuniversitar de stat) modificată prin Hotărârea nr. 856/2022 și revizuirea numărului de burse aferente lunii noiembrie 2022. Proiect din inițiativa primarului.

  4. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării compensației pentru prestarea serviciului public de furnizare a energiei termice în sumă de 5.000.0000 lei pentru societatea Termoficare Napoca S.A. aferentă trimestrului III al anului 2022. Proiect din inițiativa primarului.

  5. Proiect de hotărâre privind aprobarea unor măsuri pentru implementarea Programului-pilot de acordare a unui suport alimentare elevilor Colegiului de Servicii în Turism „Napoca” și Școlii Gimnaziale „Emil Isac” pentru anul școlar 2022-2023. Proiect din inițiativa primarului.

  6. Proiect de hotărâre privind punerea la dispoziția Comisiei locale pentru stabilirea drepturilor de proprietate privată asupra terenurilor Cluj-Napoca, a unui teren în suprafață de 500 mp., situat în municipiul Cluj-Napoca, zona Lomb, în vederea punerii în executare a unei hotărâri judecătorești. Proiect din inițiativa primarului.

  7. Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de evaluare a imobilului teren situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Decebal nr. 104, înscris în C.F. nr. 321982 Cluj-Napoca, nr. cad. 321982 și aprobarea sistării stării de indiviziune cu Municipiul Cluj-Napoca, prin plata unei sulte. Proiect din inițiativa primarului.

  8. Proiect de hotărâre privind însușirea Raportului de evaluare a terenului în suprafață de 130 mp., identificat ca parte din imobilul situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Dragoș Vodă nr. 36-38, înscris în C.F. nr. 261702 Cluj-Napoca și aprobarea constituirii unui drept de servitute de trecere auto și pietonală asupra acestuia. Proiect din inițiativa primarului.

  9. Proiect de hotărâre privind punerea în executare a Deciziei Civile nr. 111/R/2022, pronunțată de către Curtea de Apel Cluj în Dosar nr. 24172/211/2018, definitivă. Proiect din inițiativa primarului.

  10. Proiect de hotărâre privind punerea în executare a Deciziei Civile nr. 250/A/2022, pronunțată de către Curtea de Apel Cluj în Dosar nr. 5937/211/2021, definitivă. Proiect din inițiativa primarului.

  11. Proiect de hotărâre privind punerea în executare a Sentinței Civile nr. 207/2022, pronunțată de către Tribunalul Cluj în Dosar nr. 12119/211/2021, definitivă prin Decizia Civilă nr. 347/A/2022 a Curții de Apel Cluj. Proiect din inițiativa primarului.

  12. Proiect de hotărâre privind modificarea Hotărârii nr. 331/2021 (vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Ion Meșter nr. 12, sc. 1, et. 6, ap. 24 în favoarea numitei Breg Kistina-Petra). Proiect din inițiativa primarului.

  13. Proiect de hotărâre privind vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Parcul Feroviarilor nr. 14, ap. 1 în favoarea doamnei Fabian Ana. Proiect din inițiativa primarului.

  14. Proiect de hotărâre privind vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Predeal nr. 28, parter, ap. 1, în favoarea doamnei Măglaș Petria. Proiect din inițiativa primarului.

  15. Proiect de hotărâre privind vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Paris nr. 73, parter, ap. 4, în favoarea doamnei Raduly Maria-Edita. Proiect din inițiativa primarului.

  16. Proiect de hotărâre privind vânzarea locuinței situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Eroilor nr. 48, etaj I, ap. 6, în favoarea domnului Mraiște Gheorghe. Proiect din inițiativa primarului.

  17. Proiect de hotărâre privind prelungirea termenului de locațiune a Contractului de închiriere nr. 471388 din 18.01.2016 având ca obiect locuința A.N.L., situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Mehedinți nr. 41, bl. M1, apartament 29, încheiat cu domnul Racoșiu Shady Bahjat. Proiect din inițiativa primarului.

  18. Proiect de hotărâre privind aprobarea listei provizorii de priorități pentru anul 2023, în vederea repartizării, prin închiriere, a locuințelor sociale, precum și aprobarea termenului de depunere a contestațiilor. Proiect din inițiativa primarului.

  19. Proiect de hotărâre privind declararea ca bun de interes public local a imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, Calea Florești nr. 75, ap. 118 și trecerea acestuia în domeniul public al municipiului Cluj-Napoca. Proiect din inițiativa primarului.

  20. Proiect de hotărâre privind trecerea din domeniul privat în domeniul public al municipiului a unui imobil cu destinație de drum și însușirea Documentației tehnice pentru înscrierea imobilului Aleea Uranus, din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului.

  21. Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a Centralei termice PT 3 Mărăști, situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Trotușului f.n. Proiect din inițiativa primarului.

  22. Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a Centralei termice PT 8 Mărăști, situată în municipiul Cluj-Napoca, Bd. 21 Decembrie 1989 f.n. Proiect din inițiativa primarului.

  23. Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a Centralei termice PT 9 Mărăști, situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Lacu Roșu f.n. Proiect din inițiativa primarului.

  24. Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a Centralei termice PT 11 Mărăști, situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Năsăud f.n. Proiect din inițiativa primarului.

  25. Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de primă înscriere în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a Centralei termice PT 26 Mărăști, situată în municipiul Cluj-Napoca, Calea Dorobanților f.n. Proiect din inițiativa primarului.

  26. Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice pentru înscrierea imobilului strada Bucegi, din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului și a domnului Andrei Irimie, consilier local.

  27. Proiect de hotărâre privind însușirea Documentațiilor tehnice pentru înscrierea imobilului strada Tășnad (tronsonul 2 și 3), din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului și a domnului Jurja Marius Sorel, consilier local.

  28. Proiect de hotărâre privind însușirea Documentațiilor tehnice pentru înscrierea imobilului strada Tribunul Vlăduțiu (tronsonul 1 și 2), din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului și a domnului Florin Valentin Gliga, consilier local.

  29. Proiect de hotărâre privind însușirea Documentațiilor tehnice pentru înscrierea imobilului strada Arinilor (tronsonul 1 și 2), din municipiul Cluj-Napoca, în sistemul integrat de cadastru și carte funciară. Proiect din inițiativa primarului și a doamnei Fugel Edina, consilier local.

  30. Proiect de hotărâre privind însușirea Documentației tehnice de actualizare a datelor de carte funciară pentru imobilul situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Victor Babeș nr. 14. Proiect din inițiativa primarului.

  31. Proiect de hotărâre privind preluarea în proprietatea privată și trecerea în proprietatea publică a municipiului Cluj-Napoca a imobilelor-terenuri aferente străzii Vasile Stoica (tronson 2) cu destinația de drum. Proiect din inițiativa primarului.

  32. Proiect de hotărâre privind transmiterea dreptului de concesiune asupra cotei de teren aferent balconului apartamentului nr. 29, parte din terenul în suprafață de 15,68 mp., situat în municipiul Cluj-Napoca, Calea Dorobanților nr. 78. Proiect din inițiativa primarului.

  33. Proiect de hotărâre privind darea în administrare, în favoarea Direcției de Asistență Socială și Medicală, a imobilului situat în municipiul Cluj-Napoca, str. Aviator Bădescu nr. 32, corp C2. Proiect din inițiativa primarului.

  34. Proiect de hotărâre privind lista de priorități pentru atribuirea unui spațiu cu destinația de sediu în favoarea persoanelor juridice, constituite în temeiul Ordonanței Guvernului nr. 26/2000, actualizată, pentru anul 2022. Proiect din inițiativa primarului.

  35. Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire două locuințe unifamiliale S+P+E, str. Donath nr. 224/B-224/C; beneficiari: Gușetu Nicolae-Gabriel și Gușetu Manuela-Monica. Proiect din inițiativa primarului.

  36. Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire spălătorie auto – self service P și amenajări exterioare, str. Fabricii de Zahăr nr. 89; beneficiară: S.C. RWR TRADE S.R.L. Proiect din inițiativa primarului.

  37. Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire imobil mixt, S+P+2E+R, str. Moldovei nr. 14-16; beneficiară: S.C. Solaris Real Estate Investments S.R.L. Proiect din inițiativa primarului.

  38. Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire imobil mixt, S+P+5E+R, str. Bobâlnei nr. 60; beneficiari: Petrulea Vasile și Petrulea Maria. Proiect din inițiativa primarului.

  39. Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială (Stehnic)+S+P+E, str. Cetății nr. 13; beneficiară: Lichtner Ghișa Daniela Andreea. Proiect din inițiativa primarului.

  40. Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Etajare imobil, schimbare de destinație din locuință în grădiniță și amenajări exterioare – Sp+P+E, str. Bobâlnei nr. 26; beneficiari: Kiss Hortensia Marta și Dezsi Eva. Proiect din inițiativa primarului.

  41. Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.D. – Construire locuință unifamilială, S+P+E+M, str. Arieșului nr. 2; beneficiari: Văsar Dorina și Văsar Ioan-Mircea. Proiect din inițiativa primarului.

  42. Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. – Reamenajare zona Piața Mărăști și a străzilor adiacente, construire parking subteran. Proiect din inițiativa primarului.

  43. Proiect de hotărâre privind aprobarea P.U.Z. – corectare limită U.T.R. între U.T.R. ULid și Lid, str. Făgetului nr. 62. Proiect din inițiativa primarului.

  44. Proiect de hotărâre privind mandatarea unui consilier local pentru a reprezenta interesele Municipiului Cluj-Napoca, prin Consiliul local, în cadrul Adunării Generale Ordinare a Acționarilor la Cluj Innovation Park S.A. din data de 14.12.2022, ora 10 (prima convocare) și, respectiv, 21.12.2022, ora 10 (a doua convocare). Proiect din inițiativa primarului.

  45. Proiect de hotărâre privind reducerea capitalului social deținut de către Municipiul Cluj-Napoca la Compania de Transport Public Cluj-Napoca S.A. și ratificarea Hotărârilor nr. 1/8.09.2022 și nr. 1/25.11.2022 ale Adunării Generale Extraordinare a Acționarilor Companiei de Transport Public Cluj-Napoca S.A. Proiect din inițiativa primarului.

  46. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Extindere corp de clădire existent Școala Gimnazială Iuliu Hațieganu” str. Grigore Alexandrescu nr. 16, din municipiul Cluj-Napoca aprobați prin Hotărârea nr. 538/2019. Proiect din inițiativa primarului.

  47. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Modernizarea și creșterea eficienței energetice în clădirile publice – Seminarul Liceal Ortodox – clasele V-VIII”, aprobați prin Hotărârea nr. 443/2018. Proiect din inițiativa primarului.

  48. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții „Modernizarea și creșterea eficienței energetice în clădirile publice –Școala gimnazială Nicolae Iorga”, aprobați prin Hotărârea nr. 445/2018. Proiect din inițiativa primarului.

  49. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii Acordului de Asociere între unitatea administrativ-teritorială Municipiul Cluj-Napoca și unitățile administrativ-teritoriale Florești, Baciu și Apahida în vederea continuării parteneriatului încheiat pentru realizarea obiectivului „Drum TransRegio Feleac TR35, Etapa I-Centura Metropolitană TR35 și Drumuri de legătură”, în cadrul Programului Operațional de Transport (POT) 2021-2027, Faza 1 – Centura Metropolitană TR35. Proiect din inițiativa primarului.

  50. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii unui acord de parteneriat cu Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere în scopul implementării obiectivului „Drum TransRegio Feleac TR35, Etapa I-Centura Metropolitană TR35 și Drumuri de legătură”, în cadrul Programului Operațional de Transport (POT) 2021-2027, Faza 1 – Centura Metropolitană TR35. Proiect din inițiativa primarului.

  51. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții Reabilitarea structural-arhitecturală a imobilului situat în „Ansamblul urban – Centrul istoric al orașului Cluj-Napoca”, Corp C2, str. Iuliu Maniu nr. 3, aprobați prin Hotărârea nr. 17/2018. Proiect din inițiativa primarului.

  52. Proiect de hotărâre privind actualizarea indicatorilor tehnico-economici pentru obiectivul de investiții Reabilitarea structural-arhitecturală a imobilului situat în „Ansamblul urban – Centrul istoric al orașului Cluj-Napoca”, Corp C3, str. Iuliu Maniu nr. 1, aprobați prin Hotărârea nr. 857/2018. Proiect din inițiativa primarului.

  53. Proiect de hotărâre privind aprobarea participării Municipiului Cluj-Napoca la Programul privind casarea autovehiculelor uzate, derulat în cofinanțare cu Administrația Fondului pentru Mediu. Proiect din inițiativa primarului.

  54. Proiect de hotărâre privind încetarea aplicării, începând cu data de 1.01.2023, a Hotărârii nr. 838/2021 (majorarea cu 200% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2022, pentru apartamentele nr. 1, 3, 4 (cota de 6/16), 5 și 6 din clădirea situată în municipiul Cluj-Napoca, str. Bisericii Ortodoxe nr. 3, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită). Proiect din inițiativa primarului.

  55. Proiect de hotărâre privind încetarea aplicării, începând cu data de 1.01.2023, a Hotărârii nr. 917/2020 (majorarea cu 200% a impozitului pe clădiri, începând cu anul 2021, pentru apartamentele nr. 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10, 11, 12, 13, 14, 15, 16, 17, 18 din clădirea situată în Cluj-Napoca, str. Avram Iancu nr. 3, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită). Proiect din inițiativa primarului.

  56. Proiect de hotărâre privind încetarea aplicării, începând cu data de 1.01.2023, a Hotărârii nr. 963/2019 (majorarea cu 500 % a impozitului pe clădiri începând cu anul 2020, pentru apartamentele nr. 1, 2, 3, 4, 5, 7, 9 din clădirea situată în Cluj-Napoca, str. Avram Iancu nr. 14, ca urmare a constatării stării tehnice de clădire neîngrijită). Proiect din inițiativa primarului.

  57. Proiect de hotărâre privind aprobarea încheierii protocoalelor de colaborare între Ministerul Muncii și Solidarității Sociale și U.A.T. Cluj-Napoca pentru implementarea proiectului „HUB de Servicii MMSS-SII MMSS”, COD MYSMIS 130963. Proiect din inițiativa primarului.

  58. Proiect de hotărâre privind aprobarea listei unităților de asistență socială și nivelul subvențiilor pentru acordarea de servicii de asistență socială în anul 2023, în baza Legii nr. 34/1998 privind acordarea unor subvenții asociațiilor și fundațiilor române cu personalitate juridică, care înființează și administrează unități de asistență socială, cu modificările și completările ulterioare. Proiect din inițiativa primarului.

  59. Proiect de hotărâre privind aprobarea acordării de stimulente financiare lunare personalului medical și de specialitate din cadrul Spitalului Clinic Municipal Cluj-Napoca în anul 2023. Proiect din inițiativa primarului.

  60. Proiect de hotărâre privind acordarea „diplomei de aur” și a câte unui premiu în valoare netă de 1.000 de lei, cuplurilor clujene care au împlinit 50 de ani de căsătorie neîntreruptă. Proiect din inițiativa primarului.

  61. Proiect de hotărâre privind cumpărarea imobilului-construcție, situat în municipiul Cluj-Napoca, strada George Barițiu nr. 10-12, de către Municipiul Cluj-Napoca, urmare a exercitării dreptului de preemțiune prin Hotărârea nr. 467/2022. Proiect din inițiativa primarului.

  62. Diverse.



Dacă ți-a plăcut articolul și vrei să fii la curent cu ce scriem:


CLUJUL PENTRU TOȚI - Ai o propunere pentru un Cluj mai bun? Ai o problemă în zonele în care îţi trăieşti viaţa? Semnalează-ne-o! Trimite mesajul tău pe email prin ACEST FORMULAR, Whatsapp sau pe Facebook messenger




Comenteaza

Lasă un comentariu

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Publicitate

EVENIMENT

Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu

Publicat

blanuta

Șansele ca atacantul Vladislav Blănuță de la „U” Cluj să facă parte din lotul „șepcilor roșii” și din sezonul viitor sunt minime. Radu Constantea (președinte „U” Cluj), spune că Adrian Mititelu solicită o sumă de transfer prea mare.

Blănuță este unul dintre cei mai importanți jucători din SuperLigă în acest sezon. Atacantul împrumutat de la FCU Craiova a marcat nu mai puțin de 11 goluri și a pus „umărul” serios la calificarea lui „U” Cluj în play-off. În ciuda stagiunii bune, șansele ca fotbalistul să rămână la clujeni sunt minime.

Radu Constantea, președinte U Cluj

Blănuță („U” Cluj), prohibit. Clubul nu-și permite să PLĂTEASCĂ pe el cât cere Mititelu

În cadrul FANATIK SUPERLIGA, Radu Constantea a anunțat că Vladislav Blănuță nu va continua și din sezonul viitor la „U” Cluj. Atacantul a fost împrumutat de la FCU Craiova în această stagiune, după ce oltenii au retrogradat anul trecut.

Oficialul clujenilor susține că Adrian Mititelu solicită o sumă prea mare de bani în schimbul jucătorului, iar clubul poate oferi maxim 400.000 de euro. Această veste vine după ce Ioan Ovidiu Sabău a fost atacat de către patronul de la FCU Craiova.

„Realist vorbind, sumele pe care le așteaptă domnul Mititelu pentru un transfer, cel puțin de ce a declarat în presă, nu vor putea ajunge din partea noastră. Nu știu cum ar mai putea să fie Blănuță la noi și din sezonul viitor.

Eu cred că valoarea de piață din acest sezon i-a crescut considerabil. A avut evoluții foarte bune, l-a ajutat echipa și tot ceea ce înseamnă staff-ul tehnic. Cred că a fost un câștig pentru Craiova, pentru Blănuță și pentru Universitatea Cluj. Cred că așa trebuie să percepem situația.

„Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici”

Domnul Mititelu așteaptă o sumă de transfer destul de mare, cel puțin din declarațiile pe care le-am văzut, iar clubul nostru nu-și permite, ori e foarte departe de a-și permite acea sumă. Sigur, dacă își dorește în continuare împrumutul, clubul nostru poate să se gândească la această variantă sau să ofere o sumă. Totuși, aceasta e departe de ceea ce își imaginează domnul Mititelu.

Universitatea Cluj nu își permite în momentul de față să achite sume de transfer mai mari de 300.000-400.000 de euro. Mă refer aici la bugetul pe care noi îl avem, ci nu că Blănuță nu ar valora atât. Spun că atât și-ar permite în momentul de față Universitatea Cluj.

Nu există nicio clauză de transfer definitiv în actualul împrumut al lui Vladislav Blănuță de la FCU Craiova. Era o sumă foarte mare și în vară, când s-a ajuns la acest împrumut. Șansele ca Blănuță să fie la U Cluj și din sezonul viitor sunt destul de mici. Se lucrează deja la strategia de transferuri pentru vară”, a declarat Radu Constantea.

Citește mai departe
Publicitate

EVENIMENT

Rareș Bogdan reacționează la închiderea contului TikTok al lui Ion Cristoiu: „Jos labele de pe libertatea de exprimare!”

Publicat

Europarlamentarul PNL Rareș Bogdan a condamnat public închiderea contului de TikTok al jurnalistului Ion Cristoiu, într-o postare amplă pe rețelele sociale. Fostul jurnalist face apel la protejarea libertății de exprimare.

Ion Cristoiu a anunțat miercuri, 9 aprilie, că TikTok i-a șters contul pe rețeaua de socializare. Într-o reacție amplă pe Facebook, europarlamentarul Rareș Bogdan vorbește despre un derapaj periculos de la libertatea de exprimare și ridică întrebări despre viitorul democrației în România: „Ce urmează, un Minister al Adevărului?”

„Jos labele de pe libertatea de exprimare!! Ce urmează, un Minister al Adevărului? Trăim vremuri complicate, periculoase pentru democrație, vă rog să citiți cu detașare, fără patimă, cele de mai jos!

Sunt revoltat până la dezgust pentru închiderea contului de Tik Tok al lui Ion Cristoiu. Asta deși am fost adesea în dezacord, timp de 4 ani, cât am realizat săptămânal o emisiune împreună, emisiune care trebuia să dureze 60 de minute, dar se lungea uneori până la 3 ore, pentru că Maestrul Jack mă purta din realitate în istorie, in politica externa, în conspirații trecute și actuale, după care mă întorcea în prezent și întorcea pe toate fețele sentințe, declarații, hotărâri de guvern și legi neroade”, a scris Rareș Bogdan, reamintind momente din colaborarea lor de lungă durată în presă.

150.000 de urmăritori și 8 milioane de aprecieri

Europarlamentarul a atras atenția că gestul platformei de a suspenda contul jurnalistului, care adunase 150.000 de urmăritori și peste 8 milioane de aprecieri, este un semnal de alarmă pentru întreaga societate.

„Pentru cine nu știe cine este Ion Cristoiu, dar și pentru cei care au preferat să uite, pentru a nu avea vreun frison în zona a ceea ce se mai numește – ce ironie! – conștiință. Ion Cristoiu – cei care-l iubesc sincer îi spun „Jack” – a inventat presa de largă audiență, a născut jurnalismul de investigație din România post-1989, a crescut generații de ziariști, i-a învățat să fie verticali și să-și apere opiniile cu orice preț, le-a demonstrat (nu opinii, ci argumente!) multor politicieni cum mint și fură fără jenă, motiv pentru care a fost pus la zid pentru lipsa de maleabilitate. A fost amenințat, dar și-a văzut de scris și – atenție mare, detractorilor! – de citit. Un om care petrece 6 ore zilnic la Biblioteca Academiei pentru a descoperi cheile acestei lumi în declin, ale acestui glob plin de lichele și trădători este considerat atât de periculos încât îi închizi, pur și simplu, tribuna! Contul său de Tik ToK, deschis în 14 decembrie 2024, avea 150.000 de urmăritori și 8 milioane de like-uri. Iar peste 75% dintre postări erau pe subiecte de politică externă!

Pentru cine e periculos un om care are curajul opiniei? Cine stabilește unde se termină sau începe adevărul? Adevărul cui?”, a mai arătat fostul jurnalist.

Îngrijorări la Bruxelles: „Ce se întâmplă în România?”

Rareș Bogdan atrage atenția și asupra impactului internațional al acestor derapaje. În calitatea sa de europarlamentar, afirmă că este întrebat frecvent de colegi din Parlamentul European și de alți oficiali europeni despre situația din România:„Ca europarlamentar, sunt întrebat mereu de colegi din alte țări, comisari, alți demnitari: ce se întâmplă în România?… Se întâmplă că trebuie să ne revenim și să pricepem că limitarea libertății de exprimare, interzicerea unor jurnaliști, damnarea lor expune România unui risc fatal”.

Un avertisment din istorie

Mesajul său se încheie cu un citat celebru al pastorului Martin Niemöller, în semn de avertisment: „Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea.”

„Atenție mare! Friedrich Gustav Emil Martin Niemoller, pastor luteran german, antifascist, fost comandant de submarin, membru al Rezistenței germane, supraviețuitor al lagărelor de concentrare, ne-a lăsat ceva foarte valoros: «Când naziștii au venit să îi ia pe comuniști, n-am scos o vorbă. Nu eram comunist. Când i-au arestat pe socialiști, am tăcut. Nu eram socialist. Când au venit să îi ia pe sindicaliști, nu am protestat. Nu eram sindicalist. Când au venit să îi ia pe evrei, nu m-am revoltat. Nu eram evreu. Când au venit să mă ia pe mine, nu mai rămăsese nimeni care să-mi ia apărarea». Noapte bună? Stingem lumina?”, încheie europarlamentarul.

Citește mai departe

EVENIMENT

Inițiativă cu suflet! Se caută coafeze voluntare pentru copiii de la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava

Publicat

Un grup de voluntari organizează sâmbătă, 12 aprilie, de la ora 9, o acțiune caritabilă la orfelinatul Mănăstirii Dumbrava din județul Alba. Scopul este să le ofere o tunsoare băieților din centru.

Pentru a completa această inițiativă, organizatorii fac apel către coafeze voluntare cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava sau din județele Alba și Cluj, care ar fi dispuse să se alăture și să tundă fetițele de la orfelinat.

„Suntem un grup de voluntari care mergem sâmbătă, 12 aprilie, la ora 9, la Mănăstirea Dumbrava, pentru a tunde băieții de la orfelinat. Căutăm coafeze cu suflet mare, din zona Mănăstirii Dumbrava (jud. Alba) sau din județele Alba și Cluj, care vor să se alăture acestei inițiative frumoase și să tundă fetițele de la orfelinat.

Este un gest mic care poate aduce o bucurie mare în inimile acestor copii! Dacă vrei să te implici, scrie-ne în privat! Îți mulțumim că vrei să faci parte din acest gest!”, transmit voluntarii.

Ei subliniază că orice sprijin contează și încurajează persoanele interesate să se implice, fie și doar pentru câteva ore, într-un mod care contează enorm pentru cei mici.

Cei care doresc să se alăture sunt invitați să ia legătura pe Facebook cu organizatorii.

Citește mai departe

EVENIMENT

Așa parchează și în Germania? Bolid Porsche parcat pe trecerea de pietoni, în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca

Publicat

Un autoturism Porsche cu numere de Germania a fost surprins parcat direct pe o trecere de pietoni în cartierul Mărăști din Cluj-Napoca.

Un autoturism de lux marca Porsche, cu numere de înmatriculare din Germania, a fost parcat pe o trecere de pietoni din cartierul Mărăști, la intersecția străzilor Lotrului și Meseriilor.

Imaginile trimise de un cititor arată mașina lăsată ostentativ pe marcajul pietonal, blocând complet accesul trecătorilor.

Așa se parchează în Germania? Sau doar în Cluj, când nu te interesează de ceilalți din jur?

Citește mai departe
Publicitate
Publicitate

Știri din Ardeal

Publicitate

Știri din Alba

Publicitate
Publicitate
Publicitate